Wat Is Heupdysplasie Hond?

Wat Is Heupdysplasie Hond

Wat is heupdysplasie? – Heupdysplasie is een probleem in de heupen van een hond. De heupen groeien niet goed. De heup wordt in het eerste levensjaar ontwikkeld. Bij een gezonde pup zit de kop strak in de heupkom, waardoor de zowel de kom als de kop tijdens de ontwikkeling mooi rond worden en een goede laag kraakbeen ontwikkelen.

Bij honden met heupdysplasieklachten is het kapsel, dat de heupkop in de kom houdt, te los. Daardoor wordt de heup niet mooi gevormd, maar krijg hij onregelmatige randen met te weinig kraakbeen. Hierdoor schiet de heupkop regelmatig uit de kom.

Dat veroorzaakt pijn en zorgt voor slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Uiteindelijk kan dat leiden tot artrose. Heupdysplasie is meestal erfelijk en komt dus al bij jonge honden voor. De eerste symptomen zijn soms al te zien als de honden nog maar vijf maanden oud zijn.

Kan een hond leven met heupdysplasie?

HD, abnormale ontwikkeling van de heup: Wat is HD? De normale heup is een kogelgewricht, goed te vergelijken met een trekhaak van de auto met een caravan. Door een goede, nauwe aansluiting van de kop/kogel van het bovenbeen in de heupkom van het bekken, krijg je een stabiele structuur.

Bij HD is het gewricht niet optimaal gevormd. Vaak is de kom niet diep genoeg en is de kop (kogel) te klein, waardoor er instabiliteit ontstaat. Deze instabiliteit leidt tot pijn en kreupelheid. Op latere leeftijd ontstaat er vaak ostheoarthritis door onjuiste belasting van het gewricht en het gewrichtskraakbeen.

Wat veroorzaakt HD? Alle oorzaken zijn nog niet volledig bekend, maar verschillende risico-factoren zijn al wel vastgesteld. Een veel gehoorde veronderstelling is, dat het een puur genetische aandoening is. Dit is zeker NIET waar. Genetica is slechts één van de factoren die HD veroorzaken.

 • Erfelijke eigenschappen
 • Vroege, (te) snelle groei en gewichtstoename
 • Overvoeding (teveel calorieën, vitaminen, mineralen en eiwit)
 • Overbelasting tijdens het eerste levensjaar

Een verstandig, uitgebalanceerd dieet is zeer belangrijk! Ook matige, gepaste beweging bij de pup is zeer belangrijk. Hoeveel uw pup mag bewegen vindt u onderaan deze pagina in een artikel van collega Bob Carriere. Welke symptomen geeft HD? Dit is sterk afhankelijk van de leeftijd:

 1. Jonger dan 3 maanden:  Veelal zijn er geen duidelijke symptomen bij de pup, maar door instabiliteit van de heupen kan de pup “onhandig” lijken.
 2. 3 tot 18 maanden oud: Soms symptoomloos, maar veelal pijn in de heupen met als gevolg kreupelheid, stijfheid en afkeer van beweging.
 3. Ouder dan 18 maanden: In hele ernstige gevallen kunnen de klachten escaleren, maar veelal stabiliseert de situatie na de groei en leven de honden jaren een normaal leven.
 4. Middelbare tot oude leeftijd: Er ontstaat arthritis in het heupgewricht, wat vaak tot pijn met stramheid, kreupelheid en een afkeer van beweging leidt.

Diagnose? Met manipulatie van de heup, kan de dierenarts een waarschijnlijkheidsdiagnose van HD stellen. Voor een sluitende diagnose dienen er Röntgen-foto’s van de heupen gemaakt te worden. Bij jonge dieren, die nog vol in de groei zitten (<1 jaar oud), is het interpreteren van deze foto's niet goed mogelijk. HD-onderzoek bij fokken: Omdat genetica zeker een rol speelt bij de aandoening, hebben de verschillende rasverenigingen het onderzoek naar HD bij dieren waarmee gefokt wordt verplicht gesteld. Elk ras heeft zijn eigen reglement opgesteld. Informeer hiervoor bij de rasvereniging waarbij u bent aangesloten.

 • De oficiële HD-foto’s, die wij in onze kliniek ook mogen maken, worden extern door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied beoordeeld;
 • Behandelen: Ten eerste willen wij u er graag op attenderen dat u zelf veel problemen kunt voorkomen;

Een goede voeding en de juiste beweging tijdens de groeifase van uw pup zijn zeker zo bepalend in het wel of niet ontwikkelen van HD, als de genetica van uw dier! Dieren zonder symptomen hoeven niet behandeld te worden. Jonge honden (< 2 jaar) met pijnsymptomen in de heupen hebben pijnstilling/ontstekingsremmers nodig. Daarnaast een uitgebalanceerd dieet (voorkom overgewicht) en matige beweging. Veelal stabiliseert de aandoening. In een enkel ernstig geval is een operatieve ingreep noodzakelijk. Oudere dieren (>middelbare leeftijd) die osteoarthritis hebben ontwikkeld:

 • Afslanken met matige beweging, bij opflikkeringen rust en pijnstilling/ontstekingsremmers.
 • Als dit niet afdoende helpt, zijn continue pijnstillers/ontstekingsremmers noodzakelijk.
 • In een heel ernstig geval is het noodzakelijk een operatieve ingreep te doen.

Beweging tijdens de groei: wat mag wel, wat mag niet? Naar artikel door Bob Carrière, i. Royal Canin Ondanks het feit dat lichaamsbeweging onmisbaar is voor de ontwikkeling van de spieren van de jonge hond, kunnen onverantwoorde bewegingen leiden tot schade aan skelet en gewrichten. Met onverantwoorde bewegingen worden bedoeld:

 • Te langen en zware wandelingen voor de pup. Als richtlijn geldt: 5 minuten x het aantal maanden dat de hond oud is achter elkaar bewegen. Dit kan wel meerdere malen per dag, maar tussendoor moet de pup voldoende rust krijgen. Daarnaast is het lopen aan de lijn minder belastend dan wanneer honden los zijn.
 • Het lopen aan de fiets. Een pup kan dan niet zijn eigen tempo bepalen. De eigenaar kan het eerste jaar wel de pup leren naast de fiets te lopen, liefst op matig-zachte ondergrond. Bouw dit langzaam op, train kort en stop op tijd.
 • Pups te vroeg laten traplopen. Pups moeten wel leren om een trap op en af te lopen, maar dit moet heel rustig geleerd worden. De eigenaar bepaalt het tempo en springen mag absoluut niet. Eenmaal geleerd, niet meer trappen laten lopen dus. Laat een pup ook niet in en uit de auto springen.
 • Spelen met andere honden. Dit is goed voor de socialisatie, maar kan vooral bij grote rassen een belasting vormen voor de gewrichten. Let er dus op dat uw pup niet te lang en niet te wild speelt met andere honden.
 • Pups achter een bal aan laten rennen. Het plots draaien en remmen is slecht voor de ontwikkeling van gewrichten.
 • Het spelen en rennen op een gladde ondergrond. Het spelen op tegelvloeren, laminaat, enz. is niet aan te raden.
See also:  waarom eet hond gras?

Socialisatie Laat, in het kader van socialisatie, de pup wel kennis maken met traplopen en lopen naast de fiets. Op volwassen leeftijd is dit namelijk veel moeilijker aan te leren. Ook is het belangrijk om de pup op jonge leeftijd overal mee naar toe te nemen, zo ervaart hij verschillende situaties. Als het te lang of te ver lopen is, draag de pup dan in een rugzak of speciale draagtas.

Hoe zit een hond met heupdysplasie?

Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). ‘Dysplasie’ betekent ‘het abnormaal gevormd zijn’. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen. Het heupgewricht bestaat uit een ronde kop die in een kom draait.

 • De kop en de kom van het gewricht zijn bekleed met elastisch kraakbeen en in de ruimte tussen de onderdelen zit gewrichtsvloeistof die ervoor zorgt dat de onderdelen soepel langs elkaar glijden;
 • Het gewrichtskapsel is een stevig vlies dat om het hele gewricht heen zit en het gewricht bij elkaar houdt;

Een gewrichtsband en de bekkenspieren zorgen ervoor dat de kop goed stevig in de kom blijft zitten. Bij een pup zijn gewrichtsband en bekkenspieren nog niet voldoende ontwikkeld om alles op zijn plek te houden en zit de kop dus niet stevig vast in de kom.

Als er nu speling in het gewricht aanwezig is, kunnen er vervormingen ontstaan. Het gewrichtskapsel wordt uitgerekt. Het kraakbeen raakt beschadigd doordat de onderdelen van het gewricht op een verkeerde manier tegen elkaar aan stoten en langs elkaar draaien, en er ontstaan ontstekingen.

Hierdoor groeit de kom vaak niet diep genoeg uit. Vervolgens wordt de kop van het gewricht ook platter, waardoor alles nog minder goed op elkaar aansluit. Op de plek van de beschadigingen kunnen uitgroeisels van bot ontstaan. Op den duur wordt het gewrichtskapsel dikker en stijver zodat het gewricht minder beweeglijk wordt.

 • De aanleg om te veel speling in het heupgewricht te hebben is erfelijk bepaald, maar daarnaast spelen andere factoren een rol;
 • Te veel en verkeerde beweging op jonge leeftijd, te snelle groei, overgewicht en verkeerde voeding zijn zaken die een negatieve invloed hebben op een goede ontwikkeling van de heup;

Bij jonge honden zijn de eerste klachten vaak te zien tussen vier en tien maanden oud. Ze kunnen kreupel lopen na inspanning, opvallend minder zin hebben in spelen dan andere honden, moeite hebben met opstaan en vaak gaan liggen of zitten. Soms zwaaien ze hun bekken heen en weer tijdens het lopen.

 • Ook kunnen ze bij het rennen afzetten met hun achterpoten tegelijk en naast elkaar alsof ze als een konijntje huppelen, in plaats van de benen één voor één en schuin achter elkaar te plaatsen;
 • De achterpoten staan vaak dicht bij elkaar;

Bij oudere honden, ongeveer vanaf zes jaar oud, zijn moeilijk opstaan door stijfheid, niet ver willen wandelen en problemen met springen en traplopen de belangrijkste klachten. Vaak zijn de problemen het ergst als de hond net begint met bewegen, en nemen af als hij eenmaal op gang is.

 1. Onderzoek naar heupdysplasie kan het beste gedaan worden door lichamelijk onderzoek door de dierenarts en door het beoordelen van röntgenfoto’s van de heupen;
 2. Dit kan vanaf een leeftijd van zestien weken;

Voor een goede analyse moet de hond onder narcose gebracht worden. Als u vermoedt dat uw hond heupdysplasie zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat hij klachten heeft of omdat het een ras is waarin HD relatief veel voorkomt, is het in elk geval raadzaam om foto’s te laten maken voor hij zes maanden oud is.

Zo bent u er op tijd bij om een eventuele afwijking te laten behandelen. Er is een aantal behandelingen mogelijk bij heupdysplasie. Welke het beste is, ligt aan de ernst van de afwijkingen en de leeftijd en gezondheid van uw hond.

Er is een aantal operatieve ingrepen mogelijk bij heupdysplasie. Deze kunnen de pijn verminderen maar de heupdysplasie wordt er niet echt door genezen. Houd er rekening mee dat er bij elke operatie risico’s op complicaties zijn. Ook kan de nazorg meerdere weken in beslag nemen, de hond moet revalideren.

 1. Wilt u de hond laten opereren, spreek dan goed met uw dierenarts de voor- en nadelen, de kosten en de prognose door;
 2. Bij ernstige heupdysplasie die in het eerste levensjaar wordt ontdekt, is het mogelijk om een heupoperatie te laten uitvoeren;

Daarbij wordt het bekken als het ware gekanteld, waardoor het heupgewricht beter aansluit. Dit kan alleen als er nog geen botveranderingen zijn. In ernstige gevallen kunnen de heupen worden vervangen door kunstheupen. Dit is een ingrijpende en kostbare operatie, maar kan goed helpen.

Bij oude honden kan het weghalen van een spier in de lies ervoor zorgen dat de heup net iets anders belast wordt waardoor pijn verminderd wordt. Soms wordt de heupkop verwijderd. Het been wordt dan door spieren op zijn plaats gehouden.

Dit wordt alleen gedaan als het gewricht erg is aangetast en de hond veel pijn heeft, en een andere oplossing niet mogelijk is. Deze methode is ongeschikt voor grote, zware honden. Behandeling met medicijnen is er vooral op gericht om pijn en ontstekingen te laten afnemen.

 1. Niet-steroidale ontstekingsremmers (NSAID’s) stillen de pijn en onderdrukken de ontstekingsreacties;
 2. Doordat de pijn minder wordt, zal de hond wat meer gaan bewegen en blijft het gewricht beter in conditie;

Producten met omega-3 vetzuren (visolie) en glucosamine/chondroïtine worden vaak voorgeschreven om te helpen bij de aanmaak van kraakbeen en het remmen van ontstekingen. De effectiviteit van de laatst genoemde combinatie is een punt van discussie. Massage en oefeningen kunnen helpen om het gewricht soepeler te maken en op de juiste manier spieren op te bouwen.

Als de spieren het gewricht beter ondersteunen, worden de botten minder belast. Adressen kunt u vinden via de Nederlandse Vereniging voor DierFysiotherapeuten. De behandeling van heupdysplasie kan veel geld kosten.

Als uw hond verzekerd is, kunt u wellicht een deel van de kosten vergoed krijgen. Houd er echter rekening mee dat lang niet elke zorgverzekering vergoeding geeft voor behandelingen tegen heupdysplasie. Sommigen vergoeden niets, anderen alleen de diagnose of ze stellen bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld aan het volwassen gewicht dat uw hond zal bereiken.

 1. Lees de voorwaarden van de verschillende verzekeringen dus goed na;
 2. U kunt zelf ook veel doen om heupdysplasie en het verergeren ervan bij uw hond te voorkomen;
 3. Hiervoor is een aantal zaken van belang: Een juist gewicht Zorg ervoor dat uw hond geen overgewicht heeft;
See also:  Hoe Leer Je Een Hond Loslopen?

Dit geldt overigens niet alleen bij HD maar voor vele andere afwijkingen (zoals bijvoorbeeld knie- of andere gewrichtsproblematiek). Iedere extra kilo weegt mee in de belasting van het gewricht en zorgt voor extra slijtage. Let hier dus goed op. Bij pups is dit heel belangrijk omdat de spieren dan nog gevormd moeten worden.

Maar ook bij oudere honden die wellicht al minder bewegen vanwege pijn aan hun heupen is het nodig om het gewicht goed in de gaten te houden. De juiste beweging Voor een hond met (aanleg tot) heupdysplasie is het extra belangrijk om de bekkenspieren goed te ontwikkelen.

Bewegen is dus heel goed, maar dit moet gedaan worden op een manier waarbij de spieren getraind maar de gewrichten ontzien worden. Rechtlijnige bewegingen zijn het beste, zoals lopen naast de fiets of zwemmen. Voorkom het lopen op zwaar terrein, zoals in zand.

 • Spelen met een bal kan de heupen snel overbelasten omdat de hond daarbij alle kanten op draait en vaak plotseling remt, wat het heupgewricht erg zwaar belast en voor draaiïngen in het gewricht zorgt;
 • Dit kunt u beter niet doen;

Dit geldt ook voor het spelen met andere honden. Voor een pup is spelen met anderen natuurlijk goed voor de geestelijke ontwikkeling, maar houd dit kort en laat uw hond niet met te grote, zware en wilde honden spelen. Laat uw hond niet de trap op en af rennen, als het nodig is dat hij trappen loopt dan moet u dit rustig aanleren.

Rennen of spelen op een gladde ondergrond, zoals laminaat, is slecht voor de gewrichten. Voer de hoeveelheid beweging langzaam op zodat de hond conditie en spieren kan opbouwen. Kijk goed naar uw hond en stop op tijd.

Zorg er ook voor dat uw hond eerst rustig kan warmlopen voor u inspannende dingen gaat doen en laat hem na afloop niet ineens snel afkoelen. Voeding Let er op dat u een goede kwaliteit voeding gebruikt. Uw dierenarts kan u daar advies in geven. Het is essentieel dat alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen aanwezig zijn.

De aanleg voor heupdysplasie is deels een erfelijke aandoening. Het komt bij sommige rassen veel vaker voor dan bij andere en wordt vooral gezien bij grote en middelgrote rassen en kruisingen hiervan. Daarom is het belangrijk dat u al bij de aanschaf van een hond rekening houdt met de mogelijkheid dat uw pup HD kan krijgen.

Goede, erkende fokkers zullen niet fokken met ouderhonden die HD hebben of waar HD in de voorouders nadrukkelijk aanwezig is. Vraag altijd om tests waaruit blijkt dat de ouders van uw pup vrij zijn van HD. U kunt dit niet zelf aan de hond zien, ook een hond die prima lijkt te lopen kan HD hebben maar er, wellicht onder invloed van medicijnen, niet veel last van hebben.

Helaas worden niet alle pups door verstandige fokkers gefokt. Koopt u een hond via het internet of uit een tussenhandel of dierenwinkel, dan heeft u meestal geen enkele garantie over het wel of niet aanwezig zijn van HD-gevoeligheid.

Afgezien van de ellende voor de hond, kunt u zich daarmee ook een enorme kostenpost op de hals halen. Wilt u een pup van een HD-gevoelig ras aanschaffen, let hier dan extra op! Heeft u een bepaald ras op het oog, vraag dan bij de rasvereniging na of HD veel voorkomt en zoek via hen een goede fokker.

Hoe herken je HD bij een hond?

Wat te doen met hond met HD?

Wat kan ik zelf doen als mijn hond HD heeft? –

 • Vooral als pup oppassen met spelen, springen, traplopen, gladde vloeren of in zware grond lopen. In ieder geval bewegingen waarbij het gewricht veel klappen krijgt of veel rotaties.
 • Laat de hond daarom zoveel mogelijk rechtlijnig bewegen in draf. Tijdens deze gang worden met name rug- en bilspieren op de juiste manier gebruikt om de heupen extra stevigheid te kunnen bieden.
 • Pas op voor overgewicht, denk aan de regel, ribben mag je niet kunnen zien. Je moet ze goed kunnen voelen.
 • Ga naar een dierenarts bij twijfel. De foto’s kunnen pas goed beoordeelt worden als de heupen uitgegroeid zijn, d. vanaf een leeftijd van 12 maanden. Voor een aantal rassen is dit zelfs 18 maanden.
 • Laat u adviseren door een fysiotherapeut hoe u het beweegschema kan opbouwen. Indien uw hond een toename van kreupelheid laat zien, ga dan een stap terug en nooit verder met het schema. Ee toename van de pijn betekent dat de belasting te zwaar is geweest.
 • Naast een genetische aanleg is voeding ook van groot belang. Indien honden gevoed worden met een dieet dat veel calcium bevat, een foute calcium/fosfor verhouding of een hoog energiegehalte heeft, is de kans op het ontstaan van HD een stuk groter. Een goed dieet beperkt de kans op HD dus aanzienlijk.
 • Heupdysplasie is een erg vervelend en nog steeds geregeld voorkomend probleem. Er zijn vele behandelingsmogelijkheden, Overweegt u om een pup aan te schaffen, en dan met name van een groot hondenras (>30kg volwassen gewicht). Laat u dan goed informeren of er HD voorkomt bij het ras. Indien dit zo is, zorg er dan voor dat de ouderdieren en de grootouderdieren getest zijn op HD en het liefst HD-vrij zijn.
See also:  welke hond komt oorspronkelijk uit china?

Wilt u gratis advies? Kom dan op woensdag op mijn gratis inloopspreekuur van 16. 00 uur tot 17. 00 uur. Kijk voor meer informatie op www. fysio-voor-dieren. nl.

Welke honden zijn gevoelig voor heupdysplasie?

Waaruit blijkt dat een hond aan heupdysplasie lijdt? – Dysplasie van de heupen bij honden is een regelmatig voorkomende kwaal bij grotere type honden. HD, zoals de aandoening afgekort genoemd wordt, is veelal erfelijk. Met name rottweilers, Duitse herders, retrievers en berner sennen zijn er gevoelig voor. Honden met een diagnose heupdysplasie hebben veelal te kampen met:

 • verminderde zin om te bewegen
 • moeilijk op kunnen staan
 • mank lopen
 • schommelend achterlijf bij het lopen
 • de hond galoppeert liever dan hij draaft.

Als een jonge hond deze meest voorkomende symptomen vertoont, is het raadzaam tijdig de dierenarts te raadplegen.

Wat kan je doen tegen heupdysplasie?

Hoeveel kost een heupdysplasie?

Wat kost een heupdysplasie operatie voor een hond? – Voor de behandeling van heupdysplasie (HD) kan men pijnstillers gebruiken of zware belasting vermijden. Indien heupdysplasie operatief verholpen moet worden dan kan dit door middel van een bekkenkanteling of door het vervangen van het heupgewricht.

Hoe herken je heupdysplasie?

Een kind met heupdysplasie kan de volgende verschijnselen hebben: Als het kind op de buik ligt, kunnen bij de billen ongelijke huidplooien zijn. Dit komt echter ook voor bij kinderen met normale heupen. Als de heupkop uit de kom is, is het been aan de aangedane kant korter dan het gezonde been.

Hoe ontstaat heupdysplasie?

Oorzaak  van heupdysplasie – De oorzaak van heupdysplasie is niet precies bekend. Waarschijnlijk is het een combinatie van slapte van de banden en positie van de heup in de baarmoeder en na de geboorte. Er zijn erfelijke factoren, want kinderen met een ouder of broer of zus met heupdysplasie hebben een vijf keer grotere kans dan normaal om ook dysplasie te hebben.

Bij meisjes is de kans vier keer groter; dit komt doordat meisjes gevoeliger zijn voor hormonen van de moeder die de banden slap maken (net voor de bevalling om de bevalling gemakkelijker te maken). Hierdoor worden de kapsels en banden slapper en komt de heup losser in de kom te zitten.

Verder heeft de ligging in de baarmoeder iets met het ontstaan van heupdysplasie te maken. Kinderen die in stuitligging hebben gelegen hebben een grotere kans en eerstgeborenen (omdat zij over het algemeen minder bewegingsruimte in de baarmoeder hebben).

Welke leeftijd HD hond?

Symptomen van heupdysplasie bij de jonge hond – De klachten bij jonge dieren kunnen heel aspecifiek en wisselend zijn. Soms valt het de eigenaar pas op wanneer hij/zij met de pup naar cursus gaat en ziet dat de hond veel minder beweegt en meer ligt/zit dan de andere honden. Overige klachten die gezien worden bij heupdysplasie zijn:

 • Stijf uit de mand komen, met name als de hond heeft gerust na veel spelen/lopen
 • Een wiegende gang
 • Een ‘knappend’ geluid tijdens het lopen

Omdat vaak beide heupgewrichten zijn aangetast, tonen jonge honden met heupdysplasie meestal niet opvallend kreupel. De honden vertonen deze verschijnselen meestal op een leeftijd van 6 tot 18 maanden. Daarna verdwijnen de klachten vaak omdat het gewricht door het verdikte kapsel en de arthrose gestabiliseerd wordt. De heupdysplasie blijft echter aanwezig. Hierdoor zien we op latere leeftijd dat er ten gevolge van de ernstige arthrose weer klachten ontstaan.

Wat kost een nieuwe heup bij een hond?

Operatie en kosten – De vorming van artrose bij je hond kan worden tegengegaan door te zware belasting van de heupen te vermijden of pijnstillers te gebruiken. Pijnstillers zijn ook ontstekingsremmend waardoor de vorming van artrose geremd wordt. Verder kan heupdysplasie (HD) bij je hond chirurgisch behandeld worden.

Hierbij zijn er een aantal opties. Ten eerste kan er gekozen worden voor een bekkenkanteling. Hierbij wordt de heupkom van je hond los gezaagd en wordt deze naar beneden gekanteld. Dit werkt alleen bij jonge honden voordat er artrose veroorzaakt is.

De kosten van een bekkenkanteling bedragen ongeveer tussen de €1300,- en €1500,- afhankelijk van het gewicht van de hond. Daarbij kan men kiezen voor het vervangen van het volledige heupgewricht. Dit is ook mogelijk als er al artrose is vastgesteld. Deze ingreep kost ongeveer €3000,- per heup.

Welke leeftijd HD hond?

Symptomen van heupdysplasie bij de jonge hond – De klachten bij jonge dieren kunnen heel aspecifiek en wisselend zijn. Soms valt het de eigenaar pas op wanneer hij/zij met de pup naar cursus gaat en ziet dat de hond veel minder beweegt en meer ligt/zit dan de andere honden. Overige klachten die gezien worden bij heupdysplasie zijn:

 • Stijf uit de mand komen, met name als de hond heeft gerust na veel spelen/lopen
 • Een wiegende gang
 • Een ‘knappend’ geluid tijdens het lopen

Omdat vaak beide heupgewrichten zijn aangetast, tonen jonge honden met heupdysplasie meestal niet opvallend kreupel. De honden vertonen deze verschijnselen meestal op een leeftijd van 6 tot 18 maanden. Daarna verdwijnen de klachten vaak omdat het gewricht door het verdikte kapsel en de arthrose gestabiliseerd wordt. De heupdysplasie blijft echter aanwezig. Hierdoor zien we op latere leeftijd dat er ten gevolge van de ernstige arthrose weer klachten ontstaan.