Wat Geef Je Een Hond Die Misselijk Is?

Symptoombestrijding bij braken – Een acute maag- en/of darmontsteking duurt in de regel hooguit een week. Uw hond geneest vanzelf. Met medicijnen kunnen we deze periode voor u en uw hond wel minder erg maken. Ook moeten we ervoor zorgen dat uw hond niet uitdroogt want dat kan leiden tot blijvende schade.

– Medicijnen tegen overgeven en misselijkheid Medicijnen als Emeprid® (primperid) of Cerenia® kunnen de misselijkheid bestrijden en het braken tegengaan. Cerenia® kan ook pijnstillend werken. Dit soort middelen moet alleen worden gebruikt als zeker is dat direct ingrijpen niet nodig is (uw hond heeft bijvoorbeeld geen rare dingen gegeten die schade kunnen veroorzaken).

– Eten en drinken bij overgeven  Voor het herstel van maag en darmen is het belangrijk dat uw hond zo snel mogelijk weer eten binnenhoudt. Als het eten wordt uitgebraakt, heeft het echter geen nut dit te blijven geven. Als de hond water wel binnen houdt maar eten niet, is het aan te raden te starten met een uitgebalanceerde zoutoplossing (ORS) (zoals Oralade®).

 1. Als uw hond dreigt uit te drogen (hij heeft plakkerige slijmvliezen, of de huidplooien verstrijken niet) kan het nodig zijn om vocht per infuus te geven;
 2. Ook als blijkt dat de patiënt veel zouten verliest, kan een infuus nodig zijn;

Als uw hond of kat niet meer braakt, went u hem geleidelijk (in twee dagen) terug naar zijn normale voedingspatroon. – Rust Houd er rekening mee dat uw dier ziek is, zolang er verschijnselen zijn; geef uw dier daarom voldoende rust. Dat komt het herstel ten goede.

Wat te doen aan hond die misselijk is?

Grote zorgen zijn soms terecht wanneer uw hond misselijk is. Wat u eerst te doen staat is een bezoek brengen aan de dierenarts. Die kan uw dier onderzoeken en een behandeling aanbevelen. Supplementen of speciale voeding worden in zo’n geval vaak aanbevolen.

Wat geef je een hond te eten na overgeven?

Wat moet ik doen als mijn hond overgeeft? – Bij ernstig, onverbiddelijk overgeven:

 • Haal al het voer weg dat beschikbaar is voor jouw hond.
 • Controleer of je hond in shock is. Als je hond in shock is is hij aan het overgeven, heeft hij een bleke huid en bleek tandvlees en kan hij buiten bewustzijn zijn geraakt. Dit vereist directe medische aandacht.
 • Controleer of je hond uitgedroogd is. Symptomen van uitdroging zijn o. dat de huid blijft staan als je hierin knijpt, een verlies van eetlust en gewicht en last van diarree. Bij uitdroging moet je ook meteen met je hond naar de dierenarts.
See also:  Wat Is Bullepees Hond?

Bij af en toe overgeven (en wanneer de hond niet in shock of uitgedroogd is):

 • Geef je hond 12 uur lang geen eten.
 • Geef je hond in plaats daarvan ijsklontjes om aan te likken of twee tot drie eetlepels water elk half uur, hiermee houd je de bek van je hond vochtig.
 • Geef je hond na 12 uur vers, schoon water.
 • Geef je hond na 12 tot 24 uur weer vast voedsel. Maar geef je hond niet teveel eten. Twee of drie theelepels is genoeg om te testen of je hond zijn voer weer binnen kan houden.
 • Als je hond niet meer overgeeft, blijf je hond dan elke twee uur kleine beetjes voeren.
 • Als het overgeven wegblijft, kun je de volgende dag weer overgaan op zijn normale voer.

Hoe lang kan een hond misselijk zijn?

Wat kan ik als baasje doen? – Als je hond geen andere klachten heeft en het gaat om “zomaar een dagje”, dan kan licht verteerbaar eten gegeven worden, bijvoorbeeld (blikken) spijsverteringsdieet. De voeding dient met kleine beetjes over de dag verdeeld te worden.

 • Water mag in kleine hoeveelheden aangeboden worden; het water mag niet koud zijn;
 • Over de dag verdeeld mag de hond net zoveel drinken als hij wil, als hij maar niet in één keer grote hoeveelheden binnenkrijgt;

Wanneer het overgeven langer dan een dag aanhoudt, wanneer er ook andere klachten zijn, wanneer het een terugkerend probleem is of wanneer u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Wat geef je een hond die ziek is?

Geef de eerste dag helemaal geen eten en (vrijwel) geen drinken. Het vasten heeft als doel de maag en de darmen weer tot rust te laten komen. U kunt eventueel de tong wat nat maken of een klein bodempje water aanbieden. Het braken moet binnen 24-48 uur wel stoppen zodat u weer met vast voedsel kunt beginnen.

See also:  Hoe Knip Je De Nagels Van Een Hond?

Is yoghurt slecht voor een hond?

Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.

Wat moet je doen als je hond zich niet lekker voelt?

Het kan natuurlijk zijn dat je huisdier zich een dagje niet lekker voelt, dan is het niet nodig om direct naar de dierenarts te gaan. Maar; hou wel goed in de gaten dat hij zich na één of twee dagen wel weer zoals normaal gaat gedragen.

Wat doet een hond als hij zich niet lekker voelt?

Braken. Wanneer een hond gaat braken, dan weet je het eigenlijk al: je hond is ziek. Het kan best zijn dat je hond een keer braakt, maar wanneer het aanhoudt, dan is dit een teken dat er iets mis is. Een hond kan braken vanwege voedsel dat niet goed is, maar het kan ook zijn dat er maag of darmproblemen zijn.

Wat te doen als je hond niet lekker is?

Waarschuwingssignalen zieke hond – Als je hond eenmalig ziek is en verder actief, alert en geen andere symptomen vertoont, is er niet direct reden tot paniek. Als je hond echter futloos is, meerdere keren overgeeft, diarree, geen eetlust heeft of andere zorgelijke symptomen, bezoek dan direct je dierenarts.

Wat is licht verteerbaar voedsel voor een hond?

Licht verteerbaar eten voor je hond maken – Als je hond ouder wordt, krijgt hij vaak een tragere en gevoeligere spijsvertering. Heeft je hond een slecht gebit, waardoor hij minder goed kan kauwen? Wil je iets doen aan de vervelende luchtjes in huis en darmverstoppingen bij je hond voorkomen? Dan is het een goed idee om licht verteerbaar eten voor je hond te maken.

See also:  Welke Hond Stinkt Niet?

Koolhydraten, kraakbeen en bot vergen nogal wat van de spijsvertering van je hond, maar ei, rijst en kip zijn veel makkelijker te verteren. Dit voedsel is voor honden op leeftijd dus een uitkomst. Ook als je hond gevoelig is voor maag- en darmproblemen is licht verteerbaar voedsel aan te raden.

Natuurlijk kun je dit zelf klaarmaken, maar dit is vaak veel werk en vraagt om een goede balans, zodat je hond alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.

Kan je een hond ook Iberogast geven?

Met een hondje van 6 kg zou ik aanraden om 1/4 van de mensendosering te geven. Of nog iets minder zelfs. En dan in een spuitje zoals deze in de bek doen, met een beetje water.

Wat moet je doen als je hond buikpijn heeft?

Andere pijnstillende medicijnen – Pijnstillers van het opiatentype (zoals buprenorfine en Tramadol) worden soms gebruikt bij buikpijn. Deze middelen hebben echter mogelijk vervelende bijwerkingen op het maagdarmkanaal:  misselijkheid, braken en obstipatie (verstopping).

Buscopan® laat de darmen, galwegen en urinewegen ontspannen en geeft op die manier verlichting van buikkrampen. De pillen werken bij honden niet goed. Bij buikpijn heeft een injectie of een zetpil de voorkeur, die werken wel.

De bijwerkingen van Buscopan® zijn o. een droge mond en keel en een snellere hartslag. Omdat Buscopan® de darmen “stillegt”, worden virussen, bacteriën en parasieten niet afgevoerd. Bij verkeerd gebruik kan het middel de klachten verergeren. Propantheline is een ander middel dat bij buikpijn bij de hond gegeven kan worden.

Het antibraakmiddel Cerenia® heeft ook buikpijnstillende werking. Bij problemen van de maag en het eerste deel van de dunne darm, kunnen maagzuurremmers pijnstilling geven. Voor honden is alleen cimetidine (Zitac®) geregistreerd.

Voor mensen zijn middelen geregistreerd als famotidine en omeprazol. Maagzuurremmers hebben braken en diarree als mogelijke bijwerkingen. Maagzuurremmers worden meestal pas voorgeschreven als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een maagontsteking.