Wat Kan Een Hond Niet Eten?

Wat Kan Een Hond Niet Eten

Cafeïne – Ook producten met cafeïne moeten te allen tijden voorkomen worden voor honden. Denk hierbij aan producten zoals energiedrankjes, koffie, thee, frisdrank, chocolade en verschillende soorten snoep. Het beste kan je dus helemaal geen voeding voor menselijke consumptie  aan je hond geven. Er zijn ook nog bepaalde producten die extra schadelijk kunnen zijn voor je hond wanneer hij deze binnenkrijgt, wanneer dit het geval is zul je je hond dan ook nauwlettend in de gaten moeten houden! Hieronder nog een lijst met eten die je hond niet binnen mag krijgen:

 • Uien
 • Verse knoflook
 • Prei
 • Bieslook
 • Sjalot
 • Avocado
 • Noten
 • Druiven
 • Rozijnen
 • Krenten
 • Melk
 • Melkproducten
 • Varkensvlees (rauw)
 • Tomaten
 • Champignons
 • Rauwe aardappelen

Waar kunnen honden absoluut niet tegen?

Wat is zeer giftig voor honden?

Wat voor mensen eten mag een hond?

Is Brood slecht voor een hond?

Brood levert de hond geen voedingsstoffen – Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een ‘vulmiddel’ en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).

Is kaas slecht voor een hond?

Is kaas gevaarlijk voor honden? – Als honden konden lezen , dan werden ze nu razend blij: ze mogen af en toe bést een blokje kaas. Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken.

Wat vinden honden vervelend?

Is pizza slecht voor een hond?

Ajuinen zijn het meest schadelijk, van knoflook moet een grotere hoeveelheid gegeten worden om vergiftiging te veroorzaken Aangezien heel veel eten ajuinen bevat ( pizza, Chinees, babyvoeding, …) moet je hier heel goed mee oppassen!.

Is kip slecht voor een hond?

Kipfilet schadelijk voor je hond? Je kunt je hond prima een stukje kipfilet geven. Zorg er wel voor dat het goed is gerookt, gebakken of doorgekookt, zodat bacteriën dood zijn. Gebakken kipfilet bevat veel vet door het bakken in olie of boter, dit kan problemen geven met maag en/of darmen voor sommige honden.

Kan een hond een banaan eten?

Banaan – Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.

Wat mag een hond eten van tafel?

Wil je je hond een gezonde groentesnack geven, denk dan aan schijfjes wortel, komkommer, sla, of courgette. Pas op met paprika en tomaat, want sommige honden zijn er allergisch aan. Een gekookte aardappel kan ook, maar een rauwe aardappel is giftig en not done.

Is pasta goed voor een hond?

Kunnen honden spaghetti eten? – Gekookte spaghetti of pasta is prima voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Spaghetti is niet schadelijk voor honden als het slechts af en toe wordt gevoerd en puur wordt geserveerd. Het kan een handige manier zijn om een ​​beetje variatie aan het dieet van uw hond toe te voegen als u denkt dat hij het nodig heeft, zonder al te veel problemen te veroorzaken.

Welk fruit is niet goed voor hond?

We horen steeds vaker dat honden een stukje groente of fruit te eten krijgen. Gewoon lekker als gezond tussendoortje. Nu is de vraag: zijn alle groente en fruit wel goed voor je hond? Lees gauw verder om erachter te komen welke groente en fruit wel en welke niet gezond zijn voor jouw hond.

 • Gezonde groenten Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten;

Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet. Rauwe groenten zijn moeilijker te verteren voor je hond dan wanneer de groentes licht gekookt zijn. Het beste kun je daarom, als je groentes wilt geven aan je hond, de groentes pureren of licht koken.

Zo kan je viervoeter niet alleen lekker snacken maar kan zijn lichaam ook de vitamines en mineralen uit de groenten opnemen. Ongezonde groenten Een aantal groenten die voor ons heel vanzelfsprekend te eten zijn, zijn dit niet voor je hond.

Denk maar eens aan champignons/paddenstoelen. Wij vinden ze heerlijk, jouw hond kan er juist erg ziek van worden. Lees hierover meer in onze blog. Groenten als ui, prei en bieslook zijn ook erg ongezond voor je hond. Voor de meeste huisdieren zijn deze groenten giftig.

 1. Het eten van deze groenten kan bij je hond diarree en maagpijn veroorzaken, dus let er goed op dat je hond ze niet opeet;
 2. Groenten met zetmeel Een hond kan zetmeel niet goed verteren en daarom is het van belang kleine hoeveelheden te geven;

Een hond kan slechts een kleine hoeveelheid zetmeel verteren en kan dit niet heel erg goed. Aardappelen bestaan juist voor een groot gedeelte uit zetmeel. Net als voor mensen is het eten van een ongekookte aardappel voor honden giftig. In veel knolsoorten zit relatief veel zetmeel, wat dus ook moeilijk te verteren is voor je viervoeter.

See also:  Waarom Likt Mijn Hond Mijn Gezicht?

Gezonde fruitsoorten Is jouw viervoeter dol op fruit? Je wil hem natuurlijk alleen maar verwennen met fruit dat ook echt gezond voor hem is. Fruit bevat veel antioxidanten welke de vrije radicalen in de cellen van jouw hond onschadelijk kunnen maken.

Hierdoor blijft je hond langer gezond en dat is wat we allemaal willen voor ons maatje! Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen.

 1. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt;
 2. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond;
 3. Ongezonde fruitsoorten De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond;

Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond. Nu klinkt het heel verleidelijk om je hond veel meer groenten en fruit te gaan geven.

 1. Let op dat je niet meer dan 10 – 15% van het dieet van je hond uit groenten en fruit laat bestaan;
 2. Je hond haalt het grootste gedeelte van zijn energie uit de volgende voedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten;

Verwen je hond met Veggie Bits Wil jij hond verwennen met groente? Verras je hond met de nieuwe groentesnack Veggie Bits van Vitakraft! Gemaakt van wortel en 100% vegan! De snack is laag in calorieën. Wat dit een ideale beloningssnack maakt voor tijdens een trainingssessie van je hond..

Is ei slecht voor een hond?

Kan mijn hond allergisch zijn voor eieren? – Honden zijn van nature vleeseters en kunnen dus last krijgen van voedingsstoffen die van oudsher niet op het menu stonden. Dat geldt niet alleen voor eieren, maar bijvoorbeeld ook voor tarwe, soja, en zuivelproducten zoals melk.

 • De meeste honden kunnen goed tegen eieren, maar áls een allergie of overgevoeligheid voorkomt, is het meestal bij gekookte eieren;
 • Hoe hoger de temperatuur, hoe sterker de eiwitmoleculen zich verstrengelen;

Dat maakt van het eiwit een stugge, gestolde massa die simpelweg eerder een overgevoeligheidsreactie uitlokt. Rauwe eiwitten zijn voor de meeste honden makkelijker te verteren. De conclusie: eieren zijn een goede bron van eiwit en andere belangrijke voedingsstoffen; het is daarom prima om af en toe een (rauw) ei aan je hond te geven.

Is beschuit goed voor de hond?

Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.

Kan een hond komkommer eten?

Mogen honden komkommers eten? – Wat Kan Een Hond Niet Eten Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan ​​voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden. En, zoals bij alle menselijke voeding, moet u uw dierenarts vragen of uw hond komkommer mag hebben voordat u deze voeding aan hem aanbiedt.

Welke halsbanden zijn verboden?

17-12-2021 Vanaf 1 januari 2022 is het gebruik van stroomhalsbanden bij honden verboden. Stroomhalsbanden zijn halsbanden die een stroomstoot af kunnen geven aan de hond die deze band draagt. Volgens minister Schouten is gebleken dat een stroomhalsband “behoorlijk leed veroorzaakt” bij de hond.

Ze had eigenlijk alleen met strengere regels willen komen, maar schrijft dat ze door nieuw wetenschappelijk onderzoek toch met een totaalverbod komt. Nederland volgt hiermee 9 andere Europese landen waar een dergelijk verbod al van kracht is, waaronder Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Stroombanden worden gebruikt bij de training van (politie)honden of als antiblafband, maar bijvoorbeeld ook bij onzichtbare erfafscheidingen. Wanneer de hond in dat laatste geval een bepaalde grens passeert, ontvangt hij via de halsband een stroomstoot.

Dit is straks allemaal niet meer toegestaan. Het verbod geldt niet alleen voor werkende apparatuur, maar voor alle halsbanden die in theorie geschikt zijn om stroomstoten af te geven. Het is dus ook verboden om de hond een dergelijke halsband te laten dragen als de band uit staat of als bijvoorbeeld de batterijen niet meer werken.

Ook apparatuur die geschikt is om stroomstoten af te geve n en hiernaast andere signalen als geluid en trillingen kan produceren valt onder het verbod. Voor de inzet van politie- en defensiehonden geldt dat in bepaalde uitzonderingsgevallen het gebruik van deze banden voorlopig mogelijk blijft.

Alleen politie en defensiemedewerkers zelf mogen in die uitzonderlijke gevallen de stroomhalsband gebruiken. Toeleveranciers van dergelijke honden, dus mensen die politiehonden opleiden, mogen dat dus niet.

(bron: Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden ).

Wat is een Stroomband?

Goed nieuws: per 1 januari 2022 is het in Nederland verboden om stroomstootapparatuur bij honden te gebruiken! “Stroomstoten bij honden kunnen leiden tot angst, stress, agressiviteit, fobie en blijvende aantasting van de vertrouwensband tussen eigenaar en hond. Dit geldt ook voor apparatuur waarbij de stroomstootfunctie niet gebruikt wordt, het apparaat uit staat, of het apparaat onklaar gemaakt is. De herkenning van het apparaat kan namelijk nog steeds een mentaal effect hebben op de hond. ” – de Rijksoverheid.

See also:  Wie Is Iris Hond?

Toch laat ik onderstaand artikel uit 2015 op mijn website staan, want helaas worden er uitzonderingen toegestaan. Dat betreur ik zeer en daarom blijf ik waarschuwen voor de risico’s. Soms tonen honden gedrag wat voor mensen zeer ongewenst is en dan is het heel begrijpelijk dat mensen op zoek gaat naar een oplossing.

Denk aan het niet komen wanneer de hond geroepen wordt; honden die in jachtmodus onbereikbaar en gefixeerd raken; honden die agressie tonen, honden die afval of poep eten wanneer ze loslopen, etc. De gezinsleden van deze honden zoeken op internet naar een oplossing of zij belanden in dierenwinkels en verwachten daar deskundig advies.

 • In de winkels en webshops ontdekken ze de zogenaamde ‘e-collars’ of stroombanden;
 • Ze zijn makkelijk verkrijgbaar;
 • Het betreft een halsband met een kastje/verdikking die aan de binnenkant ijzeren drukpunten heeft die tegen de hals van de hond geplaatst dienen te worden;

Bij deze halsband zit een afstansbediening. Slimme marketing en promotie De winkels en makers van deze halsbanden willen klanten natuurlijk niet afschrikken met woorden als ‘elektrische schokhalsband’. Zij willen potentiële klanten overhalen om deze producten te kopen.

 • Daarom gebruiken zij bewoordingen als ‘opvoedingshalsband’ of ‘trainingshalsband’;
 • De makers gebruiken merknamen als ‘Petsafe’ of ‘Canicalm’, en dergelijke;
 • Er staat in de omschrijving vaak iets als ‘effectieve training, maakt gebruik van veilige stroomschokjes en pieptoon’ of ‘laat de hond schrikken bij ongewenst gedrag en helpt aan gedragsproblemen te werken’ of ‘onschuldige schokjes, helpt bij het opvoeden van uw hond’;

Wanneer je als radeloos gezinslid deze producten onder je ogen krijgt, lijkt het alsof je de oplossing gevonden hebt waar je naar zocht. Een echte ‘quick fix’. Het is echter noodzakelijk om je hier eerst in te verdiepen, want alleen wanneer je kennis hebt van de onderzoeken, risico’s en het effect van deze producten op het welzijn van honden, dan kun je de juiste beslissing nemen.

Hoe werken deze halsbanden? Technisch gezien, is de stroomband zo gemaakt dat hij op verschillende maten van intensiteit, elektrische schokken/stroomstoten kan toedienen aan het lichaam van de hond. De twee contactpunten/electrodes op de verdikking in de halsband, maken contact met de huid van de hond.

Zodra de halsband aangezet wordt, laad een van de contactpunten zich met energie/stroom. Deze stroom neemt vervolgens het snelste pad naar ontlading. In dit geval is dat via het lichaam van de hond. Het effect van schokken op het lichaam van de hond is afhankelijk van de intensiteit van de stroom, de lichamelijke bouw van de hond, de droogheid of natheid van de huid, de dikte van de vacht van de hond, de gladheid van de huid (wel of geen wondjes op de huid) en van de hoeveelheid elektrische lading die al binnen het lichaam van de hond aanwezig is op dat moment.

Het betreft dus zo veel factoren, dat er nooit met 100% zekerheid iets gesteld kan worden over hoe zwaar of licht een hond de schok ervaart. Fysieke risico’s De ijzeren electrodes zijn niet hypoallergeen en kunnen allergische reacties op de huid veroorzaken.

Deze electrodes drukken in de huid van de hond bij het dragen. Dit kan behoorlijk oncomfortabel aanvoelen voor de hond. Wanneer de contactpunten niet goed tegen de huid van de hals aangedrukt zitten, bestaat er kans dat er bij het toedienen van stroom vonkjes overslaan tussen de electrodes en de huid en deze vonkjes branden in de huid van de hond.

 • Het komt dan ook voor dat dergelijke halsbanden brandwonden veroorzaken op de huid van de hond;
 • Soms zijn deze niet meteen zichtbaar door de vacht, maar andere keren kunnen de brandwonden zo heftig zijn dat de hond er een flinke kale plek en verwonding aan overhoudt;

Ook het hartritme en de ademhaling van de hond kan ernstig verstoord raken door het toedienen van stroom, met alle gevolgen van dien. Zoals met alle producten, kunnen ook dergelijke halsbanden defect raken. Er zijn gevallen bekend waarbij honden constant, non stop stroomschokken toegediend kregen, zonder dat de eigenaar zich hier van bewust was.

 1. Ook is het voorgekomen dat bepaalde standen niet werkten, waardoor eigenaren gefrustreerd hogere standen uitprobeerden op hun hond, met traumatische gevolgen voor het dier;
 2. Psychische risico’s Stroombanden hebben als doel om op afstand iets onprettigs toe te kunnen dienen aan de hond;

Zelfs als het geen fysieke ‘pijn’ zou doen, dan zal de hond er van schrikken. Het levert dus een angstreactie op in de hond. De eigenaar wil hier bepaald gedrag mee stoppen/onderbreken en geregeld (indien de hond bevriest of in status van vermijding raakt) lukt dat ook, maar wat voor gevolgen heeft dit op de psychische gesteldheid van de hond? Verplaats jezelf als mens in een ruimte met een stroomband om je nek.

Je mag vrij bewegen, maar bij bepaalde bewegingen of bij bepaalde gedragingen (jij weet vooraf niet welke) krijg je een schok toegediend. Dergelijke onvoorspelbaarheid kan angst, stress en een gevoel van conflict met zich meebrengen.

Honden hebben een associatief leervermogen. Zij kunnen het onprettige gevoel ergens aan koppelen, maar de mens met de afstandsbediening heeft nooit 100% controle over welke koppeling er precies gemaakt wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat veel honden het onprettige gevoel koppelden aan het gezinslid met de afstandsbediening.

Zelfs wanneer zij de halsband niet droegen, bleven zij zich angstig en onzeker gedragen in het bijzijn van het gezinslid en vertoonden zij  stress signalen (hijgen, schudden, tongelen, verstijven, etc).

Sommige honden raken zo in paniek van een stroomstoot dat ze niets meer durven te ondernemen. In de meest ernstige gevallen raakt een hond in een status van aangeleerde hulpeloosheid, waarbij de hond compleet stopt met het tonen van initiatief voor gedrag.

 • Het zal dan ook niet verbazen dat het gebruik van stroombanden kan resulteren in een toename van probleemgevend gedrag, zoals angst gedreven agressie;
 • Een hond die een stroomstoot krijgt tijdens interactie met een andere hond of met een mens, kan van schrik agressief reageren en om zich heen bijten;
See also:  Hoe Lang Kan Een Hond Zonder Eten En Drinken?

Het is onderzocht Voor sommige mensen is het benoemen van de risico’s en uitleg over hoe honden leren en welke emotionele reacties er plaatsvinden of het aanwijzen van stress-signalen niet overtuigend genoeg. Zij willen meer informatie. Gelukkig zijn er vele onderzoeken gedaan naar de gevolgen van het gebruik van stroombanden op hondengedrag en welzijn.

 • “The welfare consequenses and efficiency of training pet dogs with remote electronic training collars in comparison to reward based training”

Deze studie toont aan dat er geen voordeel te halen valt uit het trainen met e-collars ten opzichte van beloningsgericht trainen en dat het gebruik van e-collars het welzijn van honden aantast.

 • “The DEFRA Study & Research project final report”

Dit onderzoek toont aan dat honden die met elektronische halsbanden getraind werden, negatieve bijwerkingen ondervonden in de vorm van gedragsveranderingen en psychische veranderingen, terwijl honden die zonder deze halsbanden getraind werden met hetzelfde resultaat, deze bijwerkingen niet hadden.

 • “The use of electronic collars for training domestic dogs: estimated prevalence, reasons and risk factors for use, and owner perceived success as compared to other training methods”

Dit onderzoek toont aan dat eigenaren die met beloningsgerichte training te werk gingen meer succes hadden, dan eigenaren die gebruik maakten van e-collars.

 • “Training dogs with help of the shock collar: short and long term behavioural effects”

Dit onderzoek toont aan dat honden het gebruik van de stroombanden niet alleen als onprettig, maar ook als pijnlijk en eng ervaren. Ook werd ondervonden dat de honden stress ervaarden in het bijzijn van de eigenaar, ook wanneer zij de halsband niet meer om hadden. Hondengedrag beïnvloeden ten behoeve van veiligheid in onze mensenmaatschappij is belangrijk, maar naar mijn mening is het waarborgen van welzijn van andere diersoorten even belangrijk. Men zou sterker rekening moeten houden met hondenwelzijn inclusief de emotionele welzijnsbehoefte s van honden. Stroom gebruiken op een dier vind ik ethisch gezien onaanvaardbaar. Er zijn alternatieven die aanzienlijk welzijnsgerichter zijn. Denk bij ernstig probleemgevend gedrag bijvoorbeeld aan het inschakelen van een veterinaire gedragsdeskundige.

 • Hieronder staan een aantal links;
 • Dit is iemand die niet alleen gespecialiseerd is in training, gedragstherapie en gezondheid (afgestudeerd dierenarts), maar ook iemand die zeer uitgebreide en specifieke kennis heeft over de vele lichamelijke processen die van invloed kunnen zijn op gedrag (bijvoorbeeld het effect van neurotransmitters binnen het zenuwstelsel);

Er wordt rekening gehouden met zowel de fysieke als de emotionele gezondheid van het dier. In sommige ernstige gevallen is het toedienen van gedragsmedicatie noodzakelijk en alleen een veterinaire gedragsdeskundige bezit voldoende kennis binnen dit vakgebied.

 • Gedragsmedicatie geeft in elk geval een totaal ander effect dan een stroomstoot;
 • Pathologische problemen los je niet op met een halsband die een dier laat schrikken;
 • Hoe meer honden een stroomband bespaard blijft, hoe beter! Wanneer je een oplossing zoekt voor   probleemgevend gedrag, schakel dan een bijgeschoolde, gediplomeerde hondenprofessional in;

Een welzijnsgerichte professional zal NOOIT het gebruik van stroombanden aanprijzen of hanteren. Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, mei 2015. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan.

Hoe werkt een onzichtbare omheining?

Je hond draagt een speciale halsband die communiceert met het systeem, dat is voorzien van een ondergrondse draad of van een draadloos signaal. Zodra jouw hond bij de grens in de buurt komt, geeft de halsband een signaal af in de vorm van een trilling, zodat je hond leert daar niet meer te komen.

Hoe train je met Trainingshalsband?

Laat uw hond rustig kennismaken met de trainingshalsband. Laat hem dichtbij de halsband komen, even snuffelen en beloon hem met iets lekkers of een knuffel. Wees geduldig en doe de halsband niet om als uw hond terugdeinst. Als uw hond er klaar voor is, doe hem dan de halsband om en geef hem een beloning.