Wat Voor Hond Is Bommel?

Wat Voor Hond Is Bommel

updateMet de opgezette hond Bommel, de bekende bulldog van de Meilandjes, is Wesley Kevenaar Europees kampioen prepareren geworden.

Hoe heet de overleden hond van de Meilandjes?

Het was een bijzondere laatste aflevering van het SBS6-programma ‘Chateau Meiland’. Begin dit jaar kwam het treurige nieuws naar buiten dat hond Bommel het leven had gelaten. Donderdagavond maakte de viervoeter ineens een comeback in het programma, en wel op een heel opmerkelijke manier.

Met groot verdriet namen de Meilandjes begin dit jaar afscheid van de ietwat agressieve Bommel. Nu, acht maanden later, is de familie toch weer herenigd met de trouwe viervoeter: ze hebben er namelijk voor gekozen om de hond op te laten zetten.

Wanneer Wesley Kevenaar – die de hond prepareerde – het bijzondere werk komt afleveren, weten de Meilandjes niet wat ze zien. Erica herkent meteen de blik in de ogen van Bommel: “Zo keek hij als hij gestrest was, en dat was hij natuurlijk heel vaak. ” Dat geldt ook voor Martien, maar die heeft minder fijne herinneringen aan de blik: “Ja, die blik had hij altijd als hij mij aanviel. .

Hoe oud is Bommel?

Kijkcijferrecord voor rouwende Meilandjes die ingeslapen hond Bommel opzetten. Het verdriet van de familie Meiland was groot in de uitzending van hun realityshow gisteravond. Het gezin nam afscheid van hun 3-jarige hond Bommel, die kampte met heftige artrose en mede daardoor regelmatig mensen aanviel.

Waarom is Bommel ingeslapen?

Het is een emotionele aangelegenheid in de aflevering van ‘Chateau Meiland’ maandag. We zien hoe Martien, Erica en Maxime zich voorbereiden op de dood van Bommel. Ze laten hun trouwe viervoeter inslapen omdat hij veel te agressief gedrag vertoont. “Zullen we hem opzetten?” “Wij gaan iets vreselijks meemaken”, vertelt Martien aan het begin van de uitzending.

Er heerst een droevige stemming op de boerderij, dus iedereen is in het zwart gekleed. Erica noemt het ‘een lastige dag’. “Je zit er tegenaan te hikken. ” Bommeltje is volgens Martien te agressief tegenover anderen.

“Hij heeft weer een vrouw aangevallen. ) Het gaat zo niet langer. ” Een deskundige heeft gezegd dat het het beste is om de jonge Bommel in te laten slapen, hoeveel zeer dat ook doet bij de familie. Omdat Bommel zal inslapen, verwent de familie hem nog even flink.

“Dat beest is al twee jaar lang een groot probleem, maar de hond is onschuldig. ” Bommel is namelijk doorgefokt. Maxime zit uiteindelijk in tranen aan de tafel. Als ze het hebben over wat ze na het inslapen met Bommel gaan doen, komt het ineens bij de Meilandjes op dat ze hem ook op kunnen zetten.

Uiteindelijk, na een beetje research, besluiten ze dat ze Bommel gaan laten opzetten. .

Wie heeft Bommel opgezet?

Bommel, de hond van de Meilandjes, wist de harten van vele kijkers te stelen in de populaire tv-show. Na zijn overlijden werd hij opgezet door preparateur Wesley Kevenaar, die daarr nu zelfs een prestigieuze Europese prijs voor gewonnen heeft.

Wat had Bommel?

De familie heeft het hondje moeten laten inslapen, zo was te zien in de aflevering van Chateau Meiland van vanavond. Een deskundige heeft het hondje helemaal nagekeken. ,,Uit het onderzoek bleek dat zijn gewrichten, zijn knieën, eigenlijk alles gewoon helemaal kapot is”, vertelde een bedroefde Martien.

Hoeveel honden hebben de Meilandjes?

Het is altijd al een gezellige dolle boel bij de familie Meiland, maar het is er nu nóg een stukje gezelliger geworden. De familie heeft namelijk gezinsuitbreiding. “Sinds kort is Babs hier” De Meilandjes hebben namelijk een nieuwe viervoeter rondlopen op het terrein.

De vrolijke beagle genaamd Babs. Dat betekent ook dat de welbekende honden Bommel en Bijoux een nieuw vriendje hebben om mee te spelen. “Sinds kort is Babs hier”, vertelt Erica in de aflevering. “Babs heb ik gekocht via een stichting”, legt Erica verder uit.

De familie is helemaal blij met de nieuwe energie op het terrein. “En zij vindt het ook heerlijk om hier te zijn. Ze loopt hier als een hertje door de boomgaard”, aldus Erica. .

Wat betekent de B in Ollie B Bommel?

Marten Toonder heeft verklaard, onder andere in een radio-interview in 1973, dat de initiaal ‘ B. ‘ in Heer Bommels volledige naam nergens voor staat.

Wat is een Bommel?

Bommel – of Zalt-Bommel, stad met 5000 inw. op den linker-oever van de Waal, in de nederl. prov. Gelderland, 2 a 3 uren gaans benoorden ‘s Hertogenbosch, werd oudtijds ook wel de Hang van Bommel genoemd, en was als dorp B. reeds bekend in 850, werd vermoedelijk 1276 (of althans stellig in 1316) tot stad verheven; reeds veel vroeger bezat B.

Hoe heet de hond van de Meilandjes?

updateMet de opgezette hond Bommel, de bekende bulldog van de Meilandjes, is Wesley Kevenaar Europees kampioen prepareren geworden.

Welk ras hond Meiland?

Wat Voor Hond Is Bommel Hoe gaat het nu met Bommel? De niets ontziende bulldog van de familie Meiland kennen we allemaal van Chateau Marillaux op SBS6. Zo lief en sociaal Bommel is voor zijn eigen mensen, zo agressief en aanvallend ontpopt hij zich zodra onbekenden een stap op het terrein van zijn kasteel wagen. Alle initiatieven ten spijt om hem in zijn gedrag te veranderen blijft hij aanvallen. Knap lastig als je je huis openstelt voor gasten, maar telkens alert moet zijn of je hond niet iemand aan zijn tanden rijgt.

Een traan wordt weggepinkt tijdens de aflevering met mogelijke oplossingen: … een nieuw thuis zoeken waar Bommel meer rust ervaart, andere (gedrags)therapieën inzetten of misschien toch het allerlaatste waar ze liever niet aan willen denken; laten inslapen… Manfred en ik volgen de aflevering met een brok in de keel, kijken elkaar aan en denken hetzelfde; het is méér dan de moeite waard om Erica en Martien op de hoogte te brengen van dierencommunicatie.

Laat Bommel zelf vertellen wat zijn beweegreden is om zo extreem te reageren en kunnen we daar iets mee? Een ander gezin zoeken is een idee, maar risicovol. In hoeverre wordt hij daar onzeker van en escaleert het vervolgens misschien nog erger? Inslapen is dan vrijwel zeker de volgende stap en zover moet en hoeft het niet te komen.

Intussen dat Bommel angstvallig achter slot en grendel gehouden wordt, stel ik in de hoop niet te laat te zijn mijn mail op. Mijn geluk kan niet op als er een enthousiast antwoord uit Frankrijk komt! Alle nodige informatie komt over de mail en Bommel en ik kunnen aan de slag.

Elk moment – vanaf het voelen dat een onbekende energie op zijn terrein aanwezig is tot het weer bij zinnen komen in zijn mand – kan hij in detail laten voelen. Niets ontgaat hem, autistisch als hij is moet alles overzichtelijk verlopen. Verstoor je dit dan wens je Bommel niet tegen te komen. Wat ik vaak verneem bij gedragsproblemen is dat uitleggen, kijken wat het dier zelf aangeeft nodig te zijn en dit inpassen in nieuwe afspraken voor zowel dier als eigenaar, al een groot deel bijdraagt aan nieuw gewenst gedrag. Daarna valt en staat het met het in de praktijk brengen van de afspraken zodat een nieuwe blauwdruk in gedrag ontstaat. Ook bij Bommel heb ik uitgelegd wie de onbekende mensen zijn en wat ze komen doen, zonder te sleutelen aan zijn natuurlijke waaksheid.

See also:  Wanneer Een Hond In Laten Slapen?

Altijd ‘aan’ staan sloopt. Een reactie op verstoring verloopt als een aanval, uitputtend voor zowel eigenaar als dier. Daarnaast heeft hij ruimte gekregen om te benoemen waar hij behoefte aan heeft en hebben we dit verwerkt in onze afspraken.

Alles wat besproken, ervaren, afgesproken en geoefend is, is verwerkt in een verslag waarmee het thuisfront gelijk mee uit de voeten kan. Het is twee weken later als ik van Erica wel érg goed nieuws ontvang. Het ondenkbare maar zó gewenste is werkelijkheid geworden; Bommel loopt LOS in en om het kasteel, mengt zich zonder agressie en uitvalgedrag tussen de gasten (!!) en ligt tijdens het diner gezellig onder de tafel aan of op de hun voeten! Wauw Bommel!! (Wat góedddd! 😊😊😊) Eerlijk is eerlijk; ik had gezien de heftigheid van zijn agressie nooit verwacht dat hij zo zou en kon veranderen.

Wat ben ik ontzéttend trots op hem dat het hem gelukt is!! Voor ons contact stond hij op aanraden van de dierenarts op medicatie. Na ons contact is zijn medicatie gehalveerd. Minder medicatie en ook nog eens dit resultaat laten zien, chapeau! Bommel is veel rustiger en begrijpt nu de samenhang tussen de gasten en zijn gezin.

Hij kan en mag nu genieten als god in Frankrijk, samen met zijn gezin, Bijoux én zijn nieuwe ik! Ik denk dat we met recht kunnen zeggen dat we kunnen gaan wijnen! 🍷🍷😍🍾 Erica; dank je wel voor je inzet om mij tussen de drukte door te voorzien van alles wat nodig was om tot een goed contact met Bommel te komen en uiteraard dank voor jullie vertrouwen in mij! Fantastisch om jullie successtory te mogen delen, wij gaan er vanavond uitgebreid op wijnen, santé! 🥂❤️.

Hoe is het met Caroline van Chateau Meiland?

Voormalig huisvriendin Caroline van Eeden praat over Chateau Meiland -avontuur: ‘Je bent een beetje een eenling bij een hecht gezin’ In het eerste seizoen van het succesvolle programma Chateau Meiland reisde huisvriendin Caroline mee naar Frankrijk.

Hoe wordt een hond inslapen?

Wat gaat de dierenarts doen? – Honden en katten krijgen eerst een injectie met een slaapmiddel, net zoals wanneer een dier geopereerd moet worden. Deze injectie kan door middel van een infuus in de poot gegeven worden, waarna het slaapmiddel direct in het bloedvat komt.

Hierdoor valt het dier al binnen enkele minuten in slaap. Soms kiest een dierenarts ervoor deze eerste injectie in de spier te geven, meestal in de rug of de achterpoot. Omdat het middel in dat geval eerst nog in het bloed opgenomen moet worden, duurt het in slaap vallen iets langer, ongeveer tien minuten.

Deze tijd kun je als baasje gebruiken om nog afscheid te nemen, maar beter is het om afscheid te nemen voor het dier het slaapmiddel krijgt. De injectie in de spier heeft namelijk ook nadelen. Het is daarom verstandig om met de dierenarts te bespreken wat de mogelijkheden zijn en wat dat voor het dier betekent.

Zodra de eerste injectie volledig werkt, is het dier in een zodanig diepe slaap dat deze buiten bewustzijn is. Hij of zij merkt vanaf dat moment niets meer van de euthanasie. Om het dier tot overlijden te brengen zal de dierenarts vervolgens een tweede injectie geven.

Deze injectie herken je aan een felrode of blauwe kleur en bevat een zeer hoge dosis van een slaapmiddel. Als er eerder een infuus geplaatst was, zal de dierenarts dit middel door hetzelfde infuus geven. Ook is het mogelijk deze injectie zonder infuus direct in het bloedvat te spuiten.

Bij katten en kleine honden kan er bovendien voor gekozen worden de injectie rechtstreeks in de buikholte of het hart te zetten. Het is te begrijpen dat dit laatste een beetje eng klinkt, maar jouw dier voelt daar helemaal niets van.

Ongeacht de locatie zal het hart binnen enkele minuten na de injectie stoppen met kloppen, het dier is dan overleden.

Hoe duur is hond opzetten?

Waar komen mensen zoal mee langs? – “Vaak zijn het aangereden dieren die mensen langs de weg vinden. Denk aan een buizerd of een vos. De laatste tijd zien we ook veel kerkuilen, die het vanwege de kou helaas niet hebben gered. Doordat er in coronatijd veel meer mensen de natuur ingaan, worden sowieso meer dieren gevonden.

Maar er komen ook veel mensen met hun huisdier. Bijvoorbeeld een stel dat hun twee gerbils liet opzetten, maar we zien ook hamsters, vissen, leguanen, katten en inderdaad ook honden. Hoe vaak is moeilijk te zeggen, maar het is zeker niet zeldzaam.

” Waarom kiest iemand ervoor om de hond op te zetten? “Het is iets heel persoonlijks. Sommigen kiezen ervoor om de as in een ring of armband te verwerken of de urn in huis te zetten. Maar de laatste jaren zien we dat het opzetten steeds meer wordt geaccepteerd.

Mensen kiezen er bijvoorbeeld voor als het begraven of cremeren niet goed voelt en ze hun huisdier het liefst dichtbij willen houden. Het kan ook helpen met een stukje rouwverwerking. De baasjes zijn soms emotioneel als ze hun huisdier komen brengen.

Mensen willen graag hun verhaal kwijt en dat is ook heel logisch. Een dier is vaak vele jaren onderdeel van de familie geweest. ” Wat Voor Hond Is Bommel Een opgezette hond. © Museumwinkel. com Wat moet je doen als je je huisdier wil laten opzetten? “Het belangrijkste is zo snel mogelijk deze kant op komen. Zodat het dier bijvoorbeeld niet gaat rotten, want dat komt niet ten goede aan de huid. Onze preparateurs nemen bij een afspraak uitgebreid de tijd om alle stappen en mogelijkheden door te nemen.

Samen worden foto’s en filmpjes bekeken om zo goed mogelijk een beeld te krijgen. Het is heel belangrijk alle bijzonderheden door te nemen, bijvoorbeeld de manier waarop de hond altijd zat. Lag zijn staart als hij zat links of rechts? En we kijken ook naar de gezichtsuitdrukking.

Door een dier zo goed mogelijk na te maken, breng je de persoonlijkheid weer een beetje terug. ” Hoe gaat het opzetten in zijn werk? “Prepareren leer je door te doen. Er is niet echt een opleiding voor, je moet het jezelf aanleren. Het is echt een ambacht. Tegenwoordig heb je wel de hulp van het internet, maar het beste is als je met iemand kan meedraaien.

See also:  Vanaf Welke Leeftijd Castreer Je Een Hond?

Taxidermie is oud-Grieks en staat voor het verplaatsen van de huid. Dat is kort door de bocht ook wat je doet. Je vilt het dier. Je haalt de huid van het lichaam af. Die gaat over een nieuwe mal, die we met de hand maken.

Zo’n mal wikkelen we vaak van houtwol. Of we gebruiken purschuim. ” Bekijk een reportage over het opzetten van dieren uit 2018: Hoeveel kost zoiets? “Dat verschilt natuurlijk per dier. Maar het opzetten van een hamster begint bijvoorbeeld bij 195 euro. En bij een hond moet je denken aan 1000 euro.

Maar dat verschilt natuurlijk heel erg per hond. We kijken niet alleen naar de soort, maar bijvoorbeeld ook hoe die eraan toe is. Het duurt bijvoorbeeld langer om een hond mooi te maken die heel ziek is geweest.

Met een hamster zijn we ongeveer drie maanden bezig. En een hond duurt zo’n zes tot acht maanden.

Wat kost een vos opzetten?

Prepareerkosten ± €200,- Dieren opzetten kost de preparateur veel tijd en moeite. De prijs van een preparaat begint bij € 180,-. Deze prijs wordt niet alleen bepaald door de grootte van het opgezette dier maar ook door speciale kenmerken van een soort die het opzetten ingewikkelder maken, zoals veel vet of een kwetsbare huid. Dit laatste geldt vooral voor het prepareren van vogels, maar het prepareren van dieren met een vacht heeft weer andere uitdagingen.

Voor een speciale houding of postament (de ‘drager’ van het preparaat) kan een meerprijs gelden. De Nederlandse Vereniging van Preparateurs (NVP) geeft richtlijnen voor de kosten van opgezette dieren. U kunt deze raadplegen onder Kosten op de site van de NVP, www.

prepareren. nl. Een paar voorbeelden: De prijs van een opgezette eekhoorn ligt rond de € 200,-, van een vos rond de € 600,-. Bij een specht moet u denken aan €225,-, een opgezette fazant of wilde eend kost ongeveer €295,-. Wat zijn de kosten?, Vacht en Veren Amsterdam.

Wat kost het om een dier op te zetten?

Wat kost het opzetten van een hond, kat of ander huisdier? – Wat is de prijs van het opzetten? De kosten van het laten opzetten van een hond, kat of ander huisdier kunnen aardig oplopen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat het hele proces veel tijd in beslag neemt.

 1. Een prijs opgeven voor het opzetten van een dier is hier moeilijk;
 2. Het is van vele factoren afhankelijk zoals soort huisdier, grootte / gewicht, de gewenste houding etc etc;
 3. Een grove indicatie van wat een dier opzetten kan kosten: Een konijn of soortgelijk dier: gemiddeld ca € 250,- Een klein diertje als een muis of rat: gemiddeld tussen de € 90,- en € 100,- Voor het prepareren (laten opzetten) van hond, van rond de 30 kg, moet je al gauw rekenen op een bedrag tussen de € 1;

600,- en € 1. 800,- (exclusief BTW). Deze prijsindicatie is voor een slapende houding. In bijvoorbeeld een zittende of staande houding is het opzetten duurder. Dit heeft alles te maken met het extra (moeilijke) werk om een goede en juiste “gezichtsuitdrukking” te krijgen van jou overleden maatje.

Waar komt Olivier B Bommel vandaan?

Heer Bommel en Tom Poes bestaan 75 jaar! Om dit te vieren hebben de Koninklijke Nederlandse Munt en PostNL iets nieuws ontwikkeld: een Miniserie met florijnen, postzegels en kaarten. Het is een 7-delige Miniserie waar in elk deel een bekend personage uit de stripreeks de Bommelsaga centraal staat.

 1. Elke uitgifte is voorzien van een Rommeldamse florijn, drie postzegels en drie kaarten;
 2. Op de voorzijde van iedere florijn prijkt een personage uit de Bommelsaga, voorzien van kleur en reliëf;
 3. De keerzijde heeft het ontwerp van een florijn uitgegeven in Rommeldam, de woonplaats van de personages;

De postzegels en kaarten presenteren de desbetreffende personage van de uitgifte samen met twee andere personages uit de Bommelsaga serie. De uitgiftes worden geleverd in kleurrijke verzamelverpakking met achtergrondinformatie over de bijzondere personages in kwestie. Start vandaag nog met een belangrijke inwoner van Rommeldam; Olivier B. Bommel  en geniet vast van achtergrondinformatie over de personages die in de collectie zijn  opgenomen. Lees hier meer over de schrijver van de Bommelsaga serie Marten Toonder. Heer Bommel is de bewoner van slot Bommelstein, gaat gekleed in een geruite jas en rookt graag een pijpje. Hij meent dat zijn levenstaak is gelegen in het opruimen van misstanden. Ondanks zijn goede bedoelingen veroorzaken zijn onbesuisde acties vaak problemen, maar gelukkig worden die door zijn jonge vriend Tom Poes opgelost. Bekijk de collectie Joost is de trouwe bediende en huisknecht op slot Bommelstein die altijd klaarstaat voor zijn meester met een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Tijdens de afwezigheid van zijn meester wil hij zich nog weleens vergrijpen aan de oude port en de sigaren van zijn baas, en het huisgouden op zijn beloop laten. Toch is hij over het algemeen net zo trouw als een hond. Bekijk de collectie Bulle Bas is de politiecommissaris van Rommeldam en rijdt graag nog in zijn eentje patrouille met zijn politiemotor op elk uur van de dag. Als een echte waakhond is hij waakzaam, een speurder en altijd bereid tot de laatste actie. Bas verbaliseert snel, treedt meestal laat op maar redt toch vaak heer Bommel en Tom Poes uit de problemen. Bekijk de collectie Dirk Dickerdack is de burgemeester van de stad en gemeente Rommeldam. Dickerdack verkeert graag in de betere kringen waar hij graag na gedane arbeid ontspant en anderen zijn zeer bezette leven en zijn grote verantwoordelijkheid meedeelt. Toch is Dickerdack graag bereid om in moeilijkheden terug te treden en anderen het werk voor hem laten doen. Bekijk de collectie Querulijn Xaverius, markies de Canteclaer van Barneveldt afficheert zich graag als edelman en woont in een buitenhuis, niet te ver van Bommelstein. Markies staat bekend om de diepe verachting die hij koestert jegens iedereen die niet van zijn stand is. Met name zijn buurman moet het nogal eens bezuren. Bekijk de collectie Wal Rus is de niet erg fijnbesnaarde, maar goudeerlijke gezagvoerder van de s. Albatros. Op zijn schip is hij de absolute alleenheerser en alleen omdat het extra inkomsten oplevert, is hij bereid passagiers te dulden. Wal Rus is een echte zeevaarder en gaat niet graag mee van boord, omdat hij het niet zo begrepen heeft op ‘landlubbers’. Bekijk de collectie Tom Poes is als jonge vriend van heer Bommel, onophoudelijk zijn redder in nood. Hij is slim, heeft een scherp waarnemingsvermogen en een daadkrachtig optreden. Toch blijft Tom Poes in zijn rol als probleemoplosser bescheiden in zijn optreden. Zijn daden blijven voor anderen dan ook meestal onopgemerkt. Maar dat vindt hij niet erg: ‘Ik blijf liever gewoon’.

See also:  Hond Stinkt Wat Te Doen?

Wie trouwde met Doddeltje?

Personage [ bewerken | brontekst bewerken ] – Daar waar Rommeldam tot in De kiekvogel uitsluitend mannelijke hoofdfiguren kende, werd in dat verhaal Doddeltje als eerste (en naar later bleek enige) vrouwelijke hoofdfiguur geïntroduceerd. Zij figureert al van af het begin als de romantische tegenspeelster van heer Bommel, op wie zij heimelijk verliefd is.

Deze wederzijdse verliefdheid treedt in latere verhalen zoals De minionen meer op de voorgrond. Plaatje 6388 in De Viridiaan-dinges toont haar eerste zoen die de kasteelheer openlijk ontvangt. [1] In De tuttelwurm bereidt ze de slotmaaltijd, bij afwezigheid van Joost.

Ze leeft van een pensioentje, zoals ze haar buurman vertrouwelijk meedeelt in De blijdschapper. Tijdens haar verjaardag in De minionen volgt de zoen, vol op de mond. Heer Bommel schenkt haar als grootaandeelhouder-directeur van de NV tot Nut van het Algemeen haar het woonhuis, dat eerder van de bank was gekocht, nadat Anne Marie haar hypotheek niet meer kon betalen.

 • [2] In het laatste verhaal Het einde van eindeloos wordt ten slotte het huwelijk tussen de twee gesloten;
 • Doddeltje woont ongeveer een kilometer van Bommelstein [3] en het is voor heer Ollie dan ook een kleine wandeling naar het huisje van zijn buurvrouw, waar hij bijna altijd troost kan vinden, vaak onder het genot van een kopje thee of een maaltijd van ouderwetse Hollandse kost;

Hij noemt haar een “hoogstaande dame” en spreekt haar aan met “mevrouw”, waarop zij doorgaans antwoordt met “Zeg toch Doddeltje, mallerd. ” Haar vertrouwen en bewondering in heer Ollie is bijna altijd zeer groot wat zij uit met uitspraken als “Wat ben je toch knap, Ollie” en “Jij kan toch ook alles”, maar wanneer heer Ollie weer eens ongelukkig terechtkomt is ze altijd bereid om de zorgende hand toe te steken: “Arme Ollie, heb je je pijn gedaan?”.

 1. Enkele malen treedt een scheur in de relatie tussen de kasteelheer en zijn buurvrouw op;
 2. Dat is wanneer heer Ollie zich tactloos gedraagt of zich bemoeit met zaken die haar verstand ver te buiten gaan;
 3. Dit leidt tot uitspraken als: “Ik wil u nooit meer zien, meneer Bommel!” Een dieptepunt in de relatie is te lezen in Het spook van Bommelstein;

Tom Poes vindt ze maar een rare en ze hekelt regelmatig diens wantrouwen in de capaciteiten van heer Ollie. Qua uiterlijk vertonen de twee echter een opmerkelijke gelijkenis. In aflevering 174, De zelfkant wordt haar de gelegenheid geboden het kasteel geheel opnieuw te stofferen en te meubileren. Bronnen, noten en/of referenties

 1. ↑ “Je bent toch knap, Ollie! Je kan eigenlijk alles!”
 2. ↑ De aamnaak
 3. ↑ Jenno Witsen , 2007 Bommel Reisgids , Uitgeverij Ton Paauw
Bommelsaga en De avonturen van Tom Poes door Marten Toonder en de Toonder Studio’s
Protagonisten: Tom Poes · Heer Bommel
Andere personages: Alexander Pieps · Amos W. Steinhacker · Anne Marie Doddel · Argus · Brigadier Snuf · Bul Super · Bulle Bas · Dirk Dickerdack · Dorknoper · Garmt Grootgrut · Hiep Hieper · Hocus P. Pas · Joachim Sickbock · Joost · Joris Goedbloed · Kwetal · Lieven Brekel · Lut Lierelij · Markies de Canteclaer · Monkel Oor · O. Fanth Mzn · Okke Zielknijper · Pastuiven Verkwil · Pee Pastinakel · Simon Slagslager · Steenbreek · Terpen Tijn · Wal Rus · Wammes Waggel · Zbygniew Prlwytzkofsky · Zedekia Zwederkoorn · Zwarte Zwadderneel
Locaties: Bommelstein · De Zwarte Bergen · Donkere Bomen Bos · De Gebraden Haan · Goesting · Rommeldam · Stuipendrecht · Zompzwin
Begrippen: Albatros · Denkraam · Ipsen · Kleine Club · Kleine Volkje · Kukel · Minkukel · Oude Schicht · Oloroon · Ruimtehevelaar · Verdwijnpunter
Publicaties: Bommelsaga · Tom Poes (stripreeks) · Volledige werken
Bewerkingen: Als je begrijpt wat ik bedoel (film) · De trullenhoedster (musical) · Bommel (hoorspel)
Lijsten: Personages uit Tom Poes · Verhalen van Heer Bommel en Tom Poes
Categorieën: Avonturen van Tom Poes · Ballonstripverhaal van Tom Poes‎ · De Bommelsaga · Het Kleine Volkje · Personages uit Tom Poes‎ · Tekststripverhaal van Tom Poes · Woord bedacht door Marten Toonder

.

Waar is Mark van Bommel?

Mark van Bommel
Persoonlijke informatie
Volledige naam Mark Peter Gertruda Andreas van Bommel
Geboortedatum 22 april 1977
Geboorteplaats Maasbracht , Nederland
Lengte 187 cm
Been Rechts
Positie Middenvelder
Clubinformatie
Voetbalcarrière geëindigd in 2013
Huidige club Royal Antwerp
Functie Hoofdtrainer
Contract tot 30 juni 2024
Jeugd
1985–1989 1989–1992 RKVV Maasbracht Fortuna Sittard
Senioren
Seizoen Club W (G)
1992–1999 1999–2005 2005–2006 2006–2011 2011–2012 2012–2013 Fortuna Sittard PSV Barcelona Bayern München AC Milan PSV 153(13) 169(46) 24(2) 123(11) 39(0) 28(6)
Interlands
1996–2000 2000–2012 Nederland –21 Nederland 27(3) 79(10)
Getrainde clubs
2014 2015–2017 2017–2018 2018 2018–2019 2021 2022– Nederland –17 (assistent) Saoedi-Arabië (assistent) PSV –19 Australië (assistent) PSV VfL Wolfsburg Royal Antwerp FC
Portaal     Voetbal

Mark Peter Gertruda Andreas van Bommel ( Maasbracht , 22 april 1977 ) is een Nederlands voetbaltrainer en voormalig profvoetballer die als middenvelder speelde. Sinds mei 2022 is hij hoofdtrainer bij de Belgische eersteklasser Royal Antwerp FC. Van Bommel begon met voetballen bij RKVV Maasbracht en speelde vervolgens van 1992 tot 1999 bij Fortuna Sittard. Hij kwam daarna van 1999 tot 2005 uit voor PSV , waarmee hij vier keer Nederlands kampioen werd en in 2005 de nationale beker won.

Van Bommel werd in 2001 en 2005 verkozen tot Nederlands voetballer van het jaar. Van Bommel won in zijn carrière in totaal acht landskampioenschappen in vier belangrijke voetbalcompetities (4x met PSV, 2x met Bayern München , 1x met FC Barcelona en 1x met AC Milan ).

Hij won in 2006 met Barcelona de Champions League. Van Bommel haalde in 2010 met het Nederlands elftal op het wereldkampioenschap de finale.

Hoe heet de auto van Ollie B Bommel?

De ‘Oude Schicht’, waarin Ollie B. Bommel rondrijdt met zijn goede vriend Tom Poes, is geïnspireerd op deze Spyker. Tekenaar/schrijver Marten Toonder gebruikt deze rode tweezitter als voorbeeld voor het vervoermiddel van zijn vermaarde stripfiguren. In werkelijkheid is de Spyker een prototype, bedoeld om aan de vlak voor de Eerste Wereldoorlog spelende vraag naar kleinere en zuinigere automodellen te voldoen.

Het is een tweecilinder van 7 pk, ontworpen door de Belgische ingenieur Joseph Laviolette. De auto is uitgerust met een zogenaamd Stepney-reservewiel. Ingeval van bandenpech kan het reservewiel tegen het gewone wiel worden aangeschroefd en kan doorgereden worden tot de eerstvolgende werkplaats.

Om het reservewiel van deze Spyker zit de oudste Vredestein band ter wereld. Hij is nog gemaakt in de fabriek in Loosduinen. Bienfait, destijds een van de nieuwe directeuren van Spyker na de doorstart van 1908, meent dat er van deze kleine auto minstens honderd te verkopen zijn.