Wat Hond Eten Geven Bij Diarree?

Wat Hond Eten Geven Bij Diarree
Geef bijvoorbeeld gekookte witte rijst met water en een kleine hoeveelheid proteïne. Een andere goede optie is gekookte kip met gekookte rijst of pasta, vermengd met probiotica. Als de ontlasting weer enigszins normaal wordt, kun je weer langzaam teruggaan op het voer dat je hond normaal krijgt.

Hoe ruim je honden diarree op?

Mijn hond heeft diarree: wat nu?  – Is jouw hond sloom, braakt hij, heeft hij koorts, uitdrogingsverschijnselen, of bloed bij de ontlasting? Het is dan verstandig om dit goed in de gaten te houden en bij twijfel de dierenarts te bellen. Duurt de diarree langer dan 7-10 dagen, of komt deze telkens terug? Dan raden wij aan dat je altijd de dierenarts belt. Jij kan jouw hond zelf helpen met de volgende tips: 

 • Ook bij diarree heeft een hond voedingsstoffen nodig. Geef kleine beetjes eten door de dag om de hond aan te sporen voldoende te eten. Onze Vers Gestoomde maaltijden kan je bij diarree goed geven aan je hond. Deze maaltijden zorgen namelijk voor een optimale darmflora.
 • Laat jouw hond terwijl hij diarree heeft wat vaker uit, zodat hij zijn behoefte kan doen.
 • Help de darmen van jouw hond tot rust komen met een supplement, zoals onze  ‘ Golddust heal 5 – Darmen ‘. Voorkomen is beter dan genezen. Dit supplement mag je ook als dagelijkse ondersteuning geven.
 • Probeer je hond voldoende te laten drinken zodat hij niet uitdroogt. Zorg daarom altijd voor vers water. Ook hiervoor kan je goed de Vers Gestoomde maaltijden gebruiken. Dit is een complete voeding die meer vocht bevat dan brokken. Deze voeding wordt bovendien goed gegeten door honden die een verminderde eetlust hebben.

Hopelijk weet jij nu goed wat je moet doen als jouw hond diarree heeft en hoe je jouw viervoeter nog beter kan helpen. Het belang van een gezond gewicht in combinatie met goede voeding voor de gezondheid van jouw hond willen wij extra benadrukken. Wil jij hier meer over weten? Download dan hier de complete gids ‘‘alles over gezond gewicht bij hond en kat’. Wat Hond Eten Geven Bij Diarree.

Welk voer voor hond met dunne ontlasting?

Hondenbrokken met prebiotica – Een hondenbrok met prebiotica is gunstig voor de groei van goede darmbacteriën. Deze brokken worden gemaakt met natuurlijke ingrediënten en zijn verrijkt met vitaminen en mineralen. Daarmee dragen ze bij aan een goede spijsvertering en hebben ze in veel gevallen een gunstige werking op de eetlust.

 • Met deze brokken krijgt je hond alles binnen wat hij nodig heeft en krijgt hij niet alleen gezonde darmen, maar ook een mooie vacht en soepele gewrichten;
 • Prebiotica brokken zijn verkrijgbaar in diverse varianten;

Zo zijn er versies met weinig vet, veel vers vlees, minder allergenen en brokken die vrij zijn van gluten. Heb je een volwassen hond, een puppy, een junior of een senior hond? Er is altijd een hondenbrok met prebiotica die past bij jouw hond!.

Wat geef je een hond die diarree heeft en overgeeft?

Heeft uw hond last van diarree dan is het belangrijk om licht verteerbare voeding te geven en dit ook frequent in kleine maaltijden aan te bieden. Verder is voldoende vocht belangrijk en moet natuurlijk de oorzaak bestreden worden. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen.

Wat is goed voor de darmen van de hond?

Onoplosbare vezels – Onoplosbare vezels zorgen voor een goede beweging van de darmen en geven een verzadigd gevoel bij je hond. Een juiste dosis onverteerbare onoplosbare vezels in voeding is belangrijk. Ze stimuleren de verteerbaarheid van het voer, zorgen voor een stevige ontlasting én houden de darmen actief.

Hoe lang duurt dunne darm diarree hond?

Aandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals braken en diarree, zijn veel voorkomende klachten bij honden en katten. Een hond of kat heeft normaal 1 of 2 keer per dag goedgevormde, stevige ontlasting. Als de ontlasting dun of brijig is in plaats van goed gevormd spreekt men van diarree.

Vaak is de frequentie van ontlasten verhoogd. De meest vormen van acute diarree zijn onschuldig en duren heel kort: van een dag tot slechts een paar dagen. Er kan ook sprake zijn van chronische diarree. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree.

Bij dikke darm diarree is de frequentie van ontlasten sterk toegenomen en is er vaak sprake van persen en verhoogde aandrang. Per keer worden meestal kleine hoeveelheden ontlasting geproduceerd, soms met slijm en bloed. Bij dunne darm diarree wordt er doorgaans minder vaak ontlast en per keer grote hoeveelheden zonder dat het dier erg perst.

 1. Het spijsverteringskanaal Huisdieren hebben, net als andere levende wezens, voeding nodig als ‘brandstof’ om in leven te blijven;
 2. Voordat voedsel door het lichaam kan worden opgenomen, moet het eerst tot kleine deeltjes (voedingsstoffen) worden afgebroken;

Dit proces, de spijsvertering, vindt plaats in het maagdarmkanaal en de bijbehorende organen. Het begint in de maag en gaat door in de dunne darm, waar de voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. De lever en alvleesklier (pancreas) produceren stoffen die de vertering mogelijk maken.

In de dikke darm vindt weinig vertering meer plaats, behalve van voedingsvezel. Hier wordt voornamelijk water vanuit het darmkanaal opnieuw opgenomen in het lichaam, waardoor de darminhoud als het ware indikt.

Dit is belangrijk voor het krijgen van een stevige ontlasting en het houdt daarnaast het watervolume van het lichaam op peil. Oorzaken De meest voorkomende oorzaken van acute diarree zijn:

 • Verandering van voer of een niet goed verteerbaar voer;
 • Eten van ‘rommel’ (tafelresten, snoepgoed, planten, bepaalde medicijnen, etc. );
 • Stress, bijvoorbeeld wanneer een dier verhuist;
 • Virussen, zoals coronavirus en parvovirus;
 • Parasieten, zoals wormen en Giardia;
 • Voedselovergevoeligheid.
See also:  Vanaf Welke Leeftijd Mag Een Hond Naar Het Strand?

Voeding De meest voorkomende oorzaak is een verandering van voer en/of het eten van allerlei ‘tussendoortjes’. Het is van belang dat het dier een kwalitatief goed voer eet. Goedkoop voer veroorzaakt vaker diarree dan wat duurdere hoogwaardige voeding. Voor sommige honden en katten maakt de kwaliteit van het voer kennelijk niets uit: op elk voer ‘doen’ ze het goed, maar de meeste dieren hebben dan toch wel af en toe last van diarree en/of winderigheid.

Ook het abrupt wisselen van verschillende voeren kan braken en/of diarree tot gevolg hebben. Het is daarom verstandig om een verandering van voer altijd geleidelijk door te voeren. Virussen Een tweede, veel voorkomende oorzaak van diarree vormt de virale enteritis.

Dit blijft meestal niet beperkt tot één hond of kat, vaak is het zo besmettelijk dat dieren elkaar aansteken. Doorgaans is er bij deze vorm van diarree koorts. Daardoor zijn de dieren slomer en de diarree gaat ook vaak gepaard met overgeven. In ernstige vallen ziet men ook bloed in het braaksel en/of in de diarree.

 1. Er zijn een aantal virussen die diarree kunnen veroorzaken;
 2. De meest voorkomende is het coronavirus;
 3. Dit geeft meestal vrij milde klachten die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloedbijmenging;

Het gevreesde parvovirus, waar volwassen honden maar vooral puppy’s en kittens aan dood kunnen gaan, wordt steeds meer uitgebannen door het goed vaccineren van de honden en katten in Nederland. Een goede hygiëne is het allerbelangrijkst om besmetting te voorkomen.

Parasieten Wormen, zoals spoelwormen en lintwormen, kunnen ook diarree veroorzaken. Daarnaast kunnen deze wormen ook besmettelijk zijn voor mensen, waarbij er met name voor hele jonge kinderen en zwangere vrouwen een toegenomen risico bestaat.

Daarom is het van belang om uw hond of kat meerdere keren per jaar te ontwormen. Puppy’s en kittens kunnen al in de baarmoeder en later via de moedermelk besmet raken met wormen, zij moeten daarom vaker ontwormd worden dan volwassen dieren. Over het algemeen hebben volwassen honden, afgezien van diarree, zelf weinig last van een worminfectie.

 1. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere dieren en, belangrijker, voor uzelf;
 2. Een oorzaak die steeds vaker gezien/getest wordt is diarree ten gevolge van Giardia;
 3. Giardia is een flagellaat, dit is een eencellige parasiet;

Jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte, lopen eerder diarree door Giardia op dan gezonde volwassen honden en katten. Diarree als gevolg van Giardia is vaak brijig en er kan slijm of bloed bij zitten, het verloop kan erg wisselend zijn De diagnose van zowel wormen als Giardia is gemakkelijk te stellen door middel van ontlastingonderzoek.

Voedselovergevoeligheid Honden en katten kunnen allergisch zijn voor voedselbestanddelen. In het maag- en darmslijmvlies komen dan teveel witte bloedcellen en hierdoor wordt de darmwerking slecht. De dieren gaan overgeven en/of hebben diarree.

De diagnose is te stellen door het geven van een speciaal bereid voer. Dit is gebaseerd op het geven van een eiwitbron die het dier nog niet eerder gehad heeft, bijvoorbeeld gehydrolyseerde eiwitten. Deze voeding moet gedurende 6 tot 8 weken gegeven worden, indien de klachten weg zijn en weer terug komen na provocatie met het oude dieet, dan is de diagnose voedselovergevoeligheid vastgesteld.

Behandeling van acute diarree Samengevat is de behandeling van diarree als volgt: licht verteerbare voeding, frequente kleine maaltijden, voldoende vocht en natuurlijk de oorzaak bestrijden. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen.

Door een licht verteerbaar voer in kleine hoeveelheden te geven kan het maagdarmkanaal tot rust komen. Soms wordt daarbij medicatie gegeven dat een beschermlaag over de maag en darmen legt. Braakt het dier dan kan antibraakmedicatie worden verstrekt. Tevens is het van belang dat het dier vocht binnen krijgt.

 • Indien de diarree ernstig is en/of lang duurt, kan het dier uitgedroogd raken;
 • In die gevallen kan een intraveneus infuus aangelegd worden;
 • Zeker bij pups en kittens moet in ieder geval niet te lang gewacht worden met de dierenarts te consulteren;

Ze raken snel uitgedroogd en kunnen dan sterven. Verder zal het duidelijk zijn dat de primaire oorzaak moet worden bestreden. Wordt de diarree veroorzaakt door parasieten zoals wormen of Giardia, dan zijn hiervoor medicijnen beschikbaar. Antibiotica helpen niet tegen virussen, maar een enkele keer kunnen bacteriën wel de (secundaire) oorzaak zijn van de diarree. Chronische diarree Ook voor chronische diarree zijn diverse oorzaken, zoals:

 • Exocriene pancreasinsufficiëntie
 • Chronische dunnedarmontsteking
 • Colitis
See also:  Hoe Haal Je Een Teek Uit Een Hond?

Chronische dunnedarmontsteking Een chronische dunnedarmontsteking is een veel voorkomende oorzaak van braken en diarree bij honden en katten. De dieren hebben last van een ernstige ontsteking van de darm, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen aanzienlijk verminderen. Dit leidt tot gewichtsverlies en een slechte conditie. De diagnose kan lastig te stellen zijn, vaak is endoscopisch onderzoek van het maagdarmkanaal noodzakelijk om zekerheid te krijgen.

In geval van een voedselovergevoeligheid kan een speciaal dieet de klachten doen verdwijnen. Als uw huisdier regelmatig diarree heeft kan er meer aan de hand zijn en is het raadzaam naar de dierenarts te gaan.

De behandeling bestaat voornamelijk uit een speciaal dieet en eventueel het geven van ontstekingsremmende medicijnen. De dierenarts zal meestal een licht verteerbaar, hypoallergeen dieet voorschrijven. Deze diëten bevatten geselecteerde koolhydraten en dierlijke eiwitbronnen, waardoor de kans op een allergische reactie aanzienlijk verkleind wordt.

 1. Door de zorgvuldig geselecteerde, hoogwaardige bestanddelen bevorderen deze diëten het herstel van beschadigde weefsels en normale lichaamsfuncties, zodat de klachten van uw huisdier meestal snel zullen verminderen;

Colitis Colitis is een ontsteking van de dikke darm (het colon) en wordt gekarakteriseerd door het veelvuldig produceren van kleine beetjes dunne ontlasting, soms gepaard met bloed en/of slijm. Vaak heeft het dier pijn of gaat de ontlasting moeilijker (persen).

Colitis kan vele oorzaken hebben, zoals parasieten, infecties en voedingsallergie of intolerantie. De klachten zijn zeer wisselend. Sommige dieren hebben slechts geringe problemen, terwijl andere ernstig ziek kunnen zijn.

Ook is colitis bij een aantal dieren een steeds weer terugkerend probleem. Dieetbehandeling en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen de ontstekingen te verminderen en herhaling te voorkomen. Ontstekingsremmende medicijnen zijn vaak nodig, zeker in het begin van de aandoening om de ontsteking zoveel mogelijk te beperken en de klachten te verminderen.

Bij bepaalde vormen van colitis kan het geven van een speciale dieetvoeding de benodigde hoeveelheid ontstekingsremmende medicijnen op de lange termijn verminderen. Het spastisch colon (Irritable Bowel Syndrome; IBS) bijvoorbeeld, een darmstoornis die vaak voorkomt bij drukke, nerveuze honden, reageert vaak goed op een verhoogde hoeveelheid vezels in de voeding.

Let op bij dieetmaatregelen Het geven van het juiste dieet is de basis van de behandeling van vele spijsverteringsstoornissen. Als uw hond of kat een dieet volgt, moet iedereen die wel eens met het dier in contact komt, weten dat het dier alléén het aanbevolen dieet mag krijgen, dus geen extraatjes of tussendoortjes.

Zorg er daarom voor dat het dier zijn dieet niet buitenshuis kan aanvullen, bijvoorbeeld uit vuilniszakken. Diëten zijn complete, uitgebalanceerde voedingen, die levenslang gegeven kunnen worden. De totale dagelijkse hoeveelheid kan verdeeld worden over meerdere porties per dag.

Zorg dat er altijd schoon, vers drinkwater voor uw huisdier klaarstaat..

Kan ik mijn hond Imodium geven?

Hoe verloopt de behandeling van diarree? – De behandeling van diarree is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer de oorzaak bekend is wordt een behandeling opgesteld. Giardia wordt meestal bestreden met middelen zoals Metrazol of Panacur. Bij Giardia worden de rest van de huisdieren ook behandeld.

Meestal gaat de diarree over, maar het komt ook wel een voor dat de diarree aanhoudt. Het komt wel eens voor dat mensen geneesmiddelen voor mensen aan de hond geven. Echter kan een hond niet zo goed tegen verschillende medicijnen en zijn de bijwerkingen anders.

Een optie die men wel aan de hond kan geven is het medicijn Imodium. Imodium kan werkzaam zijn in een dosering van 0,08 mg/kg die elke zes uur toegediend mag worden. Men moet hiermee echter wel voorzichtig zijn, aangezien het een verdovend medicijn is wat neurologische bijwerkingen kan hebben voor onder andere kleine honden en honden die (deels) Collie zijn.

Ook kan men ervoor kiezen om de hond een diarreeremmer te geven, deze zijn er speciaal voor honden. Ook in de voeding moeten een aantal veranderingen plaats vinden, zo moet de normale voeding onderbroken worden wanneer het dier diarree heeft.

Op de eerste dag dat het dier diarree heeft, krijgt het geen eten meer. Het is echter wel noodzakelijk dat het dier er wel bij drinkt aangezien diarree vaak met veel vochtverlies gepaard gaat. Het werkt vaak ondersteunend wanneer de hond rijstwater drinkt.

De tweede dag mag de hond een kleine hoeveelheid vast voedsel. Het is raadzaam om voeding te geven wat gemakkelijk verteerbaar is voor de hond, dit kan bijvoorbeeld rijst of kip zijn. Het is wel belangrijk dat dit voedsel over meerdere porties per dag wordt verdeeld.

De dagen daarna kan de hoeveelheid weer langzaamaan opgebouwd worden naar de normale hoeveelheid.

Hoe krijgt mijn hond harde ontlasting?

Welke informatie krijg je door te kijken naar ontlasting van je hond? –

 • Gezonde ontlasting:  de ontlasting van een gezonde hond is compact en donker bruin van kleur.
 • V eel ontlasting:  wanneer je hond veel/vaak moet poepen kan dit komen doordat je hond teveel voer binnenkrijgt of dat deze het voer niet goed verteert.
 • Harde ontlasting:  wanneer je hond te harde ontlasting heeft kan dit komen omdat deze teveel vezels heeft binnen gekregen. Vezels worden verwerkt in de voeding en onttrekken het vocht waardoor de ontlasting harder wordt. Te harde ontlasting kan een verstopping veroorzaken.
 • Zachte ontlasting:  zachte ontlasting ook wel diarree genoemd heeft verschillende oorzaken. Je hond krijgt teveel voer of snacks/extraatjes binnen, sommige honden krijgen diarree wanneer zij gestrest zijn, of met het overstappen op andere voeding wil je hond ook last kunnen krijgen van diarree. Wanneer diarree aanhoudt of ontzettend waterig wordt schakel dan dierenarts in, je hond kan last hebben van een bacterie, wormen, ontsteking of een parasiet.
See also:  Welke Leeftijd Hond Castreren?

Is gekookte kip goed voor de hond?

Is gekookte kip goed voor de hond? – Je kunt je hond prima een stukje kipfilet geven. Zorg er wel voor dat het goed is gerookt, gebakken of doorgekookt, zodat bacteriën dood zijn. Gebakken kipfilet bevat veel vet door het bakken in olie of boter, dit kan problemen geven met maag en/of darmen voor sommige honden.

Is gekookte rijst goed voor een hond?

Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.

Hoeveel rijst hond diarree?

Hoeveel rijst geef je een hond? – Geef uw hond dezelfde hoeveelheid rijst als zijn gewone voer. Als u uw hond twee kopjes droog hondenvoer per maaltijd geeft, geef hem dan twee kopjes rijst per maaltijd.

Is rijst met kip goed voor hond?

Zolang je de kip goed kookt en samen met de rijst naturel is dan is het geen enkel probleem om je hond in beperkte portie rijst met kip te voeren. Zorg er wel voor dat je de kip niet bakt, maar kookt dit in verband met olie of boter wat erg vet kan zijn.

Wat is licht verteerbaar voer hond?

Waarom kiezen voor licht verteerbaar hondenvoer? – Licht verteerbaar hondenvoer is voer dat speciaal is ontworpen voor honden die last hebben van hun maag en hun darmen. De bestanddelen in het voer zijn voor de darmen makkelijker op te nemen dan die uit regulier voer, en dat maakt het hondenvoer licht verteerbaar.

Wat geef je een zieke hond te eten?

Geef de eerste dag helemaal geen eten en (vrijwel) geen drinken. Het vasten heeft als doel de maag en de darmen weer tot rust te laten komen. U kunt eventueel de tong wat nat maken of een klein bodempje water aanbieden. Het braken moet binnen 24-48 uur wel stoppen zodat u weer met vast voedsel kunt beginnen.

Hoe krijgt mijn hond harde ontlasting?

Welke informatie krijg je door te kijken naar ontlasting van je hond? –

 • Gezonde ontlasting:  de ontlasting van een gezonde hond is compact en donker bruin van kleur.
 • V eel ontlasting:  wanneer je hond veel/vaak moet poepen kan dit komen doordat je hond teveel voer binnenkrijgt of dat deze het voer niet goed verteert.
 • Harde ontlasting:  wanneer je hond te harde ontlasting heeft kan dit komen omdat deze teveel vezels heeft binnen gekregen. Vezels worden verwerkt in de voeding en onttrekken het vocht waardoor de ontlasting harder wordt. Te harde ontlasting kan een verstopping veroorzaken.
 • Zachte ontlasting:  zachte ontlasting ook wel diarree genoemd heeft verschillende oorzaken. Je hond krijgt teveel voer of snacks/extraatjes binnen, sommige honden krijgen diarree wanneer zij gestrest zijn, of met het overstappen op andere voeding wil je hond ook last kunnen krijgen van diarree. Wanneer diarree aanhoudt of ontzettend waterig wordt schakel dan dierenarts in, je hond kan last hebben van een bacterie, wormen, ontsteking of een parasiet.

Is Rijstwater goed voor de hond?

Is Rijstwater goed voor honden? – Geef je hond wel altijd water, ook als hij geen eten krijgt. Sommige doktoren raden aan om tijdens de vastenperiode rijstwater te geven in plaats van gewoon water. Rijstwater is het water dat je overhoudt als je rijst hebt gekookt.

Hoe lang mag een pup diarree hebben?

Pups zijn, net als kleine kinderen, gevoeliger voor infecties. Dat een pup iets makkelijker diarree krijgt dan een volwassen hond, is niet erg. Zolang uw pup blij en vrolijk is en blijft eten en drinken (en niet braakt) is dit geen reden om u zorgen te maken. Meer informatie hierover bij diarree bij de hond Diarree: als de pup vrolijk en speels blijft, kunt u afwachten.