Wat Is Goed Voer Voor Een Hond?

Rauwe vleesvoeding – De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.

Rauwe vleesvoeding kun je op de volgende manieren voeren. Zelf samenstellen Je kunt zelf een menu samenstellen voor je hond, met vleesproducten in de juiste verhoudingen. Je kunt zelf bepalen wat je voert, en de kwaliteit van de voeding heb je in eigen hand.

Je kunt het menu goed aanpassen aan de specifieke behoeftes van de hond, bijvoorbeeld bij ziektes. Daarnaast is dit vaak goedkoper dan kvv van goede kwaliteit. Het is wel extra belangrijk dat je je goed inleest om het risico op tekorten of andere problemen te voorkomen. Hoe zelf samenstellen werkt en wat je ervoor nodig hebt lees je in Beginnersinformatie zelf samenstellen Kant en klaar rauwvoer Een makkelijkere manier van rauw voeren, is de kant-en-klaar rauwvoer. Dit wordt ook wel kvv genoemd en is simpel om te voeren. Kvv heeft als basis rauwe gemalen vleesproducten (spiervlees, organen, botten). Deze manier van voeren wordt steeds populairder in Nederland en België, doordat veel honden met gezondheidsproblemen opknappen als ze overgaan op kvv en omdat het simpel is om te voeren.

 • Het risico op problemen is kleiner op kant en klare rauwe voeding dan bij het zelf samenstellen, maar ook bij deze manier van voeren is er een risico op tekorten;
 • Zorg er dus voor dat je een voeding met toegevoegde vitamines en mineralen voert, of zelf een compleet menu samenstelt;

Lees meer in Beginnersinformatie kvv.

Wat is beter voor de hond vers vlees of brokken?

Voedingsstoffen onbalans – Er zijn meerdere publicaties die er op wijzen dat de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bij  thuisgemaakte voeding, en ook bij sommige  commercieel verkrijgbare vers-vlees diëten niet goed is. Dit probleem is makkelijk te ondervangen door advies in te winnen bij een specialist diervoeding! Sommige van deze samenstellingsfouten zijn relatief onschuldig :

 • Vers vlees bevat vaak veel vet. Sommige dieren ontwikkelen hierop diarree of neigen naar overgewicht. Een verandering van (de hoeveelheid) voeding, kan deze problemen oplossen.
 • Dieren die te veel bot eten, kunnen verstopt raken. In veel gevallen kan dit probleem door de dierenarts worden opgelost. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot blijvende schade aan de dikke darm ( strictuurvorming ).

Obstipatie door botresten (wit) in ontlasting. Andere fouten zijn gevaarlijker : op het moment dat het dier problemen krijgt, is herstel vaak niet meer mogelijk.

 • Een dier dat te weinig kalk krijgt, kan botontkalking ontwikkelen. Dit kan leiden tot botbreuken (green-stick fractures). Bij jonge dieren kan het skelet afwijkend uitgroeien (rubber jaw). Botontkalking door kalkgebrek in de voeding wordt ook wel  “all meat syndrome”  genoemd.
 • Pups van grote rassen zijn erg gevoelig voor een overmaat aan kalk in de voeding. Dit kan lijden tot afwijkende botgroei. bron
 • Dieren met een overmaat aan vitamine A in het voer, krijgen afwijkingen aan het skelet en de lever. bron
 • Katten die te weinig taurine krijgen, ontwikkelen hartfalen, blindheid en een verminderde weerstand.
 • etc.

Het is goed mogelijk om zelf een gebalanceerde voeding voor uw huisdier samen te stellen. Ons advies: overleg met een specialist diervoeding.

Wat moet er in goed hondenvoer zitten?

De samenstelling van hondenvoer – Goed hondenvoer bestaat voor ten minste 25% uit dierlijk eiwit. Denk daarbij aan vlees zoals kip, lam of rund. Ook vis bevat hoogwaardige eiwitten waar honden veel aan hebben. Naast dierlijk eiwit wordt er soms plantaardig eiwit zoals soja aan hondenvoer toegevoegd.

Bevat de brok ook plantaardige eiwitten? Dan is het geen overbodige luxe als het voer nog meer eiwitten bevat. Plantaardige eiwitten worden door de hond immers niet op dezelfde wijze benut als dierlijke eiwitten.

Naast eiwitten bevat hondenvoer vaak ook de nodige koolhydraten. Deze worden gewonnen uit granen of andere koolhydraatbronnen zoals aardappel of erwt. Let goed op dat hondenvoer niet teveel koolhydraten bevat. Natuurlijk heeft uw dier hiervan wel een beetje nodig: koolhydraten geven immers snelle energie.

Tevens bevatten granen vezels die een goede werking van het maagdarmstelsel van uw hond stimuleren. Honden hebben er echter moeite mee om grote hoeveelheden koolhydraten in een keer te verteren. Om deze reden bestaat gezond hondenvoer voor maximaal 40% uit koolhydraten.

Meer vinden wij niet verantwoord, maar minder mag altijd. Zoals we al even lieten vallen zijn er verschillende koolhydraatbronnen in hondenvoer te vinden. Zo kunt u kiezen voor hondenvoer met of zonder granen. Graanvrij hondenvoer is niet per definitie koolhydraatarm: de koolhydraten worden bijvoorbeeld gewonnen uit aardappel, erwten, zoete aardappel of tapioca.

Wat is goed en betaalbaar hondenvoer?

Wat zijn de beste geperste hondenbrokken?

Is gekookt vlees goed voor hond?

Wat is goede hondenvoeding? Welke brokken zijn nu goed voor een hond? Dit is simpel: er zijn maar heel weinig goede brokken voor de hond! Veel soorten brokken bestaan voor 50-70% uit granen en daar wordt uw hond ziek van. Ook uw hond is van nature een roofdier en die eten alleen en uitsluitend rauwe vleesvoeding.

Granen is goed voor kippen (!) maar nooit voor roofdieren, omdat granen moeilijk verteerbaar zijn voor een hond en dat veroorzaakt vele ziektes. Maar waarom gebruiken fabrikanten dan granen als dit slecht is? Heel simpel men gebruikt meestal afvalgranen, en ze doen dit omdat het een goedkope grondstof is! Dat is de reden waarom graan vaak gebruikt wordt in hondenvoeding en niets anders.

Wij geloven dat goede hondenvoeding RAUW moet zijn!! Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan,  hij kan hier niets mee en is ongezond.

 • Vergeet niet het woord RAUW, dit is heel belangrijk, zo niet het belangrijkste!! Goede hondenvoeding is dus rauw vlees en rauwe botten, zoals konijnen,  halve kippen met bot en al, hart, lever, nieren, pens,  rauwe zalm of makreel met kop, graten en ingewanden en al;

Dat is goede hondenvoeding die de natuur aan uw hond heeft voorgeschreven om gezond te blijven. Maar is botten niet gevaarlijk voor onze hond? Nee, een hond is een carnivoor (roofdier), die hebben zo’n verschrikkelijk sterk maagzuur (pH-1 ) waarin botten gewoon oplossen.

Dit geldt voor alle honden, zowel voor kleine als voor de grote honden. Lever mag niet te vaak gevoerd worden Geef lever als een hele maaltijd om de 2 weken, het is niet aan te bevelen om dit vaker te geven.

Honden ontwikkelen een voorkeur voor lever als ze dit teveel gevoerd krijgen. Op een regelmatige basis kan het een teveel aan vitamine A veroorzaken. Lever en nieren zijn opslagplaatsen van giftige stoffen en reststoffen van medicijnen. Lever is zéér gezond Lever bevat hoge kwaliteit proteïnen, vetten, enzymen en vitaminen.

Een grote maaltijd  lever elke 2 weken geeft een nuttige aanvulling aan het menu van rauwe vleesvoeding met bot en tafelresten. Maar is tafelresten dan niet slecht voor een hond ? Nee, dat is niet slecht voor uw hond, gewoon een aardappel en wat groente, maar wel fijngeprakt, dan is het geen enkel probleem.

Let op: geen andijvie, dit blijven slierten waarvan de hond onherroepelijk van gaat braken. De maaltijd van een hond bestaat voor 85 % uit vlees met botten en ingewanden. Wat u voor de overige 15% voert is niet meer belangrijk voor uw hond. Tafelresten of rijp fruit het maakt niet uit waar dit uit bestaat.

 1. Maar nooit druiven (en dus ook geen rozijntjes), deze zijn zeer giftig voor een hond! 1 ons druiven kan al fataal zijn, met dodelijke afloop ( acute lever en nier falen );
 2. Je hoort vaak dat mensen zeggen van aardappel word je dik van maar dat is grote onzin;
See also:  Wat Te Doen Als Hond Chocolade Eet?

De aardappel valt onder groente. De dikmakers zijn vette jus en andere sausjes, dit mag de hond natuurlijk ook niet hebben. LET OP : Honden die alleen commerciële voeding krijgen zoals brokken, diners of blikvoer mogen beslist geen tafelresten eten! Voor deze honden is dit niet goed.

 1. Voor vlees- en bot etende honden kan dit geen kwaad, dit komt overeen met de darminhoud van zijn prooi die ze in de natuur vangen;
 2. Kijk ook even in het stukje “wat is giftig voor honden”, u kunt niet alles geven want sommige groentes zijn giftig voor uw hond;

Maar waarom mogen honden die brokken eten geen tafelresten eten? Dit komt omdat een hond die brokken eet al zeer slechte voeding krijgt en dan met tafelresten erbij is dat niet echt gezond voor de hond. Honden die rauwe vleesvoeding krijgen zijn super gezond en eten ook gezond, dan maakt tafelresten niets meer uit, het doet toch niets het is alleen maar vulling Rauwe vissen voeren Eens in de week een rauwe vis voeren, ja ik hoor u al denken… ik heb geen zin om die vis schoon te maken! Nou, dat komt dan mooi uit want dat moet ook niet, dit moet de hond zelf doen.

 1. Geef gewoon een rauwe makreel of zalm;
 2. Dan kan hij dit buiten op het gazon lekker opeten;
 3. Rauwe vis is zeer gezond voor de hond, de voedingswaarde is 4 x hoger dan vlees;
 4. Wolven geven de voorkeur aan zalmen, deze zijn makkelijk te vangen en de wolven lopen nagenoeg geen risico;

Voor kleine hondjes kunt ook sardines halen, vis is op de markt niet zo duur. Vraag aan de visboer of hij wekelijks een rauwe zalm / makreel meeneemt. En dan niet denken: ik snij de kop van de vis er af dat vind ik vies, want dan gooit u het beste van vis weg.

 • De voedingswaarde zit grotendeels in de kop van de vis;
 • Met rauwe vissen bedoelen wij  geen gerookte, gekookte of vis uit blik, nee zo uit zee op uw gazon, dat is rauw;
 • Wees niet bang om uw hond rauw vlees of vis met bot en graten te voeren, een hond is een roofdier en weet als geen ander hoe hij hiermee  moet omgaan;

Een hond is uiterlijk door het fokken wel veranderd, maar innerlijk komen honden groot en klein nog steeds voor 99,9 % overeen met de wolf. Maar heeft de hond dan geen last van bacteriën en parasieten? Nee daar heeft een gezonde hond geen last van, honden kunnen uitstekend overweg met bacteriën en parasieten en worden hier nooit ziek van.

Voor de goede orde, we hebben het hier wel over een gezonde hond die rauwe voeding krijgt. Honden die commerciële voeding krijgen zijn niet gezond, dit is onmogelijk, en die kunnen wel last hebben van bacteriën en parasieten.

Eigenlijk is het heel simpel, uw hond is een roofdier en die vreten alles op wat ze maar kunnen vangen. Ze eten muizen, ratten, fazanten, konijnen e. Muizen en ratten zijn zeker niet steriel te noemen maar ziek worden doet een gezonde hond nooit hiervan. Dit kan ook niet omdat het maagzuur van een vleesetende hond een waarde heeft van PH-1 zuur tot extreem zuur dit is  vergelijkbaar met zoutzuur en hierin is leven onmogelijk.

 1. Alle schadelijke bacteriën en parasieten worden in dit zuur onmiddellijk  gedood;
 2. Bacteriën en parasieten die dit toch nog mochten overleven in de maag zullen in gevecht moeten treden met de darmflora van de hond, en die is altijd in de meerderheid, deze schadelijke bacteriën hebben geen schijn van kans en zullen als nog gedood worden;

Natuurlijk zullen er nu mensen zijn die zeggen: ja, maar mijn hond eet geen muizen en ratten. Dat zal wel, maar ze eten ook ontlasting van andere dieren en andere ziekmakende rotzooi op wat ze vinden en ook dan is het van zeer groot belang dat de hond een extreem sterk maagzuur heeft om niet ziek te worden.

Roofdieren (dus ook uw hond)  moeten een sterk maagzuur hebben om gezond te kunnen blijven. Brokkeneters hebben een maagzuur waarde van PH-7, bijna neutraal dus waterig, dit leidt onherroepelijk tot ziektes, schadelijke bacteriën en parasieten krijgen hier door vrij spel,  waardoor er vele dierenarts bezoekjes zullen gaan volgen.

Als honden te dik zijn Dierenartsen adviseren vaak om de hond sperziebonen uit blik door het voer te doen, dan valt hij hiervan af. Dit klopt ook wel maar ze vergeten erbij te vermelden dat u de bonen moet fijn prakken om braken te voorkomen. Als u dit niet doet valt u van het één in het andere probleem, omdat de hond deze bonen moeilijk kan verteren.

 • Een veel betere optie is om de hond iets minder voeding te geven, en wat vaker een lange boswandeling te maken zodat de hond meer beweging heeft, dan kan hij afvallen op een gezonde en verantwoorde manier;

Rauw vlees en bot is de sturende factor Rauw vlees en botten is de sturende factor om uw hond gezond te maken en te houden en zal tevens de levensverwachting aanzienlijk verlengen. www. diamondfauna. nl 14-10-2014.

Wat mag je niet aan een hond geven?

Wat zijn gezonde hondenbrokken?

Rauwe vleesvoeding – De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.

 • Rauwe vleesvoeding kun je op de volgende manieren voeren;
 • Zelf samenstellen Je kunt zelf een menu samenstellen voor je hond, met vleesproducten in de juiste verhoudingen;
 • Je kunt zelf bepalen wat je voert, en de kwaliteit van de voeding heb je in eigen hand;

Je kunt het menu goed aanpassen aan de specifieke behoeftes van de hond, bijvoorbeeld bij ziektes. Daarnaast is dit vaak goedkoper dan kvv van goede kwaliteit. Het is wel extra belangrijk dat je je goed inleest om het risico op tekorten of andere problemen te voorkomen. Hoe zelf samenstellen werkt en wat je ervoor nodig hebt lees je in Beginnersinformatie zelf samenstellen Kant en klaar rauwvoer Een makkelijkere manier van rauw voeren, is de kant-en-klaar rauwvoer. Dit wordt ook wel kvv genoemd en is simpel om te voeren. Kvv heeft als basis rauwe gemalen vleesproducten (spiervlees, organen, botten). Deze manier van voeren wordt steeds populairder in Nederland en België, doordat veel honden met gezondheidsproblemen opknappen als ze overgaan op kvv en omdat het simpel is om te voeren.

Het risico op problemen is kleiner op kant en klare rauwe voeding dan bij het zelf samenstellen, maar ook bij deze manier van voeren is er een risico op tekorten. Zorg er dus voor dat je een voeding met toegevoegde vitamines en mineralen voert, of zelf een compleet menu samenstelt.

Lees meer in Beginnersinformatie kvv.

Wat is hoogwaardig hondenvoer?

Wat mag er wel en niet in een hoogwaardige brok zitten? – Wat mag er nou wel en wat niet in een hoogwaardige brok zitten? Sommige bestanddelen mogen niet ontbreken, sommige bestanddelen mogen slechts beperkt aanwezig zijn. Een goede hondenbrok voldoet in ieder geval aan de volgende punten:

 • Bevat een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten
 • Het gebruikte vlees is bij voorkeur vers vlees (geen vleesmeel, maar bevroren vlees dat direct in de brok verwerkt is)
 • Bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten
 • De brok is vrij van kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen
 • De voeding mag zeker granen bevatten, maar niet teveel (let op de aanwezigheid van gluten-granen bij een glutenintolerantie )
 • Bij voorkeur een hoog gehalte aan dierlijke ingrediënten (eerste ingrediënt genoemd op de samenstellingslijst)
 • Een goede hondenbrok mag één of meerdere eiwitbronnen van dierlijke oorsprong bevatten. Bij een eliminatiedieet is één eiwitbron ideaal!
 • De brok mag anti-oxidanten bevatten, bij voorkeur van natuurlijke afkomst
See also:  Wanneer Hond Koorts?

Wat is beter Eukanuba of Royal Canin?

De populairste merken hondenvoer van 2022 – Welk merk hondenvoer is het beste? Is Royal Canin goed voer? Is Eukanuba goed hondenvoer? Het is inderdaad zo dat Eukanuba goed voer is en ook over de kwaliteit van Royal Canin valt niet te twijfelen. Het gaat hier dan ook om A-merken, net zoals dat voor Pro Plan of Prins geldt.

Ze behoren allemaal tot de populairste merken hondenvoer. Daarnaast zijn er nog heel wat andere populaire merken hondenvoer en weten ook de B-merken of de huismerken vaak kwalitatieve hondenvoer te leveren.

Er is dus niet zoiets als het beste merk hondenvoer. Daarom kijken wij niet naar merken, maar naar de samenstelling van het hondenvoer en hoe honden het ervaren.

Wat zijn slechte hondenbrokken?

Is het nodig om duur hondenvoer te kopen? – Duur hondenvoer is vaak duur met een goede reden. Er worden prijzige ingrediënten. gebruikt die van zeer goede kwaliteit zijn. Daarnaast is het vaak zo dat er is gekozen voor biologische ingrediënten of lokaal vlees en wild gevangen vis.

 • Het percentage dierlijk eiwit uit vlees of vis is in duurdere hondenbrokken hoog;
 • Honden zijn van nature carnivoren die het goed doen op een dieet dat hoog is in dierlijk eiwit;
 • Dit wordt aangevuld met koolhydraatbronnen zoals granen, aardappel, zoete aardappel, erwten of wat fruit;

Ook zijn er bij het ontwikkelen van duurder hondenvoer meerdere professionals betrokken. Het gaat dan ook niet om massaproductie, maar om een uitgebalanceerd product dat is ontwikkeld door dierenartsen, voedingsdeskundigen en andere professionals met een jarenlange expertise op het gebied van honden en wat deze nodig hebben.

Is hondenvoer van de Lidl goed?

Zijn de hondenbrokken van de Lidl wel goed? – Jazeker, ook de hondenbrokken van de Lidl kunnen wel goed zijn. Kijk wel goed welke brokken je voor je hond haalt en probeer verschillende soorten!.

Is pasta goed voor een hond?

Spaghetti op zich vormt geen enkel gevaar voor je hond, zorg er wel voor dat je echt alleen de slierten voert. Zoals bekend kunnen de kruiden in de spaghettisaus een dusdanige hoeveelheid zout bevatten. Zout kan een beschadiging geven aan de nieren en dus gevaarlijk zijn.

Is Frolic goed voor de hond?

FROLIC ® Mini Complet met Gevogelte, Groenten en Granen – Malse en lekkere brokjes voor kleine honden! De malse brokjes van FROLIC ® Mini zijn bereid met vers gevogelte en zijn zo lekker dat je hond er geen genoeg van kan krijgen. Onweerstaanbaar! Alles wat hij nodig heeft in elk brokje! De malse brokjes van FROLIC ® zijn gewoonweg heerlijk en vormen een complete voeding zonder smaakversterkers.

Wat is beter krokante of geperste brok?

Goed kauwen – Geëxtrudeerde brokken zetten uit in de maag en zijn licht verteerbaar. Omdat krokante brokken harder zijn, kauwen honden en katten er goed op. De keuze voor een geperste of krokante brok hangt vooral van je hond af. De ene hond kan beter overweg met een geperste brok, de andere juist weer met een krokante brok.

Hoe vaak moet je een hond eten geven?

Wat is het beste voer voor je oude hond?

Volwassen honden  – In het algemeen hebben de meeste volwassen honden  2 maaltijden per dag  nodig: één ‘s morgens en één ‘s avonds. Als je een bijzonder kleine of grote hond hebt, lees dan even verder. Kleine rassen  Het metabolisme van dwergrassen en andere kleine rassen is sneller.

 • Hun energie is vlugger opgebrand dan bij grotere honden;
 • Dat maakt hen gevoeliger voor een lage bloedsuikerspiegel;
 • Daarom is het beter om hen  3 keer per dag eten te geven;
 • Grote rassen Is jouw hond een reuzenras? Dan heb je vast al gemerkt dat je viervoeter makkelijker last heeft van een opgeblazen gevoel en dat hij soms een gevoelige maag heeft;

Meerdere kleine porties per dag  zijn dan beter dan 1 of 2 grote maaltijden. Om dezelfde reden is het beter om je giant geen eten te geven net vóór zijn dagelijkse wandeling. En wacht tot zeker een uur na de wandeling met zijn eten. Een rustige eetomgeving voorkomt dat je hond te gulzig eet en daardoor teveel lucht inslikt.

Deze eetroutines zorgen voor een stabiel metabolisme en een gezonde spijsvertering. Voorzie ook altijd  vers water  als je hond zijn brokken krijgt. BONUS TIP:  Regelmatig bewegen is ook belangrijk en liefst vóór elke maaltijd.

Is je eerste wandeling bijvoorbeeld om 6u ‘s morgens? Geef dan eten om 7u, en voorzie dan als het kan nog een wandeling voor het avondeten. Check ons eetschema voor puppy’s Lees nu Check ons eetschema voor seniors Lees nu.

Hoeveel vers vlees mag een hond per dag?

Hoeveel gram vlees? – Volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar): De vuistregel voor volwassen honden is 20 à 25 gram vlees per 1 kg. Dus als jouw viervoeter 30 kilogram weegt, geef je 750 gram vlees per dag (30 x 25). Dit kun je over twee momenten verspreiden. Dus 375 gram in de ochtend en 375 gram in de avond.

Pup: Puppies kunnen niet hetzelfde vers vlees eten als volwassen honden. Dat is omdat daar vaak nog teveel grove botten in zitten die een pup nog niet kan verteren. Verder hebben de jonge honden ook meer eiwitten nodig om goed op te groeien.

Tot zes maanden geef je daarom 40 tot 45 gram puppyvlees per 1 kg. Weegt je pup 10 kilo, dan voer je dus 400 tot 450 gram vlees. Daarna bouw je per twee maanden met 100 gram af. Bij 10 maanden is je pup bijna volwassen en bouw je af van 30 gram (per kilo) naar 20 à 25 gram.

Terwijl je afbouwt in puppyvoeding, bouw je tegelijkertijd op met de voeding voor een volwassen hond. ‘Wanneer moet ik mijn pup overzetten op volwassenvoeding? Lees er hier alles over. ‘  Heb je het idee dat je jonge viervoeter iets meer nodig heeft? Dat kan.

Elke hond is anders. Maar voorkom overgewicht.

Waarom is vers vlees goed voor honden?

Datum: 18 juli, 2011 Laatst bijgewerkt: 31 juli, 2020 Wat Is Goed Voer Voor Een Hond Waarom rauwe vleesvoeding? Als je kiest voor rauwe vleesvoeding, kies je voor voeding die past bij het verteringsstysteem van een (opportunistische) carnivoor (vleeseter) zoals een hond en kat. Er wordt wel eens beweerd dat een hond een omnivoor (planten- en vleeseter) is en geen carnivoor, maar als je naar het verteringsstelsel en het gebit kijkt klopt dat niet. De darmen zijn wel iets beter aangepast op plantaardig voer dan bij een kat, de term opportunistische carnivoor vind ik dan ook het beste bij een hond passen. Waarom is het zo gezond? Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen:

 • er zitten goede bacteriën in die goed zijn voor de darmflora en daardoor zorgen voor een betere afweer
 • het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam en belast daardoor de organen minder
 • de voedingsstoffen zijn worden grotendeels bewaard doordat het niet verhit wordt en zitten daardoor in natuurlijke vorm en natuurlijke verhoudingen in de voeding. Door invriezen gaan er ook voedingsstoffen verloren, maar in veel mindere mate.
 • Er zitten bio-actieve stoffen in verse rauwe vleesvoeding, die niet of heel weinig in verhitte voeding zitten. Bijvoorbeeld taurine en carnitine.
See also:  Wat Te Doen Op Texel Met Hond?

Een vergelijking tussen brok en vers vlees vind je in het artikel Brok vs Rauw. Wat merk ik daar dan van? Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verschillen tussen het voeren van brok en vers zijn:

 • geen jeuk meer
 • niet meer zo stinken (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken)
 • minder vaak naar de de dierenarts
 • mooiere vacht
 • geen oorontstekingen meer
 • geen volle anaalklieren meer
 • minder vaak poepen en kleinere opraapbare drollen
 • minder vaak wormen en/of vlooien
 • minder hyperactief, maar wel actief

Hoe kan dat? Doordat verhitte voeding zorgt voor veel afvalstoffen, worden de afvalstoffen op verschillende andere manieren uitgescheiden, bijvoorbeeld via de interne organen, via de vacht (doffe vacht, jeuk, stank), via de darmen (daar kan het dier winderig van worden), via de oren (oorontsteking). Daarnaast is de ontlasting op verhit voer te zacht om de anaalklieren uit te drukken, maar een goede vers vlees drol zorgt er vanzelf voor dat de anaalklieren leeggedrukt worden. De functie van de anaalklieren is om een geurtje mee te geven aan een drol, zodat anderen die de drol ruiken weten van wie die is.

 • Als hij de kans heeft, eet hij ook plantaardig voedsel, maar dat betekent niet dat een hoofdzakelijk plantaardige voeding het beste is;
 • Katten zijn nog duidelijker carnivoor en hebben minder tot geen behoefte aan plantaardig voedsel;

Als de ontlasting te zacht is, lukt dit niet, en blijft de geurstof in de anaalklieren zitten. Hoe te beginnen? In de gebruiksaanwijzing voor rauw voer kun je lezen hoe het werkt als je complete rauwe vleesvoeding wilt geven. Daar zit als het goed is alles in wat de hond of kat nodig heeft en dat is helemaal gemalen.

Wat is het beste vers vlees voor de hond?

Welk vers vlees is goed om af en toe te geven? – Gewoon rauw vlees, dat voorzien is van het keurmerk Kompleet Vers Vlees (KVV) is hiervoor het best geschikt. Dit is voeding die voor 70-75% bestaat uit producten van dierlijke oorsprong, dus botten (al dan niet gemalen), spiervlees, orgaanvlees, kleine hoeveelheden groente of maaginhoud, olie, vetten en eieren.

Er zijn in Nederland diverse soorten ongekookt, onbewerkt vers vlees te koop. Soms zijn deze aangevuld met gemalen botten en rauwe groente. Dit verse vlees voldoet aan de eisen die worden gesteld aan de voeding van een vleeseter.

Zo nu en dan verse voeding is niet alleen gezond, je hond zal er ook beslist van genieten!.

Is vlees slecht voor honden?

De Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren en de Dibevo (brancheorganisatie voor ondernemers in de gezelschapsdierensector) waarschuwen dat het geven van tafelrestjes ongezond is voor de hond. Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de honden 7 keer per week een ‘restje’ krijgt. Wat Is Goed Voer Voor Een Hond Ze raden het geven van tafelrestjes af, omdat

 • Het de kans op onevenwichtige voeding vergroot
 • Het de kans op overgewicht vergroot
 • Menseneten gevaarlijk kan zijn

Zijn tafeltestjes echt zo slecht? Niet per definitie, niet alles wat wij eten is slecht voor de hond. Het is wel waar dat bepaalde dingen in grotere hoeveelheden de kans op overgewicht en de kans op onbalans in voedingsstoffen vergroot. Dit geldt vooral voor voedingsmiddelen met veel vet of koolhydraten. Maar er zijn ook heel gezonde tafelrestjes! Welke tafelrestjes zijn gezond? Groentes zijn ook voor honden heel gezond.

 1. Ze bevatten heel weinig calorieën, dus je hond zal er niet dik van worden en er zal geen onbalans in het menu ontstaan;
 2. Er zitten vitamines en mineralen in, en ook andere stofjes ( fytonutriënten ) die gezond zijn;

Uit onderzoek op honden bleek ook dat de toevoeging van groenten aan het menu, het risico op kanker verkleint. Je kunt dus prima groentes die over zijn na de maaltijd, bewaren voor de maaltijd van je hond(en). Rauwe (ongemalen) groentes kunnen ze niet goed verteren, en sauzen zijn niet altijd zo gezond.

En niet alle groentes zijn geschikt: in prei en ui (en knoflook) zit een stofje die honden niet goed kunnen afbreken. Kruiden en specerijen zoals kurkuma , gember , tijm en oregano, zijn wel gezond. Voorbeelden van geschikte groentes zijn: Bloemkool Broccoli Wortel Sperziebonen Pompoen Snijbonen Rode kool Vlees en eieren levert net als voor ons, ook voor de hond gezonde eiwitten.

Dit is minder gezond voor de hond als het gebakken is en kan zelfs gevaarlijk zijn als er bot in zit. Verhit bot kan splinteren en is slecht verteerbaar. Gekookt of rauw, zijn vlees en eieren wel gezond om aan je hond te geven. Maar geef niet teveel; doordat er veel calorieën inzitten, vergroot je de kans op overgewicht.

 1. En overgewicht is erg ongezond;
 2. Een goede richtlijn is om ongeveer een ei of 50 gram vlees per 0,5 a 1 kilo brokken te geven;
 3. Menseneten kan gevaarlijk zijn? Sommige dingen die voor ons gezond zijn, zijn voor honden (en katten) niet geschikt;

Dat komt meestal doordat er, net als bij prei en ui, een stofje in zit die de hond niet kan afbreken. Gevaarlijk voor de hond: ui, prei en knoflook rozijnen druiven cacao/chocola avocado’s macadamia (noot) Voer dit dus niet. Als je hond per ongeluk toch iets van deze lijst heeft gegeten, hangt het af van de hoeveelheid, het gewicht van de hond en om welk voedingsmiddel het gaat, of het gevaarlijk is.

Een klein beetje prei zorgt niet voor problemen, maar een klein beetje chocola kan voor een klein hondje al gevaarlijk zijn. Ook per hond verschilt het hoe snel er vergiftigings-klachten ontstaan. Voor snacks geldt hetzelfde Ze waarschuwen dan wel voor tafelrestjes, maar hetzelfde geldt voor hondensnoepjes, hondensnoepjes, kluiven, dental sticks en andere snacks voor honden.

Deze zijn meestal ook ongezond, vergroten het risico op overgewicht en vergroten de kans op onbalans in voedingsstoffen. Gezonde snacks zijn: groente en (met mate) gedroogd vlees. Sommige honden vinden het heerlijk om een rauwe broccoli- of bloemkoolstronk af te kluiven, en een rauwe wortel is ook lekker.

 • Houdt er rekening mee dat de hond dit amper zal verteren, het kan dus zorgen voor meer ontlasting en je kunt er vaak stukjes groen of oranje in terugvinden;
 • Gedroogde repen vlees zijn ook een gezonde snack, maar deze bevatten vaak wel veel calorieën;

Voor sommige honden is een Anco Root of koffiewortel een oplossing, dit bevat geen calorieën. Wat Is Goed Voer Voor Een Hond Kortom Niet alle tafelrestjes zijn gezond voor een hond, maar (de meeste) groenten kan je gerust geven aan je hond. Gekookt of rauw vlees en ei zijn ook geschikt, in kleine hoeveelheden. Heb je een pup of heeft je hond een aandoening? Bespreek dan eerst met de dierenarts of voedingsdeskundige welke extraatjes geschikt zijn..