Wat Kost Chemische Castratie Hond?

Op welke leeftijd reu castreren – Wanneer je een reu laat castreren maakt niet heel veel uit. Het is niet goed om dit heel jong, voordat de reu zes maanden is, te doen. Vooral in Amerika worden reutjes op jonge leeftijd al gecastreerd, soms zelfs als ze pas zeven weken oud zijn.

Vroeg castreren beïnvloedt echter de bouw en het karakter van de hond vaak negatief. De botten van een reu worden bij vroege castratie langer en dunner, met bijbehorende skelet problemen. Omdat de hele bouw van de hond verandert ontstaat er ook veel vaker heupdysplasie.

Gedrag technisch is het ook niet goed om je hond te vroeg te castreren. Hormonen, dus ook testosteron, helpen bij het geestelijk volwassen worden van een hond. Als je een reutje als hij nog heel jong is castreert, loop je een groter risico op toekomstige gedragsproblemen.

 • Dit komt misschien doordat reutjes die gecastreerd worden angstiger kunnen zijn;
 • Hierdoor kan een jong gecastreerde hond zijn socialisatiefase en angstfase anders beleven en makkelijker trauma’s, dus blijvende angst, oplopen;

Prijs castratie De kosten van het castreren van je hond hangen samen met het gewicht van je hond. Om een hond te castreren gaat hij onder narcose. Het gewicht van je hond bepaalt hoeveel narcose middel er nodig is. Hoe zwaarder de hond, hoe meer er gebruikt moet worden.

 1. Maar de prijs hangt ook af van de dierenarts die de castratie uitvoert;
 2. Dit heeft onder andere te maken met het type narcose en de apparatuur die ze gebruiken om je hond tijdens de operatie in de gaten te houden;

Het loont om klinieken in jouw omgeving te vergelijken, want de kosten kunnen sterk verschillen, soms wel meer dan honderd euro. Duurder kan beter zijn, maar hoeft niet. Vraag daarom informatie over wat ze precies doen en als ze duurder zijn, waarom. We kunnen dus geen precieze prijs voor de castratie van jouw hond geven, maar wel een indicatie.

 1. Zo kost het ongeveer 75 tot 210 euro om een hele kleine hond van minder dan tien kilo te castreren;
 2. Castratie van een middelgrote hond van tussen de twintig en dertig kilo ongeveer 115 tot 250 euro;
 3. En kost het castreren van een hele grote hond van meer dan zestig kilo ongeveer 160 tot 330 euro;

Chemische castratie is een stuk goedkoper om uit te voeren dan echte castratie, maar wordt, omdat het effect maar tijdelijk is, op den duur duurder. Chemische castratie door middel van injectie kost ongeveer 25 tot 45 euro. Chemische castratie door middel van een implantaat kost ongeveer 50 tot 100 euro.

Ook dit is weer een indicatie, dus vraag in je omgeving rond wat de kosten zijn voor jouw hond en wat er voor die prijs precies gebeurt. TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters.

Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Wat kost een castratie grote hond?

Castratie kosten

Behandeling Prijs
Castratie hond € 200,00
Castratie hond 10-20 KG € 220,00
Castratie hond 20-30 KG € 240,00
Castratie hond 30-40 KG € 275,00

.

Wat kost een castratie voor een reu?

Sterilisatie & Castratie

Castratie kater 89,95
Castratie reu 6-10 kg 265. 95
Castratie reu 11-15 kg 276. 07
Castratie reu 16-20 kg 292. 45
Castratie reu 21-25 kg 313. 70

.

Wat kost sterilisatie hond Belgie?

Iedere ochtend staan de katten te miauwen alsof ze willen zeggen ‘waar blijft mijn ontbijt’. De hond is vaak uren zoet met het speelgoedbeen dat voor hem onder de kerstboom lag en de geiten in de tuin zijn al blij met een nieuwe boomstam waar ze op kunnen klauteren.

Dieren, heerlijk om te hebben maar ze kosten ook een aardige cent. Dierendokter Rob Lückerath zocht op wat een hond, kat, konijn en geit of schaap gemiddeld kosten. Hond Aankoop: Afhankelijk van het ras kost een hond tussen de 400 en de 1.

200 euro. Mand/speelgoed: zo’n 150 euro. Gezondheidszorg: Een hond moet jaarlijks een aantal vaccinaties krijgen, daarvoor betaal je 50 euro. Eens in de drie maanden moet je hen behandelen de producten om te ontwormen, voorkomen van vlooien, teken en andere vieze beestjes bij.

 • Daarvoor moet je gemiddeld op zo’n 23 euro per trimester rekenen;
 • Hoe groter de hond, hoe hoger de prijs;
 • Identiteitschip: ongeveer 50 euro;
 • Dat zit normaal in de prijs van de rashond;
 • Het is bij wet verplicht;

Sterilisatie/castratie: Een sterilisatie kost tussen de 250 en de 400 euro, een castratie tussen de 100 en de 200 euro. Voeding: Is heel erg afhankelijk van de grootte van het dier. Een Westie bijvoorbeeld eet nauwelijks iets. Het hele diertje is zo groot als de kop van een Newfoundlander.

Rob Lückerath neemt een gemiddelde van 0,50 euro per dag. Tandverzorging: ‘Een hond die slecht voer krijgt, moet vanaf zijn zesde jaar jaarlijks een detartrage krijgen’, zegt Rob Lückerath. ‘Dat is het ontkalken van de tanden zeg maar.

‘ Onvoorziene kosten: zet elk jaar 30 euro opzij (afhankelijk van de grootte) voor speciale zorg of voor medicijnen tegen ouderdomskwaaltjes. Er bestaan tegenwoordig ook verzekeringsmaatschappijen die je hierbij kunnen helpen. Een hond die tien jaar wordt (aankoopprijs niet meegerekend), kost zo’n 4.

000 euro. Kat Aankoop: gewone straatkatten kosten niks, voor raskatten betaal je tussen de 400 en de 1. 600 euro. Mand/kattenbak/krabpaal/speeltjes: gemiddeld 150 euro. Identiteitschip: Niet verplicht voor katten maar wordt aangeraden voor katten die buiten komen, 50 euro.

Gezondheidszorg: 60 euro per jaar en driemaandelijkse zorg tegen vlooien en ander ongedierte, ongeveer 23 euro. Sterilisatie/castratie: Steriliseren kost zo’n 120 euro, castreren 60 euro. Voeding: Gemiddeld even duur als voor een hond, zo’n 0,50 euro per dag.

 • Onvoorziene kosten: 30 euro per jaar in de spaarpot;
 • Ook een kat die tien jaar wordt (aankoopprijs niet meegerekend), heeft zo’n 4;
 • 000 euro gekost;
 • Konijn Aankoop: Bij een hobbykweker vind je een klein raskonijntje voor zo’n 5 euro, op tentoonstellingen betaal je van 15 euro tot 30 euro;

In de winkel kost een konijn gemiddeld 20 euro. Hok/dranknippel: BEen binnenhok kost zo’n 50 euro, een buitenhok 75 euro. Andere spullen kosten zo’n 10 euro. Gezondheidszorg: konijnen die buiten zitten moet je preventief inenten, kost 2 euro per konijn. Voeding: Ongeveer 100 gram krachtvoer per dag of 0,10 euro per dag.

 1. Daarnaast is een konijn heel blij met een stukje appel, wortel, wat gras;
 2. Onvoorziene kosten: 30 euro per jaar Een konijn dat tien jaar wordt (aankoopprijs niet meegerekend), heeft zo’n 750 euro gekost;
 3. Geit of schaap Aankoop: hangt af van het ras maar kost gemiddeld 75 euro;
See also:  Wat Als Je Hond Vlooien Heeft?

Hok/ruimte: Wil je een groene weide behouden, met andere woorden dat de dieren niet alles kaal eten en je een natuurlijke habitat creëert, dan zet je drie geiten of schapen per hectare. In een gewone tuin kunnen twee geiten heel gelukkig leven. Gezondheidszorg: twee keer per jaar goed ontwormen en de hoefjes bijwerken, kostprijs 35 euro per keer.

 • Schapen moet je ook nog laten scheren: dat kost 10 euro per schaap;
 • Let erop dat de dieren in zomer preventief behandeld worden tegen de wolvlieg, die eieren legt in de vacht;
 • Steriliseren/castreren: steriliseren komt haast nooit voor, een bok moet je zeker laten castreren: 60 euro;

Voeding: in het voorjaar bijvoeren met hooi, in het najaar krachtvoer bijgeven, kost 10 euro voor een zak van 25 kilogram. Hartje winter hebben de dieren ongeveer 1 kilogram per dag nodig. Onvoorziene kosten: 30 euro per jaar in de spaarpot. Een schaap of geit die tien jaar wordt (aankoopprijs niet meegerekend), heeft zo’n 1.

Hoe lang moet een hond herstellen na sterilisatie?

Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? – Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo’n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen. Wat Kost Chemische Castratie Hond Heeft u nog verdere vragen met betrekking tot het steriliseren van uw hond neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. 0161-496016 [email protected] nl Bekijk onze honden pagina voor meer informatie over wat we voor uw hond kunnen betekenen. Ons werkgebied is: Galder , Riel , Meer , Rijsbergen , Ulvenhout , Ulicoten , Goirle , Alphen , Baarle-Nassau , Bavel en Gilze ..

Wat kost het om een hond in te laten slapen?

Hoeveel kost het om je hond te laten inslapen? – De kosten voor het in laten slapen van een hond variëren per dierenarts. Over het algemeen kost inslapen bij de dierenarts rond de € 100,-. Je hond thuis laten inslapen is wat duurder, en ook de nooddienst kan duurder uitvallen. © Africa Studio / stock. adobe. com Houd je viervoeter vast tijdens jullie laatste stap samen. Zo wordt het wat draaglijker voor je hond en jezelf..

Wat is duurder steriliseren of castreren?

Kosten sterilisatie hond en poes – De kosten van de sterilisatie van een hond of is vaak duurder dan de castratie. De ingreep van sterilisatie is namelijk gecompliceerder dan castratie. Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt.

Wat verdient een dierenarts per uur?

Salaris Tarief Jaar Maand Tweewekelijkse Week Dag Uur Hoeveel verdient een Dierenarts in Nederland? Gebaseerd op 142 salarissen Het gemiddelde dierenarts salaris in Nederland is € 52. 308 per jaar of € 26,82 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 49. 908 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 65. 724 per jaar. Wat Kost Chemische Castratie Hond.

Wat kost een sterilisatie hond in Duitsland?

Enkele tarieven Bekijk hieronder enkele tarieven van Dierenkliniek Putten, de prijslijst hieronder is een indicatie. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

HD+ED röntgen “officieel”  voor rassen* met 4 opnames/elleboog € 291. 10
HD+ED röntgen “officieel” voor rassen** met 2 opnames/elleboog € 233. 40
Alleen HD officieel Raad van beheer kosten HD *** Raad van beheer kosten ED *** € 125. 40 € 56. 50 € 67. 80
Screeningsfoto’s “onofficieel” van heupen en ellebogen (incl consult) € 113. 30
Screeningsfoto’s “onofficieel” van heupen, rug en ellebogen (incl consult) € 143. 00
PennHip officieel incl. sedatie € 353. 10
Sterilisatie poes € 157. 25
Castratie kater € 73. 90
Sterilisatie hond < 10 kg**** € 297. 05
Sterilisatie hond 10 – 20 kg**** € 386. 60
Sterilisatie hond 20 – 30 kg**** Castratie hond 10 – 20 kg Castratie hond 20 – 30 kg Castratie hond 30 – 40 kg € 418. 55 € 179. 60 € 214. 45 € 243. 20
Hond 25-40 kg knie operatie kunstband methode € 860. 60
Hond <15 kg operatie knieschijf luxatie € 858. 95
Hond TPLO (tot 50kg)-knie kantelingsoperatie Hond TPLO (boven 50kg)-knie kantelingsoperatie Hond elleboog (tot 40kg)-eenzijdig incl. medicatie (LPC) Hond elleboog (boven 40kg)-eenzijdig incl. medicatie (LPC) € 1960. 00 € 2420. 00 € 1009. 15 € 1079. 30
TTA Rapid (knieoperatie) voor honden boven de 50 kg € 1873. 75
Nestenting pup/kitten incl. Europees paspoort € 47. 65
Nestenting pup/kitten incl. Europees paspoort en chippen (excl. chip registratie) € 65. 55
ECVO oogonderzoek (indien gewenst kunnen er tevens röntgenfoto’s gemaakt worden) € 61. 60

*Bij de Duitse Herder, Rottweiler, Golden Retriever, Labrador Retriever, Berner Sennenhond en de Bordeaux Dog incl. sedatie. ** Bij de overige rassen incl. sedatie. *** Tegenwoordig betaald u de Raad van Beheer kosten ook bij ons. Op deze manier heeft u met een week al een uitslag. **** Bij een laparoscopische sterilisatie betaald u een meerprijs van ± €100 per gewichtsklasse.

Progesteronbepaling 1e keer € 88. 90
2e en 3e keer € 61. 05
vanaf 4e keer en vaker € 48. 85

NIEUW! Rontgenen voor VDH-SV

HD/ED/DNA* € 262. 50
HD/DNA* € 157. 50
extra rug röntgenen € 50. 60

*inclusief eventuele verdoving Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief BTW..

Is sterilisatie hond pijnlijk?

Uw hond is vandaag gecastreerd / gesteriliseerd in onze praktijk. er zijn een aantal aandachtspunten waar u bij thuiskomst en de dagen erna op moet letten. Daarnaast is een aangepaste voeding van belang. Waar moet ik direct na de operatie op letten:

 • Het drukverband dat om het pootje zit mag bij thuiskomst verwijderd worden.
 • Aangezien uw hond vandaag narcose heeft gehad kan het zijn dat hij/zij de rest van de dag en avond een beetje suf is en graag wil liggen en slapen. Naarmate de dag vordert zal uw hond waarschijnlijk steeds actiever worden.
 • Uw hond heeft tijdens de operatie een sterke pijnstiller gekregen, dit is een morfine-achtig middel. Dit brengt met zich mee dat dit voor hallucinaties kan zorgen. Sommige dieren uiten dit door gejank of piepen.
 • Het is niet normaal als uw hond juist steeds slomer wordt. Het is daarom aan te raden om uw hond warm te houden indien deze koud aanvoelt. Laat hierbij uw dier zelf bepalen of deze op een warme plek wilt liggen. U kunt uw dier ook temperaturen; de normale rectale temperatuur van de hond ligt tussen de 38° en 39° graden.
 • Uw hond zal op de dag van de operatie wellicht nog geen zin hebben om te eten doordat hij/zij nog misselijk kan zijn van de narcose. Zet daarom eerst een kleine hoeveelheid eten klaar. Het is niet erg als uw huisdier de eerste dag nog niets eet.
 • Het is normaal dat uw hond na de operatie veel behoefte heeft om te drinken. Uw hond mag na de operatie dan ook gewoon drinken. Begin ook hiermee met kleine hoeveelheden enzorg ervoor dat het niet te koud is.
See also:  Wie Ruikt Beter Hond Of Kat?

Waar moet ik de eerste week na de operatie op letten:

 • De eerste dagen kan er nog wat bloed uit de wond komen. U hoeft zicht hier geen zorgen om te maken, aangezien dit waarschijnlijk een gesprongen huidvaatje is.
 • Zorg dat er geen vuil in de wond komt. Een Medical Pet Shirt (een shirt dat de wond bedekt) kan hierbij helpen. Op deze manier kan uw huisdier ook niet aan de wond komen.
 • De huid rondom het scrotum (balzak) kan bij honden na de operatie geïrriteerd en rood raken. Dit is een reactie op het scheren. Probeer uw hond te corrigeren indien deze hieraan wil gaan zitten. Lukt dit niet, dan adviseren wij dat u een jeukstillende zalf, hondenkap of Medical Pet Shirt komt halen.
 • De hechtingen die wij gebruiken lossen vanzelf op. Na 10 dagen is de wond waterdicht. Na deze 10 dagen vind de wondcontrole plaats waarbij eventueel achtergebleven hechtingen zullen worden verwijderd.
 • Probeer de eerste week het uitlaten van uw hond te beperken tot kleine stukjes. Bij de kat is het verstandig deze de eerste dagen binnen te houden.
 • We raden het af om gedurende de eerste week na operatie met uw dier te gaan zwemmen.
 • Houdt er rekening mee dat uw reu na castratie nog enkele dagen tot weken vruchtbaar kan zijn. Tevens kan het gedrag nog aanwezig zijn; er word geen nieuw testosteron aangemaakt, maar het al aanwezige testosteron moet nog afgebroken worden en daar gaat een aantal weken over heen.

Aangepaste voeding: Na een castratie / sterilisatie vindt er bij uw huisdier een hormoonverandering plaats. Hierdoor gaat de stofwisseling omlaag en heeft uw huisdier dus minder voedingsstoffen nodig. Daarom adviseren wij om de voeding van uw hond of kat hier op aan te passen. Na de castratie / sterilisatie krijgt u van ons een GRATIS zak Royal Canin Neutered voeding mee. .

Wat mag een hond niet na sterilisatie?

De leeftijd waarop uw hond kan worden gesteriliseerd is van een aantal factoren afhankelijk. Voor de meeste honden die minder dan 20 kg wegen is het advies te steriliseren vóór de eerste loopsheid. Weegt uw hond meer dan 20 kg of indien uw hond een groter risico loopt op incontinentie (specifieke rassen), is het advies uw hond 3 maanden na de eerste loopsheid te steriliseren. Voordelen sterilisatie:

 • Afname van de kans op baarmoederontsteking en melkklier tumoren op latere leeftijd.
 • Onvruchtbaarheid / geen ongewenste dracht en/of schijndracht.
 • Geen kans op suikerziekte veroorzaakt door hormonen

Nadelen sterilisatie:

 • Kans op karakterverandering teef
 • Vachtverandering
 • Iets grotere kans op urine incontinentie op latere leeftijd (3-5% of minder)
 • Gevoeliger voor overgewicht

Minder baarmoederontsteking en melkkliertumoren Honden die op vroege leeftijd worden gesteriliseerd hebben aanzienlijk minder kans op melkkliertumoren. Dit heeft te maken met de invloed van de hormonen. Bij iedere cyclus die de hond doormaakt, wordt de kans op problemen op latere leeftijd groter. Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid is de kans op kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd bijna 0%.

 • Voor een advies op maat adviseren we u contact op te nemen met de praktijk;
 • Na de sterilisatie is uw teef direct onvruchtbaar;
 • Met elke cyclus die de hond doormaakt, stijgt deze kans;
 • Voor kleine hondjes raden wij daarom altijd aan om vóór de eerste loopsheid te steriliseren;

Bij grote honden wordt het risico op incontinentie wat groter als deze honden voor de eerste loopsheid worden gesteriliseerd. Daarom raden we bij grote honden aan om deze te steriliseren vóór de tweede loopsheid. Baarmoederontstekingen krijgen teven onder invloed van hormonen.

 1. Na een sterilisatie is de kans op een baarmoederontsteking dus nihil, ongeacht de leeftijd waarop uw hond word gesteriliseerd;
 2. Wij raden daarom aan om ook op latere leeftijd uw hond alsnog te steriliseren;

Onvruchtbaarheid en loopsheid en schijnzwangerschap blijven weg. Doordat de eierstokken en een klein deel van de baarmoeder worden verwijderd, wordt de teef onvruchtbaar en blijft ook de loopsheid weg. Dit betekent dus ook dat het bloedverlies hiermee weg is.

 1. Dit is een fijne bijkomstigheid voor de eigenaar;
 2. Naast de loopsheid die niet meer optreedt, is er ook geen kans meer op schijnzwangerschap;
 3. Dit krijgen ze namelijk ook onder invloed van de geslachtshormonen;

Een schijnzwangerschap houdt in dat het lichaam van de hond denkt dat het zwanger is, terwijl dit niet het geval is. Ze kunnen wat slomer zijn, melk geven, slecht eten, opgezette tepels en nesteldrang hebben. Houd uw hond goed in de gaten als ze schijndrachtig zijn.

Schijndracht geeft namelijk een vergrote kans op baarmoeder ontsteking. Twijfelt u, neem dan altijd contact met ons op! De normale temperatuur van een hond is tussen de 38 en 39 graden. Bij een baarmoederontsteking krijgen ze vaak koorts.

Als de temperatuur van uw hond verhoogd, is het belangrijk om contact met ons op te nemen. Geen suikerziekte veroorzaakt door hormonen Gedurende 2 maanden na de loopsheid produceren de eierstokken het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt er normaliter voor dat een eventuele dracht in stand wordt gehouden.

 • Progesteron zorgt echter ook voor een verhoogde productie van groeihormoon;
 • Deze zorgt er weer voor dat de cellen in het lichaam minder gevoelig worden voor insuline;
 • Als een hond in de periode na de loopsheid suikerziekte ontwikkeld, is het advies om zo snel mogelijk te steriliseren;

Met het steriliseren verwijderen we de eierstokken en daarmee de progesteronproductie, waardoor de suikerziekte nog kan verdwijnen. Kans op karakterveranderingen teef Door sterilisatie wordt het vrouwelijke hormoon oestrogeen (uit de eierstokken) weggenomen, en krijgt de (kleine) hoeveelheid testosteron, die ieder vrouwelijk dier ook produceert, relatief de overhand.

Een fel dominant teefje wordt door sterilisatie juist ‘mannelijker’ en feller. Steriliseren om het karakter te verzachten is bij de teef daarom niet zinvol. Het gebeurt niet bij alle teven maar het komt zeker voor.

See also:  Welk Vlooienmiddel Hond?

Vachtverandering Bij sommige honden kan na een sterilisatie de vacht veranderen. Over het algemeen wordt de vacht dan dikker en krulleriger. Het gebeurt niet vaak maar kan wel voorkomen. Soms is na een vacht verandering een andere vachtverzorging nodig, dit kan het beste besproken worden met een trimster.

Iets grotere kans op urine incontinentie op latere leeftijd (3-5 %) Dit geldt vooral voor teven van grote rassen, te zware dieren en rassen waarbij (voorheen) de staart werd gecoupeerd. Eventuele urine-incontinentie is echter niet levensbedreigend en heel goed met medicijnen te behandelen, in tegenstelling tot een baarmoederontsteking of melkkliertumoren.

In de afweging wél of niet steriliseren i. de mogelijke gevolgen is ons advies daarom: wél steriliseren. Gevoeliger voor overgewicht De stofwisseling verandert na sterilisatie, waardoor de teef van dezelfde hoeveelheid voer aanmerkelijk dikker kan worden.

Dit is gemakkelijk te voorkomen door na de sterilisatie wat minder voer te gaan geven, of evt. op speciaal dieetvoer over te stappen. Het is dus niet zo dat ze door de sterilisatie dikker worden. Het is het voer wat ze daarna krijgen wat ze dikker maakt.

Als u op het voer blijft staan wat u al gaf voor de sterilisatie raden wij aan om 15-20 % van het voer af te halen. Hiermee wordt voorkomen dat de hond dikker gaat worden. Uw hond is bij ons geopereerd. Hier volgen een aantal adviezen voor de eerste paar dagen.

 • Heeft u toch nog vragen dan mag u natuurlijk altijd bellen;
 • Uitlaten : De dag dat u uw hond ophaalt, kan zij nog wat suf zijn van de anesthesie;
 • hierdoor kan haar reactie vertraagd zijn;
 • Laat haar daarom de eerste uren even kort uit, maak geen lange wandelingen;

Na de operatie adviseren wij u uw hond de eerste 10 dagen  aangelijnd uit te laten. Beweging : Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen.

 1. Vruchtbaarheid : Teven zijn na de sterilisatie direct onvruchtbaar;
 2. Eten en drinken : De hond mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken;
 3. Het geeft niet als  uw hond de dag van de operatie nog niet wil eten;

Het kan namelijk zijn dat uw hond nog wat misselijk is van de narcose. De volgende dag moet ze wel weer gaan eten. Het kan zijn dat uw hond wat in gewicht aankomt. Dit komt doordat de stofwisseling op een lager niveau is komen te liggen. U kunt dit voorkomen door ongeveer 15-20% minder te voeren dan voorheen.

 1. De wond en hechtingen : De hechtingen lossen vanzelf op en dit duurt ongeveer een maand;
 2. De wond wordt onderhuids gehecht zodat zo min mogelijk hechtmateriaal aan de buitenkant zichtbaar is;
 3. Hierdoor geneest de wond mooier en heeft uw dier minder de neiging de hechtingen eruit te likken;

Uw hond mag de wond schoonlikken, maar ze mag er niet continue aan knagen of bijten. In dat geval kunt u een kraag ophalen of uw hond een T-shirt aantrekken. U hoeft niets aan de wond te doen, juist door zalf op de wond te smeren, wordt de drang om dit er af te likken groter.

 1. Als de huid rondom de wond erg geïrriteerd is (door  het scheren en wassen) kunt  u daar wat vette zalf zoals purol of vaseline opsmeren;
 2. Controle : We willen na 10 dagen graag de wond controleren om te zien of alles goed is gegaan;

Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Wanneer u ons moet bellen: Zodra u denkt dat er iets niet goed gaat of u het niet vertrouwt. Bij bloedverlies. Als uw hond voortdurend aan de wond zit. Bij herhaaldelijk braken. Niet willen drinken. Bij algeheel ziek zijn. Bij twijfel altijd bellen!.

Kan een hond nog dekken als hij gecastreerd is?

Castratie op 2 manieren mogelijk – Als er goede redenen bestaan voor castratie van uw hond, dan kan de reu vanaf een leeftijd van 6 maanden worden gecastreerd. Chirurgisch castreren Bij een chirurgische castratie worden, uiteraard onder narcose, beide testikels van de hond verwijderd.

Aangezien de zaadleiders niet in zijn geheel worden weggenomen, is een reu na de castratie nog gedurende korte tijd vruchtbaar. In deze periode van ongeveer 2 weken kan hij dus nog een teefje drachtig maken.

De testosteronspiegel in het bloed is niet meteen laag na afloop van de operatie, deze hormonen hebben enkele weken de tijd nodig om te dalen. Chemisch castreren Een reu kan niet alleen gecastreerd worden op bovenstaande, onomkeerbare, chirurgische methode, maar ook op een tijdelijke, chemische manier.

Hierbij wordt er een hormoon-implantaat onderhuids tussen de schouderbladen ingebracht met behulp van een injectienaald, vergelijkbaar met het inbrengen van een identificatiechip. Het plaatsen van het implantaat kan gewoon in de spreekkamer gebeuren en aangezien het implantaat vanzelf oplost, is verwijdering na afloop van de werkzame periode niet nodig.

Van dit type implantaat bestaan 2 doseringen, waarbij het kleine en het grote implantaat een werkingsduur hebben van ongeveer 6 maanden respectievelijk ongeveer 12 maanden. Bij sommige reuen kan het effect echter aanzienlijk langer aanhouden! Zodra het implantaat uitgewerkt raakt kan het u opvallen dat de testikels (die klein en zacht waren tijdens de chemische castratie) weer groeien tot hun oude omvang.

In de eerste 2 weken (soms langer) na het plaatsen van het implantaat kan toename van testosteron gerelateerde klachten (bv. seksueel gedrag of dominant gedrag) worden gezien, daarna neemt de testosteronspiegel af.

Onvruchtbaarheid treedt op 6-9 weken na inbrengen van het kleine implantaat en 9-12 weken na inbrengen van het grote implantaat op. Het voordeel van chemisch castreren is dat u kunt kijken of castratie het gewenste effect heeft op uw hond (bijvoorbeeld verdwijnen van de voorhuidontsteking) en of er sprake is van nadelige effecten (verandering in gedrag en/of vachtveranderingen).

Afhankelijk hiervan kunt u besluiten uw hond niet meer te castreren / nogmaals chemisch te castreren / chirurgisch te castreren. Het biedt dus een soort proefperiode! Daarnaast kan chemisch castreren ook ideaal zijn voor honden die we om medische redenen (bijvoorbeeld een ernstige hartaandoening) liever niet onder narcose willen brengen, maar die wel castratie nodig hebben.

Uw dierenarts biedt een passend advies voor uw hond Uw dierenarts kan u, waar nodig in overleg met een hondengedragsdeskundige, in alle rust adviseren of het verstandig is om uw reu te laten castreren en of u daarbij het beste (eerst) kunt kiezen voor chemische castratie of direct voor chirurgische castratie.