Welk Vlooienmiddel Voor Hond?

Welk Vlooienmiddel Voor Hond
5x Beste Vlooienmiddelen voor Honden

 • Seresto Vlooien en tekenband.
 • Bayer Advantix Spot On.
 • Frontline.
 • Bolfo Gold.
 • Prac-tic.

Wat is de beste Vlooienmiddel voor honden?

Als dierenarts krijgen wij dagelijks vragen over vlooien, en vooral over de bestrijding van vlooien bij de hond en de kat. Een vlooienplaag vormt immers nog steeds de grote schrik voor veel huisdiereigenaren. Parasieten Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. 2 Soorten vlooien Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo. De cyclus van de vlo Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht.

Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo. Alvorens tot de vlooienbestrijding over te gaan zullen we eerst de cyclus van de vlo bespreken.

Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1 jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Huisdier en omgeving In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten. Topje van de ijsberg Zoals in het plaatje links te zien is bestaat maar een heel klein deel van de cyclus uit volwassen vlooien.

Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag. Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten.

Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentile rol speelt bij de vlooienbestrijding. Waarom vlooien bestrijden? Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

 • Jeuk Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.
 • Wormen Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.
 • Vlooienallergie Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. En beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.

Op de foto’s hieronder is een hond met vlooienallergie te zien Anti vlooienmiddelen Wij adviseren voor de bestrijding van vlooien een vlooienmiddel dat zo breed mogelijk werkt. Vlooien kun je het beste bestrijden door zoveel mogelijk stadia in de vlooiencyclus aan te pakken. Selamectine Selamectine is een breed werkend en veilig vlooienmiddel. Het is een effectief middel (zie tabel hierboven) tegen vlooien, want naast het doden van de volwassen vlooien bezit het namelijk ook de grootste omgevingswerking. Vanwege deze brede werking is het ook geschikt voor honden en katten die last hebben van een vlooienallergie. Het is daarbij een dermate veilig vlooienmiddel dat het zonder problemen bij jonge dieren zoals kittens en pups gebruikt kan worden. Met 1 pipet is uw huisdier beschermd tegen vlooien en is hij of zij gelijk ontwormd tegen spoelwormen. Imadocloprid Het vlooienmiddel met als werkzame stof imadocloprid (+ moxidectine) is hierna het meest effectief. Het doodt ook de vlooien snel en heeft een lichte omgevingswerking. Overige middelen Omgevingsspray voor in huis Er zijn ook diverse spray’s in huis die de volwassen vlooien en de larven van vlooien kunnen afdoden. Als u een spray voor in huis gebruikt, adviseren we u om een spray te nemen die een adulticide en larvicide werking heeft. Adulticide = volwassen vlooien en larvicide = larvale stadia. We adviseren om een ongediertespray met de werkzame stof uit de groep pyrethroiden te gebruiken.

See also:  Hoe Maak Je Een Hond Als Surprise?

Fipronil Het vlooienmiddel met als werkzame stof fipronil doodt alleen de volwassen vlo. Het middel heeft geen omgevingswerking. Vlooienkam Het is natuurlijk ook goed om mechanisch vlooien te verwijderen. Door middel van het kammen met een goede vlooienkam kunnen de volwassen vlooien gevangen worden.

Gebruik hiervoor een ijzeren vlooienkam. Plastic vlooienkammen werken niet goed. Vlooien bijten altijd!! Het is een sprookje dat anti-vlooienmiddelen zo snel werken dat de vlo niet de kans krijgt om te bijten. Met name net uitgekomen vlooien bijten altijd! Ze springen op de hond of kat en bijten direct.

Om deze reden is het ook zo enorm belangrijk om, zeker bij dieren met een vlooienallergie, de besmetting in huis tot een minimum te beperken. Alternatieven??? Van bio-bandjes, homeopathische druppeltjes, knoflooktabletten en halsband zendertjes is nooit een effect op vlooien aangetoond.

Ons advies als dierenarts Gebruik een anti-vlooienmiddel met als werkzame stof selamectine. Wij adviseren voor de bestrijding van vlooien een vlooienmiddel met als werkzame stof Selamectine. Het is een breed werkend en veilig vlooienmiddel. Vanwege de uitgebreide omgevingswerking is het ook bij uitstek geschikt (en zelfs geregistreerd!) voor dieren met een vlooienallergie. Meer informatie door bijsluiters bij de FIDIN: Indien u meer informatie wilt over het vlooienmiddel met selamectine of een van de andere genoemde middelen dan kunt u de bijsluiter vinden op website van de FIDIN, de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen In Nederland, klik hier voor het repertorium van het FIDIN.

Wat is het beste middel tegen vlooien?

Maak een vlooienspray door het mengen van 4 liter azijn, 2 liter water, 500 ml citroensap en 250 ml hamamelis, en doe dit in een sproeifles. Voor u het product aanbrengt, moet u goed stofzuigen, vuilnisbakken legen en alle bed- en kussenovertrekken wassen die besmet kunnen zijn met vlooien.

Welk Vlooienmiddel werkt echt?

Goede alternatieven – Naast deze 2 beste middelen tegen vlooien, zijn er nog een aantal andere goede alternatieven. (Bedenk dat bij nieuwe middelen [zoals Stronghold] de lange termijn werkingen nog niet bekend zijn. Met name veelvuldig gebruik werken die bijwerkingen in de hand).

 • Voor kittens is maar weinig keuze als het aankomt op chemische vlooienbestrijding;
 • Omdat de gewone middelen gevaarlijk voor ze zijn, kun je deze niet geven;
 • Zelfs Frontline Combo Kitten mag pas gegeven worden vanaf 8 weken (en 1 kilo);

Er zijn drie sprays die je kunt gebruiken van een leeftijd van 2 dagen. Dit zijn Frontline Spray , Effipro Spray en Exil Flea Free. Allen zijn op basis van Fipronil. Exil en Effipro werken 6 weken en Frontline werkt 1 tot 3 maanden. Omgerekend naar 100ml is Exil het goedkoopste, dan Effipro en het duurste is Frontline.

Om de spray in te masseren raad ik aan het eerst op je hand (gebruik [afwas]handschoenen!) te spuiten en het dan in te masseren. De spuit kan je kat laten schrikken, waardoor het alleen maar moeilijker wordt.

De meeste vlooien zitten niet op je kat, maar in de omgeving. Om zo snel mogelijk van de vlooien moet je de omgeving ook behandelen. Met een omgevingsspray tegen vlooien maakt dit makkelijker. Let op : Sommige sprays zijn zeer giftig voor vogels en waterdieren.

Let dus op als je een volière of aquarium hebt. Lees daarvoor de bijsluiter (online vaak beschikbaar) voordat je het middel gebruikt/koopt. Ook kunnen sommige sprays niet gebruikt worden als je kinderen jonger dan 4 jaar hebt, als je zwanger bent of als je kat zwanger is.

Uiteraard wil je van de vlooien afkomen. Deze middelen helpen daarbij, maar onthoud: het zijn geen tovermiddelen. Daarom hier nog wat tips (of redenen waarom de vlooienbestrijding faalt).

Welk Ontvlooiingsmiddel hond?

Een pipetje voor in de nek – Een middel zoals bijvoorbeeld de Stronghold of  Beaphar  is één van de meest moderne en bovendien ook veiligste middelen tegen vlooien bij honden. De werking van een pipetje tegen  teken  is 3-4 weken. Een pipetje in de nek is bovendien zeer eenvoudig toe te dienen.

Is Frontline gevaarlijk voor honden?

‘Blijf bij die middelen uit de buurt’ – Naast fipronil is ook permethrin is zeer giftige stof die vaak wordt teruggevonden, hoewel het vooral insecten zijn die daar last van hebben. Fipronil valt onder insecticiden en kan irriterend zijn voor de slijmvliezen, de huid en de ogen als je hiermee in contact komt.

Is Advantix veilig voor honden?

Wanneer kan ik Advantix beter niet gebruiken? – Advantix mag niet gebruikt worden bij alle katten, pups die jonger zijn dan 7 weken, pups die een lichaamsgewicht onder 1,5 kg hebben en bij honden die overgevoelig zijn voor de werkzame bestanddelen of hulpstoffen.

Waar gaan vlooien dood van?

Manden en dekens wassen – De vlooien zoeken naast de vacht van een hond of kat ook graag tapijten, manden en dekens op. In veel gevallen komen daar ook de eitjes in terecht. Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine.

See also:  Wanneer Is Een Hond Gedekt?

Hoe vaak mag je een hond behandelen tegen vlooien?

Wormen bij de pup – Optimale wormbestrijding en -preventie bij uw pup De betere ontwormingsmiddelen: Milbemax® of Milbactor. Schema: op 2-4-6-8 weken en op 3-4-5-6 maanden leeftijd, daarna elke 3 maanden. Wanneer u maandelijks Stronghold Hond tegen vlooien gebruikt, hoeft u normaal gesproken slechts 1x per jaar tegen lintworm te ontwormen.

Waar zitten de vlooien bij honden?

Waar zitten vlooien? – Het antwoord is jammer genoeg: overal waar zoogdieren komen, dus praktisch overal. Denk daarbij aan struiken, in het gras en op andere plaatsen. Daar wachten ze op een kans om een gastheer te vinden, bijvoorbeeld jouw hond. Als ze eenmaal een hond bereikt hebben, voeden ze zich met zijn bloed.

Hoe veilig is Frontline?

Zijn Frontline Combo en Frontline Spot On veilig om te gebruiken? Als gebruik plaatsvindt volgens de bijsluiter, zijn Frontline -producten veilig om te gebruiken voor zowel mens als dier.

Hoe gevaarlijk is Bravecto?

Is er bewijs dat Bravecto schadelijk is voor honden? – Nee, dat is er niet. Uit het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is, kan niet geconcludeerd kan worden dat Bravecto onveilig is voor honden. De meldingen van baasjes over het ziek worden van hun hond moeten zeker serieus genomen worden, maar bewijzen niets.

De mensen die het middel geven zonder dat de hond ziek wordt, zullen zich niet zomaar melden waardoor je veel meer hoort van de mensen waarvan de hond ziek is. En honden worden ook ziek zonder dat ze Bravecto krijgen.

Soms is het niet te herleiden waarom een hond ineens ziek wordt of plotseling sterft. Bravecto is een veelgebruikt middel waardoor het ook veel gegeven is aan honden die later ziek geworden zijn of onverwachts overlijden. Het geven van het middel hoeft dus geen oorzakelijk verband te hebben met ziek worden of sterven.

 • Een goed onderzoek zou zijn als een grote groep honden willekeurig zou worden verdeeld in een Bravecto groep en een controlegroep;
 • Alle baasjes zouden een middel moeten krijgen om aan de hond te geven;
 • Bij de helft van de honden is dit middel inderdaad Bravecto, bij de andere helft is het een nepmedicijn zonder enige werkzame stof;

De baasjes weten niet of ze Bravecto of het nepmedicijn gegeven hebben. Vervolgens wordt de gezondheid van de honden gecontroleerd en wordt door de baasjes bijgehouden of er bijwerkingen zijn. Na bijvoorbeeld een jaar wordt onthult welke honden Bravecto gekregen hebben en welke het nepmiddel.

Er kan dan gekeken worden of er meer bijwerkingen of sterfgevallen zijn in een van de twee groepen. Als er statistisch significant meer bijwerkingen te vinden zijn bij de Bravecto-groep dan bij de controlegroep, dan kan geconcludeerd worden dat Bravecto niet veilig is.

Het voordeel van deze manier van testen is dat je het niet test op proefdieren, maar op honden in de praktijk met al hun diversiteit. Het nadeel is dat de groep met het nepmedicijn wel last zal hebben van vlooien en teken, wat onprettig is, en wat de baasjes kan vertellen in welke onderzoeksgroep zij zitten.

Hoe snel gaan vlooien dood na pipet?

Wat kunnen we eraan doen? – Voor een doeltreffende vlooienbestrijding dient een volledig vlooienbestrijdingsplan te worden uitgewerkt. Belangrijk is dat zowel het probleem op het dier als in de omgeving wordt aangepakt. Wanneer men uitsluitend het dier behandelt, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving doorgroeien.

 • Advantage: Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen ( 98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood). Hiermee bereikt de vlo ook niet het stadium, waarin eitjes gelegd worden en wordt indirect een vlooienbesmetting in huis ook tegen gegaan.
 • Frontline spuitbus: Dit middel wordt door het goed bespuiten van de vacht van hond of kat aangebracht. Frontline doodt de vlooien binnen 24 uur. Frontline spray kan gebruikt worden vanaf de 2e levensdag van pup of kitten.
 • Advocate: Voor honden die lijden aan, of risico lopen op, gemengde parasitaire infecties: Voor de preventie en behandeling van vlooienbesmetting (Ctenocephalides felis), voor de behandeling van oormijtinfestatie (Otodectes cynotis), schurft veroorzaakt door Sarcoptes scabiei var. canis, demodicosis veroorzaakt door Demodex canis, voor de preventie van hartworm (L3 en L4 larven van Dirofilaria immitis) en voor de behandeling van infecties met gastro-intestinale nematoden (L4 larven, onvolgroeide en volwassen stadia van Toxocara canis, Ancylostoma caninum en Uncinaria stenocephala, volwassen Toxascaris leonina en Trichuris vulpis). Het product kan gebruikt worden als onderdeel van een behandelingsstrategie tegen door vlooien veroorzaakte allergische dermatitis
 • Stronghold De toedieningsvorm van stronghold is te vergelijken met advantage en frontline pipetten alleen de werking is veel breder het werkt namelijk ook tegen: •volwassen vlooien •vlooien eieren •oormijt •spoelwormen •haakwormen •hartworm Het mag al vanaf 6 weken leeftijd gebruikt worden.
See also:  Waarom Likt Een Hond Aan De Muur?

Voor bestrijding van de vlooien in het huis hebben wij Mand- en tapijtspray. Dit doodt zowel de volwassen vlooien, als de eitjes en larfjes. Dit laatste is het meest van belang bij het tegen gaan van een vlooienbesmetting. Voor bestrijding van de vlooien op het dier zijn er ook nog steeds vlooienbanden, vlooienpoeder en dergelijke.

 • Het probleem in de omgeving is vaak groter dan men vermoedt;
 • Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen;
 • Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn;

Deze hebben als nadeel ten opzichte van de genoemde moderne middelen dat ze veel trager werken en de vlo pas doden nadat deze bloed gezogen en eitjes gelegd heeft. Bij alle traagwerkende middelen tegen volwassen vlooien is combinatie met Program of met een bestrijdingsmiddel in het huis altijd noodzakelijk.

 1. Bij een juist gebruik zijn alle genoemde middelen veilig, Frontline mag al in het nest gebruikt worden, Advantage vanaf 8 weken en Program vanaf 6 weken leeftijd;
 2. Welke keuze u maakt uit de beschikbare vlooienbestrijdingsmiddelen hangt af van de huiselijke situatie en van uw persoonlijke voorkeur;

Aarzelt u niet hierover ons advies te vragen. Zowel de dierenartsen als de assistentes kunnen u informeren.

.

Wat is het verschil tussen Advantage en Advantix?

#2519585. Verschil tussen Advantage en Advantix is dat bij Advantix Permethrine erin zit naast Imidacloprid. Dus ik verwacht dat Advantage geen problemen oplevert. Overigens durfde ik hier de honden geen Advantix te geven ivm met katten die hier ook lopen.

Hoe vaak hond ontvlooien met Advantix?

Combineer de 6 pipetten Advantix voor uw hond van 40 tot 60 kg met een verpakking Milbemax van 4 tabletten voor grote honden. Het is verstandig uw hond niet alleen te beschermen tegen vlooien en teken, maar ook 4x per jaar te ontwormen.

Hoe veilig is Frontline?

Zijn Frontline Combo en Frontline Spot On veilig om te gebruiken? Als gebruik plaatsvindt volgens de bijsluiter, zijn Frontline -producten veilig om te gebruiken voor zowel mens als dier.

Wat is het verschil tussen Advantage en Advantix?

#2519585. Verschil tussen Advantage en Advantix is dat bij Advantix Permethrine erin zit naast Imidacloprid. Dus ik verwacht dat Advantage geen problemen oplevert. Overigens durfde ik hier de honden geen Advantix te geven ivm met katten die hier ook lopen.

Hoe vaak mag je een hond behandelen tegen vlooien?

Wormen bij de pup – Optimale wormbestrijding en -preventie bij uw pup De betere ontwormingsmiddelen: Milbemax® of Milbactor. Schema: op 2-4-6-8 weken en op 3-4-5-6 maanden leeftijd, daarna elke 3 maanden. Wanneer u maandelijks Stronghold Hond tegen vlooien gebruikt, hoeft u normaal gesproken slechts 1x per jaar tegen lintworm te ontwormen.

Hoe veilig is Bravecto?

Is er bewijs dat Bravecto schadelijk is voor honden? – Nee, dat is er niet. Uit het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is, kan niet geconcludeerd kan worden dat Bravecto onveilig is voor honden. De meldingen van baasjes over het ziek worden van hun hond moeten zeker serieus genomen worden, maar bewijzen niets.

De mensen die het middel geven zonder dat de hond ziek wordt, zullen zich niet zomaar melden waardoor je veel meer hoort van de mensen waarvan de hond ziek is. En honden worden ook ziek zonder dat ze Bravecto krijgen.

Soms is het niet te herleiden waarom een hond ineens ziek wordt of plotseling sterft. Bravecto is een veelgebruikt middel waardoor het ook veel gegeven is aan honden die later ziek geworden zijn of onverwachts overlijden. Het geven van het middel hoeft dus geen oorzakelijk verband te hebben met ziek worden of sterven.

 • Een goed onderzoek zou zijn als een grote groep honden willekeurig zou worden verdeeld in een Bravecto groep en een controlegroep;
 • Alle baasjes zouden een middel moeten krijgen om aan de hond te geven;
 • Bij de helft van de honden is dit middel inderdaad Bravecto, bij de andere helft is het een nepmedicijn zonder enige werkzame stof;

De baasjes weten niet of ze Bravecto of het nepmedicijn gegeven hebben. Vervolgens wordt de gezondheid van de honden gecontroleerd en wordt door de baasjes bijgehouden of er bijwerkingen zijn. Na bijvoorbeeld een jaar wordt onthult welke honden Bravecto gekregen hebben en welke het nepmiddel.

Er kan dan gekeken worden of er meer bijwerkingen of sterfgevallen zijn in een van de twee groepen. Als er statistisch significant meer bijwerkingen te vinden zijn bij de Bravecto-groep dan bij de controlegroep, dan kan geconcludeerd worden dat Bravecto niet veilig is.

Het voordeel van deze manier van testen is dat je het niet test op proefdieren, maar op honden in de praktijk met al hun diversiteit. Het nadeel is dat de groep met het nepmedicijn wel last zal hebben van vlooien en teken, wat onprettig is, en wat de baasjes kan vertellen in welke onderzoeksgroep zij zitten.