Wat Is Cushing Bij Een Hond?

Wat Is Cushing Bij Een Hond

De ziekte van Cushing bij de hond betreft een aandoening waarbij de bijnieren te veel hormoon aanmaken. Het is een ziekte die zeer vaak bij de hond voorkomt, met name kleine hondenrassen. Bij de ziekte van Cushing wordt er teveel cortisol aangemaakt in de bijnieren van de hond.

Hoe lang leeft een hond met Cushing?

De levensverwachting van je hond met Cushing is dus behoorlijk goed, maar je moet er wel op tijd bij zijn. Een hond met deze aandoening die niet wordt behandeld, kan namelijk binnen twee jaar aan de symptomen van het syndroom, zoals suikerziekte of de grotere vatbaarheid voor infecties, overlijden.

Hoe ontdek je ziekte van Cushing hond?

De diagnose – Wanneer u bij uw dierenarts komt met het vermoeden van Cushing bij uw hond, volgt er onderzoek om de ziekte vast te stellen. Dit onderzoek kan bestaan uit een urinetest , echo en/of bloedonderzoek. Meestal beginnen wij met het urine-onderzoek.

 • In de meeste gevallen (70 procent) kan met deze test aangetoond worden dat de oorzaak een goedaardige tumor in de hypofyse is (een hormoonklier in het hoofd van uw hond);
 • Als er na deze test nog twijfel is over de diagnose of oorzaak, maken we een echo van de buik en doen we bloedonderzoek;

Het bloedonderzoek werkt als volgt: wij geven uw hond het medicijn dat bij gezonde dieren ervoor zorgt dat de aanmaak van cortisol afneemt. Gebeurt dit niet, dan kunnen wij de Ziekte van Cushing zeer waarschijnlijk vaststellen. Wordt aan de hand van het bloedonderzoek de ziekte vastgesteld? De oorzaak kan alsnog een goedaardige tumor in de hypofyse zijn.

In 15 procent van alle gevallen wordt de tumor veroorzaakt door een kwaadaardige tumor in de bijnieren. Voor een goede behandeling is het belangrijk dat het onderzoek en de diagnose nauwkeurig plaatsvinden.

In het onderzoek kunnen makkelijk fouten gemaakt worden, zodat de diagnose niet klopt. Bij AniCura werken deskundige dierenartsen met veel ervaring in de juiste diagnose van de ziekte.

Wat te doen bij ziekte van Cushing hond?

Is de ziekte van Cushing dodelijk?

Wat is de ziekte van Cushing? – De ziekte van  Cushing  is een aandoening waarbij  een gezwel op de hypofyse te veel  bijnierschorsstimulerend hormoon  (ACTH) produceert. Dit gezwel is meestal goedaardig. Door het teveel aan ACTH maakt de bijnier te veel cortisol aan.

Hoe ontstaat Cushing?

Wat veroorzaakt het syndroom van Cushing?  – Er zijn meerdere oorzaken voor het syndroom van Cushing. De meest voorkomende oorzaak is toediening van een hoge dosis cortisol als behandeling voor een andere ziekte, zoals rheuma, chronisch astma, COPD, of na een transplantatie.

 1. In de praktijk wordt cortisol dan toegediend in een synthetische vorm zoals prednison of dexamethason;
 2. Hierbij gaat het dus om een bijwerking van een behandeling;
 3. De klachten en verschijnselen zijn echter gelijk aan die zoals veroorzaakt door blootstelling aan te hoge spiegels van cortisol als gevolg van een te grote aanmaak door het lichaam zelf;

Bij patiënten die géén corticosteroiden gebruiken, of gebruikt hebben, is het syndroom van Cushing zeer zeldzaam. In Nederland gaat het om slechts ongeveer 48 nieuwe ziektegevallen per jaar. De oorzaak van het syndroom van Cushing is meestal een goedaardig gezwel in de hypofyse, dat teveel ACTH produceert.

Dit wordt de ziekte van Cushing genoemd. Minder vaak ligt de oorzaak in de bijnier. Het kan dan gaan om een goedaardig gezwel of een kwaadaardig gezwel. In zeldzame gevallen is er buiten de hypofyse een tumor die ACTH produceert.

Alleen als de oorzaak een tumor in de hypofyse betreft, wordt dit de ziekte van Cushing genoemd. De ziekte van Cushing is dus de meest voorkomende oorzaak van het syndroom van Cushing. Verschijnselen van het syndroom van Cushing De verschijnselen van het syndroom van Cushing ontstaan meestal geleidelijk in een tijdsbestek van maanden tot jaren.

Klachten die nagenoeg altijd ontstaan zijn vermoeidheid, afname van de menstruatiefrequentie tot zelfs het volledig wegblijven van de menstruatie, gewichtstoename, verlies van spierkracht (met name in de benen), en psychische stoornissen (met name depressie en emotionele labiliteit).

Vaak is er tevens sprake van een dunne huid en ontstaan er gemakkelijk blauwe plekken. De arts vindt bij lichamelijk onderzoek vaak een verhoogde bloeddruk en een abnormale verdeling van het vet over het lichaam: meer in het gelaat, de nek en in de buik en minder op de dijen en bovenbenen.

Hoe wordt ziekte van Cushing vastgesteld?

Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen – We kunnen vaststellen of u het syndroom van cushing hebt met laboratoriumonderzoek van bloed, urine en speeksel. Soms doen we speciale bloedtesten, waarbij u kortdurend medicijnen (tabletten of via een infuus) krijgt toegediend.

Welk voer voor hond met Cushing?

Voeding – Hondenvoeding kan natuurlijk de ziekte niet wegnemen , daarvoor is chirurgie of medicatie nodig. Wel vragen veel eigenaars van Cushing-honden zich af welke voeding het meest geschikt is om hun dier bijkomend te ondersteunen. Aan een hond met Cushing kan je een hondenvoeding voor diabetespatiënten geven.

 1. Veel honden met Cushing krijgen ook suikerziekte;
 2. De reden hiervan is dat cortisol vergelijkbaar is met prednison, een hormoon dat bij een teveel suikerziekte veroorzaakt;
 3. Een andere mogelijkheid is een vetarm maag/darmdieet : Cushingsyndroom kan hyperlipidemie (=te hoog vetgehalte in het bloed) en pancreasontsteking uitlokken, daarom is aangeraden een kwaliteitsdieet laag in vetten te geven;

Ook supplementatie van Omega-3 vetzuren zoals Viacutan of Agepi Omega 3 zouden cortisolverlagend werken en een positief effect hebben op vacht en huid.

Hoe lang duurt Cushing?

Behandeling van de ziekte van Cushing – De ziekte van Cushing is goed te behandelen als men er op tijd bij is. Als er een tumor aanwezig is, kan deze soms verwijderd worden. Vooral bij een niet uitgezaaide bijnierschorstumor, is dit een goede optie. Ook bij een hypofysetumor is operatie een optie. Het actieve bestanddeel in Vetoryl® heet trilostane. Trilostane blokkeert de synthese van cortisol door het enzym te remmen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van cortisol. Vetoryl® is een medicijn dat dagelijks moet worden toegediend. Helaas is dit geen goedkoop geneesmiddel. Wij raden aan de capsule(s) Vetoryl® ‘s morgens met het voer aan uw hond te geven.

See also:  Wat Kost Het Opzetten Van Een Hond?

Vetoryl® is het enige geregistreerde diergeneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Cushing bij de hond. 7 Tot 14 dagen na het starten van de behandeling raden wij aan terug te komen op de praktijk.

Twee à drie uur na de Vetoryl® toediening wordt dan op de praktijk een bloedmonster genomen en 0. 25 mg synthetisch ACTH  toegediend. Een tweede bloedmonster wordt 90 minuten later genomen. Op deze manier kan gecontroleerd worden of de correcte dosering Vertoryl® gegeven wordt, of dat deze mogelijk nog aangepast moet worden.

Elke keer als de dosering aangepast wordt, raden we aan om na 7 tot 14 dagen op de praktijk langs te komen voor bloedonderzoek. Is de dosering goed, dan wordt een controle uitgevoerd op 4 weken, 12 weken en verder 3-maandelijks na stabilisatie van de dosis.

De symptomen van de ziekte van Cushing, zoals lusteloosheid, overmatig drinken en eten, en veel plassen, verbeteren meestal binnen twee weken na de start van de behandeling. Bij huidveranderingen zoals haarverlies duurt het langer voordat er zichtbaar verbetering is (tot enkele maanden voordat vernieuwde haargroei).

Waarom drinkt een hond veel?

Bij een heel aantal serieuze aandoeningen kan je hond veel gaan drinken en veel gaan plassen. Nu is lastig te bepalen wat ‘veel’ drinken precies is, daarom houden we vaak de stelregel aan dat je hond opvallend meer is gaan drinken dan voorheen. Of opvallend grotere plassen doet dan normaal.

Je moet de waterbak bijvoorbeeld veel vaker bijvullen, je hond wil tijdens het uitlaten uit iedere plas drinken en soms proberen ze zelfs uit het toilet te drinken. Wat kan hier de oorzaak van zijn en hoe los je het op? Wat kan de oorzaak zijn? Veel drinken en veel plassen kan veroorzaakt worden door een tal van (ernstige) aandoeningen.

Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen. Hoewel het maar zelden voorkomt blijkt soms na uitgebreid onderzoek dat er geen medische oorzaak is voor het overmatig drinken en plassen.

De oorzaak is dan gedragsmatig. Wanneer naar de dierenarts? Als het jou als baasje opvalt dat je hond opeens (veel) meer drinkt en plast dan voorheen is het belangrijk om je hond door een dierenarts te laten onderzoeken.

Overmatig drinken en plassen heeft bijna altijd een serieuze onderliggende oorzaak. Als deze oorzaak onbehandeld blijft kan je hond steeds zieker worden, de behandeling wordt dan steeds moeilijker en de prognose steeds slechter. Bij een groot deel van de oorzaken van veel drinken en veel plassen kun je meer symptomen opmerken bij je hond.

Denk hierbij aan : – Afvallen (ook bij oudere honden: mager worden hoort niet bij ouderdom!) – Een opgezette buik – Minder eetlust dan normaal – Juist een bijzonder toegenomen eetlust – Slomer dan normaal of andere gedragsveranderingen Eén of meerdere van deze symptomen in combinatie met veel drinken en plassen is een serieuze aanwijzing dat je hond iets onder de leden heeft.

Wat kan er aan gedaan worden? De behandeling hangt uiteraard helemaal af van de oorzaak van het vele drinken en plassen. De dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je hond, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken. Aan de hand van wat de dierenarts opmerkt bij jouw huisdier kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen.

 • Dit kan onder andere een bloedonderzoek of een buikecho zijn;
 • Als de dierenarts onderzocht heeft wat de oorzaak is van het vele drinken en plassen zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is;

Beperk je hond in ieder geval nooit zonder verder onderzoek in het drinken van water! Bij de meeste aandoeningen heeft je hond dit vocht ook echt nodig en zal het wegnemen van de waterbak leiden tot uitdroging en alle gevolgen van dien..

Wat doet cortisol bij honden?

Wat doet cortisol bij je hond? – Cortisol is een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Maar net als andere stoffen in je lichaam, kan het problemen geven als er te veel van aanwezig is in het systeem. Cortisol bereidt het lichaam voor om te ‘vechten en vluchten’.

Waarom hijgt mijn hond de hele tijd?

Een hond met een probleem in de zuurstofvoorziening. – Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Via de bek, luchtpijp, bronchen en longblaasjes wordt zuurstof ingeademd en wordt dit opgenomen in het bloed. De belangrijkste oorzaken van een probleem met de zuurstofvoorziening zijn:

 • Een probleem in de hogere luchtwegen (bek, keel, luchtpijp en hogere bronchen). Denk hierbij aan bijvoorbeeld een proces (tumor) in het keelgebied, een tracheacollaps (dit is een afgeplatte luchtpijp, wat geregeld bij oudere kleine hondenrassen voorkomt), of een vreemd voorwerp in de keel/luchtpijp.
 • Een probleem in de lagere luchtwegen (bronchen en longblaasjes). Denk aan een ernstige bronchitis of een longontsteking. Ook een  hartprobleem  kan tot vocht in de longblaasjes leiden.
 • Een probleem in de borstholte. De belangrijkste oorzaak is een liquor thorax. Hierbij is er vocht in de borstholte gekomen. Denk dan bijvoorbeeld aan pus (een pyothorax), bloed (een bloeding, bijvoorbeeld na een aanrijding), of vocht (bij een borstholtetumor bijvoorbeeld).
 • Een hartprobleem. Naast het feit dat een hartprobleem tot vocht in de longblaasjes kan leiden kan een hond met een hartprobleem ook problemen krijgen met het rondpompen van het bloed (circulatieproblemen).
See also:  Hoe Snel Werkt Rimadyl Hond?

Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).

Hoe duur is Vetoryl?

Kostenraming – Het eerste consult inclusief bloedonderzoek en echo zal circa € 250-350 bedragen. Kosten medicatie (Vetoryl) voor een hond van bijv. 30 kg bedragen circa € 80-90 per maand. Controle consulten zullen naar schatting circa € 100-150 bedragen.

Specialistische behandeling kan, in het geval van CT / MRI diagnostiek en chirurgie, oplopen tot enkele duizenden euro’s. Disclaimer EduVet aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van onderstaand ziekteoverzicht.

Ondanks de grote zorgvuldigheid betracht bij het samenstellen van deze ziekteoverzichten aan de hand van literatuur en gecontroleerd door specialisten kan EduVet geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van informatie die via deze ziekteoverzichten is verkregen.

Toelichting Een ziekteoverzicht / -profiel is in principe een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie. Huisdierbezitters kunnen ‘meekijken’.

Een ziekteoverzicht / -profiel is nooit een vervanging van de dierenarts. Diagnose, behandeling en follow up dienen uitsluitend door of onder begeleiding van een dierenarts plaats te vinden..

Wat doet Cushing?

Wat is het? – Bij het syndroom van Cushing maakt de bijnier te veel cortisol aan. Cortisol is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in het afweersysteem van het lichaam en in psychische en fysieke stresssituaties (bijvoorbeeld lichamelijke inspanningen) en in de regeling van de bloedsuikerspiegel.

Heb je te veel cortisol in je bloed, dan kun je problemen krijgen. In de meeste gevallen wordt een teveel aan cortisol veroorzaakt door een goedaardig gezwel in de hypofyse, een klier in de hersenen, in andere gevallen door een goedaardig of kwaadaardig gezwel in de bijnier(en).

Langdurig gebruik van cortisone of adrenocorticotroop hormoon (ACTH, een hormoon dat de productie van cortisol stimuleert) kan eveneens aan de oorsprong liggen van het syndroom.

Hoe lang duurt Cushing?

Behandeling van de ziekte van Cushing – De ziekte van Cushing is goed te behandelen als men er op tijd bij is. Als er een tumor aanwezig is, kan deze soms verwijderd worden. Vooral bij een niet uitgezaaide bijnierschorstumor, is dit een goede optie. Ook bij een hypofysetumor is operatie een optie. Het actieve bestanddeel in Vetoryl® heet trilostane. Trilostane blokkeert de synthese van cortisol door het enzym te remmen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van cortisol. Vetoryl® is een medicijn dat dagelijks moet worden toegediend. Helaas is dit geen goedkoop geneesmiddel. Wij raden aan de capsule(s) Vetoryl® ‘s morgens met het voer aan uw hond te geven.

 • Vetoryl® is het enige geregistreerde diergeneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Cushing bij de hond;
 • 7 Tot 14 dagen na het starten van de behandeling raden wij aan terug te komen op de praktijk;

Twee à drie uur na de Vetoryl® toediening wordt dan op de praktijk een bloedmonster genomen en 0. 25 mg synthetisch ACTH  toegediend. Een tweede bloedmonster wordt 90 minuten later genomen. Op deze manier kan gecontroleerd worden of de correcte dosering Vertoryl® gegeven wordt, of dat deze mogelijk nog aangepast moet worden.

Elke keer als de dosering aangepast wordt, raden we aan om na 7 tot 14 dagen op de praktijk langs te komen voor bloedonderzoek. Is de dosering goed, dan wordt een controle uitgevoerd op 4 weken, 12 weken en verder 3-maandelijks na stabilisatie van de dosis.

De symptomen van de ziekte van Cushing, zoals lusteloosheid, overmatig drinken en eten, en veel plassen, verbeteren meestal binnen twee weken na de start van de behandeling. Bij huidveranderingen zoals haarverlies duurt het langer voordat er zichtbaar verbetering is (tot enkele maanden voordat vernieuwde haargroei).

Hoe snel werkt Vetoryl?

Ziekte van Cushing – Oorzaken Bij de ziekte van Cushing is het gehalte aan cortison in het lichaam te hoog. Cortison wordt normaal gesproken in de bijnieren gemaakt. De bijnieren zijn kleine boonvormige orgaantjes aan de voorkant van de nieren. Ze zijn ongeveer 1 cm lang en 0,7 cm breed.

 • Bij de ziekte van Cushing maken de bijnieren teveel cortison aan;
 • Dit kan komen door een tumor van de bijnieren zelf of door een tumor van de pijnappelklier;
 • De pijnappelklier geeft een hormoon af (ACTH) dat de bijnieren aanzet tot cortison productie;

Cortison wordt ook veel als medicijn gebruikt, bijvoorbeeld als een dier een allergische aandoening heeft. Prednison, prednisolon en dexamethason zijn de meest gebruikte medicijnen met een cortison-werking. Het zijn belangrijke medicijnen die in sommige situaties levensreddend kunnen zijn.

 1. We noemen deze medicijnen corticosteroïden;
 2. Als een dier te veel corticosteroïden krijgt toegediend kan ook de Ziekte van Cushing onstaan;
 3. We noemen dit ook wel Iatrogene (door de geneesheer veroorzaakte) Cushing;

Symptomen Cortison is een stress hormoon, dit betekend dat het vrijkomt in stress situaties. Cortison heeft veel functies in het lichaam zoals onderdrukken van de afweer, verhogen van het bloedsuiker en vele anderen. Al deze functies zorgen ervoor dat het lichaam klaar is voor aktie. De symptomen van de ziekte van Cushing zijn hetzelfde als de bijwerkingen van corticosteroïden:

 1. Meer drinken en meer plassen
 2. Veel eten
 3. Dunne huid met minder beharing
 4. Suikerziekte (Diabetes Mellitus)
 5. Slechte wondgenezing
 6. Minder sterke pezen
 7. Lusteloosheid
 8. Meer hijgen
 9. Verkalkingen van de huid (Calcinosis Cutis)
See also:  Hond Is Verkouden Wat Te Doen?

Calcinosis Cutis, verkalkingen van de huid, is een vrij zeldzaam symptoom van de ziekte van Cushing. Als het optreedt is het meestal mild, er zijn wat harde plekken voelbaar in de huid. Zo erg als bij Petra, de patiënt in de fotoserie hierboven komt niet zo vaak voor. Bij Petra werd de ziekte veroorzaakt door het gebruik van Dexamethason, een medicijn met een heel sterke cortico-steroide werking.

Diagnose De diagnose ziekte van Cushing kan niet goed door een bloedonderzoek worden gesteld. Omdat een dier door de dag heen af en toe best een beetje stress mag hebben zegt een éénmalige verhoging van het cortison gehalte in het bloed niets.

Zeker niet als dat bloed is afgenomen bij een dierenarts: daar heeft elk dier last van stress. De diagnose wordt gesteld door een urine onderzoek. Bij dit onderzoek wordt drie dagen achter elkaar urine verzameld. In de urine wordt het gehalte aan cortison bepaald.

 • Door het gehalte cortison te delen door het kreatinine gehalte kan een redelijke inschatting worden gemaakt van de hoeveelheid cortison die op een dag is geproduceerd;
 • Op de tweede dag worden medicijnen toegediend die bij een pijnappelklier afhankelijke Cushing het gehalte cortison laten dalen;

We noemen deze test de Cortisol/Kreat ratio meting van de urine mét een dexamethason suppressietest. Met deze test kunnen we uitzoeken of het de bijnieren zijn of de pijnappelklier die afwijkend is. Iatrogene of geïnduceerde Cushing wordt gediagnosticeerd door goed met de eigenaar over medicijngebruik te praten.

 1. Therapie Iatrogene Cushing Cushing welke wordt veroorzaakt door medicijngebruik wordt genezen door de medicijnen (corticosteroïden) langzaam af te bouwen;
 2. Medicijnen, Vetoryl Zowel Pijnappelklier afhankelijke als bijnier afhankelijke Cushing kan worden behandeld met een medicijn: Vetoryl, de werkzame stof in dit medicijn, Trilostane remt de aanmaak van cortison;

Dit is een omkeerbaar proces, dat wil zeggen dat als er geen Vetoryl meer gegeven wordt de Cushing weer terugkomt. Het moet dus levenslang gegeven worden. Vetoryl heeft gelukkig weinig bijwerkingen. Via een bloedtest moet de dosering gecontroleerd worden. De behandeling met Vetoryl werkt vaak erg goed.

Al na een week of twee zien de meeste eigenaren dat hun hond minder symptomen heeft. Opereren Pijnappelklier afhankelijke Cushing kan ook met een operatie behandeld worden. Hierbij wordt de gehele pijnappelklier verwijderd.

Dit is een specialistische ingreep die alleen op de Faculteit Diergeneeskunde wordt uitgevoerd. Voorafgaand wordt een CT-scan gemaakt om te kijken hoe groot de Pijnappelklier is en waar hij gelegen is. Ook bijnierafhankelijke ziekte van Cushing kan soms met een operatie worden behandeld.

Hoe duur is Vetoryl?

Kostenraming – Het eerste consult inclusief bloedonderzoek en echo zal circa € 250-350 bedragen. Kosten medicatie (Vetoryl) voor een hond van bijv. 30 kg bedragen circa € 80-90 per maand. Controle consulten zullen naar schatting circa € 100-150 bedragen.

 1. Specialistische behandeling kan, in het geval van CT / MRI diagnostiek en chirurgie, oplopen tot enkele duizenden euro’s;
 2. Disclaimer EduVet aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van onderstaand ziekteoverzicht;

Ondanks de grote zorgvuldigheid betracht bij het samenstellen van deze ziekteoverzichten aan de hand van literatuur en gecontroleerd door specialisten kan EduVet geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van informatie die via deze ziekteoverzichten is verkregen.

Toelichting Een ziekteoverzicht / -profiel is in principe een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie. Huisdierbezitters kunnen ‘meekijken’.

Een ziekteoverzicht / -profiel is nooit een vervanging van de dierenarts. Diagnose, behandeling en follow up dienen uitsluitend door of onder begeleiding van een dierenarts plaats te vinden..

Hoe snel groeit een kwaadaardige tumor bij een hond?

Wat voor soort tumor heeft de hond? –

 • Een goedaardige tumor Deze groeit in de regel langzaam, groeit niet invasief (invasief betekent dat een tumor in de omringende weefsels gaat groeien en door bepaalde barrières heen zoals peesplaten en spieren) en zaait niet uit. Een goedaardig gezwel is vaak goed omschreven met en omgeven door een kapsel. Soms kan een goedaardig gezwel zich kwaadaardig gedragen. Afhankelijk van de locatie kan hij niet te verwijderen zijn en dus uiteindelijk voor problemen zorgen (denk aan sommige hersentumoren).
 • Een laaggradig kwaadaardige (maligne) tumor Dit zijn tumoren die vrij langzaam groeien, zelden uitzaaien en niet snel invasief groeien. Meestal kan je ze goed verwijderen en vaak is een operatie genezend. Een mooi voorbeeld van een dergelijke tumor is het laaggradig malige carcinoom van de lever bij de hond. Deze kunnen zeer groot worden (soms wel tot de grote van een voetbal!) maar is zelden tot nooit uitgezaaid.
 • Een kwaadaardige (maligne) tumor Deze tumoren kunnen uitzaaien en groeien vaak invasief. Het gedrag verschilt echter per tumor. De ene tumor zaait zeer snel uit (voorbeelden zijn een osteosarcoom (bottumor) of een haemangiosarcoom (een tumor uitgaande van de bloedvaten).

Dit is een heel belangrijke vraag. Eén van de belangrijkste behandelmethodes van kanker bij honden is chirurgie. Een tumor in de huid op een plek waar de hond veel huid heeft is makkelijker te verwijderen dan een tumor op de onderpoot van de hond. Dit omdat je veel minder huid hebt om de wond na de operatie weer te kunnen sluiten.