Wat Is Atopie Hond?

Wat Is Atopie Hond
Atopie bij hond – Atopie bekent dat uw hond overgevoelig of zelfs allergisch is voor ‘onschuldige’ stoffen uit de omgeving (zoals huisstofmijt, grassen, boompollen, etc). Deze stoffen worden ook ook wel allergenen genoemd. De ernst van de klachten kan per seizoen wisselen of het hele jaar door gelijk zijn. Wat Is Atopie Hond Huisstofmijt.

Welke voeding bij atopie hond?

Hondenvoer voor atopische honden – Het juiste hondenvoer is van onschatbaar belang voor een hond met atopie! Via de voeding verzachten de klachten en krijgt de huid ondersteuning waar nodig. Kwalitatieve hondenvoer verrijkt met omega 3 (EPA en DHA) -en omega 6 vetzuren en met componenten die de jeuk verminderen is het meest geschikt voor honden met atopie.

Voorbeelden van hondenvoer ontwikkeld voor atopische honden zijn Royal Canin Skin Support of Sanimed Atopy Sensitive. Niet alleen honden met atopie hebben baat bij zo’n hondenvoer. Huidverzorgende hondenvoeding werkt eveneens heilzaam voor honden met gevoelige huid of een andere vorm van allergie.

Benieuwd naar onze voeding met huidverzorgende werking? Neem hier een kijkje!.

Wat is Atopica hond?

Atopica is een middel voor de behandeling van chronische gevallen van atopische dermatitis bij honden. Atopische dermatitis is één van de meest gangbare allergische huidziekten bij honden en wordt veroorzaakt door allergenen zoals huisstofmijt of pollen.

 1. Deze stimuleren een overdreven immuunreactie bij atopische honden;
 2. De ziekte is chronisch, terugkerend en vraagt een levenslange behandeling;
 3. Atopica vermindert de ontsteking en jeuk samenhangend met atopische dermatitis;

Atopica vermindert de klachten van jeuk en ontsteking bij honden die last hebben van chronische eczeem. Chronische eczeem heet ook wel ‘atopische dermatitis’ en het is een vorm van ontsteking van de huid. Honden die atopische dermatitis hebben, zijn extreem overgevoelig, oftewel allergisch, voor zaken als huisstofmijt of pollen.

 1. Het is een ziekte waar uw hond niet van kan genezen;
 2. Maar met een levenslange behandeling met speciale medicijnen als Atopica kunnen de klachten flink verminderen;
 3. De werkzame stof in Atopica is ciclosporine;

Ciclosporine pakt de lichaamscellen in het lichaam aan die de allergische reacties geven. De stof vermindert zodoende de jeuk en de ontstekingen die samengaan met atopische dermatitis. Gebruik Atopica dient één keer per dag rond een maaltijd van de hond gegeven te worden.

Leg de capsule in de bek van uw hond, zodat het ingeslikt kan worden. Dit moet tussen twee uur voor en twee uur na de maaltijd gebeuren. Bij dagelijkse toediening zult u normaal gesproken binnen vier weken resultaat merken.

Wanneer binnen acht weken geen verbetering plaatsvindt, moet de behandeling worden gestopt. Het exacte behandelplan dient u met uw dierenarts af te stemmen. Juiste Atopica voor uw hond Hond van 2 – 3kg:                  1 capsule Atopica 10 mg Hond van 3 – 4kg:                  2 capsules Atopica 10 mg Hond van 4 – 7,5kg:              1 capsule Atopica 25 mg Hond van 7,5 – 15kg:            1 capsule Atopica 50 mg Hond van 15 – 30kg:             2 capsules Atopica 50 mg of 1 capsule Atopica 100 mg Hond van 30 – 35kg:             3 capsules Atopica 50 mg Hond van 35 – 55kg:             2 capsules Atopica 100 mg De Atopica-capsules mogen niet gebruikt worden bij honden lichter dan twee kilogram..

Wat is een atopie?

Wat is het? – Atopisch eczeem is een chronische huidaandoening, die een jeukende uitslag op de huid geeft. Het kan op elke leeftijd optreden, maar begint vaak in de kindertijd. Typische plaatsen waar atopisch eczeem voorkomt zijn:

 • huidplooien , 
 • aangezicht , 
 • hals,
 • oogleden.

De oorzaak is nog niet volledig opgehelderd. Bij atopie is er een erfelijke aanleg voor allergie. De aandoening komt dan ook vaak voor in de directe familie. Atopie uit zich meestal als eczeem,  astma  en/of  hooikoorts. Verder kunnen omgevingsfactoren het atopisch eczeem verergeren, zoals:

 • zweten, 
 • wrijving, 
 • nat werk, 
 • veelvuldige warme lange douches met gebruik van veel zeep, …
 • gebruik van bepaalde zalven, verzorgings- en cosmeticaproducten.

  Wat te doen bij atopische dermatitis?

  Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.

  See also:  Waarom Staart Hond Eraf?

  Wat te doen bij atopie hond?

  Wat kun je doen als je hond jeuk heeft?

  Jeuk hond verzachten – Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.

  Waar kan een hond allergisch voor zijn?

  Voedselallergie – Zelfs honden die al jaren hetzelfde voer krijgen kunnen een voedselallergie ontwikkelen. De meeste honden zijn gevoelig voor eiwitten van rund, zuivel, tarwe, soja, kip, zuivel, mais of eieren. Een kleine hoeveelheid van deze eiwitten kan al een allergische reactie opwekken.

  Wat kost een Cytopoint injectie?

  Kosten – Wat kost zo’n injectie nou eigenlijk? Er is geen adviesprijs voor dit medicijn en elke dierenartsenpraktijk kan zelf de prijs bepalen voor dit medicijn. Om u toch een indicatie te geven van de kosten, zal ik hier wat prijzen noemen. Ik wil u echter wel attenderen op het feit dat er aan deze prijzen geen rechten ontleend kunnen worden.

  De afgelopen jaren heb ik op veel verschillende praktijken gewerkt en iedere praktijk heeft een ander verdienmodel. Het kan zijn dat u voor dezelfde injectie bij de ene praktijk goedkoper uit bent dan bij de andere.

  Maar wat krijgt u voor uw geld? Wordt de injectie door de assistent of dierenarts gegeven? Is het prikje en klaar of wordt de hond nagekeken en beoordeelt de dierenarts het effect van de behandeling?  Bij de behandeling met Cytopoint® kunt u denken aan de volgende prijzen: 10 mg €55-65 20 mg €80-90 30 mg  €115-125 40 mg €135-150 Rekensom: Is uw hond 6 kg dan krijgt hij de injectie van 10 mg, bij deze hond zal de injectie waarschijnlijk tussen de 4 en 8 weken werken.

  De prijs van de injectie verspreidt u dus uit over 4-8 weken (dat is 30-60 euro per maand). Is uw hond 20 kg dan betaalt u rond de 85 euro voor een injectie van 20 mg en dan doet u hond het waarschijnlijk 4 weken goed op één injectie.

  Geven we echter de injectie van 30 mg dan werkt de injectie waarschijnlijk langer (richting 6-8 weken). 85 euro per maand bent u dan €42,50 kwijt. Vergelijken we dat met de behandeling met Apoquel® of cyclosporine dan bent u goedkoper uit met één injectie..

  Wat kost immunotherapie hond?

  Hoe werkt de immuuntherapie? – Aan de hand van de uitslag van de bloed- en/of huidtest kan het laboratorium een desensibilisatiekuur maken. De immuuntherapie werkt door het periodiek geven van een dosis allergenen (per injectie of via het bekje). Het afweersysteem reageert daar op en uiteindelijk wordt er bij een deel van de honden een tolerantie voor de desbetreffende allergenen opgebouwd.

  1. Het afweersyteem wordt als het ware getraind om niet meer overmatig te reageren;
  2. Bij atopische dieren reageert het afweersysteem namelijk afwijkend;
  3. Hierbij spelen T-cellen een belangrijke rol;
  4. T-cellen (T-lymfocyten) zijn witte bloedcellen (afweercellen), onderdeel van het verkregen immuunsysteem;

  Er bestaan verschillende soorten T-cellen met elk een andere taak, bv. T-helper cellen (Th) en regulerende T-cellen (Treg). T-cellen laten allerlei stofjes (o. cytokines) los om met andere afweercellen te communiceren en bepaalde processen te activeren. Bij allergische honden zijn T-helper 2 cellen in de meerderheid.

  Bij chronische problemen zien we een verschuiving naar T-helper 1 cellen. De immuuntherapie grijpt aan op de populatie T-cellen. Er wordt een nieuwe generatie regulerende T-cellen geactiveerd. Deze T-reg cellen onderdrukken T-helper 1 en 2 cellen.

  Dit resulteert dan in minder ontsteking, jeuk en andere huidklachten. T-helper cellen Treg cellen Zodra de uitslag(en) bekend zijn, kan het laboratorium een allergeen-specifieke-immuuntherapie maken. De therapie wordt op maat gemaakt voor elk dier, op basis van de allergenen die worden geïdentificeerd met de allergietesten.

  De dierenarts of dermatoloog geeft aan het laboratorium door welke allergenen in de immuuntherapie meegenomen moeten worden. Het kan voorkomen dat niet alle positieve allergenen uit de test in de therapie komen.

  We willen alleen de relevante allergenen toevoegen. Als de desensibilisatiekuur gemaakt is, wordt deze naar de praktijk opgestuurd. De dierenarts of dermatoloog zal daarna de behandeling uitleggen waarbij er ook geoefend wordt om zélf de onderhuidse injecties te geven.

  See also:  Hoe Raakt Een Hond Zijn Warmte Kwijt?

  Meeste eigenaren geven de injecties zelf maar veelal is het ook mogelijk om dit op de praktijk te laten doen. In het filmpje hieronder kun je zien hoe het in z’n werk gaat (bron: Allergiepoli voor honden Youtube kanaal).

  Bij het starten van de therapie wordt er begonnen met een opbouwschema. De maximale dosering per maand is 1 ml. Niet elke hond reageert hetzelfde, in sommige gevallen is het standaardprotocol te snel qua opbouwen of is de hoeveelheid allergenen te hoog. We kunnen dan afwijken van het schema.

  Uiteindelijk komen we uit op een onderhoudsdosering waar de hond het goed op doet. Dit kan 1 ml per 4 weken zijn maar ook om de week 0,5 ml of elke 3 weken 0,8 ml. Door het behandelschema op de hond aan te passen behalen we de beste resultaten.

  Er bestaat sinds kort ook een ‘sublinguale’ immuuntherapie. Hierbij worden de allergenen niet per injectie onder de huid toegediend maar via een pompje in de bek (wangslijmvlies, onder de tong). Deze behandeling is anders dan de gebruikelijke immuuntherapie.

  Er kunnen 12 allergenen in één flesje en de vloeistof moet dagelijks toegediend worden (i. 8 allergenen en maandelijkse toediening). De sublinguale immuuntherapie is een optie voor eigenaren die niet kunnen prikken of voor honden waarbij de injecties bijwerkingen veroorzaken.

  Het is ook mogelijk dat honden die niet goed reageren op de injectievariant, wel positief reageren op de sublinguale immuuntherapie. Bij goed resultaat niet stoppen! In principe is de immuuntherapie een levenslange behandeling. Het kan zijn dat we na enkele jaren de dosering/frequentie kunnen aanpassen en uiteindelijk kunnen stoppen.

  Maar dat is bij merendeel van de honden niet mogelijk. Ik hoor heel vaak dat het niet duidelijk is dat de behandeling levenslang is. Mensen denken dat het één kuur is en stoppen vervolgens als het flesje leeg is.

  Over het algemeen zien we binnen 6-9 maanden dat de behandeling effect heeft. Helaas is de behandeling niet voor alle honden succesvol. Ongeveer 60-70% laat (meer dan 50%) verbetering zien. Veel honden die goed reageren, hebben echter nog andere behandelingsvormen nodig (shampootherapie, oorzalf, medicatie).

  Het doel van de immuuntherapie is dat: (1) dieren minder klachten hebben, of (2) er minder opflakkeringen gezien worden, of dat (3) dieren minder medicatie nodig hebben. Ongeveer 20% van de honden is met alleen immuuntherapie klachtenvrij.

  De immuuntherapie, 1 flesje van 10 ml, bevat 1 tot 8 allergenen. Het is mogelijk om meer dan 8 allergenen te behandelen maar dan zijn er additionele flesjes nodig. Als we 1 ml per maand geven dan kun je met één flesje 10 maanden vooruit. Omgerekend kost de immuuntherapie gemiddeld per maand zo’n 25-50 euro, dit is afhankelijk van de hoeveelheid allergenen (1-4 is goedkoper dan 5-8) en bij meerdere flesjes zijn de kosten vanzelfsprekend hoger.

  Is atopie een ziekte?

  Wat is een atopische huid? – De medische definitie stelt dat een atopie een familiale genetische aanleg is voor allergieën zoals allergische rhinitis, eczeem of astma. Het is dus geen ziekte maar een allergische aandoening. De atopische huid zal daarom op bepaalde allergenen meer virulent reageren dan de normale huid omdat ze poreuzer is en de allergenen in de verschillende huidlagen kunnen binnendringen.

  Wat is een atopische huid?

  Het woord ‘ atopie ‘ betekent ‘neiging tot allergisch reageren’. ‘Eczeem’ is een medische term en verwijst naar de aanwezigheid op de aangedane huid van: roodheid, schilfering, warmte, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes, vochtafscheiding (‘natten’), korstjes en krabeffecten.

  See also:  Hond Bijt Kind Wat Te Doen?

  Wat is een atopische allergie?

  Direct type allergie (= type I) en atopie – Hierbij ontstaan de klachten al een tiental minuten tot enkele uren na blootstelling aan het allergeen (stof die de allergische reactie veroorzaakt). Bij het directe type allergie speelt “atopie” een belangrijke rol.

  Atopie is de aangeboren aanleg om allergisch te reageren volgens het directe type allergie. Atopische mensen kunnen heel gemakkelijk IgE (= immunoglobuline type E) antistoffen aanmaken die reageren tegen een scala aan allergenen die in de omgeving aanwezig zijn (waaronder pollen, schimmels, huisstofmijt).

  Dit type allergie veroorzaakt ziekten als hooikoorts, allergisch astma en atopisch eczeem. Atopische mensen lijden vaak aan meerdere directe type allergieën tegelijk; dit wordt het “atopisch syndroom” genoemd. Ook voedselallergie valt onder de directe type allergie.

  Is atopische dermatitis besmettelijk?

  Atopische dermatitis, ook bekend als atopisch eczeem, is een niet besmettelijke, chronische huidziekte die de huid in het gezicht en op het lichaam van baby’s, kinderen en volwassenen aantast.

  Is atopisch eczeem te genezen?

  De behandeling van eczeem – Eczeem is goed te behandelen maar niet te genezen. Eczeem behandelingen zijn gericht op het verminderen van ontstekingsreacties van de huid. De behandeling is doorgaans alleen gericht op de plek waar huiduitslag voorkomt (lokale behandeling).

  Afhankelijk van de ernst van het eczeem zijn er verschillende mogelijkheden tot behandelen. Welke behandelmethode voor u geschikt is, bepalen we tijdens het intakegesprek. Tijdens dit eerste consult bespreken we welke klachten u ondervindt van uw eczeem en stellen we een behandelplan op maat op.

  Vervolgens krijgt u een advies mee voor thuis. Afhankelijk van uw specifieke eczeemklachten bepalen we de frequentie van de vervolgconsulten. De meest voorkomende behandelmethodes zijn:

  • Crèmes of zalven: met een goede huidverzorging kunnen eczeemaanvallen grotendeels behandeld en beperkt worden. Bij milde vormen van eczeem is het smeren met een zalf of crème al genoeg.
  • Koolteerproducten: deze producten werken ontstekingsremmend en verkoelend. Ze zijn uitsluitend voor uitwendig gebruik en gaan jeuk tegen.
  • Receptgeneesmiddelen: er zijn zowel inwendige (antihistaminica) als uitwendige (corticosteroïden) geneesmiddelen voor de behandeling van eczeem. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven door een arts of dermatoloog.
  • Lichttherapie: in sommige gevallen wordt lichttherapie toegepast om eczeem te behandelen. Zonlicht heeft bij veel mensen een positief effect op eczeem. Bij de behandeling wordt de huid behandeld met UV-B licht. Lichttherapie gaat altijd in overleg met een arts of dermatoloog.
  • Systemische therapie: bij ernstige eczeem die niet voldoende reageert op zalven of lichttherapie worden vaak afweerondrukkende medicijnen voorgeschreven.

  Hoe ziet atopisch eczeem eruit?

  Veelvoorkomende symptomen zijn: rode, schilferige plekken op de huid, een branderig gevoel en jeuk met sterke drang tot krabben. Andere symptomen die voorkomen, zijn: kleine met vocht gevulde blaasjes, infecties, blaren en pigmentverandering. Heb je last van eczeem, dan heb je vaak ook een droge huid.

  Wat zijn de bijwerkingen van Apoquel?

  De meest voorkomende bijwerkingen van Apoquel (die bij maximaal 1 op de 10 dieren kunnen optreden) waren diarree, braken, verlies van eetlust en knobbeltjes op of onder de huid. Zie de bijsluiter voor het volledige overzicht van alle bijwerkingen van en beperkende voorwaarden voor Apoquel.

  Hoeveel Apoquel?

  Oraal gebruik. Dosering en toedieningsschema: De aanbevolen startdosering is 0,4 tot 0,6 mg oclacitinib/kg lichaamsgewicht, oraal, tweemaal daags gedurende maximaal 14 dagen. Voor onderhoudsbehandeling moet dezelfde dosering (0,4 tot 0,6 mg oclacitinib/kg lichaamsgewicht) worden toegediend, maar dan éénmaal daags.

  Wat is Vetaderm?

  Vetaderm, emulsie voor cutaan gebruik bij katten en honden. Hond en kat: pyo(traumatische) dermatitis veroorzaakt door Staphylococcus aureus; brandwonden van de eerste graad Kat: chronische dermatitis bij de kat veroorzaakt door Staphylococcus spp.