Welke groenten mag een hond eten?

welke groenten mag een hond eten

We horen steeds vaker dat honden een stukje groente of fruit te eten krijgen. Gewoon lekker als gezond tussendoortje. Nu is de vraag: zijn alle groente en fruit wel goed voor je hond? Lees gauw verder om erachter te komen welke groente en fruit wel en welke niet gezond zijn voor jouw hond.

Gezonde groenten Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten.

Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet. Rauwe groenten zijn moeilijker te verteren voor je hond dan wanneer de groentes licht gekookt zijn. Het beste kun je daarom, als je groentes wilt geven aan je hond, de groentes pureren of licht koken.

Zo kan je viervoeter niet alleen lekker snacken maar kan zijn lichaam ook de vitamines en mineralen uit de groenten opnemen. Ongezonde groenten Een aantal groenten die voor ons heel vanzelfsprekend te eten zijn, zijn dit niet voor je hond.

Denk maar eens aan champignons/paddenstoelen. Wij vinden ze heerlijk, jouw hond kan er juist erg ziek van worden. Lees hierover meer in onze blog. Groenten als ui, prei en bieslook zijn ook erg ongezond voor je hond. Voor de meeste huisdieren zijn deze groenten giftig.

 • Het eten van deze groenten kan bij je hond diarree en maagpijn veroorzaken, dus let er goed op dat je hond ze niet opeet;
 • Groenten met zetmeel Een hond kan zetmeel niet goed verteren en daarom is het van belang kleine hoeveelheden te geven;

Een hond kan slechts een kleine hoeveelheid zetmeel verteren en kan dit niet heel erg goed. Aardappelen bestaan juist voor een groot gedeelte uit zetmeel. Net als voor mensen is het eten van een ongekookte aardappel voor honden giftig. In veel knolsoorten zit relatief veel zetmeel, wat dus ook moeilijk te verteren is voor je viervoeter.

Gezonde fruitsoorten Is jouw viervoeter dol op fruit? Je wil hem natuurlijk alleen maar verwennen met fruit dat ook echt gezond voor hem is. Fruit bevat veel antioxidanten welke de vrije radicalen in de cellen van jouw hond onschadelijk kunnen maken.

Hierdoor blijft je hond langer gezond en dat is wat we allemaal willen voor ons maatje! Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen.

Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond. Ongezonde fruitsoorten De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond.

Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond. Nu klinkt het heel verleidelijk om je hond veel meer groenten en fruit te gaan geven.

Let op dat je niet meer dan 10 – 15% van het dieet van je hond uit groenten en fruit laat bestaan. Je hond haalt het grootste gedeelte van zijn energie uit de volgende voedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten.

Verwen je hond met Veggie Bits Wil jij hond verwennen met groente? Verras je hond met de nieuwe groentesnack Veggie Bits van Vitakraft! Gemaakt van wortel en 100% vegan! De snack is laag in calorieën. Wat dit een ideale beloningssnack maakt voor tijdens een trainingssessie van je hond..

Welke groenten zijn niet goed voor een hond?

Wat mag een hond eten van groenten en fruit?

Welke groenten en fruit mag een hond niet eten?

Hoeveel groente mag een hond per dag?

Hoeveel groenten heeft mijn hond nodig? – Het advies is om het rantsoen van jouw hond dagelijks aan te vullen met 10-20% groenten. Of je nu brokken of vlees geeft, meng de aanbevolen hoeveelheid door het voer heen, eventueel met een beetje warm water. welke groenten mag een hond eten Bijvoorbeeld: jouw hond eet 300 gram brok of vlees per dag. Geef dan 30 tot 60 gram groenten extra erbij. Begin altijd met een kleinere hoeveelheid en bouw het dan langzaam op. Zo kan jouw hond aan de groenten wennen en kun jij ook goed zien hoe hij erop reageert.

See also:  Wat Kost Een Berner Sennen Hond?

Is kaas goed voor een hond?

Is kaas gevaarlijk voor honden? – Als honden konden lezen , dan werden ze nu razend blij: ze mogen af en toe bést een blokje kaas. Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken.

Is komkommer goed voor de hond?

Mogen honden komkommers eten? – welke groenten mag een hond eten Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan ​​voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden. En, zoals bij alle menselijke voeding, moet u uw dierenarts vragen of uw hond komkommer mag hebben voordat u deze voeding aan hem aanbiedt.

Kan een hond een banaan eten?

Banaan – Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.

Is yoghurt goed voor een hond?

Mag mijn hond yoghurt? – Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.

En voor de meeste producten gemaakt voor mensen geldt: zolang je hond er met mate van eet of drinkt, is alles oké. Als je hond dus een lepeltje yoghurt oplikt, zou hij er geen nare gevolgen van moeten ondervinden.

Maar zodra hij er een paar volle lepels van eet, is de kans groot dat hij ziek wordt. Hieronder leggen we uit hoe dat komt.

Is brood goed voor een hond?

Brood levert de hond geen voedingsstoffen – Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een ‘vulmiddel’ en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).

Is Mandarijn slecht voor een hond?

Honden 20 november 2020 1 min leestijd Een hond is een nieuwsgierig dier. Bijvoorbeeld als je een mandarijn aan het pellen bent, zal jouw hond dit erg interessant vinden. En als je vervolgens zover bent om het eerste stukje te nemen, zal hij kwispelend voor je staan. Maar is het wel verstandig om je hond mandarijn te laten eten? Geef niet te veel Een paar stukjes mandarijn kan helemaal geen kwaad.

Sterker nog, een paar stukjes is juist heel gezond voor je huisdier. Het is wel belangrijk om de mandarijn zonder schil aan je hond te geven. Op een warme zomerdag kan een mandarijn zelfs heel verfrissend zijn voor je hond.

See also:  Hoe Vaak Moet Een Kleine Hond Uitgelaten Worden?

Bezoek bij twijfel een dierenarts Als je jouw hond stukjes mandarijn voert, weet je precies hoeveel hij ervan eet. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat hij stiekem zelf mandarijnen is gaan eten. De kans is in dit geval groot dat hij veel meer mandarijn heeft gegeten dan een paar stukjes.

 • Daarnaast zal hij dit fruit waarschijnlijk met schil en al hebben opgegeten;
 • In dit geval bestaat er wel een kans dat je hond hier afwijkend gedrag door gaat vertonen;
 • Het is verstandig om in deze situatie je hond scherp te observeren;

Als hij afwijkend gedrag gaat vertonen, neem dan geen enkel risico en breng een bezoek aan de dierenarts.

Is rijst goed voor de hond?

Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.

Hoeveel komkommer mag een hond?

Waar moet je op letten? – Zoals we net benoemd hebben, mag én kan een hond prima een stuk komkommer eten. Heel veel honden vinden dit zelfs lekker. Maar zijn er dan bepaalde zaken waarop je moet letten? Jazeker! Het zijn er bij de komkommer alleen niet zoveel.

Het enige waar je op moet letten is het voeren van de schil aan jouw hond. De schil van komkommers kan namelijk resten van schadelijke bestrijdingsmiddelen bevatten. Deze worden op de komkommer aangebracht tijdens het groeien, zodat bepaalde ziektes bestreden kunnen worden.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de schil goed af te wassen. Je kan de komkommer natuurlijk ook schillen, wil je zeker zijn dat jouw hond zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt. Maar welke voordelen brengt het eten van een komkommer bij honden dan met zich mee? Lees snel verder!.

Waarom mogen honden geen sperziebonen?

In rauwe sperziebonen zit de stof Lectine wat schadelijk is voor zowel mensen als honden. Ze kunnen hierdoor last krijgen van de darmen en als ze het in grote hoeveelheid binnenkrijgen kan dit zelfs dodelijk zijn.

Kan een hond groente verteren?

Het is heel gezond om groenten te voeren aan een hond , zeker als je voornamelijk rauwe vleesvoeding geeft. Groenten bevatten belangrijke voedingsstoffen waaronder vetzuren, mineralen en vitamines die niet in vleesproducten zitten. Ook bevat groenten de nodige vezelstoffen welke noodzakelijk zijn voor een gunstige darmflora.

Maar ook brokkeneters zijn zeer gebaat bij het eten van groenten daar het percentage groente in de meeste commerciële brokken zeer laag is. De vertering van voedsel bij een hond begint, in tegenstelling tot bv.

De mens, in de maag. Een hond heeft namelijk geen enzymen in het speeksel om voedsel al te veranderen / om te zetten. Honden zijn niet in staat om rauw plantaardig voedsel te verteren. Dit komt omdat de celwand van een plant is voorzien van een extra laagje wat cellulose wordt genoemd.

 1. Voor de vertering van cellulose zijn bepaalde bacteriën in het darmstelsel nodig die een hond niet bezit;
 2. Hierdoor is het belangrijk om groenten eerst te pureren voordat je het geeft aan je hond;
 3. Door te pureren maak je de celwanden van de plant stuk (even kort koken en daarna met de staafmixer pureren kan ook);

Je maakt dus in principe de groente “stuk” zodat de vitamines en mineralen vrij komen en in het lichaam kunnen worden opgenomen. Een hond kan dit namelijk niet uit de groenten halen wanneer plantencellen nog heel zijn. Je kunt bijna alle groenten (rauw) voeren, maar af te raden is:

 • Ui, prei, en bieslook,  hier zit de stof thiosulfaat in. Mensen zijn in staat deze stof te verteren maar honden niet. Thiosulfaat wordt makkelijk geabsorbeerd in de bloedbaan van het dier waar het de celstructuur van de rode bloedcellen afbreekt. Dit leidt tot bloedarmoede en schade aan hart en nieren.
 • ( rauwe)  Aardappelen  , giftig door de stof solanine. Veroorzaakt koorts, braken, diarree.
 • Champignons en paddestoelen,  bevat de gifstof agaritine (=kankerverwekkend) en veroorzaakt nierproblemen.
 • Aubergine, tomaat en paprika  KUNNEN soms zorgen voor jeuk en diarree, daar veel honden allergisch zijn voor groenten uit de nachtschadefamilie. Ook veroorzaken ze schade aan de nieren en het centrale zenuwstelsel.
 • Koolsoorten , veroorzaken darmgassen en zijn niet goed voor de schildklier. Koolsoorten bevatten isothioyanaten, welke een vergroting van de schildklier kunnen veroorzaken.
 • Avocado , bevat de stof persine wat giftig is voor een hond. Kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen.
 • Knoflook  kan bij honden een vergiftiging veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat een dosis van ongeveer 5 gram verse knoflook per kilogram lichaamsgewicht per dag een giftige werking kan hebben. Met de nadruk op vers! Dat zou betekenen dat een hond van 10 kg lichaamsgewicht 50 gram verse knoflook zou moeten krijgen.

  Dat is een onwaarschijnlijke hoeveelheid, die we niet aan onze hond voor zullen schotelen. Daarbij heeft knoflook ook veel gezondheidsvoordelen en een positief effect op: Het immuunsysteem , bestrijding van bacteriële- virale en schimmelinfectie, ondersteunt de lever, verlaagt het cholesterolgehalte, en is een natuurlijk anti-vlooien en tekenmiddel.

  Knoflook in gedroogde vorm, vormt weinig risico, de bestanddelen van knoflook die schadelijk zijn voor een hond, vervliegen door het droogproces. Het is in geen geval verstandig knoflook te geven aan pups en drachtige teven.

Voor alles geldt: overdaad schaadt, dus gebruik het gezonde verstand. Twijfel je over het geven van bepaalde soorten groenten? Vraag dan advies aan een voedingsdeskundige. Je kunt ook gedroogde groenten kopen, wanneer je dat makkelijker vind. Door het droogproces wordt de celstructuur gebroken waardoor het hetzelfde effect heeft als pureren.

Het gecontroleerde droogproces garandeert nagenoeg een volledig natuurlijke conservering van de stoffen in de groenten, zoals vitaminen en mineralen. Daardoor blijven bijna alle voedingsstoffen behouden.

Even 10 minuten in een laagje water laten wellen en dan mixen met het voer. Eet smakelijk!!🐶🐶🐶 Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Janet Toele, Hond & Baas Coaching. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan.

Is een appel goed voor een hond?

Mag een hond appel? – Snoep verstandig, eet een appel! Een (in het verleden) veel gebruikte uitspraak. Voor een mens is een appel ontzettend gezond, maar is een appel ook gezond voor een hond? Mag een hond appel eten, of is dit niet gezond voor een hond? We kunnen je gerust stellen, voor een hond is een appel niet schadelijk en ook zeker niet ongezond.

Wat mag je een hond niet te eten geven?

Wat is slecht voor honden om te eten?

Waarom mogen honden geen sperziebonen?

In rauwe sperziebonen zit de stof Lectine wat schadelijk is voor zowel mensen als honden. Ze kunnen hierdoor last krijgen van de darmen en als ze het in grote hoeveelheid binnenkrijgen kan dit zelfs dodelijk zijn.

Is courgette giftig voor honden?

Dit geldt uiteraard ook voor je hond courgettes zijn niet giftig voor je hond maar geef het met mate en zorg dat ze goed zijn gewassen en in stukjes zijn gesneden. Dit zorgt ervoor dat je hond ze zo goed mogelijk kan verteren.