Welke Effileerschaar – Hond?

Welke Effileerschaar - Hond
De beste effileerscharen voor honden in een makkelijke lijst

 1. 1 – VoordeelShop 7-Delige Huisdier Knipset met Etui.
 2. 2 – Toivo honden scharenset effileerscharen.
 3. 3 – Hondenschaar.
 4. 4 – Hondenschaar.
 5. 5 – LuZana Honden Trim Set.
 6. 6 – Trixie gezicht- en potenschaar kunststof / rvs 8 cm.
 7. 7 – Honden Scharenset Effileerscharen.

Meer items.

Hoe gebruik je een Effileerschaar bij een hond?

Wat is een effileerschaar? – Effileerscharen zijn er in diverse soorten. Zo zijn er scharen met aan beide knipbladen tandjes welke je gebruikt om haar uit te dunnen. Deze bladen zien eruit als een kam, maar zijn voorzien van mesjes en knippen hierdoor slechts een fractie van het haar.

 1. Ze laten het meeste van de vacht staan;
 2. De vacht van je hond krijgt hierdoor een dunnere textuur;
 3. Ook zijn er effileerscharen die aan een kant een blad met tandjes hebben en aan de andere kan een normaal snijblad zoals we dat kennen van een normale schaar;

Deze worden gebruikt om een mooie overloop te creëren tussen langere en kortere haren.

Welke Trimschaar hond?

Grootte van de hond – Trimscharen bestaan in verschillende lengtes. Het schaarblad kan dus heel kort of heel lang zijn. Trimscharen variëren in lengte van 10cm tot 25cm. Het kiezen van de juiste lengte hangt af van de grootte van de hond of de grootte van het oppervlak dat u aan het knippen bent.

Voor grote honden of grote oppervlaktes gebruikt je best een schaar met een lang blad. Merendeel van het knippen met lange scharen gebeurt veelal op krulvachten zoals: bichons, poedels, het puppymodel van lhasas, etc.

Voor kleine honden of kleine oppervlaktes gebruikt je best een schaar met een kort blad. Plaatsen zoals de binnenkant van achterpoten, precisiewerk rond de ogen of de toppen van de oren gaan eenvoudiger met korte trimscharen.

Waar gebruik je een Effileerschaar voor?

2 – Verschil tussen coupeschaar en effileerschaar – Ten tweede zijn er 2 soorten kapper uitdunscharen. De coupeschaar en de effileerschaar. Het verschil tussen de coupeschaar en effileerschaar is dat een coupeschaar 1 snijblad heeft met grove vertanding en de effileerschaar 2 snijbladen met grove vertanding. Dit zichtbare verschil heeft natuurlijk invloed op de toepassing. Je gebruikt een effileerschaar alleen om haar uit te dunnen. Je kort de lengte van het haar dus niet in. Voor beide soorten uitdunscharen geldt: Des te meer tanden, des te minder uitdunning. En des te minder tanden, des te meer uitdunning. Coupescharen met extra weinig tanden (5, 7 of 9) worden ook wel channelscharen genoemd.

Je gebruikt een coupeschaar om haar uit te dunnen én tegelijkertijd wat lengte in te korten (bijvoorbeeld bij opknippen). Daarnaast kun je deze uitdunschaar ook gebruiken om te choppen, ofwel in te knippen.

Deze schaar heeft dus de grootste uitdunning als resultaat.

Hoeveel tanden Effileerschaar?

Ergonomisch ontwerp met 50 tanden.

Wat is een goede Effileerschaar?

9 – Trimschaar Oog/Oor – Trimschaar voor de vacht rondom de ogen en oren Sommige hondenrassen hebben een vacht die blijft groeien en waarbij trimmen noodzakelijk is om de vacht in een mooi model te houden. Ook de vacht op de kop moet soms getrimd worden, maar vanzelfsprekend is het bij de oren en ogen belangrijk om dit met beleid te doen.

 • Met de Trimschaar Oog/Oor van Ferplast kan je voorzichtig en precies de kop van je dier bijwerken;
 • Eigenschappen van de Trimschaar Oog/Oor De Ferplast Trimschaar is ideaal voor het trimmen van de vacht rond de ogen van je hond of kat;

Deze schaar is ook handig voor het bijhouden van de oren van je huisdier(en). Het maakt niet uit of je hond of kat korte of middellange haren heeft, of langharig is. De schaar is recht en gemaakt van staal met afgeronde punten om verwondingen aan je huisdier te voorkomen.

Kan ik mijn hond zelf scheren?

De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!.

Welke Trimschaar?

Welke soorten trimscharen zijn er? –

 • Rechte trimschaar De rechte trimschaar wordt het meest gebruikt, dit omdat de rechte trimschaar vrij veel gebruikt wordt voor het knippen van krulvachten en om te modelleren. Deze zijn er met scherpe en stompe punt; de stompe punt raden we aan als je een beginner bent.
 • Gebogen trimschaar De gebogen trimschaar is erg handig voor het gemakkelijk trimmen van ronde delen, zoals de kop of het achterwerk, zodat hier geen viezigheid achter blijft. Deze zijn er met scherpe en stompe punt; de stompe punt raden we aan als je een beginner bent. Het potenschaartje is voor het knippen van het precisie werk rondom de pootjes van de hond. Deze hondenschaar is vaak met een stompe punt.
 • Effileerschaar De effileerschaar, ook wel uitdunschaar genoemd wordt voor meerdere doelen gebruikt. Je kunt met de honden effileerschaar uitdunnen (vandaar de naam uitdunschaar), lagen netjes in elkaar laten verdwijnen en modelleren. Hieronder staan wat voorbeelden. De dubbele effileerschaar heeft aan 2 kanten van de snijbladen tanden. Deze schaar is bedoeld om zware vachten uit te dunnen op een manier dat je niet te veel haar weg haalt.

  Deze effileerschaar kan ook gebruikt worden om de oren, hoofd en staart bij te knippen. Deze wordt vooral gebruikt door ervaren mensen. De enkele effileerschaar heeft aan 1 kant van de snijbladen tanden. Deze schaar is bedoeld om te modelleren en een mooie overloop te creëren tussen korte en lange haren.

  Deze wordt vaak gebruikt door mensen die nog niet veel ervaring hebben.

Wat is een Chunker schaar?

Chunker, grove effileer schaar 7″ (18,5 cm) 24 tands  Professionele en toch betaalbare schaar van top kwaliteit. (hondentrimsters kwaliteit)  Deze zeer grove effileerschaar wordt met name gebruikt om de vacht in model te knippen. bv Bichon, Poedel, Doodles, maar ook Bobtails en Bouviers worden met deze schaar in een natuurlijke look gemodelleerd.

Dit is een mooie, en vooral handzaam formaat schaar voor iedereen die een fijne schaar wil hebben om zijn/haar hond bij te werken en/of te modelleren. Want ook de minder geoefende eigenaar wil toch een mooi resultaat.

Goed gereedschap is het halve werk! Deze schaar wordt geleverd in etui. Alle scharen zijn getest en gecontroleerd zodat uw schaar altijd voldoet aan de hoogste eisen. Bent u linkshandig? Stuur een mailtje en we leveren de passende schaar! * Vingerringen zijn rubber inzetringen waarmee u de ogen van de schaar op maat maakt voor elke hand.

Hoe gebruik je een FURminator?

Kleine huisdieren – 1 Waarom heb ik een FURminator deShedding Tool nodig? Als ze zichzelf wassen, slikken konijnen en fretten haren in. Deze haren braken ze niet uit. De FURminator deShedding Tool:

 • helpt de vorming van mogelijk levensbedreigende haarballen en spijsverteringsproblemen te voorkomen
 • biedt huisdierenbezitters een uiterst effectieve manier om losse haren effectief te verwijderen

2 Hoe (vaak) moet ik de FURminator deShedding Tool gebruiken? Wij raden aan de FURminator deShedding Tool één tot twee keer per week te gebruiken gedurende 10 à 20 minuten per keer. Tijdens de ruiperiode moet u deShedding Tool mogelijk vaker gebruiken. Gebruik de FURminator deShedding Tool in de richting van de haargroei. Begin daarbij bij de basis van de nek en borstel naar de staart toe. Beweeg de deShedding Tool gelijkmatig over het hele lichaam van het dier, zonder lang op dezelfde plek te blijven.

De deShedding Tool is geschikt voor gebruik op oren en staart. Het instrument verwijdert de ondervacht en losse haren zonder de huid te beschadigen. De oren en staart zijn bij de meeste dieren gevoelig, dus moet u op deze plekken iets voorzichtiger te werk gaan.

Omdat de oren vaak snel vervilten, raden we aan de vacht op vervilting en klitten te controleren voordat u de deShedding Tool gebruikt. Bij regelmatig gebruik zult u merken dat het aantal matten en klitten bij de oren en staart minder wordt, omdat u de ondervacht verwijdert.

Hoe vaak mag je hond scheren?

Met een scheerhond naar de trimsalon – In principe is er geen enkel hondenras dat alleen geschoren kan worden. Maar veel mensen kiezen er toch voor om hun hond te laten scheren. Het scheren van de hond brengt helaas veel nadelen voor de hond mee, een gegeven waar veel hondenbezitters niet van op de hoogte zijn.

Een haarzakje is in staat om maar een bepaald aantal keren een gezonde haar te produceren. Elke keer dat de hond kort geschoren wordt, zal het haarzakje wat meer beschadigen en opnieuw moeten beginnen met het laten groeien van de haar.

Als het haarzakje dermate beschadigd is dat het geen gezonde haar meer kan produceren, kan de hond grijs worden of zelfs kale plekken krijgen. Heb je een hond die veel in de rui is en wil je hem daarom laten scheren? Niet doen! Dit werkt namelijk averechts, omdat de haar zo snel mogelijk weer terug wil groeien.

Welke Effileerschaar voor Labradoodle?

De juiste professionele Labradoodle trimmaterialen Goede spullen zijn het halve werk. Veel hondentrimmers gebruiken trimgereedschap dat niet specifiek geselecteerd is voor de uitdagende Doodle of Waterhond vachten en dat laat zich zien in het eindresultaat.

 1. Wil je dus je eigen hondje leren trimmen in de fluffy look die JIJ mooi vindt, dan zul je dus de juiste trimmaterialen moeten aanschaffen (met het bijbehorende prijskaartje);
 2. Dat zijn professionele trimspullen die je NIET in de reguliere dierenwinkel kunt kopen, maar die een goede Doodletrimster ook gebruikt;

Als je onderstaande spullen gebruikt op de juiste wijze, gecombineerd met vachtinzicht en de juiste trimvaardigheden , voorkom je vachtproblemen en ziet je Doodle er altijd op zijn best uit. Borstel De vacht van een Doodle vraagt om een borstel met lange naalden, zodat je de huid raakt tijdens het borstelen en niet over de klitten heen borstelt.

De enige borstels die dat hebben zijn de ActiVet borstels. Deze zijn moeilijk verkrijgbaar (importproduct) en vanwege hun patent erg duur (ca. € 95,00 in de winkel). De borstel komt in twee formaten: breed (voor grote honden of grote oppervlakken, zoals de rug) en smal (voor pups of kleine oppervlakken, zoals de onderbenen of oksels).

Hoe dikker en krulliger de vacht, des te stugger het borstelbed moet zijn om de huid te kunnen raken. Om deze reden gebruik ik enkel de rode ActiVet borstel of de duo borstel als rood niet voorradig is. Grove kam Om te checken of de vacht echt klitvrij is, kam je deze na het borstelen door met een grove kam.

 1. Pas als dit soepel gaat, is de hond klitvrij en kun je beginnen met knippen;
 2. De grove kam wordt tevens gebruikt voor het opkammen van de vacht als voorbereiding op het knippen;
 3. Waarom een grove kam? Om de wollige, vaak poreuze Doodlevacht niet te beschadigen;

Hoe fijner de kam, des te eerder splijten de haren. Bovendien trek je met een fijne kam eerder aan de haren, waardoor een Doodle minder rustig op tafel zal staan. Kleine rechte schaar Om de voetjes uit te knippen, rond te knippen, oogjes vrij te knippen en oren te knippen, evenals alle kleine details die je niet met de effileerschaar kunt knippen.

 1. De schaar die ik gebruik is speciaal geselecteerd op het smalle lemmet, zodat je gemakkelijk tussen de voetzooltjes kunt knippen, zonder ergens in te knippen;
 2. Zo heb je niet ook nog een speciaal voetenschaartje nodig;

3 verschillende effileerscharen Elke effileerschaar heeft zijn eigen functie. Met de grove uitdunschaar dun je de vacht vóór het trimmen uit om deze luchtiger te maken. Na het voor scheren met de tondeuse met opzetkam gebruik je de middel en fijne effileerschaar om de vacht in model te brengen en mooi zacht af te werken.

En bij een pup trim je alles met een effileerschaar, omdat je zo min mogelijk prikkels wilt. Niet alle effileerscharen zijn scherp en sterk genoeg voor het knippen van een Doodle vacht. Degene die ik gebruik en verkoop hebben hun nut en kwaliteit volop bewezen.

Werken mooi subtiel, geven een strakke afwerking en als je hiermee per ongeluk verkeerd knipt is het effect gemakkelijk(er) te herstellen. Tondeuse   met   opzetkammen Een voor de vacht van een Labradoodle of Waterhond onmisbare tool; werkt snel en efficiënt (mits de vacht klitvrij is) en met behulp van de opzetkammen kun je zelf de lengte van de vacht bepalen.

 • Bovendien veel goedkoper dan een tondeuse, waarbij je alle kopjes los moet kopen;
 • Waterblazer / Doodle blaster Je beste maatje in huis! (naast je Doodle);
 • Niet alleen een ideale tijd bespaarder voor het drogen van je hond na het wassen, ook als je hond natte poten heeft, gezwommen heeft of te vies is om het huis in te gaan gebruik je de Doodle blaster om het haar in een mum van tijd schoon en droog te krijgen;

Ook ideaal om de vacht tussen de wasbeurten door even flink schoon te blazen (let echter op waar je dit doet; het vuil spat letterlijk uit de vacht. ) Ontklitter   Je tweede beste maatje in huis! Een vernuftig dingetje om snel, gemakkelijk en pijnloos losse klitten te verwijderen.

Ik ben helemaal om! Trimtafel   Een goede, in hoogte verstelbare trimtafel is onontbeerlijk voor elke trimster. Garandeert het stilstaan van de hond, zorgt ervoor dat je overal bij kunt, zonder dat je je lichaam hoeft te forceren.

Een onmisbare tool! Let er wel op dat de tafel stabiel is, inklapbaar en licht genoeg is om gemakkelijk te kunnen dragen en weg te zetten, in hoogte verstelbaar is (zodat je nooit onder of boven je macht werkt) en groot genoeg om je Doodle of Waterhond voldoende sta ruimte te kunnen bieden.

Verder moet het een brede beugel hebben met twee ringen (één voor de hoofdband en één voor de buikband) en een rubberen tafelblad. Werken op een tuintafel is om meerdere redenen af te raden: de tafel is vaak te laag, waardoor je onder je macht moet werken (waarmee je je rug belast), niet in hoogte verstelbaar, te breed (waardoor je er niet goed bij kunt) en veel te groot.

Zelfs als je er een losse trimbeugel op vast zou kunnen schroeven is het werken op de tuintafel (of andere tafel) geen verstandig idee. Trimkruk Als je het jezelf comfortabel en gemakkelijk wilt maken (en geloof me, dat wil je, want je voelt het snel genoeg) gebruik je een in hoogte verstelbare trimkruk met wielen, waarin geen haar blijft vast steken.

 • Een gewone stoel is vaak te laag en je wil jezelf gemakkelijk kunnen verplaatsen terwijl je van de ene naar de andere poot gaat;
 • Trimschort Haren blijven altijd aan je kleren plakken en steken er soms zelfs dwars doorheen, in je huid;

Dit is A. erg onaangenaam en B. kleren met haar erop kun je weggooien, want je wast ze er nooit meer helemaal af. Vieze boel dus. Kies daarom voor een trimschort van gladde stof, die niet te warm zit en waarin je je goed kunt bewegen. Oorpoeder Pluk NOOIT de oren uit zonder oorpoeder te gebruiken! Oorpoeder maakt het haar stug, waardoor je beter grip hebt en maakt het haar poreus, waardoor je het pijnloos kunt uitplukken. Checklist benodigd trimgereedschap

Trimgereedschap Heb ik wel Heb ik niet
     
In hoogte verstelbare trimtafel met brede beugel    
Verstelbare hoofdband en buikband    
In hoogte verstelbare trimkruk    
Waterblazer    
Proff tondeuse met juiste scheerkop    
Metalen opzetkammen set    
3 Doodlecomfort Effileerscharen: grof, middel en fijn    
Kleine schaar recht    
Ogenkammetje    
Tekentang    
Grove kam    
Brede Activet borstel rood    
Ontklitter    
Nageltang en vijl    
Vingercondooms    
Medicinale oorpoeder    
Reinigingsdoekjes met lotion speciaal voor honden    
Proff handfohn voor honden (niet noodzakelijk)    
Trimschort    
     
Trimmesje*    
Coatking*    
     
     

* Deze spullen gebruik je bij afwijkende Labrador-achtige Doodle vachten..

Waarom haar niet uitdunnen?

Dik haar uitdunnen – Ha, het hoeft niet zo moeilijk te zijn! Ga naar de kapper en laat je haar uitdunnen. Doe dit liever niet zelf, want het blijkt toch dat het wel eens mis gaat. Alleen, er is wel een nadeel aan uitdunnen. Het kán zijn dat je er pluishaar van krijgt. Heb je al last van pluizig haar? Dan raden wij je af om je haar uit te dunnen.

Wat is een offset schaar?

Klassiek of offset design – Ergonomie is belangrijk bij het kiezen van een schaar. Er zijn verschillende ontwerpen verkrijgbaar, maar deze zijn in te delen in twee groepen; de traditionele kappersschaar en de offset kappersschaar. Het verschil zit hem in het ontwerp. Knip je veel? Dan kan het zijn dat je last krijg van blessures aan je hand tijdens het knippen. Dit, omdat je je hand altijd in een bepaalde stand houdt die vermoeiender werkt. Offset Een kappersschaar met een offset (ergonomisch) ontwerp is zo ontworpen dat de schaar precies naar je hand staat. Dit houdt in dat het oog waar je je duim in steekt lager staat dan het oog waar je wijsvinger in steekt. Als je beide vingers in de schaar steekt, zie je meteen dat je elleboog lager hangt dan met een traditionele schaar. Door op deze manier te knippen heb je minder belasting op je hand en dat werkt uiteindelijk prettiger. Maar om te weten wat je prettiger vindt, zul je beide scharen moeten uitproberen. Het gevoel zal uiteindelijk de doorslag geven. Het verschil in kwaliteit Kappersscharen worden gemaakt van verschillende soorten staal.

 1. Traditioneel Een traditionele kappersschaar is recht;
 2. Dit betekent dat de schaar symmetrisch is, de benen en ogen zijn gelijk aan elkaar;
 3. Met dit design heb je meer het “klassieke knip gevoel”;
 4. Dit zegt natuurlijk niet genoeg over een schaar;

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een schaar is de HRC (Hardness Rockwell C-Schaal) Dit wordt ook gebruikt bij messen. Het staat voor de hardheid van het staal. Japanse scharen Kappersscharen uit Japan staan hoog aangeschreven vanwege het hoge kwaliteit staal wat ze gebruiken.

 • De knipbladen zijn hard en vlijmscherp, maar een stuk kwetsbaarder;
 • Laat een Japanse schaar daarom ook nooit vallen en gebruik deze alleen voor haren te knippen;
 • Duitse scharen In Duitsland worden ook hele goede kappersscharen gemaakt; denk dan aan merken als Jaguar en de Witte;

Deze scharen zijn over het algemeen wat robuuster, maar toch scherp. Jaguar Jaguar heeft verschillende lijnen kappersscharen op de markt. Deze lijnen variëren in prijs, o. omdat er verschillende soorten staal gebruikt worden. Maar ook het aantal stappen in het proces bepaalt de prijs van de schaar. Het duurt ongeveer een half jaar om een schaar te produceren. Maar dan voldoet de schaar wel aan alle eisen die je van een kappersschaar mag verwachten.

Wat is een Uitdunschaar?

Wat is uitdunnen precies? – Met een zogenaamde uitdunschaar, haal je bepaalde stukjes haar weg, zodat je haar als geheel lichter wordt. Je haar wordt dus niet in de lengte geknipt, maar eigenlijk in de ‘diepte’ (dikte). Dit uitdunnen wordt gedaan met een uitdunschaar , beter bekend als ‘effileerschaar’.

Welke maat schaar?

Kappersschaar maten – Er zijn verschillende soorten en maten kappersscharen. Het meest  gangbaar  is de kappersschaar in de maat  5. 5 inch. Dit is de maat die door de meeste kappers / kappsters wordt gebruikt om mee te knippen. Maat  6. 0 inch  of groter daarin tegen wordt veel gebruikt om het haar mee op te knippen, veel gebruikt bij  heren knippen. Welke Effileerschaar - Hond.

Hoe Trimschaar vasthouden?

Zowel voor de liefhebber als voor de professionele trimmer is het van groot belang dat je tijdens de knipbeurt een correcte hand- en lichaamshouding aanneemt. De honden trimschaar moet je uiteraard correct vasthouden. Als de schaar op tafel ligt, is dit met de vijs naar boven gericht.

Dan neemt men met duim en ringvinger de schaar op en houdt men de pols recht. Het is de bedoeling dat de schaar in het hand ligt en dat men geen stress voelt in de vingers. De vingers liggen rustig rond de schaar.

De volgende foto’s tonen twee handposities die belangrijk zijn tijdens het werken met een trimschaar. Op de linkse foto is een hand in natuurlijke rustpositie te zien. Op de rechtse foto zijn de duim en ringvinger in pincethouding te zien. Op deze foto’s zijn eveneens groene stippen te zien op de vingers, dit zijn de aanrakingspunten waar de schaar zal komen. De volgende foto toont aan dat je tijdens het knippen steeds een rechte pols en een correcte hoeking van de vingers behoudt. Enkel de duim gaat tijdens het hondenknippen op en neer en dit zonder kracht te gebruiken. De schaar moet zonder tegenwerking open en dicht kunnen gaan. Als je de schaar goed vasthoudt, kunnen de vingers niet te diep in de gaten van je schaar glijden. Is dit wel het geval dan een vingerring een hulp zijn. Niet alleen is de houding van het hand en de vingers belangrijk, maar zeker voor wie meerdere honden per dag knipt, is het aangeraden om de pols niet te veel te plooien en de rug zo recht mogelijk te houden. Je kan best een klein beetje door de knieën buigen en het bekken wat kantelen. Als je de schaar correct vasthoudt en zorgt voor een losse pols, dan zullen de onderarm en elleboog ook minder belast worden. De schouders moeten naar beneden gehouden worden en ontspannen zijn.

Welke Effileerschaar voor Labradoodle?

De juiste professionele Labradoodle trimmaterialen Goede spullen zijn het halve werk. Veel hondentrimmers gebruiken trimgereedschap dat niet specifiek geselecteerd is voor de uitdagende Doodle of Waterhond vachten en dat laat zich zien in het eindresultaat.

Wil je dus je eigen hondje leren trimmen in de fluffy look die JIJ mooi vindt, dan zul je dus de juiste trimmaterialen moeten aanschaffen (met het bijbehorende prijskaartje). Dat zijn professionele trimspullen die je NIET in de reguliere dierenwinkel kunt kopen, maar die een goede Doodletrimster ook gebruikt.

Als je onderstaande spullen gebruikt op de juiste wijze, gecombineerd met vachtinzicht en de juiste trimvaardigheden , voorkom je vachtproblemen en ziet je Doodle er altijd op zijn best uit. Borstel De vacht van een Doodle vraagt om een borstel met lange naalden, zodat je de huid raakt tijdens het borstelen en niet over de klitten heen borstelt.

De enige borstels die dat hebben zijn de ActiVet borstels. Deze zijn moeilijk verkrijgbaar (importproduct) en vanwege hun patent erg duur (ca. € 95,00 in de winkel). De borstel komt in twee formaten: breed (voor grote honden of grote oppervlakken, zoals de rug) en smal (voor pups of kleine oppervlakken, zoals de onderbenen of oksels).

Hoe dikker en krulliger de vacht, des te stugger het borstelbed moet zijn om de huid te kunnen raken. Om deze reden gebruik ik enkel de rode ActiVet borstel of de duo borstel als rood niet voorradig is. Grove kam Om te checken of de vacht echt klitvrij is, kam je deze na het borstelen door met een grove kam.

Pas als dit soepel gaat, is de hond klitvrij en kun je beginnen met knippen. De grove kam wordt tevens gebruikt voor het opkammen van de vacht als voorbereiding op het knippen. Waarom een grove kam? Om de wollige, vaak poreuze Doodlevacht niet te beschadigen.

Hoe fijner de kam, des te eerder splijten de haren. Bovendien trek je met een fijne kam eerder aan de haren, waardoor een Doodle minder rustig op tafel zal staan. Kleine rechte schaar Om de voetjes uit te knippen, rond te knippen, oogjes vrij te knippen en oren te knippen, evenals alle kleine details die je niet met de effileerschaar kunt knippen.

De schaar die ik gebruik is speciaal geselecteerd op het smalle lemmet, zodat je gemakkelijk tussen de voetzooltjes kunt knippen, zonder ergens in te knippen. Zo heb je niet ook nog een speciaal voetenschaartje nodig.

3 verschillende effileerscharen Elke effileerschaar heeft zijn eigen functie. Met de grove uitdunschaar dun je de vacht vóór het trimmen uit om deze luchtiger te maken. Na het voor scheren met de tondeuse met opzetkam gebruik je de middel en fijne effileerschaar om de vacht in model te brengen en mooi zacht af te werken.

En bij een pup trim je alles met een effileerschaar, omdat je zo min mogelijk prikkels wilt. Niet alle effileerscharen zijn scherp en sterk genoeg voor het knippen van een Doodle vacht. Degene die ik gebruik en verkoop hebben hun nut en kwaliteit volop bewezen.

Werken mooi subtiel, geven een strakke afwerking en als je hiermee per ongeluk verkeerd knipt is het effect gemakkelijk(er) te herstellen. Tondeuse   met   opzetkammen Een voor de vacht van een Labradoodle of Waterhond onmisbare tool; werkt snel en efficiënt (mits de vacht klitvrij is) en met behulp van de opzetkammen kun je zelf de lengte van de vacht bepalen.

 1. Bovendien veel goedkoper dan een tondeuse, waarbij je alle kopjes los moet kopen;
 2. Waterblazer / Doodle blaster Je beste maatje in huis! (naast je Doodle);
 3. Niet alleen een ideale tijd bespaarder voor het drogen van je hond na het wassen, ook als je hond natte poten heeft, gezwommen heeft of te vies is om het huis in te gaan gebruik je de Doodle blaster om het haar in een mum van tijd schoon en droog te krijgen;

Ook ideaal om de vacht tussen de wasbeurten door even flink schoon te blazen (let echter op waar je dit doet; het vuil spat letterlijk uit de vacht. ) Ontklitter   Je tweede beste maatje in huis! Een vernuftig dingetje om snel, gemakkelijk en pijnloos losse klitten te verwijderen.

 • Ik ben helemaal om! Trimtafel   Een goede, in hoogte verstelbare trimtafel is onontbeerlijk voor elke trimster;
 • Garandeert het stilstaan van de hond, zorgt ervoor dat je overal bij kunt, zonder dat je je lichaam hoeft te forceren;

Een onmisbare tool! Let er wel op dat de tafel stabiel is, inklapbaar en licht genoeg is om gemakkelijk te kunnen dragen en weg te zetten, in hoogte verstelbaar is (zodat je nooit onder of boven je macht werkt) en groot genoeg om je Doodle of Waterhond voldoende sta ruimte te kunnen bieden.

 • Verder moet het een brede beugel hebben met twee ringen (één voor de hoofdband en één voor de buikband) en een rubberen tafelblad;
 • Werken op een tuintafel is om meerdere redenen af te raden: de tafel is vaak te laag, waardoor je onder je macht moet werken (waarmee je je rug belast), niet in hoogte verstelbaar, te breed (waardoor je er niet goed bij kunt) en veel te groot;

Zelfs als je er een losse trimbeugel op vast zou kunnen schroeven is het werken op de tuintafel (of andere tafel) geen verstandig idee. Trimkruk Als je het jezelf comfortabel en gemakkelijk wilt maken (en geloof me, dat wil je, want je voelt het snel genoeg) gebruik je een in hoogte verstelbare trimkruk met wielen, waarin geen haar blijft vast steken.

 • Een gewone stoel is vaak te laag en je wil jezelf gemakkelijk kunnen verplaatsen terwijl je van de ene naar de andere poot gaat;
 • Trimschort Haren blijven altijd aan je kleren plakken en steken er soms zelfs dwars doorheen, in je huid;

Dit is A. erg onaangenaam en B. kleren met haar erop kun je weggooien, want je wast ze er nooit meer helemaal af. Vieze boel dus. Kies daarom voor een trimschort van gladde stof, die niet te warm zit en waarin je je goed kunt bewegen. Oorpoeder Pluk NOOIT de oren uit zonder oorpoeder te gebruiken! Oorpoeder maakt het haar stug, waardoor je beter grip hebt en maakt het haar poreus, waardoor je het pijnloos kunt uitplukken. Checklist benodigd trimgereedschap

Trimgereedschap Heb ik wel Heb ik niet
     
In hoogte verstelbare trimtafel met brede beugel    
Verstelbare hoofdband en buikband    
In hoogte verstelbare trimkruk    
Waterblazer    
Proff tondeuse met juiste scheerkop    
Metalen opzetkammen set    
3 Doodlecomfort Effileerscharen: grof, middel en fijn    
Kleine schaar recht    
Ogenkammetje    
Tekentang    
Grove kam    
Brede Activet borstel rood    
Ontklitter    
Nageltang en vijl    
Vingercondooms    
Medicinale oorpoeder    
Reinigingsdoekjes met lotion speciaal voor honden    
Proff handfohn voor honden (niet noodzakelijk)    
Trimschort    
     
Trimmesje*    
Coatking*    
     
     

* Deze spullen gebruik je bij afwijkende Labrador-achtige Doodle vachten..

Hoe moet ik mijn hond trimmen?

Je hond knippen – Heb je een hond met een lange vacht, zoals de Shih tzu, Maltezer of een Havanezer en heeft deze hond vaker haren voor zijn ogen of rondom de anus?  Probeer deze haren dan weg te knippen. Het knippen kan het beste worden gedaan met een scherpe schaar.

 • Pas op dat er geen puntige uiteindes aan de schaar zitten, hiermee kan de hond namelijk worden geprikt;
 • Zorg dat je wekelijks de vacht onderhoudt door de voeten (tussen de voetzolen en rondom) en rond de ogen bij te knippen;

Controleer tweewekelijks de gehoorgang op naar binnen groeiende haren en knip rondom de anus de haartjes weg. Grotere delen van de vacht knippen gaat niet bij elk vachttype goed. Bij effileervachten (langhaar met veel onderwol en langhaar met weinig onderwol) valt het heel snel op dat er geknipt is, deze vachten zijn eigenlijk bedoeld om lang te blijven.

 • Denk bijvoorbeeld aan de Shih Tzu;
 • Voor het knippen van deze vacht worden speciale effileerscharen gebruikt;
 • Door deze scharen zullen de haren er netjes uitzien en geen gapende gaten in de vacht te zien zijn;

Om deze scharen op de juiste manier te kunnen gebruiken zou je zelf eerst een cursus moeten volgen, de techniek is namelijk moeilijker dan het lijkt! Honden met knipvachten (Poedels en Waterhonden), moeten eens in de 3 maanden bijgeknipt worden. Deze hondenrassen hebben een krullende vacht en de losgekomen haren weven zich door de dekvacht heen. Zorg er daarom voor dat deze vacht wekelijks wordt gekamd! De nagels van de hond kunnen ook worden geknipt. Let er wel op dat er niet in het leven wordt geknipt. Het bloeden van de nagels stopt namelijk niet vanzelf en moet worden gestopt met speciale bloedstop. Je kan ook de nagels van je hond vijlen met de Moser nagelvijl , dit is veiliger dan knippen en zorgt ook voor korte nagels in een mum van tijd! Wanneer je dit zelf niet aandurft kunnen nagels ook worden geknipt bij de dierenarts of een trimsalon. Wil je jouw hond laten knippen? Dat kan! Wist je dat er in sommige Pets Place winkels ook trimsalons aanwezig zijn. Bekijk hier de trimsalons bij jou in de buurt.

Wat is een Chunker?

Er bestaan 5 soorten trimscharen: rechte scharen, gebogen scharen, effileerscharen, enkele effileerscharen en chunkers. Welke je wanneer gebruikt hangt af van het haartype, de stijl en de maat van de hond. De meest gebruikte schaar is de rechte trimschaar.

Ze bestaan in lengtes van 10 tot 25 cm. De 20 cm scharen worden het meest gebruikt. Merendeel van het knippen met deze scharen gebeurt veelal op krulvachten zoals: bichons, poedels, het puppymodel van lhasas, etc.

De kleinere scharen van 15 tot 18 cm zijn geschikt voor kleine hondjes of voor op kleine opervlakten, aan de binnenkant van de achterpoten van een toypoedel bijvoorbeeld. Heel kleine scharen zoals de 10 cm zijn geschikt voor precisiewerk rondde pootjes, de ogen of om enkel het haar van de toppen van de oren te knippen. Ook gebogen trimscharen bestaan in verschillende lengtes, gaande van 10 tot 25 cm. Hoewel een goede trimmer zeker elke vorm met een rechte schaar kan knippen, zelfs een gebogen lijn of een cirkel, vinden de meesten het gemakkelijk om hiervoor gebogen scharen te gebruiken. Het bovenste van de kop, de staart van een toypoedel, of de hoeking van een bichon kan je veel eenvoudiger knippen met een 17 tot 20 cm gebogen schaar.

Er bestaan twee modellen rechte scharen in de langere lengtes. U kan een normale, smalle schaar verkrijgen, die geschikt is voor de meest lichte of fijne vachten: bichon, lhasa en poedel, of een bredere schaar, een 88-model of een Filipino-stijl, die eerder voor een zware of ruwe vacht geschikt is: bobtail, koningspoedel Portugese waterhond of cocker.

Hoe ronder of hoe meer hoeking er nodig is, hoe meer de schaar gebogen moet zijn. Daarom zijn er tegenwoordig scharen op de markt met extra gebogen bladen. Beide bladen van de effileerschaar zijn gekarteld in de vorm van een kam. Met een effileerschaar kan je heel eenvoudig een te zware vacht uitdunnen. Door gebruik te maken van de effileerschaar kan er gemodelleerd worden waar nodig. Je kan ook meer uitdunnen aan de wortel van het haar zodat het haar dunner en de vacht platter lijkt. Enkele effileerscharen , ook wel blenders genoemd, hebben één gekartelde kant en één kant is glad zoals een normale schaar. Met een enkele effileerschaar kan je korte (waar bijvoorbeeld geschoren werd) en lange haren in elkaar laten overlopen zonder enige markering te zien. Je kan bijvoorbeeld bij een Shih-Tsu het haar opheffen met de kam en op de platte kant de haren knippen.

Enkele effileerscharen worden gebruikt om te stylen en te modelleren. Het is best om altijd met of tegen de haargroeirichting mee te knippen om geen markeringen te hebben. Knip een paar keer en kam de losse haren uit de vacht.

Herhaal dit tot het gewenste resultaat bekomen is. Chunkers worden vooral gebruikt om zware krulvachten vlugger te modelleren zonder grote ongelijkheden te veroorzaken. Soms heeft de krulvacht zoveel haar en is het zo dik dat het moeilijk is om tot aan de huid te raken, hier is het handig om met de chunker te werken. Hoeveel scharen je nodig hebt is afhankelijk van de situatie. Indien je een week jouw scharen kan missen als ze bot zijn, kan u werken met één trimschaar of één set. Maar stel je voor dat je halverwege de knipbeurt bent en je ene schaar laat vallen: de schaar zal niet meer goed knippen en de hond zal rondlopen met een half-geknipte vacht.

 1. Bij professioneel gebruik heb je van ieder type schaar een dubbel nodig in het geval dat er één van geslepen moet worden;
 2. Als beginner schaf je je best eerst een rechte schaar en een effileerschaar aan;
 3. Hiermee kan je alles knippen en deze zijn goedkoop;

Iemand die professioneel bezig is, zal verschillende kwaliteiten van scharen in huis hebben en al naar gelang het haartype, de stijl en de maat van de hond en verschillende scharen gebruiken..