wat mag een hond met nierproblemen eten?

wat mag een hond met nierproblemen eten
Eiwitarm dieet = fosfaatarm dieet   – Bij dieren met nierfalen meten we vaak een verhoogd fosfaatgehalte in het bloed. Door een eiwit- en fosfaatarme voeding te geven kan deze stof minder schade aanrichten in het lichaam.

 • In het nierdieet zit een goede kwaliteit eiwit.
 • Daarom kan de hoeveelheid eiwit zo laag mogelijk gehouden worden.
 • Eiwitarme voeding bevat weinig fosfaat.

Welk eten voor hond met nierproblemen?

De beste nierdieet voeding voor uw hond – Wanneer uw dierenarts een nierprobleem heeft geconstateerd bij uw ond, dan kan het goed zijn dat er een nierdieet wordt voorgeschreven. De voorgeschreven dieetvoeding voor de nieren, ook wel prescription diet genoemd, is bij nierprobelemen vaak de belangrijkste factor om uw hond weer zo snel mogelijk gezond te krijgen en houden.

 1. Bepaalde voedingsstoffen (bijv;
 2. zout en eiwitten) in het voer van uw hond kunnen namelijk de nieren van uw hond te zwaar belasten;
 3. Wanneer uw hond een passend nierdieet krijgt aangeboden als dagelijkse voeding dan zien we vaak snel verbetering van de nierfunctie;

U kunt hier, bij Dierapotheker. nl, van alle bekende veterinaire merken de nierdieëten bestellen. Niervoeding van de dierenarts merken als Purina Pro Plan, Royal Canin, Hill’s, Sanimed, Trovet, Specific en Calibra. Wanneer uw hond op een dergelijk nierdieet staat, laat uw hond dan regelmatig checken door uw dierenarts.

Welke snacks mag een hond met nierproblemen?

Een aantal voorbeelden van verantwoorde snacks vind je o. in het assortiment van Trovet: voor honden zijn er TROVET Multi Purpose Treats MRT (Rabbit), TROVET Multi Purpose Treats MLT (Lamb), TROVET Multi Purpose Treats MHT (Hydrolysed Protein) en TROVET Low Calorie Treats LCT (Lamb).

Wat mag je niet eten bij nierproblemen?

Hoe lang kan een hond leven met nierfalen?

Wat is de prognose van een chronisch nierprobleem bij de hond? – De prognose hangt van verschillende factoren af;

 • De oorzaak. Als we de oorzaak van het nierprobleem kunnen vinden en wegnemen is de prognose beter.
 • Het  stadium  van het nierprobleem. We onderscheiden 4 stadia (zie ook ons  protocol  )In het beginstadium kunnen dieren met een chronisch nierprobleem vaak nog jaren leven. Bij een vergevorderd nierfalen is de prognose slechter.
 • Is er  eiwitverlies via de nieren. Dieren met eiwitverlies via de nieren (een gestegen UPC ratio) hebben een slechtere prognose.
 • De  behandeling. Een hond die goed behandeld wordt leeft langer en beter.

Bij honden zijn er een aantal ziektes die kunnen leiden tot chronische nierinsufficiëntie. Hieronder vindt u de belangrijkste.

Welk vlees mag een hond met nierproblemen?

Geef orgaanvlees als hart en lever en geef geen nier, nier bevat teveel zout. Pens bevat minder fosfor dus ik zou lekker wat pens geven. Je mag dus best 5% hart en lever geven en dan ongeveer 20% pens.

Hoe herken je nierproblemen bij een hond?

Wat is Ipakitine?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Voedingssupplement in geval van chronische nierziekte bij de hond en de kat. Bevat chitosan en calciumcarbonaat en kan in elk stadium van nierfalen worden toegediend. Koop 3 producten en ontvang 5% korting over uw gehele bestelling Ipakitine is een aanvullend diervoeder dat ontwikkeld is voor de ondersteuning van de nierfunctie bij honden en katten.

Extra kenmerken

EAN code 3605874173644
Fabrikant Vetoquinol
Eigenschappen Ipakitine bevat o. calciumcarbonaat en chitosan. Calciumcarbonaat bindt fosfaten en chitosan absorbeert naast fosfaten ook uremische toxines, zoals creatinine, ureum en indoxylsulfaat. Ipakitine is zeer smakelijk en zal door de hond/kat goed opgenomen worden.
Dosering 1 g (1 maatlepeltje) per 5 kg twee maal daags, gemengd met het voer. 1 pot van 180 g is voldoende voor 1 maand gebruik voor 15 kg. Er dient altijd water beschikbaar te zijn.
Indicaties Voedingssupplement ter ondersteuning van chronisch nierfalen.
Contra-indicaties Geen
Samenstelling Lactose, calciumcarbonaat, chitosan, sojahydrolysaat.
Waarschuwingen Er dient altijd water beschikbaar te zijn.
Verpakking 1 pot a 180 gram
Farmaceutische vorm Poeder
Type Ipakitine
Productsoort Poeder
Artikelnummer IPA150
See also:  Waarom Krabt Hond Op Vloer?
Icon label Omschrijving Type Grootte Downloads
Ipakitine pdf 155 KB Downloads

.

Wat mag een kat met nierfalen eten?

Als het lukt is het beste om uw kat alleen nierdieet te laten eten. Naast een laag fosfaat en eiwitgehalte, bevat een nierdieet onder andere ook meer kalium en is het vetgehalte hoger. Dit zorgt ervoor dat uw kat minder hoeft te eten om voldoende energie binnen te krijgen.

Welke eiwitten zijn slecht voor je nieren?

Conclusie – Er is simpelweg geen overtuigend bewijs dat een eiwitrijk voedingspatroon nierschade veroorzaakt bij gezonde mensen, integendeel. Wanneer je gezond bent en geen last hebt van nierproblemen is er geen enkele reden om je eiwitinname te beperken of minimaliseren, omdat dit nierschade zou kunnen veroorzaken.

Is kaas goed voor de nieren?

Eiwitten – Eiwitten (=proteïnen) zijn de bouwstenen van het lichaam en hebben verschillende functies. Ze zijn belangrijk voor de opbouw van spieren, bieden bescherming tegen infecties, zorgen voor herstel en vernieuwing van cellen in ons lichaam. Er moet gezocht worden naar een evenwichtige opname van eiwitten via de voeding.

 • Hoeveel eiwitten er dagdagelijks toegelaten zijn, is afhankelijk van de resterende nierfunctie (nog géén niervervangende therapie) of van de soort niervervangende therapie (hemodialyse of peritoneale dialyse);

Eiwitten worden afgebroken tot ureum, komen dan als afvalstof vrij in het bloed en worden normaal door de nieren uitgescheiden. Eiwitten komen in veel voedingsmiddelen voor maar niet altijd in even grote hoeveelheid. Vlees, vis, kaas, eieren, melkproducten en soja bevatten eiwitten van goede kwaliteit.

 1. Brood, aardappelen en graanproducten (rijst, deegwaren, …) bevatten ook eiwitten maar in mindere mate en van minder goede kwaliteit, maar deze voedingsmiddelen zijn onmisbaar als energiebron;
 2. · Indien de nieren minder goed functioneren (=nierfalen) maar nog geen niervervangende therapie nodig is, is het belangrijk dat de eiwitinname via de voeding niet te hoog oploopt;

De minder goed werkende nieren scheiden minder goed afvalstoffen (o. afkomstig van eiwitten) uit. Hierbij is het wel belangrijk dat de eiwitten, opgenomen via de voeding, van goede kwaliteit zijn. · Indien er reeds niervervangende therapie nodig is, ligt de dagdagelijkse eiwitinname via de voeding hoger aangezien dialyse voor een extra verlies van eiwitten zorgt.

Een tekort aan eiwitten zou leiden tot spierzwakte, verminderde weerstand, ondervoeding, … wat moet voorkomen worden. Fosforbeperking De termen fosfaat en fosfor worden vaak door elkaar gebruikt. Fosfor hoopt zich op in het bloed als het niet of onvoldoende uitgescheiden wordt door de nieren.

Teveel fosfor in het bloed kan leiden tot botontkalking, gewrichtspijnen en jeuk. Tijdens de dialyse wordt een deel van het fosfor uit het bloed verwijderd. Ook via fosfaatbindende medicatie, voorgeschreven door de arts, zal een deel verwijderd worden. Deze maatregelen volstaan vaak echter niet, zodat ook de opname van fosfor via de voeding moet beperkt worden.

Fosfor komt voornamelijk voor in voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn dus ook fosforrijke voedingsmiddelen. De meeste kaassoorten bevatten, naast veel zout, ook veel fosfor en zijn af te raden voor mensen met nierlijden.

Fosfor wordt ook gebruikt als additief (toevoegsel) aan frisdranken, die bovendien geen enkele voedingswaarde hebben, zodat deze absoluut te vermijden zijn. Een goede kennis van welke voedingsmiddelen fosfor bevatten en een correct gebruik van de fosfaatbinders is hierbij zéér belangrijk.

Enkele tips in verband met het gebruik van fosfaatbinders: – Neem de fosfaatbinders in tijdens de maaltijd. De fosfaatbinders komen dan samen met het voedsel in de darmen. Op deze manier kan het meeste fosfor uit de eiwitrijke maaltijden gebonden worden.

– Denk ook aan de eiwitrijke tussendoortjes zoals yoghurt, pudding en kaas die fosforrijk zijn omdat dan fosfaatbinders ook nodig kunnen zijn. – Wanneer u niet eet, bijvoorbeeld tijdens ziekte, moeten uiteraard geen fosfaatbinders ingenomen worden. Fosfor zit voornamelijk in volgende voedingsmiddelen: – Volkoren graanproducten (volkoren-en bruinbrood, bruine rijst en deegwaren, muesli, volkoren ontbijtgranen, ontbijtgranen met gedroogd fruit) – Vlees, vleeswaren, vis, vleesvervangers, eidooier – Melk-en melkproducten, kaas, smeerkaas – Bepaalde groentesoorten: vnl.

Wat is schadelijk voor de nieren?

Door te veel zout gaat de bloeddruk omhoog. Dat is slecht voor de nieren. Ook werken bloeddrukverlagende medicijnen minder goed wanneer u te veel zout eet. Wanneer de nieren slechter gaan werken krijgt u naast advies over zout ook een advies over eiwit, fosfaat, kalium en vocht.

Kunnen de nieren zich herstellen?

Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen. Helpt een handje hulp van buitenaf? Het UMC Utrecht doet onderzoek. “Alleen voor onze geboorte worden in ons lichaam nieuwe nefronen, dus nieuw nierweefsel, gevormd.

Daarna niet meer,” legt  prof. dr. Marianne Verhaar  uit. “Dat is jammer, want daardoor kan een beschadigde nier zichzelf maar beperkt herstellen. ” Haar onderzoeksgroep gaat na of er tóch een manier is om zo’n nier een handje te helpen.

Eerst is veel meer kennis nodig. Bijvoorbeeld over nierstamcellen: voorlopercellen die tot niercellen kunnen uitgroeien. In het laboratorium probeert ze die in nierweefsel te vinden. “Stamcellen zijn belangrijk voor het herstel. En dus ook voor nieuwe behandelvormen.

Kan een hond doodgaan aan nierfalen?

Symptomen nierfalen bij honden Nierfalen kan namelijk leiden tot een voortijdig overlijden van de hond. Ps, er kunnen natuurlijk vele andere reden van deze symptomen zijn. Een slechte adem bijvoorbeeld is nog geen reden tot verdenking van nierproblemen.

Wat zijn de symptomen van nierfalen?

Wat kan ik doen om mijn nierfunctie te verbeteren?

Heb je je weleens afgevraagd of er meer is dan zoutarm eten? Of dat voeding een grotere rol zou kunnen spelen om je nierfunctie te behouden? Maar op welke aspecten in de voeding zou je dan moeten letten? Vragen waar we jou een antwoord op willen geven! Hoe goed doen je nieren het? Je nierfunctie wordt ook wel uitgedrukt in ‘eGFR’, de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid.

De eGFR geeft de snelheid aan waarmee de nieren de afvalstoffen uit het bloed filteren. Een jong en gezond persoon heeft een eGFR van rond de 100, vandaar dat de arts de nierfunctie vaak in percentages aanduidt.

Onder andere de eGFR bepaalt in welk stadium van het ziekteverloop jij je bevindt. Een andere belangrijke factor voor het bepalen van het stadium van het ziekteverloop, is het eiwitverlies in de urine. Hoe erger de nierschade, hoe meer eiwitverlies. De tabel hieronder geeft de stadia van het ziekteverloop weer op basis van de eGFR en het eiwitverlies. Val je in de groene, gele of oranje categorie? Dan kan de juiste voeding helpen om je nierfunctie te behouden of zelfs te verbeteren! Hiervoor ontwikkelen we het Beterschappen programma. Val je in de rode categorie? Dan heb je individuele begeleiding van een diëtist nodig om jou te helpen bij het vinden van een passend voedingspatroon. Wat kan er gebeuren als je met voeding gaat experimenteren? Eddie van Breukelen, de oprichter van Beterschappen, werd in 2009 gediagnosticeerd met IgA-nefropathie.

Daarnaast geeft deze tabel ook een risicoschatting voor chronische nierschade en hart- en vaatziekten op basis van de eGFR en eiwitverlies. In 2016 begon hij een experiment met zijn voeding, wat inhield dat hij bijna uitsluitend plantaardige producten ging gebruiken.

Het resultaat mocht er zijn: een nierfunctie die verbeterde van stadium 2 naar stadium 1! Zijn belangrijkste ervaring is dat je veel verder kunt gaan met voeding en leefstijl dan alleen het standaardadvies; bij hem met positief effect. In de Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), in de editie van juni 2018, kun je in een interview meer lezen over Eddie en Beterschappen. De 7 voedingsinzichten om nierschade te vertragen

 1. Sterkere zoutbeperking geeft gezondheidswinst! Beperk je dagelijkse inname van natrium. Van deze maatregel zullen veel nierpatiënten zich bewust zijn, maar het is niet altijd makkelijk om dit in praktijk te brengen.
 2. Meer kalium in plaats van minder. Een hogere kalium-inname is gunstig voor een betere controle van de bloeddruk en kan zelfs nierfunctieverlies tegengaan.
 3. Eiwit, ni et te veel beperken. Het beperken van rood vlees in je voeding en het grotendeels vervangen van dierlijk eiwit door plantaardige eiwit kan je nieren helpen. Ga op zoek naar je optimale eiwit-inname.
 4. Inzicht in je fosfaatinname. Hoge fosfaatwaarden in je bloed bevorderen aderverkalking en hartfalen, wat een groter probleem wordt naarmate je nierfunctie achteruit gaat. Maar hoe weet je hoeveel fosfaat er in je voeding zit? Sinds juni 2018 heeft het voedingsberekeningsprogramma ‘de Eetmeter’ van het Voedingscentrum de mogelijkheid om de hoeveelheid fosfaat in je dieet te berekenen.
 5. Meer water drinken beter? Meer drinken dan je dorstgevoel voorkomt de nierschade die anders veroorzaakt wordt als gevolg van een te lage vochtinname.
 6. Vet slecht? Gebruik de juiste vetten voor het bereiken van de meest optimale verhouding van vetzuren in je bloed. Vooral het minderen met verzadigd vet uit rood vlees lijkt invloed te hebben.
 7. Omhoog met die vitamine D ! Een vitamine D-tekort bevordert het ontstaan van een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Verhoog bijvoorbeeld je inname van vette vis als zalm, haring en makreel. Laat je vitamine D bepalen en zorg dat je geen tekort hebt.

Beterschappen wil laten zien dat er, voor jou als patiënt, meer is dan alleen het gebruik van medicatie en minderen met je zoutgebruik. Achter de schermen zijn we bezig met het opzetten van een groepsprogramma wat in januari 2019 zal starten binnen ziekenhuizen in de provincie Gelderland. In de tussentijd zullen we op de website informatie plaatsen over voeding en hoe dit van invloed kan zijn op jouw gezondheid.

Daarnaast schreven de oprichters van Beterschappen een nascholingsartikel over de nieuwe inzichten van voeding bij nierschade. Deze inzichten worden hieronder kort weergegeven en in de toekomst zullen we per topic informatie plaatsen dat dieper in zal gaan op de inhoud.

Stay tuned!.

Wat kun je doen om je nieren beter te laten werken?

Wat kan je doen tegen nierklachten?

Kan een verminderde nierfunctie herstellen?

Nierschade door nierziekten en andere aandoeningen ontstaat plotseling (acuut) of geleidelijk (chronisch). Bij nierschade die plotseling ontstaat, vallen de nieren vaak helemaal uit. Soms herstellen de nieren zich, als de oorzaak van de schade is weggenomen.

 1. Maar meestal blijven de nieren kwetsbaar;
 2. Nierschade door nierziekten Nierschade kan ontstaan door nierziekten en nieraandoeningen zoals cystenieren, de ziekte van Alport en nog vele andere;
 3. Er bestaan veel verschillende nierziekten;

Vaak is er een oorzaak bekend. Maar bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend. Nierziekten zijn soms ook erfelijk. De oorzaak is dan genetisch bepaald. Gelukkig zijn de meeste erfelijke nierziekten zeldzaam. Andere oorzaken van nierschade Er bestaan ook andere aandoeningen die nierschade kunnen veroorzaken.

 • Nierstenen. Nierstenen ontstaan door het samenklonteren van afvalstoffen in je urine. Nierstenen zijn eigenlijk niet schadelijk. U plast ze gewoon uit. Maar als ze vast komen te zitten, veroorzaken ze mogelijk een verstopping. Dat betekent dat de urine er niet meer langs kan.
 • Nierfilterontsteking. Bij een Nierfilterontsteking zijn je nierfilters beschadigd. Daardoor kunnen ze het bloed niet meer zuiveren. Het kan komen door een ziekte in de nieren, of door een ziekte elders in het lichaam.
 • Slagaderverkalking. Slagaderverkalking is het nauwer en stugger worden van de slagaders. Dit kan dus ook gebeuren met de slagaders die de nieren van bloed voorzien. De slagaderen slibben langzaam dicht en de nieren krijgen minder bloed aangevoerd. Dit kan tot nierschade leiden.

Meer weten over de oorzaken van nierziekten? Lees het dossier Oorzaken van chronische nierschade op nieren. nl..