Wat Te Doen Bij Oorontsteking Hond?

Wat Te Doen Bij Oorontsteking Hond
Niet doen: –

 • Preventief cleanen; Een groot aantal hondeneigenaren denkt oorontsteking te kunnen voorkomen door regelmatig te cleanen. Er zijn zelfs mensen die oren van gevoelige rassen zoals Cockers het liefst elke week een keer cleanen. Wat ons betreft is dit niet juist: Het gezonde oormilieu is een evenwicht van huidbacteriën/gisten, oorsmeer, vochtigheid en temperatuur. Door een gezond milieu te cleanen vergroot u de kans op verstoring van het evenwicht en daardoor vergroot u de kans op oorontsteking.
 • Te kort zalven; Slechts een of twee dagen zalven of te vroeg stoppen veroorzaakt resistentie tegen antibiotica.
 • Zalven met oude oorzalf; De meeste oorzalven zijn na opening slechts beperkt houdbaar. Zalven met oude oorzalf kan de ontsteking verergeren of zorgen voor resistente bacteriën.

Kan oorontsteking hond vanzelf over?

Help, mijn hond heeft oorontsteking!

Ooronstekingen – Het oor bestaat uit een buitenoor, middenoor en een binnenoor. Het buitenoor bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. Het trommelvlies scheidt het buitenoor van het middenoor. Het middenoor bestaat uit de drie gehoorbeentjes en zorgt ervoor dat het geluid wordt overgedragen naar het binnenoor.

Het binnenoor bestaat uit een slakkenhuis en drie halfcirkelvormige kanalen. Het slakkenhuis zorgt ervoor dat het geluid wordt doorgegeven naar de hersenen. De drie halfcirkelvormige kanalen zorgen voor het evenwicht.

Er zijn een aantal factoren die invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van oorontstekingen. Dit zijn onder andere:

 • de anatomie van het oor;
 • vochtigheid van het oor en de gehoorgang;
 • veel vuiligheid in het oor.

Een oorontsteking wordt vaak veroorzaakt door:

 • parasieten:

bijvoorbeeld de oormijt;

 • bacteriële infectie of gistinfectie;
 • allergie:

we zien het vaak bij voedingsallergie;

 • vreemd voorwerp in het oor:

bijvoorbeeld een grasaar;

 • tumor of poliep in het oor.

Bij een oorontsteking heeft uw hond vaak jeuk aan de oren. De oren kunnen pijnlijk zijn en soms stinken ze. Regelmatig zien we honden met een oorontsteking veel schudden met de kop. In erge gevallen kan uw hond zelfs zijn kop scheef houden. Het wordt aangeraden om, bij verdenking van een oorontsteking, met uw hond op controle te komen.

See also:  Waar Hond Laten Titeren?

Oorontstekingen gaan niet vanzelf over en uw hond kan vaak erg veel last hebben van zo’n ontsteking. Na het algemeen klinisch onderzoek kijkt de dierenarts met een otoscoop in de oren van uw hond. Soms is het nodig om een staaltje te nemen van de oren en wordt er onder de microscoop gekeken naar de aanwezigheid van een ontsteking, mijten, gisten en/of bacteriën.

Bij aanhoudende oorontstekingen is het soms noodzakelijk om een swab naar het laboratorium te sturen om te onderzoeken wat voor infectie er zit. Bij tumoren, poliepen of vreemde voorwerpen in het oor is het nodig om uw hond onder narcose te brengen en deze te verwijderen.

Soms lijkt uw hond na een paar dagen zalven al veel beter, maar zit de infectie nog wel dieper in de gehoorgang. Het is dus altijd belangrijk om ook na de behandeling even op controle te komen, zodat we zeker zijn dat de oorontsteking over is.

Chronische ongecontroleerde oorontstekingen kunnen leiden tot irreversibele veranderingen van het oorkanaal. Hierbij is soms nog de enige oplossing het verwijderen van het oorkanaal..

Wat te gebruiken bij oorontsteking hond?

Behandeling van oorontsteking – Bij een oormijtinfectie kun je met oorzalf met een insecticide erin, goede resultaten boeken. Bij infecties met bacteriën of gisten zijn antibiotica of anti-schimmel zalven nodig. Wanneer de gehoorgang erg vies is, dan worden eerst de oren – onder een lichte verdoving – uitgespoeld.

Eventueel kan bij dieren die veel last hebben pijnstillers of jeukonderdrukkende tabletten meegeven worden om de pijn en de jeuk te verlichten. Bij een middenoorontsteking is een (langdurige) behandeling met antibiotica noodzakelijk.

Dieren met steeds terugkerende of chronische ontstekingen kunnen een dichtgewoekerde gehoorgang krijgen. Op gezwellen en vreemde voorwerpen moet gecontroleerd worden, want door zo’n afsluiting of een beschadiging van het trommelvlies kunnen ze meer of minder doof zijn.

See also:  Waarom Slikt Mijn Hond Steeds?

Hoe herken ik oorontsteking bij hond?

Welke oordruppels bij oorontsteking hond?

Wat kun je doen tegen ooronsteking bij de hond? – Ga bij oorproblemen of oorontstekingen bij honden naar de dierenarts om te checken of het trommelvlies intact is, of dat er zich een grasaartje in de gehoorgang bevindt. Ga ook naar de dierenarts als de hond plotseling doof is, bij evenwichtsstoornissen, of als er bloed uit het oor komt.

 • Puur Oor oordruppels / oorreiniger voor honden en katten kan worden ingezet bij een oorontsteking;
 • Je geeft dan enkele dagen tot 1 week dagelijks Puur Oor in de gehoorgang;
 • Ook preventief kun je Puur Oor gebruiken;

Druppel deze homeopatische druppels eenmaal per week in ieder oor. Ook is het belangrijk om de oren goed schoon te houden. Het is geen oorpoeder maar het zijn oordruppels die je druppelt in het oor met de pipet die erbij zit. Na het druppelen met Puur Oor kun je met een aantal watjes de oorschelp schoonmaken.

Wat is de beste Oorreiniger voor de hond?

Conclusie – Gesteld kan worden dat de beste oorreiniger voor honden Oxyfresh Pet Ear Cleaner is. Het bevat de unieke actieve zuurstof-formule Oxygene waardoor de werking optimaal is. Hier tegenover staat dat er geen irriterende stoffen als ingrediënt zijn toegevoegd..

Welke pijnstiller kan ik aan mijn hond geven?

De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts. U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond.

See also:  Wat Kan Ik Mijn Hond Leren?

Kan hond ziek zijn van oorontsteking?

Let op – Een oorontsteking is een aandoening waarbij je altijd alert moet zijn dat de ontsteking zich uit kan breiden naar het middenoor en hersenen, zeker als een hond zijn kop scheef houdt en daarbij evenwichtsstoornissen vertoont. Vaak zal het dier door de infectie en pijn echte tekenen van algemeen ziekzijn vertonen: sloomheid, geen eetlust en algehele malaise.

Hoe oorontsteking hond voorkomen?

Kun je oormijt zelf behandelen?

Voorkomen en behandelen van oormijt – Oormijt is vrij gemakkelijk zelf te behandelen doormiddel van een oormijtzalf of oormijtdruppels. Een goeie oormijtzalf is bijvoorbeeld Virbac Otimectin en om oormijten te voorkomen, adviseren wij de druppels van PUUR Oor.

Waarom klappert een hond met zijn oren?

Een oorontsteking bij de hond en kat valt vaak op doordat het dier met de oren klappert, veel aan één of beide oren krabt of doordat de oren en de oorschelpen vies zijn. Het kan zijn dat een hond of kat pijnlijk reageert als je de oren aanraakt of dat hij zijn kop naar één kant scheef houdt.

Hoe weet je of je hond oormijt heeft?

Diagnose van oormijt – Een indicatie van oormijt geven de koffiedik-achtige donkerbruine tot zwarte kruimels in de gehoorgang van de hond. Vaak zijn bewegende mijten al herkenbaar als ze worden verlicht in de gehoorgang. Voor een betrouwbare diagnose van oormijt moet echter een uitstrijkje van de brosse massa worden genomen.