welke halsband voor trekkende hond?

welke halsband voor trekkende hond
Hulpmiddelen om je hond minder aan de riem te laten trekken – Er zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om trekken aan de riem tegen te gaan. De Gentle Leader is daar een voorbeeld van. De band loopt over de snuit van de hond, waardoor het hoofd van de hond bij trekken opzij getrokken wordt.

 1. Hierdoor zal de hond minder geneigd zijn om te trekken;
 2. Deze band kan door sommige honden als vervelend worden ervaren;
 3. Het is dan ook verstandig om het dragen van de band langzaam te introduceren en aan te leren;

Daarnaast is er ook het Halti Harnas of Ruffwear Front Range Harness. Hiermee kan de hond beter gestuurd worden omdat de riem op de borst van de hond bevestigd kan worden. De hond wordt hierdoor uit balans getrokken waardoor trekken moeilijker wordt. Bovenstaande middelen kunnen effectief zijn in het verminderen van trekken.

 1. De hond leert echter niet om te wandelen zonder te trekken;
 2. Daarnaast zullen sommige honden gewend raken aan deze hulpmiddelen en alsnog gaan trekken;
 3. Het trainen van wandelen zonder spanning op de riem is veel effectiever;

De slipketting en prikband wordt sterk afgeraden, deze zijn niet geschikt om het trekken aan de riem af te leren. Ook welzijn technisch zijn ze niet aan te raden: ze geven de hond voornamelijk ongemak en pijnprikkels. Hierdoor zullen ze wellicht wat minder geneigd zijn om te trekken.

Echter, ook bij toepassen van deze middelen zal de hond niet leren om te wandelen zonder te trekken. Het kan moeilijk zijn om het trekken aan de riem helemaal af te leren. Lukt het je zelf niet? Zoek dan hulp bij een hondengedragsdeskundige of een hondenschool.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via [email protected] nl.

Wat is de beste riem voor een hond die trekt?

Leren hondenriem – Leren hondenriemen zijn zeer degelijk en sterk. Let er wel goed op of ze geniet of gestikt zijn. Heb je een hond die veel trekt dan raden wij altijd een gestikte hondenriem aan daar deze steviger zijn als een riem die geniet is. Leer heeft vaak een mooie, robuuste uitstraling maar dient wel goed onderhouden te worden. .

Wat te doen bij een hond die trekt?

Wat is een goed anti-Trektuig?

PetSafe anti-trektuig – Stoppen met trekken op een aangename manier wordt gerealiseerd met de anti-trektuig van PetSafe. Dit tuigje is gemaakt van zacht nylon met een neopreen voering voor extra comfort. Bovendien heeft deze tuig reflecterende banden zodat jullie ook goed worden gezien in het donker.

Welke halsband voor sterke hond?

Brute Strength halsband – Ben je op zoek naar een halsband van goede kwaliteit? Dan is de halsband van Brute Strength de juiste keuze. Deze halsband is namelijk gemaakt van volnerfleer aan de buitenkant met zacht materiaal aan de binnenkant. Ook is de D-ring en de gesp gemaakt van massief metaal. Voor de sterke honden is deze halsband dus zeker een must! .

Hoe zorg ik dat mijn hond niet meer trekt?

Trekken = omdraaien – Een variant op de ‘trekken = stoppen’ methode is ‘trekken = omdraaien’. In plaats van dat de hond jou leidt, zorg je er op deze manier voor dat jij de hond leidt. Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op.

Wat is beter voor de hond een halsband of een tuigje?

Halsband of hondentuig? – U gaat meerdere keren per dag wandelen met de hond. Een goede wandeluitrusting is dus onmisbaar. Om uw keuze makkelijker te maken hebben we de voor- en nadelen van halsbanden en tuigjes op een rij gezet. Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken waar uw hond zich het prettigst bij voelt. Neem uw hond dus gerust mee naar uw lokale Dierspecialist winkel om verschillende modellen te passen en advies te vragen! Hondenhalsband Het grote voordeel van een hondenhalsband is dat de band alleen om de nek van uw hond zit.

Hierdoor wordt de hond niet belemmerd in z’n lichaamsgebruik tijdens de wandeling. Wanneer de hond los mag rennen is er minder gevaar dat de hond ergens achter blijft hangen. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan een hondenhalsband. In de nek van uw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, (slag)aders, de luchtpijp en schildklier.

Wanneer de hond aan de lijn trekt of u uw hond onverwachts moet terugtrekken krijgt de nek een klap. Dit kan in ernstige gevallen leiden tot letsel, zoals hoofdpijn, blauwe plekken, beschadiging van het strottenhoofd en de luchtpijp, verschoven nekwervels en gezwollen klieren.

Uiteraard hoort een hond niet te trekken aan de riem en moet u hem leren netjes mee te lopen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Uw hond kan een ander dier zien buiten, een bekende waar hij graag naartoe wilt of de weg op schieten. Wanneer u hem dan corrigeert kan de nek het onbedoeld flink te verduren krijgen.

 • Hondentuig Het is een fabel dat uw hond ineens niet meer gaat trekken van een normaal hondentuigje;
 • Trekken heeft te maken met gedrag en moet worden afgeleerd;
 • Daarentegen is het wel zo dat een tuigje beter is wanneer uw hond een keer trekt;

Met een hondentuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek, maar verdeeld over de borstkas van de hond en dat is een stuk minder schadelijk. Door het ruime aanbod kan het lastig zijn om een geschikt hondentuig uit te zoeken. De meeste hondentuigen zijn makkelijk te verstellen.

Als u hond nog pup is zult u waarschijnlijk wel een nieuw tuig moeten aanschaffen als hij volgroeid is. Er zijn verschillende soorten hondentuigen verkrijgbaar waaronder borsttuigen, Y-tuigen, H-tuigen en instaptuigen.

Borsttuig Zoals de naam al doet vermoeden heeft een borsttuig een horizontale band over de borst. Het voordeel van een borsttuig is dat u het makkelijk om kan doen bij uw hond. Vooral handig bij honden niet lang stil kunnen zitten. U plaatst het tuig over de kop van uw hond heen en klikt de band vast achter de voorpoten.

 1. Deze band is verstelbaar, maar de band om de borst vaak niet;
 2. In theorie zou een angstige hond kunnen ontsnappen als hij hard naar achteren trekt en zijn voorpoten strekt;
 3. Dan schiet het tuigje over zijn kop heen;

Y-tuig Dit tuig loopt in een Y-vorm over de borst van uw hond. Bij een Y-tuig zijn de voorpoten en schouders helemaal vrij en wordt de druk goed verdeeld. U plaatst het tuig over de kop van uw hond en tilt daarna één voorpoot van uw hond op om het tuig helemaal om te doen en vast te maken.

H-tuig Het voordeel van een H-tuig is dat dit tuigje goed verstelbaar is en relatief goedkoop. Echter kan er bij een H-tuig nog steeds druk op de nek ontstaan. Daarbij hebben de meeste H-tuigen smalle bandjes die vaak niet gevoerd zijn.

Hierdoor kan het tuig onaangenaam aanvoelen bij uw hond. Net als bij de andere tuigen gaat het H-tuig over de kop heen en bij sommige modellen moet één voorpoot opgetild worden. Instaptuig Bij het instaptuig moet uw hond met beide voorpoten in het hondentuig stappen.

 • Bij drukke honden en bewegelijke pups kan dit lastig zijn met aandoen, maar alles is te leren;
 • Verder is het instaptuig te vergelijken met het H-tuig door de smalle, ongevoerde bandjes;
 • Ook zakken de bandjes sneller scheef dan bij andere tuigjes;
See also:  Vanaf Welke Leeftijd Mag Een Hond Naast De Fiets Lopen?

De producten uit de serie Mesh preno van Nobby zijn gemaakt van het zachte materiaal mesh (nylon)-neopreen en zijn verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren. Hiermee haalt u zeker een goed en fijn product in huis. Deze producten zijn ook verkrijgbaar met led-licht , zodat u ook in het donker veilig op pad kunt met uw hond.

 • Naast de bovengenoemde hondentuigen is er nog een zogenaamd anti-trektuig, wat ervoor zou zorgen dat uw hond plotseling stopt met trekken;
 • Logisch, want dit tuig is te vergelijken met een slipketting en prikband en werkt door middel van ongemak en pijn;

Een anti-trektuig geeft druk op gevoelige plekken of ‘snijdt’ in de oksels. Begrijpelijk dat de hond dan niet meer trekt, maar dit is uiteraard niet de bedoeling. Sterker nog, het anti-trektuig kan juist leiden tot gedragsproblemen en is ontzettend schadelijk voor de hond.

Hoe leer je een hond netjes naast je te lopen?

Hoe leer je dit aan – Een makkelijke manier om hem te leren om naast je been mee te lopen is door hem te belonen als hij toevallig in de juiste positie loopt. Een voordeel van het op een positieve manier trainen is dat je hond het straks leuk vindt om netjes mee te lopen.

 • Hierdoor loop je dus een kleinere kans dat hij aangelijnd worden als een straf gaat ervaren, met alle bijbehorende ‘pak me dan als je kan’ spelletjes;
 • Daarnaast zijn er heel veel dingen die je liever niet wilt, bijvoorbeeld voor je, achter je of tussen je benen, en maar één ding dat je wel wilt, namelijk naast je been;

Communiceren wat goed is, is in dit geval dus de duidelijkste optie. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Waarom trekt een hond meer naar 1 persoon?

Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.

Hoe leer je je hond rustig te zijn?

Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.

Hoe werkt een halti tuig?

Halti Harnas – Met het hondenharnas van Halti wordt trekken aan de lijn verminderd. Het tuigje zit om de borst van uw hond. Hierdoor heeft u betere controle over uw hond. Het Halti Harnas is een alternatief voor de Halti OptiFit Headcollar en geschikt voor trainingen en gedragstherapie.

Waarom geen tuigje?

Op het moment dat je met je hond aan de wandel gaat, zal hij aangelijnd moeten kunnen worden. In de dierenwinkels zijn een keur aan verschillende tuigages te vinden. Halsband, slipketting, tuigje, anti-trektuigje, half-check, jachtlijn, er zijn heel veel verschillende manieren om met je hond aan de lijn te lopen. En dan moet je dus gaan kiezen… Kies een methode die én praktisch én diervriendelijk is.

Van de eerst genoemde opties, blijven er dan eigenlijk maar twee over, namelijk de  halsband en het tuigje. Halsband Voordeel Een halsband omvat de nek van de hond. Omdat er alleen band om de nek ligt, weet je zeker dat je hond niet belemmerd wordt in zijn lichaamsbeweging.

Nadeel Op het moment dat je hond een keer hard aan de lijn trekt, zullen al die krachten opgevangen moeten worden door de nek. De nek is een regio waar veel kwetsbare weefsels liggen, denk maar aan de nekwervels, de luchtpijn, bloedvaten en zenuwen. Door hard aan de lijn te trekken, kan je hond een  nekblessure oplopen.

 • Als je hond snel de neiging heeft om aan de lijn te trekken, is een halsband niet de meest ideale oplossing;
 • Hondentuigjes Een tuigje omvat de borstkas van de hond;
 • Op het moment dat je hond aan de lijn trekt, worden de krachten over de hele borstkas verdeeld, wat minder schadelijk is dan wanneer hij trekt met een halsband om;

Er zijn veel verschillende soorten, maten en modellen van tuigjes. Er bestaat niet één tuig dat elke hond past. Welke pasvorm het best past bij jouw hond hangt af van zowel lichaamsbouw als persoonlijke voorkeur van je hond. Grofweg kunnen tuigjes ingedeeld worden in de zogenaamde Y-tuigjes en tuigjes met een horizontale borstband. Y-tuigje De Y-tuigjes danken hun naam aan hun model: de twee bandjes die vanaf de rug, aan weerszijden van de nek naar het borstbeen lopen nemen de vorm aan de letter Y. De hond niet belemmerd wordt in de bewegingsvrijheid van zijn voorpoten. De bandjes van het tuig komen op de punt van het borstbeen samen, lopen vervolgens over het borstbeen en eindigen op de buikband van het tuig. Sommige honden vinden het niet prettig dat er een band over het borstbeen loopt, het kan ze een opgesloten gevoel geven en dan is een ander model tuig een betere oplossing. Tuig met een horizontale borstband Een tuig met een horizontale borstband is heel makkelijk om te doen: hij wordt over de kop van de hond geschoven, er gaat een buikband onder de buik door en deze wordt met een gesp dicht geklikt. De band loopt horizontaal over het borstbeen en loopt daarbij over de schoudergewrichten van de hond. Als de hond een voorpoot naar voren plaatst, komt er dus druk van de borstband op het schoudergewricht van die poot. Dit hoeft geen probleem te zijn als de hond niet of nauwelijks aan de lijn trekt, maar het kan wel voor een belemmering van de bewegingsvrijheid zorgen als de hond continu druk op de lijn neemt. Anti-ontsnappingstuig welke halsband voor trekkende hond Voor de Houdini’s onder de honden, bestaat er een anti-ontsnappingstuigje. Dit tuigje is op basis van een Y-tuigje en  heeft een extra band die valt achter de ribbenboog. Hierdoor is het onmogelijk voor de hond om uit een tuigje te komen. Aan de tuigjes bevinden zich een of meerdere ringetjes waar je je lijn aan vast kunt klikken.

Bij de tuigjes waar maar één ring aan zit, bevindt deze zich boven op het rug-gedeelte. Antitrektuig (is niet toegestaan op ons veld en wordt door ons niet aangeraden!) Een eventuele tweede ringetje bevindt zich vaak voorop het tuig.

Dit is  het zogenaamde anti-trektuig. Dit tuigje raden wij niet aan, het werkt op  basis van een pijnprikkel. De meeste honden vinden dit zo vervelend dat ze óf scheef gaan lopen óf weigeren het tuigje aan te krijgen. Het is een quick-fix methode en op de lange termijn niet in het belang van de hond en baas.

Neem de tijd om de hond te leren om te wandelen zonder trekken. Passen en meten Het ideale tuig geeft geen druk op de luchtpijp, ontneemt de schouders de bewegingsvrijheid niet, zit ruim genoeg achter de ellebogen zodat de voorpoot zijn bewegingsvrijheid naar achter behoudt en eindigt met de buikband op het borstbeen Neem je hond dus mee naar de dierenwinkel als je een tuigje wilt aanschaffen.

Door verschillende tuigjes om te doen, kom je er het snelst achter wat jouw hond het beste past. Zowel halsband als tuig hebben dus elk hun eigen plussen en minnen, maar welke is nu de beste? Er moet er toch één de winnaar zijn? Maar nee, in dit geval is er geen winnaar.

 • De enige die bepaalt welke van de drie het beste is, is jouw hond;
 • Wandelen zonder trekken Het ligt heel erg voor de hand een hond moet leren hoe hij netjes aan de lijn mee moet lopen;
 • Een hond weet niet automatisch dat het de bedoeling is dat hij niet trekt aan de lijn , dat zullen wij hem moeten uitleggen;
See also:  Hoe Vaak Trim Je Een Hond?

En zoals we niet willen dat de hond trekt aan de lijn, zo moeten wij als begeleiders dus ook niet trekken aan de lijn… Helaas zie je het nog regelmatig als je over straat loopt en je ziet mensen wandelen met hun hond: de hond stopt om te snuffelen en de eigenaar geeft een ruk aan de lijn om de hond weer aan het lopen te krijgen.

Of de hond blaft naar een hond aan de andere kant van de straat en de eigenaar reageert door een aan de lijn te rukken om de hond te corrigeren. Ten eerste kan je hond uiteraard blessures oplopen door deze acties, maar bovenal: hij leert er niets van.

Uitleggen aan je hond wat wél de bedoeling is, heeft veel meer effecten dan het afstraffen van gedrag dat je niet wilt zien. Heb je vragen over het wandelen zonder trekken, een tuigje of een halsband, kom dan naar één van de trainers toe..

Hoe gebruik je een Gentle Leader?

De druk over de snuit imiteert het (zachtjes) over de neusrug heen vastpakken van de ene hond door de andere hond; dit over de snuit vastpakken is een dominant gebaar. Dit gebaar bevestigt de ranghogere positie van de hond (in dit geval u) die vastpakt.

Welke halsband voor langharige hond?

Waar moet je op letten als je een halsband koopt? – Een halsband heeft als doel om een hond aan te kunnen lijnen. Zo kan jij hem behoeden van gevaar en zorgen dat jullie samen mooie avonturen kunnen beleven. Wat je ook kiest, belangrijk dat je goed kijkt naar wat jouw hond nodig heeft.

 • Kies een halsband die én mooi én praktisch én diervriendelijk is.
 • Kies de juiste maat. Zorg er voor dat de halsband niet te los, maar zeker niet te strak zit. Een goede maat is belangrijk. Heb je hulp nodig met het opmeten van de maat? Bekijk dan onze handige tips.
 • Kies een halsband die goed past bij jouw situatie. Loopt jouw hond veel los, dan kan een halsband die geïntegreerd is met de lijn handiger zijn, zoals de Cotton Ocean lijn.
 • Kies een halsband die past bij jouw hond. Natuurlijk is de kleur en het uiterlijk van de halsband heel belangrijk. Let ook op het soort vacht van jouw hond. Heeft jouw hond een langharige vacht, kies dan een halsband waar de vacht niet in verstrengeld kan raken.

Hoe strak moet een halsband hond?

Hoe bepaal ik de maat voor een hondenhalsband ? – Iedere fabrikant en ieder merk dat halsbanden produceert, hanteert een eigen maatvoering. Er is dus helaas geen enkele standaard maatvoering. Dit houdt in, dat u goed op moet letten welke maat u bestelt. Een maat XS kan bij de ene fabrikant een hele andere maat zijn dan bij een andere fabrikant.

 1. Voor de goede orde: maten als XS, S, M, L  en dergelijke zeggen helemaal niets over de grootte van de halsband ! Het is uitsluitend een aanduiding om de verschillende maten uit elkaar te houden;
 2. Om de juiste maat halsband voor uw hond op te meten gebruikt u een soepel meetlint en meet u de nek op het breedste punt, dichtbij de schouder op de basis van de nek;

Belangrijk is dat de hondenhalsband strak en toch comfortabel zit, u moet ongeveer 2 vingers tussen de halsband en de nek van uw hond kunnen steken. De halsbanden zijn opgemeten van het eerste gaatje tot het laatste gaatje. Dit is dan de nekomvang waarvoor de hondenhalsband is geschikt.

 1. Een voorbeeld: nekomvang 27-35 cm betekent dat 27 cm de kleinste stand is en tot het eerste gaatje opgemeten en 35 cm is de grootste stand en is tot het laatste gaatje opgemeten;
 2. Mocht de nekomvang tussen twee maten invallen, dan is de grotere maat de betere keuze;

Voorbeeld: u meet een nekomvang van 30 cm. Hierbij zou een halsband van 27-35 cm uitstekend passen.

Wat is de beste halsband voor een pup?

De juiste halsband voor je pup – Begin met een halsband en geef je pup de tijd om hieraan te wennen. Maak hem stevig genoeg vast, zodat hij hem niet over zijn hoofd kan trekken. Kies bijvoorbeeld voor een sterke nylon halsband, die makkelijk te verstellen is, maar voldoende controle houdt, als de KONG Nylon Collar Zwart of een leren halsband als de Tijssen Halsband Vetleer – Bruin.

Hoe laat je een hond minder trekken aan de riem?

Stap voor stap leren lopen zonder trekken aan de lijn –

 1. Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt! 
 2. Maak de riem vast. Geef het startsein (bijvoorbeeld met het woord ‘ja’ of ‘ga je mee?’) En ga lopen. Beloon je hond als hij met je mee wandelt (met een klicker, een woord of een snack)
 3. Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
 4. Trekt de hond aan de lijn? Stop dan met lopen. Zodra de de hond de lijn weer loslaat, dan kun je verder stappen.
 5. Bouw dit langzaam uit, en ga stap voor stap in een omgeving met meer afleiding lopen.
 6. Ga naar een meer uitdagende omgeving en oefen stap 2-4 opnieuw.
 7. Blijf oefenen in verschillende omgevingen en situaties. Raadpleeg onze onderstaande lijst met tips voor het lopen met een losse lijn.

Welke riem gebruikt Cesar?

Deze Sliplijn hondenriem is een stevige, 6 mm dikke universele riem uitstekend geschikt voor werk in het veld. De lijn is gemaakt van duurzaam materiaal. Door de metalen veiligheidsstop kan de hond zich nooit verstrikken in het koord. De lijn is afgewerkt met leer voor optimale stevigheid.

See also:  Hoe Teken Je En Hond?

Deze Sliplijn hondenriem wordt ook gebruikt door wereld bekende dog whisperer Cesar Millan. -Antislip, optimaal om uw hond altijd onder controle te houden -Compleet met verstelbaar bandje voor eenvoudig gebruik -Gemaakt van hoogwaardig sterk nylon -130 cm lang, ideaal voor hondentraining -Ook ideaal voor honden met lange haren, waar men normaal moeite heeft met de haren die steeds tussen de gesp van de halsband zitten heb je met deze riem geen problemen.

– Verkrijgbaar in 3 kleuren: Zwart, Rood, Blauw.

Waarom geen Gentle Leader?

Gebruik Gentle Leader – Zoals elk hulpmiddel moet een Gentle Leader aangeleerd worden aan je hond. Het is geen kwestie van: “We gooien de Gente Leader eromheen en de hond trekt niet meer”. Vraag aan een kynologisch instructeur, gedragsbegeleider of -therapeut hulp bij het aanleren van de Gentle Leader.

 • Als de Gentle Leader eenmaal goed is aangeleerd, kun je hem gaan gebruiken;
 • Misvatting is dat de hond voor altijd uitgelaten moet gaan worden met een Gentle Leader om;
 • Dan heb je de Gentle Leader dus niet als trainingshulpmiddel gebruikt maar als ‘quick fix’ of symptoombestrijder;

Met de Gentle Leader om kun je in principe je hond leiden met één vinger, (gentle  betekent ‘zacht’) mits je de Gentle Leader goed gebruikt. De Gentle Leader kan als hulpmiddel gebruikt worden bij het aanleren van gewenst gedrag aan de riem. Wat wil je van je hond als je jouw hond uitlaat? Wellicht zet je de Gentle Leader in om aandachtsoefeningen te doen.

Zodra het gewenste gedrag mooi gevormd is, het gedrag dat je wil zien, belonen, zodat de hond het vaker gaat laten zien, kun je de Gentle Leader weer gaan afbouwen. Dit doe je op dezelfde goede manier hoe de Gentle Leader is aangeleerd aan je hond.

De grootste fout die je wat mij betreft kan maken met het gebruik van een Gentle Leader is daarbij een ‘ flexi-lijn’ of een rollijn  gebruiken. De Gentle Leader staat hiermee constant onder spanning, verliest zijn werking en heeft dus totaal geen zin. En ja dan kan de wondzalf om de hoek komen kijken.

 • Let wel op: de laatste tijd komen er steeds meer nadelen en negatieve reacties naar boven over de Gentle Leader, dus lees je goed in en laat je desnoods adviseren door iemand met verstand van zaken;
 • [contentblock id=7 img=html;

png] 2 De slipketting is bedoeld als correctiemiddel en niet tegen trekken. Een slipketting-correctie is, op het moment dat de hond gedrag vertoont dat je niet wenst, een ferme ruk aan de slipketting en dan direct weer ontspannen. De slipketting-correctie werd vroeger veel gebruikt, omdat men toen niet beter wist.

Ik als kynologisch instructeur zal gebruik van de slipketting in 99,9% van de gevallen afraden. Nu is het zo dat je soms alles moet proberen in training, maar toch de slipketting waarvoor die bedoeld is, is één van de laatste hulpmiddelen die ik zal inzetten.

Tot nu toe heb ik de slipketting nog nooit gebruikt of geadviseerd; mijns inziens zijn er veel betere alternatieven. welke halsband voor trekkende hond Nu zie ik eigenlijk met name grote, ‘stoere’ honden met een slipketting om, ik moet altijd een beetje grinniken als ik het zie. Het is een soort ‘stoere’ halsband geworden lijkt het wel. En het gebeurt soms zelfs wel eens dat iemand de slipketting verkeerd om de hond heeft gedaan. Als je het rondje creëert waar de kop van de hond doorheen moet, ziet de ketting eruit als een P. Doe je het verkeerd, dan ziet de ketting eruit als een omgekeerde P.

Als de ketting verkeerd om zit, dan blijft die aangespannen en knelt de keel van de hond af. Met de slipketting is het dus echt uitkijken. Gebruik de slipketting niet, de ouderwetse correcties zijn vervangen door veel betere en hondvriendelijkere manieren en het kan echt schadelijk zijn voor je hond.

Ook bij dit hulpmiddel mis ik een gebruiksaanwijzing bij verkooppunten. 3 Als je dan toch een enigszins ‘stoere’ slipketting halsband voor je hond wenst (waarom eigenlijk? Heb je je dat al afgevraagd?) kun je wat mij betreft beter een half-slip aanschaffen. welke halsband voor trekkende hond 4 De muilkorf is wat mij betreft het meest onderschatte en verkeerd begrepen hulpmiddel dat er is. Er heerst een groot taboe over de muilkorf. Ga eens bij jezelf na; je bent aan de wandel met je hond(en) en je komt een andere hond tegen die een muilkorf draagt. Wat denk je bij jezelf? Helaas denken veel mensen negatief over de muilkorf: ‘die hond zal wel agressief zijn’.

 1. Ook deze kan worden ingezet als hulpmiddel voor correcties (doe maar niet), maar ik vind de half-slip (mits die de goede maat heeft) absoluut niet zo schadelijk als de slipketting;
 2. Mijn ene hond Lilly draagt de half-slip vanwege veiligheid; haar kop is in verhouding kleiner dan haar nek waardoor ze makkelijk uit een gewone halsband schiet;

Ik ben persoonlijk een groot fan van de muilkorf. Ik heb veel bewondering en respect voor mensen die er voor kiezen de muilkorf in te zetten bij hun hond (mits goed aangeleerd natuurlijk), dan neem je dus verantwoordelijkheid. Als de muilkorf inderdaad wordt gebruikt tegen bijten, dan heb je toch niets meer te vrezen van de hond die de korf draagt? Maar de muilkorf kan ook worden ingezet voor andere doeleinden, bijvoorbeeld bij het voorkomen van dingen eten van straat, poep, steen, hout, plastic, noem maar op. welke halsband voor trekkende hond.

Wat is het beste tuig voor hond?

Veel honden dragen een verkeerd hondentuig of harnas – Sommige mensen vinden een hondentuigje of harnas onzin, een hond moet gewoon luisteren en niet trekken. Gewoon je hond corrigeren zonder te kijken naar de oorzaak waarom de hond trekt. Maar is dat wel de oplossing? Een halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen, zonder dat je dit meteen in de gaten hebt.

De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn namelijk erg goed in het verbergen van pijn. Er zijn veel honden die rondlopen met pijn en blessures door een halsband , verkeerd tuig of harnas , wat nooit wordt opgemerkt of te laat wordt ontdekt.

Het zogenoemde borsttuig is geen prettig tuigje voor honden, maar veel mensen weten dit niet en wandelen hiermee. Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met Y-vorm. Veel mensen weten niet dat een anti-trektuigje helemaal niet zo goed is. Een tuigje met ring aan de voorkant kan zorgen voor blokkades in de rug, schouders die vastzitten en wervels die scheef gaan staan.

In dit artikel gaan we uitgebreid in op anti-trektuigen, scrol naar beneden om verder te lezen. Hoe kies je het beste hondentuig ? Om te beginnen is het belangrijk om het verschil te weten tussen twee soorten tuigen: het Y-tuig en het borsttuig (harnas met de horizontale borstband).

Bekijk ook eens het filmpje in dit artikel, zodat je harnassen kunt vergelijken en jij weet welk tuig je het beste kunt kiezen voor jouw hond. welke halsband voor trekkende hond Herkennen van het beste hondentuig en -harnas.