Wat Zijn Normale Nierwaarden Hond?

Wat Zijn Normale Nierwaarden Hond

Hoge waarden –

 • Portosystemische shunt
 • Rood plasma door kapotte rode bloedcellen
 • Niet direct onderzocht monster
 • Monster onderzocht door een persoon die rookt

Bron: Het bloedonderzoek in de veterinaire praktijk, Menarini Diagnostics Benelux, 2002 ; aangepast aan de nieuwe meetapparatuur (juni 2012).

Wat is de normale waarde van kreatinine?

Wat is het? – De nieren zijn opgebouwd uit miljoenen kleine filtertjes. Het bloed stroomt continu door deze filtertjes en wordt er ontdaan van overtollige afvalstoffen en water. Met een aantal testen kunnen we de filterfunctie van de nieren beoordelen.

 1. Creatinine is een afbraakproduct van de spieren;
 2. Het wordt continu door de nieren uit het bloed gefilterd en uitgescheiden in de urine;
 3. De concentratie van creatinine in het bloed is daarom een goede parameter voor het functioneren van de nieren;

Hoe minder ze werken, hoe meer creatinine in het bloed. De nierfunctie, de GFR (glomerular filtration rate), kan geschat worden op basis van de creatininewaarde in het bloed. Dit getal geeft aan hoeveel bloed de nieren per minuut kunnen filteren/zuiveren.

Bij een gezonde persoon is dat meer dan 90 milliliter per minuut. Deze waarde neemt af met toenemende leeftijd. Bij een bejaard persoon kan een waarde van 30 tot 45 milliliter per minuut nog normaal zijn. De hoeveelheid creatinine kan per persoon sterk verschillen.

Mannen hebben bijvoorbeeld meer creatinine in hun bloed dan vrouwen en ouderen. Dit is omdat zij over het algemeen gespierder en langer zijn. Door de verschillen is soms niet goed duidelijk of de creatinine en dus de nierfunctie nog normaal is. Wat bij de ene persoon te hoog is, is dat bij de ander nog niet.

Urineonderzoek geeft dan aanvullende informatie. Als de nierfunctie exact berekend moet worden, en dus niet enkel geschat, zal je arts je vragen om 24 uur je urine bij te houden. Op basis van het volume van de geproduceerde urine en de creatinineconcentratie in zowel de urine als het bloed, kan de nierfunctie nauwkeuriger berekend worden.

Op basis van deze 2 testen kunnen we ons dus een idee vormen van de nierfunctie en de ernst van een eventueel nierfalen.

Hoe herken je nierproblemen hond?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Blog menu 19 april 2021 Wat Zijn Normale Nierwaarden Hond Een hond met een te losse knieschijf loopt risico dat de knieschijf vroeg of laat uit zijn groeve schiet. Dit noemen we een patella luxatie. De voornaamste klacht is manken of af en toe door de knieën gaan. Bij luxatie aan 1 knie zie je vaak een typisch soort ‘hinken’ met 1 achterpootje in de lucht. Over het algemeen is de aandoening zeer goed te behandelen. Welke behandeling men kiest, hangt af van de oorzaak en gradatie van de luxatie.

Hoe lang kan een hond met nierfalen leven?

Wat is de prognose van een chronisch nierprobleem bij de hond? – De prognose hangt van verschillende factoren af;

 • De oorzaak. Als we de oorzaak van het nierprobleem kunnen vinden en wegnemen is de prognose beter.
 • Het  stadium  van het nierprobleem. We onderscheiden 4 stadia (zie ook ons  protocol  )In het beginstadium kunnen dieren met een chronisch nierprobleem vaak nog jaren leven. Bij een vergevorderd nierfalen is de prognose slechter.
 • Is er  eiwitverlies via de nieren. Dieren met eiwitverlies via de nieren (een gestegen UPC ratio) hebben een slechtere prognose.
 • De  behandeling. Een hond die goed behandeld wordt leeft langer en beter.

Bij honden zijn er een aantal ziektes die kunnen leiden tot chronische nierinsufficiëntie. Hieronder vindt u de belangrijkste.

Kan een hond doodgaan aan nierfalen?

Een belangrijke functie van de nieren is het filteren van het bloed om zo afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Wanneer de nieren niet meer goed werken is dit levensbedreigend. Nierfalen kan acuut of chronisch zijn. Bij een chronische nierziekte ontstaat littekenweefsel in de nieren, waardoor een kleine knobbelige nier ontstaat.

Wat is een te hoog creatinine?

Het onderzoek – Het onderzoek gebeurt door bloedafname. Een verhoging van het kreatinine in het bloed wijst op een verminder functioneren van de nieren. als het kreatinine te hoog is, volgt verder onderzoek. In dat geval zal vrijwel zeker een echografie van de nieren worden gemaakt.

Wat te doen bij verhoogd kreatinine?

Werking van de nieren De nieren hebben drie belangrijke functies:

 1. Het schoonmaken van het bloed. Via onze voeding komen ook afvalstoffen in het bloed. De nieren filteren deze afvalstoffen weer uit het bloed. Met een bloed- en urineonderzoek kan de arts zien of de nieren hun werk nog goed doen. Er wordt dan gekeken hoeveel van de afvalstof creatinine (afbraak product van de spieren) in het bloed en in de urine zit.
 2. De nieren regelen ook de vochthuishouding in het lichaam. Is er te veel vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er meer urine wordt gemaakt en uitgeplast. Is er te weinig vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er minder urine wordt aangemaakt.
 3. De nieren maken hormonen aan die belangrijk zijn voor uw gezondheid, zoals vitamine D (nodig voor de calciumhuishouding) en erythropoeitine (EPO, nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen). De nieren maken daarnaast ook hormonen aan die de bloeddruk regelen.
See also:  Hoe Uit Een Hond Pijn?

Waaraan merkt u dat de nieren niet goed werken? Als de nieren niet goed werken, merkt u daar in het begin meestal niets van. Vaak merken mensen pas in een laat stadium dat er iets aan de hand is met hun nieren. Hieronder staan de meest voorkomende verschijnselen:

 • Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
 • Als de nieren de vochthuishouding niet meer goed kunnen regelen, houdt het lichaam vocht vast. U merkt dat doordat bijvoorbeeld uw enkels dikker worden of dat u kortademig wordt, doordat er vocht bij de longen wordt vastgehouden.
 • Als de nieren minder vitamine D aan maken, kunnen de botten zwakker worden en sneller breken. Bij een tekort aan erythropoeitine krijgt u bloedarmoede. Hierdoor kunt u last krijgen van vermoeidheid, kortademigheid en kouwelijkheid. Bij een verminderde nierfunctie gaat de bloeddruk omhoog.

Wat zijn de mogelijke oorzaken? Een verminderde nierfunctie kan het gevolg zijn van een ziekte van de nieren zelf of van een andere aandoening waarbij de nieren betrokken zijn. Een voorbeeld van een nierziekte is een filterontsteking (glomerulonefritis), een zeldzame oorzaak van een gestoorde nierfunctie. Veel vaker is de oorzaak een andere aandoening zoals aderverkalking, suikerziekte, hartfalen of hoge bloeddruk. Ook bij ouder worden gaat de nierfunctie achteruit.

Is er veel creatinine in het bloed aanwezig en weinig in de urine, dan kan dat een aanwijzing zijn dat de nieren niet goed werken. Hoe wordt de diagnose gesteld? Als de arts vermoedt dat uw nieren niet goed werken, wordt er eerst een algemeen onderzoek van de nieren gedaan.

Er wordt een echo van de nieren gemaakt en uw bloed en urine wordt onderzocht. Bij een ziekte in de nier (zeldzaam) is een nierpunctie (biopt) bijna altijd noodzakelijk. Bij de veel vaker voorkomende aandoeningen waarbij de nierfunctie achteruitgaat, zoals aderverkalking, suikerziekte, hartfalen of hoge bloeddruk is een nierbiopt in het algemeen niet nodig.

 1. Behandeling Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt;
 2. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D;

Ook zijn soms medicijnen nodig die de nieren helpen om het bloed te zuiveren van afvalstoffen. Als de nierfunctie zo slecht wordt dat medicijnen niet meer helpen of als de klachten te erg worden, is een nierfunctie vervangende behandeling soms noodzakelijk.

Wat moet je doen als je hond trilt?

Hoe lang mag een hond mank lopen?

Help mijn hond is kreupel. Het komt regelmatig voor dat een hond kreupel loopt. Maar moet je dan meteen naar de dierenarts? En zo nee, wanneer dan wel? Om deze vragen te beantwoorden zijn een paar weetjes belangrijk. Ten eerste dat honden bikkels zijn. We kunnen er vanuit gaan dat een kreupel dier pijn heeft! Bij acute pijn wil een dier wel eens piepen, maar bij chronische pijn, hoe erg ook, hoor je ze zelden.

Kreupele honden willen vaak graag lopen, ze kwispelen en springen en rennen en ze piepen zelden. Maar een hond die mankt moet aan de korte lijn en mag niet te lang lopen. Liever 4 keer per dag 10 minuten dan een keer een half uurtje.

See also:  Wanneer Zie Je Dat Een Hond Zwanger Is?

Als uw hond kreupel loopt mag u best even wachten met het bezoek aan uw dierenarts. Wel moet er na het ontstaan van de kreupelheid verbetering te zien zijn en na 3 dagen hoort de kreupelheid over te zijn. Als een hond na een ongelukje langer dan een half uur zijn poot helemaal niet belast of laat bungelen dan is een snel bezoek wel te adviseren.

Vooral jonge puppy’s kunnen drama maken, zonder dat er veel aan de hand is. Dan zien we snel herstel. Een gezonde hond staat soepel op vanuit een liggende houding en is niet stijf of mank. Spierpijn kent een hond amper! Stijfheid duidt bijna altijd op gewrichtspijn.

Deze dieren zijn ook vaak eerder moe. Ze gaan bijvoorbeeld liggen zodra u tijdens een wandeling stopt. Voor dieren met bewegingsproblemen zijn er zeer veel behandelingen mogelijk. Vaak kan een eigenaar zelf al heel veel zelf doen door de beweging beter over de dag te verdelen en explosieve bewegingsvormen te vermijden.

Ook overgewicht bestrijden kan zeer effectief zijn in het oplossen van bewegingsproblemen. Er zijn zeer veel preparaten verkrijgbaar die wonderen beloven. Neem bij twijfel over zo’n product gerust contact met ons op dan kunnen we u vaak vertellen of het zin heeft of juist kwaad kan om een bepaald product aan uw dier te geven.

Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten.

Kan een hond ook spierpijn hebben?

Wat Zijn Normale Nierwaarden Hond 7f25ec42-a4e4-4a71-ae54-e2ce5a5158f1 Wat Zijn Normale Nierwaarden Hond Heb jij een specifieke vraag over de voeding van Total Bite? Neem vrijblijvend contact op met de specialist. Geeft doorgaans antwoord binnen een uur. Het lichaam van de gemiddelde hond bestaat voor zo’n 40% uit spieren. Het is dan ook niet zo gek dat je hond wel eens last van spierpijn of stijve spieren heeft. Je hond kan last van stijve spieren hebben tijdens of vlak na inspanning.

 • Deze spierpijn wordt veroorzaakt door een teveel aan melkzuur in de spieren die de zenuwuiteinden teveel prikkelen;
 • Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij het maken van energie uit glucose en wordt afgebroken in de lever;

Wanneer er teveel melkzuur wordt geproduceerd dan dat de lever kan afbreken, hoopt het melkzuur teveel op in de spieren. Er treedt vervolgens verzuring op waardoor je hond last van kramp in de spieren krijgt. Het is ook mogelijk dat je hond last van stijve spieren heeft terwijl de inspanning al even geleden heeft plaatsgevonden.

Deze spierpijn wordt veroorzaakt doordat er kleine scheurtjes in de spiervezels zijn ontstaan. De spieren zullen dan pijn doen en minder belastbaar zijn. Om deze scheurtjes te doen herstellen is een goede dagelijkse voeding essentieel.

Door je hond extra in deze behoefte te voorzien stimuleer je de groei van spiervezels en zorg je ervoor dat er meer energie vrij zal komen in de spiercellen. Dit is noodzakelijk voor het optimaal functioneren van de spieren van een hond. Door daarnaast op de juiste manier in de juiste hoeveelheid met je hond te bewegen zorg je ervoor dat de spieren goed getraind en ontwikkeld zullen zijn.

Dit hebben ze nodig om het skelet van je hond te ondersteunen tijdens de dagelijkse bewegingen. Een goede balans tussen voeding, beweging en rust zal de spieren van je hond zoveel mogelijk in optimale conditie weten te houden.

De Total Bite special ‘ fish & rice ‘, de Total Bite Fresh ‘ salmon ‘, maar ook de Total Bite Light/Senior zijn uitermate geschikt om jouw hond in deze dagelijkse voedingsbehoefte te voorzien en de spieren van je hond gezond te houden. Deze Total Bite producten sluiten perfect aan bij de bijzonderheid van jouw huisdier.

 1. 4a3e0a93-68a5-485f-84b1-b2aeda0d398f,ee7a4b92-34a5-4210-b412-147cdb39045e,36aa60ef-819d-469d-86be-aaf24dd07374 Een optimale conditie is de basis voor een goede algehele gezondheid;
 2. Wanneer jouw huisdier gezondheidsproblemen ondervindt kunnen er specifieke voedingsbehoeften ontstaan om deze optimale conditie te kunnen behouden;

Wat maakt jouw huisdier zo bijzonder? Maak een keuze en vind de Total Bite producten die speciaal zijn afgestemd op de specifieke behoefte jouw hond, kat, konijn of cavia. externalId=totalbite-problem-detail-4. 5&filter[tags]=hond&filter[type]=Probleem externalId=total-bite-core-3. 2&filter[tags]=search-uitgelicht&filter[active]=1 .

Wat mag een hond met nierproblemen niet eten?

Eiwitarm dieet = fosfaatarm dieet   – Bij dieren met nierfalen meten we vaak een verhoogd fosfaatgehalte in het bloed. Door een eiwit- en fosfaatarme voeding te geven kan deze stof minder schade aanrichten in het lichaam.

 • In het nierdieet zit een goede kwaliteit eiwit.
 • Daarom kan de hoeveelheid eiwit zo laag mogelijk gehouden worden.
 • Eiwitarme voeding bevat weinig fosfaat.
See also:  Hoe Ziet Een Hotspot Bij Een Hond Eruit?

Kunnen de nieren zich herstellen?

Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen. Helpt een handje hulp van buitenaf? Het UMC Utrecht doet onderzoek. “Alleen voor onze geboorte worden in ons lichaam nieuwe nefronen, dus nieuw nierweefsel, gevormd.

Daarna niet meer,” legt  prof. dr. Marianne Verhaar  uit. “Dat is jammer, want daardoor kan een beschadigde nier zichzelf maar beperkt herstellen. ” Haar onderzoeksgroep gaat na of er tóch een manier is om zo’n nier een handje te helpen.

Eerst is veel meer kennis nodig. Bijvoorbeeld over nierstamcellen: voorlopercellen die tot niercellen kunnen uitgroeien. In het laboratorium probeert ze die in nierweefsel te vinden. “Stamcellen zijn belangrijk voor het herstel. En dus ook voor nieuwe behandelvormen.

Wat zijn de symptomen van nierfalen?

Wat is eindstadium nierfalen?

Als u wel overlijdt aan nierfalen, raakt u bewusteloos en uiteindelijk in coma. Afvalstoffen hopen zich namelijk op. Hersenen en hart kunnen die hoeveelheid afvalstoffen niet aan. Het hart is in de stervensfase verzwakt.

Hoe snel gaat nierfalen?

De belangrijkste functie van de nieren is het verwijderen van afvalstoffen en vocht uit het bloed. Daarnaast maken de nieren hormonen aan die nodig zijn voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes, voor het juiste kalkgehalte van de botten en voor het reguleren van de bloeddruk.

Hoe hoog mag creatinine in urine zijn?

Normaal: – Als de nieren en het hart goed functioneren is voor een volwassene de kreatinineklaring ongeveer 70-110 ml/min/1. 73m 2. Met de toevoeging /1. 73m 2 , wordt de uitkomst gecorrigeerd voor de lichaamsbouw (in feite lichaamsoppervlak), zodat resultaten onderling vergelijkbaar zijn, ongeacht de lichaamsbouw.

Wat betekent te laag creatinine?

Creatinine wordt gebruikt om de nierfunctie te berekenen. Creatinine is een afvalproduct van de stofwisseling van de spieren. Dit komt in het bloed terecht en wordt via de nieren uitgescheiden in de urine. Als de nieren goed werken, wordt het creatinine goed gefilterd (gezeefd) in de zeeflichaampjes en komt zo in de urine.

De hoeveelheid creatinine in het bloed zal daardoor laag zijn. Wanneer de nier minder goed werkt, zal het creatinine minder gemakkelijk uitgescheiden worden in de urine. Het creatininegehalte in het bloed zal dan hoger zijn.

De hoeveelheid creatinine in het bloed is dus een maat voor de nierfunctie. Hierbij moet echter wel gecorrigeerd worden voor de hoeveelheid spiermassa die iemand heeft. Iemand met veel spiermassa zal immers meer creatinine produceren dan iemand met weinig spiermassa.

Het creatininegehalte in het bloed zal dan ook hoger zijn. Een bodybuilder met een creatinineconcentratie van 130 µmol/l heeft een normale nierfunctie, terwijl een ­magere vrouw met weinig spiermassa bij diezelfde ­hoeveelheid een sterk gestoorde nierfunctie heeft.

De nierfunctie wordt uitgedrukt als de creatinineklaring: dit is de hoeveelheid bloedplasma (vocht in het bloed) die per minuut ontdaan (gezuiverd /geklaard) wordt van creatinine. Bij een creatinineklaring van 100 ml/minuut komt elke minuut de hoeveelheid creatinine die in 100 ml bloedplasma zit, in de urine.

 • Voor jong- volwassenen is een klaring van 100 tot 125 ml/minuut normaal;
 • Vanaf het dertigste levensjaar neemt dit met ongeveer 0,5 ml/minuut per jaar af;
 • De nierfunctie (creatinineklaring) kan berekend worden door te meten hoe hoog het creatininegehalte in het bloed is en hoeveel creatinine er in de urine zit;

Hiertoe wordt gedurende 24 uur de urine verzameld en vervolgens het creatinine gemeten. Omdat dit een bewerkelijke methode is, zijn er ook verschillende formules ontwikkeld om de nierfunctie te schatten. Doordat de schattingen en berekeningen van elkaar kunnen verschillen, geeft dit nogal eens verwarring..

Wat zegt kreatinine in het bloed?

Kreatinine is een afbraakproduct van de spieren in ons lichaam. De stof wordt via de nieren uit ons lichaam verwijderd. De hoeveelheid kreatinine in het bloed is afhankelijk van de nierfunctie, maar ook van de hoeveelheid spieren. Bij mannen is het kreatinine dan ook hoger dan bij vrouwen.

Welk fruit is goed voor je nieren?

De helft minder

Fruitsoort* Hoeveelheid kalium (in milligram)
Appel (zonder schil) 150
Banaan 550
Bramen (100 gram) 185
Kersen (100 gram) 250

.