Wat Te Doen Tegen Teken Hond?

Wat Te Doen Tegen Teken Hond

Teken voorkomen – Je kan je hond tegen teken beschermen door hem een teekwerend middel toe te dienen zoals een tekenband of druppels in de nek. Raadpleeg je dierenarts voor een middel tegen teken dat bij jouw hond past. Het is bijna onmogelijk om zonder preventief middel een tekenbeet bij je hond te voorkomen. Wel kan je je hond na elke wandeling volledig borstelen en controleren op de aanwezigheid van teken. Controleer ook goed rond de kop, de (hang)oren en de tenen van je hond. Vind je een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk. De teek zal pas 24 uur na de beet eventuele ziekten gaan overdragen. .

Wat werkt beste tegen teken hond?

Pipetten met permethrine en imidacloprid – De werkzame stoffen die het meest worden gebruikt bij de tekenbestrijding voor honden zijn permethrine en imidacloprid. Een combinatie van deze twee vind je bijvoorbeeld in pipetten van Advantix. Door eens per 3-4 weken een pipet tussen de schouderbladen van de hond te druppelen is deze voorzien van een gedegen bescherming tegen teken, vlooien, luizen, muggen en (zand)vliegen.

Imidacloprid en permethrine hebben een dubbele functie; ze zijn zowel tekenwerend als tekendodend. Dit is erg belangrijk, het doodt niet alleen teken die zich vastbijten in de hond maar voorkomt ook dat teken op de hond terecht komen.

De bescherming tegen andere parasieten – waaronder zandvliegen- maakt dit middel een aanrader voor wie met de hond zal reizen naar een gebied rond de middellandse zee. Deze regio is berucht om de aanwezigheid van zandvliegen, die de chronische en potentieel dodelijke ziekte leishmaniose kunnen overbrengen.

Als nadeel van deze pipetten kan benoemd worden dat de werkzaamheid maar kort is. Voor een goede bescherming moet iedere 3-4 weken een pipet worden toegediend. Ook is het niet verstandig om honden te wassen of laten zwemmen als ze zijn behandeld met een pipet.

Dit vermindert de werking, maar is bovendien schadelijk voor waterdieren. Voor katteneigenaren geldt een extra waarschuwing: katten reageren vele malen heftiger op de werkzame stof permethrine dan honden en kunnen hieraan overlijden! Ook kunnen honden last krijgen van neurologische problemen als ze de vloeistof uit de pipet per ongeluk binnen krijgen.

Wat werkt echt tegen teken?

Etherische olieën – Allereerst kun je je dier onaantrekkelijk maken met etherische oliën. Je kunt er voor kiezen pure of verdunde olie (dit hangt van de leeftijd en grootte van je dier af!) bijvoorbeeld achter de oren, in de liezen en op de stuit te druppelen.

Ook kun je ervoor kiezen een spray te maken en deze voor en na iedere wandeling te gebruiken tegen teken, of een aantal keer per week tegen vlooien. Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan.

Je kunt ze verdunnen in water, eventueel met een scheutje azijn er in. Let bij de keuze voor een etherische olie goed op de kwaliteit. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop. Een zuivere etherische olie kost geld…. Goede en veilige merken zijn bijvoorbeeld Young Living, Doterra, Chi biologisch of Silverlinde.

See also:  Hoe Is Een Hond Ontstaan?

Waar kan een teek niet tegen?

Houd je tuin tekenvrij – Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten. Dit zijn vooral plekken onder bomen, dicht langs en onder struikgewas.

 • Zittend op een stoel op een verharde ondergrond, zoals het terras, of languit liggend op een zonnig, goed onderhouden gazon, is het vrijwel uitgesloten dat je een tekenbeet oploopt;
 • Ook helpt het om het gras regelmatig te maaien, vooral op schaduwrijke plekken, en mos uit het gazon te verwijderen;

Ook vind je nauwelijks teken in stukken tuin die regelmatig gespit of geschoffeld worden, zoals een bloemenborder of moestuin. Pas wel op bij overhangend groen en de hierboven genoemde situaties.

Kan een hond dood gaan aan een teek?

Niet alle teken zijn gevaarlijk, maar sommige dragen bepaalde ziektes met zich mee. Als een teek bijt, kunnen ziektes zoals de ziekte van Lyme en Babesiose worden overgedragen.

Wat is het beste anti Tekenmiddel?

Frontline – Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.

Tot wel 8 weken is je hond na behandeling beschermd tegen vlooien en 4 weken tegen teken. Het wordt aangeraden om een behandelschema op te stellen. Hierbij herhaal je elke 6 weken een behandeling met Frontline.

De Frontline druppels zijn verkrijgbaar in verschillende maten afhankelijk van het gewicht van je hond. .

Waar gaan teken zitten bij honden?

Omdat teken zich vastbijten in de huid van je hond en verstopt zitten in zijn vacht, zul je ze eerder kunnen voelen dan zien. Laat voorzichtig je handen over het lichaam van je hond glijden om te tasten naar kleine bultjes op zijn huid die een teek kunnen zijn.

 1. Teken zitten graag op kale plekken;
 2. Let daarom vooral bij je hond goed op de kop en nek, het kruis, de poten, oksels en  oren;
 3. Om beter in de oren van je hond te kunnen kijken, kan een zaklantaarn nuttig zijn;

Als je een teek in het oor ziet , kun je beter contact opnemen met de dierenarts in plaats van zelf proberen het beestje weg te halen. Controleer je hond regelmatig op teken , vooral na een wandeling door een omgeving waar veel teken voorkomen, zoals grasland en bosrijk gebied.

Hoe vaak hond behandelen tegen teken?

Teken   – Optimale tekenpreventie en -bestrijding bij de hond Van februari tot en met september behandeling met de Scalibor tekenband of maandelijks een pipetje Vectra 3D (alleen via de dierenarts) of Prac-tic in de nek. Wanneer u een teek op uw hond vindt, dan kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen.

See also:  Wat Te Doen Tegen Verlatingsangst Hond?

Wat houdt teken weg?

Gebruik een teken -afweerspray voor huid en kleding Ook kleding die is voorbehandeld met permethrine, die te koop is bij outdoorwinkels, kan helpen.

Hoe maak je een teek dood?

Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.

Wat is de vijand van de teek?

Nematoden – Een veelbelovende natuurlijke bestrijding van teken vormen de nematoden. Het zijn natuurlijke vijanden van de teek, kleine wormpjes. Ongeveer 60 procent van de teken die met nematoden in contact komen gaat dood. Er wordt nog onderzocht of nematoden kunnen worden ingezet bij bestrijding van teken in de buurt van picknickplaatsen en in parken en tuinen.

Waar zitten teken nesten?

Tekennest – Meestal leggen teken hun nest in gebieden waar het warm is en de lucht vochtig is. Meestal bevinden ze zich tussen vochtige bladeren en in gras waar veel schaduw over valt. Nesten worden vaak gemaakt op een beschutte plaats. Hoewel ze het hele jaar door actief zijn, zijn ze extra actief tussen maart en oktober.

Waar op letten na tekenbeet hond?

Hoe lang duurt het voordat een teek volgezogen is bij een hond?

Babesiose – Er zijn maar 2 soorten teken die deze ziekte over kunnen dragen (de Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus sanguineus). Vroeger kwamen deze teken niet voor in Nederland, maar door onze zachte winters zijn ze inmiddels wel in Nederland gesignaleerd.

Vooral de Dermacentor reticulatus is in opkomst en heeft zelfs de zorgwekkende bijnaam ‘hondenkiller teek’, omdat onbehandelde honden vrijwel allemaal overlijden aan deze ernstige ziekte. Ze komen vooral voor in duingebieden waar grote grazers lopen en de volwassen teken zijn al in de loop van de winter actief.

Wanneer de teek zich heeft vastgezogen duurt het ongeveer 3 dagen voordat de ziektekiemen worden overgedragen op de hond en het duurt zo’n 2 tot 4 weken voor de eerste symptomen optreden. De ziektekiemen dringen door in de rode bloedcellen en vermenigvuldigen zich, wat ervoor zorgt dat de rode bloedcellen openbarsten, met veel nare gevolgen van dien! Bron: www.

Hoe snel moet je een teek verwijderen bij een hond?

7 tips voor het verwijderen van teken –

 • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
 • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
 • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
 • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
 • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
 • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.
See also:  Waarom Drinkt Mijn Hond Zo Weinig?

Bekijk ook eens de animatie hier rechts. Uiteraard kan je dierenarts je hier ook mee helpen. > Je hond beschermen > Hulp van je dierenarts Wat Te Doen Tegen Teken Hond.

Hoe vaak hond behandelen tegen teken?

Teken   – Optimale tekenpreventie en -bestrijding bij de hond Van februari tot en met september behandeling met de Scalibor tekenband of maandelijks een pipetje Vectra 3D (alleen via de dierenarts) of Prac-tic in de nek. Wanneer u een teek op uw hond vindt, dan kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen.

Is Bravecto veilig voor honden?

Is er bewijs dat Bravecto schadelijk is voor honden? – Nee, dat is er niet. Uit het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is, kan niet geconcludeerd kan worden dat Bravecto onveilig is voor honden. De meldingen van baasjes over het ziek worden van hun hond moeten zeker serieus genomen worden, maar bewijzen niets.

De mensen die het middel geven zonder dat de hond ziek wordt, zullen zich niet zomaar melden waardoor je veel meer hoort van de mensen waarvan de hond ziek is. En honden worden ook ziek zonder dat ze Bravecto krijgen.

Soms is het niet te herleiden waarom een hond ineens ziek wordt of plotseling sterft. Bravecto is een veelgebruikt middel waardoor het ook veel gegeven is aan honden die later ziek geworden zijn of onverwachts overlijden. Het geven van het middel hoeft dus geen oorzakelijk verband te hebben met ziek worden of sterven.

Een goed onderzoek zou zijn als een grote groep honden willekeurig zou worden verdeeld in een Bravecto groep en een controlegroep. Alle baasjes zouden een middel moeten krijgen om aan de hond te geven. Bij de helft van de honden is dit middel inderdaad Bravecto, bij de andere helft is het een nepmedicijn zonder enige werkzame stof.

De baasjes weten niet of ze Bravecto of het nepmedicijn gegeven hebben. Vervolgens wordt de gezondheid van de honden gecontroleerd en wordt door de baasjes bijgehouden of er bijwerkingen zijn. Na bijvoorbeeld een jaar wordt onthult welke honden Bravecto gekregen hebben en welke het nepmiddel.

Er kan dan gekeken worden of er meer bijwerkingen of sterfgevallen zijn in een van de twee groepen. Als er statistisch significant meer bijwerkingen te vinden zijn bij de Bravecto-groep dan bij de controlegroep, dan kan geconcludeerd worden dat Bravecto niet veilig is.

Het voordeel van deze manier van testen is dat je het niet test op proefdieren, maar op honden in de praktijk met al hun diversiteit. Het nadeel is dat de groep met het nepmedicijn wel last zal hebben van vlooien en teken, wat onprettig is, en wat de baasjes kan vertellen in welke onderzoeksgroep zij zitten.