Wat Kost Endoscopie Hond?

Wat Kost Endoscopie Hond
Kosten endoscopisch onderzoek vaak per minuut – Zoals met de meeste kosten bij dierenartsen kunnen de tarieven erg verschillen. De regio waar je woont speelt daarbij een rol, maar ook hoe geavanceerd de dierenartspraktijk of dierenkliniek is waar je je hond endoscopisch laat onderzoeken.

 • Op medisch gebied is er ook steeds meer mogelijk voor je hond, endoscopische onderzoeken zijn daar een goed voorbeeld van;
 • Maar om mee te gaan met de tijd en vooruitgang hebben dierenarts veel moeten investeren;

Die prijzen worden uiteraard doorberekend. Veel dierenartspraktijken- en klinieken rekenen voor een endoscopisch onderzoek een prijs per minuut. Wie rondkijkt op internet zal verschillende prijzen per minuut tegenkomen die tussen de 7 en 15 euro per minuut liggen.

 1. Als je deze prijzen per minuut tegenkomt is het dus goed om vooraf te informeren hoeveel tijd de dierenarts verwacht kwijt te zijn met het endoscopisch onderzoek;
 2. Sommige dierenartsen brengen naast de kosten voor endoscopisch onderzoek ook nog extra kosten in rekening voor eventuele narcose of verdoving;

Afhankelijk van het soort kijkoperatie dat je hond nodig heeft kan het ook nodig zijn om biopten te nemen bij je hond. Tijdens de endoscopie verzamelt de dierenarts dan kleine stukjes weefsel van je hond die in het laboratorium nader onderzocht moeten worden.

Deze biopten worden meestal naast de kosten van het onderzoek apart in rekening gebracht. Als de dierenarts weefsel nodig heeft voor een biopt dan zal hij gemiddeld tussen de 4 en 6 biopten nemen om goed onderzoek te kunnen doen.

De gemiddelde kosten per biopt liggen rond de 15 euro.

Wat kost een endoscopie?

Een darmonderzoek zonder weefselonderzoek kost dus 592,79 Euro aan het ziekenfonds of de verzekering en 29,58 Euro aan diegene die het onderzoek laat uitvoeren. Eerlijkheidshalve moet je hieraan nog de kost van de voorbereidende drankjes toevoegen, dat is nog 15 à 20 euro extra.

Wat is een endoscopie hond?

Endoscopie bij huisdieren – Een endoscopie (letterlijk: binnenin kijken) is een onderzoek om verschillende lichaamsholtes van een dier, meestal hond of kat, in beeld te brengen en wordt uitgevoerd met een instrument genaamd de endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang of een rigide buis (zie hieronder) die is uitgerust met een kleine camera en een sterke lichtbron waarmee scherpe beelden verkregen worden van de binnenzijde van het gewenste orgaan. Deze beelden worden op een aangekoppeld beeldscherm weergegeven, waardoor ‘live meegekeken kan worden. Vaak heeft de endoscoop ook een ‘werkkanaal’ waar verschillende instrumenten door naar binnen gebracht kunnen worden om procedures uit te voeren, denk bij-voorbeeld aan het nemen van biopten of om ‘vreemde voorwerpen’ te grijpen en te verwijderen (zie verder).

 1. Een endoscopie wordt onder algehele anesthesie uitgevoerd;
 2. Het grote voordeel van endoscopie is dat het minimaal belastend is voor het dier;
 3. Door met dit onderzoek in bijvoorbeeld maagdarmkanaal of longen te kijken, kan het dier een operatie bespaard blijven;

De anesthesieduur en herstelperiode zijn hierdoor een stuk korter en onnodige operatiepijn wordt voorkomen.

Wat kost een narcose voor een hond?

Hond onder narcose, wat zijn de kosten? – Op het moment dat je hond geopereerd moet worden of een gebitsbehandeling ondergaat, zal de dierenarts narcose toepassen. Hierdoor is je hond bewusteloos, voelt hij geen pijn en zijn de spieren ontspannen. Wanneer jouw hond behandeld wordt, zijn de kosten van een narcose vaak, maar niet altijd bij de kosten van de behandeling inbegrepen.

Wat kost opname hond?

Chirurgie

opname met intraveneus infuus € 59,65
opname cavia/konijn met dwangvoederen € 31,95
opname hond /24 uur € 38,65
opname kat/24 uur € 23,35
opname in zuurstofkooi/24 uur € 66,40

.

Wat is het verschil tussen een endoscopie en een coloscopie?

Wat is een endoscopie? – Door middel van endoscopie kunnen verschillende organen van de binnenkant bekeken worden. De endoscoop is het instrument waarmee het kijkonderzoek wordt uitgevoerd. Dit instrument bestaat uit een lange dunne slang met op het uiteinde een lampje en een kleine camera. Endoscopieën op verschillende plaatsen in het lichaam hebben ieder een eigen naam:

 • Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie).
 • Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie.
 • Een endoscopie van de slokdarm noem je oesofagoscopie.
 • Een endoscopie van het sigmoïd (laatste deel van de dikke darm) noem je sigmoïdoscopie.
 • Een endoscopie van de endeldarm noem je proctoscopie of rectoscopie.
 • Een endoscopie van de longen noem je bronchoscopie.
 • Een endoscopie van de baarmoeder noem je hysteroscopie.
 • Een endoscopie van de blaas noem je cystoscopie.

Er bestaat ook nog zoiets als een echo-endoscopie. Bij echo-endoscopie bevindt zich een echoapparaatje op het uiteinde van de slang. Hiermee worden echobeelden van binnenin het lichaam gemaakt.

Wat kost een maag darm onderzoek?

Wat krijgt u vergoed? – De kosten van het bevolkingsonderzoek darmkanker worden vergoed door de overheid. De ontlastingstest die u hiervoor thuis ontvangt, kost u dus niets. Lees meer over het bevolkingsonderzoek darmkanker op de website van het RIVM. Als vervolgonderzoek voor een coloscopie nodig is, krijgt u een vergoeding vanuit de basisverzekering:

 • Gaat u naar een ziekenhuis of behandelcentrum met een contract voor het bevolkingsonderzoek darmkanker? Dan vergoeden we 100% van de kosten.
 • Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan betaalt u een deel van de kosten zelf.
 • Gaat u naar een zorgverlener zonder contract en hebt u een restitutiepolis? Dan krijgt u de kosten volledig vergoed tot een redelijke marktprijs.

Wat zijn de kosten van een dierenarts?

De kosten voor een dierenarts consult – Zoals je hierboven al leest variëren de kosten voor een dierenarts behandeling heel erg. Niet alleen heeft dit te maken met het soort ras van je hond of kat, maar ook met het gewicht van je huisdier. Bovenstaand kostenplaatje geeft je wel een goede inschatting van hoeveel geld je kwijt bent aan verschillende behandelingen die de meeste huisdieren wel een keertje in hun leven ondergaan.

Bij sommige dierenartsen is de behandeling inclusief consult en bij andere dierenartsen is deze exclusief consult. En dat maakt behoorlijk uit in de totale kosten van een medische behandeling. Meestal kost een consult rond de €35,- voor 15 minuten.

Wil je een behandeling aan huis? Dan is dit vaak duurder en worden er voorrijkosten gefactureerd. Daarnaast rekenen dierenartsen een hoger tarief voor consulten in het weekend en buiten werktijden om. Bij een spoedconsult moet je meestal rekening houden met een prijs van tussen de €60,- en €100,-.

Hoe lang duurt uitslag biopt hond?

Hoe gaat het nemen van huidbiopten in zijn werk? – Voor het nemen van de biopten scheren we de huid ter plekke als dat nodig is. Vervolgens geven we een injectie om de huid plaatselijk te verdoven. Als de huid ongevoelig is geworden, nemen we met een “appelboortje” van 4 of 6 mm doorsnede enkele stukjes huid weg.

De hierdoor ontstane wondjes worden met 1 of 2 hechtingen gesloten. Dit gebeurt met oplosbaar materiaal; u hoeft de hechtingen dus niet te laten verwijderen. Het weefsel wordt ter beoordeling opgestuurd naar een gespecialiseerde patholoog met ervaring op het gebied van huidziektes.

Na ongeveer 10 dagen kunt u de uitslag verwachten. .

Wat kost een endoscopie bij een paard?

Maar welke kosten moet ik verwachten als ik een “maagzweer” vermoed? – Om een duidelijke diagnose van een maagzweer te kunnen stellen, moet eerst een gastroscopie worden uitgevoerd door de dierenarts. De kosten hiervoor liggen, afhankelijk van de regio en of het in de eigen stal of in de kliniek wordt uitgevoerd, tussen de € 200 en € 500.

 1. Voor een gastroscopie moet het paard ten minste twaalf uur vasten en verdoofd worden;
 2. Als het vermoeden “maagzweer” wordt bevestigd, wordt het paard meestal eerst behandeld met de werkzame stof omeprazol, die bijvoorbeeld in de preparaten GastroGard of Pepticure zit;

Het wordt oraal toegediend in de vorm van een pasta. De werkzame stof omeprazol remt de vorming van zoutzuur in de maag, waardoor de maagzweren genezen en het beschadigde maagslijmvlies kan regenereren. De behandeling met omeprazol vindt plaats gedurende acht weken volgens de bijsluiter, waarvan het paard 4 mg omeprazol per kg lichaamsgewicht krijgt in de eerste vier weken en 1 mg omeprazol per kg lichaamsgewicht in de laatste vier weken.

 • Om aan te tonen wat een acht weken durende behandeling met omeprazol kost, hebben we dit geïllustreerd in een voorbeeld;
 • Voorbeeld: behandeling van een 600 kg zwaar paard met Gastrogard 1 Gastrogard tube kost ongeveer € 30;

1 tube bevat 6,16 g Gastrogard 1 g Gastrogard bevat 370 mg omeprazol (37 %) ⇒ 1 tube Gastrogard is goed voor 2,28 g Omeprazol Het paard krijgt 4 mg omeprazol per kg lichaamsgewicht in de eerste vier weken ⇒ 600 kg zwaar paard ontvangt 2,4 g omeprazol ⇒ 2,4 g omeprazol komt overeen met ongeveer één tube Gastrogard ⇒ gedurende de eerste vier weken heeft het paard één tube Gastrogard per dag nodig ⇒ Behandelingskosten in de eerste vier weken: 840 € Het paard krijgt 1 mg omeprazol per kg lichaamsgewicht in de laatste vier weken ⇒ 600 kg zwaar paard ontvangt 0,6 g omeprazol ⇒ 0,6 g omeprazol komt overeen met ongeveer een kwart tube Gastrogard ⇒ in de laatste vier weken heeft het paard elke dag een kwart tube Gastrogard nodig ⇒ behandelingskosten in de laatste vier weken: 210 € Totale kosten van acht weken Gastrogard behandeling: 1050 €.

Wat kost het verwijderen van een tumor bij een hond?

Operatiekosten – Een tumor kan op verschillende manier behandeld worden. Een tumor kan chirurgisch verwijderd worden, behandeld worden door middel van chemotherapie of bestraald worden. De kosten van een deze behandelingen liggen tussen de €500 en €1. 500,-.

See also:  Waar Slaapt Hond S Nachts?

Kan een hond dood gaan van narcose?

In vergelijking met diergeneeskundige zorg is in de geneeskunde bij mensen het narcoserisico nog een fors stuk lager. Volgens Joost Uilenreef, Europees medisch specialist in anesthesiologie en pijnmanagement bij dieren, komt dit omdat specifieke complexe zorg voor risicopatiënten vooral wordt geboden bij gespecialiseerde centra.

Kan de diergeneeskunde hier lessen uit halen? – Er mag dan ook meer en betere aandacht komen voor de begeleiding van narcose bij dieren. Dat vindt AniCura Specialistische Dierenkliniek Utrecht (SDU). Zij maakt hier zelf werk van door de aanstelling van Joost Uilenreef, dierenarts en Europees veterinair specialist anesthesiologie en pijnmanagement.

Samen met hem gaat de SDU lezingen en nascholing organiseren voor dierenartsen en dierenartsassistenten. Wij gingen in gesprek met Joost over de risico’s en complicaties van narcose bij dieren en gaan dieper in op zaken die baasjes belangrijk vinden. Hart voor Dieren: Waarom is het risico op complicaties tijdens de narcose bij mensen lager dan bij dieren? Joost Uilenreef: Bij mensen is de anesthesie rondom een operatie veel uitgebreider georganiseerd, omdat er simpelweg meer geld voor beschikbaar is.

 1. Dat betekent dat er meer artsen met specialistische kennis zijn én ze beschikken over meer geavanceerde apparatuur;
 2. Elk ziekenhuis heeft altijd tenminste 1 anesthesioloog die een anesthesie-team aanstuurt en de complexe situaties zelf mee begeleidt;

De taken op de operatiekamer in het ziekenhuis zijn helder verdeeld, je hebt een operatie-team en een anesthesie-team. Bij dieren is dit – vanwege de hoge kosten van deze vorm van zorg – anders, maar zo efficiënt mogelijk georganiseerd. Hierbij doen minder mensen hetzelfde werk, en bepaalt de dierenarts die opereert tegelijkertijd ook de anesthesie. HvD: Welke complicaties kunnen optreden? Joost: Complicaties die kunnen optreden bij dieren zijn hetzelfde als bij mensen. Bij lange operaties of kleine dieren ligt sterke afkoeling op de loer. Het dier kan te diep of niet diep genoeg in anesthesie zijn, de bloeddruk kan instabiel worden of het hart onregelmatig gaan samentrekken. Wanneer dit niet onder controle kan worden gekregen, kunnen belangrijke orgaanfucties bedreigd worden of zelfs deels uitvallen.

 1. Momenteel zijn er in Nederland nog maar enkele erkende medisch specialisten anesthesie voor dieren werkzaam;
 2. Meer complexe operaties worden hier uitgevoerd met dezelfde verdeling in taken zoals bij de narcose bij mensen;

Bij het ontwaken worden deze problemen dan vaak pas zichtbaar, in de vorm van niet goed doorademen na het verwijderen van het adembuisje en langzaam of heel onrustig wakker worden. Naarmate het dier voor de narcose minder fit of ernstig ziek is, neemt de kans op complicatie toe.

 • Maar dat hoeft niet het geval te zijn! Wanneer de dierenarts de gezondheidstoestand van het dier goed kent, kan de anesthesie op de problemen van het dier worden aangepast;
 • Ook kunnen de risico’s op complicaties tijdens de narcose van tevoren al ingeschat en besproken worden;

Als er dan tijdens de narcose complicaties optreden, heeft de dierenarts deze al voorzien en kan hij direct de juiste behandeling geven. Zo blijven de gevolgen voor het dier ook beperkt. HvD: Sterven er regelmatig dieren door narcose? Joost: In Nederland zijn hier geen cijfers van bekend.

 1. In het Verenigd Koninkrijk is het enige jaren geleden wel onderzocht;
 2. Hieruit bleek dat bij gezonde honden en katten het risico op overlijden tot twee dagen na de narcose ruim tweehonderd keer hoger ligt dan bij de mens;

In Nederland herkennen wij ons helemaal niet in deze cijfers, maar in Nederland is er ook (nog) geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De kans op complicaties met ernstige gevolgen voor het dier neemt duidelijk toe wanneer het dier al ernstiger onderliggende aandoeningen aan vitale organen heeft, zoals luchtwegen, hart, longen, hersenen, lever of nieren.

 • Wanneer dergelijke aandoeningen niet bij de dierenarts onder de aandacht komen kan de narcose hier ook niet op worden aangepast, wat tot complicaties kan leiden;
 • HvD: Wat kan er anders, of beter bij anesthesie? Joost: De winst zit hem vooral in meer aandacht voor het van tevoren opsporen van dieren met aandoeningen of een slechte conditie, omdat deze dieren een verhoogd narcose risico hebben;

Ook kan het dier meerdere onderliggende aandoeningen hebben, die in kaart gebracht moeten worden. Door bij de huisdiereigenaar goed door te vragen en bij twijfel eventueel nader onderzoek te doen kunnen aandoeningen al vooraf worden vastgesteld en zo mogelijk worden behandeld.

 1. Vervolgens kan een anesthesieprotocol gevolgd worden waar de praktijk bekend mee is en die aansluit bij wat het dier nodig heeft;
 2. Zo wordt het risico verminderd;
 3. Ik werk nu ruim 12 jaar als anesthesioloog in Nederland en heb mijzelf ten doel gesteld om mijn kennis en ervaring over anesthesie en pijnbestrijding beschikbaar te stellen voor alle klinieken;

Om zo gezamenlijk meer aandacht en betere zorg rondom de narcose bij dieren te realiseren. Zo organiseren we vanuit de Specialistische Dierenkliniek Utrecht (SDU) regelmatig kennissessies voor dierenartsen en dierenartsassistentes over anesthesie en helpen we bij het maken van de vertaalslag naar hoe ze dit in de eigen praktijk zo goed mogelijk kunnen benutten.

Dieren met meerdere onderliggende aandoeningen, waarbij aanpassingen aan de anesthesie gedaan moeten worden, kunnen doorverwezen worden naar een specialistische kliniek waar een Europees specialist anesthesiologie werkzaam is.

Niet alle huisdiereigenaren zijn bekend met mogelijkheid dat ze hun eigen dierenarts hiernaar kunnen vragen. De vaak complexere zorg is bij een kliniek als de SDU, met alleen maar erkend medische specialisten, door veel ervaring heel efficiënt ingericht. HvD: Hoe kunnen huisdiereigenaren beter geïnformeerd worden over de risico’s en bijwerkingen van narcose? Joost: Een gezond jong-volwassen dier zonder ziekteverleden heeft geen verhoogd anesthesie risico. En is voor de standaard onderzoeken en operaties onder narcose bij uitstek goed af bij de eigen dierenarts. Deze kan de vragen over de in de praktijk gebruikte narcose-protocollen beantwoorden. Bijvoorbeeld welke pijnstilling en welke ondersteunende zorg in de vorm van extra zuurstof, infuus en actief warm houden er wordt gegeven tijdens de narcose en bij het wakker worden.

 1. Naast meer geavanceerde en meer intensieve zorg rondom de narcose, kunnen complexe onderzoeken en behandelingen onder narcose in kortere tijd worden uitgevoerd;
 2. Een optimale behandeling onder een op maat uitgevoerde narcose met een zo kort mogelijk duur verlaagt aantoonbaar het narcose risico;

Met deze zorg en bewaking van de vitale functies bij gezonde dieren houdt de dierenarts zijn narcose-ervaring op peil en kan hij ook sneller mogelijke complicatie herkennen en daar naar handelen. Deze ervaring is waardevol wanneer er dieren met een verhoogd narcose risico – zoals hele jonge, of oude dieren en dieren met minder reserve in de vitale orgaanfunctie – onder narcose gaan.

 1. De weerbaarheid tegen de effecten van narcose is bij deze dieren verminderd Meer ondersteuning en bewaking tijdens de narcose bij deze dieren zorgt ervoor dat ze doorgaans goed door de narcose komen;
 2. Met name het weer wakker worden heeft nadrukkelijker aandacht nodig;

De bewakingsapparatuur is dan vaak al afgekoppeld en er is soms niet onafgebroken een assistente meer aanwezig als alles aanvankelijk goed lijkt te gaan. De assistente moet vaak weer helpen bij een volgende operatie of aan de balie. De dierenarts kan voor advies ook contact met mij opnemen en zo kunnen we een anesthesieprotocol afgestemd op het dier maken en de risico’s met de eigenaar bespreken.

HvD: En wat kunnen baasjes doen om complicaties zoveel mogelijk te helpen voorkomen? Joost: Voor huisdiereigenaren is het echt heel belangrijk dat ze, voordat het dier wordt geopereerd en onder narcose gaat, de juiste informatie doorgeven over de gezondheidstoestand van hun dier.

Zonder deze kennis kan de dierenarts de narcose niet goed afstemmen en wordt het risico op complicaties groter. Vertel hem of haar over de conditie, gezondheid, vastgestelde aandoeningen, allergieën voor geneesmiddelen en resultaten van eerdere onderzoeken.

Met deze informatie kan de dierenarts met zijn team een plan opstellen. Wat vaak wordt onderschat ter voorbereiding van een operatie en de daarbij behorende narcose is het belang van het nuchter houden. Als het dier niet nuchter onder narcose gaat en er in de maag voedselresten, vetdruppels, plantenresten etc.

zitten, dan kan dit bij het onder narcose gaan omhoogkomen en kan het dier zich verslikken. Met een grote kans op een longontsteking, dit is een zeer ernstige complicatie. Het is belangrijk goed de instructies van de dierenarts rondom nuchter houden en medicatie op te volgen.

 1. (Zie kader links) HvD: Wat gebeurt er als anesthesie niet correct wordt toegepast? Wat zijn de mogelijke gevolgen voor het dier? Joost: Als een dier een algehele anesthesie krijgt voor een operatie, bijvoorbeeld een knie-operatie dan is het doel van de anesthesie dat het dier niets meemaakt van de ingreep; dat hij niet reageert op pijnprikkels tijdens de ingreep, dat de vitale organen van het dier voldoende zuurstofrijk bloed krijgen om goed te blijven functioneren en dat het dier weer vlot en comfortabel – en zonder pijn – wakker wordt;

Als de anesthesie niet goed is toegepast zou je dat merken aan een of meerdere van bovenstaande punten. Het zou kunnen dat het dier op de operatie reageert (te lichte narcose) of meteen na de operatie veel pijn ervaart. Dit is niet wenselijk, want onvoldoende pijnstilling verhindert een optimaal herstel.

See also:  Wanneer Hond Wisselen?

Ook is de kans dan groot dat bij een volgend bezoek aan de dierenkliniek het dier door de eerdere ervaring veel meer stress gaat vertonen. Als de bloed- en zuurstofvoorziening van de organen van het dier kritiek wordt, ontstaan de al eerder genoemde complicaties en wordt het dier in het ergste geval helemaal niet meer wakker.

Ook kan na het ontwaken, eenmaal weer thuis het dier de eerste dagen suf en futloos blijven. HvD: Bij welke diersoort treden doorgaans de meeste problemen bij narcose op en waarom? Joost: Uit het eerder aangehaalde onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat konijnen het meeste risico lopen. Dit heeft denk ik met name te maken met het feit dat konijnen, maar ook cavia’s en knaagdieren vaker in veel slechtere conditie bij de dierenarts komen. Dit zijn prooidieren; ze geven daardoor minder snel dan andere diersoorten aan dat ze ziek zijn. Hierom en het feit dat konijnen bekend staan op hun complicaties bij narcose, maakt dat eigenaren of de kliniek het soms wat langer aankijken voordat ze het dier voor behandeling onder narcose brengen.

 1. Echter, wanneer door dit afwachten de conditie van het dier verder verslechtert wordt de kans op complicaties tijdens de narcose alleen maar groter;
 2. Zo houden we het beeld dat konijnen minder goed op de narcose reageren onbedoeld in stand;

Je kunt bij een ziek konijn daarom maar beter zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts en niet wachten tot hij misschien zelf wel weer beter wordt. HvD: Waar moet een baasje vooral rekening mee houden als   een dier onder narcose is geweest? Joost: De eerste uren na de narcose is het dier vaak moe.

Dit is vaak een combinatie van de spanning en het herstel van de operatie en de narcose. Het dier moet wel hebben laten zien goed te reageren op de eigenaar voordat het mee naar huis mag. Ook als dieren lopend de kliniek verlaten, gaan ze thuis vaak weer even lekker slapen.

Afhankelijk van de gekozen anesthesiemethode kan er na de narcose wat opmerkelijk gedrag voorkomen. Bij de hond zie je soms wat dronkenmansgang, huilen of joelen. De kat geeft kopjes en kan soms ook een dronkenmansgang vertonen. Als het dier slaapt, is het belangrijk dat hij wel weer makkelijk wakker te maken is met bijvoorbeeld de geur van voedsel of door even voorzichtig wakker te schudden en toe te spreken.

Maar dit testen is alleen te adviseren als – eenmaal weer thuis- de eigenaar bezorgd is of het herstel wel normaal verloopt. Het elk half uur wakker schudden verstoort een goede rust van alle huisgenoten en is dus niet nodig wanneer het dier rustig ademt.

Als het niet lukt het dier te wekken, is het belangrijk meteen contact op te nemen met de dierenarts. Die kan inschatten of het nodig is langs te komen. De volgende dag zal het dier gedurende de dag weer helemaal zichzelf worden. Janken, veel likken of verstoppen kunnen tekenen van pijn en ongemak zijn, dan is het verstandig even contact op te nemen met de dierenarts. .

Wat kost een rontgenfoto van een hond?

Kosten röntgenfoto   – Tegenwoordig kan een dierenarts ook digitaal een röntgenfoto laten maken. Het voordeel hiervan is dat de dierenarts op een beeldscherm de gemaakte foto goed kan inzoomen en dan kan bij een traditionele röntgenfoto niet. De kosten voor een digitale röntgenfoto is rond de €100 en een traditionele röntgenfoto kost ongeveer €90.

Wat als je geen geld hebt voor dierenarts?

In Nederland leven ongeveer 33,4 miljoen huisdieren. De huisdierbezitters in Nederland geven in totaal 2 miljard per jaar uit aan de verzorging en voeding van hun huisdier. In Nederland leven ook veel huisdieren bij eigenaren die het financieel niet altijd even ruim hebben. Er leven naar schatting 66. 000 huisdieren bij gezinnen onder de armoede grens.

Voor deze mensen kunnen de jaarlijkse kosten voor met name voer en medische hulp een enorme zorg zijn. Het hebben van een huisdier heeft positieve effecten op de mentale en fysieke gezondheid van de eigenaar.

De band tussen mens en dier kan enorm sterk zijn. Voor sommige mensen is een huisdier als een kind en helpt een huisdier mensen door te gaan in het leven. Dieren geven gezelschap en kunnen helpen bij het leggen van sociale contacten. Deze hechte band tussen mens en dier is een reden dat afscheid doen van een dier voor veel mensen geen optie is, ook al hebben zij het financieel krap.

Er zijn zelfs mensen die daarom een (nieuw) huisdier aanschaffen, ondanks een financieel moeilijke situatie. Het LICG heeft eind 2017 onderzoek laten doen naar de in Nederland aanwezige dierenhulpverleningsfaciliteiten, zoals dierenvoedselbanken en minimadierenartsen.

Daarnaast zijn er enquêtes afgenomen onder 274 minima. Hen zijn vragen gesteld over de bekendheid met dierenhulpverlening, het gebruik hiervan, dierverzekeringen en of zij ooit vanwege financiële redenen afstand hebben moeten doen van hun huisdier. De meest gehouden huisdieren in dit onderzoek waren de kat (30%) en vissen (26%), gevolgd door honden (21%).

 1. Het merendeel van de deelnemers aan het LICG onderzoek was al in het bezit van een huisdier op het moment dat ze in een financieel moeilijke situatie terecht kwamen;
 2. Daarnaast gaf 25% van de respondenten aan dat zij een dier hebben aangeschaft terwijl zij in een financieel moeilijke situatie zaten;

Een huisdier is voor deze mensen vaak veel meer dan ‘alleen een dier’. De respondenten omschrijven hun huisdieren vaak als een kind of als steun. Uit de enquête bleek dat het huisdier soms een reden is om voor te leven. Er kwam bijvoorbeeld naar voren dat wanneer respondenten kampen met een depressie of een andere psychische  aandoening , zoals PTSS en autisme, hun huisdier de reden is om uit bed te komen of naar buiten te gaan.

Een grote groep van 103 respondenten (38%) is alleenstaand. Niet alleen alleenstaanden hebben gezelschap opgegeven als reden voor het aanschaffen van een huisdier. 208 respondenten (77%)  hebben als reden ‘gezelschap’ voor de aanschaf van een huisdier.

184 respondenten (68%) geven aan dieren leuk te vinden en 142 respondenten (42%)  geven aan iets te willen hebben om voor te zorgen. 52 respondenten (19%) geven aan een andere reden te hebben voor de aanschaf van een huisdieren. De meest voorkomende reden die hier gegeven is, is dat het dier voor de respondent moet zorgen.

Het gaat hierbij om hulphonden. Ook sport en bewaking  worden als redenen genoemd om een huisdier aan te schaffen. Dierenvoedselbanken delen voeding voor huisdieren uit aan huisdiereigenaren die dit zelf niet kunnen betalen.

Minimadierenartsen zijn dierenartsen waar mensen in een financieel moeilijke situatie tegen een gereduceerd tarief hun dieren kunnen laten behandelen. Dierenhulpverleningsfaciliteiten zoals speciale dierenvoedselbanken bestaan nog niet erg lang en nog steeds komen er nieuwe initiatieven bij.

Deze verschillende organisaties kennen vaak ook verschillende regelingen. Het is afhankelijk van de organisatie aan welke voorwaarden een eigenaar moet voldoen om gebruik te kunnen maken van een bepaalde regeling.

Veel organisaties zijn niet professioneel georganiseerd, of zij profileren zich niet duidelijk. Dit uit zich in onder andere onduidelijke en/of incomplete websites. Dit zorgt er voor dat zij soms lastig te vinden zijn op internet. Uit het onderzoek van het LICG komt naar voren dat, hoewel meer dan de helft van de benaderde minima bekend is met het termen als dierenvoedselbank en minima dierenarts, slechts een veel kleiner deel van deze mensen er ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

 1. Dit blijkt met name te komen door onbekendheid met de organisaties;
 2. Voor de dierenartsen met speciale regelingen voor minima geldt veel onbekendheid;
 3. Op de websites van “gewone” dierenartsen is vaak weinig te vinden over eventuele mogelijkheden, zoals gereduceerde tarieven of afbetalingsmogelijkheden;

De dierenartsen die zich duidelijk profileren als minimadierenarts, zijn lang niet altijd bekend bij de minima of zitten te ver weg. Een deel van de minima gaat bovendien helemaal niet naar de dierenarts met hun dieren. Daarnaast willen mensen niet altijd weg bij hun vertrouwde dierenarts, ook al is die misschien duurder.

 1. Tot slot geven mensen aan dat een speciale minimadierenarts soms nog steeds te duur is;
 2. Als het om dierenvoedselbanken gaat, geldt ook weer dat veel minima de weg naar deze organisaties niet kunnen vinden, doordat deze onbekend zijn;

Daarnaast is er niet altijd een dierenvoedselbank in de buurt of komt men er niet voor in aanmerking. Ook zijn er mensen die geen gebruik kunnen maken van de dierenvoedselbank, omdat hun dier speciaal voer nodig heeft, dat niet aangeboden wordt. Het voer bij dierenvoedselbanken wordt gedoneerd door particulieren of bedrijven en het aanbod kan daardoor steeds verschillen.

Bij het aanschaffen van een huisdier moet ook nagedacht worden over de eventuele medische kosten die hier bij komen kijken. Uit eerder onderzoek van de Universiteit Utrecht bleek dat meer dan 60% van de respondenten hun huisdieren soms niet de nodige veterinaire zorg heeft geboden omdat er een gebrek was aan financiële middelen.

Uit dat onderzoek bleek ook dat er onder de respondenten een grote behoefte is aan instellingen waar ze naartoe kunnen voor hulp bij zorg voor hun huisdier. Juist voor onverwachtse (hoge) dierenartskosten bestaat de mogelijkheid om een huisdier te verzekeren.

 1. Van de door het LICG ondervraagde minima heeft echter slechts 9% een zorgverzekering voor hun huisdier;
 2. Zo’n zorgverzekering blijkt vaak te duur te zijn voor de doelgroep;
 3. Ook kunnen niet alle dieren verzekerd worden;
See also:  Wanneer Komt Melk Uit Tepels Van Drachtige Hond?

De hoge en vaak onverwachte kosten kunnen voor mensen in een financieel moeilijke situatie een reden zijn om afstand te doen van hun huisdier. In het LICG onderzoek geeft 9% van de respondenten aan wel eens afstand gedaan te hebben van een huisdier. Van deze mensen zat 60% op het moment van afstaan in een financieel moeilijke situatie, wat in de meeste gevallen ook de reden was om afstand te moeten doen.

Het LICG heeft een lijst opgesteld met bij haar bekende adressen waar minima met een huisdier terecht kunnen voor hulp. De lijst bevat gegevens van dierenvoedselbanken, minimadierenartsen en stichtingen die voer uitgeven of bepaalde regelingen aanbieden.

De verschillende aanbieders kennen elk hun eigen eisen om hiervan gebruik te kunnen maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een verplichte inschrijving bij de plaatselijke voedselbank, een maximaal te besteden inkomen of een maximaal aantal huisdieren waarvoor u ondersteuning kunt vragen.

Wat verdient een dierenarts per uur?

Salaris Tarief Jaar Maand Tweewekelijkse Week Dag Uur Hoeveel verdient een Dierenarts in Nederland? Gebaseerd op 142 salarissen Het gemiddelde dierenarts salaris in Nederland is € 52. 308 per jaar of € 26,82 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 49. 908 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 65. 724 per jaar. Wat Kost Endoscopie Hond.

Wat kost een bloedonderzoek bij een hond?

Tarieven

Consult (15 min. ) €54,50
Schildklieronderzoek €36,00
Uitgebreid bloedonderzoek €104,-
FeLV en FIV test (kattenleukemie en kattenaids) €60,50
Parvo test ( hond en kat) €53,50

.

Wat zie je op een endoscopie?

Wat is een echo-endoscopie?    Bij een endoscopie brengt de arts een bestuurbare slang (de endoscoop) via mond of anus in het lichaam. Hierdoor kan hij de binnenkant van slokdarm, maag of darmen inspecteren. Bij een echo-endoscopie is er op het uiteinde van de endoscoop een echoapparaatje geplaatst.

 • Dit apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit;
 • De echo’s van deze geluidsgolven weerkaatsen in het lichaam;
 • Na weerkaatsing worden de echo’s van de geluidsgolven opgevangen en omgezet in zichtbaar beeld op een monitor;

Doordat de geluidsgolven diep in het weefsel doordringen, is het mogelijk informatie te krijgen over diepere lagen van de darmwand en de organen om de darm heen. Er bestaan twee soorten echo-endoscopieën. Er is de echo-endoscopie die via de mond wordt uitgevoerd.

Deze manier gebruikt de arts om slokdarm, maag of alvleesklier te onderzoeken. Daarnaast bestaat er een echo-endoscopie die via de anus plaatsvindt. De arts kan dan de anus, endeldarm en/of dikke darm inspecteren.

Hoe verloopt een echo-endoscopie via de mond?   Tijdens een echo-endoscopie via de mond ligt de patiënt op zijn linkerzij op de onderzoeksbank. De endoscoop wordt via de keel van de patiënt de slokdarm ingebracht. Om de slang te beschermen plaatst een verpleegkundige een ring tussen de kaken van de patiënt.

 1. Door deze ring gaat de endoscoop de keel in;
 2. Er is nog genoeg ruimte in de keel om te ademen;
 3. Doordat de patiënt de flexibele slang als het ware inslikt, komt deze gemakkelijk in de slokdarm terecht;
 4. Vanaf dit punt bestuurt de arts de endoscoop verder;

Door via de endoscoop water in de slokdarm te brengen, is het resultaat van de scopie beter. Water geleidt geluidsgolven namelijk goed. Een inspectie van de slokdarm duurt ongeveer 30 minuten. Een scopie van de maag neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Een echo-endoscopie van de alvleesklier duurt ongeveer één uur.

Voorbereiding op echo-endoscopie via de mond   Wanneer de patiënt een echo-endoscopie van de slokdarm, maag of alvleesklier ondergaat, mag hij vanaf 12 uur ‘s nachts niets meer eten of drinken. Wanneer het onderzoek in de middag plaatsvindt (na 13:00 uur) mag er ‘s ochtends om 08:00 uur een licht ontbijt genuttigd worden.

Onder een licht ontbijt wordt verstaan: 1 beschuit en 1 kop thee. Bij een echo-endoscopie via de mond moet de patiënt losse gebitsdelen uitdoen. Verder is er het advies gemakkelijk zittende kleding te dragen. Omdat een echo-endoscopie van de slokdarm, maag of alvleesklier over het algemeen als onplezierig en soms als pijnlijk wordt ervaren, krijgt de patiënt van tevoren een pijnstiller en/of kalmeringsmiddel toegediend.

Hiervoor krijgt de patiënt een infuusnaaldje in de arm. Door middel van een knijper op de vinger of het oor van de patiënt controleert de arts gedurende het hele onderzoek de hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed.

Na afloop van het onderzoek moet de patiënt 1-2 uur uitslapen. Op de dag van het onderzoek is deelname aan het verkeer uit den boze. Het is daarom raadzaam iemand ter begeleiding mee te nemen. Hoe verloopt een echo-endoscopie via de anus?   Tijdens een echo-endoscopie via de anus ligt de patiënt op zijn linkerzij op de onderzoeksbank.

 1. De MDL-arts schuift de endoscoop via de anus een klein stukje in de darm, zodat hij het gebied rond de anus en de endeldarm kan bekijken;
 2. Vervolgens wordt er water in de endeldarm gebracht;
 3. Dit doet de arts omdat water geluidsgolven beter geleidt;

Een echo-endoscopie via de anus neemt ongeveer een half uur in beslag. Voorbereiding op echo-endoscopie via de anus   De voorbereiding is erop gericht de meeste ontlasting uit het laatste deel van de darm te verwijderen. Meestal bestaat zij uit het toedienen van een klysma.

 1. Omdat de voorbereiding per kliniek verschilt wordt zij hier niet verder besproken;
 2. Medicatie   Het gebruik van medicijnen moet de patiënt altijd van tevoren bij de behandelend arts melden;
 3. Met medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden, wordt bij voorkeur voorafgaand aan een echo-endoscopie gestopt;

Medicijnen als Sintrommitis® , Marcoumar® of Ascal beïnvloeden de bloedstolling. Het gebruik van deze middelen tijdens en rond het ondergaan van een echo-endoscopie veroorzaakt zelden bloedingen. In de meeste gevallen worden zij wel tevoren gestopt. Omdat tijdens het onderzoek bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen, wordt antibiotica toegediend bij patiënten die een afwijking hebben aan bijvoorbeeld een hartklep.

 • Ook patiënten met kunstmateriaal in het lichaam krijgen om dezelfde reden antibiotica toegediend;
 • Wanneer een patiënt afwijkingen heeft of wanneer er kunstmateriaal in het lichaam aanwezig is, doet hij er verstandig aan dit vooraf aan de arts te melden;

Mogelijke risico’s en complicaties   Hoewel een echo-endoscopie over het algemeen een veilig onderzoek is, zijn er aan het ondergaan ervan enkele risico’s verbonden. Wanneer de patiënt een kalmeringsmiddel gebruikt, neemt de kans op ademhalingsproblemen en/ of stoornissen in de hartfunctie toe.

Dit risico ondervangt de arts door via het knijpertje op de vinger of het oor voortdurend controle uit te oefenen. Wanneer er nog voedsel in de maag van de patiënt aanwezig is, kan de patiënt zich hier tijdens de echo-endoscopie in verslikken.

Bijvoorbeeld doordat hij het voedsel opboert. Als het voedsel in de luchtpijp komt, kan er een longontsteking optreden. Dit komt vaker voor als de patiënt keelverdoving of een kalmeringsmiddel toegediend krijgt. Ook kan soms een scheurtje in de slokdarm optreden.

 1. Dit kan voorkomen als de keel moeizaam te passeren is of als er vernauwingen in de slokdarm of maag zijn;
 2. In dat geval is minimaal een opname en soms ook een operatie noodzakelijk;
 3. Uitslag en nazorg   Hoe de patiënt bericht ontvangt over de uitslag van het onderzoek, verschilt per ziekenhuis;

Patiënten waarbij de endoscoop via de mond het lichaam is ingebracht, hebben kans op keelpijn. Deze pijn is doorgaans tijdelijk van aard. Wanneer er na het ondergaan van een echo-endoscopie klachten als buikpijn en/of koorts optreden moet contact op worden opgenomen met de MDL-arts..

Wat te zien op endoscopie?

Een veel voorkomend onderzoek binnen Maag-Darm-Lever is een endoscopie (kijkonderzoek). Wij doen zo’n 15. 000 endoscopieën per jaar. Met een endoscopie kunnen verschillende organen worden bekeken zoals slokdarm, maag, dikke darm of dunne darm. Per orgaan kan een ander type instrument (‘scoop’) worden gebruikt.

Dit is een dunne, flexibele slang met een kleine camera, waarmee de arts in het lichaam kan kijken. Tijdens het onderzoek kunnen kleine stukjes weefsel worden weggenomen. Ook kunnen poliepen worden verwijderd of grotere ingrepen worden verricht.

De twee meest voorkomende endoscopieën zijn:.

Hoe lang duurt een endoscopisch onderzoek?

De voorbereiding in de endoscopiekamer neemt ongeveer 5 tot 10 minuten in beslag. Een coloscopie duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Een sigmoïdoscopie duurt meestal niet langer dan 15 minuten. Als er extra handelingen worden verricht, zoals het verwijderen van poliepen, kan het onderzoek langer duren.

Is een endoscopie pijnlijk?

Doet het onderzoek pijn? – Pijnbeleving is voor iedereen anders. Voor mensen met darmaandoeningen zoals het  prikkelbare darm syndroom , de  ziekte van Crohn  of  colitis ulcerosa  kan een coloscopie pijnlijk zijn. Als je je tijdens het onderzoek kunt ontspannen, dan is het onderzoek vaak minder pijnlijk.

 • Het inbrengen en doorschuiven van de endoscoop gaat dan makkelijker;
 • Veel mensen vinden vooral het inbrengen van de endoscoop vervelend;
 • Als je last hebt van  aambeien  of  kloofjes rond de anus  kan dit extra pijnlijk zijn;

De arts zal in dat geval meestal een verdovende zalf op en rond de anus smeren. Het opschuiven van de endoscoop door de dikke darm kan vooral bij de bochten soms wat pijnlijk zijn. De pijn wordt meestal snel minder als de endoscoop voorbij een bocht is. Van eventuele kleine ingrepen voel je niets.