Wat Te Doen Als Een Hond Het Warm Heeft?

Wat Te Doen Als Een Hond Het Warm Heeft

Wat te doen als een hond oververhit is? – Als uw hond een hitteshock heeft is het noodzaak dat u uw hond zo snel mogelijk helpt met afkoelen:

 • Breng de hond naar een koele, schaduwrijke plek.
 • Koel de hond af door hem of haar nat te maken met stromend water. Let op! Gebruik hiervoor geen ijskoud water, een te groot temperatuurverschil kan bij een hond in shock een hartstilstand veroorzaken. Maak met name de kop, buik, liezen, poten en oren nat. Als de hond even gewend is aan het temperatuurverschil kunt u de hond in zijn geheel nat maken.
 • Indien er een ventilator in de buurt is, gebruik deze dan. Een airco in een auto kan ook. Richt deze met name op de kop, zodat de hond de koele lucht kan inademen en het daardoor warmte kan verdampen via de tong.
 • Houd goed de temperatuur in de gaten, de hond mag ook niet teveel afkoelen. Met name bij kleine honden ligt dit op de loer. Daalt de temperatuur van de hond, stop dan met koelen en droog de hond goed af.
 • Laat de hond kleine beetjes lauw water drinken. Let op: doe dit alleen als de hond bij bewustzijn is.

Indien uw hond in een hitteshock is, of zich heeft bevonden, raadpleeg dan altijd uw dierenarts!.

Hoe kun je het beste je hond afkoelen?

Wat te doen bij oververhitting? – Oververhitting bij de hond kunt u herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan uw hond ook gaan braken en overmatig kwijlen. Breng de hond zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen.

Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Zorg ook dat u de handdoeken regelmatig ververst. Wanneer de mogelijkheid er is, laat de hond dan in het water zwemmen of liggen.

Laat de hond kleine beetjes lauw water drinken en neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met een dierenarts! Heeft u nog vragen over omgaan met warmte of oververhitting? Lees ons artikel Verkoeling voor uw huisdier of neem contact op via [email protected]

Wat doe je met je hond als het heet is?

Wat te doen bij oververhitting? – Oververhitting bij de hond kun je herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan je hond ook gaan braken en overmatig kwijlen. Breng de hond zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen.

 1. Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt;
 2. Zorg ook dat je de handdoeken regelmatig ververst;
 3. Wanneer de mogelijkheid er is, laat de hond dan in het water zwemmen of liggen;

Laat de hond kleine beetjes lauw water drinken en neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met een dierenarts! Heb je nog vragen over omgaan met warmte of oververhitting? Lees ons blog Verkoeling voor je huisdier of neem contact op via [email protected]

Wat moet je doen als je hond oververhit is?

Oververhit en nu? – Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Dit gaat het beste door een natte lakens of handdoeken in de liezen, nek, oren en poten te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koud water. Geef het dier tevens kleine slokjes water te drinken.

Waarom geen natte handdoek over hond?

Zondag 7 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU. nl 03 aug 2018 om 22:09 Update: 4 jaar geleden NU. nl checkt dagelijks berichten op hun betrouwbaarheid. Bewering: een natte koude handdoek op de rug van een hond leggen, kan ertoe leiden dat een hond overlijdt.

 • Oordeel: grotendeels onwaar Niet alleen mensen hebben het zwaar als de temperatuur boven de 30 graden uitkomt, ook honden kunnen slecht tegen hitte;
 • En als je ziet dat jouw hond enorm loopt te hijgen, wil je er natuurlijk voor zorgen dat hij het snel weer koeler krijgt;
See also:  Hond Verhaart Veel Wat Te Doen?

Het kan bijvoorbeeld een goed plan lijken om dan een natte koude handdoek op de rug van je hond te leggen. Maar volgens berichten op bijvoorbeeld tipsenweetjes. nl en leeshetnu. nl is dit een heel slecht idee. Het helpt je hond helemaal niet met afkoelen en het zou zelfs levensgevaarlijk zijn voor de hond.

Maar is een koude handdoek echt zo gevaarlijk? Waar komt het vandaan? De waarschuwing is niet nieuw, ook de afgelopen jaren werd er in de zomer regelmatig gewaarschuwd voor natte, koude handdoeken. Het is onduidelijk waar deze adviezen precies vandaan komen, maar de oudste berichten dateren uit 2013.

In de berichten van afgelopen maand, van tipsenweetjes. nl en leeshetnu. nl, wordt uitgelegd waarom de natte handdoek zo gevaarlijk zou zijn. Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed.

Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren. Dit zou ertoe leiden dat organen te weinig bloed ontvangen.

En dat kan uiteindelijk de dood van de hond betekenen. Klopt het? Is dit echt een groot risico en waarom hebben honden het eigenlijk zo zwaar bij warm weer? Dierenarts Jiske l’Ami, van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, legt uit dat voor een hond hijgen normaal gesproken de belangrijkste manier is om af te koelen.

“Het water op de tong verdampt door de langsstromende lucht en zo koelt de hond af. ” Ook mensen koelen af door verdamping. Dit doen wij door te zweten. Maar mensen kunnen over hun hele lichaam zweten en honden verdampen vocht alleen via de tong en de slijmvliezen in de mond en de neus.

“Daarom kunnen honden veel lastiger hun warmte kwijt en lopen ze een hoger risico op oververhitting. ” Maar gelukkig kan je jouw hond wel een beetje helpen met afkoelen. Zo kan een hond ook afkoelen door contact met een koud oppervlak. Op basis hiervan zou een natte koude handdoek dus ook verkoelend kunnen werken.

 1. L’Ami vertelt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de bloedvaten van de hond vernauwen bij contact met een natte handdoek;
 2. Toch raadt ze niet aan om een natte handdoek op een hond te leggen;
 3. “Het gevaar van deze methode is dat het maar heel weinig zin heeft;

De handdoek warmt heel snel op tot dezelfde temperatuur als de huid van de hond, de hond koelt dan verder niet af. ” L’Ami vertelt dat het daarom beter is om je hond af te koelen met stromend water, zoals het water uit de tuinslang. Zodra het water de warmte van de hond heeft opgenomen, is het water op de huid van de hond alweer vervangen door nieuw koel water.

 • Ook kan je jouw hond door een slootje of een riviertje met stromend water laten lopen;
 • Dit koelt de hond ook af;
 • Daarnaast is het belangrijk om de hond zoveel mogelijk in de schaduw te houden en altijd fris drinkwater beschikbaar te hebben;

En als de hond ernstige verschijnselen van oververhitting vertoont, zoals dufheid of een slecht reactievermogen, dan is het volgens l’Ami belangrijk om de dierenarts te bellen. Conclusie Het is zeer onwaarschijnlijk dat je hond overlijdt doordat je een natte handdoek op zijn rug hebt gelegd.

Het is wel levensgevaarlijk om je hond bij oververhitting onvoldoende te koelen. In deze zin is het dus wel gevaarlijk om een natte handdoek te gebruiken om een hond af te koelen, aangezien dit onvoldoende beschermt tegen oververhitting.

Omdat oververhitting levensgevaarlijk is voor de hond en niet de natte handdoek zelf, beoordelen we de stelling “een natte koude handdoek op de rug van een hond leggen, kan ertoe leiden dat een hond overlijdt” als grotendeels onwaar.

See also:  Vanaf Wanneer Hond Castreren?

Hoe weet je of je hond oververhit is?

Oververhitting bij hond: symptomen – Wat is het verschil tussen uw hond die het alleen maar warm heeft, of oververhit is/raakt? Hoe kunt u dus oververhitting bij uw hond herkennen? De oververhitte hond is per definitie duidelijk onwel. Hij heeft warme oren en voetzooltjes, rode slijmvliezen, reageert niet goed op aanspreken en kan meestal nauwelijks nog lopen.

Kan een hond ziek worden van de warmte?

Oververhitting – Houd goed in de gaten of je hond niet oververhit raakt als het buiten warm is. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte.

Hoe bescherm ik mijn hond tegen hitte?

Kan je hond ziek worden door de warmte?

Honden en warm weer – Bij hogere temperatuur kan de hond warmer worden dan normaal. Honden kunnen echter deze warmte alleen kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Als u ziet dat uw hond hevig begint te hijgen of kwijlen of ziet dat hij sloom wordt, dan is het goed mogelijk dat uw hond last heeft van de warmte.

Is een ventilator goed voor een hond?

Als de vochtigheid te hoog is, kan de hond geen warmte afgeven aan de omgeving en kan zijn eigen temperatuur snel oplopen. In zo’n omstandigheid is het essentieel je hond snel af te koelen, door water, ijsblokken of een ventilator. Let wel: een ventilator alleen kan een hond niet koel houden.

Is een airco slecht voor een hond?

Met dit warme weer loopt de temperatuur in de auto al binnen een half uurtje op naar 45 graden. En dat is dodelijk voor honden. Regelmatig moet er een ruit worden ingeslagen om een dier te bevrijden. Het baasje van deze hond wilde dat voorkomen. ‘Sla mijn ruit niet in, de airco staat aan’ Een man uit New York maakte een foto van het briefje op de auto en zette het op twitter.

Op het briefje is te lezen: “Sla mijn ruit niet in, de airco staat aan en hij luistert naar de nieuwe ‘Post Malone’ CD. The dog doesn’t looked too pleased with the Post Malone album pic. twitter. com/p5CyGGeVpM — cj Fentroy (@Boom_likean808) 28 mei 2018 Niks aan de hand met deze hond zou je denken.

Toch raadt de Dierenbescherming het af om je hond, ook al staat de airco aan, in de auto achter te laten.

Waarom gaat een hond in de zon liggen?

Heeft u er als hondenbaasje ook al menig keren het hoofd over gebroken waarom je hond zich het liefst languit in de brandend hete zon neer vleit? Honden met lange of korte, en witte of zwarte vacht, het maakt geen verschil. Ze liggen al hijgend uitgestrekt in de tuin of op het terras op het heetst van de dag.

Eén van de meest aanvaardbare redenen voor dit bizarre gedrag is dat je hond een zonnebad neemt om via de huid zonlicht om te zetten naar Vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding te halen en in het lichaam op te nemen.

Vitamine D gaat dus osteoporose tegen en zorgt voor de groei en het behoud van stevige botten en gewrichten. Je kan je hond dus even zijn zin laten gaan, maar het is je taak als hondenbaas om een oogje in het zeil te houden en je hond weer tijdig een plekje in de schaduw toe te wijzen.

See also:  Waarom Likt Mijn Hond De Vloer?

Waarom honden niet scheren?

Trui uit – Juist omdat honden geen kleren aanhebben, is hun haar essentieel voor warmtebescherming. Als mens doen we een trui of shirt uit, zodat de koele wind het zweet op onze huid doet verdampen en we daardoor afkoelen. Een hond gebruikt zijn vacht om daar wind doorheen te laten gaan.

als we  die afscheren, zeker als we dat heel kort doen, nemen we zijn warmteregulatie weg, en kan de hond juist een toeval van de hitte krijgen, of een ernstige zonnebrand, want honden kunnen helaas prima verbranden.

Zonder haar, en dus zonder afkoeling, wordt een hond juist te heet. De vacht van zoogdieren groeit een proces van drie fases. Änagen”, de groeifase, “Catagen”, een transitiefase, en “Telogen”, de rustfase. Hiermee zijn twee typen vacht te onderscheiden. Bij honden met een dominante Anagen-fase groeit de meerderheid van het haar de hele tijd door, en de rui gebeurt min of meer ook doorlopend, verdeeld in vlakjes over het lichaam.

Deze vachten, langharig, kunnen zonder al te veel problemen getrimd worden, ze groeien goed terug. Poedels en Shi-Tzu’s hebben een dergelijk groeipatroon. Het zijn vaak honden die “weinig” ruien, omdat het over het hele jaar gebeurt.

Honden die vooral in de Telogene fase zitten hebben de meerderheid van het haar in rustfase. Vooral de wat meer noordelijke honden, Huskies, Keeshonden en dergelijke, hebben zo ‘n soort vacht.

Wat is de beste Koelmat voor een hond?

De Cool Dog Koelmat 24/7 is de best geteste honden koelmat van 2022! Dit is uit onze ultieme test gebleken. De hete zomers kunnen niet alleen voor ons als mensen heel warm zijn, ook je hond kan in deze temperaturen wel wat verkoeling gebruiken. De koelmat helpt je hond om af te koelen.

Hoe maak je ijsjes voor honden?

Makkelijk ijsje Giet warm of lauw water in je ijshouder of bakje en gooi er het hondenbrokken bij. Laat de brokken even staan zodat ze zacht worden en (deels) oplossen in het water. Zet het in de vriezer tot het bevroren is. Je hebt nu een makkelijk hondenijsje!.

Waarom hijgt mijn hond de hele tijd?

Een hond met een probleem in de zuurstofvoorziening. – Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Via de bek, luchtpijp, bronchen en longblaasjes wordt zuurstof ingeademd en wordt dit opgenomen in het bloed. De belangrijkste oorzaken van een probleem met de zuurstofvoorziening zijn:

 • Een probleem in de hogere luchtwegen (bek, keel, luchtpijp en hogere bronchen). Denk hierbij aan bijvoorbeeld een proces (tumor) in het keelgebied, een tracheacollaps (dit is een afgeplatte luchtpijp, wat geregeld bij oudere kleine hondenrassen voorkomt), of een vreemd voorwerp in de keel/luchtpijp.
 • Een probleem in de lagere luchtwegen (bronchen en longblaasjes). Denk aan een ernstige bronchitis of een longontsteking. Ook een  hartprobleem  kan tot vocht in de longblaasjes leiden.
 • Een probleem in de borstholte. De belangrijkste oorzaak is een liquor thorax. Hierbij is er vocht in de borstholte gekomen. Denk dan bijvoorbeeld aan pus (een pyothorax), bloed (een bloeding, bijvoorbeeld na een aanrijding), of vocht (bij een borstholtetumor bijvoorbeeld).
 • Een hartprobleem. Naast het feit dat een hartprobleem tot vocht in de longblaasjes kan leiden kan een hond met een hartprobleem ook problemen krijgen met het rondpompen van het bloed (circulatieproblemen).

Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).