Wat Denkt Een Hond?

Wat Denkt Een Hond
Manier van “denken” en leren van uw hond – Honden zien mensen als honden en mensen zien honden als mensen. Een hond maakt zijn bedoelingen overwegend duidelijk door middel van lichaamshoudingen en door het vertonen van bepaald gedrag (er zijn meer dan 70 bekende gedragskenmerken bij een hond).

De mens communiceert overwegend door middel van spraak/geluid. Hier zit meteen het grootste struikelblok voor de baas/hond verhouding en de oplossing. De hond kan zich niet verplaatsen in de gedachten van een mens, maar wij kunnen ons wel verplaatsen in het gedrag van honden en daardoor ongewenst gedrag voorkomen of verhelpen.

Door een bepaalde houding aan te nemen kunnen wij aan de hond laten zien wie de leiding in handen heeft op een natuurlijke manier. Uit onze houding kan de hond afleiden of wij zelfverzekerd of angstig zijn. De hond kan uit onze uitstraling opmaken wat onze bedoelingen zijn maar ook andersom.

 • Wij kunnen ook uit het gedrag van de hond bepalen wat zijn bedoelingen zijn;
 • Dat betekent dat de mens en de hond elkaar kunnen begrijpen;
 • Wellicht op een eenvoudig niveau, maar een hond denkt ook eenvoudig;

Een hond maakt combinaties tussen a en b en kiest vervolgens hetgeen hem het meeste oplevert. De hond peinst niet over het verleden en denkt zeker niet over de toekomst, maar leeft uitsluitend in het hier en nu. Zijn hersenen slaan alle ervaringen op en samen met het erfelijk materiaal bepaalt dat zijn gedrag. Vrijwel alle gedragsproblemen ontstaan door een verkeerde baas/hond verhouding. Doorgaans ontstaat een verstoorde baas/hond verhouding door bepaalde gewoontes. Gewoontes die op zich heel onschuldig zijn  in onze ogen , maar die uiteindelijk heel bepalend zijn voor het gedrag van de hond tegenover zijn baas. Verkeerde communicatie tussen de hond en de mens is dus het grootste struikelblok.

De omgang met uw hond bestaat uit een constante stroom van momenten, waarin keer op keer bepaald wordt waar u zich bevindt in de rangorde. Uw positie kan in elke situatie veranderen en draagt bij in de algemene verstandhouding met uw hond.

Binnen een hondenroedel heerst een rangorde. Degene met de meeste privileges is de leider!  Ondergeschikte honden proberen verschillende privileges te bemachtigen om uiteindelijk de leiding over te nemen. De leider beschermt zijn privileges om de leider te kunnen blijven.

 • Met dit in ons achterhoofd gaan we de volgende situaties eens bekijken: (1) de hond mag overal slapen, midden in de huiskamer of in een deuropening;
 • Hij gaat liggen op de meest onmogelijke plaatsen en zelfs dan stoort u hem niet;

(2) De hond krijgt het eerst te eten. (3) De hond wint alle spelletjes. Bovendien bepaalt hij wanneer er gespeeld wordt. (4) Iedere keer wanneer u de huiskamer binnenkomt, begroet u de hond. (5) De hond mag als eerste door de deuropening. (6) Als de hond om aandacht vraagt, reageert u onmiddellijk.

Door het toestaan van (onder andere) deze gedragingen, geeft u de hond bepaalde rechten. Deze situaties bevestigen uw onderdanigheid tegenover de hond. Nog erger, u bevestigt het idee dat de hond uw leider is.

Althans, in de gedachte van een hond. Aangezien het feit dat de rechten van een leider ook plichten met zich mee draagt, gebeurt het volgende: (1) De leider leidt de roedel. Vandaar dat de hond voorop loopt en trekt aan de lijn. (2) Als de hond losloopt, rent hij om u heen.

Om zijn roedel bij elkaar te houden. (3) Zoals een goede leider betaamt, beschermt hij zijn roedel. Voor de hond een reden om anderen (honden) op een afstand te houden door te grommen en/of te bijten. (4) Het startsein geven voor de jacht.

Hetgeen betekent achter fietsers, brommers of trimmers aan jagen. (5) Tegen bezoekers blaffen met het idee dat de hond zijn territorium moet verdedigen. De hond is dus niet “vals” aan het worden, maar is bezig zijn verantwoordelijkheden te dragen. De verantwoordelijkheden die het leiderschap nu eenmaal met zich mee dragen.

Zonder dat u het zelf in de gaten heeft, creëert u ongewenst gedrag. Door een andere houding aan te nemen tegenover de hond kunt u het leiderschap weer overnemen. En met het leiderschap ook de bijbehorende plichten.

Er bestaan twee soorten gedrag: gewenst gedrag en ongewenst gedrag. Het gedrag van honden is altijd natuurlijk of aangeleerd gedrag. Werkelijke gedragsstoornissen komen nauwelijks voor. Een hond reageert overwegend op ons gedrag. Die respons kunt u dan gewenst of ongewenst noemen.

See also:  Wat Geef Je Een Zieke Hond Te Eten?

Ongewenst gedrag kan ook ontstaan door een verkeerde raskeuze. Een jachthond jaagt en valt niet zo snel indringers aan in huis. Een waakhond blaft tegen indringers, het is tegen zijn natuur in om dat niet te doen.

Als een hond niet begeleid wordt in zijn genetisch bepaalde aanleg, dan zal hij daar zelf inhoud aan geven. Op dat moment kan het gedrag ongewenst worden. U moet zich bedenken dat een hond van oorsprong voor zijn eten moest werken. Tegenwoordig is dat niet meer noodzakelijk voor de hond.

 • Er ontstaat daardoor wel een enorme verveling die niet is te verhelpen door alleen maar lange wandelingen te maken;
 • Een aantal problemen kunt u oplossen door meer met de hond te gaan doen;
 • Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan (gehoorzaamheids)training, mentale training en spelen;

Bij het spelen is natuurlijk wel van belang om de rangorderegels te handhaven. In het kort komt het erop neer dat u het spel begint, eindigt en altijd wint. Als u hiernaast dan ook de natuurlijke rangorde regels hanteert, kan het bijna niet mis gaan met het gedrag van uw hond..

Wat kan een hond denken?

Signalen – Heb je ooit zeker geweten dat je wist wat jouw hond dacht door de uitdrukking op zijn gezicht? Het kan natuurlijk zijn dat je goed bent afgestemd op de gewoonten, instelling of lichaamstaal van je hond. Onze honden kunnen ons niet vertellen wat ze denken met woorden.

Ze laten ons hun gedachten zien door hun gedrag en lichaamstaal. Als goede eigenaar van huisdieren, zal de relatie met een huisdier worden verbeterd door het vermogen om te observeren en te begrijpen wat de hond denkt.

De tekens zijn duidelijk en worden uitgedrukt door de lichaamshouding, staart, oren, neus, mond en kop van de hond. Honden hebben een duidelijke manier om ons te vertellen wanneer ze willen spelen. Honden zullen hun eigenaars en andere honden laten weten dat ze met een speeltje willen spelen.

De voorpoten zijn verlengd en de achterkant staat omhoog. De hond kan je zelfs een snelle, kleine blaf geven alsof hij wil zeggen: “Laten we gaan!”. De hond geeft je dus aanwijzingen van nieuwsgierigheid met een hoofdkanteling.

Wanneer je het hoofd ziet kantelen, is de hond in de war en wacht op hij om duidelijke aanwijzingen te geven. Huilt de hond terwijl je weg bent? Dat komt omdat een hond een sociaal wezen is. Als ze in het wild zouden leven, zou het gehuil het peloton oproepen.

 • Maar in jouw thuissituatie laat een hond weten dat er gezelschap nodig is;
 • Als een hond zich onzeker voelt kan hij gaan likken aan de neus of gapen, dit is dus niet uit verveling;
 • Het is de manier van een hond om angst te uiten;

Een hond zal plezier laten zien wanneer je samen een fijne tijd hebt en hij goed wordt geaaid. Je zult zien dat je hond zijn ogen sluit en stilhoudt en de gevoelens van ontspanning en plezier toont. Een hond kan anticiperen op routines en beloningen. De waakzame hond bevindt zich in een voorwaartse houding, op de tenen.

Wat denkt een hond als hij je aankijkt?

De hond is de beste vriend van de mens. Hij is trouw, houdt onvoorwaardelijk van je en luistert bij een goede relatie graag. Maar soms wil een hond wel eens dat zijn mens naar hém luistert. Maar zijn mens begrijpt hem niet altijd. Hieronder twaalf dingen die je hond doet, als hij je iets wil vertellen. Wat Denkt Een Hond Foto: ArTeTeTrA / Foter. com / CC BY-NC-ND

 1. Constant oogcontact
See also:  Welke Middelgrote Hond?

Het ligt er heel erg aan hoe je hond naar je kijkt, maar als zijn uitdrukking normaal is en hij staart je in de ogen, is dit een manier om zijn affectie te tonen. Een goep Japanse wetenschappers vond een link tussen dit soort oogcontact en een verhoogd niveau oxytocine, een hormoon dat invloed heeft op hoe we verbondenheid en verzorgende kwaliteiten tonen. Maar wees altijd voorzichtig met kinderen en leer hen een hond nooit recht in de ogen te kijken. Wat Denkt Een Hond Foto: gfred / Foter. com / CC BY-NC-ND

 1. Dingen naar je toe brengen

Je denk misschien dat je hond een spelletje speelt, zeker als hij je een speeltje brengt. Maar wat je hond eigenlijk doet is je een cadeautje brengen. Het blijkt een van de overgebleven jachtinstincten te zijn, alleen brengt hij je wat hij zelf leuk vindt of waarvan hij denkt dat jij het leuk vindt of nodig hebt, in plaats van een dode prooi.

 1. Een poot opsteken

Als je hond een pootje in de lucht steekt en hij kijkt ergens naar met zijn hoofd naar beneden, dan kan je maar beter uitkijken. Dit betekent namelijk dat hij ergens naar op jacht is en klaar is om op zijn prooi af te springen. In de opvoeding is het echter beter om dit gedrag te herkennen en te stoppen. Zowel voor de veiligheid van de hond als het onnodig verstoren van wilde dieren.

 1. Voorover bukken en zichzelf klein maken

Dit betekent dat je hond bang is. Als je een hond ziet die dit gedrag vertoont, zonder dat er direct gevaar is, betekent dit dat je hond een angststoornis heeft. Dit kan zijn omdat hij in het verleden is mishandeld, maar de kans is groter dat het een dier is met geen of slechte socialisatie, het zogenaamde kennelsyndroom.

 1. Op meubels knagen

Knagen is normaal gedrag voor puppies. Van oorsprong ontdekken zij de wereld met hun mond. Maar als dit gedrag niet op tijd wordt afgeleerd, kan het erg vervelend worden wanneer je hond groter wordt. Wanneer volwassen honden knagen aan meubels, duidt dit vaak op verveling. Zorg voor voldoende speeltjes en breng genoeg tijd door met je hond.

 1. Op je voeten zitten

Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst , is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.

Deze honden vertonen hetzelfde gedrag als een wild dier wat gevangen is. De kans op herstel is minimaal tot niet aanwezig. En leer je hond van jongs af aan dat het huis een veilige plek is en dat wachten onderdeel van het leven is.

Als geen van de bovenstaande situaties betrekking hebben op jouw hond, wil hij waarschijnlijk gewoon graag bij je zijn. Tijdens trainingsmomenten kan de hond dit ook gebruiken om contact te houden. Tast is een manier om alert te blijven op de ander, terwijl de andere zintuigen, geur, zicht en gehoor gebruikt worden voor de omgeving. Wat Denkt Een Hond Foto: NiteLynx / Foter. com / CC BY-NC-SA

 1. Gapen

Honden gapen niet alleen wanneer ze moe zijn. Gapen kan ook een teken van angst of stress zijn. Als je hond veel gaapt in het bijzijn van iemand die hij niet goed kent, is dat een teken dat hij er nog niet klaar voor is om die persoon te ontmoeten. Indien daar tijd voor is geef de hond dan de ruimte om zelf het contact te maken.

 1. Relaxt gapen
See also:  Hoe Lang Hond Niet Eten?

Om het even lekker ingewikkeld te maken, gapen honden ook wanneer ze zich prettig bij je voelen. In dit geval gaapt je hond vaak wanneer jij dat ook doet, uit solidariteit. Dus als jij gaapt en je hond doet dat ook, is dat dus helemaal zo slecht nog niet. Als je gaapt en een hond die je niet kent gaapt ook, dan heb je misschien een probleem…

 1. Tegen je aanleunen

Dit betekent dat je hond met je aan het knuffelen is. Honden willen je affectie en aandacht als ze tegen je aan leunen. Het helpt ze ook om zich veiliger te voelen. Het ontstaat uit de behoefte tot veiligheid en bescherming. Bijvoorbeeld bescherming tegen weersomstandigheden/temperatuur.

 1. Tong uitsteken en weer intrekken

Wanneer een hond zijn tong uitsteekt en weer naar binnen trekt, betekent dit meestal dat hij zich ongemakkelijk voelt. Dit kan komen doordat hij wordt geconfronteert met een persoon die hij niet kent of een ongewild contact, wat hem nerveus maakt. Als je hond merkbaar onderdanig is, kan dit ook een manier zijn om een meer dominante houding aan te nemen. Het is een duidelijke uiting van stress, die afhankelijk van de situatie kan resulteren in een bijtincident.

Een dierenarts bijvoorbeeld heeft die luxe niet altijd. Dominantie is niet juist in deze stelling. De stress kan bij een dier wel agressie oproepen. Afhankelijk van karakter is dit dan defensieve agressie om bijvoorbeeld te kunnen vluchten (oppervlakkige verwonding).

Maar bij een dier met een meer confrontatiegericht karakter kan de beet langduriger en ernstiger zijn. Wat Denkt Een Hond Foto: jvc / Foter. com / CC BY

 1. In je bed willen slapen

Dit heeft er meer mee te maken dat hij graag bij jou wil zijn, dan met hoe lekker je bed ligt. Er zijn weleens wat discussies gaande over of dit nu wel een goed idee is, maar tenzij je allergisch bent of astma hebt, zien de meeste dierenartsen er geen probleem in. Van belang hierbij is wel dat de hond ervaart dat hij hiervoor ruimte krijgt. Het is dus niet de bedoeling dat hij ruimte neemt en het baasje krampachtig op het kleinste stukje van het bed ligt.

 1. Rustig naar je staren terwijl je vertrekt

Sommige hondeneigenaren voelen zich schuldig, als ze weg moeten en hun hond zit ze zo aan te staren. Honden vinden het over het algemeen niet leuk om alleen gelaten te worden en sommige honden hebben zo’n last van verlatingsangst, dat ze beginnen te blaffen, te huilen, op meubels te knagen of te poepen of plassen. Als je hond alleen maar naar je kijkt en er zijn verder geen tekenen van onrust, dan zit het wel goed met je trouwe viervoeter.

Hoe kun je zien of je hond gelukkig is?

Wat Denkt Een Hond Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder ‘blij’ dan ‘gelukkig. ‘ Gelukkig zijn is volgens ons een emotie over de lange termijn.

In deze blog proberen wij te beschrijven of je kunt merken wanneer een hond gelukkig is op de lange termijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond gelukkig maakt en houdt. Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag.

Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit. Dit betekent overigens niet dat je hond zich niet een keer mag misdragen.