wat is de temperatuur van een hond?

wat is de temperatuur van een hond
Koorts bij honden komt geregeld voor. Bij koorts is de lichaamstemperatuur te hoog. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39  °C. Met koorts bedoelen we dat de lichaamstemperatuur van de hond uit zichzelf te hoog is, dus niet door een uitwendige oorzaak.

 • Honden kunnen namelijk makkelijk  oververhit  raken;
 • Dit komt omdat honden niet, zoals mensen, kunnen zweten en via verdamping op de huid warmte kunnen kwijt raken;
 • Als het dus erg warm is raakt een hond makkelijk oververhit;

Zeker te zware honden of kortsnuitige honden (Engelse Bulldog, Franse Bulldog, Mopshond etc. ) kunnen makkelijk oververhit raken. .

Hoe kun je zien of je hond koorts heeft?

Hoe weet je of een hond koorts heeft – Als we het hebben over koorts bij honden dan zien we veel gelijkenissen met ons mensen. Maar hoe weet je of een hond koorts heeft. Een hond met koorts vertoont vaak een of meerdere van de onderstaande symptomen:

 • Hogere lichaamstemperatuur Warme oren en een warme, droge neus zijn geen goed teken. De neus van een hond moet koud en nat zijn.
 • Versnelde hartslag en ademhaling zonder zich ingespannen te hebben
 • Rillerig zijn Net als bij mensen kan een hond met koorts staan rillen, maar dan niet van de kou maar van de koorts.
 • Verminderde eetlust

Is je hond normaal gesproken een goede, lekkere eter en laat hij nu zijn eten staan en trekt hij (bij wijze van spreken) zijn neus op als je hem een koekje aanbiedt, dan is er iets aan de hand.

 • Lusteloos Is je hond niet vooruit te branden omdat ie zich “slap” voelt, wees dan alert. Bij aanhoudende lusteloosheid bel altijd de dierenarts.
 • Rode ogen Het hebben van rode ogen kan duiden op koorts of een oogontsteking.
 • Te weinig drinken waardoor uitdroging op de loer ligt

Wist je dat? Koorts goed is voor dieren? Het verhoogt het immuunsysteem en remt de groei van de bacteriën die de infectie veroorzaken.

See also:  Wat Te Doen Bij Teek Hond?

Wat is hoge koorts bij honden?

Wat is de normale lichaamstemperatuur van een hond – Om te weten of je hond koorts heeft, moet je weten wat de normale lichaamstemperatuur van honden is. Deze ligt namelijk hoger dan bij mensen, tussen de 38°C en 39°C. Pups kunnen zelfs een temperatuur hebben tot 39,5°C.

Als je dit niet weet, dan zou je dus al meteen denken dat je hond koorts heeft na het opmeten van zijn temperatuur! De hersenen zorgen er normaal voor dat er een constante temperatuur is in het lichaam door een balans tussen warmteproductie en warmteverlies.

Warmte wordt bijvoorbeeld geproduceerd door inspanning, maar ook door de normale stofwisseling. Warmteverlies vindt bij honden met name plaats door hijgen, maar ook met urine en ontlasting. Honden kunnen maar matig zweten, dus dit speelt bij honden geen rol van betekenis.

Hoe kun je zien of je hond ziek is?

Symptomen van een zieke hond – Bij een eventuele ziekte kan je hond de volgende symptomen hebben:

 • Een slechte adem of kwijlen.
 • Overmatig veel drinken of plassen.
 • Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen.
 • Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden).
 • Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen.
 • Meer slapen dan normaal, of andere gedragsveranderingen.
 • Hoesten, niesen, (te)veel hijgen of een moeizame ademhaling.
 • Droge of jeukende huid, zweren, knobbels onder de huid of schudden met het hoofd.
 • Regelmatig diarree of juist obstipatie.
 • Droge, rode en troebele ogen.

Als je hond één van bovenstaande symptomen vertoont, is het raadzaam om direct contact op te nemen met je dierenarts. Omdat ziektes niet altijd te herkennen zijn en omdat symptomen van ziektes vaak worden toegewezen aan ouderdom, komen ziektes regelmatig pas bij controles aan het licht. Mede daarom is het belangrijk om je hond jaarlijks te laten controleren door je dierenarts.

See also:  Aanschaf Hond Wat Heb Je Nodig?

Wat te doen bij lage temperatuur hond?

Verlaagde lichaamstemperatuur – Als uw hond of kat zich normaal gedraagt, maar een lagere temperatuur heeft dan boven aangegeven, dan hoeft u niets te doen. Als uw huisdier ziek is en een lage temperatuur heeft (minder dan 37,5 °C), is dat reden om meteen contact te zoeken met een dierenarts.

Kan je een hond een paracetamol geven?

Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.

Heeft een hond altijd warme oren?

Dit kan er aan de hand zijn. Wist je dat honden hun lichaamstemperatuur niet alleen regelen met hun tong, maar ook met hun oren? Warme oren bij honden kunnen een teken zijn van koorts, maar dat is lang niet altijd het geval.

Hoeveel graden koorts ga je dood?

Koortspieken – Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben:

 • Verstoring van de werking van enzymen
 • Celstofwisseling
 • Spierwerking
 • Orgaanbeschadiging (extreem)

In extreme gevallen kan koorts ook orgaanbeschadiging als gevolg hebben. Dit komt doordat de macroproteïnen die de structuren van menselijke organen vormen niet bestendig zijn tegen hoge temperaturen, zij vallen dan ten gevolge van de hitte uiteen. De schade die daardoor ontstaat zorgt ervoor dat de organen niet goed kunnen functioneren. Koorts verloopt vaak in drie fasen:

 • Beginfase: de koorts stijgt
 • De tweede fase: de koorts bereikt een piek
 • Eindfase: de temperatuur daalt

Wat betekent het als een hond trilt?

Als u alle vragen met NEE beantwoordde – Dan zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat uw hond ziek is. Vertrouwt u het niet, maak een afspraak bij een dierenarts en laat die uw hond nog een keer nakijken.

 • Als uw hond stopt met trillen als u opstaat en naar de voerbak of voordeur rent, uitbundig en blij is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Hij had zin in eten of energie over. Vier het leven!
 • Mogelijk is uw hond angstig of is hij erg geschrokken. Vuurwerk  en  onweer  worden door veel honden als spannend ervaren en kunnen de aanleiding zijn om te gaan trillen. Ook dierenartsbezoek heeft soms een tril-effect bij de hond. Er zijn vele andere oorzaken te vinden die een vergelijkbaar (schrik-) effect bij de hond geeft.

  Plotseling gejuich bij een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld. Door u zelf op te stellen als leider, te laten zien dat het leven gewoon doorgaat en dat er geen reden is om bang te zijn, kunt u voorkomen dat uw hond angstig wordt door dit soort geluiden.

  Troost uw hond niet , dit versterkt bij uw hond het gevoel dat hij terecht angstig is. Leid uw hond af. Ga met een balletje spelen of geef hem iets lekkers en ga door of er niets aan de hand is.

Wat betekent het als de neus van een hond droog is?

Wat zijn de oorzaken van een droge neus bij honden? Een hond bevochtigt zijn neus door te likken, dus een droge neus wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt doordat je hond niet genoeg likt. Veel honden hebben dus vooral een droge neus als ze ‘s ochtends wakker worden of net een dutje hebben gedaan.

Wat doet een hond als hij zich niet lekker voelt?

Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.