Wat Te Doen Bij Agressieve Hond?

Wat Te Doen Bij Agressieve Hond
De defensieve terugtrekking –

 • Provoceer de hond niet door zelf agressief te worden of door hem te tonen dat u angstig bent.
 • Kijk de hond niet recht in de ogen.
 • Houd uw armen strak langs uw lichaam.
 • Maak geen bruuske bewegingen.
 • Roep niet, maar probeer hem ook niet te paaien.
 • Keer hem de rug niet toe.
 • Blijf kalm en trek u rustig terug door u van de hond te verwijderen en zijn offensief gedrag te negeren.

Wat moet je doen als een hond aanvalt?

Hoe benader je een agressieve hond?

Wat moet je doen als je hond vals is?

Eigen hond – Op het moment dat uw hond agressie vertoont is er een aantal zaken om op te letten:

 • Straf de hond niet voor dreiggedrag. Als u dat doet, zal hij wellicht een volgende keer niet meer dreigen maar direct bijten!
 • Neem dreiggedrag serieus. De hond geeft ermee aan dat hij een situatie vervelend vindt. Ga dus niet door met wat u wilde doen. Gaat het om iets dat toch moet gebeuren, probeer dan een andere manier te verzinnen om uw doel te bereiken.
 • Blijf rustig, ga niet schreeuwen, mopperen, gillen of rennen. Dreigt de hond naar u, blijf dan stil staan of trek u rustig een stapje terug en staar de hond niet aan.
 • Vertoont uw hond aan de lijn agressie naar een ander persoon of een andere hond, neem hem dan meteen mee een andere kant op. Gedraag u daarbij rustig en vastbesloten.
 • Voorkom dat de situatie zich herhaalt. Let op uw veiligheid en op die van anderen. U zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om de hond een muilkorf aan te leren. Hoe u dat doet, leest u in ons document ‘ Muilkorven ‘. Ook zou u een waarschuwings-sleeve  of een ‘ yellow alert bone ‘ kunnen gebruiken.
 • Bedenk hoe u het agressieve gedrag wilt gaan oplossen.

Als u een hond heeft die agressief gedrag vertoont, zult u hier iets aan moeten doen. Hoe eerder u aan het gedrag gaat werken, hoe meer kans u heeft om het gedrag te veranderen. In alle gevallen, maar zeker als het agressieve gedrag plotseling is ontstaan, is het verstandig om uw hond door een dierenarts te laten nakijken. Lichamelijke zaken zoals pijn of hormonen kunnen veel effect hebben op het gedrag.

Deze bevestigt u aan de riem of halsband om aan te geven dat men de hond beter niet kan aaien, waardoor de kans afneemt dat mensen zomaar op uw hond afstappen. Misschien kan de oorzaak verholpen worden, of u kunt leren hoe u beter met fysieke beperkingen van uw hond om kunt gaan.

Agressief gedrag dat niet door een lichamelijke afwijking wordt veroorzaakt kan vaak met trainen worden verholpen of verminderd. Het is echter niet eenvoudig om zelf met agressief gedrag aan de slag te gaan. Vaak is het moeilijk om te bepalen welke zaken een rol spelen.

 1. Soms speelt uw eigen onbewuste reactie mee, in andere situaties bent u afhankelijk van gebeurtenissen in de omgeving die u vaak niet in de hand heeft;
 2. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om zelf te gaan trainen met agressief gedrag en kan een ondeskundige aanpak zelfs averechts werken! Een harde aanpak met straffen kan de agressie erger maken, dus doe dat nooit;

Het is beter om een hondengedragstherapeut in te schakelen. Deze kan de hond, de situatie en het gedrag analyseren en zo tot een goede diagnose komen. Hij of zij kan inschatten hoe ernstig het gedrag van uw hond is en wat de kans op verbetering is. De therapeut kan dan een therapie voor uw hond opstellen, u uitleggen hoe u met de hond kunt gaan trainen, u begeleiden bij het oefenen en bijsturen waar dat nodig is.

Soms is dat een heel traject, maar in andere gevallen is er al veel winst te halen door anders met uw hond om te gaan. Denk er aan dat hondengedragstherapeut geen beschermde titel is, dus let op dat u iemand zoekt die daadwerkelijk een goede opleiding heeft gedaan! Kijk voor het vinden van een goede hondengedragstherapeut bij het onderdeel hulp bij problemen.

Als u op een agressieve manier door een hond wordt benaderd, is het belangrijk dat u rustig blijft. Een juiste reactie kan het agressieve gedrag vaak stoppen of voorkomen dat u daadwerkelijk wordt aangevallen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

 • Blijf stil staan, ga niet rennen of met uw armen zwaaien.
 • Staar de hond niet aan maar kijk langs hem. Draai uw gezicht en uw lichaam een beetje van de hond af. Verlies hem echter niet uit het oog en draai hem niet de rug toe.
 • Trekt de hond zich wat terug, loop dan rustig achteruit of schuin naar opzij weg, beweeg langzaam.
 • Als u wordt aangevallen, probeer dan een voorwerp tussen u en de hond te krijgen (bijvoorbeeld een tas of jas).
 • Als u wordt omgegooid of valt, rol u dan in een bal en bescherm uw hoofd en nek met uw armen en handen. Blijf stil liggen.
 • Als u een vervelende ervaring met een hond heeft, kunt u altijd de eigenaar er op aanspreken. De eigenaar is altijd verantwoordelijk voor het gedrag van zijn of haar hond. Probeer rustig te blijven en geef aan dat u het gedrag van de hond vervelend vindt.

Ook honden onderling kunnen ruzie krijgen. Vechtende honden kunnen elkaar flinke schade toebrengen. Wat doet u als twee honden met elkaar in gevecht zijn, en wat doet u vooral niet? Ingrijpen bij een gevecht tussen twee honden is gevaarlijk. De honden zien in het heetst van de strijd geen verschil tussen uw handen en de andere hond.

Ook uw eigen hond kan u dus bijten als hij vecht. Toch is het soms nodig om tussenbeide te komen, want het kan er zo fel aan toe gaan dat één van de honden het niet overleeft. Als u ingrijpt, moet u echter in de eerste plaats aan uw eigen veiligheid denken.

U maakt de grootste kans om de honden uit elkaar te kunnen halen als beide eigenaars actie ondernemen. Is uw eigen hond bij een gevecht betrokken, roep dan als het kan de hulp in van de andere eigenaar! De volgende methodes kunt u eventueel proberen:

 • Soms helpt het om de honden flink te laten schrikken. Gooi bijvoorbeeld water over hen heen, met een emmer of gebruik een tuinslang. Een hard geluid maken kan ook helpen.
 • Een deken, dekbed of uw jas over de koppen van de honden heen gooien geeft soms ook het effect dat de honden elkaar even loslaten uit verwarring.
 • Is er een slootje in de buurt, dan kan het werken om de honden daarin te duwen.
 • Een manier om honden uit elkaar te halen is om beide honden tegelijk, elk door hun eigen eigenaar, bij de achterpoten (bij de knieën, dus zo dicht mogelijk bij het lichaam) te pakken en op te tillen. Vaak laten ze dan los. Pas hierbij wel op dat de hond u niet kan bijten en doe dit alleen in het uiterste geval. Pak honden niet bij de onderkant van hun poten want dan beschadigt u de gewrichten, en pak hen ook niet bij de staart.
See also:  Mijn Hond Is Misselijk Wat Kan Ik Doen?

Wat u in elk geval niet moet doen is met uw handen of gezicht in de buurt van de koppen van de honden komen. Probeer nooit de bek van een hond open te wrikken met uw handen en probeer de honden niet bij de halsband te pakken. Ga niet staan schreeuwen: dat maakt de opwinding alleen maar groter. Trek niet hard aan een hond als de ene hond de andere hond stevig vasthoudt en niet loslaat.

Wat te doen bij angst agressie hond?

Hoe leer je je hond angst agressie af? – Hierbij is het belangrijk dat je de noodzaak van het gedrag weghaalt. Dus in plaats van dat je je hond zichzelf laat verdedigen, pas je de situatie zo aan dat je hond zich veilig voelt. Dat je hond zichzelf niet hoeft te verdedigen.

 1. Straf je hond niet voor zijn gedrag, wanneer hij agressief reageert vanuit angst dan zal straf je hond alleen maar banger maken;
 2. Het is juist belangrijk dat je je hond leert dat hij niet bang hoeft te zijn;

Leer je hond een goede associatie met hetgeen waar hij bang voor is, zodat de angst minder wordt. Omdat de agressie vanuit angst is ontstaan, is het belangrijk de angst te verminderen. De agressie zal dan ook vanzelf minder worden. Meer leren? Vraag gratis deze video aan (duurt circa 30 min) met meer informatie over angst voor honden en mensen en hoe daarmee om te gaan:.

Hoe stop je een aanvallende hond?

Waarom is mijn hond zo agressief?

Agressieve honden, waarom worden honden agressief? – Honden worden niet zomaar ineens agressief. Agressiviteit wordt altijd veroorzaakt door aanhoudende of steeds terugkerende negatieve emoties, zoals woede of angst. Maar ook pijn door een ziekte kan een hond murw maken.

Hoe krijg je je hond zelfverzekerder?

Wat doe je – Doe de hond aan de riem terwijl je hem iets lekkers geeft. Vraag je vriend of hij 2 meter van jullie weg gaat staan.

 • Geef het commando “zeg hallo!” en loop met je hond naar je vriend.
 • Laat je vriend je hond iets lekkers geven – zonder iets tegen de hond te zeggen of hem te aaien.
 • Draai je om en neem je hond aan de lijn mee en prijs hem daarbij enthousiast.

Blijf dit spelletje herhalen totdat de hond graag naar je vriend gaat als hij de woorden “zeg hallo!” hoort.

Wat moet je doen als je hond bijt?

Wist je dat er naar schatting 150. 000 mensen per jaar door een hond worden gebeten, waarvan één met dodelijk gevolg? En het aantal honden en andere dieren dat per jaar wordt gebeten en doodgaat is nog vele malen hoger! Meestal zijn dit ongelukken, maar helaas zijn er ook mensen die bewust agressie en gevechten van honden uitlokken.

 • Zie het nieuwsbericht van 21 augustus jl;
 • Hoe gaan we hiermee om in Nederland? Wat is de rol van de overheid en de dierenarts bij gevaarlijke honden? De hond heeft een belangrijke plek in veel huishoudens;

Maar het is onacceptabel dat een hond een bedreiging vormt voor mens of dier. De overheid is druk bezig met beleid voor gevaarlijke honden. Na de zomer komt er nieuwe wetgeving die moet leiden tot betere registratie van deze risicodieren. Dit is vooral bedoeld om de mensen te kunnen vinden en aanpakken die een hond aanschaffen om schadelijke, verboden dingen mee te doen, zoals hondengevechten.

De dierenarts heeft daar een belangrijke rol bij. Door mensen te stimuleren om aangifte te doen van bijtincidenten, komt er meer inzicht in het aantal bijtongelukken en valt het verboden gedrag beter aan te pakken.

De dierenarts als advocaat Dierenartsen vinden bijtgedrag van honden niet acceptabel (tenzij er sprake is van zelfverdediging of bv een politiehond) maar ze willen dat elke diereneigenaar hulp kan vragen én volledig open kan zijn. Dus als je hond bijt, kun je terecht bij een dierenarts die je helpt.

De dierenarts is advocaat van zowel het bijtende als het gebeten dier. Maatregelen van dierenartsen zijn altijd passend bij de oorzaak en omstandigheden! De dierenarts zal een hond die bijt uit zelfverdediging (bv door mishandeling), of die in een reflex bijt (bv omdat een kind op zijn staart stapt), anders behandelen (voorlichting aan eigenaren) dan een hond die achter fietsers/trimmers aan gaat (tips over aanlijnen, trainen) of die aanvalt om te doden (bv agressiecheck, gedragstraining of euthanasie).

Als een dierenarts vermoedt dat een bijtincident het gevolg is van dierenmishandeling, zal hij dit bespreekbaar maken met de eigenaar. Zie meldcode dierenmishandeling. Pre pup consult: voorkomen is beter dan genezen Iedere hond kan bijten, ongeacht ras, leeftijd of geslacht.

Maar de ene hond zal eerder bijten dan de andere. En ook de aangerichte schade zal per hond verschillen. De dierenarts is de professional bij uitstek om mensen te adviseren bij de aanschaf van een hond, de opvoeding, het fokken en het nemen van maatregelen om (bijt)incidenten te voorkomen (zoals aanlijnen of muilkorven).

Ook kan hij kan je tips geven over hondentrainers en gedragstherapeuten of helpen met ondersteunende medicatie. Daarom promoot de beroepsorganisatie van de dierenartsen, KNMvD, ook het pre pup consult  om een bewuste keuze voor een hond te maken en om bijtincidenten te voorkomen.

Waarom valt een hond aan?

Wat niet te doen – Het is voor mensen een heel natuurlijke reflex om dat wat we niet leuk vinden, zo snel mogelijk te willen laten ophouden. Door dan bijvoorbeeld ook ‘Stop!’ te zeggen tegen de hond. Of te schreeuwen. Of boos heel hard aan de leiband te trekken om hem duidelijk te maken dat jij zo NIET gezien wil worden.

Ik zag in het park eens iemand heel hard “DOE NU EENS NORMAAL” tegen zijn uitvallende hond schreeuwen. Het instant effect was vrij groot, maar op lange termijn werkt zoiets alleen maar averechts. En ik zal het blijven herhalen tot ik omver val: honden spreken geen Nederlands.

Hou de volzinnen voor de familie, collega’s en vrienden. Correcties zorgen er helaas enkel voor dat de hond dit gedrag gaat onderdrukken uit angst voor de correctie, maar de emotie blijft er nog wel.

 • Honden die reageren vanuit frustratie hebben geen flauw idee dat ze iets ‘verkeerd’ doen en andere honden zullen correctie na correctie steeds negatiever gezien worden.
 • Angstige honden die al helemaal in staat van alarm waren door het zien van een hond voegen zo’n correctie toe aan de reeds bestaande negatieve associatie. De andere hond is dan niet alleen iets waar ze veel schrik van hebben, maar ook nog iets dat ervoor zorgt dat hun baasje (en dus ook steun en toeverlaat) kwaad op hen wordt. Je zou voor minder blaffen, toch?

Hoe zegt een hond Sorry?

De hond kruipt ineen, het wit in zijn ogen wordt zichtbaar terwijl hij omhoog kijkt naar je. Wellicht staan zijn oren naar achteren, hij geeuwt of likt in het luchtledige.

See also:  Wat Kost Een Gebitsreiniging Bij Een Hond?

Waarom bijt een hond in je hand?

Mijn pup bijt in mijn handen als hij wil spelen – Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht! Je kunt je pup op dat moment het beste negeren en de kamer uitlopen.

Waarom gromt een hond naar mij?

Mijn hond gromt als… – Mijn hondje gromt als ik in de buurt kom van zijn bot of speelgoed. Als je hond gromt of bijt doet hij dat om jou iets duidelijk te maken. Het is voor hem een manier van communiceren en dus honds gedrag. Hij doet dit niet zomaar en al zeker niet om jou te pesten.

 • Voordat honden daadwerkelijk zullen aanvallen geven zij een reeks afstand vergrotende signalen af;
 • Deze zijn dus letterlijk bedoeld om de dreiging die in de ogen van de hond nadert op afstand te houden;
 • Dit is geen “stout” gedrag maar een manier om te communiceren: ik waarschuw je, hou afstand;

Als er naar de subtiele signalen van de hond niet geluisterd wordt, zal hij duidelijker moeten worden. Als je hond al gromt of bijt, kan het dus goed zijn dat je de subtiele signalen hebt gemist. Straf je hond nooit voor deze signalen. Grommen is bijvoorbeeld een signaal dat veelal wordt afgestraft.

Grommen is slechts een waarschuwing. Zouden we het grommen afstraffen zal de hond een volgende keer het grommen overslaan en dus sneller bijten. Afstand vergrotende signalen zijn onder andere: – Bevriezen (doodstil staan/liggen en staren met harde ogen ) – Oogwit tonen (whale eye) – Bek likken – Tongelen – Pootje heffen – Haren omhoog (borstelen) – Sneller eten (ruw eten) – Grommen – Tanden laten zien – Snappen ( opzettelijk mis bijten ) – Bijten De hevigheid van het gedrag dat hierbij gebruikt wordt hangt af van de waarde van het geen dat de hond bewaakt, zijn vorige leerervaringen en hoe de hond zich verder voelt.

Redenen voor het bewaken van iets kunnen zijn: De hond heeft honger geleden of moeten vechten voor zijn eten. Moeten strijden met nestgenootjes (bv pups die uit 1 bak eten krijgen bij de fokker) Als de baas vaker iets heeft afgepakt dat voor de hond van waarde was.

De voerbak weg gepakt is, terwijl de hond stond te eten. Er werd vaak gezegd dat je de voerbak af en toe weg moest pakken, zodat de hond weet dat jij de leider bent. Maar hoe zou jij het vinden als de ober je pizza vroegtijdig onder je neus vandaan haalt? Het is belangrijk om in alle omstandigheden rekening te houden met de behoefte en gevoelens van de hond.

Als je hond bijvoorbeeld met een vieze sok rondloopt, kan jij denken ‘getver een vieze stink sok,’ maar voor je hond kan die sok van grote waarde zijn. Pak dus niet zomaar iets af, maar ruil het voor nog iets waardevollers. Training: Het is handig om bij elke hond, of de hond nou bezitsagressie heeft of niet, het loslaten van voorwerpen te trainen.

Trainen betekend dat je het in scene gaat zetten en niet alleen oefent als je hond toevallig iets heeft wat hij niet mag hebben. Wacht niet totdat je hond een keer naar je gegromd heeft, maar leer je hond iets vast te pakken en ook weer los te laten.

Hoe pak je het aan: Let op! (voor honden die nog GEEN bezitsagressie hebben) Geef je hond iets waarvan je weet dat het waarde heeft voor jouw hond. Hou zelf de andere kant van het bot of speeltje vast zodat je hond er niet mee vandoor kan gaan en speel er samen even mee.

 1. Terwijl je speelt zeg je ‘vast;
 2. ‘ Haal iets tevoorschijn wat nog een hogere waarde heeft voor je hond, hou het voor zijn neus en wacht tot hij datgene hij had los laat, zeg nu ‘Los;
 3. ‘ Het signaal (woord) ‘Los’ kan pas gezegd worden wanneer de hond ook daadwerkelijk los laat;

Honden spreken immers niet onze taal, dus we zullen eerst het gedrag moeten benoemen dat we zien. Pas later als de hond telkens makkelijker los gaat laten terwijl jij iets lekkers richting zijn neus brengt ga je het signaal ‘los’ steeds eerder zeggen. Telkens wanneer er geruild wordt voor iets nog lekkerders, mag de hond dat hebben, maar als dat op is, krijgt hij direct ook weer het bot terug waar je samen mee speelde.

 • Zo wordt iets los laten als positief ervaren;
 • Pas als het los laten van iets een gewoonte is geworden op het signaal ‘los’ kun je het misschien een keer overslaan om het te ruilen, maar onthoud goed; een hond pakt alleen iets in zijn bek als het voor hem van waarde is, dus ruilen blijft ten aller tijden een onderdeel van je signaal ‘los;

‘ Bij honden die al bezitsagressie hebben kan het gevaarlijk zijn om met deze techniek te starten. Daar zou een andere start gewenst zijn, geheel afhankelijk van de mate waarin het optreed. Zoek hiervoor professionele hulp! Honden kunnen ook hun eigen lichaam gaan beschermen door pijn of ander ongenoegen.

Vaak ontstaat het bv bij: – Tuigje niet correct aanleren. – Muilkorf niet correct aanleren – Medisch onderzoek of behandelingen gedwongen ondergaan – Dwingen om te knuffelen – Hond bewust of onbewust pijn doen – Lichamelijk correctie als in het nekvel pakken of in het lijf porren – Oppakken tegen zijn zin – Aanraken tegen zijn zin – Nagels knippen onder dwang – Medicijnen toedienen – Aan het lijf pakken – Oren pakken – Fixeren zodat de hond geen uitweg meer heeft en niet los kan komen in een angstige situatie – Grijpen aan een tuigje We staan er vaak niet bij stil, maar bij al dit soort dagelijkse handelingen moeten we niet voorbij gaan aan de afstand vergrotende signalen die onze honden geven.

Voor niet elk van de dagelijkse handelingen geldt dat ze als positief worden ervaren door onze honden. Het is ook best veel wat er van honden gevraagd wordt in onze mensenwereld. Ze moeten altijd maar vriendelijk zijn tegen iedereen. Vreemde mensen, kinderen, soortgenoten en andere dieren.

Kleine hondjes worden bijvoorbeeld vaak zomaar, zonder waarschuwing opgetild. Honden worden veel geaaid, eigen honden en zelfs vreemde honden, omdat wij ze willen aaien, maar hoe vaak vraag jij toestemming aan een hond? Het is dus goed om je hond op een positieve manier de dagelijkse handelingen aan te leren door veel positieve associaties te maken.

Leer je kleine hondje bv een woordje voor je hem optilt, zodat hij niet ‘zomaar’ de lucht in wordt geslingerd. De boodschap van dit verhaal is: ‘denk honds en zorg voor een vertrouwde omgeving voor onze honden.

See also:  Welke Leeftijd Hond Steriliseren?

Wat zijn de oorzaken van agressief gedrag?

Laatst gewijzigd op: 22 september 2021 Wanneer jongeren zich agressief of ‘stoer’ gedragen, kan dit een houding zijn waarmee ze andere problemen proberen te verbergen of overwinnen. Agressief gedrag kan verschillende oorzaken hebben.

 • Het kan te maken hebben met het karakter van je kind, maar ook met de vrienden met wie je kind omgaat.
 • De oorzaak kan ook liggen in spanningen en stress.
 • Het is ook mogelijk dat je kind moeite heeft om emoties te beheersen. Je kind vindt het moeilijk om alleen met praten een ruzie op te lossen. Als je er niet meer uitkomt, lijkt agressief gedrag de enige oplossing.
 • Verder is het nuttig om naar je eigen gedrag te kijken. Als de sfeer in huis makkelijk omslaat in schelden, duwen, geschreeuw en klappen als het tegenzit, is het niet raar dat jongeren datzelfde gedrag vertonen – soms zelfs een graadje erger wanneer ze ergens gefrustreerd over zijn.

Hoe corrigeer je een hond die bijt?

Optie 4: Leer het commando ‘foei’ of ‘stop’ – Ook is het aan te raden om je hond een paar basiscommando’s snel aan te leren. Één daarvan is ‘foei’ of ‘stop’. Wanneer je pup dit gaat associëren met iets wat niet mag of niet goed is, stopt hij ermee. Dit kun je aanleren met een speciale techniek met brokjes.

Door je hond te belonen als hij iets goed doet, door bijvoorbeeld ‘goed zo’ te zeggen, weet hij dat hij iets goed doet. Het tegenover gestelde is dus ook zo. Als de pup je hand probeert open te maken met het brokje, zeg je ‘foei’ of ‘stop’.

Dit is de consequentie van zijn gedrag. Op een gegeven moment snapt de pup dat ‘foei’ of ‘stop’, iets niet goed betekent. Dus niet meer doen! Wat Te Doen Bij Agressieve Hond.

Wat moet je doen als een hond bijt?

Wat kun je wel zelf doen wanneer je een hond hebt die bijt? – Als eerste dien je na te gaan hoe je de situatie veilig kunt houden. Veilig voor degene die mogelijk gebeten worden, maar ook veilig voor jouw hond. Zorg dat jouw hond niet in situaties terecht komt die te spannend of bedreigend voor hem/haar zijn.

 1. Wat je zeker niet moet doen is je hond straffen;
 2. Bijt jouw hond bijvoorbeeld omdat hij/zij zich bedreigd voelt, dan zal jouw hond zich niet beter gaan voelen als jij boos op hem wordt;
 3. Sterker nog, je verergert misschien zelfs het gedrag;

Wat jouw hond nodig heeft is veiligheid. De dreiging moet weggehaald worden bij jouw hond en jouw hond heeft hulp nodig om zich minder bedreigd te voelen. Zodat dit soort situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden. Bijt jouw hond vanuit boosheid of frustratie, ook dan is boos worden of straffen geen goed idee.

Boosheid met boosheid bestrijden levert nooit een positieve uitkomst op. Jouw hond heeft goede begeleiding nodig om anders met deze situatie om te leren gaan of jouw hond heeft het nodig om niet in deze situatie terecht te hoeven komen.

Maar ook als je hond bijt vanuit spel of sociaal contact, is straffen een slecht idee. Je hond wil met je spelen (hij/zij weet alleen nog niet goed hoe). Je hond wil bij je zijn. Om daarvoor bestraft te worden is erg onlogisch en kan de band tussen jou en jouw hond beschadigen. Wat Te Doen Bij Agressieve Hond Foto: deze foto kan een verkeerde indruk wekken. Het is een momentopname van hond Kaneel samen met oma die op bezoek komt. Kaneel is helemaal gek op oma en wanneer oma er is, laat Kaneel haar vreugde blijken door zachtjes (en soms ook iets te hard) te bijten. Bestraffen is dus geen goed idee, aan de slag met de oorzaak van het gedrag wel (bijvoorbeeld werken aan de angst die deze agressie veroorzaakt).

Bovendien kan dit het vertrouwen, wat jouw hond in jou heeft, ernstig verminderen. Een hond die bijt vanuit spel moet geleerd worden dat spelen met mensen bijvoorbeeld alleen met speeltjes gebeurt. Of je hond moet bijvoorbeeld begeleid worden bij het rustig begroeten van bezoek.

Aanleren van ander gedrag, wat wel passend is in onze mensenmaatschappij en waar jouw hond zich ook goed bij voelt. En te zorgen voor een veilige omgeving voor jouw hond, waarin heftige emoties zoals hevige angst, frustratie of boosheid, niet voor hoeven te komen. Wat Te Doen Bij Agressieve Hond.

Waarom valt een hond een andere hond aan?

Wat niet te doen – Het is voor mensen een heel natuurlijke reflex om dat wat we niet leuk vinden, zo snel mogelijk te willen laten ophouden. Door dan bijvoorbeeld ook ‘Stop!’ te zeggen tegen de hond. Of te schreeuwen. Of boos heel hard aan de leiband te trekken om hem duidelijk te maken dat jij zo NIET gezien wil worden.

Ik zag in het park eens iemand heel hard “DOE NU EENS NORMAAL” tegen zijn uitvallende hond schreeuwen. Het instant effect was vrij groot, maar op lange termijn werkt zoiets alleen maar averechts. En ik zal het blijven herhalen tot ik omver val: honden spreken geen Nederlands.

Hou de volzinnen voor de familie, collega’s en vrienden. Correcties zorgen er helaas enkel voor dat de hond dit gedrag gaat onderdrukken uit angst voor de correctie, maar de emotie blijft er nog wel.

 • Honden die reageren vanuit frustratie hebben geen flauw idee dat ze iets ‘verkeerd’ doen en andere honden zullen correctie na correctie steeds negatiever gezien worden.
 • Angstige honden die al helemaal in staat van alarm waren door het zien van een hond voegen zo’n correctie toe aan de reeds bestaande negatieve associatie. De andere hond is dan niet alleen iets waar ze veel schrik van hebben, maar ook nog iets dat ervoor zorgt dat hun baasje (en dus ook steun en toeverlaat) kwaad op hen wordt. Je zou voor minder blaffen, toch?

Waarom valt een pitbull aan?

Aanvallen waarom gebeurt dat ? – Het is duidelijk dat als een hond aanvalt hij daartoe ‘getriggerd’ wordt door een externe oorzaak. Maar het is een reactie die vaak onbewust wordt aangemoedigd door de mens. De hond ziet een ander levend wezen dat een gevaar vormt voor zijn roedel of territorium, en grijpt in.

 • Vanuit het perspectief van de hond een logische stap, maar voor ons en het slachtoffer een stressvolle toestand;
 • Je zou kunnen zeggen dat aanvallen ontstaan vanuit 2 soorten reacties: 1;
 • Een instinctieve reactie In dat geval reageert de hond puur vanuit z’n natuur;

Het willen beschermen van de roedel kan zo’n reden zijn. Een aangeleerde reactie Dit gedrag is gevoed door de mens. De hond is vanuit zijn natuur niet gewend tot actie over te gaan, maar wij stimuleren de hond. En dat kan bewust of onbewust gaan. Maar de mens is in ieder geval de drijvende motor.