Wat Kost Een Hernia Operatie Bij Een Hond?

Wat Kost Een Hernia Operatie Bij Een Hond
Operatie – Als verlammingsverschijnselen toenemen dan is operatie absoluut nodig. Bij uitvalverschijnselen is het belangrijk om de eerste 48 uur regelmatig op controle te komen bij de dierenarts. Operatie is nodig bij verlammingsverschijnselen met uitval van de pijnreflexen.

 • De dierenarts zal iemand waarschijnlijk doorsturen naar een specialist;
 • Het grootste gedeelte van de gevallen worden echter niet chirurgisch behandeld omdat er geen pijn of verlammingsverschijnselen zijn;

Een uitgebreide operatie kost gemiddeld tussen de €200,- en €1. 500,-. Operatie kosten kunnen echter oplopen tot €3. 000,-. De kosten zijn erg afhankelijk van de tarieven van de dierenarts of specialist. Als je hond verzekerd is worden operaties meestal deels of volledig vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

Wat zijn de kosten van een hernia operatie?

Endoscopische hernia operatie zelf betalen – Ondanks dat zorgverzekeraars geen vergoeding bieden voor de PTED operatie, voeren diverse ziekenhuizen deze operatie toch uit. Je moet dan alleen de kosten wel zelf betalen. De kosten bedragen dan 6. 500 tot ruim 8.

Kan een hond herstellen van een hernia?

Jouw hond is geopereerd aan een hernia. Afhankelijk van de gradatie van de hernia had jouw hond veel pijn voor de operatie of uw hond was gedeeltelijk of volledig verlamd. Je bent enorm geschrokken, maar gelukkig is de operatie nu achter de rug. Jouw hond heeft na-pijn en een wond met hechtingen. Problemen die voor kunnen komen na de operatie:

 • Stijfheid in gewrichten en spieren
 • Verharding van het littekenweefsel
 • Onvoldoende herstel van het gevoel in de achterhand
 • Onvoldoende herstel van de spierkracht in de achterhand
 • Onvoldoende balans tijdens het lopen
 • Geen of onvoldoende controle over poepen/plassen
 • Klachten in voorhand door compensatie

Voor jou als eigenaar is de operatie geslaagd wanneer de hond pijnvrij is, controle heeft over poepen en plassen en natuurlijk normaal kunt wandelen. Je hebt door verkregen informatie van de dierenarts en elders een verwachting over de duur van het herstel. Hoe lang het gaat duren voordat jouw hond weer gaat lopen en ook correct gaat lopen is sterk afhankelijk van hoe ernstig de hernia was. Zenuwweefsel kan deels herstellen maar heeft 6-9 maanden nodig om weer aan te groeien.

Hij heeft moeite met staan of is zelfs nog verlamd. Ook is het goed mogelijk dat jouw hond nog geen controle heeft over poepen en plassen en moet veel rusten. Voor jullie samen een spannende en zeer intensieve periode.

De eerste 6 weken zijn vooral gericht op genezing van het geopereerde weefsel, de weken en maanden daarna zijn van belang voor het versterken van spieren in de achterhand en rug. Hernia’s zien we vaak bij bepaalde rassen voorkomen. De oorzaak ligt hem vaak in de bouw van de hond, die uiteraard genetisch bepaald is, en de stabiliteit of ook wel stevigheid van de wervelkolom.

 1. Om de hernia te kunnen verwijderen, moest uw dierenarts door belangrijke spieren snijden;
 2. U kunt zich voorstellen dat hierdoor de stabiliteit (tijdelijk) extra vermindert is;
 3. De stabiliteit is eigenlijk zo enorm nodig is om herhaling te voorkomen;

Daarom is een volledig herstel in combinatie met aangepaste en gedoseerde beweging  van week tot week een absolute must. Je wilt het liefste dat jouw hond:

 • zo snel mogelijk pijnvrij is
 • volledige controle heeft over poepen en plassen
 • spoedig kan lopen
 • sterk genoeg is om nieuwe hernia’s te voorkomen

Wat wij bieden

 • een individueel revalidatie-traject die jou helpt om jouw hond op alle facetten weer fit te krijgen
 • advies en handvaten om  pijn te verminderen
 • tips en trucks hoe om te gaan met incontinentie
 • oefeningen ter verbetering van de soepelheid
 • oefeningen te verbetering van herstel van het gevoel
 • oefeningen en huiswerk om de juiste spieren te versterken
 • oefeningen ter verbetering van de rugstabiliteit
 • oefeningen ter verbetering van de balans
 • training en begeleiding ten aanzien van kracht en conditie
 • adviezen om herstel te versnellen
 • hulpmiddelen om het traject voor u en uw hond te vergemakkelijken en te ondersteunen

Maak een afspraak.

Hoe duur is een operatie voor hond?

Wat zijn de kosten voor een patella luxatie? – Een patella luxatie, of wel losse knieschijf, komt veel voor bij de wat kleinere honden. Bij patella luxatie schiet de knieschijf uit de groeve, hierdoor schiet de knie op slot. Hierbij loopt de hond vaak met een soort konijnenhuppel.

Hoe loopt een hond met hernia?

Zijn alle hernia’s hetzelfde en hoe herken je het? – Nee, er is verschil tussen hernia’s in de nek, de rug en in de lage rug/ onderrug. En daarnaast is er ook nog een verschil in het type hernia (zie volgende vraag). Bij een hernia in de nek komt de pijn vaak aanvalsgewijs en wordt het slepen met de poten minder vaak gezien.

Nekhernia’s waarbij de hond verlamd is, komen maar zelden voor omdat de hond in een eerder stadium al zoveel pijn heeft dat men al lang bij de dierenarts is geweest. Een hond met een hernia in de nek die een pijnaanval heeft zal zich niet willen bewegen en het hoofd heel stil houden.

Zodra de pijn gezakt is, kan de hond weer alles tot hij weer een verkeerde beweging maakt. Bij een rughernia beginnen de klachten vaak met pijn in de rug, met een bolle rug staan en vaak niet willen bewegen of heel langzaam bewegen. Dit kan overgaan in het slepen met de achterpoten tot zelfs verlamd raken.

Vaak verergeren de verschijnselen binnen een paar dagen maar het kan ook heel snel gaan waarbij soms het pijnstadium maar enkele uren bedraagt. Bij een hernia in de lage rug/ onderrug heeft de hond vaak moeite met springen en opstaan en loopt deze soms mank.

Ze hebben soms moeite met het poepen en kunnen daarbij dan vaak niet stilstaan en kunnen piepen van de pijn bij bepaalde bewegingen. Heel zelden zie je iets slepen met de poten of incontinentie.

Is een hernia operatie gevaarlijk?

Nazorg – Als u naar huis gaat, bent u nog niet volledig hersteld. Houdt u de eerste weken na de operatie rekening met pijn en vermoeidheid. In principe gaat u zonder pijnmedicatie naar huis. Zo nodig kunt u thuis paracetamol nemen. U leert zelf aanvoelen wat uw rug kan verdragen.

Als er een indicatie is voor verdere behandeling dan overlegt de fysiotherapeut dat met u en krijgt u een overdracht mee naar huis. Dan begeleidt een fysiotherapeut in uw woonomgeving u verder in het herstel.

See also:  Hoe Vaak Moet Ik Mijn Hond Wassen?

Bij een herniaoperatie is de kans op complicaties klein, maar wel aanwezig. De volgende complicaties kunnen optreden: onhoudbare pijn in rug of been, abnormale zwelling van de wond, een opengesprongen of pussende wond, hoge koorts, toenemend krachtsverlies aan 1 of beide benen en verschijnselen van incontinentie.

Heeft u een van deze symptomen, neemt u dan direct contact op met uw huisarts. Meestal heeft de neurochirurg onderhuidse hechtingen gebruikt die vanzelf oplossen. Zo niet, wilt u dan contact opnemen met de huisarts om de hechtingen na zeven dagen te laten verwijderen.

Als de chirurg hechtpleisters (steristrips) heeft gebruikt, kunt u deze zelf zeven dagen na de operatie verwijderen. Het uitbreiden van uw activiteiten (inclusief werk) hangt af van uw klachten. In principe kunt u uw werk vanaf twee weken na de operatie weer hervatten, maar dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie/klachten.

Hoe snel u uw werk kunt hervatten, hangt ook samen met het type werkzaamheden dat u doet. Na 4 tot 6 weken gaat u volgens afspraak naar de polikliniek. De neurochirurg beoordeelt het resultaat van de operatie en de belastbaarheid van uw rug.

Uw arts vertelt u hoe u de belasting mag opvoeren.

Hoe lang duurt het voor een hernia genezen is?

Hoe gaat het verder met een hernia in de rug? Bij 3 van de 4 mensen gaat de pijn in hun been en rug vanzelf weer over binnen 12 weken. De uitpuilende schijf is vanzelf teruggegaan en drukt dan niet meer op zenuwen. De rugpijn kan wel blijven.

Hoe lang duurt herstel hernia hond?

Behandeling van een hernia – Absolute hokrust voor 6 weken De behandeling van een hernia is afhankelijk van de ernst van de verschijnselen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het lang niet altijd nodig om een hernia direct te opereren. In de meeste gevallen kan ABSOLUTE HOKRUST VOOR 6 WEKEN tot volledig herstel leiden.

Absolute hokrust betekent echt de hele dag in een hok of een bench en alleen naar buiten voor ontlasting en urineren. Zelfs teckels met een volledige verlamming van de achterpoten kunnen hierdoor genezen.

Het beste werkt een grote bench. U kunt deze bij de dierenwinkel kopen of bij een webshop bestellen. Corticosteroiden en pijnstillers Hoewel het effect steeds meer en meer betwijfeld wordt, is de toediening van snelwerkende corticosteroïden nog steeds een veel ingezette medicatie.

 • In mildere gevallen worden vaak pijnstillers voorgeschreven;
 • Chirurgie Operatie is absoluut nodig indien de verlammingsverschijnselen toenemen;
 • Daarom is het bij uitvalsverschijnselen belangrijk om de eerste 48 uur regelmatig op controle te komen bij de dierenarts! Daarnaast is operatie noodzakelijk bij zeer ernstige verlammingsverschijnselen met uitval van de pijnreflexen;

Ook dit is iets wat alleen uw dierenarts goed kan beoordelen. Chirurgie van hernia’s is specialistenwerk en in de meeste gevallen zal uw dierenarts u daarvoor doorsturen. Ondersteuning en ontlasting van nek of rug De volgende accessoires zijn nuttig bij de behandeling van hernia’s omdat ze de nek of rug van uw hond ontlasten in verschillende situaties.

 1. Ook wanneer uw hond hersteld is van een hernia is het belangrijk om de nek of rug te ontlasten om de kans op een nieuwe hernia te verkleinen;
 2. NB laat u niet misleiden in het geval dat uw hond al na een paar dagen geen klachten meer heeft! Indien de diagnose hernia is gesteld, heeft de tussenwervelschijf de 6 weken rust echt nodig om te herstellen;

Uw hond eerder zijn bewegingsvrijheid teruggeven kan leiden tot een hernieuwde en ernstigere hernia!.

Hoe hond met hernia laten plassen?

Hier een hond die het toen gelukkig in de tuin deed: buiten zetten, plas doen en weer terug naar binnen. Poepen was toen wel een probleem, dus toen maar iets gegeven zodat het zachter werd en makkelijker eruit kon zonder dat hij ging hurken. Heel veel succes!.

Welke medicatie bij hernia hond?

Conservatieve behandeling van de hernia – De basis van een conservatieve hernia behandeling is RUST al dan niet aangevuld door medicatie. De rust bestaat uit 4-6 weken hok of bench rust. Het is nodig dit strikt op te volgen want afwijken van dit schema kan leiden tot het herhalen van klachten maar ook het verslechteren van de situatie.

Naast rust wordt er ook vaak pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie gegeven. Voor honden die met name pijnlijk zijn geven we een NSAID (Niet Steroide Anti Inflamatoire Drug). Als er verlammingsverschijnselen zijn geven we corticosteroïden.

De belangrijkste reden om deze medicatie voor te schrijven is dat dit het lichaam helpt de “hernia op te ruimen” en daarmee de druk van zenuwen of ruggenmerg af te halen. Een plezierige werking is ook dat ze de pijn onderdrukken. Maar daar schuilt ook gelijk het gevaar in.

Wat kost een operatie bij de dierenarts?

Indicatie kosten dierenarts hond –

Aandoening of ingreep hond Geschatte kosten  (bedragen inclusief btw)
Sterilisatie o. consult, medicatie, operatie, nazorg € 180,- tot € 650,-
Loszittende knieschijf  (Patella luxatie) o. consult, röntgenfoto’s, operatie, nazorg  € 700,- tot € 1. 200,-
Botbreuk o. consult, röntgenfoto’s, pijnstilling, infuus, operatie € 400,- tot € 1. 000,-
Vaccinatie o. consult, inenting € 80,- tot € 120,-
Darmoperatie o. consult, röntgenfoto’s, pijnstilling, infuus, operatie € 500,- tot € 1. 000,-
Gebitsprobleem   o. consult, narcose, eventueel bloedonderzoek, medicatie, gebitsbehandeling  € 175,- tot € 750,-
Chippen o. consult en chippen € 80,- tot € 150,-

De prijzen die wij tonen komen uit openbare bronnen. Dit zijn dus bedragen die in het algemeen gelden. De kosten zijn o. afhankelijk van de soort ingreep en het gewicht van je huisdier. Het kan zijn dat dierenklinieken een lagere of hogere prijs rekenen. Vraag altijd aan je dierenarts hoeveel het bij hem kost. Wil je weten wat je vergoed krijgt vanuit onze huisdierenverzekering? Bekijk dan ons  vergoedingenoverzicht ..

Wat als je de dierenarts niet kan betalen?

Is de hernia van jouw hond net zo erg als die van mensen?

In Nederland leven ongeveer 33,4 miljoen huisdieren. De huisdierbezitters in Nederland geven in totaal 2 miljard per jaar uit aan de verzorging en voeding van hun huisdier. In Nederland leven ook veel huisdieren bij eigenaren die het financieel niet altijd even ruim hebben. Er leven naar schatting 66. 000 huisdieren bij gezinnen onder de armoede grens.

 • Voor deze mensen kunnen de jaarlijkse kosten voor met name voer en medische hulp een enorme zorg zijn;
 • Het hebben van een huisdier heeft positieve effecten op de mentale en fysieke gezondheid van de eigenaar;

De band tussen mens en dier kan enorm sterk zijn. Voor sommige mensen is een huisdier als een kind en helpt een huisdier mensen door te gaan in het leven. Dieren geven gezelschap en kunnen helpen bij het leggen van sociale contacten. Deze hechte band tussen mens en dier is een reden dat afscheid doen van een dier voor veel mensen geen optie is, ook al hebben zij het financieel krap.

Er zijn zelfs mensen die daarom een (nieuw) huisdier aanschaffen, ondanks een financieel moeilijke situatie. Het LICG heeft eind 2017 onderzoek laten doen naar de in Nederland aanwezige dierenhulpverleningsfaciliteiten, zoals dierenvoedselbanken en minimadierenartsen.

Daarnaast zijn er enquêtes afgenomen onder 274 minima. Hen zijn vragen gesteld over de bekendheid met dierenhulpverlening, het gebruik hiervan, dierverzekeringen en of zij ooit vanwege financiële redenen afstand hebben moeten doen van hun huisdier. De meest gehouden huisdieren in dit onderzoek waren de kat (30%) en vissen (26%), gevolgd door honden (21%).

Het merendeel van de deelnemers aan het LICG onderzoek was al in het bezit van een huisdier op het moment dat ze in een financieel moeilijke situatie terecht kwamen. Daarnaast gaf 25% van de respondenten aan dat zij een dier hebben aangeschaft terwijl zij in een financieel moeilijke situatie zaten.

Een huisdier is voor deze mensen vaak veel meer dan ‘alleen een dier’. De respondenten omschrijven hun huisdieren vaak als een kind of als steun. Uit de enquête bleek dat het huisdier soms een reden is om voor te leven. Er kwam bijvoorbeeld naar voren dat wanneer respondenten kampen met een depressie of een andere psychische  aandoening , zoals PTSS en autisme, hun huisdier de reden is om uit bed te komen of naar buiten te gaan.

 1. Een grote groep van 103 respondenten (38%) is alleenstaand;
 2. Niet alleen alleenstaanden hebben gezelschap opgegeven als reden voor het aanschaffen van een huisdier;
 3. 208 respondenten (77%)  hebben als reden ‘gezelschap’ voor de aanschaf van een huisdier;

184 respondenten (68%) geven aan dieren leuk te vinden en 142 respondenten (42%)  geven aan iets te willen hebben om voor te zorgen. 52 respondenten (19%) geven aan een andere reden te hebben voor de aanschaf van een huisdieren. De meest voorkomende reden die hier gegeven is, is dat het dier voor de respondent moet zorgen.

Het gaat hierbij om hulphonden. Ook sport en bewaking  worden als redenen genoemd om een huisdier aan te schaffen. Dierenvoedselbanken delen voeding voor huisdieren uit aan huisdiereigenaren die dit zelf niet kunnen betalen.

Minimadierenartsen zijn dierenartsen waar mensen in een financieel moeilijke situatie tegen een gereduceerd tarief hun dieren kunnen laten behandelen. Dierenhulpverleningsfaciliteiten zoals speciale dierenvoedselbanken bestaan nog niet erg lang en nog steeds komen er nieuwe initiatieven bij.

Deze verschillende organisaties kennen vaak ook verschillende regelingen. Het is afhankelijk van de organisatie aan welke voorwaarden een eigenaar moet voldoen om gebruik te kunnen maken van een bepaalde regeling.

Veel organisaties zijn niet professioneel georganiseerd, of zij profileren zich niet duidelijk. Dit uit zich in onder andere onduidelijke en/of incomplete websites. Dit zorgt er voor dat zij soms lastig te vinden zijn op internet. Uit het onderzoek van het LICG komt naar voren dat, hoewel meer dan de helft van de benaderde minima bekend is met het termen als dierenvoedselbank en minima dierenarts, slechts een veel kleiner deel van deze mensen er ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

Dit blijkt met name te komen door onbekendheid met de organisaties. Voor de dierenartsen met speciale regelingen voor minima geldt veel onbekendheid. Op de websites van “gewone” dierenartsen is vaak weinig te vinden over eventuele mogelijkheden, zoals gereduceerde tarieven of afbetalingsmogelijkheden.

De dierenartsen die zich duidelijk profileren als minimadierenarts, zijn lang niet altijd bekend bij de minima of zitten te ver weg. Een deel van de minima gaat bovendien helemaal niet naar de dierenarts met hun dieren. Daarnaast willen mensen niet altijd weg bij hun vertrouwde dierenarts, ook al is die misschien duurder.

Tot slot geven mensen aan dat een speciale minimadierenarts soms nog steeds te duur is. Als het om dierenvoedselbanken gaat, geldt ook weer dat veel minima de weg naar deze organisaties niet kunnen vinden, doordat deze onbekend zijn.

Daarnaast is er niet altijd een dierenvoedselbank in de buurt of komt men er niet voor in aanmerking. Ook zijn er mensen die geen gebruik kunnen maken van de dierenvoedselbank, omdat hun dier speciaal voer nodig heeft, dat niet aangeboden wordt. Het voer bij dierenvoedselbanken wordt gedoneerd door particulieren of bedrijven en het aanbod kan daardoor steeds verschillen.

Bij het aanschaffen van een huisdier moet ook nagedacht worden over de eventuele medische kosten die hier bij komen kijken. Uit eerder onderzoek van de Universiteit Utrecht bleek dat meer dan 60% van de respondenten hun huisdieren soms niet de nodige veterinaire zorg heeft geboden omdat er een gebrek was aan financiële middelen.

Uit dat onderzoek bleek ook dat er onder de respondenten een grote behoefte is aan instellingen waar ze naartoe kunnen voor hulp bij zorg voor hun huisdier. Juist voor onverwachtse (hoge) dierenartskosten bestaat de mogelijkheid om een huisdier te verzekeren.

Van de door het LICG ondervraagde minima heeft echter slechts 9% een zorgverzekering voor hun huisdier. Zo’n zorgverzekering blijkt vaak te duur te zijn voor de doelgroep. Ook kunnen niet alle dieren verzekerd worden.

De hoge en vaak onverwachte kosten kunnen voor mensen in een financieel moeilijke situatie een reden zijn om afstand te doen van hun huisdier. In het LICG onderzoek geeft 9% van de respondenten aan wel eens afstand gedaan te hebben van een huisdier. Van deze mensen zat 60% op het moment van afstaan in een financieel moeilijke situatie, wat in de meeste gevallen ook de reden was om afstand te moeten doen.

 1. Het LICG heeft een lijst opgesteld met bij haar bekende adressen waar minima met een huisdier terecht kunnen voor hulp;
 2. De lijst bevat gegevens van dierenvoedselbanken, minimadierenartsen en stichtingen die voer uitgeven of bepaalde regelingen aanbieden;

De verschillende aanbieders kennen elk hun eigen eisen om hiervan gebruik te kunnen maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een verplichte inschrijving bij de plaatselijke voedselbank, een maximaal te besteden inkomen of een maximaal aantal huisdieren waarvoor u ondersteuning kunt vragen.

Wat kost een rontgenfoto van een hond?

Kosten röntgenfoto   – Tegenwoordig kan een dierenarts ook digitaal een röntgenfoto laten maken. Het voordeel hiervan is dat de dierenarts op een beeldscherm de gemaakte foto goed kan inzoomen en dan kan bij een traditionele röntgenfoto niet. De kosten voor een digitale röntgenfoto is rond de €100 en een traditionele röntgenfoto kost ongeveer €90.

Wat kost een CT scan voor een hond?

De kosten van een CT scan – De prijs van een CT scan is heel lastig vast te stellen, deze is namelijk altijd weer anders voor een andere situatie. Zo is het bijvoorbeeld van belang waarvan er een CT scan moet worden gemaakt. De gemiddelde kosten voor een CT scan bedrag om en nabij de €150,-.

Hoe herken je een hernia Wat zijn de belangrijkste symptomen?

In de meeste gevallen heeft u bij een hernia pijn in de (onder)rug. U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en soms tot in de voet. De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.

Wat te doen bij rugpijn hond?

Hoe wordt lage rugpijn vastgesteld en behandeld? – De diagnose lage rugpijn wordt gesteld aan de hand van klinisch onderzoek door de dierenarts eventueel aangevuld met röntgenfoto’s, een CT-scan of een MRI. Veel dierenartsen starten bij honden met lage rugpijn met een behandeling bestaande uit pijnstilling en rust gedurende 6 weken.

In een aantal gevallen zal dit leiden tot verbetering van de situatie maar in een groot aantal van de gevallen gaan de klachten niet over of keren ze terug. Röntgenfoto’s of een CT- of MRI scan geven een beter beeld van de factoren die in dit gebied een rol spelen en bij een CT- of MRI scan zal een eventueel aanwezige hernia in beeld gebracht worden.

Bij ernstige klachten of indien er sprake is van een hernia zullen veel dierenartsen doorverwijzen voor operatie om de druk op het ruggenmerg in de lage rug te verminderen. Bij beide behandelmethodes wordt er echter niets gedaan aan de afwijkende stand van het heiligbeen en de laatste lendenwervels.

 1. Door de afwijkende stand van het heiligbeen en eventueel de laatste lendenwervels te corrigeren wordt de druk op het ruggenmerg verminderd waardoor het lichaam de kans krijgt te herstellen;
 2. De afwijkende stand kan worden opgeheven door middel van orthomanipulatie;

Orthomanipulatie is het rechtzetten van afwijkende wervelstanden met behulp van de handen. Deze vorm van diergeneeskunde wordt bedreven door dierenartsen die hiervoor een speciale opleiding hebben gevolgd en zich verder hebben bekwaamd in de orthopedie en neurologie.

 1. Orthomanueel dierenartsen werken volgens de methode Aharon;
 2. Drs;
 3. Aharon heeft de orthomanuele behandelmethode ontwikkeld vanuit de orthomanuele geneeskunde waarbij uitgegaan wordt van de symmetrie in de wervelkolom en de gewrichten;

De achterliggende gedachte is dat bij afwijkingen in het skelet pijnklachten en andere problemen door belemmering van de zenuwbanen kunnen leiden tot pijn en functieverlies bij mens en dier. Door te zorgen dat de symmetrie in de wervelkolom en de gewrichten gewaarborgd wordt kan het lichaam zonder belemmering vanuit het zenuwstelsel functioneren. Orthomanueel dierenartsen onderzoeken een patiënt altijd volledig. Dit heeft verschillende doeleinden waarbij het heel belangrijk is om een compleet beeld van een hond te krijgen. Is er sprake van afwijkingen in de symmetrie van de wervelkolom en/of de gewrichten dan worden die door een orthomanueel dierenarts gecorrigeerd en wordt een aanvullend revalidatie advies gegeven om het herstel van het lichaam te bevorderen.

Wat te doen bij hernia met uitstraling been?

Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, maar vermijd houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken en/of de rug belasten. Probeer zoveel mogelijk de gewone dagelijkse zaken te blijven doen, maar ga niet over uw pijngrens heen.

Is wandelen goed voor een hernia?

Wat kun je zelf doen aan een hernia? – Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.

 1. Begin met korte wandelingen en breid dit langzaam uit;
 2. Indien gewenst kun je volgens de intervalmethode het wandelen opbouwen, waarbij je tussendoor regelmatig stopt en ontspant;
 3. Als je thuis wilt uitrusten van alle inspanningen zoals staan en wandelen, dan kun je het beste even gaan liggen;

Vermijd verder veelvuldig bukken en het tillen van zware objecten. Belast de rug binnen de pijngrens en bouw activiteiten op op geleide van de klachten.

Hoe lang wachten met hernia operatie?

Zoals hierboven is aangegeven, is het in de meeste gevallen raadzaam om zes tot acht weken te wachten voordat er geopereerd wordt. In sommige gevallen is het echter verstandig om eerder te opereren.

Waar beste hernia operatie?

Het Catharina Ziekenhuis heeft haar ‘herniastraat’ nog verder verbeterd. De herniastraat biedt patiënten met rugklachten en uitstralende pijn binnen één dag een consult bij de neuroloog, een MRI-scan, de uitslag, een behandelvoorstel én nu ook de behandeling tegen de pijn.

 • “Deze laatste toevoeging is uniek;
 • Het Catharina Ziekenhuis is in de regio het enige ziekenhuis dat dit aanbiedt;
 • Veel ziekenhuizen werken al met een ‘herniastraat’, maar op de pijnbehandeling moeten patiënten vaak nog  weken wachten”, legt neuroloog dr;

Bart van Nuenen uit. Van Nuenen en pijnspecialist Jurgen Koster hebben de werkwijzen van de afdeling Radiologie, de polikliniek Neurologie en de polikliniek Pijngeneeskunde onder de loep genomen om het voor de patiënt nog patiëntvriendelijker te maken. “Het feit dat we snel kunnen handelen, levert voor een patiënt met continu pijn een enorme tijdwinst op”, weet Koster. Wat Kost Een Hernia Operatie Bij Een Hond  Pijnspecialist Jurgen Koster (l) en neuroloog dr. Bart van Nuenen / Catharina Ziekenhuis.