Welke Brokken Voor Hond Met Gevoelige Darmen?

Welke Brokken Voor Hond Met Gevoelige Darmen
Royal Canin Sensitivity Control hond – Het beste hondenvoer voor honden met spijsvertering problemen. Heeft je hond maag en / of darmproblemen? Probeer dan vooral Royal Canin Sensitivity Control eens uit. Dit droge hondenvoer is speciaal ontwikkeld voor honden met intolerantie of overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. De ervaringen van hondenbaasjes die Royal Canin Sensitivity Control gebruiken is bijzonder positief (kijk maar in het bovenstaande overzicht met hondenvoer bij maag- en darmklachten). Deze hondenbrokken voor honden met spijsvertering problemen haalt zelfs de maximale score. Beter hondenvoer voor je overgevoelige hond kan je niet hebben! Speciaal geselecteerde eiwitten en koolhydraten, speciale combinaties van vitamines en zink, extra grote combinaties omega-3 vetzuren en een uitgebalanceerde mix van mineralen en saccharinen komt samen in een uitgebalanceerde voeding voor honden die een optimale dieetvoeding is voor honden met spijsverteringsproblemen.

 1. Royal Canin Sensitivity Control is mild voor maag en darmen voor de hond;
 2. Honden die te gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten hebben geen moeite met dit beste hondenvoer voor honden met maagklachten of darmklachten;

Kijk bij de Royal Canin hondenvoer bij maag en darmklachten voor dit beste hondenvoer voor honden met gevoelige maag en darmen.

Welk hondenvoer voor gevoelige darmen?

Pre- and probiotica – Voor honden met een gevoelige maag of darmen kies je best een dieet met toegevoegde pre- of probiotica. MOS & FOS (mono-oligo saccharides & fructo-oligo saccharides) zijn prebiotica onder de vorm van oplos- en fermenteerbare vezels. Welke Brokken Voor Hond Met Gevoelige Darmen Een andere goeie tip: geef je viervoeter meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van 1 of 2 grote porties. Zo kan je hond zijn eten langzaam verteren in plaats van alles tegelijk …  Dus: denk je dat de huidige voeding van je hond iets te maken heeft met zijn maag- of darmproblemen? Overweeg dan om over te stappen op eten dat overeenstemt met de criteria hierboven.

Deze vezels worden door de populatie goed werkende darmbacteriën van je dier gebruikt om ze te fermenteren tot korte-ketenvetzuren. Die hebben een positief effect op de darm: ze helpen de bloedsomloop verbeteren wat leidt tot een betere opname van water en elektrolyten.

En vergeet niet om nieuwe voeding beetje bij beetje te introduceren. Doe gedurende 3 à 4 dagen steeds meer nieuwe voeding in de kom van je hond en steeds minder van zijn huidige voeding. Simpel!.

Wat is goed voor de darmen van een hond?

Je zit lekker op de bank naar de televisie te kijken. Je lieve schat ligt lekker aan je voeten en ineens… ruikt het alsof er een stinkbommetje is ontploft. Jij was het niet, hoewel je hond je wel beschuldigend aan kijkt. En even daarvoor voelde je al wat rommelen in zijn buik op je voet… Iedere hond laat wel eens een goede wind.

Maar als dit veel voorkomt, samen met een borrelbuikje, dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Heeft je hond vaak last van een harde, borrelende buik? Of verteert hij zijn eten niet goed? Maag/darmproblemen zoals diarree, winderigheid en overgeven door overtollig maagzuur zijn niet fijn en je wilt dat je vriendje er weer snel vanaf is.

Wist je dat de oorzaak van deze problemen vaak aan een tekort van goede darmbacteriën kan liggen? En dat deze – en andere problemen met de spijsvertering – vaak gemakkelijk kunnen worden opgelost? Uit meer dan 200 verschillende, wetenschappelijke studies blijkt namelijk dat maar liefst 170 verschillende gezondheidsproblemen bij honden te linken zijn aan een darmflora die uit balans is. De eerder, voor de hand liggende, genoemde problemen kunnen hierdoor dus ontstaan. Maar ook allergische reacties, huid- en vachtproblemen, infecties, ontstekingen en voedselovergevoeligheid kunnen hun oorzaak vinden door een onbalans in de darmflora van je hond. Gelukkig kun je met probiotica voor honden veel problemen oplossen. In dit artikel leggen we uit wat probiotica zijn, maar ook het belang van een gezonde darmflora bij je trouwe viervoeter.

De darmflora van jouw hond Het meest belangrijke onderdeel van je immuunsysteem is de darmflora. Dat geldt voor jou en voor je hond. Maar wat is de darmflora precies? Hoe ontstaat deze en welke rol speelt het in je spijsvertering? In dit hoofdstuk lees je daar meer over.

Wat is de darmflora? Mensen en dieren met een darmstelsel hebben automatisch te maken met een darmflora. De darmflora is eigenlijk het milieu van je darmen. Hoewel de naam flora zou verwijzen naar bloemen en planten, bestaat de darmflora vooral uit een zeer diverse mix aan bacteriën, schimmels en enzymen.

In een optimale situatie houden zij de darmen gezond en sterk en dus het lichaam gezond en sterk. Want 60 tot 80 procent van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen – ook in de darmen van je hond. Darmen zijn superintelligent, staan dag en nacht in verbinding met de hersenen.

Het wordt ook wel ons tweede brein genoemd. Onderzoekers hebben aangetoond dat de darmen tien keer meer bacteriën bevatten dan dat er überhaupt cellen in jouw en je hond zijn lichaam zitten! Dat zijn er dus heel erg veel. En dat is maar goed ook, want met hoe meer ze zijn, des te beter kunnen zij hun werk doen.

 1. Deze goede bacteriën wonen allemaal op de darmwand;
 2. De verschillende bacteriefamilies leven in diverse verhoudingen met elkaar samen in je darmen en maag (want de darmflora begint eigenlijk al in het laatste stukje van je maag);

De goede bacteriën helpen je niet alleen om het eten te verteren, maar nemen ook voedingsstoffen op uit het voedsel en geven dit door aan de bloedstroom via je darmslijmvlies. Vervolgens zijn ze verantwoordelijk voor een goede stoelgang. En ze zorgen dus voor het overgrote deel van je immuunsysteem.

Darmen zijn superintelligent, staan dag en nacht in verbinding met de hersenen, zijn altijd aan het werk, staan nooit stil, onthouden wat ze hebben gedaan en moeten doen en leren dagelijks nieuwe dingen bij.

Hierbij zorgen ze ervoor dat ze de darmwand constant bewaken. Want zolang de darmwand is bedekt met goede bacteriën, ontstaan er weinig tot geen klachten vanuit je buik. Het ontstaan en de opbouw van de darmflora Zoveel bacteriën die hard voor jou en je hond aan de slag zijn… hoe zijn die daar eigenlijk gekomen? Daarvoor moeten we terug naar de tijd dat je hondje nog als puppy in de buik van zijn moeder zat.

Voordat een hond – of mens – geboren wordt, heeft het namelijk nog geen darmflora. Alle goede bacteriën en bescherming deelt de ongeboren pup (met zijn broertjes en zusjes) met de moeder via de navelstreng.

Pas als de puppy tijdens de bevalling door het geboortekanaal naar buiten gaat, krijgt het de eerste ‘hap’ darmflorabacteriën via de vagina en anus van de mamahond naar binnen. Ook tijdens het schoonlikken door de kersverse moeder wordt de pup voorzien van darmflorabacteriën.

 • Deze dringen via de maag door naar de darmen;
 • Dit wordt de eerste kolonisatie van darmflorabacteriën genoemd;
 • De eerste kolonisten van de darm zijn zeer nuttig;
 • Net als bij mensen zit er in de darmen van een puppy nog veel zuurstof die daar door de navelstreng in is gepompt;

De eerste kolonisten vreten de zuurstof op, zodat de tweede groep kolonisten van bacteriën zich kunnen settelen. Deze groep wordt door middel van de moedermelk doorgegeven aan de pup. Het duurt altijd even voordat de darmen helemaal gewend zijn aan een leven buiten de baarmoeder.

 1. De kraamverzorgster van je baby heeft het dan over het rijpen van de darmen;
 2. Ook de darmen van een puppy moeten ‘rijpen’;
 3. Dat betekent dat ze zich klaar maken voor alles wat het leven aan bacteriën, vitaminen, mineralen, voeding en dergelijke op ze af gaat sturen;

Dit proces duurt bij mensen zo een zes maanden, bij hondjes is tussen de 10 en 12 weken. Dat komt omdat hondjes sneller opgroeien dan kinderen. Tijdens je leven kom je steeds in aanraking met nieuwe goede en slechte bacteriën. Een goede darmflora zal de schadelijke bacteriën die bijvoorbeeld ziektes kunnen veroorzaken, gaan herkennen en steeds sneller verwijderen. De darmen van je hond doen dat ook, dag in, dag uit… De darmflora en de spijsvertering van jouw hond Eten en drinken is belangrijk voor mens en dier. Zo blijft het vochtbalans van het lichaam op peil en krijg je voedingsstoffen en energie binnen om te blijven functioneren. Maar deze voedingsstoffen moet het lichaam eerst uit de voedingsmiddelen peuteren. De darmflora vormt daarom een belangrijk onderdeel van de spijsvertering.

 • Op deze manier leert het dus dagelijks om te gaan met wat wel en wat niet goed is voor je;
 • De spijsvertering bij de hond begint uiteraard net als bij mensen in de mond met het kauwen van voedsel en het doorslikken van eten en drinken;

Vervolgens gaat de maag aan de slag met alles wat er naar binnen is gekomen. Door middel van het aanmaken van extra maagzuur worden brokjes, stukjes vlees, die lekkere kluif en een per ongeluk doorgeslikte vlieg verteert en klaargemaakt om naar de darmen te worden afgevoerd.

 • Hier gaan de darmen verder aan de slag met het verteren van voedsel en het onttrekken van voedingsstoffen voor het lichaam;
 • Eiwitten, vitaminen en mineralen worden via het slijmvlies aan de darmen aan de bloedbanen meegegeven;

Hierbij komen de goede bacteriën ook kijken. Zij helpen niet alleen mee met het onttrekken van voedingsstoffen en geven deze door aan de rest van het lichaam, zij beschermen het slijmvlies door de darmwand te bezetten. Een gezonde darmflora is verder verantwoordelijk voor het scheiden van afvalstoffen en bruikbare voedingsstoffen, het aanmaken van spijsverteringsenzymen en de aanmaak van vitamine K.

Darmflora & een optimale weerstand Je weerstand? Die begint in je darmen! Althans, de darmen vormen een heel groot deel van de weerstand bij mensen en honden. Volgens meerdere onderzoeken blijkt de darmflora verantwoordelijk voor 60 tot 80 procent van je weerstand.

Zo helpt de darmflora je lichaam en dat van je hond te beschermen tegen ziektekiemen en slechte bacteriën en het lichaam dus zo gezond mogelijk te houden. Sterk immuunsysteem De darmflora is zeer belangrijk voor de weerstand van het lichaam tegen schadelijke bacteriën.

Doordat alle goede bacteriën je darmslijmvlies zo ontzettend goed beschermen door de gelederen te sluiten, kunnen slechte bacteriën niet stiekem van binnenuit in de rest van het lichaam komen. Veel bacteriën van buitenaf komen nu eenmaal in de darmen terecht.

Daar kan je niets aan doen en je hond ook niet. Je kan er wel voor zorgen dat je darmen en de darmen van je hond gezond blijven, om zo deze bacteriën geen kans te geven het lichaam verder binnen te dringen. Dat is de reden waarom wetenschappers zeggen dat het immuunsysteem voor 60 tot 80 procent wordt bepaald en geregeld door je darmen en darmflora.

Soms gaat dit wel eens fout. Bijvoorbeeld doordat de darmflora nog niet zo goed op de hoogte is van wat schadelijk is en wat niet. Maar dat is geen probleem: net als de rest van het immuunsysteem leert de darmflora schadelijke bacteriën herkennen.

Ze komen er misschien een eerste keer langs, maar de tweede keer echt niet. Zo beschermen de darmen je steeds beter tegen slechte bacteriën. De optimale balans in het lichaam van je hond is belangrijk Om arm in arm de darmwand te beschermen, moeten de bacteriën van de darmflora wel in balans zijn en blijven.

Een gezonde levensstijl, voldoende lichaamsbeweging, goede voeding en voldoende rust zijn hierbij al heel belangrijk. Daarnaast kun je de balans van de darmflora van jezelf en je hond optimaal houden door bijvoorbeeld probiotica te gebruiken.

Hier komen we later in dit artikel op terug. Eerst willen we graag vertellen hoe de darmflora uit balans kan raken en welke gevolgen dit kan hebben voor je hond. Mijn hond is uit balans Om zijn werk optimaal te kunnen uitvoeren moet de darmflora van jouw hond in balans zijn.

 • Maar dan moet je je hond – en jezelf – onderhand in een glazen kooi met nul invloeden van buitenaf opsluiten;
 • Er is soms weinig nodig om de darmflora te verstoren, maar er is meer nodig om het echt uit balans te trekken;
See also:  Hoe Vaak Een Hond Inenten?

Hoe de darmflora uit balans raakt en welke gevolgen dat heeft, zetten we hier uiteen. Hoe raakt een darmflora uit balans? Als we de darmflora vergelijken met een natuurgebied, dan is het makkelijk te begrijpen dat vervuiling de delicate flora van je maag en darmen aanzienlijk kan verstoren.

 • Waar stukken plastic en lege blikjes frisdrank de natuur vervuilen, zo kunnen suiker, antibiotica, chemische bestrijdingsmiddelen en dergelijke de darmflora uit balans trekken, waarbij slechte bacteriën de plekjes van de goede bacteriën op de darmwand inpikken;

Suiker, chemische bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde voeding en antibiotica kunnen de darmflora uit balans brengen. Kijk ook maar naar jezelf, als je drie dagen lang frietjes eet, dan gaan je darmen ook rommelen en je krijgt misschien wel last van een dunnere ontlasting en pijn in je buik. De top 6 darmflora verstoorders zijn:

 • antibiotica;
 • stress;
 • teveel suiker in het eten (vaak het geval bij hondenbrokken);
 • genetisch gemodificeerd voer;
 • graan in het voer (vaak het geval bij hondenbrokken);
 • blootstelling aan gifstoffen en bestrijdingsmiddelen (denk aan ontwormingsmiddelen en vaccinaties ).

Overigens is het niet altijd te voorkomen dat je hond blootgesteld wordt aan stress en soms heeft je hond gewoon antibiotica of andere medicatie nodig. Daarnaast leeft je hondje niet in een bubbel; hij ontmoet vriendjes, blaft tegen de postbode, gaat gezellig met je naar het strand, komt in aanraking met schoonmaakmiddelen en uitlaatgassen en eet ook niet altijd 100% biologisch. Net als jij. Daarom kan de darmflora van je hond wel wat extra hulp gebruiken.

 • Dit geldt ook voor je hond;
 • Teveel suikers (bijvoorbeeld in hondenbrokken), chemische bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld om teken en andere nare parasieten te weren), genetisch gemodificeerde voeding en het gebruik van antibiotica (bij een ontsteking of bijvoorbeeld na een operatie) kunnen de darmflora uit balans brengen;

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij darmen die uit balans zijn Eerst is het goed om te weten welke gezondheidsproblemen er kunnen ontstaan wanneer de darmen uit balans zijn. Dat is niet om je in de stress te laten schieten (want dat is weer niet goed voor je eigen darmflora), maar om je bewust te maken hoe belangrijk gezonde darmen zijn voor je hond. Uit verschillende wetenschappelijke studies is naar voren gekomen dat de volgende problemen meestal zijn terug te linken naar darmproblemen:

 • overgewicht;
 • diarree;
 • winden laten;
 • slechte spijsvertering;
 • obstipatie;
 • maagproblemen;
 • huid en vachtproblemen;
 • allergische reacties;
 • voedselovergevoeligheid.

Natuurlijk is één wind die door je hond gelaten wordt geen reden tot paniek. Maar heeft je hond zeer vaak last van een harde, borrelende buik, winderigheid of andere symptomen, dan is het goed om extra alert te zijn. Heeft je hond veel last van zijn buik en maag, dan gaat hij vaak gras eten als medicijn (en om te kunnen spugen).

Doet je hond dit erg veel, dan kan er ook sprake zijn van een uit balans zijnde darmflora. Leaky gut syndroom; bekend als de lekkende darm Wanneer de darmflora heel erg uit balans is geraakt, dan krijgen slechte bacteriën vrij spel om het lichaam stiekem binnen te glippen via de bloedbaan.

Dit geeft vreemde en vage klachten, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. De oorzaak ligt namelijk voor het blote oog onzichtbaar in de darmen. Deze zeer grote darmfloravervuiling wordt leaky gut genoemd, oftewel lekkende darm. Slechte bacteriën verstoren de boel De ene keer is de darmflora meer in balans dan een andere keer.

Meestal herstelt de balans zichzelf weer als een gezonde levensstijl weer is opgepakt of wanneer ziektekiemen volledig zijn bestreden. Maar wat als de slechte bacteriën dusdanig de strijd van de goede bacteriën hebben gewonnen? Zoals gezegd bevinden de goede bacteriën zich op de darmwand, waar ze een stevig netwerk vormen zodat slechte bacteriën niet zomaar je lichaam in kunnen reizen.

Door gezondheidsproblemen, antibiotica en de andere balans verstorende factoren die we in het vorige hoofdstukje hebben besproken, kunnen er gaten in deze verdedigingslinie ontstaan. De slechte bacteriën grijpen dan graag hun kans en vullen deze gaten op.

 • Hierdoor kunnen stiekem slechte bacteriën de bloedbaan bereiken met alle gevolgen van dien;
 • Wanneer de balans dusdanig is verstoord en de slechte bacteriën de overhand hebben genomen, dan spreken we van dysbiose;

Dysbiose, wat is dat? Bij een dysbiose zijn er dus meer slechte dan goede bacteriën over in de darmen en de darmflora is ernstig vervuild. Dysbiose wordt in de volksmond ook wel leaky gut oftewel lekkende darm genoemd. Het lekken in de naam lekkende darm betekent niet dat je hond ontlasting zal lekken.

 • Je moet het meer zien zoals dat elektricien bij een niet goed geaarde accu zal zeggen dat er stroom weg lekt;
 • Dit geeft aan dat een circuit niet gesloten is;
 • In het geval van een lekkende darm is het circuit van de goede darmbacteriën niet goed gesloten, waardoor slechte bacteriën via de darmwand de bloedbaan in ‘lekken’;

4 oorzaken van lekkende darm Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom een lekkende darm bij jouw hond kan ontstaan. Deze vier oorzaken komen echter het meeste voor:

 1. Dysbiose (een ernstig uit balans geraakte darmflora);
 2. Verkeerde voeding (met veel suikers);
 3. Antibiotica (bij veelvuldig gebruik);
 4. Overdadig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Symptomen van een lekkende darm bij honden Zeer veel van de chronische klachten bij onze huisdieren kunnen voortkomen vanuit een lekkende darm. Immers de verkeerde bacteriën komen via de gaten in de darmwand gemakkelijk in de bloedbaan terecht en kunnen dus van het puntje van zijn neus tot aan het puntje van zijn staart vervelende klachten geven. Het is daarom soms lastig om een lekkende darm aan te wijzen als dé boosdoener van de symptomen die je hond heeft. Het is verstandig om met terugkerende klachten met je hondje naar de dierenarts te gaan en te bespreken of een lekkende darm de oorzaak kan zijn van chronische klachten als:

 • lusteloosheid;
 • overgewicht;
 • allergische reacties van de huid;
 • overmatig jeuk;
 • chronische maag- en darmklachten.

Belangrijk bij het stellen van de diagnose van leaky gut is dat de symptomen hebben niet altijd een duidelijk aanwijsbare reden hebben. Zo kan je hond namelijk ook jeuk hebben doordat hij last heeft van wormen of als reactie op het gebruik van hondenshampoo. Overgewicht kan ook veroorzaakt worden door te weinig lichaamsbeweging en teveel tussendoortjes. Echter verdwijnen deze klachten ook weer als je stopt met het gebruiken van de shampoo of meer wandelingen gaat maken.

 1. D at laatste is overigens altijd een goed idee, want wandelen met je hond is heel gezellig;
 2. Heeft je hond last van vage klachten waarbij je niet de oorzaak zomaar kan aanwijzen, dan is het verstandig even naar de dierenarts te gaan;

Je hond kan namelijk last hebben van een lekkende darm. En het is altijd fijn om dit goed vast te stellen, zodat je er daarna veel aan kan doen om je trouwe vriend weer helemaal beter te maken. Hoe bereik je een optimale darmflora bij honden? De optimale darmflora bij honden is iets wat elke hondenliefhebber wil bereiken.

 1. Daarom hebben we deze vraag voorgelegd aan dierenarts Caspar Broekman en kun je de volgende video bekijken:  Hoe bereikt jouw hond een optimale darmflora en wat Probiotica bij een verstoorde darmflora kan doen;

Ook wordt de weerstand vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde besproken, oorspronkelijke acupuncturisten kennen het begrip immuunsysteem namelijk niet. Hij spreekt over de driehoeksverhouding en welke invloed dit op elkaar heeft tussen:

 1. (1) immuunsysteem;
 2. (2) het zenuwstelsel;
 3. (3) het hormoonstelsel.

Bekijk ook de video over weerstand en de bovenstaande driehoeksverhouding. Probiotica voor honden voor een gezonde, optimale darmflora Probiotica brengen – zo is algemeen bekend en onderzocht – de darmflora weer in balans. Dat doet het bij mensen en bij honden. Je moet in sommige gevallen alleen een ander supplement voor jezelf gebruiken dan voor je hond.

 1. Bijvoorbeeld een flesje uit het koelschap met zuivel bij de supermarkt is bijvoorbeeld helemaal niet geschikt voor de hond;
 2. Voor je hond gebruik je speciale probiotica;
 3. Maar wat zijn probiotica nu eigenlijk? En wat doet het precies voor de darmflora? Wat zijn probiotica? Probiotica is een verzamelnaam voor supplementen die de darmflora ondersteunen;

Eigenlijk worden de goede bacteriën in de darmen ook probiotica genoemd. Om verwarring te voorkomen, bedoelen wij met probiotica de supplementen. Probiotica is 1 van de 10 functionele superfoods die je erg goed kunt inzetten bij jouw hond – dr. Jean Dodds Probiotica is de verzamelnaam voor producten die grote aantallen goede, levende darmbacteriën bevatten die lijken op de lichaamseigen goede bacteriën van de darmflora.

Het doel van deze goede, levende darmbacteriën is om de gezondheid te bevorderen door het evenwicht in de darm te verbeteren en te herstellen. Probiotische producten kunnen een gunstige werking op de darmflora hebben.

Als zodanig zijn ze in staat om de weerstand te ondersteunen en bescherming te bieden tegen infecties, ziektes en darmproblemen. In het lichaam komen zeer veel bacteriestammen voor. En lang niet allemaal zijn bekend of kunnen worden nagemaakt in een laboratorium.

 • Enkelen daarvan kunnen wel in een laboratorium worden nagemaakt en via zuivel of voedingssupplementen worden ingenomen;
 • Dit geldt voor de probiotica voor mens en dier;
 • Voor mensen zijn er veel verschillende probioticapreparaten op de markt gebracht;

De meeste daarvan koop je in poeder of tabletvorm bij de drogisterij, apotheek of gezondheidswinkel. Er zijn echter ook probiotica met goede melkzuurbacteriën die wij mensen via zo een flesje uit de supermarkt kunnen nemen. Voor baby’s worden er goede bacteriën aan opvolgmelk toegevoegd, zodat de baby ook als je geen borstvoeding kan geven, de juiste bacteriën binnenkrijgt.

Maar ook on gepasteuriseerde, rauwe melk kan ook worden ingezet als probiotica. Probiotica voor honden is meestal als supplement verkrijgbaar die je makkelijk met de voeding kan mengen. Zo zijn er poeders of capsules die bijvoorbeeld zo door de voeding gemengd kunnen worden.

De gezondheidsvoordelen van probiotica Probiotica supplementen kunnen zeer belangrijk zijn om de darmwand weer te herstellen. De bacteriestammen die in veel vrij verkrijgbare supplementen worden gebruikt helpen mee het slijmvlies in de darm te herstellen.

Daarnaast remmen ze actief de groei van ziektekiemen en bevorderen de aanmaak van goede bacteriën in je darmen. Zo kunnen probiotica actief helpen om het evenwicht in de darmflora weer terug te brengen. Bij mensen wordt het vaak aangeraden om na een antibioticakuur een probioticakuur te doen.

De reden hiervoor is simpel: antibiotica vecht tegen alle slechte bacteriën en daarbij neemt het ook goede bacteriën mee. En wanneer dit gebeurt, raakt de darmflora uit balans, waardoor slechte bacteriën hun kans grijpen om schade aan te richten. Neem je na een antibioticakuur probiotica dan kan de balans zich in je darmen mogelijk sneller herstellen.

Voor honden geldt exact hetzelfde. Ook bij hen kan een antibioticakuur veel schade aan de darmen aanrichten. Zorg dat je eerst de antibioticakuur afmaakt en geef je trouwe vriendje dan een probioticakuur om de darmflora weer in goede orde te herstellen.

Gebruik echter antibiotica en probiotica niet tegelijk , want dan kan de antibiotica zijn werk niet doen. Overigens helpt probiotica ook actief mee om een leaky gut te herstellen. Want dankzij zijn verzachtende en helende werking helpt het de darmwand te herstellen, bevordert probiotica de groei van goede bacteriën en helpt het zo mee om de gelederen te sluiten door de gaten te dichten.

Alle problemen die samenhangen met een lekkende darm bij de hond worden tevens aangepakt. Je hond heeft steeds minder last van de spijsvertering, de dunne ontlasting wordt dikker en huidproblemen verdwijnen.

Reis je veel met je huisdier? Een ander klimaat, zwemmen in zee en het reizen zelf kan ook zo zijn weerslag hebben op de darmgezondheid van je hond. Neem daarom ook probiotica mee op reis, zodat je je hond zijn darmflora kan ondersteunen wanneer dat nodig is.

Waarom heeft mijn hond probiotica nodig? Als je hond een lekkende darm heeft, is probiotica echt een aanrader. Maar als hij geen klachten heeft, heeft hij dan ook probiotica nodig? Wanneer je hond een eenzijdig dieet heeft, zonder uitgebalanceerde voeding, dan kan probiotica een goede aanvulling zijn om de darmflora gezond te houden.

Is je hond overgevoelig voor bepaalde koolhydraten of eiwitten? Dan raakt de darmflora van slag. Probiotica kan daar een grote ondersteuning bij bieden. Zijn de puppy’s van je hond via een keizersnede ter wereld gebracht? Moeder en pups hebben dan ook extra probiotica nodig.

See also:  Wat Als Je Hond Bijt?

Moeders om te herstellen, de kleintjes om de darmflora optimaal te laten ontwikkelen. Geef ook probiotica als je je hond ontwormt. Vooral met een medicinale ontworming kunnen de darmen geïrriteerd raken. Dankzij probiotica kan het zijn dat je hondje er dan veel minder last van heeft.

Dat is wel zo fijn, want onder ontwormen kom je soms gewoon niet uit. Wij raden aan om je hond niet met chemische middelen te ontwormen , er zijn voldoende natuurlijke ontwormingsmiddelen te vinden. En als je hond door omstandigheden sowieso een lagere weerstand heeft (bijvoorbeeld door een chronische ziekte of ouderdom) dan kan probiotica mee helpen om de weerstand aanzienlijk te verhogen.

 1. Kortom: je kan je hond probiotica geven wanneer de weerstand een handje geholpen moet worden, na een operatie, na gebruik van antibiotica, tijdens een dieet, bij gezondheidsklachten en een lekkende darm;

Je mag het dagelijks geven, maar vaak is dat helemaal niet nodig. Vooral niet bij een uitgebalanceerd, biologisch dieet. Welke soorten probiotica zijn er voor mijn hond? Voor mensen is probiotica gewoon in de supermarkt (zuivelschap), drogisterij, apotheek en het reformhuis verkrijgbaar.

 1. Soms krijg je het op recept van je huisarts, maar dan nog gaat het om een vrij verkrijgbaar product;
 2. Voor huisdieren en honden zijn er ook diverse soorten probiotica verkrijgbaar;
 3. Bijvoorbeeld via de dierenspeciaalzaak, van de dierenarts of door deze online aan te schaffen;

Klik hier om onze probiotica te bekijken. Probiotica voor honden is verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen. Zo zijn er spuitjes met een pasta die je bij de hond in zijn bek leegspuit. Verder zijn er pillen, poeders, drankjes en smakelijke brokjes die je met het voer van je hond kan vermengen.

Wij hebben hele handige probiotica capsules om door de voeding te mengen Om ervoor te zorgen dat je hondje de probiotica ook opsmikkelt, is er voor gezorgd dat het voor honden smakelijk is. Sommige producten hebben zelfs geen smaak, zodat je hond het gewoon opeet met bijvoorbeeld zijn graanloze brokken of het rauwe vlees – net wat voor een dieet je hond heeft.

Veel probiotica supplementen zijn gecombineerd met prebiotica. Prebiotica helpt – zoals je eerder kon lezen – de groei van goede darmbacteriën te stimuleren. Door een pre- en een probiotica tegelijk te geven bereik je sneller resultaat in het herstel van de darmflora van je lieve vriendje.

 • En dat is wel zo prettig;
 • Prebiotica is er ook als los supplement;
 • Wil je beide geven, dan raden wij een combi-supplement aan, zodat je altijd de juiste verhoudingen pre- en probiotica aan je hond geeft;
 • De probiotica voor de hond is gemakkelijk mee te nemen – ook op reis;

Vooral de capsules zijn ideaal. Deze hoeven namelijk niet in een koelkast bewaard te worden en zijn niet gevoelig voor temperatuurwisselingen. Zijn probiotica veilig? Ja, het gebruik van probiotica bij honden is volkomen veilig als je maar de juiste producten aanschaft én de dosering niet overschrijdt.

Let altijd wel op dat je een door de EU goedgekeurd probiotica kiest, wanneer je deze online koopt. Het is daarom aan te raden om via Nederlandse webshops de probiotica aan te schaffen. Zo weet je zeker dat je een veilig en goedgekeurd supplement in huis haalt.

Daarnaast worden voor honden ook probiotica supplementen gemaakt, zoals deze voor mensen worden samengesteld: op basis van lichaamseigen bacteriestammen. Het lichaam herkent deze meteen en daardoor worden ze goed opgenomen. De supplementen voor honden maken daarnaast veel gebruik van natuurlijke ingrediënten, zoals veilige kruiden en planten.

Dieren staan zeer dicht bij de natuur en de natuurlijke ingrediënten worden daardoor vele malen makkelijker opgenomen. En het is beter voor je lieve hond. Puur natuur; je hond weer in balans De natuur zit zo in elkaar dat er altijd kruiden en andere voedingsstoffen te vinden zijn die het lichaam helpen te helen.

Dat geldt voor mensen en voor honden. En aangezien je hond nog dichter bij de natuur staat, is het goed om de darmen weer gezond te maken met behulp van natuurlijke voeding en supplementen. De beste voedingsmiddelen voor gezonde darmen Gezonde darmen houden van natuurlijke producten.

Deze verteren veel gemakkelijker dan kunstmatig geperste brokken die ook nog eens de ontlasting verminderen. Bij de dierenspeciaalzaak is er zeer veel om uit te kiezen voor je doldwaze pup, volwassen hond of senior maatje.

Zo kun je voor de meest gezonde darmflora je hond rauw vlees geven. Dit is er in vele smaken. En omdat alles van het dier – zelfs botten – in het vlees is verwerkt, weet je zeker dat je hond alle vitaminen en mineralen binnen krijgt. De spijsvertering weet ook precies wat hij met dit rauwe product moet doen, waardoor je een gezonde, vrolijke hond in huis hebt met bakken energie.

Omdat de botten niet zijn gekookt kunnen ze niet splijten en daardoor scherpe, puntige stukjes veroorzaken. Wil je je trouwe vriendje liever geen rauw vlees voor zetten? Maar zijn brokken ook niet je favoriet? Er is ook bijvoorbeeld zacht gestoomd vleesof blikvoeding voorzien van groenten waarin ook alle voedingsstoffen bewaard zijn gebleven.

Vanzelfsspreken is het wel van belang om naar de kwaliteit van de voeding te kijken. Omdat je je hond vlees geeft dat niet bewerkt is met conserveringsmiddelen en dergelijke, verwerkt het lichaam dit opperbest en blijft de darmflora zoveel mogelijk in tact.

 • Iedere hond is anders en dankzij een gezond voedingsprogramma toegespitst op jouw hond, zal de darmflora zich herstellen en krijg jij er een vrolijke, gezonde hond voor terug;
 • Bovendien blijft met gezonde, biologische voeding zonder conserveringsmiddelen de darmflora van de hond gezond en op peil;

Samenvatting Een gezonde darmflora is voor je hond net zo belangrijk als voor jou. We vatten de belangrijkste punten nog even voor je samen. De darmflora bestaat uit een samenstelling van bacteriën die ervoor zorgen dat de darmwand beschermt blijft, onder meer door het darmslijmvlies te beschermen.

De darmflora heeft verschillende taken. Het helpt mee met het op peil houden van het immuunsysteem en met de spijsvertering. Om optimaal zijn werk te doen, moet het delicate milieu van de darmflora in balans zijn.

Door middel van een gevarieerde voeding hou je deze balans het beste in staat. Als de balans van de darmflora verstoord wordt, verminderd het immuunsysteem en kunnen er allerlei maag- en darmklachten ontstaan. In zeer ernstige gevallen ontstaat er een lekkende darm. De balans in de darmflora kan verstoord worden door:

 1. stress;
 2. antibiotica;
 3. verkeerde voeding met veel suikers;
 4. voeding met gemodificeerde voedingsstoffen;
 5. chemische bestrijdingsmiddelen.

Bij een lekkende darm is de darmwand onbeschermd en kunnen slechte bacteriën stiekem door de darmwand heen lekken de bloedbaan in. Dit kan allerlei gevolgen hebben, variërend van lusteloosheid tot en met overgewicht en allerlei allergische reacties. Probiotica kan helpen om de darmflora weer beter op peil te brengen. Probiotica is de verzamelnaam voor goede bacteriën in de darmflora.

 • Het is ook de naam voor de voedingssupplementen met goede bacteriestammen;
 • In de supplementen worden niet alle bacteriestammen meegenomen (dat zou onmogelijk zijn), maar wel degene die een hond het hardst nodig heeft om te herstellen;

Veel probiotica supplementen zijn gecombineerd met prebiotica. Prebiotica stimuleert de groei van goede bacteriën in de darmen van je hond. Je hoeft niet altijd probiotica te geven. Het is vooral belangrijk om een leaky gut (lekkende darm) te helpen genezen, als kuur na een antibiotica kuur en wanneer je hond wel een steuntje kan gebruiken bij de weerstand.

 • Bezoek ook de dierenarts als je vermoedt dat je hond een verstoorde balans heeft in de darmflora of een lekkende darm heeft;
 • Het gebruik van probiotica supplementen is geheel veilig;
 • Gebruik wel speciale probiotica of pre- & probiotica supplementen speciaal voor huisdieren;

En gebruik producten die zijn goedgekeurd in de EU. Hou na gebruik de darmflora van je hond in stand door middel van goede, eerlijke, biologische en vooral organische voeding. Voeding en kruiden helpen ook mee om de darmen in balans te houden. Naast probiotica kun je ook eens kijken naar superfoods zoals: Kurkuma en Kokosolie. .

Welk voer voor hond met zachte ontlasting?

Brokken van WOOOF: hondenvoer dat weinig ontlasting geeft – Om terug te komen op de vraag ‘welk hondenvoer geeft weinig ontlasting?’: de brokken van WOOOF. Ons voer is van goede kwaliteit, makkelijk te verteren en in alle gevallen tarwe(gluten)vrij. WOOOF Lam & Aardappel is helemaal graanvrij hondenvoer. Wil je meer leesvoer ? Volg ons via: Geschreven door: Jamie Welke Brokken Voor Hond Met Gevoelige Darmen Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs ? Stuur ons dan een mail naar [email protected] xyz of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder..

Welke hondenbrokken zijn licht verteerbaar?

Wat te doen bij gevoelige darmen?

Wat is licht verteerbaar voer hond?

Waarom kiezen voor licht verteerbaar hondenvoer? – Licht verteerbaar hondenvoer is voer dat speciaal is ontworpen voor honden die last hebben van hun maag en hun darmen. De bestanddelen in het voer zijn voor de darmen makkelijker op te nemen dan die uit regulier voer, en dat maakt het hondenvoer licht verteerbaar.

Waar krijgt een hond buikpijn van?

Buikpijn bij honden: vind de oorzaak! – We schreven het al: honden zijn, over het algemeen genomen, behoorlijk gulzig. Het is deel van hun charme. Hun hele opvoeding is niet voor niets gebaseerd op conditionering via eten. Het eten van verkeerd voedsel is een veel voorkomende oorzaak van buikpijn bij honden.

Honden blijven typische carnivoren met een maag- darmstelsel dat voorzien is op een bepaald dieet. Hoe ‘menselijk’ en leuk je viervoeter zich ook opstelt naast je eettafel: mensen-eten is niet gezond voor je hond.

Evengoed kan bedorven of, erger nog, giftig  voedsel de boosdoener zijn.

Hoe weet je of een hond buikpijn heeft?

Symptomen buikpijn bij de hond – Bij aanvallen van flinke buikpijn zie je vaak een aangespannen buik, opgebolde rug, poten iets te veel onder het lichaam. Soms neemt een hond met buikpijn de zo genaamde bidhouding aan: het dier houdt de kop laag, voorpoten gestrekt en de kont omhoog.

 • Dieren met buikpijn kunnen kreunen en katten kunnen zelfs blazen naar hun eigen buik;
 • Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen;
 • Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten;

Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree. Rugpijn is soms moeilijk te onderscheiden van buikpijn.

Wat is de beste probiotica voor een hond?

Welke probiotica voor je hond? – Als we antwoord willen op de vraag: “Welke probiotica voor de hond” is er geen “winnaar” aan te wijzen of een eenduidig antwoord op te geven. Maar van een aantal probiotische stammen is er wetenschappelijk bewijs dat zij veilig en goed werken bij honden. Het gaat hierbij om de volgende probiotica voor honden:

 • ENTEROCOCCUS FAECIUM Dit is een bacterie die leeft in het maagdarmkanaal van honden en de gezondheid en het functioneren van het immuunsysteem verhoogt. Dit probioticum verbetert de weerstand tegen infecties en ziekten. Onderzoeken hebben echter wel bewezen dat sommige stammen van de E. Faecalis snel resistent zijn tegen veel gangbare antibiotica.
 • PROBIOTICA HOND JEUK – LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS Als je Lactobacillus acidophilus als probiotica aan je hond geeft, dan versterk en verbeter je de spijsvertering van je hond. Het draagt bij aan een betere huid en een mooiere vacht. Daarnaast hebben wetenschappers ontdekt dat als je dit probioticum als aanvulling op de voeding van puppies geeft, ze op latere leeftijd minder symptomen ontwikkelen op het gebied van allergieën en andere ziekten.
 • PROBIOTICA HOND DIARREE – LACTOBACILLUS CASEI Probiotica kan je hond helpen bij diarree. De Lactobacillus casei-bacterie draagt zijn steentje bij door de darmen te beschermen en de algehele gezondheid van jouw hond te verbeteren. Doordat het een beschermheer is van de darmen worden spijsverteringsproblemen zoals diarree en winderigheid tot een minimum gereduceerd.
 • LACTOBACILLUS PLANTARUM Een andere “vriend” van de Lactobacillus-familie is de Lactobacillus plantarum. Deze hondvriendelijke bacterie heeft een heilzame werking, een anti-oxiderend effect en is een bewezen versterker van het immuunsysteem. Ben je op zoek naar probiotica voor een hond met diarree? Kies dan voor dit natuurlijke probiticum. Het is wetenschappelijk bewezen dat Lactobacillus plantarum ontstekingen aan de darmwand vermindert en zodoende (langdurige) diarree voorkomt.
 • BIFIDOBACTERIUM BIFIDUM De bifidobacterium bifium is een bacterie die in de dikke darm leeft van honden en op een positieve manier invloed uitoefent op de ontlasting. Het doel van dit probioticum is om het maagdarmstelsel te verbeteren en darminfecties te voorkomen.
 • BIFIDOBACTERIUM ANIMALIS Bifidobacterium animalis is verwant aan de bifidobacterium bifidum maar komt eigenlijk alleen voor bij honden en andere diersoorten. Deze bacterie is beter bestand tegen de zuren in de dikke darm. Heeft je hond last van acute diarree? Geeft dan het natuurlijke probiotium Bifidobacterium animalis. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit probioticum helpt. Daarnaast draagt het bij aan de algemene gezondheid van de darmen.
See also:  Wat Te Doen Met Hond?

Redenen waarom de darmflora van een hond uit balans raakt

 • Stress
 • Teveel verkeerde voeding zoals suikers, granen, koolhydraten en chemische toevoegingen.
 • Antibiotica en andere medicatie
 • Vaccinaties
 • Ziekte

Waarom heeft mijn hond zachte ontlasting?

Welke informatie krijg je door te kijken naar ontlasting van je hond? –

 • Gezonde ontlasting:  de ontlasting van een gezonde hond is compact en donker bruin van kleur.
 • V eel ontlasting:  wanneer je hond veel/vaak moet poepen kan dit komen doordat je hond teveel voer binnenkrijgt of dat deze het voer niet goed verteert.
 • Harde ontlasting:  wanneer je hond te harde ontlasting heeft kan dit komen omdat deze teveel vezels heeft binnen gekregen. Vezels worden verwerkt in de voeding en onttrekken het vocht waardoor de ontlasting harder wordt. Te harde ontlasting kan een verstopping veroorzaken.
 • Zachte ontlasting:  zachte ontlasting ook wel diarree genoemd heeft verschillende oorzaken. Je hond krijgt teveel voer of snacks/extraatjes binnen, sommige honden krijgen diarree wanneer zij gestrest zijn, of met het overstappen op andere voeding wil je hond ook last kunnen krijgen van diarree. Wanneer diarree aanhoudt of ontzettend waterig wordt schakel dan dierenarts in, je hond kan last hebben van een bacterie, wormen, ontsteking of een parasiet.

Wat helpt bij dunne ontlasting hond?

Diarree bij je hond is natuurlijk erg vervelend. Naast dat je hond zich niet fit voelt, kan het zijn dat je hond zijn ontlasting niet op kan houden tot tijdens de vaste wandeling. Diarree is in de meeste gevallen een natuurlijke reactie van het lichaam om iets te verwijderen wat niet in het lichaam thuishoort.

Denk aan een virus of bedorven voedsel. Hieronder lees je wat nog meer oorzaken van diarree bij een hond kunnen zijn, hoe je uitdroging kunt voorkomen en wat je zelf kunt doen bij diarree. De voornaamste oorzaak van diarree bij honden is het veranderen van voer.

Waar mensen juist gewend zijn om gevarieerd te eten, past het darmstelsel van je hond zich aan aan het voer dat hij gewend is te eten. Wanneer je het hondenvoer van je hond wilt veranderen, is het verstandig om dit heel geleidelijk te doen. Naast een verandering in voer, zijn er nog een aantal andere oorzaken die acute diarree kunnen veroorzaken.

We spreken van acute diarree als de diarree minder dan drie weken lang aanhoudt. De bekendste oorzaken van acute diarree zijn: In de meeste gevallen gaat acute diarree vanzelf over en is een bezoek aan de dierenarts niet nodig.

Je kunt je hond een handje helpen door hem vaker uit te laten, voldoende te laten drinken en hem licht verteerbaar voer te geven. Ook is het goed om dit voer over meerdere keren per dag in kleine porties te verdelen. Is de ontlasting van je hond dun en papperig, met mogelijk wat bloed? En gaat je hond vaak in de poephouding zitten en/of wordt er veel geperst? Dan is er mogelijk sprake van dikke darm diarree.

 1. Deze vorm van diarree heeft veelal andere oorzaken en is vaak langduriger van aard;
 2. Is er naast diarree ook sprake van koorts (boven de 39,5 ºC)? Of zie je bloed bij de ontlasting en/of worden de klachten na een aantal dagen (5 tot 7) niet minder? Dan is het verstandig om langs je dierenarts te gaan;

Wanneer de klachten niet verdwijnen is er sprake van chronische diarree. In dat geval is het van belang om de onderliggende oorzaak van de diarree bij je hond te achterhalen. Door middel van een uitgebreid lichamelijk onderzoek probeert je dierenarts een beeld te krijgen van de mogelijke oorzaak.

 1. In de meeste gevallen is er aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak van de diarree te ontdekken;
 2. Dit kan door middel van de volgende onderzoeken: Wanneer je hond hevige diarree heeft, kan hij na een tijdje uitdrogen;

Zeker wanneer hij niet meer (goed) eet of drinkt, braakt en/of er sprake is van koorts. In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. Uitdroging kun je aan de volgende verschijnselen herkennen: Om uitdroging te voorkomen is het van belang dat je hond regelmatig kleine hoeveelheden drinkt (en het liefst ook eet).

Naast ervoor te zorgen dat je hond voldoende blijft eten en drinken, kun je de darmen van je hond een handje helpen. Het product Enterogelan is bijvoorbeeld een goede ondersteuning bij dunne ontlasting. Omdat dit een smakelijke pasta is, is het voor je hond gemakkelijk in te nemen.

Ook Finidiar , Diarsanyl plus en Diarstop zijn geschikte producten bij diarree. Een probiotisch product zoals Pro-Kolin is zowel ter behandeling van diarree als preventief te gebruiken bij je hond. Aangezien diarree ook door parasieten kan ontstaan, is het verstandig om je hond meteen te ontwormen indien je dat niet onlangs nog hebt gedaan.

Dit kun je het beste doen met een breedspectrum ontwormingsmiddel zoals Milpro of Milbemax. Om voortaan te voorkomen dat parasieten in de maag en darmen gaan zitten, waardoor deze organen hun werk niet meer kunnen doen en er diarree ontstaat, is het aan te raden om te ontwormen op maat.

Houd bij diarree je hond goed in de gaten en blijf kleine porties voer en water aanbieden. Wanneer de diarree meerdere dagen aanhoudt, je hond meer dan 39,5 ºC koorts heeft, óf je een van bovenstaande uitdrogingsverschijnselen herkent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Hoeveel keer per dag moet een hond poepen?

Wat is eigenlijk normale hondenpoep? – Normale, ‘gezonde’ ontlasting van de hond is vrij stevig en donkerbruin van kleur. Een goede drol is dus makkelijk opraapbaar, maar ook weer niet keihard. Te zachte ontlasting kan voor anaalklierproblemen zorgen.

 • Bij de anus van de hond zitten twee zakjes, gevuld met een stinkend goedje;
 • Die vloeistof geeft een markerende geur mee aan de drol;
 • Elke keer als er stevige ontlasting langskomt, worden die klieren geleegd;

Is de poep steeds te zacht, dan raken de anaalklieren verstopt en krijgt je hond last van jeuk en irritatie. Te harde ontlasting kan juist voor pijn en verstopping zorgen. Gemiddeld poept een hond één tot twee keer per dag.

Is beschuit goed voor de hond?

Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.

Wat te doen bij maag darminfectie hond?

Hoe te handelen bij een darmontsteking bij je hond – Als er een maag- of darmontsteking is opgetreden bij je hond, is het fijn om snel te handelen. Je wilt natuurlijk niet dat je huisdier pijn heeft, maar ook als je hond ontzettend stinkende ontlasting heeft en zijn behoefte doet in huis is het voor jou als baasje niet de meest ideale situatie.

Het verhogen van het vitamine B12 gehalte Een tekort aan de vitamine B12 kan een darmontsteking – en dan zelfs een chronische darmontsteking bij je hond veroorzaken. Gelukkig is zo’n vitaminetekort gemakkelijk op te lossen met natuurlijke producten: door het toedienen van extra vitamine B12 krijg je het vitaminegehalte van je hond zo weer op peil.

Dieetaanpassingen Een andere manier om darmontsteking op natuurlijke wijze op te lossen, is door een aanpassing in het dieet van je hond te maken. Door het geven van gezonde voeding of speciaal voer voor maag- en darmklachten kun je vaak al gauw korte metten maken met zo’n vervelende ontsteking.

Ook is er voeding die het immuunsysteem van je hond ondersteunt, zodat een volgende ontsteking preventief voorkomen kan worden. Er zijn ook verscheidene natuurlijke supplementen beschikbaar die kunnen bijdragen aan de darmgezondheid van je hond.

Denk hierbij o. aan probiotica voor honden en ontstekingsremmende producten zoals bijvoorbeeld kurkuma. Probiotica in het bijzonder heeft een zeer goede werking op de darmflora. De goede bacteriën spelen een cruciale rol bij de darmgezondheid. Denk o. het verteren van het voedsel, het in toom houden van ziekmakende bacteriën en het aansturen van essentiële lichaamsprocessen.

Wat te doen bij maag darm infectie hond?

De behandeling van acute maagdarmontsteking bestaat voornamelijk uit ondersteunende zorg en medicatie ter behandeling van de verschijnselen (bijv. braken, diarree). Het stoppen van het braken en de diarree is van groot belang, om zo verlies van vocht en zout te voorkomen.

Wat kan ik doen als mijn hond buikpijn heeft?

Voeding voor je hond bij buikpijn – Ook de voeding voor je hond is in deze periode erg belangrijk. Door slechts twee keer per dag eten in de bak te doen stimuleer je je hond om veel tegelijk te eten. Beter is het om gedurende de dag je hond kleinere porties te geven, helemaal wanneer hij last heeft van buikpijn.

Door kleinere porties te geven ontzie je de maag van je hond en kan deze weer rustig wennen aan voeding. Ben je zelf niet de hele dag thuis? Dan kun je iemand vragen om af en toe je hond wat voer te geven of gebruik maken van een voerautomaat.

Hiermee kun je tot twaalf keer per dag je hond een kleine portie geven. Eet je hond veel gras of heeft hij (te) veel last van winderigheid? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van supplementen om de maag te beschermen. Het is verstandig om voor het gebruik altijd een dierenarts te raadplegen.

Deze supplementen beschermen de maag van je hond tegen misselijkheid en verbetert de spijsvertering. Dus wil je de misselijkheid van je hond verhelpen? Dan weet je wat te doen. Een hond met buikpijn is heel erg vervelend.

Als baasje weet je het beste hoe je hond zich normaal gedraagt. Met bovenstaande tips kun je uit de voeten als je hond buikpijn heeft maar verstandig is om altijd een dokter te raadplegen als je niet zeker weet wat er aan de hand is. Hopelijk gaat het snel beter!.

Waarom borrelt de buik van mijn hond?

Maag- en darmproblemen bij honden feiten Diarree bij honden, overgeven, rommelende darmen of buikgeluiden, winderigheid, spugen, boeren en stinkende ontlasting zijn symptomen van maag- en/of darmproblemen; Chronische maag- en/of darmproblemen bij honden kunnen het resultaat zijn van voedselintolerantie.