Wat Te Doen Bij Vlooienallergie Hond?

Wat Te Doen Bij Vlooienallergie Hond

Behandeling van vlooienallergie – Een geïntegreerde vlooienbestrijding  van alle dieren in huis en van het huis zelf, is de enige manier om vlooienallergie te behandelen. Het kan wel 2-3 maanden duren voordat de resultaten hiervan zichtbaar worden. Daarom is het vaak nodig om in deze beginperiode de jeuk en de ontstekingsreactie te onderdrukken met corticosteroïden.

Wat te doen tegen Vlooienallergie bij honden?

Medicatie tegen een vlooienallergie – Qua medicatie kun je denken aan anti-jeukinjecties, corticosteroïden of prednison. Deze medicijnen werken goed en snel, mits op de juiste wijze gebruikt. Het zijn echter wel heftige medicijnen en de klachten zullen niet compleet verdwijnen.

Kunnen honden allergisch zijn voor vlooien?

Symptomen van vlooienallergie – Honden met een vlooienallergie hebben veel jeuk. Vooral op het achterlijf (buik, rug, staart en achterpoten) treedt hierdoor irritatie (roodheid, korsten) en kaalheid op. Ook als er geen vlooien of vlooienpoepjes bij uw hond gevonden worden, kan het wel degelijk om een vlooienallergie gaan.

Hoe ziet Vlooienallergie eruit?

Wat zijn de symptomen van een vlooienbeet bij dieren? –

 • Net als bij mensen zie je een rood bultje met een wit of rood puntje erin.
 • Je vindt ook korstjes op de huid. Die ontstaan als een dier veel krabt.
 • Dieren kunnen ook uitslag krijgen door ‘proefbeten’ van vlooien.

Kan een hond ziek worden van vlooien?

Waarom beschermen tegen vlooien? – Wanneer een hond eenmaal vlooien heeft kan de verspreiding heel snel gaan. Vlooien kunnen tussen de 6 en 12 maanden oud worden, leggen ongeveer 40 eitjes per dag en springen gemakkelijk over op een voorbijganger. Hoewel niet alle honden last hebben van de vlooien is het wel belangrijk je hond te beschermen:

 • Vlooien dragen lintworm over.
 • Vlooien kunnen infecties overdragen tussen huisdieren.
 • Vlooien kunnen bloedarmoede veroorzaken bij heftige besmettingen.
 • Vlooien kunnen kattenkrabziekte overdragen tussen katten en naar de mens.
 • Vlooien kunnen allergieën opwekken bij hond en kat en ook mensen kunnen gevoelig reageren op vlooienbeten.

Kan een hond allergisch zijn voor Vlooiendruppels?

Hoe kan het dat mijn dier een allergische reactie heeft? – Een anti-parasitair product wordt gebruikt om een dier te helpen, namelijk om de vlooien weg te houden of als ze er al zijn, weg te krijgen. Hoe kan het dan dat mijn dier hierop allergisch reageert? Je dier kan allergisch reageren op een bepaald bestanddeel van een product.

 1. Dit kan bij eender welk product gebeuren;
 2. Bij een allergische reactie reageert het lichaam op een stof waartegen normaal gezien geen afweerreactie zou zijn;
 3. Antistoffen horen enkel aangemaakt te worden tegen ziektekiemen,  zoals bacteriën of virussen;

Als een hond een allergische reactie heeft op een product gaat hij dus antistoffen aanmaken tegen een niet-ziekteverwekkend bestanddeel. Vooraleer je als bedrijf een product op de markt kan brengen, moeten er eerst een reeks testen gebeuren op het product.

 • De werking van het product moet getest worden en of het product al dan niet schadelijk kan zijn voor het dier;
 • Deze testen zijn erg belangrijk en onmisbaar in het proces;
 • Pas als een product alle testen heeft doorstaan, krijg je een vergunning om het product op de markt te brengen;

Sommige producten worden afgeraden voor bepaalde dieren. Bijvoorbeeld bij oudere dieren, jonge dieren, drachtige of zogende dieren, dieren met bepaalde gezondheidsproblemen…  Ook zijn er producten die schadelijk zijn voor een bepaald ras of een soort dier.

 • Veel mensen denken dat producten op basis van natuurlijke ingrediënten geen allergische reacties kunnen uitlokken;
 • Dat klopt niet;
 • De bestanddelen in de planten kunnen ook allergische reacties uitlokken bij een dier;

Elke stof heeft zijn eigen werking en elk dier reageert anders op bestanddelen. Een dier kan dus allergisch reageren op zowel een chemisch als een natuurlijk product.

Wat moet ik doen als mijn hond jeuk heeft?

Jeuk hond verzachten – Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.

Hoe lang jeukt vlooienbeet hond?

Een dier met een vlooienallergie reageert al zeer heftig op één vlooienbeet ; soms ontstaat dan wel tot drie weken lang enorme jeuk. Het is daarom belangrijk om er alles aan te doen om vlooien uit de buurt te houden.

See also:  Welke Groente Hond?

Wat te doen tegen vlooien jeuk?

Wat doet cortisone bij honden?

GENEESMIDDELEN DIE WEL CORTISONEN BEVATTEN Geneesmiddelen met cortisone verlichten snel de huidproblemen bij uw hond. Dergelijke medicijnen beïnvloeden echter verschillende orgaanfuncties in het lichaam van uw hond.

Hoe ziet vlooienbeet eruit bij hond?

Vlooienbeet herkennen; zo ziet het eruit – Een vlooienbeet ziet er bij mensen, honden en katten eigenlijk hetzelfde uit. Het is een klein rood bultje, soms met een puntje erin. Bij dieren kun je ook korstjes vinden op de huid doordat ze er veel aan krabben of bijten.

Als een hond of kat een vlooienallergie heeft ontwikkeld zijn de symptomen veel heviger. Meer over de symptomen en wat je er aan kan doen lees je in ons artikel: Een vlooienallergie bij kat en hond; hoe ontstaat het en wat je er aan kunt doen.

Omdat vlooien van warme, broeierige plekjes houden vind je de vlooienbeten vaak in de liezen of oksels. Bij mensen zie je de beten vaak rondom de enkels.

Waar kunnen vlooien niet tegen?

Vlooien bestrijden bij je hond en kat

Wat is het beste anti-vlooienmiddel? – Er zijn een heleboel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die mensen elkaar aanraden. Of ze werken? Misschien wel. Of ze afdoende werken? Waarschijnlijk niet. Het ligt er ook aan hoe ernstig de vlooienplaag is natuurlijk. Wat wordt er zoal genoemd door mensen?

 • Na het stofzuigen de vloer dweilen met heet water met daarin een flinke scheut Dettol (ontsmettingsmiddel).
 • Na het stofzuigen de vloer dweilen met een water- en azijnoplossing.
 • Zout strooien op plaatsen waar je niet kunt dweilen of op zaken die niet in de wasmachine kunnen (bankstellen bijvoorbeeld). Het zout haalt het vocht weg én de eitjes, larven en coconnetjes verdrogen, waarna je ze op kunt stofzuigen.
 • Zout op het huisdier zelf strooien helpt ook. Zorg er wel voor dat je huisdier geen wondjes heeft, want daar brandt het zout op.
 • Zet ‘s avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken.
 • Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig. Check dit wel van tevoren bij je dierenarts!
 • De hond of kat wassen met afwasmiddel of met Head & Shoulders. Besef dat beide producten niet goed voor de huid van je huisdier zijn.
 • Vlooien doden met de elektrische vliegenmeppers! Doe ‘s avonds het licht uit, leg de vliegenmepper plat op de grond en maak langzaam vegende bewegingen terwijl je de knop ingedrukt houdt. De vlooien lichten op zodra ze contact maken met de vliegenmepper.
 • Leg bladeren van de varen (een plant) in de honden- of kattenmand. Vlooien houden er niet van.
 • Verpulver mottenballen en strooi het gruis langs de plinten en de randen van de vloerbedekking, eventueel ook eronder. Vlooien vinden dat vies. Bij thuiskomst goed stofzuigen!
 • Je kunt ook gewoon je huisdier met een vlooienkam kammen en de vlooien die je vangt in een bak met water en afwasmiddel doen. Dat overleven ze niet.
 • Je huisdier inwrijven met gekneusde Hondsdrafblaadjes. Hondsdraf wordt gebruikt door egels. Ze vullen er hun nest mee zodat de jonkies minder last hebben van vlooien.

Zo zijn er vast nog tientallen oma-weet-raad-middeltjes. Je kunt ze uitproberen, maar we raden je aan om met je huisdier zelf niet te veel te experimenteren. Het beestje heeft het al zwaar genoeg met de vlooienoverlast alleen.

Kunnen vlooien tegen Dettol?

Vlooien zijn halfparasieten en vertoeven op en rond het huisdier (kat en hond). De verspreiding gebeurt meestal in de zomer omdat bij aangename temperaturen de volwassen vlooien de vacht makkelijker verlaten. Een kat pikt ze dus op in het gras of op plaatsen waar andere katten kortelings zijn geweest.

 • Honden kunnen op straat of op een hondenweide geïnfecteerd geraken;
 • Het gebeurt ook wel eens bij mensen die meer ontvankelijk zijn voor vlooienbeten, en beroepshalve veel vertoeven op plaatsen met huisdieren, dat ze vlooien mee naar huis nemen;

Je kan proberen om deze plaatsen te mijden bij zeer warm weer. Eénmaal de infestatie bij uw thuis is geraakt, is het hek van de dam en kan de kweek beginnen. Vlooien zullen uit zichzelf niet van de ene gesloten plaats in de andere geraken maar via de dieren of mensen worden ze al snel naar overal verspreid.

See also:  Hoe Hond Afleren Binnen Plassen?

Door de speciale cyclus: ei, larve, pop, adult; kan een vlooienplaag zeer hardnekkig zijn. Vloeren met spleten zoals plankenvloeren bieden veel meer beschutting dan vinylvloeren, de kweek zal dan ook groter zijn.

Regelmatig grondig stofzuigen helpt om een beginnende infestatie wat in te perken of zelfs de kop in te drukken. Vergeet echter niet de stofzuigerzak te behandelen met een biocide (bvb poeder opzuigen). Dweilen met dettol of javel (ontsmettingsmiddelen) zal niet zo veel helpen omdat deze stoffen enkel een bacteriële en schimmelwerende werking hebben. Wat Te Doen Bij Vlooienallergie Hond.

Waar hebben vlooien een hekel aan?

Hoe kan je azijn tegen vlooien het beste gebruiken? – Zoals de meeste insecten, hebben vlooien een hekel aan de geur en smaak van azijn, dus zullen ze hun best doen om het te vermijden. Azijn is dan ook een goed middel om tegen volwassen vlooien te gebruiken.

Azijn is veilig in gebruik en milieuvriendelijk. Het is natuurlijk en vrij van chemicaliën, het is zowel huisdier- als kindveilig en het kalmeert de vlooienbeten van uw huisdier. Hieronder lees je hoe je azijn tegen vlooien kan gebruiken.

Om een eigen vlooienspray te maken, kan je zowel reguliere witte- als appelazijn gebruiken. In de werking zit geen verschil, al zal appelazijn wel een iets aangenamer zijn qua geur. Een zelfgemaakte vlooienspray maken is simpelweg het verdunnen van azijn met water.

Sommige mensen raden aan om gelijke delen azijn en water te mengen. Anderen raden aan om één deel azijn te mengen met twee of drie delen water. Zelf ben ik voorstander van gelijke delen water en azijn. Azijn is namelijk ongevaarlijk, dus waarom onnodig verdunnen?! Voordat je de zelfgemaakte vlooienspray aanbrengt op de huid van mens of dier, let wel even op dat er geen wondjes zijn.

Azijn kan immers bijten. Kijk daarbij ook uit dat je niet in de buurt van het Gebruik voor het aanbrengen van de azijnoplossing een spuitfles of breng deze aan met een doek die in de azijnoplossing is gedoopt. Voor katten zou ik sowieso kiezen voor het aanbrengen met een doek. Wat Te Doen Bij Vlooienallergie Hond Je hebt niet veel nodig om een eigen vlooienspray op basis van zijn tegen mieren te maken: water, azijn en een plantenspuit!.

Waar zitten de meeste vlooien bij een hond?

Waar zitten vlooien? – Het antwoord is jammer genoeg: overal waar zoogdieren komen, dus praktisch overal. Denk daarbij aan struiken, in het gras en op andere plaatsen. Daar wachten ze op een kans om een gastheer te vinden, bijvoorbeeld jouw hond. Als ze eenmaal een hond bereikt hebben, voeden ze zich met zijn bloed.

Hoe lang heeft hond last van vlooienbeet?

Help, mijn hond is allergisch voor vlooien – Sommige honden zijn gevoeliger voor vlooien dan anderen. Als je pech hebt, ontwikkelt je hond, na een paar keer gebeten te zijn door vlooien, een vlooien allergie. Een hond die allergisch is voor vlooien kan door een beet niet alleen een klein bultje, maar ook een jeukende uitslag over het hele lichaam krijgen.

Meestal bevindt deze zich vooral op de buik, de rug en de staart. Vaak hebben allergische honden ook ontstekingen, korsten en kale plekken op hun achterlijf. Het vervelende is dat je hond weken lang last kan houden van een enkele beet.

Vaak zal je dus geen vlo of eitjes op je hond kunnen vinden, terwijl hij wel last heeft. Het is daarom belangrijk om je allergische hond en alle huisdier huisgenootjes het hele jaar door te behandelen met een anti vlooien middel. Helemaal voorkomen dat er toch een vlo is die je hond bijt kan niet.

Vaak lukt het ze toch nog om te bijten voordat ze sterven door het anti vlo-middel. Maar door te voorkomen dat er vlooien op je hond of in zijn omgeving gaan wonen, kun je veel leed voorkomen. Heeft je hond ondanks alle maatregelen toch nog last, overleg dan met je dierenarts.

Met een bloedtest of huidtest kan nagegaan worden of je hond echt allergisch is voor vlooien. Als dit zo is kan de huisarts medicijnen voorschrijven om de klachten van je hond te verminderen. Ook bij vlooien geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Dus wacht niet tot je de vlooien letterlijk ziet springen, maar behandel je hond liever met een vlooien preventie middel dat geschikt is om altijd te gebruiken ( bijvoorbeeld deze ). Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

See also:  Welke Riem Voor Trekkende Hond?

Wat te doen tegen vlooien jeuk?

Hoe lang jeukt vlooienbeet hond?

Ga naar inhoud Wat Te Doen Bij Vlooienallergie Hond Vlooienallergie vetsenpets 2019-12-05T09:35:30+00:00 Een vlooienallergie is meer dan alleen een vlooieninfectie. Bij een vlooienallergie ontstaat enorme jeuk als uw huisdier gebeten wordt door een vlo. Één  vlo kan daarbij al genoeg zijn om grote problemen te veroorzaken. Vlooienallergie is daardoor een vervelende aandoening maar vaak gelukkig redelijk goed te behandelen.

De meeste eigenaren gebruiken voor vlooienbestrijding een vlooienband, druppels in de nek of een tablet. Deze middelen helpen allemaal in meer of mindere mate tegen vlooien maar voorkomen veelal niet dat het dier gebeten wordt door een vlo.

Dieren met een allergie kunnen daardoor nog steeds in de problemen komen, zeker als de vlooienbestrijding niet zo strikt wordt uitgevoerd of met matig werkende middelen. Wat is vlooienallergie?   Veel middelen doden de vlooien pas nadat ze uw huisdier hebben gebeten.

Het argument dat u nooit vlooien ziet op uw huisdier is dus geen garantie dat uw dier nooit geprikt wordt door een vlo, immers na het bijten gaat de vlo dood en vindt u deze niet meer. Een dier met een vlooienallergie reageert al zeer heftig op één vlooienbeet; soms ontstaat dan wel tot drie weken lang enorme jeuk.

Het is daarom belangrijk om er alles aan te doen om vlooien uit de buurt te houden. Diagnose   De diagnose vlooienallergie wordt gesteld op basis van het verhaal en klinisch beeld. Jeuk en irritatie ontstaat vaak op de achterhand/rug van het dier, maar kan ook op andere plekken van het lichaam optreden.

 1. Allergie en jeuk kan echter ook ontstaan door andere problemen zoals een voedselallergie of atopie;
 2. Het is daarom belangrijk om huidproblemen stapsgewijs te onderzoeken;
 3. Een manier om erachter te komen of uw huisdier last heeft van een vlooienallergie is door uw hond of kat minstens drie maanden heel strikt te behandelen met een goed werkend antivlooienmiddel;

Als de problemen dan weg blijven is een vlooienallergie zeer waarschijnlijk. Een andere mogelijkheid voor de hond is het laten uitvoeren van een vlooienallergietest. De behandeling  

 1. Allereerst is een zeer grondige vlooienbestrijding op uw huisdieren van het grootste belang. Overleg met de kliniek wat in uw situatie de beste strategie hierbij is. Meestal is de toepassing van een middel dat drie maanden werkt het best, omdat er zo geen ‘gaten’ kunnen vallen in de behandeling. Er zijn tevens middelen beschikbaar die vlooien al zoveel mogelijk weren voordat ze de kans krijgen om uw huisdier te bijten.
 2. Daarnaast kan het nodig zijn uw hond of kat te behandelen met medicijnen tegen de jeuk en allergie.

Blijft uw huisdier ondanks deze stappen jeuk houden dan adviseren we verder onderzoek naar achterliggende oorzaken. Mogelijk bestaan er bijkomende problemen zoals een andere allergie of infectie. Om de huid zoveel mogelijk rust te gunnen blijft een optimale vlooienbestrijding altijd van het grootste belang.

Wat doet cortisone bij honden?

GENEESMIDDELEN DIE WEL CORTISONEN BEVATTEN Geneesmiddelen met cortisone verlichten snel de huidproblemen bij uw hond. Dergelijke medicijnen beïnvloeden echter verschillende orgaanfuncties in het lichaam van uw hond.

Wat kun je doen tegen vlooi allergische reactie van een kat?

Hoe kan ik dit probleem bij mijn kat verhelpen? – Strikte en uitgebreide vlooienbestrijding is de enige manier om uw kat van het probleem af te helpen. Het is niet zo eenvoudig om uw huis vlovrij te krijgen. Voor informatie hierover kunt u hier  terecht.