Wat Is Elleboogdysplasie Hond?

Wat Is Elleboogdysplasie Hond
Wat is elleboogdysplasie? – Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor een aantal voornamelijk erfelijke aandoeningen aan de ellebogen van de hond. Deze aandoeningen veroorzaken pijn en dus kreupelheid bij de hond. De aandoeningen treden al op in het eerste levensjaar (4-12 maanden).

Hoe loopt een hond met Elleboogdysplasie?

Wat zijn de symptomen van elleboogdysplasie bij honden? – Honden kunnen de eerste symptomen van ED uiten als zij tussen de vier en acht maanden oud zijn. Het kan zijn dat de hond stijf is na een periode van rust of kreupel loopt. Deze kreupelheid kan tijdelijk of met tussenpozen zijn.

Wat te doen aan Elleboogdysplasie?

Hoe behandelen we elleboogdysplasie of LPC bij de hond? – Elleboogdysplasie dient chirurgisch behandeld te worden. Kleine losse fragmenten (stukjes kraakbeen en/of bot) worden meestal verwijderd. Grote fragmenten, zoals bij een LPA, kunnen soms vastgezet worden met een schroefje. Indien er artrose is ontstaan geven we vaak pijnstillers. Deze medicijnen zijn niet alleen pijnstillend, maar ook ontstekingsremmend. Hierdoor remmen ze de vorming van artrose. Tevens is ondersteuning mogelijk met behulp van voeding en voedingssupplementen. Speciale gewrichtsdieten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren (omega 3 vetzuren).

In geval van incongruente groei tussen radius en ulna voeren we een zogenaamde ulnectomie uit. Hierbij wordt de ulna doorgezaagd zodat de radius ‘vrij’ kan groeien. Later geneest de ulna weer, alleen dan op de ‘juiste’ lengte.

Deze hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast zijn er andere toevoegingen die dit effect nog extra ondersteunen. In het Dierenziekenhuis schrijven onze dierenartsen en assistentes vaak PURINA® PRO PLAN® CANINE JM Mobility voor. Hier is ook nog groenlipmossel toegevoegd.

 1. Dit supplement heeft ook een gunstig effect op artrose;
 2. Elleboogproblemen komen zeer veel voor, met name bij grote hondenrassen;
 3. Behandeling is vaak goed mogelijk door middel van medicijnen of een operatie;

Een goed fokbeleid kan elleboogdysplasie in de toekomst fors terugdringen. Het is verstandig niet te fokken met dieren met elleboogdysplasie. Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust  contact  met ons op. Wij helpen u graag! Wij delen o. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier.

Kan een hond leven met Ed?

Symptomen van elleboogdysplasie – Honden met ED hebben altijd pijn en zijn in meer of mindere mate mank. De gewrichten kunnen behoorlijk over vult zijn. De problemen beginnen vaak al op jonge leeftijd, tussen de 6 en 12 maanden. De klachten kunnen wisselend zijn en vaak zijn de problemen aan beide voorpoten.

Wat kost een elleboog operatie bij een hond?

De kosten van een operatie aan LPC – Wat een operatie kost is erg verschillend van de behandeling en van de kliniek. Operaties kosten over het algemeen tussen de €300,- en €1. 500,-. In sommige gevallen kan dit bedrag zelfs zo hoog zijn als €3. 000,-. Gelukkig zijn er hondenverzekeringen die deze kosten deels vergoeden, of zelfs helemaal vergoeden.

De prijs van de operatie is geheel afhankelijk van de kliniek. Het is namelijk zo dat een kliniek in de Randstad duurder is dan een kliniek in een dorp, dit is vrijwel altijd zo. Ook scheelt het wat voor soort hond je hebt.

Als je een grote zware hond hebt dan zal de prijs van de operatie ook hoger zijn. De hond heeft dan namelijk meer narcose nodig om de operatie te ondergaan, dit zie je weer allemaal terug in de prijs. Op die manier is het dus helemaal niet zo eenvoudig om vast te stellen wat een dergelijke operatie kost.

Is Elleboogdysplasie erfelijk?

Wat zijn de symptomen van elleboogdysplasie bij uw hond? – Elleboogdysplasie is erfelijk. Vooral snelgroeiende rassen kunnen last hebben van elleboogdysplasie. Groeisnelheid, voersamenstelling en beweging beïnvloeden voor een belangrijk deel in welke mate een hond met de erfelijke aanleg voor ED daadwerkelijk elleboogdysplasie ontwikkelt.

Hoe zie je of een hond HD heeft?

Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). ‘Dysplasie’ betekent ‘het abnormaal gevormd zijn’. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen. Het heupgewricht bestaat uit een ronde kop die in een kom draait.

De kop en de kom van het gewricht zijn bekleed met elastisch kraakbeen en in de ruimte tussen de onderdelen zit gewrichtsvloeistof die ervoor zorgt dat de onderdelen soepel langs elkaar glijden. Het gewrichtskapsel is een stevig vlies dat om het hele gewricht heen zit en het gewricht bij elkaar houdt.

Een gewrichtsband en de bekkenspieren zorgen ervoor dat de kop goed stevig in de kom blijft zitten. Bij een pup zijn gewrichtsband en bekkenspieren nog niet voldoende ontwikkeld om alles op zijn plek te houden en zit de kop dus niet stevig vast in de kom.

 • Als er nu speling in het gewricht aanwezig is, kunnen er vervormingen ontstaan;
 • Het gewrichtskapsel wordt uitgerekt;
 • Het kraakbeen raakt beschadigd doordat de onderdelen van het gewricht op een verkeerde manier tegen elkaar aan stoten en langs elkaar draaien, en er ontstaan ontstekingen;

Hierdoor groeit de kom vaak niet diep genoeg uit. Vervolgens wordt de kop van het gewricht ook platter, waardoor alles nog minder goed op elkaar aansluit. Op de plek van de beschadigingen kunnen uitgroeisels van bot ontstaan. Op den duur wordt het gewrichtskapsel dikker en stijver zodat het gewricht minder beweeglijk wordt.

De aanleg om te veel speling in het heupgewricht te hebben is erfelijk bepaald, maar daarnaast spelen andere factoren een rol. Te veel en verkeerde beweging op jonge leeftijd, te snelle groei, overgewicht en verkeerde voeding zijn zaken die een negatieve invloed hebben op een goede ontwikkeling van de heup.

Bij jonge honden zijn de eerste klachten vaak te zien tussen vier en tien maanden oud. Ze kunnen kreupel lopen na inspanning, opvallend minder zin hebben in spelen dan andere honden, moeite hebben met opstaan en vaak gaan liggen of zitten. Soms zwaaien ze hun bekken heen en weer tijdens het lopen.

 • Ook kunnen ze bij het rennen afzetten met hun achterpoten tegelijk en naast elkaar alsof ze als een konijntje huppelen, in plaats van de benen één voor één en schuin achter elkaar te plaatsen;
 • De achterpoten staan vaak dicht bij elkaar;

Bij oudere honden, ongeveer vanaf zes jaar oud, zijn moeilijk opstaan door stijfheid, niet ver willen wandelen en problemen met springen en traplopen de belangrijkste klachten. Vaak zijn de problemen het ergst als de hond net begint met bewegen, en nemen af als hij eenmaal op gang is.

Onderzoek naar heupdysplasie kan het beste gedaan worden door lichamelijk onderzoek door de dierenarts en door het beoordelen van röntgenfoto’s van de heupen. Dit kan vanaf een leeftijd van zestien weken.

Voor een goede analyse moet de hond onder narcose gebracht worden. Als u vermoedt dat uw hond heupdysplasie zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat hij klachten heeft of omdat het een ras is waarin HD relatief veel voorkomt, is het in elk geval raadzaam om foto’s te laten maken voor hij zes maanden oud is.

 • Zo bent u er op tijd bij om een eventuele afwijking te laten behandelen;
 • Er is een aantal behandelingen mogelijk bij heupdysplasie;
 • Welke het beste is, ligt aan de ernst van de afwijkingen en de leeftijd en gezondheid van uw hond;
See also:  Wanneer Kan Ik Mijn Hond Laten Inslapen?

Er is een aantal operatieve ingrepen mogelijk bij heupdysplasie. Deze kunnen de pijn verminderen maar de heupdysplasie wordt er niet echt door genezen. Houd er rekening mee dat er bij elke operatie risico’s op complicaties zijn. Ook kan de nazorg meerdere weken in beslag nemen, de hond moet revalideren.

 • Wilt u de hond laten opereren, spreek dan goed met uw dierenarts de voor- en nadelen, de kosten en de prognose door;
 • Bij ernstige heupdysplasie die in het eerste levensjaar wordt ontdekt, is het mogelijk om een heupoperatie te laten uitvoeren;

Daarbij wordt het bekken als het ware gekanteld, waardoor het heupgewricht beter aansluit. Dit kan alleen als er nog geen botveranderingen zijn. In ernstige gevallen kunnen de heupen worden vervangen door kunstheupen. Dit is een ingrijpende en kostbare operatie, maar kan goed helpen.

Bij oude honden kan het weghalen van een spier in de lies ervoor zorgen dat de heup net iets anders belast wordt waardoor pijn verminderd wordt. Soms wordt de heupkop verwijderd. Het been wordt dan door spieren op zijn plaats gehouden.

Dit wordt alleen gedaan als het gewricht erg is aangetast en de hond veel pijn heeft, en een andere oplossing niet mogelijk is. Deze methode is ongeschikt voor grote, zware honden. Behandeling met medicijnen is er vooral op gericht om pijn en ontstekingen te laten afnemen.

Niet-steroidale ontstekingsremmers (NSAID’s) stillen de pijn en onderdrukken de ontstekingsreacties. Doordat de pijn minder wordt, zal de hond wat meer gaan bewegen en blijft het gewricht beter in conditie.

Producten met omega-3 vetzuren (visolie) en glucosamine/chondroïtine worden vaak voorgeschreven om te helpen bij de aanmaak van kraakbeen en het remmen van ontstekingen. De effectiviteit van de laatst genoemde combinatie is een punt van discussie. Massage en oefeningen kunnen helpen om het gewricht soepeler te maken en op de juiste manier spieren op te bouwen.

 • Als de spieren het gewricht beter ondersteunen, worden de botten minder belast;
 • Adressen kunt u vinden via de Nederlandse Vereniging voor DierFysiotherapeuten;
 • De behandeling van heupdysplasie kan veel geld kosten;

Als uw hond verzekerd is, kunt u wellicht een deel van de kosten vergoed krijgen. Houd er echter rekening mee dat lang niet elke zorgverzekering vergoeding geeft voor behandelingen tegen heupdysplasie. Sommigen vergoeden niets, anderen alleen de diagnose of ze stellen bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld aan het volwassen gewicht dat uw hond zal bereiken.

Lees de voorwaarden van de verschillende verzekeringen dus goed na. U kunt zelf ook veel doen om heupdysplasie en het verergeren ervan bij uw hond te voorkomen. Hiervoor is een aantal zaken van belang: Een juist gewicht Zorg ervoor dat uw hond geen overgewicht heeft.

Dit geldt overigens niet alleen bij HD maar voor vele andere afwijkingen (zoals bijvoorbeeld knie- of andere gewrichtsproblematiek). Iedere extra kilo weegt mee in de belasting van het gewricht en zorgt voor extra slijtage. Let hier dus goed op. Bij pups is dit heel belangrijk omdat de spieren dan nog gevormd moeten worden.

Maar ook bij oudere honden die wellicht al minder bewegen vanwege pijn aan hun heupen is het nodig om het gewicht goed in de gaten te houden. De juiste beweging Voor een hond met (aanleg tot) heupdysplasie is het extra belangrijk om de bekkenspieren goed te ontwikkelen.

Bewegen is dus heel goed, maar dit moet gedaan worden op een manier waarbij de spieren getraind maar de gewrichten ontzien worden. Rechtlijnige bewegingen zijn het beste, zoals lopen naast de fiets of zwemmen. Voorkom het lopen op zwaar terrein, zoals in zand.

 1. Spelen met een bal kan de heupen snel overbelasten omdat de hond daarbij alle kanten op draait en vaak plotseling remt, wat het heupgewricht erg zwaar belast en voor draaiïngen in het gewricht zorgt;
 2. Dit kunt u beter niet doen;

Dit geldt ook voor het spelen met andere honden. Voor een pup is spelen met anderen natuurlijk goed voor de geestelijke ontwikkeling, maar houd dit kort en laat uw hond niet met te grote, zware en wilde honden spelen. Laat uw hond niet de trap op en af rennen, als het nodig is dat hij trappen loopt dan moet u dit rustig aanleren.

 1. Rennen of spelen op een gladde ondergrond, zoals laminaat, is slecht voor de gewrichten;
 2. Voer de hoeveelheid beweging langzaam op zodat de hond conditie en spieren kan opbouwen;
 3. Kijk goed naar uw hond en stop op tijd;

Zorg er ook voor dat uw hond eerst rustig kan warmlopen voor u inspannende dingen gaat doen en laat hem na afloop niet ineens snel afkoelen. Voeding Let er op dat u een goede kwaliteit voeding gebruikt. Uw dierenarts kan u daar advies in geven. Het is essentieel dat alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen aanwezig zijn.

 1. De aanleg voor heupdysplasie is deels een erfelijke aandoening;
 2. Het komt bij sommige rassen veel vaker voor dan bij andere en wordt vooral gezien bij grote en middelgrote rassen en kruisingen hiervan;
 3. Daarom is het belangrijk dat u al bij de aanschaf van een hond rekening houdt met de mogelijkheid dat uw pup HD kan krijgen;

Goede, erkende fokkers zullen niet fokken met ouderhonden die HD hebben of waar HD in de voorouders nadrukkelijk aanwezig is. Vraag altijd om tests waaruit blijkt dat de ouders van uw pup vrij zijn van HD. U kunt dit niet zelf aan de hond zien, ook een hond die prima lijkt te lopen kan HD hebben maar er, wellicht onder invloed van medicijnen, niet veel last van hebben.

Helaas worden niet alle pups door verstandige fokkers gefokt. Koopt u een hond via het internet of uit een tussenhandel of dierenwinkel, dan heeft u meestal geen enkele garantie over het wel of niet aanwezig zijn van HD-gevoeligheid.

Afgezien van de ellende voor de hond, kunt u zich daarmee ook een enorme kostenpost op de hals halen. Wilt u een pup van een HD-gevoelig ras aanschaffen, let hier dan extra op! Heeft u een bepaald ras op het oog, vraag dan bij de rasvereniging na of HD veel voorkomt en zoek via hen een goede fokker.

Wat kost een röntgenfoto van een hond?

Kosten röntgenfoto   – Tegenwoordig kan een dierenarts ook digitaal een röntgenfoto laten maken. Het voordeel hiervan is dat de dierenarts op een beeldscherm de gemaakte foto goed kan inzoomen en dan kan bij een traditionele röntgenfoto niet. De kosten voor een digitale röntgenfoto is rond de €100 en een traditionele röntgenfoto kost ongeveer €90.

See also:  Wat Kost Een Castratie Voor Een Hond?

Hoe loopt een hond met OCD?

Bij OCD komen er kleine stukje kraakbeen en/of bot vrij in het gewricht. Dit zien we het meest in de elleboog (de zogenaamde  LPC ) maar kan ook op andere plaatsen voorkomen. Het komt bijna altijd bij grote hondenrassen voor. De klachten zijn in min of meerdere mate mank lopen. OCD bij de hond kan optreden in de volgende gewrichten:

 • Schouder OCD. Hierbij komt er meestal een stukje (kraak)been los aan de achterzijde van de schouderkop (OCD van de caudale humeruskop).
 • Elleboog OCD. Zie hiervoor   LPC bij de hond.
 • OCD van de hakken.
 • OCD in het Kniegewricht.

De behandeling bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de stukjes (kraak)been. Hierna knappen de honden meestal snel weer op. Wel hebben honden die geopereerd zijn aan OCD vaak op langere termijn meer arthrose (gewrichtslijtage). Meestal kunnen honden met O. geopereerd worden via  arthroscopie. Hierbij gaan we met een zeer kleine camera en instrumenten in het gewricht van de hond, waardoor honden veel sneller herstellen.

 • Een hond met OCD loopt meestal niet stokkreupel maar meer alsof ze met een steentje in de schoen lopen;
 • Vaak zijn de honden ook startkreupel;
 • Mocht er bij uw hond OCD vastgesteld zijn of wilt u meer informatie neem dan gerust  contact   met ons op;

U kunt ook de button links in beeld hiervoor gebruiken. Het chippen van een huisdier is voor in veel landen verplicht. Wij delen o. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. Volg ons op Facebook en Instagram.

Hoe lang duurt herstel LPC operatie?

Een operatie is noodzakelijk om verdere schade (artrose) aan het ellebooggewricht te voorkomen. Een operatie aan de elleboog is een intensieve ingreep. Het herstel van de elleboog is mede afhankelijk van een goede revalidatieperiode die minstens 3-6 maanden duurt.

Wat kost een CT scan voor een hond?

De kosten van een CT scan – De prijs van een CT scan is heel lastig vast te stellen, deze is namelijk altijd weer anders voor een andere situatie. Zo is het bijvoorbeeld van belang waarvan er een CT scan moet worden gemaakt. De gemiddelde kosten voor een CT scan bedrag om en nabij de €150,-.

Hoe lang pijn na operatie elleboog?

Nabehandeling – Gips Soms wordt er na een operatie voor 1-2 weken een bovenarmsgips gegeven om de elleboog en de wond rust te geven. Sling Na een plaatosteosynthese of cerclage voor een olecranonbreuk krijgt u een sling (draagband) aangemeten. Deze sling moet u 1 – 2 weken dragen en voorkomt dat u de elleboog overbelast.

Zorg er bij het dragen van deze sling voor dat de pols iets hoger hangt dan de elleboog en dat de eindlus van de sling op uw pols/pink leunt, zie onderstaande afbeelding. U mag de sling afdoen wanneer u zich gaat douchen/wassen.

Bij het aankleden van uw bovenkleding buigt u licht voorover en doet u eerst de behandelde arm door het T-shirt of het hemd, de onbehandelde arm volgt daarna. Revalidatie U moet er rekening mee houden dat u na de operatie geen auto kunt rijden en niet mag fietsen gedurende een 4 – 6 weken.

Dit kan weer als u weinig pijn heeft en een goede controle over de arm en elleboog heeft, zodat dit verantwoord is. Voor het herstel van deze ingreep moet u rekenen op een periode van 6 weken tot een half jaar.

Het duurt 3 – 4 maanden voordat u de elleboog weer volledig kan strekken. Contactsporten en bovenhandse sporten zijn mogelijk na gemiddeld 3 maanden. Werkhervatting: licht werk (niet tillen) na 10 dagen – 4 weken, matig zwaar werk (lichte last tillen, onder schouderhoogte) na 4-6 weken, zwaar werk 2-3 maanden postoperatief.

 • Fysiotherapie Onze fysiotherapeut geeft u instructies voor nabehandeling voor uw eigen fysiotherapeut mee, er bestaat geen specifiek protocol voor omdat de reactie en het effect van de operatie sterk individueel verschillend is;

Het belangrijkste is dat de elleboog snel weer in beweging komt, echter dient u oefeningen te doen binnen redelijke pijngrenzen. Medicatie Het is belangrijk om te weten dat elleboogoperaties erg pijnlijk kunnen zijn. U krijgt daarom een recept voor goede pijnstillers mee.

Is LPC altijd erfelijk?

Wat zijn de oorzaken van een LPC bij de hond? – LPC is een multifactoriele aandoening. Dat betekent dat er meerdere factoren van invloed zijn op het ontstaan ervan. De exacte oorzaken zijn nog niet bekend, maar men weet wel dat de volgende factoren een grote invloed hebben:

 • Genetische predispositie
 • Trauma door elleboogincongruentie (slecht op elkaar aansluiten van de ellebooggewrichtsbotten)
 • Voeding
 • Metabole factoren

Zeker is dat LPC voor een gedeelte erfelijk bepaald is en dat meerdere genen hierbij betrokken zijn. Dat maakt het uitselecteren ook zo lastig.

Wat kost een HD operatie bij honden?

Hoe behandelen we heupdysplasie bij de hond? – Er kan behandeld worden op conservatieve wijze (dus zonder operatie) of chirurgische wijze.

 • Conservatief Door al te zware belasting van de heupen te vermijden voorkomen we ten dele dat er artrose ontstaat. Het trainen van de spieren is echter wel goed, en dan met name van de bilspieren. Daarom is zwemmen een ideale manier om beiden te bereiken. De (bil)spieren worden getraind en het gewricht wordt amper belast. Door de bilspieren goed te trainen, wordt het heupgewricht stabieler.
  1. De bilspier drukt de heup steviger in de heupkom waardoor deze wat stabieler wordt;
  2. Daarnaast geven we vaak pijnstillers;
  3. Deze medicijnen zijn niet alleen pijnstillend, maar ook ontstekingsremmend;
  4. Hierdoor remmen ze de vorming van artrose;

  Als laatste is ondersteuning mogelijk met behulp van voeding en voedingssupplementen. Speciale gewrichtsdiëten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren (omega 3 vetzuren). Deze hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast zijn er andere toevoegingen die dit effect nog extra ondersteunen.

 • Chirurgisch Indien er nog geen artrose gevormd is, kunnen we proberen het heupgewricht te stabiliseren. De meest effectieve methode om dit te bereiken is een bekkenkanteling. Door de heupkom los te zagen en deze naar beneden toe te kantelen, komt de heupkop automatisch dieper in de heupkom te liggen. Hierdoor wordt het gewricht stabiel en voorkomen we artrosevorming.
  • In het Dierenziekenhuis schrijven onze dierenartsen en assistentes vaak PURINA® PRO PLAN® CANINE JM Mobility voor;
  • Hier is ook nog groenlipmossel toegevoegd;
  • Dit supplement heeft ook een gunstig effect op artrose;

  Deze techniek werkt alleen bij jongen honden voordat er artrose gevormd is. Daarom wordt dit in de regel alleen gedaan bij dieren jonger dan 1 jaar. Hoe jonger, hoe beter. Want hoe jonger de hond is, hoe minder kans op artrose. Als er reeds artrose gevormd is heeft deze operatie geen effect meer.

  Dit omdat de pijn ook na kantelen aanwezig blijft. De kosten van een dergelijke operatie bedragen circa €1850,- afhankelijk van het gewicht van de hond. Als tweede optie kan men ervoor kiezen het volledige heupgewricht te vervangen.

  Dit kan ook gedaan worden indien er al (erge) artrose is. De kosten van een dergelijke ingreep zijn echter behoorlijk. Men moet rekenen op zo’n €3500,- per heup.

Heupdysplasie is een erg vervelend en nog steeds geregeld voorkomend probleem. Er zijn vele behandelingsmogelijkheden, echter, als dierenarts zien we het liefst dat door een goed fokbeleid deze aandoening niet meer zal voorkomen. Overweegt u om een pup aan te schaffen, en dan met name van een groot hondenras (>30kg volwassen gewicht).

Laat u dan goed informeren of er HD voorkomt bij het ras. Indien dit zo is, zorg er dan voor dat de ouderdieren en de grootouderdieren getest zijn op HD en het liefst HD-vrij zijn. Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.

Onze dierenartsen en assistentes staan u graag te woord! Wij delen o. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. Volg ons op Facebook en Instagram.

Waar zit de elleboog bij een hond?

De elleboog – Het ellebooggewricht is een scharniergewricht in de voorpoot van de hond en kat. Het gewricht zit tussen het opperarmbeen (1) in de bovenarm en het spaakbeen (2) en de ellepijp (3) in de onderarm. Ter versteviging van het gewricht is de ellepijp extra lang. Het bovenste gedeelte van de ellepijp heeft een aantal uitstulpingen waarvan één precies in een gleuf van het opperarmbeen past en twee andere die zich rondom de kop van het spaakbeen vouwen. Deze uitstekende botdeeltjes, de zogenaamde processus anconeus en de processus coronoideus, zorgen helaas wel vaak voor elleboogproblemen bij de hond.

Hoe snel werkt glucosamine bij honden?

Dosering van glucosamine voor honden Het is belangrijk je aan de aanbevolen dosis voor het gewicht van je hond te houden. Die informatie moet op het etiket worden vermeld. Het kan zo’n 2-3 weken duren voordat je ziet of er verbetering optreedt er in de toestand van je hond.

Hoe herken je patella luxatie?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Blog menu 19 april 2021 Wat Is Elleboogdysplasie Hond Een hond met een te losse knieschijf loopt risico dat de knieschijf vroeg of laat uit zijn groeve schiet. Dit noemen we een patella luxatie. De voornaamste klacht is manken of af en toe door de knieën gaan. Bij luxatie aan 1 knie zie je vaak een typisch soort ‘hinken’ met 1 achterpootje in de lucht. Over het algemeen is de aandoening zeer goed te behandelen. Welke behandeling men kiest, hangt af van de oorzaak en gradatie van de luxatie.

Wat kost een CT scan voor een hond?

De kosten van een CT scan – De prijs van een CT scan is heel lastig vast te stellen, deze is namelijk altijd weer anders voor een andere situatie. Zo is het bijvoorbeeld van belang waarvan er een CT scan moet worden gemaakt. De gemiddelde kosten voor een CT scan bedrag om en nabij de €150,-.

Hoe lang duurt herstel LPC operatie?

Ga naar inhoud Wat Is Elleboogdysplasie Hond Elleboogdysplasie (ED) vetsenpets 2019-12-10T09:15:50+00:00 Elleboogdysplasie of ED is een pijnlijke aandoening die ontstaat door een ontwikkelingsstoornis. ED komt vooral bij grotere snelgroeiende honden voor. De oorzaak is voor een deel erfelijk, maar omgevingsfactoren zoals voeding en beweging spelen ook een rol. Elleboogdysplasie is de verzamelnaam van vier aandoeningen in het ellebooggewricht die leiden tot kreupelheid en artrose in het gewricht.

 1. LPC – Los Processus Coronoideus
 2. LPA – Los Processus Anconeus
 3. OCD- Osteochrondritis Dissecans
 4. EI – Elleboog Incongruentie

LPC en LPA: hierbij is er sprake van een los stukje bot dat afkomstig is van de ellepijp. Het verschil in benaming wijst op de plaats waar het stukje bot vandaan komt. OCD: hierbij worden de problemen veroorzaakt door een los stukje kraakbeen in het ellebooggewricht afkomstig van de opperarm. Onder het losse stukje kraakbeen zit vaak bot dat ontstoken is. Hoe herken je elleboogdysplasie? De belangrijkste symptomen zijn:

 • Stramheid na rust
 • Kreupelheid aan één of beide voorpoten, dit kan na beweging verergeren
 • Zwelling van het ellebooggewricht
 • Pijn bij het aanraken van de elleboog

De meeste honden vertonen deze klachten tussen de leeftijd van 4 en 8 maanden. Om er zeker van te zijn dat het gaat om ED kunnen röntgenfoto’s en/of een CT-scan gemaakt worden. Therapie Een operatie is noodzakelijk om verdere schade (artrose) aan het ellebooggewricht te voorkomen. Revalidatie Een operatie aan de elleboog is een intensieve ingreep. Het herstel van de elleboog is mede afhankelijk van een goede revalidatieperiode die minstens 3-6 maanden duurt. De revalidatie bestaat uit het volgen van een trainingsschema waarbij u de hond meerdere malen per dag korte stukjes laat lopen.

 • We spreken van elleboogdysplasie als één of meer van de volgende aandoeningen aanwezig is;
 • EI: bij elleboog incongruentie is er sprake van een slechte pasvorm van de afzonderlijke gewrichtsvlakken van de 3 botten die het ellebooggewricht vormen;

Het trainingsschema kan aangevuld worden met oefeningen (fysiotherapie). Bij succesvolle revalidatie kan het herstel zodanig zijn dat uw hond klachtenvrij is en weer alles mag doen wat hij of zij voorheen ook gedaan heeft. Preventie Het voorkomen van ED is beter dan genezen! Dat begint al bij het kiezen van de ouderdieren waarmee een nestje wordt gefokt.

Om erfelijke factoren terug te dringen, worden ouderdieren van de rassen die voor deze aandoening gevoelig zijn gescreend op ED. Meer informatie vindt u op de website van de Raad van Beheer https://www. houdenvanhonden.

nl/fokken-met-je-hond/fokken-en-gezondheidsonderzoeken/elleboogdysplasie/ Dit onderzoek wordt ook in de Vets & Pets klinieken aangeboden. Een evenwichtige voeding is belangrijk voor dieren in de groei. Geef uw pup daarom speciale voeding voor groeiende honden.

Voor grote rassen zijn hiervoor specifieke varianten beschikbaar. Uiteraard heeft ook een verantwoorde opbouw van de beweging van de pup een grote invloed op de gewrichten. We adviseren om alle honden van risicorassen rond de leeftijd van 6 maanden te laten onderzoeken door de dierenarts.

Eventueel kunnen röntgenfoto’s gemaakt worden (het zogenaamde voorröntgenen) voor aanvullende informatie. Ook bij honden die meerdere malen kreupel zijn in het eerste levensjaar is het maken van röntgenfoto’s verstandig. Zo worden eventuele afwijkingen tijdig opgemerkt en kan het juiste behandelplan worden gemaakt.

Wat doet Groenlipmossel hond?

GRAU Groenlipmossel Poeder – Groenlipmossel Poeder van GRAU bevat 100% puur groenlipmossel poeder. Het bevat een hoog gehalte aan glycosaminoglycanen (GAG’s) en ondersteunt hiermee de gewrichten en de mobiliteit. Het helpt onder andere bij de opbouw en het behoud van gezond kraakbeen en stimuleert de vorming van gewrichtsvloeistof.