Wat Is Een Reactieve Hond?

Wat Is Een Reactieve Hond
Wat is reactief gedrag? – Een gedrag dat honden tonen waarbij ze met een veel hogere intensiteit reageren op een stimulus, dan men normaal zou verwachten. Honden reageren op veranderingen in de omgeving, dit zorgt voor een emotionele wijziging en deze resulteert automatisch in een gedragswijziging.

Maar als de hond niet de juiste coping skills heeft voor deze verandering dan zal de verandering in gedrag één van de 4 F’en zijn: Fight, Flight, Freeze of Fiddle. Afhankelijk van de persoonlijk van de hond zal hij de voorkeur hebben voor één van deze 4 strategieën.

Maar allen zijn mogelijk, dus een hond kan in één situatie zelfs switchen tussen deze strategieën.

Hoe krijg je een overprikkelde hond rustig?

Een overprikkelde hond uitlaten? Zo doe je dat! – Als je hond overprikkeld is, is het belangrijk dat je tijdens het uitlaten goed aandacht besteedt aan het gedrag van de hond en hoe jij daarop reageert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de lijn van de hond lang genoeg is, zodat hij aan passerende honden duidelijk kan maken hoe hij zich voelt. Andere punten om aan te denken tijdens het uitlaten, zijn:

 • In een boog om een andere hond heen lopen zodat jouw hond zich meer op zijn gemak voelt.
 • Stoppen met straffen en boos worden.
 • Wegkijken in plaats van de hond aanstaren.
 • Een klein beetje wegdraaien en niet recht tegenover je hond gaan staan.
 • Het looptempo verminderen.
 • Door je knieën zakken als je de hond roept.
 • Wil je van richting veranderen, houd de lijn dan slap en klop op je dij. Niet aan de lijn rukken, dat bezeert de hond.
 • Je hond belonen als hij het goed doet.

Als je wilt dat je prikkelgevoelige hond rustig, ga dan bij jezelf na of jij ook rustig en ontspannen bent. Een goede relatie is gebaseerd op tweerichtingsverkeer.

Wat te doen bij een overprikkelde hond?

Wat zijn prikkels? – Prikkels zijn alle dingen om je heen, denk aan mensen, dieren, dingen, geuren en geluiden. Wij mensen zijn in staat om prikkels te filteren, de niet belangrijke dingen zien we wel maar we hoeven er in ons hoofd niets mee te doen bijvoorbeeld een vuilcontainer die aan de weg staat.

 1. We zien hem wel maar doen er niets mee;
 2. Bij honden ligt dit anders, bij honden komen alle prikkels bewust binnen ze moeten ze dus ook allemaal verwerken;
 3. Daarbij ruiken en horen honden ook veel beter dan wij, honden nemen dus ook nog eens veel meer prikkels waar dan wij;

Kun je het je voorstellen dat je alle prikkels die je op een dag tegenkomt ook echt moet verwerken in je hoofd? Best vermoeiend lijkt dat he? Wat betekent het als een hond overprikkeld is?  Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad.

Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.

Wat kun je doen als je hond overprikkeld is? Als je hond overprikkeld is kun je het beste met de hond naar een rustige prikkel arme omgeving gaan en daar rustig gaan zitten. Het beste is om naar een voor de hond bekende veilige plek te gaan bijvoorbeeld naar huis.

Zeg daarbij niets tegen de hond en blijf rustig, hij heeft immers al genoeg prikkels gehad, iedere vorm van onrust zal de hond nog onrustiger maken. Bedenk ook hoe je de overprikkeling de volgende keer kunt voorkomen.

Waardoor kan een hond overprikkeld raken? Waardoor een hond overprikkeld kan raken is heel verschillend per hond en per situatie. Ik noem een aantal veel voorkomende voorbeelden:

 • Een te lange wandeling, drukke adrenaline verhogende activiteiten, een druk huishouden, en te veel activiteiten achter elkaar.
 • Hoe kan het dat de ene hond veel gevoeliger is voor prikkels dan de andere hond?
 • Hier zijn verschillende redenen voor:
 • Erfelijke aanleg, net als mensen zijn honden verschillend en is de een gevoeliger dan de ander.
 • Leeftijd, een jonge hond kan prikkels vaak minder makkelijk verwerken dan een oudere hond.

De hond heeft te weinig slaap, in de slaap worden prikkels verwerkt, als een hond te weinig slaapt worden de prikkels dus onvoldoende verwerkt waardoor de emmer overloopt. Een volwassen hond heeft 16-18 uur slaap nodig per 24 uur en een pup 16- 20 uur per 24 uur. Pijn, ziekte of ongemak, Een hond met pijn, ziekte of ongemak kan prikkels minder goed verwerken, de hond zijn hoofd zit immers al vol met de pijn, ziekte of het ongemak.

Een voor ons simpele prikkel kan bij de hond de emmer doen overlopen. Stress, een gestresste hond is gevoeliger voor prikkels, het lichaam is in alle staten van paraatheid, de emmer zit gauw vol en loopt over.

Pups en prikkels, voor pups is de hele wereld nog nieuw en spannend, biedt de pup daarom niet te veel activiteiten aan en houdt de wandelingen kort. Laat de pup op eigen tempo de wereld ontdekken. Pups gaan soms uit zichzelf zitten. Dit doen ze om prikkels te verwerken.

 1. Laat ze rustig zitten en wandel verder als de pup zelf verder wil;
 2. Overmatig bijtgedrag bij pups is vaak het teken van overprikkeling;
 3. Weet wat je te doen staat!! Heb jij een hond die gevoelig is voor prikkels? Vermijd dan onnodige opwinding en of prikkels;

Toch een drukke dag gehad? Geef de hond daarna minimaal 2 dagen rust. Probeer de oorzaak van de gevoeligheid te achterhalen, pijn, ongemak, ziekte, stress of te weinig slaap is iets waar je in de meeste gevallen actie op kunt ondernemen. Ben er voor je hond.

Wat moet je doen als je hond uitvalt naar andere honden?

Wat te doen als je hond uitvalt naar andere honden? – Neem aankondigende signalen serieus en help je hond door de situatie te veranderen. Op die manier hoeft het niet tot grommen, of uitvallen, te komen. Je hond leert om deze manier dat jij de situatie oplost en je hond in bescherming neemt.

Laat je hond dus niet zelf de situatie oplossen als hij dat nog niet kan. Corrigeer je gromgedrag zonder verder iets aan de situatie te veranderen, dan ontneem je in feite je hond zijn stem. Hij zal misschien stoppen met grommen vanwege de correcties, maar als hij de situatie echt niet aankan is er een kans dat hij bijt.

Hij kan dan immers niet anders. Wees dus blij met de communicatie van je hond en pas de situatie op tijd aan om te voorkomen dat je hond agressie moet inzetten om zelf de situatie op te lossen. Verder lezen? > > >  Heb je een vraag? Mail naar [email protected]

See also:  Wat Betekent Likken Van Een Hond?

Wat te doen als je hond blaft naar andere honden?

Je hond doen stoppen met blaffen – Tegen je hond beginnen roepen, moedigt het blaffen alleen maar aan. Zeg hem  kordaat “nee”  en ga gewoon door met de wandeling. Probeer hem eventueel af te leiden met een speeltje. Weigert je hond om mee te lopen? Ga tussen jouw hond en de andere staan en hou je hand voor je hond z’n kop.

 1. Daarmee geef je aan dat jíj er wel voor zal zorgen dat alles goedkomt;
 2. Ook loont het vaak om de andere blaffende hond gewoon  de rug toe te keren;
 3. Zo laat je zien dat jij je helemaal niet bedreigd voelt;
 4. En dan lopen jullie met z’n tweetjes gewoon weer verder;

Vergeet je hond niet te belonen zodra hij weer lekker op wandel is!.

Welke leeftijd wordt een hond rustiger?

Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.

Dat is in ieder geval een mooi gegeven. Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen. Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden.

Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..

Waar wordt een hond rustig van?

Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.

Hoe krijg je een hond ontspannen?

Waarom is mijn hond zo onrustig?

Iets wat ik steeds meer tegenkom zijn de honden die erg onrustig zijn of hyperactief gedrag vertonen. Zeker bij pups & jonge honden lijkt dit steeds vaker voor te komen! Maar ook bij oudere honden kom ik het tegen… Er kunnen hierbij meerdere oorzaken meespelen:

 • Ten eerste lijkt het binnen bepaalde rassen meer voor te komen. Voornamelijk binnen de rassen die met als doel zijn gefokt als huishond maar wel een achtergrond hebben van werklijnen. Er zit dan, vanuit dat werklijn stuk een “drift” in om maar iets te doen. Aan de andere kant worden ze gefokt als heel sociaal, wat natuurlijk een fijn doel is.
  • Echter deze honden lijken dan vanuit die drift wat door te slaan in het sociale, zover dat ze daarin erg onrustig gedrag vertonen, niet meer te houden zijn bijvoorbeeld als ze een andere hond zien;
  • Mijn ervaring is dat dit echt een doorslaan is naar de andere kant;

  Deze honden missen een eigen begrenzing, waardoor alles hard binnenkomt en ze heel snel overprikkelt raken.

 • Ten tweede kan stress een grote rol spelen bij onrustig gedrag. In deze blog ga ik uitgebreid in over stress bij honden. Als een hond langdurig of zeer regelmatig stress ervaart dan kan de hond moeite krijgen om rustig te worden en te gaan slapen. Vergelijk het maar even met mensen die veel stress hebben, het eerste symptoom daarvan is vaak slecht kunnen slapen.

  Dit heeft te maken met de stress hormonen die vrij komen, en die eigenlijk het lichaam continue aanzetten tot actie. Die stress hormonen zijn heel nuttig als je in een situatie komt die gevaarlijk is, daardoor ga je iets doen om de situatie op te lossen, bijvoorbeeld vluchten.

  Denk bijvoorbeeld aan “vroeger” als je oog in oog stond met bijvoorbeeld een leeuw. Echter nu is de stress die wij & onze honden ervaren niet meer van die mate, maar minder heftig, vaak langduriger. Waardoor directe actie niet meer noodzakelijk is, maar het lichaam je wel aanzet tot “iets doen”. En als dat ‘s avonds is, dan slaap ik slecht…

 • Een derde oorzaak van onrust die heel dichtbij stress ligt is angst. Eigenlijk is dit ook een stress reactie, maar dan heel specifiek gericht op de emotie angst. Als je je als hond niet veilig kan voelen dan kun je ook geen rust pakken. Sommige honden kruipen in een hoekje weg en vertonen dan niet direct onrust. Andere worden erg oplettend en onrustig om zichzelf te beschermen voor een nare situatie.

  En dus komt er (fysieke) onrust. Belangrijk hierbij is om je te beseffen dat ook positieve dingen zorgen dat deze stress hormonen vrijkomen. Ook dat kun je wellicht bij jezelf herkennen. Ik herken dat in ieder geval heel duidelijk, als ik ergens heel blij of enthousiast van ben dan ga ik ook stuiteren.

  Maar wat ik ook regelmatig tegen kom en dan vooral buitenshuis zijn de honden die heel onrustig wandelen en continue de omgeving scannen op gevaar. Vaak begint dat al bij de voordeur dat ze naar buiten gaan en gelijk de omgeving af scannen. Ook dit is een vorm van onrust die ik vaak tegen kom!

Wat Is Een Reactieve Hond Herken je een van deze vormen bij jouw hond? Dan wil je vast graag weten hoe je daar mee om kunt gaan! Omdat er verschillende vormen en verschillende oorzaken zijn voor onrust en hyperactiviteit is het heel lastig via internet advies te geven, zonder dat ik jullie situatie heb gezien. Het beste advies krijg je door een consult aan te vragen! Maar ik ga er toch wat over zeggen…

 • De 1e vorm van hyperactiviteit die ik noem is vaak heel goed te behandelen met homeopathie. Met homeopathie zal je niet het karakter van de hond veranderen, voor een deel zit het vaak daarin. Maar we kunnen wel met middelen zorgen dat de scherpe randjes er af gaan en de hond daardoor zijn eigen grens beter leert herkennen.
 • Over stress heb ik een aparte blog geschreven met al een aantal tips hoe er mee om te gaan: Stress bij honden
 • En ook over angst heb ik al een blog geschreven, dus als je angst herkent bij jouw hond lees dan zeker deze blog: Over angst

Waarom kijkt een hond je niet aan?

BAT training voor reactieve honden (deel 1)

Er wordt wel eens gezegd dat baasjes erg op hun honden lijken, en vaak zijn er ook opmerkelijke overeenkomsten te zien. Maar andersom lijken honden veel minder op mensen dan we soms denken of zouden willen. Ons gedrag kan de trouwe viervoeters flink in verwarring brengen. Wat Is Een Reactieve Hond © Tim Dawson via Wikimedia Commons (Lichaams)taal Afstammend van de wolf is de hond van nature gericht op de lichaamstaal van soortgenoten, maar ook op die van de mens. Misschien dat ze door conditionering wel de betekenis van een aantal woorden kennen, zoals ‘uit’, of ‘eten’, of zelfs een paar honderd woorden zoals bij sommige bordercollies, maar het heeft geen enkele zin om ze ter verantwoording te roepen als ze eens een keer ondeugend zijn, want mensentaal begrijpen ze niet.

Helemaal verward raken ze wanneer we met ons lichaam iets anders uitdrukken dan we met woorden willen bereiken. Een veelgemaakte fout tijdens de opvoeding van honden is bijvoorbeeld het commando ‘blijf’, terwijl we tegelijk voorovergebogen met onze opgestoken hand een stopsignaal geven.

De hond interpreteert die lichaamshouding juist met een uitnodiging om te komen, en wanneer het baasje vervolgens afwijzend reageert is dat voor een hond niet te begrijpen. Een goede oefening voor mensen is om een dag zo weinig mogelijk te praten tegen de hond en te proberen alles met het lichaam te ‘zeggen’.

Het zal je verbazen hoeveel invloed ons lichaam heeft op de communicatie met honden. Knuffelen Als mensen zijn we geneigd een arm om iemands schouder te slaan, te zoenen en te knuffelen. Het is daarom niet zo gek dat we hetzelfde doen bij onze honden.

Maar de meesten hebben helemaal niets met knuffelen. Honden drukken genegenheid niet uit door elkaar te ‘ompoten’, want zo zijn ze nou eenmaal niet geëvolueerd. Wanneer we onze arm on de schouder van de hond slaan zal hij dat ervaren als het opdringen van je dominantie.

 1. De meeste honden zijn zo lief dat ze het morrend toelaten, maar het is niet voor niets dat de meeste bijtincidenten bij kinderen voorkomen omdat ze de hond liefkozend om de nek hangen;
 2. Ook is het mogelijk dat de hond knuffels van het ene gezinslid wel toestaat, terwijl het bij de ander tot grommen leidt;

Wanneer je het knuffelen toch niet kunt laten, let dan vooral op de reactie van je hond. Zie je een terugtrekkende beweging, een gesloten mond of likt hij zijn lippen, heeft hij de oren naar achteren en vermijdt hij oogcontact? Allemaal tekenen dat de knuffel niet wordt gewaardeerd.

Schouder- of hoofdklopjes Zeg nou zelf, als iemand plotseling zijn of haar hand uitsteekt en je opeens bemoedigende klapjes op je hoofd geeft, dan voelt dat niet als iets aangenaams. Waarschijnlijk heb je meteen de neiging om je hoofd weg te trekken.

Bij honden werkt het precies zo. Veel mensen denken dat honden een hoofdklopje zien als een beloning, maar ze ervaren het als een onaangename indringing van hun persoonlijke ruimte. Wellicht laten ze het uit beleefdheid toe omdat je nu eenmaal de baas bent, maar wanneer ze hun hoofd wegtrekken is dat duidelijk een teken dat ze het niet waarderen.

Wil je een hond echt laten weten dat je ze met een klopje beloont, doe dat dan zacht op hun onderrug, vlakbij de staartinplant. Je zult meteen merken hoe fijn ze dat vinden! Oogcontact Misschien wel de meest indringende vorm van non-verbaal contact is elkaar recht in de ogen kijken.

Bij geliefden misschien een heerlijk gevoel, maar wanneer een vreemde je op straat recht aankijkend tegemoet komt voelen we ons meteen bedreigd. Gelukkig kunnen mensen de rest van het gezicht beoordelen, bijvoorbeeld de stand van de mond, want als die lacht is de situatie meteen heel anders.

 • Maar honden herkennen die menselijke gelaatstrekken niet;
 • Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken;
 • Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien;

Sommigen zullen je blik ontwijken, even kwispelen in de hoop op een vriendelijke tegenreactie, of zelfs onderdanig op de rug gaan liggen. Andere honden kunnen juist gaan blaffen, om aan te geven dat zij de baas zijn. Wil je een vreemde hond aanhalen, doe dat dan met je lichaam onder een schuine hoek, een iets afwijkende blik en vriendelijke woorden.

Geef een hond ook even de kans om aan je te snuffelen. De kans bestaat dat hij daarna nog steeds niets met je te maken wil hebben, maar je hebt hem in ieder geval niet op een beangstigende manier benaderd.

Onduidelijke regels Honden floreren wanneer ze binnen de ‘gezinsroedel’ onderhevig zijn aan strikte regels. Wat dat betreft zijn het net kinderen. Vaak zijn het de schreeuwende kinderen met driftbuien die thuis niet aan banden worden gelegd, alles mogen en geen verboden kennen.

Duidelijke grenzen stellen zorgt voor uitgebalanceerd gedrag en daarmee voor gelukkige kinderen, net zoals bij honden. Zij zijn namelijk ingesteld op de leider, en wanneer die duidelijk aangeeft wat wel en niet mag zal de hond je daarom juist meer respecteren.

Het is echter belangrijk om geen uitzonderingen te maken. Regels zijn regels, en daarvan afwijken wordt niet begrepen. Zo snappen honden niet dat je het wel toestaat als ze tegen je opspringen wanneer je vrijetijdskleding draagt, maar niet als je strak in het pak naar een vergadering moet.

 1. Of dat het wel is toegestaan om op de bank te liggen na een bad, maar niet als ze bemodderd thuiskomen na een boswandeling;
 2. Beloon goed gedrag en keur afwijkingen daarvan standvastig af, en je hond zal je respecteren en gelukkig zijn;

Opgedrongen sociale contacten Vrienden en vijanden. Honden hebben ze, net zoals mensen, en wie wil er nu graag in dezelfde ruimte verkeren als iemand aan wie je een hartgrondige hekel hebt? Toch komt het maar al te vaak voor dat baasjes hun honden dwingen om met ongeacht welke soortgenoot opgescheept te zitten.

 • Dat kan zijn bij familie of vrienden, of bijvoorbeeld bij een uitlaatplek;
 • Enthousiast wordt het dier overgeleverd aan de wens van de baas om zijn maatje te laten spelen, terwijl de hond eigenlijk liever terug naar huis wil;

Of vreemden mogen de hond aanhalen terwijl die er eigenlijk niet van gediend is. Toch is het wel zaak dat honden sociaal gedrag aanleren. Het is daarbij goed om verlegen of ietwat teruggetrokken honden te belonen wanneer zij zich positief gedragen in situaties met onbekende honden of personen.

Dwing ze het contact niet op, maar laat ze rustig wennen. Moedig ze aan en let doorlopend op hun lichaamstaal. Wil je te snel resultaat bereiken dan kan de hond een permanente negatieve associatie krijgen met de plek of bij de persoon, en het brokkelt je positie als leider af.

Te korte wandelingen We leven in een gehaaste wereld waarin alles snel moet gebeuren. Even een blokje om zodat de hond zijn behoefte kan doen en dan snel weer achter de computer. Daarbij willen we ook nog dat het dier zich weet te gedragen wanneer het is aangelijnd, en dat is natuurlijk ook erg belangrijk.

Maar even noodzakelijk is het om de hond de tijd te geven om aan struikjes en afzetpaaltjes te snuffelen. Honden ‘kijken’ met hun neus, en zo weten ze precies dat de bouvier van de hoek net is langsgekomen, of de teckel van de buurvrouw.

Dit gedrag zit in hun genen en we moeten ze de ruimte geven om daaraan toe te geven. Een goede manier daarvoor zijn ‘geurwandelingen’. Wijk af van de normale uitlaatroute en geef ze de kans om alle geuren in zich op te nemen. Het kan daarbij goed werken om verschillende routines te hebben voor het blokje om en een langere wandeling voor de neus, bijvoorbeeld door in het laatste geval een rugzakje mee te nemen, zodat de hond meteen weet dat het tijd is om op ontdekking uit te gaan. Wat Is Een Reactieve Hond @ epSos via Flickr Te strak aangelijnd Via de lijn voelt een hond of we gespannen zijn of juist niet. En het gedrag van een aangelijnde hond kan mensen juist weer iets zeggen over zijn gemoedstoestand. Veel baasjes hebben de neiging om de hond dicht bij zich te houden, om te voorkomen dat ze plotseling tegen iemand opspringen of te dicht bij andere honden komen.

 • Geurwandelingen zijn belangrijk en houden het leven van je hond afwisselend en interessant;
 • Maar een hond ervaart een strakke lijn letterlijk als spanning;
 • Dit uit zich weer in sneller blaffen en trekken, soms amechtig hijgend omdat de halsband strak om hun keel wordt getrokken;

Een hond aanleren om met een slappe lijn uitgelaten te worden is niet altijd even eenvoudig. Soms zullen mensen te maken hebben met een hond die ze half over straat trekt. Daartegen bestaan verschillende gedragscorrecties, waarover de meningen echter uiteen lopen.

 1. Feit blijft dat, eenmaal aangeleerd, een hond aan een slappe lijn meer ontspannen is en zich prettiger voelt tijdens een wandeling;
 2. Psychische spanning Stress heeft een enorme uitwerking op ons handelen;

We worden kortaf, zijn gespannen, en dat vertaalt zich weer in onze lichaamstaal. Honden pikken dat direct op en zullen die spanning ook gaan vertonen in hun gedrag. Eigenlijk kun je zeggen dat ze de perfecte spiegel zijn van de gemoedstoestand van de baas.

Veel mensen zien die link niet en verbazen zich erover wanneer hun hond plotseling zelf gespannen is, nerveus overkomt of zomaar gaat blaffen terwijl hij dat normaal nooit doet. In die situaties is het goed om bij onszelf te rade te gaan.

Heb je de afgelopen tijd vergelijkbaar gedrag vertoond of spanning gevoeld? Is je hond al een tijdje van slag en gaat dat gelijk op met je eigen negatieve gevoelens? Een goede manier om jezelf te helpen is om je hond te kalmeren. Want dat lukt alleen als je zelf de innerlijke rust terugvindt en in balans bent.

Verveling Niets is zo saai om in de buurt te zijn van mensen die voor jou oninteressante dingen doen. Niet voor niets is ‘ik verveel me’ een uiting van kinderen die vaak voorkomt wanneer de ouders een volwassen gesprek voeren waaraan het kind niet kan deelnemen.

Ze willen actie, er moet iets gebeuren en hebben het gevoel uit hun vel te knappen van het nietsdoen. Vergelijkbaar hiermee is het gevoel van een hond wanneer het baasje na een lange dag werken thuiskomt. Er moet gekookt worden, daarna uitbuiken op de bank en televisie kijken.

Terwijl de hond juist energie heeft opgespaard en zin heeft om te spelen en te ravotten. Die verveling zal hij uiten, bijvoorbeeld door op schoenen te gaan kauwen of zijn tanden in de tafelpoten te zetten.

Hoe moe we ook zijn, onze hond verdient het om zich niet te vervelen. Neem dus de tijd om met ze te spelen, verstop hun speeltje en laat ze ernaar zoeken of ga toch maar even lekker met ze wandelen. Dit is tenslotte gezond voor de hond, en even goed voor de baas.

 1. Plagen Het spreekt bijna voor zich, dus het laatste ‘mensending’ waar honden een hekel aan hebben behoeft weinig aandacht;
 2. Niemand, van groot tot klein, van hond tot konijn, houdt van plagerijen;
 3. Toch zijn er mensen die denken dat het leuk is om te doen;

Zoals ‘terugblaffen’ naar een aangeslagen hond, zwaaien naar blaffende honden achter een raam of deur, of zelfs aan hun staart trekken. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar het komt uiteindelijk op een ding neer: plaag honden en andere dieren nooit.

Hoe leer ik mijn hond niet naar andere honden te reageren?

Hond afleren te reageren op andere honden – Als je hond erg gefocust is op andere honden, om welke reden dan ook, dan is jouw eerste uitdaging om de aandacht van je hond te verleggen. Dit kan in beginsel lastig zijn als je hond een hoge motivatie heeft om naar andere honden af te gaan.

Training begint dan met het aanpassen van de situatie en het stellen van duidelijke regels en grenzen. Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging en afleiding opzoekt.

Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert. Wat wil je dan wél dat hij doet?

 • Hoe krijg je de aandacht van je hond?
 • Creëer interactie met jou
 • Beloon voor gewenst gedrag

Zodra jij voor je hond leuker wordt, kan je ‘concurreren’ met de andere hond. Dat is de makkelijkste, en leukste, manier. De motivatie van je hond verandert in dit geval, waardoor je veel meer controle krijgt over je hond en hem eenvoudig kunt laten gehoorzamen. Omdat hij dat zelf graag wil. Wil je je hond soms wel toestaan om naar andere honden toe te gaan, dan kan je dat doen door je hond in die gevallen toestemming te geven.

Maar ook dan moet je hond wel éérst leren om andere honden te negeren. Mis je de juiste kennis om bovenstaande in praktijk te brengen, dan kan ik je helpen. In de online cursus Sociale Hond leer je de vaardigheden om je hond te leren andere honden te negeren.

Vragen? Mail naar [email protected] nl.