
Wat is rode hond?
Mary Taylor
- 0
- 40
Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen. Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen rodehond.
Hoe gevaarlijk is rode hond?
Ongeveer de helft van de patienten krijgt rode huiduitslag – vaak achter de oren, in het gezicht en in de nek. Rodehond is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Het kan een miskraam of ernstige afwijkingen bij de ongeboren baby veroorzaken. Er zijn helaas geen medicijnen tegen rodehond.
Waarom heet het rode hond?
Taalkundige Nicoline van der Sijs laat wekelijks de oorsprong zien van een bekende medische term. De ziekten roodvonk en rodehond worden beide gekenmerkt door rode vlekken; vandaar het rood als eerste deel van de benamingen. De naam roodvonk is voor het eerst in 1672 genoteerd.
- Het lijkt een samenstelling van rood en vonk: de naam zou dan iets betekenen als ziekte die wordt gekenmerkt door rode, vurige vlekjes;
- Maar deze herkomst is schijn: in werkelijkheid is roodvonk een verbastering van roodhond, de oorspronkelijke vorm van rodehond;
Roodhond is al in 1567 aangetroffen, en roodvont, een tussenvorm tussen roodhond en roodvonk, werd in 1694 opgeschreven. In dialecten duiden roodvonk en rodehond nog steeds dezelfde ziekten aan. Maar waar komt nu de benaming roodhond/rodehond vandaan? Wat heeft de ziekte met een hond te maken? Helemaal niets: het tweede deel van de naam is een verbastering van Middelnederlands hune en zestiende-eeuws Nederlands huin, onzuiverheid, drek, verwant met Oudengels hún onzuiverheid en Middelnederfrankisch hunen puist.
- Omdat hune/huin in de zeventiende eeuw een verouderd woord was dat niet meer werd begrepen, verving men het door allerlei gelijkluidende woorden die wél bekend waren;
- De twee varianten roodvonk en rodehond hebben de tand des tijds overleefd;
Andere varianten zijn verdwenen, namelijk roodgrond (met verwijzing naar het roodgekleurde oppervlak [grond] van de huid), roodhout, roodjonk, rookjook (van jeuken) en rodekoorts..
Wat is rode hond vaccinatie?
Besmetting en preventie – Het rodehondvirus wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die patiënten met rodehond uitademen, niezen of hoesten. Een patiënt met rodehond is al één week voordat de symptomen beginnen besmettelijk. Rodehond kan voorkómen worden door vaccinatie.
Van 1974 tot 1987 werd rodehondvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden aan meisjes om aangeboren afwijkingen bij baby’s veroorzaakt door het rodehondvirus te voorkomen. Sinds 1987 wordt rodehondvaccinatie aangeboden aan alle kinderen in Nederland.
In Nederland wordt de vaccinatie tegen rodehond aangeboden aan kinderen van 14 maanden en 9 jaar. Het rodehondvaccin zit in een combinatievaccin (de BMR bof, mazelen,rodehond ). Dit vaccin beschermt ook tegen bof en mazelen.
Hoe voorkom je rode hond?
Er is een inenting om rodehond te voorkomen. Deze inenting is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De inenting heet BMR bof, mazelen,rodehond bof, mazelen,rodehond. De inenting wordt gegeven aan kinderen als ze 14 maanden oud zijn en als ze 9 jaar oud zijn.
- De inenting wordt op het consultatiebureau gegeven;
- Wil je zwanger worden en ben je niet beschermd tegen rodehond? Dan kun je je laten inenten tegen rodehond;
- Je moet de inenting dan krijgen, minstens 1 maand voordat je zwanger wordt;
Werk je als vrouw in de zorg of met jonge kinderen? Dan heb je een grotere kans om met iemand met rodehond in contact te komen. Je kunt laten testen of je beschermd bent tegen rodehond. Dit kan via de huisarts. Het is belangrijk dat dit gebeurt voordat je zwanger raakt. Bij hoesten of niezen:
- Gebruik een papieren zakdoek. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
- Gebruik een zakdoek maar één keer.
- Gooi de zakdoek na gebruik weg.
- Was hierna je handen.
- Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby’s wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
Doet rode hond pijn?
Niet alle kinderen die besmet zijn met het rodehondvirus worden ziek. De helft merkt er zelfs niks van. Als iemand pas rodehond krijgt in de puberteit of als volwassene kan het ook pijnlijke gewrichten geven. Dit komt vooral voor bij meisjes en vrouwen.
Hoe snel geneest rode hond?
Overslaan en naar de inhoud gaan
- Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft.
- De oorzaak is een virus.
- Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen.
- Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen rodehond.
- Rodehond begint vaak met een verkoudheid.
- De ziekte gaat na een paar dagen vanzelf over.
- Een kind met rodehond kan gewoon naar school of kinderdagverblijf als het zich goed voelt.
Hoe besmettelijk is rode hond?
Incubatietijd : De huiduitslag en koorts ontstaan na 12-23 (meestal 14-16) dagen. Besmettelijke periode: 10 dagen voor tot 7 dagen na het begin van de huiduitslag. Maatregelen: Informeren naar contacten met niet-immune zwangeren. Symptomen: koorts, lymfadenopathie, uitslag.
Kun je twee keer mazelen krijgen?
Iemand die al mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen. Mensen die nooit mazelen hebben gehad, kunnen de ziekte nog wel krijgen. Zeker mensen die niet zijn ingeënt tegen mazelen. Soms krijgt iemand die ingeënt is, toch mazelen.
Wat helpt tegen jeuk rode hond?
Wat is de behandeling van rode hond ? – Er bestaat geen behandeling tegen rode hond. De rode huiduitslag en het besmettingsgevaar verdwijnen vanzelf na ongeveer 10 dagen. Als uw kind rode hond heeft, mag hij gewoon buiten spelen. Zorg er wel voor dat het uit de buurt blijft van zwangere vrouwen!.
Wat is een groot risico bij infecties met rodehond?
Het rubellavirus wordt zowel overgedragen als druppelinfectie vanuit nasale afscheiding, als door direct persoonlijk contact waarbij de handen waarschijnlijk een belangrijk vehiculum zijn. De bron kan zowel een patiënt met klinische rubella zijn, als iemand die een subklinische infectie doormaakt.
Is roodvonk besmettelijk voor volwassenen?
Roodvonk is een besmettelijke ziekte die baby’s, kinderen en volwassenen kunnen krijgen. Je kunt meerdere keren in je leven roodvonk krijgen. Wat zijn de symptomen en hoe kun je de ziekte behandelen? Roodvonk komt vooral voor bij kleine kinderen en die kunnen zich erg ziek voelen.
Toen er nog geen goede antibiotica tegen roodvonk waren, was het een ziekte met veel complicaties. Denk bijvoorbeeld aan een nierontsteking en acute reuma. Tegenwoordig komt de ziekte niet meer zo vaak voor en is de infectie niet erger dan een keelontsteking.
Wat is rodehond?
INCUBATIETIJD*: twee tot zeven dagen SYMPTOMEN: hoge koorts, overgeven, hoofdpijn en keelpijn BESMETTELIJK: vanaf het begin van de eerste klachten tot na het vervellen van de huid RISICO VOOR ZWANGEREN: nee *De tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen.
Wat zijn de symptomen van roodvonk?
Bij roodvonk heeft uw kind meestal keelpijn, koorts en plekjes op de huid. Vaak zijn dit de eerste klachten : geen zin hebben in eten. koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden).
Hoe herken je ziekte van Lyme bij honden?
Ziekte van Lyme bij de hond – In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia burgdorferi (bron: RIVM). Dit is de bacterie die de ziekte van Lyme bij honden en mensen kan veroorzaken. Een teek die de bacterie draagt, brengt dit over zodra hij een hond of mens bijt.
- Niet iedere teek is geïnfecteerd dus een hond raakt niet per definitie besmet door iedere tekenbeet;
- Na een beet van een geïnfecteerde teek lopen honden wel het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen;
- Het kan maanden of jaren duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden;
Niet zelden toont een besmette hond pas twee tot vijf maanden na een tekenbeet symptomen. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben.