Wat Is De Rode Hond?

Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen. Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen rodehond.

Wat is symptomen rode hond?

Verschijnselen van rodehond? – Als je besmet bent met het virus krijg je meestal wat algemene ziekteverschijnselen. Je bent moe, verkouden en kunt lichte koorts krijgen. Pas daarna krijg je last van huiduitslag, meestal achter de oren, in het gezicht en in de nek.

 1. Sommige patiënten krijgen ook keelpijn, hoest en branderige ogen;
 2. Een tijdelijk tekort aan bloedplaatjes, hersenontsteking of gewrichtsontsteking zijn complicaties die zelden optreden;
 3. Ongeboren kinderen lopen het risico op doofheid, blindheid en een stoornis van de geestelijke ontwikkeling als de moeder tijdens de zwangerschap het rodehondvirus oploopt;

Door rodehond tijdens de zwangerschap kun je ook een miskraam krijgen.

Waarom heet het rode hond?

Taalkundige Nicoline van der Sijs laat wekelijks de oorsprong zien van een bekende medische term. De ziekten roodvonk en rodehond worden beide gekenmerkt door rode vlekken; vandaar het rood als eerste deel van de benamingen. De naam roodvonk is voor het eerst in 1672 genoteerd.

Het lijkt een samenstelling van rood en vonk: de naam zou dan iets betekenen als ‘ziekte die wordt gekenmerkt door rode, vurige vlekjes’. Maar deze herkomst is schijn: in werkelijkheid is roodvonk een verbastering van ‘roodhond’, de oorspronkelijke vorm van rodehond.

‘Roodhond’ is al in 1567 aangetroffen, en ‘roodvont’, een tussenvorm tussen ‘roodhond’ en roodvonk, werd in 1694 opgeschreven. In dialecten duiden roodvonk en rodehond nog steeds dezelfde ziekten aan. Maar waar komt nu de benaming ‘roodhond’/rodehond vandaan? Wat heeft de ziekte met een hond te maken? Helemaal niets: het tweede deel van de naam is een verbastering van Middelnederlands ‘hune’ en zestiende-eeuws Nederlands ‘huin’, ‘onzuiverheid, drek’, verwant met Oudengels hún ‘onzuiverheid’ en Middelnederfrankisch hunen ‘puist’.

 • Omdat ‘hune’/’huin’ in de zeventiende eeuw een verouderd woord was dat niet meer werd begrepen, verving men het door allerlei gelijkluidende woorden die wél bekend waren;
 • De twee varianten roodvonk en rodehond hebben de tand des tijds overleefd;
See also:  Mijn Hond Heeft Vlooien Wat Moet Ik Doen?

Andere varianten zijn verdwenen, namelijk ‘roodgrond’ (met verwijzing naar het roodgekleurde oppervlak [grond] van de huid), ‘roodhout’, ‘roodjonk’, ‘rookjook’ (van ‘jeuken’) en ‘rodekoorts’..

Hoe voorkom je rode hond?

Er is een inenting om rodehond te voorkomen. Deze inenting is opgenomen in het   Rijksvaccinatieprogramma. De inenting heet   BMR bof, mazelen,rodehond  bof, mazelen,rodehond. De inenting wordt gegeven aan kinderen als ze 14 maanden oud zijn en als ze 9 jaar oud zijn.

 • De inenting wordt op het consultatiebureau gegeven;
 • Wil je zwanger worden en ben je niet beschermd tegen rodehond? Dan kun je je laten inenten tegen rodehond;
 • Je moet de inenting dan krijgen, minstens 1 maand voordat je zwanger wordt;

Werk je als vrouw in de zorg of met jonge kinderen? Dan heb je een grotere kans om met iemand met rodehond in contact te komen. Je kunt laten testen of je beschermd bent tegen rodehond. Dit kan via de huisarts. Het is belangrijk dat dit gebeurt voordat je zwanger raakt. Bij hoesten of niezen:

 • Gebruik een papieren zakdoek. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
 • Gebruik een zakdoek maar één keer.
 • Gooi de zakdoek na gebruik weg.
 • Was hierna je handen.
 • Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby’s wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.

Hoe vaak kun je rode hond krijgen?

Hoe vaak komt rodehond voor in Nederland? – Sinds de invoering van rodehondvaccinatie komt de ziekte veel minder voor, doorgaans minder dan 5 gevallen per jaar. Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren, breken echter van tijd tot tijd nog epidemieën uit.

De rodehond-epidemie van 2004/5 was voornamelijk onder niet gevaccineerde, orthodox protestante schoolkinderen. Tijdens deze epidemie werden 32 zwangeren besmet met rodehond. Dit leidde tot 2 spontane miskramen en 11 kinderen met aangeboren afwijkingen.

In 2013 was er een kleine uitbraak met 54 gevallen van rodehond rond een orthodox protestante school. De actuele situatie van rodehond in Nederland is te zien in de Atlasinfectieziekten. Figuur 1. Meldingen van rodehond per jaar in Nederland van 1976-2021 * Meldingen tot en met juni 2021.

See also:  Waarom Niest Mijn Hond Zoveel?

Doet rode hond pijn?

Niet alle kinderen die besmet zijn met het rodehondvirus worden ziek. De helft merkt er zelfs niks van. Als iemand pas rodehond krijgt in de puberteit of als volwassene kan het ook pijnlijke gewrichten geven. Dit komt vooral voor bij meisjes en vrouwen.

Hoe snel geneest rode hond?

Overslaan en naar de inhoud gaan

 • Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft.
 • De oorzaak is een virus.
 • Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen.
 • Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen rodehond.
 • Rodehond begint vaak met een verkoudheid.
 • De ziekte gaat na een paar dagen vanzelf over.
 • Een kind met rodehond kan gewoon naar school of kinderdagverblijf als het zich goed voelt.

Wat is de ziekte van 5?

Overslaan en naar de inhoud gaan

 • De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar.
 • De oorzaak is een virus.
 • Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes.
 • Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
 • Uw kind heeft misschien een beetje koorts en jeuk, maar voelt zich verder niet ziek.
 • Uw kind kan gewoon naar school of kinderdagverblijf.
 • Bij jeuk kunt u een crème of zalf op de huid smeren.

Kun je twee keer mazelen krijgen?

Iemand die al mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen. Mensen die nooit mazelen hebben gehad, kunnen de ziekte nog wel krijgen. Zeker mensen die niet zijn ingeënt tegen mazelen. Soms krijgt iemand die ingeënt is, toch mazelen.

See also:  Wanneer Hond Volwassen Brokken?

Hoe lang is rode hond besmettelijk?

Incubatietijd : De huiduitslag en koorts ontstaan na 12-23 (meestal 14-16) dagen. Besmettelijke periode: 10 dagen voor tot 7 dagen na het begin van de huiduitslag. Maatregelen: Informeren naar contacten met niet-immune zwangeren. Symptomen: koorts, lymfadenopathie, uitslag.

Wat zijn de symptomen van roodvonk?

Bij roodvonk heeft uw kind meestal keelpijn, koorts en plekjes op de huid. Vaak zijn dit de eerste klachten : geen zin hebben in eten. koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden).

Is roodvonk besmettelijk voor volwassenen?

Roodvonk is een besmettelijke ziekte die baby’s, kinderen en volwassenen kunnen krijgen. Je kunt meerdere keren in je leven roodvonk krijgen. Wat zijn de symptomen en hoe kun je de ziekte behandelen? Roodvonk komt vooral voor bij kleine kinderen en die kunnen zich erg ziek voelen.

Toen er nog geen goede antibiotica tegen roodvonk waren, was het een ziekte met veel complicaties. Denk bijvoorbeeld aan een nierontsteking en acute reuma. Tegenwoordig komt de ziekte niet meer zo vaak voor en is de infectie niet erger dan een keelontsteking.

INCUBATIETIJD*: twee tot zeven dagen SYMPTOMEN: hoge koorts, overgeven, hoofdpijn en keelpijn BESMETTELIJK: vanaf het begin van de eerste klachten tot na het vervellen van de huid RISICO VOOR ZWANGEREN: nee *De tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen.

Wat zijn de symptomen van de bof?

Wat is de oorzaak van roodvonk?

Roodvonk is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pyogenes, die vooral voorkomt bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar.