Wat Gebeurt Er Met Hond Na Inslapen?

Wat Gebeurt Er Met Hond Na Inslapen
Hoe werkt het? – Wanneer een overleden huisdier wordt aangeboden (bij de dierenarts of bij de gemeente) dan worden daar de dode dieren verzameld. Vervolgens zullen de overleden dieren worden opgehaald. Dit gebeurt door de destructor. In Nederland is er één bedrijf die een vergunning heeft voor de verwerking van dode dieren en dierlijk afval.

Dat is Rendac in Son. Het overleden huisdier komt in een grote vrachtwagen terecht tussen andere dode dieren, dierkadavers en slachtafval. Aangekomen bij de destructor zullen de dode dieren worden verwerkt.

Dit gebeurt doormiddel van breken, pasteuriseren en steriliseren. Vervolgens wordt de massa ingedampt, gedroogd en gescheiden in meel en vetten. Deze dienen dan als (bio)brandstof. Dit alles gebeurt op industriële schaal met grote schredders en machines.

Wat voelt de hond van inslapen?

Voor veel huisdiereigenaren is het definitief afscheid moeten nemen van hun geliefde dier één van de moeilijkste dingen in de relatie met hun dier. Voor veel mensen is hun huisdier namelijk niet “zo maar” een dier, maar maakt het deel uit van het gezin. Soms gaan dieren op een natuurlijke manier dood. In andere gevallen, bijvoorbeeld als het dier ziek is, komt euthanasie in beeld. Een besluit moeten nemen over het al dan niet laten euthanaseren van een dier, brengt veel vragen met zich mee.

Euthanasie betekent in de meeste gevallen dat op verzoek het leven van een mens of een dier wordt beëindigd door de dood te bespoedigen of de mens of het dier ter dood te brengen, zodat er een einde aan het lijden van deze persoon of dit dier komt.

Een mens of dier wordt met euthanasie dus geholpen om dood te gaan met als doel om verder lijden te voorkomen. Er zijn verschillende vormen van euthanasie. Hier gaan we uit van actieve euthanasie, waarbij een dodelijk middel aan het dier wordt toegediend.

Belangrijk daarbij is dat de methode pijnloos, snel en eenvoudig is. De handeling is onomkeerbaar en moet veilig zijn voor degene die hem uitvoert. Natuurlijk moet de precieze handeling ook zijn aangepast aan de diersoort en het dier zelf.

Wanneer een dier geen dierwaardig leven meer kan leiden, is euthanasie gerechtvaardigd. De term ‘dierwaardig leven’ heeft echter geen algemene definitie. In grote lijnen kan gesteld worden dat een dier geen dierwaardig leven meer heeft als:

  • Het zelf geen initiatieven meer neemt om te bewegen, te eten en contact te hebben met andere dieren, de eigenaar en/of de omgeving;
  • Zich niet meer bewust is van afwijkend gedrag (bijvoorbeeld in eigen uitwerpselen blijft liggen);
  • Ernstige en langdurige pijn heeft die niet (voldoende) te bestrijden is.

Wees u ervan bewust dat dieren een sterke overlevingsdrang hebben en pas in een laat stadium zullen tonen dat er iets mis is. Als een dier laat zien dat het verzwakt is, is het in het wild immers duidelijk herkenbaar voor roofdieren. Meestal gaat het dus niet om duidelijke tekenen zoals pijnuitingen (bijvoorbeeld janken, piepen of mauwen), maar om (subtiele) gedragsveranderingen zoals rustiger zijn dan u van het dier gewend was.

Wie eigenaar is, heeft de zeggenschap. De eigenaar beslist dus of en wanneer zijn/haar dier mag inslapen. De dierenarts is wel verplicht om de eigenaar goed en volledig te informeren. Het kan een enorme schok zijn om tijdens een consult het woord ‘euthanasie’ te horen vallen.

Daardoor lijkt het wel eens of de dierenarts niet alles heeft verteld. Als er geen spoedeisende situatie is waarbij het dier heel veel pijn heeft, en als u wel erg geschokt bent, kan het verstandig zijn om naar huis te gaan. Ten eerste kunt u dan nog even tot rust komen, en ten tweede hebt u de tijd om alles nog eens op een rijtje te zetten en afscheid te nemen van uw dier.

In principe beslist de eigenaar wanneer het moment daar is. Maar niemand mag een dier mishandelen of verwaarlozen door hem/haar bijvoorbeeld (medische) zorg te onthouden. De hond op de keukenvloer laten liggen totdat de dood spontaan intreedt, of de kat in de tuin leggen en ‘wachten tot de natuur zijn werk doet’ is dan ook strafbaar.

Zo’n situatie is erg onprettig. Als het dier niet in ernstige nood verkeert, denk er dan nog even over na. Er is misschien een reden dat de dierenarts deze mening heeft. Aan de andere kant worden er natuurlijk ook wel eens onnodige euthanasieadviezen gegeven.

Als uw dier niet overduidelijk lijdt, kunt u er nog wel even over nadenken. Misschien kunt u nog eens samen met de dierenarts de voor- en tegenargumenten doornemen. U kunt de dierenarts ook vragen of nader onderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek of een röntgenfoto) zinvol is.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn om meer duidelijkheid te krijgen over de vooruitzichten van het dier of om te bepalen of op enige wijze verlichting geboden kan worden. Bedenk als u en de dierenarts van mening verschillen wel het volgende: Bij dieren weten we niet altijd zeker wanneer ze lijden.

Er zijn dieren die onder de meest vreselijke omstandigheden niets laten merken. Als uw dierenarts bijvoorbeeld een diagnose heeft gesteld van een ongeneeslijke ziekte die veel pijn veroorzaakt, hoeft dit niet altijd zichtbaar te zijn.

Het kan zijn dat uw dier een aandoening heeft die op dat moment nog in het beginstadium is. Dat geeft u misschien tijd om afscheid te nemen, maar betekent ook dat het dier op korte termijn wel pijn zal kunnen gaan lijden. Maak hierover afspraken met uw dierenarts.

  1. Misschien hebt u deze discussie met uw dierenarts vlak voor het weekend, of voor feestdagen;
  2. Als u het advies van de dierenarts niet opvolgt, bedenk dan goed hoe u gaat handelen als tijdens het weekend of feestdagen ineens een noodsituatie ontstaat;

Twijfelt u nog steeds, dan kunt u altijd een andere dierenarts om een second opinion vragen. Als de dierenarts nog mogelijkheden ziet om het dier te behandelen, dan mag hij dit in ieder geval voorstellen aan de eigenaar. Doorbehandelen is een kwestie van mogen, niet van moeten en kan alleen met goede informatie aan, en toestemming van de eigenaar.

Als de eigenaar niet bereikbaar is, ligt het anders, dan mag de dierenarts naar beste weten zelf handelen. Ja, een dierenarts hoeft niet mee te werken aan euthanasie als hij of zij vindt dat dit nog niet aan de orde is.

U bent dan vrij om een andere dierenarts te zoeken die uw verzoek wel wil inwilligen. Neem de argumenten van uw dierenarts wel serieus: wellicht is er voor uw dier een andere oplossing mogelijk. De eigenaar, of de vaste verzorger die op dat moment voor het dier zorgt.

In noodgevallen mag dat. Een dierenarts is wettelijk verplicht om een dier de nodige hulp te verlenen. Als de dierenarts een dier in de praktijk krijgt dat ernstig lijdt en waarvan geen eigenaar bekend is, mag hij/zij het dier laten inslapen om het verder lijden te besparen, of behandelen natuurlijk, als de prognose goed is.

Euthanasie, in de vorm van het toedienen van verdovende middelen door een injectie, is diergeneeskundig handelen, en mag alleen door de dierenarts gebeuren. De dierenarts moet zich houden aan de Wet op de Uitoefening van de Diergeneeskunde. Samen met uitspraken van het Veterinair Tuchtcollege vormt dat een leidraad voor het uitvoeren van euthanasie bij dieren.

  • Zelf je eigen dieren doodmaken op een andere manier dan de dierenarts is niet aan te bevelen, want dat kan leiden tot ernstig lijden;
  • De middelen waarmee de dierenarts de euthanasie uitvoert, mogen alleen door een dierenarts toegediend worden;

U kunt dus niet over deze middelen beschikken. Nee, de dierenarts is dat niet verplicht. Veel dierenartsen zijn er wel toe bereid, als hun praktijksituatie het toelaat. Sommige dierenartsen kunnen vooral in het weekend en ‘s avonds niet goed weg als ze dienst hebben.

Wordt uw dier op dat moment ernstig ziek, dan kan het zijn dat de dierenarts u toch verzoekt om naar de praktijk te komen. Tip: vraag eens aan uw dierenartsenpraktijk of euthanasie ook aan huis kan. Dat is echt geen rare vraag, en goed om te weten! Wettelijk mag u uw dier niet onnodig laten lijden.

Als het echt niet anders kan, zult u naar de dierenartsenpraktijk moeten gaan. Nogmaals: het is altijd verstandig om hierover te praten met uw eigen dierenarts op een moment dat het nog niet dringend is. Euthanasie is bedoeld als zachte dood. Als regel geldt dat de dierenarts een combinatie van een middel, een dosering en een toediening moet kiezen waarvan de dierenarts weet dat deze geen, of zo min mogelijk, opwinding bij het dier teweeg brengt, en binnen zeer korte tijd na toediening de dood zal veroorzaken.

Het dier moet voldoende worden verdoofd, en de dierenarts moet het dier observeren totdat hij zeker weet dat het dood is. Dodelijke injecties die recht in het hart worden gegeven zonder dat daar een verdovende injectie aan vooraf gaat, worden door het Veterinair Tuchtcollege afgekeurd, en worden door de meeste dierenartsen niet meer gebruikt.

Indien mogelijk (dus als er geen sprake is van acuut ernstig lijden) zal voor een euthanasie altijd een afspraak worden gemaakt. De handeling kan in de dierenartspraktijk plaatsvinden, maar sommige dierenartsen doen het ook bij u thuis. Als de euthanasie in de dierenartspraktijk plaatsvindt, zal dit veelal op een rustig moment zijn, zodat het dier, uzelf en eventueel meegekomen gezinsleden de aandacht krijgen die u verdient en u niet (lang) hoeft te wachten in de wachtkamer.

  • Directe betrokkenen (eigenaar en gezinsleden) mogen altijd bij de euthanasie aanwezig zijn als ze dat zelf willen;
  • Volwassenen die twijfelen wordt meestal aangeraden erbij aanwezig te zijn;
  • U zult ervaren dat het dier geen angst of pijn heeft;

Vaak zijn dieren ook rustiger, als u in de directe nabijheid bent of het dier zelf vasthoudt. Vaak krijgt het dier eerst een injectie in een spier om het in een roes te brengen. Na ongeveer een kwartier is het dier dan rustig en worden prikkels uit de omgeving nauwelijks meer verwerkt.

Dan kan een overdosering van een narcosemiddel gegeven worden. Dit middel wordt bij voorkeur in de bloedbaan toegediend, maar bij dieren waarbij dit niet mogelijk is wordt het op een andere manier toegediend (bijvoorbeeld in de buikholte bij vogels).

Vrijwel direct of kort na het toedienen van deze injectie stopt de ademhaling en even later ook het hart. Soms geeft het dier eerst nog een diepe zucht of is er een spiertrilling zichtbaar. Vaak loopt de urine uit de blaas doordat de spieren ontspannen. Het is natuurlijk beslist niet de bedoeling, maar het kan wel voorkomen.

  1. Zelfs al doet de dierenarts er alles aan om het dier te verdoven zodat het niets merkt, dan kan het toch gebeuren dat de verdovende injectie pijn veroorzaakt, of dat het dier tijdens de verdoving gedesoriënteerd raakt en gaat piepen of janken;
See also:  Hoe Vaak Moet Ik De Vacht Van Mijn Hond Verzorgen?

Dat is voor de eigenaar heel naar om te zien, maar betekent niet altijd dat de dierenarts iets fout heeft gedaan. Als uw dier overleden is, kunt u ervoor kiezen om het lichaam van uw dier bij de dierenarts achter te laten. Het wordt dan opgehaald ter destructie.

  1. Het is ook mogelijk om te regelen dat een dierencrematorium het lichaam bij uw dierenarts ophaalt om het te laten cremeren;
  2. U kunt het lichaam ook meenemen;
  3. Vervolgens kunt u het lichaam zelf naar het gemeentelijk verzamelpunt voor afvalverwerking brengen of laten ophalen door een dierenambulance, u kunt een crematie of begrafenis voor uw dier regelen en kleine dieren kunt u meestal ook zelf begraven;

Meer over deze praktische zaken, maar ook over de rouw die u kunt ervaren na het overlijden van een huisdier, vindt u in het Praktisch document ‘ Overlijden en rouw ‘..

Wat gebeurt er na de dood van een hond?

Kosten destructie – Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB). Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.

Hoelang duurt het inslapen van een hond?

Wat gaat de dierenarts doen? – Honden en katten krijgen eerst een injectie met een slaapmiddel, net zoals wanneer een dier geopereerd moet worden. Deze injectie kan door middel van een infuus in de poot gegeven worden, waarna het slaapmiddel direct in het bloedvat komt.

  • Hierdoor valt het dier al binnen enkele minuten in slaap;
  • Soms kiest een dierenarts ervoor deze eerste injectie in de spier te geven, meestal in de rug of de achterpoot;
  • Omdat het middel in dat geval eerst nog in het bloed opgenomen moet worden, duurt het in slaap vallen iets langer, ongeveer tien minuten;

Deze tijd kun je als baasje gebruiken om nog afscheid te nemen, maar beter is het om afscheid te nemen voor het dier het slaapmiddel krijgt. De injectie in de spier heeft namelijk ook nadelen. Het is daarom verstandig om met de dierenarts te bespreken wat de mogelijkheden zijn en wat dat voor het dier betekent.

Zodra de eerste injectie volledig werkt, is het dier in een zodanig diepe slaap dat deze buiten bewustzijn is. Hij of zij merkt vanaf dat moment niets meer van de euthanasie. Om het dier tot overlijden te brengen zal de dierenarts vervolgens een tweede injectie geven.

Deze injectie herken je aan een felrode of blauwe kleur en bevat een zeer hoge dosis van een slaapmiddel. Als er eerder een infuus geplaatst was, zal de dierenarts dit middel door hetzelfde infuus geven. Ook is het mogelijk deze injectie zonder infuus direct in het bloedvat te spuiten.

Bij katten en kleine honden kan er bovendien voor gekozen worden de injectie rechtstreeks in de buikholte of het hart te zetten. Het is te begrijpen dat dit laatste een beetje eng klinkt, maar jouw dier voelt daar helemaal niets van.

Ongeacht de locatie zal het hart binnen enkele minuten na de injectie stoppen met kloppen, het dier is dan overleden.

Kan je zomaar je hond in laten slapen?

Uw hond laten inslapen, hoe gaat dat? – Als u eenmaal de moeilijke beslissing hebt genomen, maken we een afspraak om uw hond te laten inslapen. Het laten inslapen van een hond gebeurt meestal in de kliniek, maar thuis laten inslapen kan soms ook. Als u uw beste maatje in zijn vertrouwde omgeving wilt laten inslapen, kan de dierenarts in speciale gevallen bij u thuis komen.

  • Een tweede keuze die u moet maken, is of u wel of niet aanwezig wilt zijn bij het inslapen;
  • Sommige baasjes helpt het om te zien dat hun hond op een liefdevolle en rustige manier inslaapt;
  • Het kan bijdragen aan het verwerkingsproces;

Vindt u het te moeilijk om erbij te zijn? Wij respecteren ieders keuze. De dierenarts zorgt ervoor dat uw hond zo rustig mogelijk is. Hierna krijgt uw hond een injectie waardoor deze rustig wordt en langzaam in slaap valt. Bij een tweede injectie valt uw hond dieper in slaap, tot uiteindelijk het hart stopt met kloppen.

Hoe kun je het beste afscheid nemen van een hond?

Goed afscheid nemen is belangrijk – Als de hond eenmaal overleden is moeten alle gezinsleden, inclusief de andere dieren in huis, de gelegenheid krijgen om afscheid te nemen van het overleden dier. Vaak is het prettig om de hond in zijn/haar eigen mandje op een centrale plek in de woonkamer neer te zetten.

  • Iedereen kan dan zelf, op zijn eigen moment en op zijn eigen manier afscheid nemen;
  • Als volwassene bepaal je zelf hoe je afscheid wil nemen, dat is heel persoonlijk;
  • Vooral als je zelf niet bij de euthanasie aanwezig bent geweest,  is het goed om alsnog afscheid te nemen van het overleden dier;

Voor kleine kinderen, jonger dan 7 jaar, is het woord “dood” niet per se duidelijk. Het is dan ook belangrijk om het kind goed uit te leggen dat “dood” betekent dat het dier nooit meer levend wordt. Dat je nooit meer met het dier kan spelen of knuffelen als het dier eenmaal weg is.

Er zijn verschillende boekjes voor kinderen over dit onderwerp, die kunnen helpen bij het bespreken van het overlijden van een huisdier. Samen een fotoboekje van het dier maken, om samen in te kijken en aan het dier te denken, kan heel fijn zijn om te doen.

Als je het dier zelf kunt begraven is dat voor kinderen het duidelijkst. Ze weten waar het dier is en kunnen ook naar het grafje gaan als ze daar behoefte aan hebben. Ook kunnen ze dingetjes maken voor het dier, die mee kunnen in het grafje. Tegenwoordig zijn er hele mooie producten (o.

Hoe lang duurt het dat een dode hond stijf wordt?

Zelf begraven Indien u eigen tuin of grond heeft, en uw huisdier is niet gestorven aan een besmettelijke ziekte, dan mag u uw huisdier hier zelf begraven. Let er wel op dat dit voldoende diep gebeurd, minimaal 75 cm, zodat andere dieren hem niet op zullen graven.

  1. Wikkel het huisdier niet in plastic, maar gebruik enkel biologisch afbreekbare materialen;
  2. Wacht niet te lang met begraven, zeker niet bij warm weer;
  3. Liefst de dag zelf of uiterlijk de dag erna;
  4. Hou wel rekening met lijkstijfheid;

Deze zal binnen enkele uren na overlijden optreden. Wanneer je kort na het overlijden van het huisdier de pootjes wat meer onder het lichaam buigt, zal het te graven gat kleiner hoeven te zijn dan wanneer het dier volledig uitgestrekt ligt en zo stijf wordt.

Dierenbegraafplaats Heeft u geen eigen grond, en wilt u toch graag een plekje om naar toe te kunnen om uw dier te herdenken, dan is een dierenbegraafplaats een mooie oplossing. Meer informatie kunt u hierover vinden op de website van Viviana U kunt uw huisdier zelf wegbrengen, of door hun op laten halen, thuis of op de praktijk.

Het ophalen op de praktijk kunnen wij voor u regelen. U hoeft dan niet zelf met Viviana te bellen. Indien gewenst nemen zij contact met u op zodra uw huisdier daar is aangekomen om alle verdere wensen te bespreken..

Heeft een hond een ziel?

Dit blog schrijf ik uit mijn ervaringen die ik heb in het contact met overleden dieren, het overlijden en de weg ernaar toe van mijn overleden huisdieren. Als ‘bron’ heb ik het boek van Petra Nelstein gebruikt (Als je lievelingsdier sterft) omdat zij het omschrijft zoals ik het ook ervaren heb in de verhalen die dieren mij verteld hebben. Wat gebeurt er met dieren na het overlijden? Voor dieren is ‘dood’ gaan net zoals het voor mensen is. Persoonlijk zie ik het ‘dood gaan’ van een dier niet als dat het dier écht dood (weg) is. In mijn ogen is het dier alleen fysiek gezien niet meer aanwezig. Daarmee bedoel ik: Je kunt het dier niet meer aaien of knuffelen. Het dier heeft geen lichaam meer maar is een vorm van energie.

Ik wil er wel bij vermelden dat dieren niet alles willen en kunnen vertellen omdat de reis die zij maken, ook de reis is die wij op een gegeven moment zullen maken. Dieren hebben, net als mensen, een ziel en zij maken de ‘reis’ maar het hemelrijk of Universum heel bewust mee.

Dieren houden zich niet bewust bezig met ‘de dood’ zoals mensen. Voor dieren is het iets natuurlijks en omdat dieren altijd in het nu leven, voelen zij het als hun tijd op aarde erop zit. Ieder dier dat sterft laat een deel achter. Hier bedoel ik het fysieke lichaam mee.

Als een lichaam van een dier ouder wordt, kan ziekte of ouderdom ervoor zorgen dat het lichaam wordt blootgesteld aan dit proces. Mindere werking van organen, ogen nemen een ander stand aan (troebel of mat), pijnlijke gewrichten en/of botten, de huid wordt doffer en kan van kleur veranderen, haaruitval, enz.

Door deze gebeurtenis voelt het dier dat de verbinding met het universum steeds sterker wordt. De taak van het lichaam zit erop en als het lichaam sterft, verlaat de ziel (energie) het lichaam. Na het overlijden van het dier is deze energie nog sterk aanwezig.

Dit kan dagen, weken of maanden duren. Het verzwakt wel met de tijd maar kan maanden aanwezig blijven. De levenskracht van het dier blijft bestaan en dient ook afscheid te nemen van zijn of haar lichaam. Voor ons is dat ook merkbaar als ons huisdier net is overleden.

Later in dit blog schrijf ik hier meer over. * Ik heb dit meegemaakt met mijn overleden kat Tommie. Hij is ruim 9 maanden bij mij gebleven. Ik voelde wel dat het steeds minder werd maar na die negen maanden, voelde of zag ik hem nog maar een paar keer per jaar.

Per dier is dat in mijn ogen verschillend. Het hangt er ook vanaf hoe snel een baasje het dier los kan laten. In mijn situatie wilde en kon ik hem niet loslaten en heeft Tommie mij eigenlijk geholpen om zijn overlijden te verwerken.

* Als de ziel het lichaam verlaten heeft, moet het de reis gaan maken naar hogere dimensies. Ik noem dit ook wel de 3 hemelrijken. Ieder hemelrijk bestaan weer uit een aantal trappen. Als de ziel door deze hemelrijken is gegaan, dan gaat het op in het grote, witte licht.

  1. Wat blijft bestaan is een bepaalde verbintenis met de aarde;
  2. Dit is de energie die achterblijft en waarmee de verbintenis met aarde blijft bestaan;
  3. Met dit deel maak ik contact als ik wil communiceren met een overleden dier;
See also:  Hoe Merk Ik Dat Mijn Hond Loops Wordt?

Dit staat heel mooi beschreven in het boek van Petra Nelstein. Ik zal in het kort uitleggen wat er gebeurd in de 3 hemelrijken. Dit is puur gebaseerd op wat de dieren mij verteld én laten zien hebben. Het 1 e hemelrijk: Hierin staat de ziel van het dier nog in verbinding met de aarde en is nog intens aanwezig.

  1. De ziel gaat op zoek naar dierbaren om te laten weten dat ze er nog steeds zijn, alleen in een andere vorm;
  2. De ziel blijft nog inde buurt van het gestorven lichaam;
  3. Wij kunnen hierin soms de signalen van ons pas overleden dier opvangen door bijvoorbeeld de geur van de vacht die je plots ruikt, het dier langs je benen strijkt, het op schoot of op bed springt, of je zelfs je dier ziet of hoor lopen in huis;

Onze andere huisdieren kunnen de ziel (energie) van het overleden dier duidelijk ‘zien’. Het maakt zich kenbaar aan de andere dieren in huis. De ziel (energie) moet nu afscheid gaan nemen van het lichaam, de baasjes en het aardse leven. In mijn optie staat hier geen tijd voor, dit is per dier verschillend.

Zoals ik eerder omschreef, het hangt ook van de emoties van het baasje af. Overleden dieren blijven soms langer op aarde om het baasje te helpen om door deze moeilijke periode te gaan. 2 e hemelrijk: Hier wordt het gestorven dier omringd door hogere energieën en wordt de ziel gevoed.

De wereld van het overleden dier wordt gecreëerd naar eigen behoefte. De ziel doorgaat een proces van reiniging. Herinneringen en gebeurtenissen aan het aardse leven worden verwerkt. 3 e hemelrijk: De definitieve ‘ontworteling’ van het aardse of fysieke leven.

Hierna stijgt de ziel op naar de hogere Universele wereld in het licht. Contact met het dier is mogelijk (tenzij gereïncarneerd) omdat de ziel altijd blijft bestaan. Het dier verlaat het fysieke lichaam: Dieren omschrijven het overlijden als ‘het uittrekken van een jas’ of het achterlaten van het lichaam.

Dat mijn 1 e kat overleed, zat ik teveel in mijn verdriet om me te concentreren hoe mijn kat de overgang zou ervaren. Bij mijn 2e kat die overleed, heb ik dit veel bewuster meegemaakt. Een mooi voorbeeld uit de communicatie die ik had met een hond die de volgende dag zou inslapen.

  • Ik had zo’n 1,5 jaar geleden ook al eens contact met deze hond gemaakt;
  • Het baasje wilde graag weten of de hond er klaar voor was;
  • Deze hond was aan 1 oog blind en had iets in zijn mond zitten;
  • Het bleek kanker te zijn;

De hond was in 1 e instantie erg onzeker over wat er ging gebeuren. Ik stelde hem gerust en vertelde hem over de reis die hij zou gaan maken. Dat hij zijn oude vrienden zou ontmoeten en hij zelfs weer zijn zicht helemaal terug zou krijgen. Ik had hem beloofd dat dit allemaal werkelijkheid zou worden.

Uiteindelijk begreep de hond wat hem te wachten stond. Ik kon de hond moeilijk uit mijn hoofd zetten. Vooral de volgende dag. In de avond rond 19 uur zat ik op de bank en dacht aan de hond. (ik wist niet hoe laat hij ingeslapen zou worden) Ik voelde mij ineens heel licht worden.

Kippenvel over mijn lichaam, de tv stond aan maar ik zag niets. Alsof ik in een andere wereld werd meegezogen en toen wist ik het! De hond was de overgang aan hem maken en toonde mij zijn dankbaarheid omdat ik de waarheid had gesproken. De hond liet mij zien en voelen wat hij meemaakte.

Ik voelde dat hij zijn jas uittrok, boven mij zag ik een witte draaikolk en daar zag ik al zijn oude vrienden staan. Zijn overleden vrienden riepen hem! Kom!! We gaan spelen!! De honden stonden in de draaikolk op hem te wachten.

Het was daar warm, liefdevol, vooral heel licht. Hij keek naar beneden naar zijn lichaam en wist wat hem te doen stond. Luid blaffend rende hij de draaikolk in, achter zijn vrienden aan. Toen ebde alles weg en hoorde ik weer de tv. Ik zat op de bank en voelde me weer zwaar.

  1. Maar wat een mooie en bijzondere ervaring! Een cadeautje dat de hond mij gaf omdat ik mijn belofte had gehouden;
  2. Hij kon weer zien, had geen pijn meer en was herenigd met zijn vrienden;
  3. Als ik vraag hoe een dier de overgang maakt, dan komt het eigenlijk op hetzelfde neer wat ze me vertellen of laten zien;

Ze gaan uit hun lichaam en laten me een gevoel voelen wat heel moeilijk te omschrijven is. Ik omschrijf dit als oneindige, echte, onvoorwaardelijke liefde. Het opstijgen naar het witte licht (dit kan een tunnel, draaikolk of lichtstraal zijn) en een hereniging alsof je eindelijk ‘thuis’ komt en al je geliefden weer in de armen sluit.

Het overlijden van een dier kan gepaard gaan met emoties van het dier. Verdriet, opluchting, verlossing maar ook verwarring en strijd. Als een dier in vrede sterft, verloopt de overgang van leven naar dood op prettige, zachte wijze.

Hoe lang blijft een overleden dier bij ons? Dat hangt helemaal af van onszelf. Kunnen wij het dier loslaten? Als wij het dier met liefde kunnen loslaten, dan zal het dier sneller de hemelrijken door reizen omdat het dier ons niet hoeft te helpen om de rouwperiode te verwerken.

In principe blijft het dier altijd een aantal dagen of weken bij ons. Dit doet het dier om afscheid te nemen van het aardse leven maar ook om het baasje duidelijk te maken dat het dier nog steeds in de buurt is, alleen in een andere vorm van energie.

Als wij sterk aan het dier denken, pakt de energie deze gedachtegang op (liefde) en is eigenlijk vrijwel meteen bij ons in de buurt. Het maakt niet uit hoe lang je dier is overleden. Ik zeg altijd: Het dier is 1 gedachte van je verwijderd. Het ligt er ook aan of het dier op jonge of oude leeftijd is overleden.

  • Is een dier op jonge leeftijd overleden, of door een ongeluk, dan kan het voorkomen dat het dier het nog niet door heeft dat het overleden is;
  • Als ik dit meemaak met een reading dan vertel ik het dier wat er is gebeurd en stuur ik het heel liefdevol naar het licht;

Eenmaal in het licht, zal het dier verblijven in een hemels herstellingsoord om tot rust te komen en de negatieve indrukken te kunnen verwerken. Is er een dierenhemel? Ja! Er is een dierenhemel. Ook hierin zit verschil. Huisdieren verblijven vaak bij andere dieren en/of mensen die wij gekend hebben.

Dieren die in het wild leven of paarden (kuddedieren) verblijven bij de groepsziel en ‘leven’ verder in groepsverband. Hoe ziet zo’n dierenhemel eruit? Dat wil en kan niet ieder dier prijsgeven, omdat het iets is wat wij zelf moeten ervaren.

Dieren laten soms wel kleine dingen zien; prachtige landschappen met de mooiste kleuren, warm en liefdevol licht. Alles kleurt en geurt in de dierenhemel. Wat doet een dier, waarom manifesteert een dier zich soms minder goed en wat als een dier klaar is met zijn/haar taak? Eigenlijk moet ik ziel zeggen.

De ene ziel luiert, de andere wil zich verder ontplooien en groeien in het licht. Dat heeft ook te maken met hoe je tijdens je leven op aarde bent gegroeid naar geestelijke volwassenheid. Sommige zielen geven informatie door aan mensen of dieren op aarde.

Andere zielen helpen dieren die stervende zijn om de overgang te maken. Sommige hebben andere belangrijke taken te vervullen en zullen zich niet vaak meer laten zien, horen en ruiken maar je kunt altijd contact maken met de energie van de ziel. De energie van de ziel laat zelf weten of het op dat moment open staat voor contact of ‘bezig’ is.

Als een dier gereïncarneerd is, kun je er geen contact meer mee maken. Als een dier ‘klaar’ is met de taak, zal het verder groeien in het licht of misschien de keuze maken om te reïncarneren. Iedere ziel kan dit zelf beslissen.

Ik heb nog niet vaak mee gemaakt dat een dier is gereïncarneerd. Waarom bezoeken dieren ons in de gedaante van bijvoorbeeld een vlinder? De vlinder heeft meerdere symbolische betekenissen. Honden en katten spelen graag met vlinders. Als ik contact heb met een overleden dier, dan zie ik vaak dat het dier in een groene weide zit en speelt met de meest prachtige vlinders of vogels.

De vlinder is tevens het symbool van spirituele transformatie van de mens. De vlinder straalt creativiteit, liefde en plezier uit. Vaak ‘sturen’ onze overleden dierbaren een vlinder naar ons, zodat wij een teken van hen opvangen dat het goed met hen gaat.

Ik vermoed wel dat wij goed moeten kijken naar het symbool van de vlinder en waarom ons dier juist de vlinder stuurt. Hoe staan dieren ertegenover dat wij ze in het verleden niet altijd op je juiste manier behandeld, verzorgt of gehuisvest hebben? Dieren leven in het aardse leven altijd in het ‘nu’.

  • Dieren die in het ‘hier en nu’ leven handelen vanuit impulsen die zij vanuit het ‘nu’ krijgen;
  • Zij leven dus altijd in de realiteit;
  • Dat is ook het grote verschil tussen de mens en het dier;
  • Dieren nemen een situatie zoals het is en wat wij onze dieren ook aandoen, zij blijven altijd een gevoel van onvoorwaardelijke liefde houden;

Zelfs de gekwetste dieren. Wat dieren willen bereiken is dat wij onze lessen eruit leren, zelf daarvan groeien naar geestelijke volwassenheid en leren van de handelingen die wij destijds gedaan hebben. Uiteraard heeft een dier pijn gehad in het aardse leven maar omdat een dier in het nu leeft, kan het ook snel weer opkrabbelen en het gebeuren achter zich laten.

Een voorbeeld hiervan zijn bv mishandelde dieren of dieren die vanuit het buitenland naar Nederland komen. Deze dieren moeten opnieuw worden gesocialiseerd om het verleden achter zich te laten en weer leren te leven met onvoorwaardelijke liefde.

Kunnen overleden dieren verschijnen in onze dromen? Ja. Overleden dieren kunnen ons ook bezoeken in onze dromen. Je kunt voordat je gaat slapen aan je overleden dier vragen of het wil verschijnen in je droom. Vaak komt het voor, dat je dan daadwerkelijk over je dier droomt.

  • Dieren verschijnen op die manier ook om ons te laten weten dat het goed met ze gaat;
  • Wij kunnen in deze droom ook dromen dat het dier bijvoorbeeld weer leeft;
  • Dat klopt als het ware ook, omdat de ziel van ons dier verder leeft in een andere dimensie;
See also:  Hoe Leer Je Een Hond Af Te Blaffen?

Ik vraag regelmatig of mijn dieren zich willen laten zien in mijn dromen. Een mooi voorbeeld: het overlijden van mijn 2e poes Puck. Ik had toch mijn twijfels of ik er wel goed aan had gedaan om haar in te laten slapen. Ik vroeg aan haar of zij mij hierop een antwoord wilde geven.

In mijn droom verscheen ze als een hele zieke poes, waarmee ik continu aan het ‘slepen’ was naar de dierenarts. Zij werd steeds zieker en ik voelde mij steeds ellendiger. Dat ik wakker werd wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt.

Puck liet mij zien, wat er gebeurd zou zijn als ik haar langer had laten leven. Mijn 1e kat Tommie verscheen ook in een droom: We waren weer samen; Tommie, Puckie en ik. Alles was weer zoals het was. Vlak voordat ik wakker werd voelde ik dat ik afscheid moest nemen van hem.

Ik heb hem toen in mijn droom heel lang vastgehouden en geknuffeld. Het voelde zo echt! Toen liepen Puckie en ik weg, Tom bleef zitten. Dat ik wakker werd, zat Puckie naast mijn hoofd. Alsof zij wist wat er gebeurd was en ik wist dat Tommie het goed had, waar hij ook was.

Zien wij onze huisdieren weer terug bij onze overgang? Ik ben er van overtuigd dat wij na het overlijden ons huisdier terug zullen zien en elkaar weer zullen ontmoeten. Naar mijn weten en gesprekken met dieren verblijven dieren én mensen in dezelfde dimensies.

Hoe ervaart een hond de dood?

Als een lid van de roedel wegvalt – Het overlijden van een hond is voor de meeste hondenbaasjes bijzonder ingrijpend. Vaak heeft de hond vele jaren lief en leed gedeeld met de baas. Tot de dag komt, dat u uw hond moet laten inslapen en er een einde komt aan de vele mooie jaren, die u samen heeft doorgebracht.

Het verdriet is vaak hartverscheurend en het kan lange tijd duren, voor de baas de draad weer kan oppakken. De rouwende hondenbaas wordt steeds serieuzer genomen. Vroeger werd het verdriet vaak afgedaan als: “het is maar een hond”.

Tegenwoordig is dat niet meer zo. Rouwen om een overleden hond wordt niet meer als zonderling beschouwd. Het rouwproces kan net zo verlopen, als na het overlijden van een (menselijke) geliefde. Goed rouwen is belangrijk voor het verwerkingsproces. Ook honden hebben gevoelens van rouw en verlies.

De rouwende hond verwerkt de dood van zijn maatje anders dan mensen. Sommige emoties bij honden lijken op die van de mens. De beleving verschilt, maar voor zowel de mens als de hond, kan het afscheid heel zwaar zijn.

Voor honden is het op een goede manier verwerken van de dood heel belangrijk. Om uw hond zo goed mogelijk te steunen in zijn rouwproces, is het belangrijk te begrijpen hoe dit verloopt.

Hoe maak ik contact met mijn overleden hond?

Als ik contact maak met een dier, maakt het niet uit of het dier nog leeft of al overleden is. “Praten met overleden dieren? Hoe kan dat eigenlijk?” wordt mij regelmatig gevraagd. Lekker zweverig: spiritueel wezen in een aards lichaam Dieren en mensen zijn spirituele wezens in een aards lichaam.

Dat klinkt best zweverig, hè?! Misschien is het zo wat makkelijker voor te stellen: het aardse lichaam is je fysieke lichaam. Je lijf, het tastbare. Het spirituele wezen is, zoals ik op de pagina dierencommunicatie beschrijf, degene die jij wezenlijk bent, je kern.

Ik zie dit meer als een energie, of als een licht dat door je lichaam stroomt en ook iets erbuiten (je aura). Sommigen noemen dit ook wel de ziel of de geest. Dit is ook het gedeelte waarmee je in contact staat, wanneer je intuïtief communiceert. Zoals we allemaal weten; het aardse lichaam is niet oneindig.

  • Op een bepaald punt overlijden mensen en dieren;
  • Spirituele wezens echter, overlijden niet;
  • Ze verlaten het aardse lichaam en gaan verder in een andere vorm;
  • Daarom noem ik het ook meestal praten met een dier ‘dat is overgegaan’;

Letterlijk over naar een andere vorm, bedoel ik daarmee. Even wennen Het klinkt gemakkelijk en simpel, maar ik denk dat dat overgaan nog een behoorlijk complex proces kan zijn (ik hoef het hopelijk voorlopig nog niet te ondervinden…) afhankelijk van de situatie, het dier en de manier van overlijden.

  1. Als je wil dat ik contact maak met jouw overleden dier, dan raad ik aan om dat op zijn vroegst drie maanden na het overlijden te doen;
  2. Dan weet het dier dat het is overgegaan, is het gewend aan de nieuwe vorm en kunnen we in alle rust communiceren en – desgewenst – terugkijken op zijn of haar aardse leven;

Troostende gedachte Wat ik mooi vind aan dit gegeven, is dat de dieren die zijn overgegaan nog bij je (kunnen) zijn en dat je altijd contact met ze kan opnemen. Dat neemt natuurlijk niet weg hoezeer je ze fysiek kan missen! Lekker knuffelen, spelen of wandelen is er helaas niet meer bij.

Maar vind je het ook niet een troostende gedachte dat ze er nog wel als spiritueel wezen zijn? Sommige dieren blijven voor een korte of lange periode bij de mens of mensen met wie ze geleefd hebben. En sowieso kan je zelf ook altijd een boodschap doorgeven: denk aan het dier en noem – hardop of in gedachte – zijn of haar naam.

Dan heb je de aandacht en kan je je dier vertellen wat je wil vertellen. En als je daarmee oefent, de tijd ervoor neemt, de rust opzoekt en ontspant… wie weet ontvang je dan ook een boodschap terug! Wat Gebeurt Er Met Hond Na Inslapen Gizmo Tijdens mijn eerste cursusdag ‘intuïtief communiceren met dieren’ werd mij verteld dat mijn overleden poes Gizmo (de zwarte poes op de foto) altijd bij mij is. Ik werd er erg emotioneel van, wat een hartverwarmende boodschap! Het kwam niet helemaal als een verrassing; mijn poes Poofy ligt regelmatig op mijn schoot als ik op de bank zit en kijkt dan gefixeerd naar een plekje achter mij op de rand van de bank.

  1. De plek waar Gizmo altijd zat, toen zij nog leefde;
  2. Poofy en Gizmo hebben elkaar overigens in levende lijve nooit meegemaakt, maar zeggen elkaar te kennen;
  3. Dieren zien namelijk heel veel dingen die de meeste mensen niet (meer) kunnen zien; zoals energieën en overleden mensen en dieren;

Hoe dan ook; ik moest regelmatig aan Gizmo denken toen Poofy weer eens ongegeneerd langs mij heen zat te staren en daarom was het niet helemaal een verrassing om te horen dat Gizmo bij mij is. De lieve schat, die ik 17 jaar lang (levend) mee heb mogen maken, helpt mij tegenwoordig tijdens het geven van consults.

Laatst deed ik een consult met een poes, die mij aan het einde van het gesprek een compliment gaf namens Gizmo… ik stond versteld! Een waar cadeautje. Vermissingen Deze blog leent zich er overigens uitstekend voor om meteen uit te leggen waarom ik geen vermissingszaken aanneem.

Ik kan (nog) niet aanvoelen of het dier waarmee ik contact heb leeft of is overgegaan. Dit vind ik cruciale informatie bij vermissingen. Ik kan het wel aan het dier vragen, maar als het bijvoorbeeld door een aanrijding plots is overleden, kan het zo zijn dat het dier dat zelf ook nog niet weet.

Dan zou ik tevergeefs tijd en energie steken in het naar huis begeleiden van het dier of ongegrond hoop geven aan de mensen die het dier zoeken en dat voelt niet goed. Ik geloof erin dat ik, zoals veel dierentolken, na verloop van tijd het verschil aanvoel tussen levende en overleden dieren.

Vanaf dan neem ik ook vermissingszaken aan. Gesprekken voeren met overleden dieren doe ik wel met liefde. Dus wil je nog een boodschap doorgeven of zit je met vragen na het overlijden van jouw dier? Vraag een consult aan!.

Waar gaan de meeste honden dood aan?

Hartproblemen – Hartaandoeningen zijn de grootste oorzaak van plotselinge dood bij honden. Bloedstolsels, abnormale hartritmes, cardiomyopathie kunnen allemaal plotselinge dood veroorzaken. Het is belangrijk om de hond routinematig door een dierenarts te laten controleren, zelfs als er geen tekenen van ziekte zijn.

Kan een hond de dood ruiken?

Ga naar inhoud Leven en dood het staat dicht bij elkaar daar ontkomen wij niet aan. Als je hond of ander huisdier niet meer op een dierwaardige manier kan leven dan is dat heel erg pijnlijk. Het blijft altijd ontzettend moeilijk om samen in overleg met de dierenarts zijn of haar leven te beëindigen. Voor de eigenaar, maar vergeet ook de andere honden in het gezin.

Er veranderd opeens heel veel. Vaak wordt er gedacht dat alleen wij mensen verdriet hebben over het heengaan van een hond. Ook honden hebben rouwverwerking nodig net als mensen. Geef ook een hond de ruimte om verdriet te verwerken.

Zij verliezen immers ook hun kameraadje, grote voorbeeld of huisgenoot. Laat dus ook de andere dieren in huis op een waardige wijze afscheid nemen. Wikkel het overleden dier in een deken geeft het een plaats waar de andere huisdieren bij kunnen. De één zal gaan snuffelen, de ander kan erbij gaan liggen, weer een ander doet niets en kijkt alleen.

  • Allen ruiken de dood en weten dat hun huisgenoot overleden is, elke hond verwerkt dit op zijn /haar eigen wijze;
  • Dit alles om later zoeken naar hun kameraad te voorkomen;
  • De rouwverwerking begint pas echt wanneer de overleden hond is begraven of gecremeerd is, ook dit heeft enige tijd nodig;

Het beste is om de hond af te leiden met spelletjes, wandelingen en de nodige aandacht te geven, hij/zij staat er immers niet alleen voor. Honden voelen, ruiken, horen, zien zoveel meer dan wij mensen. Auteur: Maria Drent Hierbij een film van Maria, zij heeft meerdere honden in huis.

Wat zeg je als iemand zijn hond heeft laten inslapen?

Condoleren bij overleden dieren – Voor veel gezinnen voelt het verliezen van een trouw huisdier alsof er een familielid verdwijnt. Wanneer je zelf geen huisdieren hebt, is het misschien lastig om je dit voor te stellen. Wat zijn de juiste woorden waarmee je troost kunt bieden?  Ook bij een overleden huisdier kun je prima “gecondoleerd” schrijven.