Wat Leert Een Hond Op Puppycursus?

Wat Leert Een Hond Op Puppycursus

Waarom is het advies om naar een puppycursus te gaan? – Er zijn veel redenen waarom een cursus is te adviseren:

 • Hoeveel honden je ook hebt gehad, elke hond is anders en we hebben allemaal weleens een vraag hoe we iets het beste aan kunnen pakken.
 • Een puppycursus is in de meeste gevallen leuk voor jou en je pup. Je leert spelenderwijs hoe je een aantal basisvaardigheden kunt leren aan je pup zoals zitten, liggen, komen, netjes meelopen zonder trekken, tandjes kijken, etc.
 • Je kunt tips en ervaringen delen met andere eigenaren.
 • Het is goed voor de socialisatie van je pup. Je pup komt op de cursus vaak in contact met pups van verschillende hondenrassen en leert de kenmerken van deze verschillende hondenrassen kennen.
 • Je leert je pup vaak beter begrijpen, omdat je tekst en uitleg krijgt over de basis van het hondengedrag.
 • Je wordt gestimuleerd om actief met de opvoeding van je pup bezig te zijn.
 • Je leert om consequent te zijn in je gedrag ten opzichte van je hond.
 • Een goede instructeur kan vaak ook vroegtijdig gedrag onderkennen dat later tot een probleem zou kunnen leiden en jullie kunnen hier dus vroegtijdig samen op inspelen.

Is een puppycursus echt nodig?

/ / Is een puppycursus echt nodig? Wat Leert Een Hond Op Puppycursus Is een puppycursus echt nodig? Kort door de bocht is het antwoord: ja! Je zult zien dat er, zelfs als je al veel van honden weet, heel veel bij te leren is. Daarnaast is het een goede stok achter de deur om ook daadwerkelijk te trainen. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. Het volgende voordeel kan ook een nadeel zijn: Er zijn er andere pups en mensen, zodat je de kans krijgt om je pup daar op een leuke manier kennis mee te laten maken. Dit moet natuurlijk wel goed gebeuren.

Want als je in een hele grote groep traint waar alle pups los mogen en het onderling uit moeten zoeken, of waar pups per ongeluk los schieten en op jouw pup duiken, dan kan dit juist schade aanrichten.

Hondjes kunnen angstig worden, wat later tot agressie kan leiden. Maar ook als jouw pup wel ‘sterk in zijn schoenen staat’ is het oefenen van sociaal spelen, dus met bijsturing als dit nodig is, belangrijk. Anders kan je hond zich zo gaan gedragen. Een ander voordeel van kleine groepen en goede trainers is dat er tijd is om vragen te stellen en nog belangrijker, dat de trainer beginnend probleemgedrag bij jouw pup kan signaleren en helpen oplossen. Problemen voorkomen is namelijk veel makkelijker dan problemen oplossen. Maar dit is een ideale situatie, want niet overal is hier de tijd en kennis voor. Dus niet iedere puppycursus is goed en niet iedere puppycursus zal bij iedereen passen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende opties naast de ‘gewone’ groepslessen, bijvoorbeeld privé les of een online cursus. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Wat leert een hond op de hondenschool?

Vaak krijg ik, als dieren gedragstherapeut de vraag, net als de dierenarts, of het zinvol is om met de hond naar de hondenschool te gaan. Wat Leert Een Hond Op Puppycursus Opvoeden en trainen met je hond is een must om hem een sociale en leuke vriend te maken en te houden. Dus een groeps- of individuele training is belangrijk. Zelfs als je zelf honden traint, en bij gevolg je eigen hond perfect kan trainen, is het toch nuttig een tijdje tussen andere honden te trainen en dat kan dus perfect in een hondenschool. Ik ben ook van mening dit veel beter gaat als de onderlinge band goed zit.

 • Dus los van het feit dat je kiest om je hond te trainen in een hondenschool of privé, dit is iets waar je zelf aan dient te werken;
 • Liefde is een werkwoord remember? Maar waar let je nu op als je de keuze maakt van een goede hondenschool voor je trouwe vriend? Centraal, in een kwalitatieve hondenschool, staat dus de relatie tussen hond en eigenaar;

En je leert er de lichaamstaal van je hond te begrijpen, waardoor je zijn gedrag beter kan begrijpen. Een goede communicatie tussen eigenaar en hond is de beste basis voor een gehoorzame hond en een gelukkige, stabiele hond. Belangrijk is ook dat je kijkt naar het karakter van je hond , maar ook naar je eigen karakter als begeleider.

See also:  Wat Mag Hond Eten?

Jullie moeten je beiden goed voelen op een plaats en dan bedoel ik; het moet leuk blijven maar mag niet te saai zijn. Het moet leerzaam zijn maar niet te moeilijk. En vooral je moet je er goed voelen;  niet uitgelachen, gekleineerd of uitgestoten.

Vele hondenscholen trainen en hebben enkel graag leden die volgens het rijtje lopen en houden niet zo van ‘uitdagingen’. En vaak zeggen ze dit niet zo direct, maar je voelt dat ze (de lesgever, het bestuur of de medestudenten ) liever hebben dat je een andere hondenschool zoekt.

 1. Dus zoek naar een plek waar  jullie je allebei goed voelen en zoek een andere hondenschool indien nodig of schakel over naar privé training;
 2. In een hondenschool dienen de hondentrainingen veel verder en diepgaander te gaan dan gewoon gehoorzaamheid;

Bovendien zijn alle instructeurs professioneel opgeleid en hebben ze een erkend diploma. Je leert in de hondenschool lessen hoe je een goede relatie opbouwt met je hond, gebaseerd op liefde, vertrouwen en wederzijds respect. Ze leren dus geen commando’s onder dwang, maar door zijn respect te verdienen en te leren hoe je hond communiceert, wat hij als een beloning ervaart, wat hij als een straf ervaart, … Zo zal je beter afgestemd raken op je hond en zal je zijn gedrag beter begrijpen, waardoor je op relatief korte termijn resultaat zal zien.

Fysieke straf of marteltuigen zoals een slipketting zijn uit den boze bij training. Indien er een gedragsprobleem is los het dan kort en krachtig op, met behulp van een dierengedragstherapeut. In een goede hondenschool werken ze steeds in kleine groepjes waardoor je een individuele aanpak krijgt.

Bovendien zijn er verschillende groepen waarin je kan terecht komen en doorstromen, afhankelijk van jouw en je hond zijn noden. Het kan gaan om puppyklasje, beginners, gevorderden, sociaal klasje voor zeer jonge en angstige honden, gedragsklasje, spelklasje enz… De lesgever bepaalt in welke groep u thuishoort en adviseert u wanneer u best van groep veranderd.

Bovendien kijkt hij ook uit dat de honden die samen trainen wel bij elkaar passen en dat er geen extreme zijn qua angst en agressie, zodat trauma bij (onzekere) honden uit blijft. Daarnaast is er in de hondenschool ook sportmogelijkheden om, na of tijdens je gehoorzaamheid lessen, extra te doen.

Bovendien combineren deze hondenscholen de praktijklessen met theorie en beeldmateriaal , om nog een beter begrip en inzicht te krijgen in uw hond en zijn gedrag. In een goede hondenschool zijn alle karakters en rassen welkom , zonder uitzondering. Indien ze geen honden gedragsdeskundige beschikbaar hebben (want een instructeur is geen gedragstherapeut!), sturen ze je door daar een gediplomeerde gedragstherapeut.

Uiteraard is het ook uw verantwoordelijkheid om enkel uw beste vriend in handen te geven van een specialist met een erkend diploma en niet zomaar aan iemand ‘van horen zeggen’. Het is ook mogelijk dat ze intern je privé trainingen aanbieden, opnieuw door een gediplomeerde collega.

Je kan meestal vanaf 8 weken in de hondenschool terecht. Let bij de keuze van een goede hondenschool niet alleen op de prijs. In een hondenschool die werkt met een beperkte groep betaal je vaak meer, maar dien je korter te trainen en is er een meer ‘op maat’ aanpak.

Hoe oud moet een hond zijn voor puppycursus?

Wanneer start je met de puppycursus? – Het liefst zo snel mogelijk. De meeste pups mogen weg bij de fokker als ze 7 à 8 weken oud zijn. Helaas zijn er nog altijd veel fokkers en dierenartsen die adviseren om pas na de laatste enting (12 weken) naar de puppycursus te gaan.

 • Vanaf 3 weken wordt de wereld van de pup steeds groter. Hij vindt alles interessant en is bijzonder nieuwsgierig. Een belangrijk deel van de socialisatie is dan ook de verantwoordelijkheid van de fokker.
 • Als je pup 8 weken oud is, komt hij bij jou thuis en gaat de socialisatie verder. Het is belangrijk voor je pup dat hij dan met nieuwe dingen en situaties in aanraking komt. Dit is tegelijkertijd het ideale moment om met de puppycursus te starten. De andere honden en pups zijn ingeënt, dus jouw pup loopt weinig risico. Jonge honden worden bovendien tot op een bepaalde leeftijd beschermd door antilichamen (afweerstoffen) uit de moedermelk, dus ook dit is een reden om niet bang te zijn om vanaf 8 weken met je pup naar de cursus te gaan.
  • Dit is ontzettend jammer! De eerste weken van een pup zijn namelijk heel erg belangrijk om te socialiseren;
  • Tip: Vermijd tot de laatste enting (12 weken) wel uitlaatplaatsen: je loopt het risico dat hier ontlasting ligt van honden die niet zijn geënt;

  Als je hondje hieraan snuffelt, loopt hij het risico besmet te raken.

 • Vanaf 12 weken begint bij veel honden de angstfase. Je pup wordt terughoudender, nieuwe mensen en situaties kan hij opeens eng vinden. Als je pas in deze fase start met een puppycursus kan dit een moeilijke situatie zijn voor je puppert, juist omdat hij nu net in die angstfase zit.
 • De lessen op de puppyschool duren vaak 45 minuten tot een uur. Echter, dit is voor de meeste pups te lang, omdat ze zich nog niet zo lang kunnen concentreren. Op een goede hondenschool attenderen de instructeurs je erop als het emmertje van jouw pup vol is. Geef je hondje dan rust en laat hem lekker liggen. Kijk naar de andere pups, ga aan de koffie of neem je pup mee naar huis.

Wat Leert Een Hond Op Puppycursus.

Hoe lang duurt het trainen van een puppy?

De cursus duurt 8 weken en iedere les duurt ongeveer 1 uur, tijdens de laatste les wordt een certificaat uitgereikt. De pup dient minimaal zijn eerste enting hebben gehad. Dit zal gecontroleerd worden aan de hand van het entingsboekje, dat u op de eerste trainingsdag dient mee te nemen.

Wat komt er na puppycursus?

Vervolgtrainingen – Na het afronden van de eerste puppycursus kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan vervolgtrainingen. Niet alleen zijn deze trainingen leuk om samen met je hond te doen, maar ze verscherpen de vaardigheden van je hond nog meer. Deze trainingen zijn perfect om nieuwe commando’s te leren, bestaande commando’s te verbeteren, ongewenst gedrag af te leren en je hond nog beter naar je te laten luisteren. .

Wat zijn de kosten van een puppycursus?

Wat kost een puppycursus? De gemiddelde puppycursus kost 20 euro per les en bestaat uit ongeveer 8 lessen van 1 uur, wat dus neerkomt op 160 euro. Dat klinkt natuurlijk als veel geld, maar bedenk wel dat dit de basis in de opvoeding van jouw puppy is waar je een heel hondenleven profijt van maakt.

Wat leer je een pup eerst?

Regelmatig krijg ik mensen in mijn hondenschool die zich afvragen of ze met hun 8 weken oude pup, naast de socialisatie cursus, meteen mee kunnen doen aan de gehoorzaamheids-cursus. Leergierigheid is heel goed, maar zo’n jonge pup is snel overvraagd. Daarom hierbij een lijstje van de dingen die ik wel aanraad om je pup de eerste weken te leren. Is je pup de eerste weken al door en nu toe aan meer uitdaging; zie dan ook nuttige dingen om je puppy te leren. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. De eerste weken dat je puppy bij je komt wonen, moet hij wennen aan jou en zijn nieuwe leefwereld. De belangrijkste dingen die je voor hem kunt doen, zijn het vergroten van zijn zelfvertrouwen, een band op te bouwen met bijbehorend vertrouwen in jou.

Verder ga je een basis leggen van gewenst gedrag en de fundamenten leggen van een liefde voor het leren van nieuwe dingen. ‘Truckjes’ zoals zitten, liggen en pootjes geven kan hij zijn hele leven lang nog leren.

Hieronder per onderwerp hoe je dit aan pakt.

Hoe vaak per dag oefenen met pup?

Trainingstips –

 • Bij het trainen van honden is het essentieel om te kijken naar de individuele hond waarmee je werkt en hoe hij op het trainingsprogramma dat je hem aanbiedt reageert.
 • Een of twee per dag trainen, hooguit een paar dagen per week gedurende 5-15 minuten is voor de meeste honden voldoende om goede resultaten te behalen.
 • Als je met je hond lessen van een uur volgt, zorg er dan voor dat je hond tijdens de les een aantal keren pauzeert. Probeer te voorkomen dat je een uur lang aandacht van hem vraagt.
 • Als je merkt dat het te veel wordt voor je hond, hij zijn aandacht verliest en fouten begint te maken, stop dan met trainen en neem een pauze van een paar minuten.

Natuurlijk is het geweldig om succesvol te eindigen met een vlekkeloze prestatie, maar het heeft geen zin je vermoeide en afgeleide hond door nóg een oefening heen te sleuren.

Wat kun je een pup van 10 weken leren?

Online puppycursus week 1 deel 1

De jeugdperiode van je puppy – De juveniele puppyperiode begint over het algemeen op de leeftijd van tien weken en duurt tot de puberteit en het begin van geslachtsrijpheid. Het is in deze periode dat puppy’s de consequenties van gedrag leren en bepalen wat het meest geschikt is voor bepaalde omstandigheden.

Puppy’s op deze leeftijd hebben grenzeloze nieuwsgierigheid, verbitterde koppigheid en enthousiaste genegenheid. Neem aan dat je puppy alles begrijpt en je zult niet teleurgesteld zijn, dit is het  ideale moment om te beginnen met trainen.

Bijna elk moment van ontwaken wordt doorgebracht in het spel, wat niet alleen heel leuk is voor de puppy’s maar ook een goede oefening is voor het leven van honden. Puppy’s leren belangrijke hondenactiviteiten te doen zoals, jagen, rennen, bijten en vechten.

Hoe snel leert een hond?

Hoe lang duurt de aanleerfase? – De hele aanleerfase duurt zo lang tot je hond de oefening volledig beheerst in diverse settings en bijna op de ‘automatische piloot’. Hoeveel tijd ervoor nodig is? Geen idee: dat hangt af van de moeilijkheidsgraad van de oefening, de omgeving(en), het leervermogen van jouw hond en de trainerskwaliteiten van jou zelf.

Ook speelt het aantal trainingssessies die je dagelijks of wekelijks met je hond doet natuurlijk een rol (als ik 3x per week ga hardlopen ben ik sneller fit voor een marathon dan wanneer ik 1 x per week ga hardlopen) Vaak denken we al veel sneller ‘dat we er zijn’.

Dat je hond een oefening al volledig beheerst. Om er vervolgens achter te komen dat onder een andere omstandigheid de hond de oefening niet kan laten zien. Feitelijk ben je dus al die tijd nog in de aanleerfase, dat kan soms wel een jaar duren, en dat is niet erg. Wat Leert Een Hond Op Puppycursus Wat wel belangrijk is, is dat je dit weet: dat je herkent dat je hond nog niet volleerd is, en dat je wellicht iets meer moet oefenen of je hond nog eens extra moet helpen de oefening te beheersen. In de aanleerfase kan je hond immers ook even terugvallen: hij weet de oefening niet (goed) meer, of lijkt weer als een puppy te zoeken naar het juiste gedrag bij dit commando. Logisch: een hond is geen robot, en soms moet ook je hond even in zijn geheugen ‘graven’ om te weten wat je ook weer bedoelde.

Hoe moet je een puppy trainen?

Laat je hond of puppy iets doen wat hij goed kan, zodat je eindigt met een succes. Train in het begin zonder afleiding. Leer de basis in een rustige omgeving en voeg later afleidende elementen toe, zodat je hond aan verschillende omgevingen kan wennen. De training moet altijd beloningsgericht zijn.

Is zitten slecht voor een hond?

Overmatig veel zitten is bij honden net zo belastend, want er komt veel druk te staan op knieeën, heupen en ellebogen. Bij pups en jonge honden zijn de botten nog in de groei en erg kwetsbaar.

Kan een hond meer baasjes hebben?

Een hond delen … – Een hond delen is perfect mogelijk, soms twijfelen sommige deskundigen wel eens of twee verschillende baasjes wel goed kan zijn voor het hondje. Toch is het best mogelijk om samen voor één hond te zorgen. Een hond delen … , de één is ervoor en de andere is er tegen.

Je hebt een drukke baan en op bepaalde ogenblikken te weinig tijd voor een hond, dan is het misschien wel de ideale oplossing voor jou om een hond te delen met iemand anders. Hou er wel rekening mee dat het niet voor alle honden even fijn is om twee woningen en twee personen te hebben die zich bezig houden met de opvoeding en opvang.

Het belang van de hond staat hierin wel voorop. Honden die constant moeten schakelen tussen twee personen, kan onrust en stress veroorzaken bij de hond. Toch bij een goede en evenwichtige aanpak is dat perfect mogelijk. Je hond moet regelmatig een paar uur alleen thuis blijven , maar je wilt hem niet delen, dan is het ook mogelijk iemand te zoeken die je hond een paar uur bij zich in huis wil nemen.

 • Er zijn genoeg oudere mensen die omwille van hun leeftijd geen hond meer nemen, maar toch heel erg van honden houden;
 • Dat zijn de perfecte mensen waarop je een beroep kan doen;
 • Het allerbeste is dat die oudere persoon bij u thuis de hond komt gezelschap houden (maar dat is in sommige gevallen niet altijd mogelijk);

Eventueel kan je een dogsitter vinden via gespecialiseerde sites. De beste dogsitters zijn er gewoon en praten niet met de hond.

Wat is een goede puppy cursus?

Uitgangspunt – Het uitgangspunt van een goede puppycursus is het elkaar leren kennen en begrijpen. Dat kan aan de hand van een aantal oefeningen waarin jij leert jouw specifieke puppy leert en ontwikkelt. Pas als jij dat begrijpt dan kan je zelf met je puppy ook thuis aan de gang.

Hoe moet je een puppy trainen?

Laat je hond of puppy iets doen wat hij goed kan, zodat je eindigt met een succes. Train in het begin zonder afleiding. Leer de basis in een rustige omgeving en voeg later afleidende elementen toe, zodat je hond aan verschillende omgevingen kan wennen. De training moet altijd beloningsgericht zijn.