Wat Gaat Er Veranderen Als Je N Hond Laat Castreren?

Wat Gaat Er Veranderen Als Je N Hond Laat Castreren
Gevolgen van een castratie bij honden – Naast het eerder genoemde risico van een toenemende kans op prostaattumoren is een van de belangrijkste gevolgen van een castratie bij uw hond dat de stofwisseling verandert door het wegnemen van testosteron.

 • De spiermassa neemt daardoor af en uw hond krijgt meer aanleg om dik te worden. Dat heeft weer bijkomende gevolgen, zoals ouderdomsarthrose.
 • Ook suikerziekte en bepaalde huidplooiproblemen kunnen hierdoor meer voorkomen. De voeding zal hier dus op aangepast moeten worden.
 • De vacht kan wat doffer worden en meer gaan krullen. Dit geldt vooral voor honden met een halflange glanzende vacht.

Wat doet castratie met gedrag hond?

Castratie voor een aangenamer gezinslid –

 • Zonder de bekende paringsdrang kan uw hond een aangenamer huisdier worden.
 • Minder weglopen en geen ongewenste serenades meer.
 • De gecastreerde reu produceert minder pussige uitvloeiing uit de penis en heeft minder neiging in en om het huis een territorium af te bakenen.
 • Gecastreerde honden zijn aanhankelijker en gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere honden.

Wat zijn de voordelen van castratie bij honden?

Een hond castreren biedt veel voordelen – Een reu die niet gecastreerd is, kan territoriaal gedrag vertonen. Veel ongecastreerde reutjes plassen om die reden buiten, of zelfs in huis. Hyperseksualiteit is een ander veelvoorkomend probleem. Deze honden zullen elk dier bespringen dat ze buiten tegen komen.

 • En ook binnen kunnen ze tegen een been of een tafelpoot oprijden;
 • De honden zijn vaak onrustig;
 • Ze kunnen weglopen om op zoek te gaan naar teefjes;
 • Laat uw hond castreren als hij nog jong is;
 • Dan is de kans groot dat zijn hyperseksualiteit afneemt of zelfs verdwijnt;

Ander typisch gedrag van ongecastreerde honden, is dominantie. Uw dier wil dan hoger in de rangorde komen dan andere honden of mensen. In uitzonderlijke gevallen kan een hond zelfs agressief worden. Hij verdedigt dan zijn huis, of zijn huisgenoten. Dominante honden zijn niet sociaal.

 1. Hun baasjes durven hen niet los te laten lopen, omdat ze achter andere honden aangaan;
 2. Laat uw hond castreren, dan  zal het minder dominant of agressief worden;
 3. De meeste mensen die hun dier laten castreren, doen dat zodat hij niet meer voor nageslacht kan zorgen;

Puppy’s zijn natuurlijk hartstikke schattig. Maar het valt niet mee om voor elk dier een goede plek te vinden. Naast gedragsveranderingen zijn er ook gezondheidsvoordelen te behalen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Honden die gecastreerd zijn, hebben bijvoorbeeld minder kans op het ontstaan van testikeltumoren en prostaatproblemen.

 • Bovendien zien we dat gecastreerde reutjes minder vaak ontstekingen hebben aan hun voorhuid;
 • U ziet het, met de castratie van uw dier zijn veel voordelen te behalen;
 • Uw hond wordt rustiger en gezonder;
 • U heeft geen last meer van ongewenst gedrag;

Bent u overtuigd? Wilt u uw hond laten castreren? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak of het opvragen van de kosten voor de castratie. .

Hoe snel veranderd gedrag na castratie?

Redenen voor castratie? – Gedragsproblemen Overmatig seksueel gedrag zoals rijden op andere dieren, knuffels of mensen en het vertonen van obsessief gedrag als de reu een loops teefje ziet of ruikt, maar ook erg dominant gedrag kunnen het gevolg zijn van de testosteronspiegel in het bloed.

 1. Uiteraard wordt het gedrag van uw hond voor een deel bepaald door het gehalte aan testosteron, maar wat het precieze effect van dit hormoon op het gedrag van uw hond is, is niet altijd even duidelijk;
 2. Bij veel mensen bestaat het idee dat gedragsproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen op het moment dat hun hond wordt gecastreerd en het testosterongehalte daalt;

Helaas is dit vaak niet het geval! Als testosteron gerelateerd probleemgedrag enige tijd bestaat, dan is de kans groot dat dit gedrag een vast patroon is geworden bij de hond en dat hiervoor geen testosteron meer nodig is. Castratie heeft dan niet of nauwelijks effect op het probleemgedrag.

See also:  Welke Hond Werd Als Eerste Blindengeleidenhond?

Meer dan 1 op de 4 honden vertoont na castratie nog steeds seksueel gedrag! Daarnaast is niet al het probleemgedrag testosteron gerelateerd en kunnen bij sommige honden juist gedragsproblemen ontstaan of verergeren na castratie! Goede training van uw hond bij een hondengedragsdeskundige is dan ook de beste aanpak van gedragsproblemen.

Afhankelijk van de inschatting van de gedragsdeskundige en de dierenarts en/of het verloop van de training kan wel worden besloten dat castratie verstandig is als aanvullende aanpak. Voorhuidontsteking Veel reuen krijgen ermee te maken zodra ze seksueel actief worden: een bacteriële ontsteking van de voorhuid waarbij groengelige pussige uitvloeiing ontstaat.

 1. Een dierenarts zal nagaan of aan deze ontsteking geen anatomische afwijkingen aan de voorhuid of penis ten grondslag liggen;
 2. Vaak zijn er echter geen afwijkingen aanwezig;
 3. De voorhuid kan worden schoongemaakt met een speciale antibacteriële reiniger, verkrijgbaar bij de dierenarts;

Het schoonmaken met alleen water heeft vaak onvoldoende of zelfs averechts effect. Castratie kan leiden tot het verminderen of zelfs volledig verdwijnen van dit vervelende probleem, maar helaas geldt dit niet voor alle reuen. Het uitvoeren van een chirurgische castratie omwille van een voorhuidontsteking, zonder dat (door tijdelijke, chemische castratie) bekend is of het probleem door de castratie zal verdwijnen, is dan ook onverstandig.

Prostaatproblemen De prostaat neemt in omvang toe zodra reuen ouder worden. Dit is een geheel normaal proces en resulteert slechts bij een beperkt aantal dieren op oudere leeftijd tot problemen. Preventie van veranderingen in de prostaat is dan ook geen reden om uw reu te castreren.

Mochten zich prostaatproblemen voordoen, dan kan op dat moment besloten worden tot castratie.

Wat te verwachten na castratie hond?

Agressie en dominant gedrag kan door castratie verminderd worden. Het kan weglopen verminderen, omdat reuen minder achter loopse teven aan gaan. Rijgedrag en markeergedrag kan afnemen. Pussige uitvloeiing bij de voorhuid verdwijnt vrijwel geheel.

Is castratie nodig?

Waarom hond castreren? – Meestal laten mensen hun hond castreren zodat hij of zij zich niet meer kan voortplanten. Maar er zijn nog meer redenen voor een castratie. Zo kan het tegengaan van ongewenst gedrag of het voorkomen van loopsheid ook een reden zijn om je hond te laten castreren.

Twee keer per jaar is een teefje loops, tijdens deze periode is zij een aantal dagen vruchtbaar en verliest zij bloed. Reutjes reageren bijzonder heftig op de geur van een loops teefje en gaan soms aan de wandel.

Ten slotte kunnen er ook nog medische redenen voor een castratie zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tumor. Door het castreren van een teefje voorkom je baarmoederontsteking en schijnzwangerschap en verklein je de kans op melkkliertumoren.

Kan een hond veranderen na castratie?

Nadelen van de castratie: –

 • Castratie is een operatie onder algehele narcose. Elke operatie brengt een zeker risico met zich mee, al is dit bij de huidige anesthesiemiddelen heel klein.
 • Bij sommige honden verandert het gedrag na de castratie, ze kunnen slomer worden maar ook actiever.
 • Na de castratie verandert het metabolisme (de spijsvertering) van uw hond: hij krijgt de neiging dikker te worden. U moet zijn dieet dus aanpassen om overgewicht te voorkomen.
 • De vachtstructuur van de hond kan veranderen.

Hoe lang na castratie Merk je verschil?

Chemische castratie – Als je wilt testen hoe het gedrag van je hond zal veranderen, of als je de optie open wilt houden om je reu te laten dekken, is chemische castratie een hele goede optie. De reu krijgt een stof toegediend die de werking van testosteron tegen gaat.

 • Chemische castratie heeft dus bijna het zelfde effect dat castratie van een reu heeft;
 • Chemische castratie kan op twee manieren;
 • De eerste manier is door de vloeistof direct in te spuiten;
 • Het voordeel is dat je dan snel resultaat ziet, al na ongeveer 48 uur;
See also:  Wanneer Is Het Te Koud Voor Een Hond?

Het nadeel is dat deze methode maximaal zes weken werkt. De tweede manier is door een staafje onder de huid van de hond in te brengen. Deze ingreep lijkt op het chippen van je hond. Bij reuen die op deze manier chemisch gecastreerd worden is het effect na ongeveer twee weken zichtbaar en kan het ongeveer een jaar werken.

Wat mag een hond niet na castratie?

Castratie kan vanaf 6-8 maanden leeftijd. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Wij geven pijnstillers mee voor de dagen na de operatie. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een kap meestal niet nodig.

Na 10 dagen wordt de wond door ons gecontroleerd. Voor u uw hond laat castreren is het verstandig een afweging te maken van de voor en nadelen van castratie. We zetten ze voor u op een rij. Beter voor de gezondheid? Daar waar bij teefjes in verband met de gezondheid geadviseerd wordt voor de eerste loopsheid te steriliseren, is er medisch gezien geen reden om een hond te castreren.

Bij het op jonge leeftijd castreren kan de kans op kwaadaardige tumoren van bijvoorbeeld de prostaat licht toenemen. Op latere leeftijd castreren kan om medische redenen juist wél geindiceerd zijn. Denk hierbij aan prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus waarbij castratie noodzakelijk is voor de behandeling.

Meer rust Sommige honden kunnen erg last hebben en onrustig worden van hun hormonen. Ze willen soms zelfs niet meer eten en gaan kwijlen als ze een loopse teef ruiken. Zonder deze opspelende hormonen kan uw hond een aangenamer huisdier worden.

Minder weglopen en geen ongewenste serenades meer. De gecastreerde reu produceert minder pussige uitvloeiing uit de penis en heeft minder neiging in en om het huis een territorium af te bakenen. Niet meer vruchtbaar Een voordeel van castratie is dat uw hond niet meer vruchtbaar is.

Komt uw hond veel in aanraking met niet gesteriliseerde teven? Dan kan castratie er voor zorgen dat er niet zomaar ongelukjes ontstaan Overgewicht Sommige honden kunnen wat aankomen na sterilisatie of castratie.

Na de ingreep wordt de stofwisseling vertraagd. Honden die na de operatie hetzelfde blijven eten houden meer energie over, wat kan worden opgeslagen als vet. Dit betekent dat een hond na sterilisatie of castratie gewoonweg minder voer of een voeder met een lager energiegehalte nodig heeft.

 1. Dagelijks 15% minder voeren dan u gewend was is voldoende om uw hond op gewicht te houden;
 2. Operatie risico Castratie is een standaardingreep die onder algehele narcose plaatsvindt;
 3. Uw hond wordt daarom voor de operatie altijd grondig gecontroleerd op gezondheid;

Enkel gezonde dieren worden geopereerd. Er worden moderne en veilige middelen gebruikt voor zowel de injectie narcose als de gasnarcose. Daarnaast is altijd een operatie assistente aanwezig die de lichaamsfucnties van de hond gedurdende de operatie monitort.

 1. Al met al maakt dit de kans op complicaties tijdens de castratie zeer klein;
 2. Verergeren probleemgedrag Bij sommige honden (met name honden waarbij het ongewenste gedrag ontstaat uit angst) kan castratie ervoor zorgen dat het probleemgedrag juist verergerd door verandering in zijn hormonen;

Wilt u weten of castratie u en uw hond kan helpen? Overleg dan met een deskundige over de situatie met uw hond. Zo kan een plan op maat gemaakt worden voor uw hond. Uw hond is bij ons geopereerd. Hier volgen een aantal adviezen voor de eerste paar dagen. Heeft u toch nog vragen dan mag u natuurlijk altijd bellen.

See also:  Hoe Duur Kost Een Hond Uit Het Asiel?

Uitlaten : De dag dat u uw hond ophaalt, kan hij nog wat suf zijn van de anesthesie. hierdoor kan zijn reactie vertraagd zijn. Laat hem daarom de eerste uren even kort uit, maak geen lange wandelingen. Na de operatie adviseren wij u uw hond de eerste 10 dagen  aangelijnd uit te laten.

Beweging : Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen. Vruchtbaarheid : Een reu is na castratie nog 6-8 weken vruchtbaar.

Eten en drinken : De hond mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken. Het geeft niet als  uw hond de dag van de operatie nog niet wil eten. Het kan namelijk zijn dat uw hond nog wat misselijk is van de narcose.

De volgende dag moet ze wel weer gaan eten. Het kan zijn dat uw hond wat in gewicht aankomt. Dit komt doordat de stofwisseling op een lager niveau is komen te liggen. U kunt dit voorkomen door ongeveer 15-20% minder te voeren dan voorheen. De wond en hechtingen : De hechtingen lossen vanzelf op en dit duurt ongeveer een maand.

 • De wond wordt onderhuids gehecht zodat zo min mogelijk hechtmateriaal aan de buitenkant zichtbaar is;
 • Hierdoor geneest de wond mooier en heeft uw dier minder de neiging de hechtingen eruit te likken;
 • Uw hond mag de wond schoonlikken, maar ze mag er niet continue aan knagen of bijten;

In dat geval kunt u een kraag ophalen of uw hond een T-shirt aantrekken. U hoeft niets aan de wond te doen, juist door zalf op de wond te smeren, wordt de drang om dit er af te likken groter. Als de huid rondom de wond erg geïrriteerd is (door  het scheren en wassen) kunt  u daar wat vette zalf zoals purol of vaseline opsmeren.

Controle : We willen na 10 dagen graag de wond controleren om te zien of alles goed is gegaan. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Wanneer u ons moet bellen: Zodra u denkt dat er iets niet goed gaat of u het niet vertrouwt.

Bij bloedverlies. Als uw hond voortdurend aan de wond zit. Bij herhaaldelijk braken. Niet willen drinken. Bij algeheel ziek zijn. Bij twijfel altijd bellen!.

Wat zijn de nadelen van castratie?

Welke leeftijd wordt een hond rustiger?

Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.

 1. Dat is in ieder geval een mooi gegeven;
 2. Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen;
 3. Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden;

Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..

Kan een hond veranderen na sterilisatie?

De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.