Wat Te Doen Bij Ontstoken Tandvlees Hond?

Wat Te Doen Bij Ontstoken Tandvlees Hond
Professionele gebitsreiniging – Een gingivitis kan behandeld worden door een professionele gebitsreiniging bij uw hond en door het gebit goed te blijven poetsen. Na reinigen en poetsen zal het tandvlees weer in de oorspronkelijke staat terug komen. Gingivitis is dus nog te herstellen als u er optijd bij bent.

Parodontitis Als gingivitis niet behandeld wordt ontstaat door de zwelling van het tandvlees een opening tussen de tand en het tandvlees (pocket). Bacteriën nestelen zich dus onder de rand van het tandvlees en maken het steunweefsel kapot.

Dit stadium noemen we parodontitis. De ontsteking gaat steeds verder de diepte in. Wat Te Doen Bij Ontstoken Tandvlees Hond Parodontitis bij de tand De ontsteking zit verborgen onder het tandvlees, dus simpelweg het schoonkrabben van het tandglazuur zal de ontsteking niet wegnemen. Aangetast weefsel zal niet teruggroeien, maar parodontitis kan wel tot stilstand gebracht worden. De gebitsreiniging zal dan regelmatig herhaald moeten worden.

Wat doen tegen ontstoken tandvlees?

Wat te doen bij bloedend tandvlees hond?

Parodontitis – Bloedend tandvlees bij honden Wanneer de opeenhoping van bacteriële plak niet tijdig wordt  schoongepoetst kan parodontitis ontstaan. Parodontitis is het gevolg van gingivitis, waarbij naast het tandvlees óók het volledige weefsel wordt aangetast. Door complexe biologische activiteiten laat het tandvlees los van de tand en ontstaan er ruimtes. In deze pockets zullen zich nog meer bacteriën vestigen.

 1. Ook kunnen hier voedselresten blijven plakken, waardoor het gistingsproces versnelt;
 2. Bij niet tijdig behandelen, zal ook het bot worden aangevreten en kunnen tanden (doordat ze beweeglijker zijn geworden) zomaar uitvallen;

Een botontsteking heet ook wel alveolitis. Soms zijn de kiezen zó rot dat ze getrokken moeten worden. Als de diepte van de aangevreten pockets niet meer bedraagt dan een halve centimeter kan de tand soms nog worden behouden.

Hoe weet je of een hond kiespijn heeft?

Symptomen van kiespijn die we kunnen waarnemen zijn: overmatig kwijlen, voedsel weigeren, aan één kant van de bek kauwen, niet meer willen kluiven of met stokken spelen.

Hoe ziet tandvlees hond eruit?

Hoe kun je tandvleesontsteking bij je hond herkennen? – Bovenstaande ellende, gezondheidsrisico’s en een korter leven wil je uiteraard voorkomen bij je hond. Daarom is het belangrijk om eventuele tandvleesontstekingen te herkennen en behandelen. Gezond tandvlees is roze en het sluit goed aan op de tanden en kiezen van je hond.

Kan een tandvleesontsteking vanzelf genezen?

Wat is ontstoken tandvlees? – Gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden en kiezen en bloedt niet tijdens het poetsen of eten. Ontstoken tandvlees is rood, gezwollen en bloedt sneller bij aanrakingen. De meeste mensen hebben niet door dat ze een tandvleesontsteking hebben, omdat het vaak geen pijn doet.

 1. Een beginnende tandvleesontsteking noemen we ook wel gingivitis;
 2. Ontstoken tandvlees klinkt misschien onschuldig, maar het gaat niet vanzelf over;
 3. Als je er niets aan doet, kan de ontsteking zich uitbreiden naar je kaakbot;

Dit noemen we parodontitis. Je tandvlees verslapt, waardoor je tanden en kiezen los komen te staan. In het ergste geval kun je zelfs tanden en kiezen verliezen.

Hoe lang duurt het voor ontstoken tandvlees geneest?

Hoe gingivitis (ontstoken tandvlees) te genezen? – Gelukkig kunt u, als u uw tandvlees snel en effectief behandelt, gingivitis omkeren en parodontitis binnen ongeveer twee weken voorkomen. Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking die dure tandheelkundige zorg vereist en kan leiden tot tandverlies.

Het omkeren van tandvleesaandoeningen begint met het begrijpen van het probleem. Zelfs als u poetst, kunnen bacteriën zich ophopen langs het tandvlees en tussen de tanden. Je lichaam behandelt dit als een bedreiging en reageert door een ontstekingsreactie op te wekken om infecties te bestrijden.

Het resultaat is rood, gezwollen en gevoelig tandvlees dat gaat bloeden wanneer je poetst – het klassieke teken dat jouw mondgezondheidsroutine moet verbeteren, en wel snel.

Welke antibiotica bij ontstoken tandvlees?

Beleid – Tandarts/mondhygiënist De enige juiste behandeling van chronische gingivitis bestaat uit het verwijderen van de infectiebron, de tandplaque en tandsteen, door de tandarts of mondhygiënist. Schoonhouden De patiënt moet een goede instructie krijgen voor de juiste verzorging van het tandvlees.

Poetsen tussen de tanden, ossen en consequent gebruik van tandenstokers of -ragers voorkomen plaque en tandsteen. Het nut van spoelmiddelen en van bepaalde merken tandpasta is niet aangetoond. Bij acute gingivitis In eerste instantie is pijnbestrijding nodig voordat kan worden overgegaan tot het verwijderen van de tandplaque.

De patiënt zou kunnen spoelen met 10 ml chloorhexidine mondspoeling 0,1 % FNA 2 dd gedurende één à twee minuten. Bij ernstige algemene malaise Bij een bacteriële infectie kan een korte kuur met een breedspectrumantibioticum worden overwogen, bijvoorbeeld amoxicilline 4 dd 500 mg gedurende 5 dagen.

Aanvullend onderzoek Er is geen indicatie voor aanvullend onderzoek bij chronische gingivitis. Bij acute necrotiserende gingivitis en bij recidieven is het zinnig om bloedonderzoek te doen voor het uitsluiten van endocriene stoornissen en bloedziekten.

Wanneer verwijzen? Patiënten met gingivitis moeten altijd verwezen worden naar tandarts of mondhygiënist voor zorgvuldige gebitsreiniging en verdere instructie daarover. Patiënten met een onderliggende ziekte worden verwezen naar de betreffende specialist.

 • Lees alles over deze kwaal (epidemiologie, waarmee komt de patiënt, anamnese, onderzoek, beleid, wanneer verwijzen en preventie en voorlichting) in  Kleine Kwalen Online >> Kleine Kwalen Online bevat diagnostiek en behandeling van ruim 400 veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartsenpraktijk;

Meer informatie over de toegang >> Uit:  Kleine Kwalen Online Beeld: Kleine Kwalen Online.

Wat kost een gebitsreiniging van een hond?

De kosten voor een gebitsreiniging bij honden liggen ongeveer tussen de €70 en de €200. Het bedrag is afhankelijk van welke gebitsproblemen een hond heeft en of een hond wel of niet onder narcose gaat. Vaak hebben honden problemen met het gebit. Vanaf dat ze een jaar of twee zijn treden er complicaties op.

Met name de honden, waarvan het baasje nooit aandacht heeft geschonken aan gebitsreiniging, zijn flink de klos. Niet weggepoetst tandplak wordt tandsteen. Niet weggepoetst tandsteen wordt een infectie en als er dan nog steeds geen actie wordt ondernomen vallen tanden uit en kunnen honden onderliggende, lichamelijke ziektes oplopen.

Een juiste en bedachtzame gebitsreiniging voor uw hond mag daarom nooit ontbreken.

Hoe tanden verzorgen hond?

Hoe herken je Gebitsproblemen bij honden?

Een goed gebit is essentieel voor de gezondheid van je hond. Wanneer het gebit van je hond niet goed verzorgd wordt, kunnen er gebitsproblemen optreden die voor de hond erg pijnlijk kunnen zijn. Daarnaast kunnen problemen aan het gebit tot orgaanproblemen leiden doordat bacteriën vanuit het gebit in bijvoorbeeld het hart of de nieren belanden.

Een goede gebitsverzorging is dus niet alleen belangrijk voor de hygiëne van het gebit, maar ook voor de algehele gezondheid van je hond. Helaas zijn problemen aan het gebit een veelvoorkomende kwaal bij honden.

In dit artikel lees je hoe je gebitsproblemen herkent, welke problemen vaak voorkomen en hoe je gebitsproblemen bij je hond kunt voorkomen. Wat zijn de symptomen van gebitsproblemen bij de hond? Het is lastig om gebitsproblemen bij honden te herkennen. Er zijn een aantal symptomen waar je op kunt letten om te bepalen of je hond last heeft van het gebit. Wanneer je hond één of meerdere symptomen vertoont, bestaat er een kans dat je hond problemen aan het gebit heeft:

 • Verkleurde aanslag op tanden en kiezen
 • Minder of niet eten (met name droge, harde brokken)
 • Aan één kant kauwen
 • Stinkende adem
 • Bulten op de kaken
 • Bloederig speeksel en/of slijm
 • Krabben aan de snuit

Herken je één of meer van deze symptomen bij je hond? Dan is het goed om de bek en het gebit eens goed te laten controleren door de dierenarts. Bij sommige honden merk je vrijwel niet dat er gebitsproblemen aanwezig zijn. Controleer daarom zelf regelmatig op rood tandvlees, aanslag op de tanden en eventuele bultjes in de bek. Veelvoorkomende gebitsproblemen bij honden Er zijn verschillende gebitsproblemen waar honden mee te maken kunnen krijgen en ieder probleem kent een eigen behandeling.

See also:  Waarom Likt Mijn Hond Aan Zijn Poten?

Dit zijn de meest voorkomende gebitsproblemen bij honden: Tandplak Tandplak (of tandplaque) is een gele tot bruine laag op de tanden die uit speeksel, voedingsresten en bacteriën bestaat. Na verloop van tijd worden deze laagjes steeds harder en ontstaat er tandsteen.

Tandsteen Tandsteen is een ruwe, harde laag die ontstaat door verkalking in de tandplak. Waar tandplak relatief eenvoudig te verwijderen is door goede verzorging van het gebit, kan tandsteen alleen door de dierenarts verwijderd worden wanneer de hond onder narcose is.

Wanneer je tandsteen te laat of niet laat behandelen kan dit tot ontstekingen, onherstelbare schade in het gebit van de hond en uiteindelijk tot het verlies van tanden leiden. Slijtage en afgebroken tanden Tanden kunnen slijten of zelfs afbreken door bijvoorbeeld te wild spelen, op stenen te kauwen of door een ongeluk.

Een afgebroken tand kan binnen 48 uur na het breken van de tand nog worden hersteld met behoud van tandmerg. Wanneer de 48 uur is verstreken is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk of zal de tand getrokken moeten worden. Glazuurbeschadiging Glazuurbeschadiging of gaatjes kunnen optreden door bijvoorbeeld een infectie of het gebruik van bepaalde medicatie.

De elementen van het hondengebit die het meest aangetast worden spelen vaak geen functionele rol bij de voedselopname. Om deze reden kunnen aangetaste tanden het best getrokken worden. Bij kleine beschadiging kan het gaatje meestal nog gevuld worden.

Voorkomen is beter dan genezen De hierboven genoemde problemen voorkom je natuurlijk het liefst. Een goede gebitsverzorging en een regelmatige controle is van belang om het gebit van je hond gezond te houden en deze gebitsproblemen te voorkomen. Je kunt het gebit van je hond op diverse manieren onderhouden: Regelmatige controle Allereerst is het erg belangrijk dat het gebit van je hond regelmatig door jezelf, of door de dierenarts (in ieder geval bij de jaarlijkse inenting) gecontroleerd wordt.

 1. Door regelmatig te controleren kunnen gebitsproblemen vroegtijdig worden ontdekt en direct aangepakt worden;
 2. Tandenpoetsen Door de tanden van je hond regelmatig te poetsen, verwijder je tandplak en voorkom je de vorming van tandsteen;

Hiervoor gebruik je een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta. Er zijn ook handige vingertandenborstels te verkrijgen om de tanden en kiezen van je hond mee te poetsen. Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor honden. Een hond zal de tandpasta doorslikken in plaats van uitspoelen wat bij het gebruik van tandpasta voor mensen problemen kan opleveren.

Het advies is om de tanden van je hond twee à drie keer per week te poetsen. Speeltjes en snacks Niet iedere hond zal het zomaar toelaten in de mond. Wanneer poetsen niet lukt, zijn er genoeg alternatieven waarmee je de vorming van tandsteen tegen kunt gaan.

Zo zijn er speciale kauwsticks of -kluiven die het gebit van je hond reinigen en tevens door het schrapen langs de tanden en de opname van calcium in de tandplak het gebit versterken. Het kauwen op een flink kauwbot volstaat voor één poetsbeurt. Hiernaast heeft het spelen met een flostouw en het kauwen op speciale dental hondenspeeltjes ook een reinigende werking op het gebit.

Hondenvoer om gebitsproblemen te voorkomen Naast speciale gebitsverzorgingsproducten zijn er ook verschillende varianten hondenvoeding die de gezondheid van het gebit van je hond bevorderen. Deze voedingen zorgen ervoor dat de tandplak mechanisch van de tanden verwijderd wordt.

Goede premium hondenvoer zoals de Total Bite special ‘turkey & potato’ , de Total Bite Fresh ‘ salmon ‘ , of de Total Bite ‘Light/Senior’ zijn uitermate geschikt om het gebit van jouw hond stralend en gezond te houden en vervelende gebitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen..

Hoe laat een hond merken dat hij pijn heeft?

Pijn herkennen – Acute pijn is vrij gemakkelijk te herkennen bij een hond. Het dier zal bij aanraking zich terugtrekken, piepen, janken, gillen of zelfs agressie kunnen vertonen. Dit is een reflex op heftige pijn. Hier kan de hond niets aan doen. Chronische pijn is lastiger.

Wat doet een hond als hij pijn heeft?

Honden laten niet altijd duidelijk zien dat ze pijn hebben. Pijn kan als een teken van zwakte worden gezien en trekt dan negatieve aandacht van andere roofdieren of soortgenoten. Daarom zijn honden vaak geneigd pijn te verbergen, wat het voor de eigenaar niet makkelijker maakt eventuele pijn te herkennen. Toch is het belangrijk dat u pijn bij uw hond kunt herkennen, omdat er sprake kan zijn van een onderliggende ziekte.

Bovendien is pijn slecht voor het welzijn van de hond. Pijn is een onaangenaam gevoel dat aangeeft dat er lichamelijke schade is of dat die zou kunnen ontstaan. Pijn heeft normaal gesproken de functie schade te vermijden of te verminderen en genezing te stimuleren.

Maar heftige of te lang aanhoudende pijn en de lichamelijke veranderingen die hierdoor ontstaan, zijn slecht voor het welzijn van het dier en kunnen herstel juist vertragen. Er is een verschil tussen acute pijn en chronische pijn. Acute pijn ontstaat snel, wordt vaak veroorzaakt door een lichamelijke beschadiging (trauma) en heeft een waarschuwende functie voor het dier om zichzelf te beschermen.

Het is makkelijker te herkennen dan chronische pijn. Chronische pijn duurt langer dan 3-6 maanden en gaat gepaard met minder duidelijke gedragsveranderingen. Acute pijn die niet goed herkend en behandeld wordt kan overgaan in chronische pijn.

Hieronder wordt uitgelegd wat de signalen zijn van deze verschillende soorten pijn, zodat u thuis kunt inschatten of uw hond pijn heeft. Een verkort overzicht van mogelijke pijnsignalen vindt u achteraan dit artikel. Wanneer een hond met vage klachten naar de dierenarts wordt gebracht, kijkt deze altijd hoe snel de hartslag en ademhaling van het dier zijn.

Een verhoogde hartslag en ademhaling kunnen duiden op acute pijn, maar ook op stress of angst. Als uit verder onderzoek niet duidelijk is of er sprake is van pijn of stress, kiest een dierenarts vaak voor pijnstilling om te onderzoeken of de ademhaling en hartslag omlaaggaan.

Als dit het geval is, zal er zeker sprake zijn van pijn. Als eigenaar kunt u de hartslag lastig zelf meten, maar wanneer u merkt dat uw hond sneller ademt dan normaal moet u extra alert zijn. Dit kan duiden op pijn, maar kan ook andere oorzaken hebben (bijvoorbeeld warmte of stress).

Is de hond weer in een koele omgeving of is het moment van stress voorbij en blijft de ademhaling ook na enige tijd nog snel, neem dan contact op met uw dierenarts. Het gedrag speelt een belangrijke rol bij het herkennen van pijn bij dieren.

Uitingen van gedrag zijn sterk afhankelijk van onder andere omgevingsfactoren. Wanneer een dier naar de dierenarts wordt gebracht, is pijnherkenning vaak nog moeilijker dan thuis. De onbekende omgeving en onbekende mensen zorgen ervoor dat een hond zijn uitingen van pijn probeert te onderdrukken.

 1. Bovendien kan de hond bij de dierenarts last hebben van stress en angst;
 2. Het gedrag dat daarbij hoort, lijkt op het gedrag bij pijn;
 3. Het is belangrijk dat u gedragsveranderingen die te maken kunnen hebben met pijn al thuis, in de vertrouwde omgeving, kunt herkennen zodat u aan de dierenarts kunt vertellen wat u heeft gezien;

Het gedrag dat een hond die pijn heeft laat zien, is sterk afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Daarnaast is de verandering in het gedrag van de hond bij acute pijn vaak anders dan bij chronische pijn. Bij acute pijn verandert het gedrag in korte tijd, wat vaak snel opvalt. De volgende gedragingen kunnen wijzen op acute of chronische pijn:

 • Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen. Ook kan de hond janken bij aanraking van een pijnlijke plek of zelfs proberen te happen om het pijnlijke lichaamsdeel te beschermen.
 • Veranderde houding: honden met pijn hebben de neiging een houding aan te nemen die voor hen het minst pijnlijk is. Wanneer een hond acute buikpijn heeft, kan hij bijvoorbeeld met zijn voorpoten doorgezakt op de grond liggen, waarbij zijn kont in de lucht blijft. Dit kan een poging zijn tot verlichting van buikpijn. Honden met chronische pijn vermijden vaak bepaalde houdingen.
 • Veranderde interactie met mensen: honden die pijn hebben, reageren anders op mensen dan normaal. Sommige honden willen bijvoorbeeld niet meer aangeraakt worden, terwijl anderen juist aandacht opzoeken en steun zoeken. Zeker bij chronische pijn is het meest opvallende probleem doorgaans het veranderde gedrag naar mensen toe.
 • Gapen, uitrekken en uitschudden: honden die pijn hebben gapen minder vaak, rekken zich minder uit en ook uitschudden doen ze minder.
 • Verandering in beweeglijkheid: een hond met pijn kan veranderingen laten zien in de manier van voortbeweging of bewegelijkheid. Ze lopen bijvoorbeeld kreupel of lopen stijver dan voorheen. Bij chronische pijn zijn er vaak subtielere veranderingen in dagelijkse bezigheden zoals gaan meer gaan liggen, moeilijker gaan zitten en weer overeind komen of minder graag willen springen (bijvoorbeeld weigeren om de auto in te springen).
 • Voedsel: honden met pijn hebben soms een verminderde eetlust en kunnen zelfs afvallen.
 • Janken: soms kan een hond zo’n pijn hebben dat hij ervan gaat janken. Hoewel dit een voor de hand liggende uiting van pijn is, wordt dit regelmatig bestempeld als aandacht zoeken en wordt de pijn niet herkend.
See also:  Waarom Bijt Mijn Hond?

Naast bovenstaande gedragingen komen de volgende gedragsveranderingen voor bij chronische pijn:

 • Energie: veranderingen in energieniveau, vrolijkheid, speelsheid en conditie. De hond wil bijvoorbeeld niet meer wandelen of hij wil wel spelen, maar het lijkt alsof hij geremd wordt.
 • Veranderingen in humeur en houding: een hond met chronische pijn kan hier een slecht humeur van krijgen. Zo wordt hij bijvoorbeeld angstig, verandert de alertheid, trekt hij zich terug, geeft hij een droevige indruk, heeft hij een verminderd zelfvertrouwen en komt onzeker over, neemt hij een ineengedoken houding aan, is hij sloom of minder sociaal.
 • Agressie: chronische pijn kan een oorzaak zijn van agressie. Het is belangrijk te beseffen dat chronische pijn zelden de enige oorzaak is van de agressie. Het kan agressief gedrag wel erger maken en pijn moet daarom altijd eerst uitgesloten worden wanneer er sprake is van probleemgedrag.
 • Signalen van ongemak: het regelmatig maken van geluiden als grommen of janken, verandering in lichamelijke verzorging, een depressieve indruk maken, veranderde reactie op mensen of andere honden (een hond kan steun gaan zoeken bij u, of zich juist gaan verstoppen of terugtrekken).
 • Uiterlijke veranderingen: bij langdurige chronische pijn kan de spiermassa afnemen, bijvoorbeeld doordat een lichaamsdeel niet of weinig gebruikt wordt. Ook kan door verminderde verzorging of minder eten de vacht van het dier een minder verzorgde indruk maken.
 • Slaapproblemen: meer of juist slechter slapen.

Elke hond heeft een bepaalde aanleg, een eigen persoonlijkheid en eigen ervaringen, waardoor elke hond andere pijnsignalen laat zien en anders reageert op pijn. Het is daarom belangrijk om altijd te vergelijken met het normale gedrag van uw hond voordat er problemen waren: wanneer het gedrag afwijkt kan er sprake zijn van pijn. Om pijnherkenning bij honden makkelijker te maken, zijn er allerlei onderzoeken gedaan naar het gebruik van schalen waarbij pijn beoordeeld wordt met een cijfer tussen de 0 en 10 of tussen de 0 en 100.

 • Chronische pijn is moeilijker te herkennen;
 • De subtiele gedragsveranderingen zijn vaak alleen herkenbaar voor de mensen die de hond door en door kennen;
 • Omdat bij chronische pijn het gedrag heel langzaam verandert en niet gekoppeld is aan bijvoorbeeld een verhoogde hartslag, is de herkenning van chronische pijn bijna geheel afhankelijk van pijnherkenning door u als eigenaar;

Op deze manier wordt beoordeeld of er pijn aanwezig is en zo ja hoe erg de pijn is die het dier ervaart. Een pijnschaal die thuis gebruikt kan worden door eigenaren is de ‘Canine Acute Pain Scale’ van de Colorado State University. Dit is een zogenaamde samengestelde pijnschaal waarin gedrag, houding en gedragsveranderingen samengevoegd zijn.

 1. Deze pijnschaal is ook thuis makkelijk te gebruiken;
 2. Hierbij geven bepaalde schetsen de houding van de hond weer en kan een keuze gemaakt worden uit verschillende gedragingen die al dan niet vertoond worden;

Daaruit komt vervolgens een score tussen de 0 en 4, waarbij 4 staat voor ernstige pijn. De pijnschaal vindt u via deze link: http://www. vasg. org/pdfs/CSU_Acute_Pain_Scale_Canine. pdf. Er is veel verschil tussen honden in zowel uiterlijk als gedrag; bespreek daarom met uw dierenarts of dit meetinstrument ook voor uw dier bruikbaar is.

Soms is het moeilijk om gedrag dat te maken heeft met pijn te onderscheiden van andere gedragingen, zoals bijvoorbeeld angst of stress. Gedragingen die een hond kan laten zien als hij stress ervaart zijn bijvoorbeeld verdedigende agressie, herhaaldelijk slikken, hijgen, ontwijken, verstoppen, ijsberen, rusteloosheid, contact zoeken met een mens of andere hond, janken, kwijlen, platte oren, lage staart, voedsel weigeren en lippen likken.

Verschillende van deze stresssignalen kunnen ook waargenomen worden bij een hond met pijn, zoals hijgen, rusteloosheid, ijsberen, janken of contact zoeken. Het is belangrijk om een hond die stresssignalen laat zien goed te observeren om te zien of er misschien ook sprake kan zijn van pijn.

Let bijvoorbeeld op of de hond verwijst naar een pijnlijke plek of lichaamsdeel. Daarnaast kan de pijnervaring voor de hond verergeren wanneer hij tegelijkertijd andere stress ervaart. Om stress te verminderen bij een hond met pijn kan de eigenaar rustig bij het dier gaan zitten, zorgen voor zo min mogelijk geluiden, honden en katten gescheiden houden en een donkere omgeving creëren.

Honden kunnen ons niet zeggen of en hoeveel pijn ze hebben. De hierboven beschreven gedragingen zijn aanwijzingen voor pijn, maar dit zijn vaak indirecte aanwijzingen. Pijn veroorzaakt stress en soms ook angst, maar ook andere oorzaken dan pijn kunnen stress en angst veroorzaken.

In overleg met uw dierenarts kan besloten worden om ook bij twijfel een diagnostische pijnbehandeling te starten en na drie tot vier weken het gedrag opnieuw te beoordelen. Wanneer de hond duidelijke verbetering laat zien met de ingestelde pijnstilling, is het zeer aannemelijk gemaakt dat pijn inderdaad een onderliggende oorzaak van de problemen is.

Verbetert het gedrag niet, dan zijn er zeer waarschijnlijk andere oorzaken dan pijn. Het is belangrijk dat pijn bij uw hond behandeld wordt. Neem daarom contact op met de dierenarts als u denkt dat uw hond pijn heeft. Deze kan het dier onderzoeken om de oorzaak te achterhalen, maar kan bovendien pijnstillers geven die geschikt zijn voor honden.

Gebruik nooit (zonder voorafgaand overleg met uw dierenarts) pijnstillers die voor mensen bedoeld zijn, deze zijn in veel gevallen giftig voor dieren! Als u op de hoogte bent van veelvoorkomende ziektes en aandoeningen die de oorzaak kunnen zijn van pijn bij honden, kunt u sneller en makkelijker pijnsignalen bij uw hond opmerken.

Hierdoor worden pijnlijke aandoeningen eerder ontdekt zodat ze behandeld kunnen worden. De hond hoeft minder lang met een ziekte of aandoening rond te lopen en lijdt daardoor minder. Het blijft altijd belangrijk contact op te nemen met een dierenarts wanneer u pijnsignalen waarneemt.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van ziekten die pijn veroorzaken. Artrose bij honden is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening en één van de belangrijkste oorzaken van chronische pijn. Het komt regelmatig voor bij oudere honden, maar kan soms ook al vanaf jonge leeftijd optreden.

See also:  Hond Diarree Wat Te Geven?

Artrose heeft effect op de meest beweeglijke gewrichten en ontwikkelt zich langzaam waardoor het moeilijk te herkennen is. Kenmerken van artrose zijn verminderde beweeglijkheid, verminderde activiteit en andere veranderingen in gedrag zoals stijfheid, kreupel lopen, tegenzin om te lopen of verminderde speelsheid.

Artrose komt vaker voor in oudere en zwaardere honden, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Wanneer een hond één van deze veranderingen in gedrag of bewegelijkheid laat zien, kunt u het beste contact opnemen met dierenarts.

Voor oudere honden is het normaal dat ze wat stijver en minder beweeglijk worden. Het gebeurt echter regelmatig dat daarnaast ook artrose speelt die onopgemerkt blijft, waardoor de hond onnodig chronisch pijn heeft. Kanker is één van de belangrijkste doodsoorzaken bij honden.

 • Geschat wordt dat één op de vier honden overlijdt aan kanker;
 • Kanker kan pijn veroorzaken;
 • De intensiteit van kankerpijn is afhankelijk van een aantal factoren: de plek van bijvoorbeeld een tumor, de duur en het soort kanker;

Kankerpijn begint meestal als een acute milde pijn die over kan gaan in, soms ernstige, chronische pijn. Daarnaast kunnen kankerpatiënten doorbraakpijn ervaren. Dit zijn plotselinge, kortdurende aanvallen van extreme pijn die spontaan of door beweging ontstaan.

 1. Het blijkt dat kankerpatiënten vrijwel altijd chronische pijn ervaren;
 2. Aangezien kankerpijn moeilijk te herkennen is, letten dierenartsen over het algemeen vaak op begeleidende verschijnselen die op kanker kunnen wijzen;

Een aantal voorbeelden zijn: verhoogde eetlust maar desondanks gewichtsverlies, pogingen doen om druk op de poten te verlichten, buikpijn die kan leiden tot braken of staan met een gebolde rug. Gebitsproblemen bij de hond worden vaak over het hoofd gezien en kunnen de oorzaak zijn van pijn.

Sommige honden laten niet graag hun bek openen waardoor het herkennen van een slecht gebit moeilijker wordt. Het is aan te raden honden al van jongs af aan te laten wennen aan het openen van hun bek en daarbij het gebit te inspecteren.

Als een hond last heeft van zijn gebit kan hij terughoudend zijn om dingen op te pakken, ergens op te kauwen of te slikken. Hij kan dan voedsel of speeltjes uit de mond laten vallen. Daarnaast kan een hond met gebitsproblemen last hebben van een trillende kaak, klapperende tanden of kwijlen.

 • Bovendien is een slechte adem vaak het gevolg van problemen met het gebit of het tandvlees;
 • Ga bij dergelijke symptomen naar de dierenarts om het gebit te laten controleren;
 • Zie ook het document ‘ Gebitsverzorging bij de hond ‘;

Syringomyelie is een zeer pijnlijke aandoening aan het ruggenmerg. Deze aandoening komt relatief vaak voor bij een aantal rassen, waaronder de Cavalier King Charles Spaniël , de Chihuahua en de Dwergkeeshond. Naast minder energie hebben en neerslachtig overkomen zijn de pijnsignalen die een hond met syringomyelie vertoont vrij typisch.

Erg opvallend is het aanhoudend krabben aan één kant van de schouder of nek (achter het oor) waarbij de huid vaak niet aangeraakt wordt. Daarnaast kan de hond ook overgevoelig zijn voor aanraking aan één kant van het hoofd, de nek of de schouder.

Het beste is natuurlijk om pijnklachten zo veel mogelijk te voorkomen. Dit is helaas niet altijd mogelijk, maar sommige aandoeningen kunnen door middel van een goede verzorging van uw hond voorkomen worden of milder verlopen. Meer informatie over een goede verzorging voor een gezonde hond is te vinden in het document ” Houd uw hond gezond! “. Lichaamsfuncties

 • Snelle hartslag en ademhaling
 • Minder of niet eten; afvallen

Gedragsveranderingen:

 • Verwijzen naar een pijnlijke plek: bijten, krabben, likken
 • Janken of agressie bij aanraken van een pijnlijke plek
 • Rusteloosheid
 • Veranderde houding
 • Vermijden van bepaalde houdingen
 • Veranderde interactie met mensen; terugtrekken of juist steun vragen
 • Minder gapen, uitrekken en uitschudden
 • Verandering in beweeglijkheid; kreupel, stijf
 • Vermijden van bepaalde bewegingen, zoals niet willen springen, wandelen, zitten
 • Janken; Regelmatig grommende of jankende geluiden maken
 • Veranderingen in energieniveau, vrolijkheid, speelsheid en conditie
 • Veranderingen in humeur en houding, depressieve indruk maken
 • Agressie
 • Verandering in lichamelijke verzorging,
 • Veranderde reactie op mensen of andere honden
 • Uiterlijke veranderingen: afgenomen spiermassa, slechter uitziende vacht
 • Slaapproblemen

Hoe ziet bleek tandvlees hond eruit?

Wat is bleek tandvlees bij honden? – Bleek tandvlees bij honden is een teken van één of meer onderliggende problemen. Normaal gesproken heeft het tandvlees van je viervoeter namelijk een roze kleur. Dit kan zachtroze zijn, maar ook felroze. Dit hangt echt van de hond af.

 1. Door normale pigmentatie kan een deel van het tandvlees zwart lijken, dus zoek naar lichtere plekken op het tandvlees of het gebied onder de tong om de plekken zonder pigmentvlekken te vinden;
 2. Hier zou het tandvlees roze en vochtig moeten zijn;

Druk eens met je vinger op het roze deel. Als het goed is wordt deze plek dan wit en wordt het vervolgens binnen een seconde weer gewoon roze. Merk je dat het tandvlees van je hond bleekroze of zelfs wit is in gebieden die normaliter roze zijn? Dit is een probleem wat je zeker aan moet pakken.

Hoe vaak moet je een hond zijn tanden poetsen?

Hoe vaak moet u het gebit van uw hond of kat verzorgen? – Een aantal keer per week tanden poetsen is een goed begin om tandplak te beperken bij uw hond of kat. AniCura adviseert om het gebit van uw hond dagelijks te poetsen op een vast moment op de dag.

 1. Dat geeft structuur en maakt het makkelijker voor uw hond om te wennen aan het poetsritueel;
 2. Daarnaast kunt u zo eerder ontdekken of u een afspraak moet maken bij de dierenarts om bijvoorbeeld tandsteen te verwijderen bij uw hond;

U merkt namelijk sneller gebitsproblemen, zoals afgebroken tanden, stukjes hout of voedselresten tussen de tanden en geïrriteerd tandvlees.

Hoe komt het dat een hond uit zijn bek stinkt?

Dog Swollen Gums | Gingival Hyperplasia

Hond stinkt uit bek door gebitsproblemen: symptomen – De vieze geur uit de bek bij de hond komt in de meeste gevallen door bacteriën in de mond die een tandvleesontsteking of zelfs rotte tanden veroorzaken. Deze ontstekingen zijn zeer pijnlijk en zijn van invloed op het welzijn van uw hond. Andere symptomen van gebitsproblemen zijn:

 • chagrijnig gedrag 
 • minder speels
 • rood, bloedend of gezwollen tandvlees 
 • aan één kant van de bek kauwen
 • veel tandplak (witte stinkende pasta)
 • tandsteen (gele/bruine harde aanslag)

Hoe gevaarlijk is ontstoken tandvlees?

De helft van de Nederlanders heeft wel eens last van zijn tandvlees. Bij een op de tien Nederlanders is dat zelfs ernstig. Wat veel mensen niet weten, is dat ontstoken tandvlees andere ziektes en aandoeningen kan veroorzaken of verergeren. Daarom moet de behandeling worden vergoed door de zorgverzekering, zegt hoogleraar tandheelkunde Frank Abbas.

 1. “Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten;
 2. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis;
 3. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit;

Je kan er tanden en kiezen door kwijtraken. Maar het is ook slecht voor je algehele gezondheid”, waarschuwt Abbas die werkt in het UMC in Groningen. Lees het hele bericht op RTL Nieuws Meer informatie over parodontitis.

Welke pijnstiller bij ontstoken tandvlees?

Pijn in uw mond kan komen door bijvoorbeeld wondjes, aften, kiespijn of ontstoken tandvlees. Bij pijn kan paracetamol of mondgel met lidocaïne helpen.

Welke medicatie bij ontstoken tandvlees?

Chloorhexidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt bij infecties in de mond of om dergelijke infecties te voorkomen.