Wat Eet Een Hond Per Dag?

Wat Eet Een Hond Per Dag
Mijn hond heeft overgewicht – Overgewicht is niet alleen een probleem van mensen, maar komt ook bij huisdieren steeds meer voor. Hoewel dit bij sommige honden genetisch kan zijn, komt het toch vaak door het eten van te veel voer. Een richtlijn voor de ideale hoeveelheid voer per dag is zo’n 25 gram per kg lichaamsgewicht zolang ze nog in de groei zijn.

 • Volwassen honden kunnen toe met 10 gram per kg lichaamsgewicht;
 • Zoals hierboven echter al staat beschreven, is dit maar een indicatie;
 • Het kan zijn dat uw hond meer of minder voer nodig heeft, door zijn bouw of door het  merk hondenvoer dat hij krijgt;

Om overgewicht te voorkomen of te bestrijden, is het des te belangrijker dat u niet te veel snacks geeft en niet reageert op gebedel. Als u uw hond ergens voor wilt belonen, geef hem dan een paar brokjes die hij anders bij zijn avondeten zou krijgen. U hond zal hier waarschijnlijk net zo blij mee zijn als met een hondenkoekje.

Hoeveel brokken mag een hond per dag?

Wat Eet Een Hond Per Dag

Bij het voeren van je dier is het af en toe best lastig om nou op de juiste hoeveelheid te komen. Gelukkig zijn hier richtlijnen voor. Deze richtlijnen geven aan wat een dier van een bepaalde leeftijd en gewicht aan voeding binnen zou moeten krijgen per dag. Houd er wel rekening mee dat ieder dier anders is. Elk dier heeft zijn eigen behoefte en dit kan onderling erg verschillen.

Een dier dat veel beweegt en bijvoorbeeld meeloopt in de sport, heeft een andere voedingsbehoefte dan een huishond. Daarnaast speelt het metabolisme, de grootte van de het dier en de vacht een rol in de hoeveelheid voeding die het dier nodig heeft.

Houd de conditie van de het dier goed in de gaten. Met conditie wordt bedoeld hoe dik of dun een dier is. Wordt het dier te dik zou je wat kunnen minderen in de voeding, wordt het dier te dun zou je wat extra kunnen geven. Vaak is het zelf even zoeken naar de juiste balans. Tabel vers vlees:

Dier Hoeveelheid per dag Hoe vaak per dag?
Pup tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht 4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht 7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht 10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht tot 3 maanden: 4 keer per dag, 3- 6 maanden : 3 keer per dag 6- 12 maanden:  2 keer per dag. 12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Volwassen hond 20-30 gram per kg lichaamsgewicht. Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 40 gram per kg lichaamsgewicht. Drachtige en zogende hond: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht  1 of 2 keer per dag
Kitten 80 tot100 gram per kg lichaamsgewicht 3 a 4 keer per dag
Volwassen kat 30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht Drachtige en zogende kat: 60-80 gram per kg lichaamsgewicht 2 keer per dag

Bij het voeren van brokken is het goed als je in gedachten houd dat de hoeveelheid ongeveer de helft van de hoeveelheid vers vlees is. Dat ziet er als volgt uit:

Dier Hoeveelheid per dag Hoe vaak per dag?
Pup tot 4 maanden: 25 gram per kg lichaamsgewicht 4-7 maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht 7-10 maanden: 15 gram per kg lichaamsgewicht 10+ maanden: 10 gram per kg lichaamsgewicht tot 3 maanden: 4 keer per dag, 3- 6 maanden : 3 keer per dag 6- 12 maanden:  2 keer per dag. 12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Volwassen hond  10-20 gram per kg lichaamsgewicht. Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 20 gram per kg lichaamsgewicht Drachtige en zogende hond: 15-20 gram per kg lichaamsgewicht 1 of 2 keer per dag
Kitten 40 tot 50 gram per kg lichaamsgewicht 3 a 4 keer per dag
Volwassen kat  15 tot 20 gram per kg lichaamsgewicht Drachtige en zogende kat: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht 2 keer per dag

In sommige gevallen is het handig om vers vlees en brokken te combineren. Het is dan belangrijk om goed uit te rekenen hoeveel voer de hond per dag nodig heeft. Rekenvoorbeeld: Een hond van 20 kilo krijgt per dag een vers vlees maaltijd van 250 gram. De rest wil het baasje graag aanvullen met brokken. De hond zou 20 gram voeding x 20 kilo lichaamsgewicht nodig hebben van het verse vlees.

Hieronder staat een tabel die afkomstig is van www. voerwijzer. com. Deze tabel is een richtlijn, blijf altijd goed naar uw dier kijken. Dit is in totaal 400 gram. In plaats van deze 400 gram te geven, geeft het baasje 250 gram.

Je rekent dus uit hoeveel procent van de dagelijkse hoeveelheid je al gevoerd hebt. In dit geval is dat 62,5% van de volledige voedingsbehoefte van de hond. De aan te vullen hoeveelheid bedraagt dus 37,5%. Een hond heeft de helft van wat hij nodig heeft aan vers vlees, aan brokken nodig.

Dit is dus 10×20=200 gram. Aangezien de hond al vers vlees heeft gehad heeft hij niet deze volledige 200 gram nodig maar 37,5% daarvan  200 : 100 x 37,5% = 75 gram. Je vult de 250 gram vers vlees dus aan met 75 gram brokken.

Tyra van der Molen.

Hoe weet je of je hond genoeg eet?

Hoeveel mag mijn hond eten? – Op de vraag hoeveel jouw hond mag eten is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van verschillende factoren. Voorbeelden hiervan zijn de leeftijd en het ras van je hond, maar ook het geslacht en hoe actief je hond is spelen een belangrijke rol.

Wat kan ik mijn hond te eten geven?

Proteïnen – De belangrijkste energieleverancier voor een hond is ongetwijfeld het eiwit. De aminozuren in eiwitten zijn essentieel voor de hond. Een bijzonder hoogwaardige eiwitbron is vlees. De voeding van jouw hond moet ten minste uit 70 procent vlees bestaan.

In principe kunnen alle vleessoorten gevoerd worden: rund, lam, varken, konijn of gevogelte. Aan ingewanden zijn de lever, het hart, de dieren, de milt en de pens (ongepolijst) aanbevolen. De behoefte aan vlees van honden komt niet uit de lucht vallen, de hond is een directe afstammeling van de wolf en behoort hierdoor dus tot de vleesetende roofdieren.

Zijn sterke tanden, zijn sterke kauwspieren, een relatief kort darmkanaal en vrij agressieve spijsverteringssappen zijn perfect ontworpen voor de vleesinname. Het is belangrijk dat het vlees niet gekookt wordt, aangezien het eiwitgehalte daardoor aangetast wordt en hierdoor onbruikbaar is.

 • Het hoogste eiwitgehalte zit in vers, rauw vlees;
 • Als alternatief voor het vlees kun je jouw hond één à tweemaal per week vis voeren;
 • Ook moet dit zo vers mogelijk zijn, want in deze toestand bevat het het hoogste percentage onverzadigde vetzuren, gemakkelijk verteerbare eitwitten en vitamine D;

Onder vissoorten vallen zalm, kabeljauw, roodbaars, ansjovis, schelpdieren en garnalen.

Is brood goed voor een hond?

Brood levert de hond geen voedingsstoffen – Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een ‘vulmiddel’ en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).

Hoeveel eten geef ik mijn hond?

Het juiste voer en de juiste hoeveelheid zijn belangrijk om uw hond gezond te houden. Hier leest u op welke manier u voor uw hond kunt berekenen of deze de juiste voeding binnen krijgt. Zo kunt u berekenen of de voeding van uw hond voldoet aan de eisen die gesteld worden aan hondenvoer. Ook worden er normen en enkele rekenvoorbeelden gegeven voor de energiebehoefte van honden in verschillende stadia van hun leven: honden in de groei, honden die gecastreerd zijn, honden die een nestje krijgen of al hebben.

Wanneer u zich gaat verdiepen in hondenvoeding, dan kunt u verschillende termen en afkortingen tegenkomen. Hieronder vindt u de betekenis van deze woorden. Metaboliseerbare energie Metaboliseerbare energie is de energie die gebruikt kan worden voor processen in het lichaam zoals groei en spieropbouw.

Van alle energie die de hond opneemt via de voeding, wordt de energie afgehaald die verloren gaat in de vorm van ontlasting en urine. Wat overblijft is energie waar de hond wat mee kan voor zijn lichaam, de metaboliseerbare energie (ME). Biologische waarde Een hoge biologische waarde betekent dat de gebruikte eiwitten essentiële onderdelen (aminozuren) bevatten in hoeveelheden die zo goed mogelijk aansluiten bij de behoefte van het dier en waarvan het grootste deel goed verteerd wordt.

 1. Over het algemeen hebben dierlijke eiwitten een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten;
 2. Een uitzondering is soja, dat eiwit heeft een vrij hoge biologische waarde;
 3. FEDIAF, The European Pet Food Industry Federation, bestaat uit afgevaardigden van diervoederorganisaties uit diverse EU landen en een aantal grote diervoederfabrikanten;
See also:  Waar Kan Ik Het Beste Mijn Hond Registreren?

Door samen te werken met overheden, toezichthouders en academici willen ze veilig voer kunnen leveren. FEDIAF heeft normen samengesteld waar een hondenvoer aan moet voldoen. Deze zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en getoetst door onafhankelijke, in voeding gespecialiseerde dierenartsen.

Er zijn normen voor volwassen honden, jonge pups, pups in een latere groeifase en drachtige en zogende honden. Voer dat in de EU wordt verkocht als ‘volledig voer’ moet alle benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden bevatten.

In de FEDIAF normen staat voor elke voedingsstof aangegeven wat de minimale hoeveelheid is die er in het voer moet zitten, en voor sommige stoffen wordt ook een maximum hoeveelheid aangegeven. De hoeveelheden worden gegeven in gram per 100 gram droge stof (DS) of in gram per ‘metaboliseerbare’ energie.

Dit is een methode die gebruikt wordt om het vergelijken makkelijker te maken. Bijvoorbeeld: het aanbevolen calciumgehalte van voer voor een volwassen hond is minimaal 0,5 gram per 100 gram droge stof. Dat betekent dus dat er per kilogram droge stof minimaal 5 gram calcium in het voer moet zitten.

Een overzicht van de benodigde voedingsstofgehalten vindt u onderaan dit document onder het kopje “Benodigde voedingsstofgehalten”. Op een verpakking van voer staan de gehalten van voedingsstoffen vaak per 100 gram of kilogram voer. Daarbij gaat men uit van het voer zoals het in de zak zit, dus waar het vocht nog in zit.

Om voer te kunnen vergelijken is het handiger om het droge stof gehalte uit te rekenen. Dit betekent dat het vocht niet meegerekend wordt, hier zitten namelijk geen voedingsstoffen in. Er zit verschil in het vochtpercentage per merk of type voer.

Er zit bijvoorbeeld meer vocht in natvoer dan in droogvoer zoals brokken. Soms wordt het vochtgehalte van het voer op de verpakking vermeld, maar vooral bij droge brokken staat dit er lang niet altijd bij. Om te kunnen controleren of het hondenvoer voldoet aan de eisen van FEDIAF kan er gebruik gemaakt worden van onderstaande berekening om op het droge stof gehalte uit te komen.

Daarna kan men dan berekenen hoeveel van een bepaalde voedingsstof er in 100 gram van die droge stof zit, zodat dit te vergelijken is met de FEDIAF norm. Berekenen van het droge stof gehalte en het vochtgehalte Het droge stof gehalte van een voer is de optelsom van de vaste stoffen in het voer.

Deze staan meestal op de zak vermeld. We berekenen dit per 100 gram voer. Droge stof gehalte = gram koolhydraten (inclusief ruwe celstof ) + gram ruw eiwit + gram ruw vet + gram as(mineralen) Het vochtgehalte is wat er overblijft per 100 gram: Vochtgehalte per 100 gram = 100 – (droge stof gehalte) Helaas staat vaak niet het totale gehalte aan koolhydraten vermeld.

Vaak staat alleen het gehalte ruwe celstof vermeld. Deze zijn een onderdeel van de totale hoeveelheid koolhydraten: het zijn de onverteerbare vezels die dus niet voor energie zorgen. Om bovenstaande berekening te kunnen maken, moet men weten hoeveel koolhydraten er in totaal in het voer zitten.

Voorbeeld: merk A bevat 37 gram koolhydraten (inclusief ruwe celstof), 21 gram eiwit, 10 gram ruw vet en 2 gram as, dan bevat het voer 70 gram aan voedingsstoffen per 100 gram. Per 100 gram voer bevat het voer dus 30 gram vocht. Berekenen van de hoeveelheid van een voedingsstof in droge stof Op de zak staat hoeveel van een voedingsstof er in het complete voer zit (dus in de droge stof plus water).

 1. De formule om dit om te rekenen naar hoeveelheid per 100 gram droge stof is: (% voedingsstof gedeeld door % droge stof) x 100 procent;
 2. Voorbeeld 1 (natvoer): Natvoer bestaat gemiddeld voor 25 % uit droge stof en 75 % uit water;

Op de zak staat dat het voer 10 % eiwit bevat. Dit is dus 10% van het volledige voer, inclusief water. De hoeveelheid eiwit in de droge stof is te berekenen door de formule in te vullen: 10 % eiwit / 25 % droge stof = 0,4 0,4 x 100 procent = 40 % eiwit op droge stof basis.

Dit is 40 gram per 100 gram droge stof. Voorbeeld 2 (droogvoer): Droogvoer bestaat gemiddeld voor 90 % uit droge stof en 10 % uit water. Op de zak staat dat het voer 22 % eiwit bevat. Dit is 22 % van het volledige voer, dus inclusief water.

De hoeveelheid eiwit in de droge stof is te berekenen door de formule in te vullen: 22 % eiwit / 90 % droge stof = 0,244 0,244 x 100 = 24,4 % eiwit op droge stof basis. Dit is 24,4 gram eiwit per 100 gram droge stof. Per 100 gram droge stof bevat het natvoer dus 40 gram eiwit en het droogvoer 24,4 gram eiwit.

 • Dit is nu makkelijk te vergelijken met de FEDIAF norm;
 • Deze geeft aan dat de minimale eiwithoeveelheid 18 gram zou moeten zijn voor volwassen honden;
 • Beide voeders voldoen hier dus aan;
 • Voor bijvoorbeeld een drachtige hond zou het standaard droogvoer onvoldoende eiwit bevatten;

Omdat drachtige honden ook op andere vlakken een andere voerbehoefte hebben, is er voor deze honden ander voer op de markt. Bovenstaande rekenformule ((% voedingsstof gedeeld door % droge stof) x 100 procent) is niet alleen voor eiwit, maar voor alle voedingsstoffen te gebruiken om het percentage op droge stof basis te berekenen.

U ziet dat het belangrijk is om rekening te houden met het vochtpercentage. In eerste instantie lijkt het alsof er minder eiwit in het natvoer zit dan in het droogvoer. Er zit namelijk 10% eiwit in het natvoer en 22% eiwit in het droogvoer.

Nu het op droge stof basis is uitgerekend blijkt dat het natvoer meer eiwit bevat dan het droogvoer. Koolhydraten Als de totale hoeveelheid koolhydraten niet op de verpakking staat, maar als, naast hoeveelheden eiwit, vet, celstof en as, wel de hoeveelheid vocht per 100 gram vermeld is, kan men daaruit afleiden hoeveel koolhydraten het voer bevat: 100 gram – (eiwit + vet + as + vocht) = totale hoeveelheid koolhydraten.

 • De hoeveelheid verteerbare koolhydraten, die dus energie kunnen leveren, is dan de totale hoeveelheid koolhydraten – hoeveelheid ruwe celstof;
 • Zijn zowel de hoeveelheid vocht als de hoeveelheid koolhydraten niet vermeld, dan kan men bovenstaande berekeningen van bijvoorbeeld het gehalte eiwit per 100 gram droge stof niet berekenen;

Om een grove indicatie te krijgen zou men kunnen uitgaan van 10% vocht in droge brokken en 75% vocht in natvoer, of men kan de gegevens proberen op te vragen bij de fabrikant. Om de energiebehoefte van een hond te kunnen berekenen is een overzicht van omrekenfactoren handig: 1 calorie  =  4,2 Joule 1 Kilocalorie (Kcal)  = 1000 calorieën 1 kilojoule (kJ)   =  1000 Joule (J)  1 Megajoule (MJ) =  1000 kilojoule (kJ) Dit zijn allemaal termen die aangeven dat het om een energiewaarde gaat.

In de formules hieronder komt u de volgende term tegen: ‘kg lichaamsgewicht 0,75 ‘. Dit wil zeggen: het lichaamsgewicht (in kilogram) tot de macht 0,75. Dit kunt u uitrekenen met de toets x y (machtsverheffen) op een rekenmachine of de rekenmachine op uw computer (bij die laatste kiest u dan in het menu voor ‘wetenschappelijk’).

Bij sommige rekenmachines staat op de toets y x , dit is hetzelfde. Toets het gewicht van uw hond in kilo’s in, druk op de toets ‘machtsverheffen’, toets 0,75 in en druk op = voor de uitkomst. Er zijn meerdere formules om de energiebehoefte voor de hond te kunnen berekenen.

 • De hier gebruikte formule is opgesteld door het Waltham Centre for Pet Nutrition: Energiebehoefte = 460 kJ x kg lichaamsgewicht 0,75 De uitkomst van de formule geeft het dagelijks gebruik van metaboliseerbare energie (ME) weer in kJ (kilojoules);

Het onderdeel van de formule, kg lichaamsgewicht 0,75 , heeft te maken met het feit dat kleine honden per kilogram (kg) lichaamsgewicht meer energie gebruiken dan grote honden. Dit komt doordat kleine honden in verhouding tot grote honden meer lichaamsoppervlakte en minder inhoud hebben en daardoor sneller afkoelen.

 • We vullen de formule in met als voorbeeld een hond van 20 kg: 460 kJ x 20 0,75 = 4350 kJ ME per dag Energiebehoefte gecastreerde honden Honden die gecastreerd zijn hebben gemiddeld 30% minder energie nodig dan ongecastreerde honden;

Het lichaam hoeft minder energie te gebruiken om te functioneren. Dit betekent simpelweg dat er minder voer gegeven moet worden, anders wordt de hond te dik. Het is wel belangrijk dat de hond de dagelijks benodigde voedingsstoffen binnen blijft krijgen. Een regel die aangehouden kan worden, is dat honden kort na de geboorte twee keer zoveel energie nodig hebben dan wanneer ze volwassen zijn.

Wanneer ze op de helft van hun volwassen gewicht zitten, hebben ze nog anderhalf keer zoveel energie nodig dan wanneer ze volwassen zijn. Voer pups vier keer per dag tot een leeftijd van 3 maanden, vanaf 3 maanden oud 3 keer per dag en vanaf 6 maanden kan de pup 2 keer per dag eten.

See also:  Hoe Straf Je Een Hond Die Bijt?

Jonge pups kunnen per keer maar kleine beetjes eten. Een regel die gebruikt kan worden is dat de teef vanaf de vijfde week van de dracht, per week 15 % meer voer mag eten. Een hond is gemiddeld 9 weken drachtig en hoeft dus pas de laatste vier weken extra voer te krijgen.

Een voer met een hoge energiewaarde is aan te raden, omdat de teef meer voeding nodig heeft maar minder kan eten door de ruimte die de pups innemen in de buik. Daarom is het ook aan te raden de teef minimaal drie keer per dag te voeren, zodat ze niet teveel voer in één keer hoeft op te eten.

Een teef die melk geeft aan haar pups (lacteert) heeft meer energie nodig. Wanneer de teef heeft geworpen is er een formule die uitrekent hoeveel energie de teef nodig heeft voor zichzelf en de melk voor haar pups: Energiebehoefte = 607 kJ x kg gewicht 0,75 Deze formule is alleen voor de behoefte van de teef zelf.

 • Ze moet ook nog energie krijgen om melk te maken voor haar pups;
 • De formule voor de melkproductie ziet er als volgt uit: Energiebehoefte = Lichaamsgewicht in kg x ((100kJ x N) + (50kJ x M)) x L N staat voor de pups 1 t/m 4;

Bijvoorbeeld bij 2 pups is N 2, bij 3 pups is N 3. M staat voor de pups 5 t/m 8. Als een teef 6 pups heeft, komt er bij M dus de waarde 2 te staan, voor de 5e en 6e pup. L staat voor de week van de melkproductie, de in te vullen getallen zijn: week 1: L = 0,75 week 2: L = 0,95 week 3: L = 1,1 week 4: L = 1,2 Voorbeeld: Als voorbeeld gebruiken we een hond van 20 kg, met 6 pups in de derde week van de lactatie.

Ten eerste wordt de hoeveelheid energie berekend die de teef nodig heeft om zichzelf te kunnen onderhouden. Dit is de formule die gebruikt werd bij het berekenen van de energiebehoefte van een lacterende hond:    607 kJ x 20 0,75 = 5741 kJ = 5,741 MJ Dan de energie voor het maken van de melk.

Nu wordt de formule voor de melkproductie gebruikt. Eerst het deel voor de 1e tot en met de 4e pup, bij N vullen we 4 in:  20 x (100 kJ x 4) = 8000 kJ = 8 MJ Dan het deel voor de 5e en 6e pup, bij M vullen we 2 in:  20 x (50 kJ x 2) = 2000 kJ = 2 MJ Daarnaast moet er nog rekening gehouden worden met de week waarin de teef de pups melk geeft.

Hoe langer ze melk geeft hoe meer melk er gemaakt moet worden. Het getal “L” dat ingevuld moet worden voor de derde week van de melkgift is 1,1. De hoeveelheid energie die nodig is voor de melkproductie is dus: (8 MJ + 2 MJ) x 1,1 = 11 MJ.

De teef moet in totaal 5,741 + 11 = 16,741 MJ per dag binnen krijgen. Dit is voor haarzelf en de melk die ze moet maken voor haar 6 pups in de derde week dat ze melk geeft. Dit is een berekening van de gemiddelde energie behoefte van een lacterende hond, het is een handvat voor de juiste voeding van de hond.

Maar per hond moet er gekeken worden of deze energiehoeveelheid voldoende of onvoldoende is om zichzelf en de pups te kunnen onderhouden. Lacterende teven verliezen bijna altijd gewicht, hoeveel voer ze ook krijgen.

Om te bepalen hoeveel voer een hond moet eten om aan zijn dagelijkse behoefte te voldoen, is de volgende regel van toepassing (let op dat binnen een berekening steeds eenzelfde eenheid wordt gebruikt, dus alles in kilojoule, of alles in megajoule): Voer (kg) = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte per kilo voer(MJ) Dus de hoeveelheid voer = behoefte van de hond in megajoule gedeeld door het energiegehalte per kilogram voer in megajoule.

 1. Hieronder vindt u rekenvoorbeelden voor honden in verschillende levensfasen;
 2. Houdt u er rekening mee dat dit gemiddelde behoeften zijn en dit per hond kan verschillen;
 3. Sommige honden hebben meer of minder energie nodig dan andere honden uit dezelfde gewichtsklasse;

Dat kan onder andere afhangen van leeftijd, activiteit, ras of individuele verschillen. Houd dus altijd de conditie van uw hond in de gaten, weeg hem regelmatig om te zien of hij afvalt of aankomt, en pas de hoeveelheid voer die u geeft daar op aan! Als voorbeeld nemen we weer een hond van 20 kg.

Om te bepalen hoeveel voer deze hond moet eten per dag maken we de volgende berekeningen: Droogvoer Uit de vorige berekening voor de energiebehoefte kwam naar voren dat een volwassen hond van 20 kg per dag 4350 kJ, oftewel 4,35 MJ binnen moet krijgen.

Een gemiddeld droogvoer bevat per kilogram 15 MJ aan energie (voorbeeld, dit verschilt per merk). Voer (kg) = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte per kilo voer(MJ) 4,35 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram voer = 0,29 kg oftewel 290 gram voer per dag.

Een hond van 20 kg moet dus per dag 290 gram van deze brokken binnenkrijgen. Natvoer Wanneer de hond geen brokken, maar natvoer te eten krijgt, is de berekening op eenzelfde wijze uit te voeren. Een hond van 20 kg moet 4350 kJ = 4,35 MJ aan energie per dag binnen krijgen.

Een gemiddeld nat hondenvoer bevat 5 megajoule per kg (voorbeeld, dit verschilt per merk). Voer (kg) = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte per kilo voer(MJ) 4,35 MJ gedeeld door 5 MJ per kg natvoer = 0,87 kg oftewel 870 gram natvoer per dag. Een hond van 20 kg moet per dag dus 870 gram natvoer krijgen van het voer dat 5 MJ per kg aan energie bevat.

Ook voor de lacterende hond van 20 kg is de manier om de hoeveelheid voer te berekenen hetzelfde. De behoefte van de lacterende hond bij een nest van 6 pups in de derde lactatieweek is 16,741 MJ per dag, zoals in de berekening van de energiebehoefte naar voren kwam.

Een gemiddeld droogvoer bevat ongeveer 15 MJ (*) aan energie. Voer (kg) = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte per kilo voer(MJ) De hoeveelheid voer per dag is dus 16,741 MJ geeld door 15 MJ = 1,1 kg voer per dag. Een gemiddeld natvoer bevat ongeveer 5 MJ (*) aan energie.

 • Als de teef natvoer zou krijgen zou ze per dag 3,3 kg voer moeten krijgen (16,741 MJ behoefte / 5 MJ natvoer = 3,3 kg voer) bij een nest van 6 pups in de derde lactatieweek;
 • (*) ter vergelijking wordt hetzelfde megajoule gehalte gebruikt als bij de andere honden, namelijk 15 MJ voor droogvoer en 5 MJ voor natvoer;

Voor drachtige en lacterende teven wordt een hoger megajoule gehalte van het voer aangeraden zodat zij minder hoeven te eten. Dit is vooral duidelijk te zien bij het natvoer. De teef zou dan per dag 3,3 kg voer moeten eten! De kans is vrij groot dat ze dit niet op eet en dus te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hoe vaak moet je je hond eten geven?

Volwassen honden  – In het algemeen hebben de meeste volwassen honden  2 maaltijden per dag  nodig: één ‘s morgens en één ‘s avonds. Als je een bijzonder kleine of grote hond hebt, lees dan even verder. Kleine rassen  Het metabolisme van dwergrassen en andere kleine rassen is sneller.

 • Hun energie is vlugger opgebrand dan bij grotere honden;
 • Dat maakt hen gevoeliger voor een lage bloedsuikerspiegel;
 • Daarom is het beter om hen  3 keer per dag eten te geven;
 • Grote rassen Is jouw hond een reuzenras? Dan heb je vast al gemerkt dat je viervoeter makkelijker last heeft van een opgeblazen gevoel en dat hij soms een gevoelige maag heeft;

Meerdere kleine porties per dag  zijn dan beter dan 1 of 2 grote maaltijden. Om dezelfde reden is het beter om je giant geen eten te geven net vóór zijn dagelijkse wandeling. En wacht tot zeker een uur na de wandeling met zijn eten. Een rustige eetomgeving voorkomt dat je hond te gulzig eet en daardoor teveel lucht inslikt.

Deze eetroutines zorgen voor een stabiel metabolisme en een gezonde spijsvertering. Voorzie ook altijd  vers water  als je hond zijn brokken krijgt. BONUS TIP:  Regelmatig bewegen is ook belangrijk en liefst vóór elke maaltijd.

Is je eerste wandeling bijvoorbeeld om 6u ‘s morgens? Geef dan eten om 7u, en voorzie dan als het kan nog een wandeling voor het avondeten. Check ons eetschema voor puppy’s Lees nu Check ons eetschema voor seniors Lees nu.

See also:  Wat Kost Nagels Knippen Hond?

Is kaas goed voor een hond?

Is kaas gevaarlijk voor honden? – Als honden konden lezen , dan werden ze nu razend blij: ze mogen af en toe bést een blokje kaas. Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken.

Is yoghurt goed voor een hond?

Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.

Hoe weet je of je hond te weinig eten krijgt?

Voeding en Gedrag? Als gedragstherapeut is dit een vraag die mij vaker bezighoudt. Want we weten dat voeding invloed heeft op bepaald gedrag. Allereerst natuurlijk als een hond te weinig voer krijgt (honger, extreme honger maakt een hond ook narrig of uiteindelijk sloom en lusteloos), of als een hond teveel eten krijgt (sloom, zwaargewicht, moeilijker te bewegen), of als een hond pijn of ongemakken ervaart na het eten (ontstekingen in het spijsverteringskanaal of door allergie of onverdraaglijkheden.

Over deze gedrags-beïnvloedende situaties gaat dit stukje niet 🙂 Want er zijn ook voedingsstoffen bekend die van invloed zijn op gedrag, denkend aan gelukshormonen (die worden gemaakt vanuit bepaalde voedingsstofjes) of aan koolhydraten.

Ik wil het je graag verder uitleggen, maar als je liever eerst de korte conclusie onderaan wilt lezen, klik dan hier. Sinds ik in Duitsland woon, merk ik dat hier vaak wordt geadviseerd om je hond meer koolhydraten te geven. Dat vond ik op zijn zachts gezegd nogal apart.

 1. Mijn eigen hond was als pup een energiek mannetje, zoals je ziet in deze video 🙂  Niet echt abnormaal: maar hij kon (en kan) echt even helemaal uit zijn bol gaan:   Op de hondenschool waar we de puppy -cursus volgden werd mij regelmatig gezegd dat mijn pup veel meer koolhydraten moest krijgen;

Dat ik pasta of aardappelen moest koken voor hem. En dit advies heb ik heel vaak gehoord in het afgelopen jaar. Een drukke hond zou namelijk minder druk worden als hij meer koolhydraten krijgt. (Huh. denk ik dan…) Online zie je deze koolhydraten-adviezen ook regelmatig terugkomen, in Nederland koken we dan meestal niet voor de hond, maar wordt door een dierenarts of wie-dan-ook aangeraden een type brok te gaan voeren (waar veel koolhydraten in zitten). Een bijzonder advies, want ik heb altijd geleerd dat koolhydraten juist energieleveranciers zijn (vraag maar aan een topsporter wat hij als energie-boost op wedstrijddagen neemt: waarschijnlijk snelle suikers of koolhydraten). Er bestaat een onderzoek dat honden die meer koolhydraten krijgen zich beter kunnen concentreren (daarover later in dit artikel meer), ook wordt gezegd dat honden koolhydraten nodig hebben om zich onder controle te kunnen houden, om minder agressie te tonen en om zich simpelweg gelukkiger te voelen.

Is pasta goed voor een hond?

Kunnen honden spaghetti eten? – Gekookte spaghetti of pasta is prima voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Spaghetti is niet schadelijk voor honden als het slechts af en toe wordt gevoerd en puur wordt geserveerd. Het kan een handige manier zijn om een ​​beetje variatie aan het dieet van uw hond toe te voegen als u denkt dat hij het nodig heeft, zonder al te veel problemen te veroorzaken.

Wat mag een hond eten van tafel?

Wil je je hond een gezonde groentesnack geven, denk dan aan schijfjes wortel, komkommer, sla, of courgette. Pas op met paprika en tomaat, want sommige honden zijn er allergisch aan. Een gekookte aardappel kan ook, maar een rauwe aardappel is giftig en not done.

Hoe laat laatste maaltijd hond?

Een puppy mag vanaf 8 weken worden opgehaald bij de kennel of fokker. Als ze nog zou mini zijn, begin dan met vier kleine maaltijden per dag. Het maagje van jouw pup kan nog niet zoveel hebben en het is beter voor de vertering, als je haar voeding over 4 porties verspreidt.

Is banaan goed voor een hond?

Banaan – Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.

Is ei slecht voor een hond?

Kan mijn hond allergisch zijn voor eieren? – Honden zijn van nature vleeseters en kunnen dus last krijgen van voedingsstoffen die van oudsher niet op het menu stonden. Dat geldt niet alleen voor eieren, maar bijvoorbeeld ook voor tarwe, soja, en zuivelproducten zoals melk.

De meeste honden kunnen goed tegen eieren, maar áls een allergie of overgevoeligheid voorkomt, is het meestal bij gekookte eieren. Hoe hoger de temperatuur, hoe sterker de eiwitmoleculen zich verstrengelen.

Dat maakt van het eiwit een stugge, gestolde massa die simpelweg eerder een overgevoeligheidsreactie uitlokt. Rauwe eiwitten zijn voor de meeste honden makkelijker te verteren. De conclusie: eieren zijn een goede bron van eiwit en andere belangrijke voedingsstoffen; het is daarom prima om af en toe een (rauw) ei aan je hond te geven.

Wat mag je een hond niet te eten geven?

Wat is beter voor de hond brokken of vlees?

Voedingsstoffen onbalans – Er zijn meerdere publicaties die er op wijzen dat de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bij  thuisgemaakte voeding, en ook bij sommige  commercieel verkrijgbare vers-vlees diëten niet goed is. Dit probleem is makkelijk te ondervangen door advies in te winnen bij een specialist diervoeding! Sommige van deze samenstellingsfouten zijn relatief onschuldig :

 • Vers vlees bevat vaak veel vet. Sommige dieren ontwikkelen hierop diarree of neigen naar overgewicht. Een verandering van (de hoeveelheid) voeding, kan deze problemen oplossen.
 • Dieren die te veel bot eten, kunnen verstopt raken. In veel gevallen kan dit probleem door de dierenarts worden opgelost. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot blijvende schade aan de dikke darm ( strictuurvorming ).

Obstipatie door botresten (wit) in ontlasting. Andere fouten zijn gevaarlijker : op het moment dat het dier problemen krijgt, is herstel vaak niet meer mogelijk.

 • Een dier dat te weinig kalk krijgt, kan botontkalking ontwikkelen. Dit kan leiden tot botbreuken (green-stick fractures). Bij jonge dieren kan het skelet afwijkend uitgroeien (rubber jaw). Botontkalking door kalkgebrek in de voeding wordt ook wel  “all meat syndrome”  genoemd.
 • Pups van grote rassen zijn erg gevoelig voor een overmaat aan kalk in de voeding. Dit kan lijden tot afwijkende botgroei. bron
 • Dieren met een overmaat aan vitamine A in het voer, krijgen afwijkingen aan het skelet en de lever. bron
 • Katten die te weinig taurine krijgen, ontwikkelen hartfalen, blindheid en een verminderde weerstand.
 • etc.

Het is goed mogelijk om zelf een gebalanceerde voeding voor uw huisdier samen te stellen. Ons advies: overleg met een specialist diervoeding.

Kun je vers vlees combineren met brokken?

Kan ik rauwvoer met brokken combineren? – Ja dat kan. Voor de meeste honden maakt het niet uit op welke manier je rauwvoer en brokken combineert. Voor de vertering is het waarschijnlijk beter om brokken en vers vlees niet tegelijk te geven, zeker als het om een dier gaat met een gevoelig verteringssysteem.

Het beste kun je een dag of enkele dagen vers geven en dan weer enkele dagen brok. Bij sommige honden en katten geeft het geen problemen problemen om te mengen. En bij sommige honden gaat het zelfs beter als je de brokken met het rauwvoer mengt.

Het is dus een kwestie van uitproberen om er achter te komen wat het beste bij jouw hond past.

Wat is beter brokken of natvoer?

Wat zijn de voordelen van nat hondenvoer? – Licht verteerbaar Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Je hond zal dus minder snel te dik worden. Verminderde kans op urineweginfecties Doordat nat hondenvoer veel vocht bevat, is de kans op urineweginfecties kleiner dan bij het gebruik van droog hondenvoer.

Waarom water bij hondenbrokken?

Laat de brokken wellen in warm water – Een simpele truc om de brokken zachter te maken is door deze te laten wellen in warm water. De brokjes worden zo zacht, maar de smaak en voedingsstoffen blijven behouden. Let wel goed op dat het water niet te warm is, want te warm voer doet je hond pijn in zijn bek of keel.