Wat Moet Je Doen Als Je Hond Een Teek Heeft?

Wat Moet Je Doen Als Je Hond Een Teek Heeft

Tekentang voor hond – Een teek verwijderen bij u hond doet u met een speciale tekentang. Een teek verwijderen zonder tekentang kan met een pincet. Grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid en maak een draaiende beweging zodat de teek in zijn geheel los komt.

Probeer ervoor te zorgen dat de gehele teek uit de huid gaat. Ga dus niet wrikken. Was de gebeten plek met zeep en water. Na een paar dagen kan er een kleine ontsteking op de plaats optreden. Dit gaat vanzelf over.

Mocht er nu toch een deel van de teek in de huid blijven zitten, is het wel de bedoeling om deze er alsnog uit te halen. Dit heeft namelijk een verhoogde kans op infecties. Een teek bij een hond laten zitten is onverstandig. Let op:  Als u een pincent gebruikt, let er dan op dat u niet in het lichaam van de teek knijpt.

 1. Pak de teek dus zo dicht mogelijk bij de huid beet;
 2. Als u de teek in zijn lichaam knijpt komen de vloeistoffen uit de teek in uw hond en dat zijn precies de stoffen waar uw hond ziek van kan worden;
 3. Gratis folder over ectoparasieten In deze folder leest u meer over vlooien, teken en maden;

Download de PDF.

Hoe lang zit een teek op een hond?

Teken verschuilen zich in hoge struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt. Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los.

Kan een hond ziek worden van een teek?

Andere tekenbeetziekten – Teken kunnen ook andere of meerdere ziekteverwekkers naar honden overdragen, zoals Ehrlichia canis, Bartonella spp. , Anaplasma phagocytophilum en Rickettsia rickettsi. Deze geven klachten die lijken op de ziekte van Lyme, zoals kreupelheid en artritis.

Ook kan het TBE-virus overgedragen worden via teken. Babesiose wordt hieronder nader toegelicht. Voor een overzicht van de ziektes bij honden die door teken worden overgedragen kan men terecht bij de richtlijn van de ESCCAP (European Scientific Councel Companion Animal Parasites).

Niet alle van deze ziekteverwekkers worden overgedragen door de Ixodes ricinus teek (schapenteek) die in Nederland veel voorkomt. Ehrlichia wordt in Europa waarschijnlijk alleen overgedragen door Rhipicephalus sanguineus teken, die in het algemeen liever in Zuid en Oost Europa vertoeven en maar af en toe in Nederland aangetroffen worden.

Wat moet je doen als je hond is gebeten door een teek?

Zorg dat je handschoenen, een tekentang (of pincet) en ontsmettingsmiddel (zoals isopropyl alcohol) bij de hand hebt. Als je niet zeker weet of je de teek zelf kunt verwijderen, kun je ook langs de dierenarts gaan om hem daar te laten verwijderen.

See also:  Wanneer Is Een Hond In De Rui?

Waar op letten na tekenbeet hond?

Omdat teken zich vastbijten in de huid van je hond en verstopt zitten in zijn vacht, zul je ze eerder kunnen voelen dan zien. Laat voorzichtig je handen over het lichaam van je hond glijden om te tasten naar kleine bultjes op zijn huid die een teek kunnen zijn.

 1. Teken zitten graag op kale plekken;
 2. Let daarom vooral bij je hond goed op de kop en nek, het kruis, de poten, oksels en  oren;
 3. Om beter in de oren van je hond te kunnen kijken, kan een zaklantaarn nuttig zijn;

Als je een teek in het oor ziet , kun je beter contact opnemen met de dierenarts in plaats van zelf proberen het beestje weg te halen. Controleer je hond regelmatig op teken , vooral na een wandeling door een omgeving waar veel teken voorkomen, zoals grasland en bosrijk gebied.

Kan een hond dood gaan van een teek?

Babesiose – Een parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van uw hond, en vernietigt deze. Uw hond kan gaan leiden aan bloedarmoede, bloedplassen, geelzucht, lusteloosheid en hoge koorts. Zonder tijdige behandeling kan uw hond overlijden.

Wat gebeurt er als je een teek laat zitten bij een hond?

Doordat de teek zich diep in de huid boort kan er wel een wondje ontstaan. Ook komt er vaak een rode plek die binnen 10-14 dagen weer weg is.

Wat zijn de symptomen van Lyme bij een hond?

Hoe maak je een teek dood?

Plet de teek met een voorwerp – Of je nu een schaar, de achterkant van een vork, een sleutelhanger, een steen of je sleutel gebruikt. Dat maakt niets uit. Dood moet ie. Haal de teek wel eerst van je hond af voordat je gaat pletten. Als je nog buiten bent zoek je een boomstronk, een platte steen of een picknicktafel en daar leg je de teek op, om hem vervolgens dood te maken door te pletten.

Hoe weet je of je hond de ziekte van Lyme heeft?

Ziekte van Lyme bij de hond – In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia burgdorferi (bron: RIVM). Dit is de bacterie die de ziekte van Lyme bij honden en mensen kan veroorzaken. Een teek die de bacterie draagt, brengt dit over zodra hij een hond of mens bijt.

Niet iedere teek is geïnfecteerd dus een hond raakt niet per definitie besmet door iedere tekenbeet. Na een beet van een geïnfecteerde teek lopen honden wel het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Het kan maanden of jaren duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden.

See also:  Wanneer Is Het Jaar Van De Hond?

Niet zelden toont een besmette hond pas twee tot vijf maanden na een tekenbeet symptomen. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben.

Kan een teek van hond naar mens gaan?

Als hij verzadigd is, laat hij weer los. Een teek kan ziektes bij zich hebben en deze overdragen op mens en dier. Daarom is het raadzaam een teek bij je hond zo snel mogelijk te verwijderen. De meeste teken bevinden zich op de kop, in de nek of bij de poten, maar ze komen ook op andere plekken op het lichaam voor.

Wat gebeurd er als je een teek er niet helemaal uit gehaald hebt bij een hond?

De kop van de teek verwijderen is mislukt, wat nu? – Bij het aanhechten verankert de teek zijn snuit in de huid met tientallen weerhaken. Bovendien spuugt de teek rondom zijn snuit een klevend stofje uit wat ‘cement’ wordt genoemd, waardoor hij extra stevig vast komt te zitten.

 1. Het komt weleens voor dat, bij het verwijderen van de teek uit de hond, het mislukt om de kop er goed uit te krijgen;
 2. Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen;
 3. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen;

Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt. Als alleen de steeksnuit of delen ervan achterblijven in de huid is het risico een stuk kleiner. Over het algemeen ontstaat er dan hooguit wat irritatie op de huid. Probeer de snuit alsnog met een ontsmette naald of pincet eruit te halen.

Hoe lang duurt het voordat een teek los laat?

Wat is een teek? – Een teek is een klein beestje, één tot drie millimeter groot, dat lijkt op een plat spinnetje. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken kruipen en kunnen niet vliegen of springen.

Ze houden van een vochtige omgeving en zijn vooral actief van maart tot oktober. Ze kruipen of klimmen op passerende mensen en dieren en bijten zich vast in de huid. Teken leven van het bloed van dieren of mensen.

Door het opzuigen van bloed zwelt de teek langzaam op tot een bruin-zwart of grijzig bolletje en wordt dan ongeveer een centimeter groot. Na enige tijd (dagen) laat de teek vanzelf los. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk om niet te wachten tot de teek vanzelf loslaat maar een teek zo snel mogelijk te verwijderen.

See also:  Waarom Eet Hond Niet?

Hoe lang duurt het voor een teek zich heeft volgezogen?

Hoe is een teek te herkennen? – Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Hoe lang kan een teek blijven zitten?

Ontwikkeling – De ontwikkeling van de teek kent 4 stadia: ei–larve–nimf–adult en kan, afhankelijk van de omstandigheden, wel 7 jaar duren. Gewoonlijk duurt de gehele ontwikkeling 2-3 jaar. Voor elke vervelling en voor het produceren van eitjes is een bloedmaaltijd nodig, vaak is dit van drie verschillende gastheren.

Het wijfje kan wel duizenden eitjes afzetten op de begroeiing. De eitjes zijn gevoelig voor uitdrogen, daarom is een vochtige omgeving noodzakelijk om te overleven (relatieve luchtvochtigheid van 80% of hoger).

Na enkele weken komen de 6-potige larven tevoorschijn. Ze hechten zich zodra de gelegenheid zich voordoet, vast aan een gastheer en zuigen gedurende 3-7 dagen bloed, waarna ze het lichaam verlaten. Na een rustperiode van 4 weken volgt de vervelling tot nimfstadium.

 • Bij afwezigheid van een gastheer kan de larve wel 2 jaar hongeren;
 • De 8-potige nimfen klimmen, net zoals de larven, naar de toppen van vegetatie en wachten tot er een gastheer langskomt;
 • Ze gaan extreem zuinig met hun energie om en kunnen tot wel 1 jaar hongeren;

Na een bloedmaaltijd laten ze zich vallen en zullen ze vervellen tot een volwassen teek. Volwassen teken leven tot ca. 2 jaar.

Hoe kun je zien hoe lang een teek er zit?

Hoe kan je een tekenbeet herkennen? – Je kunt een tekenbeet herkennen als de teek zelf nog in de huid zit. Als de teek zich nog niet heeft volgezogen, zie je een donker puntje dat vastzit in de huid. Als de teek zich al wel heeft volgezogen met bloed is deze plek groter en bolvormiger. Wat Moet Je Doen Als Je Hond Een Teek Heeft Als de teek niet meer in de huid zit, is de beet van een teek lastig te onderscheiden van een muggenbeet. Meestal ontstaat er een klein rood plekje op de plaats van de tekenbeet. Dit is een normale huidirritatie.