Welke Hond Lijkt Op Een Collie?

Welke Hond Lijkt Op Een Collie

Hoe moet je een Border Collie opvoeden? – Beweging, uitdaging en afwisseling Als je hond zich gaat vervelen, kan hij probleemgedrag tonen. Zorg ervoor dat je een goede balans kan vinden tussen beweging, uitdaging en afwisseling. Daarbij moet je ook nog denken aan rustmomenten.

Een Border Collie heeft veel energie, maar moet ook af en toe zijn rust nemen. Welke hond lijkt op Collie? 6. Sheltie. De Shetland sheepdog, oftewel de sheltie, is ooit ontstaan als een variant op de IJslandse herdershond die op de Shetland-eilanden leeft.

Toen deze kleine herders werden gekruist met collies, ontstond de sheltie zoals we die nu kennen.

Welke hond lijkt op Collie?

Schotse herdershond
Hondenras
Schotse herdershond (langharig)
Basisinformatie
Andere namen Collie, Schotse Collie

.

Welk ras lijkt op een Border Collie?

Soms lijken de honden wat meer op de huidige Schotse Herdershond, dan weer wat meer op de Border Collie en een enkele keer is er eigenlijk geen gelijkenis met een hedendaags ras. Aan het einde van de negentiende eeuw lijkt er een type ‘Colley’ te zijn ontstaan dat al aardig op de huidige Border Collie begint te lijken.

Wat is de domste hond?

Welke Collie soorten zijn er?

Er zijn twee soorten Collies ; de langharige Collie en de kortharige Collie – beide genoemd naar de lengte van hun vacht.

Wat is de meest intelligente hond?

Test uw hond op zijn intelligentie – Wanneer u een Duitse herder, golden retriever of rottweiler hebt, weet u dat het dier tot de meest intelligente rassen ter wereld behoort. Toch kan het leuk zijn om eens te kijken hoe slim de hond daadwerkelijk is. Hiervoor hebt u een handdoek, drie kartonnen bekertjes, een groot stuk karton en een paar van zijn favoriete snoepjes nodig.

 1. Proef met de handdoek Bedek de kop van de hond met een handdoek. Het kenmerk van een intelligente hond is dat hij hem binnen tien seconden afschudt.
 2. Snoepje op lastige plaats Leg een snoepje op een plaats waar hij alleen met zijn poot bij kan. Hoe sneller de hond zijn poot uitsteekt om het snoepje naar zich toe te trekken, hoe slimmer hij is.
 3. Balletje balletje Neem drie bekertjes en stop onder één ervan een snoepje. Verschuif ze een beetje en laat hem kiezen. Kijkt hij u een beetje dwaas aan, geef hem dan maar een knuffel en laat de vierde proef maar zitten.
 4. Snoepje achter schot Maak een kijkgat van tien bij tien centimeter in een flink stuk karton. Zo hoog dat hij er niet overheen kan springen. Laat hem door het gat kijken en leg een snoepje neer. Loopt de hond binnen tien seconden rond de versperring, dan geeft dat een hoge intelligentie aan. Hoe langer dit duurt, hoe minder slim hij is. Springt hij tegen het karton aan, dan kunt u het nog een keer proberen.

Alle hondenrassen zijn met deze eenvoudige oefeningen te testen op intelligentie. Intelligentie heeft namelijk niet alleen te maken met commando’s goed opvolgen, maar ook met zelf kunnen nadenken. De test geeft nooit een foute uitslag, want in principe zijn al deze oefeningen te trainen. Houdt u er alleen rekening mee dat het bij ene hond wat langer duurt dan bij de andere.

Wat is de makkelijkste hond?

Golden Retriever Ze vinden het heerlijk om met jou op de bank te zitten, maar zijn nog steeds actief genoeg om het gezin bij te houden. Golden Retrievers hebben een geweldig karakter en zijn gemakkelijk te trainen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als honden voor beginners.

Welk ras hond is het slimst?

Border Collie: de slimste hond – Over de nummer 1 positie is geen enkele twijfel. Ze zijn speciaal gefokt om zelfstandig beslissingen te nemen en hebben het vermogen probleemoplossend te handelen. De Border Collie is een hardwerkende, trouwe en hele intelligent hond.

Wat is de meest trouwe hond?

Afsluiting: Wat zijn volgens jou de meest trouwe honden? – We hebben in dit artikel 11 loyale hondenrassen besproken, en nog een paar specifieke hondjes die zich in de historie hebben bewezen als meest trouwe viervoeters. Heb je zelf ook een leuk verhaal van een trouwe hond? We horen het graag van je hieronder in de comments!.

Wat is de ideale gezinshond?

Golden Retriever en Labrador Retriever zijn populaire gezinshonden – De Golden Retriever en de Labrador Retriever staan bekend om hun zachtaardige en vriendelijke karakter. Deze honden zijn heel intelligent en bovendien ook zeer geduldig. Ze houden erg van spelen, wandelen en gezelschap.

Het zijn de gezinshonden bij uitstek. Maar blijf natuurlijk wel opletten met kinderen, zeker in het begin. Als de kinderen en de hond kennismaken is het voor beiden wennen. En het is vooral ook belangrijk dat je de kinderen leert hoe ze met een hond om moeten gaan.

Kinderen moeten leren wat een hond fijn vindt, maar vooral ook wat deze als niet prettig ervaart. .

Wat zijn de moeilijkste honden?

Welke hond bijt het meest?

Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers: deze hondenrassen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van bijtincidenten. Maar het zijn niet de enige veelbijters, blijkt uit een eerste inventarisatie van bijtincidenten. De herdershond, die geen zogenoemde hoog-risico hond is, wordt ook genoemd als belangrijke veroorzaker.

Welke honden leren het snelst?

Border Collie Hij kan in minder dan 5 seconden een nieuw kunstje leren en onthoudt deze voor 95% van de tijd: de Border Collie is de slimste hond van de wereld.

Welk merk is Lassie?

Lassie
Lassie
Alternatieve titel Lassie, de Schotse herdershond De trouwe Lassie ( België ) Jeff’s collie Timmy & Lassie
Genre Familie Avontuur Drama
Speelduur 26 minuten
Bedenker Eric Knight
Regie William Beaudine Jack Hively Hollingsworth Morse Lesley Selander Philip Ford Dick Moder John English , e.
Muziek Nathan Scott Raoul Kraushaar Alexander Courage
Land van oorsprong   Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Rudy E. Abel Dusty Bruce Bonita Granville Robert Maxwell Jack Wrather William Beaudine Jr. Robert Golden Sheldon Leonard Leon Fromkess
Uitzendingen
Start 12 september 1954 6 oktober 1962
Einde 24 maart 1973 9 maart 1980
Afleveringen 591
Seizoenen 19
Netwerk of omroep CBS NCRV
Website
( en ) IMDb-profiel
Portaal     Televisie

Lassie ( Schots – Engels of Iers-Engels voor meisje ) is de naam van de populaire televisieserie met in de hoofdrol de gelijknamige Schotse collie. De serie kwam oorspronkelijk uit de Verenigde Staten , waar men op 12 september 1954 met de eerste televisie-uitzending begon. Men baseerde de serie op het jeugdboek Lassie Come Home van de schrijver Eric Knight. Er zijn ook diverse films over de collie gemaakt.

Hoe noem je een hond die schapen drijft?

Hoeden en drijven van vee was het werk van de vele herdershondenrassen. Het verschil tussen hoeden en drijven zit ‘m vooral in de manier van werken van de hond. Over het algemeen kun je zeggen dat een Border Collie schapen drijft en een Herdershond schapen hoedt.

 1. Hoeden is het begeleiden van een schaapskudde bij het grazen en het verplaatsen;
 2. Bij het grazen moet de herder erop toezien dat de schapen niet op akkers en velden komen welke niet door de schapen begraasd mogen worden, maar dat ze alleen daar blijven waar dat toegestaan is;

Hiervoor wordt de herdershond ingezet om de grenzen te bewaken. De grenzen worden door de schaapherder aan de hond aangegeven, waarop de hond op de grenzen heen en weer loopt om te voorkomen dat de schapen daar over heen gaan. Zie het als een ‘ levend’ hekwerk.

 1. Tijdens het verplaatsen van de kudde loopt de schaapherder aan de kop van de kudde en de Herdershond, over het algemeen, aan de zijkant van de kudde mee om te voorkomen dat schapen b;
 2. in de moestuin van de buren komen, of de weg volledig door de schapen geblokkeerd wordt;
See also:  Wat Kost Een Stamboom Hond?

Bij het schapen drijven loopt de hond achter de kudde om te zorgen dat ze voorwaarts blijft lopen. Hierdoor kan een hond die drijft zelfstandig de schapen over een grote afstand ophalen en kun je de honden leren om de schapen over een bepaald parcours zelfstandig rond te sturen.

 • Door een sluiphouding aan te nemen en op een bepaalde positie te gaan staan ten opzichte van de schapen kunnen drijvers de schapen zelfstandig in beweging zetten in de gewenste richting;
 • Over het algemeen werken hoedende honden dichter bij de schapen dan de drijvende honden;

Dit is echter afhankelijk van de grote van de kudde en de impact die een hond op de kudde heeft. Er zijn echter ook hoedende honden die kunnen drijven en drijvende honden die kunnen hoeden. Tussen de hondenrassen die geschikt zijn om bij kuddes te werken, kan een groot verschil zitten in de manier van werken.

 1. Dit geldt ook voor honden die tot hetzelfde ras behoren;
 2. Ieder ras en iedere hond vraagt dan ook om een training die past bij de stijl van werken;
 3. Mensen die schapendrijven als hobby hebben, doen vaak het drijfwerk;

Vooral liefhebbers van Border Collies vinden dit een leuke manier van bezig zijn met hun honden. Maar ook veel andere herdershondenrassen beleven veel plezier aan het leren schapenhoeden/ – drijven.

Hoeveel beweging heeft een Schotse Collie nodig?

Beweging – Een volwassen exemplaar van dit ras heeft redelijk veel beweging nodig, al zal hij zich aanpassen wanneer u een dag geen tijd heeft om met hem een langere wandeling te maken. Ze houden erg veel van apporteren en balspelletjes, en presteren goed op het gebied van gehoorzaamheid, behendigheid en flyball.

Kan een Border Collie alleen thuis zijn?

Een border collie is niet geschikt om zoveel alleen te zijn zonder beweging. (Ik heb er zelf een) Die hebben ontzettend veel energie kan ik je vertellen. Als die van mij langer dan een uur alleen is, breekt hij de hut af. Dat is echt een harde werker.

Hoe duur is een Border Collie pup?

Wat kost een Border Collie? – Een Border collie met stamboom van een erkende fokker, kost tussen de € 800,- en € 1. 200,-. Naast de aanschafkosten, heb je kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. Bij een Border Collie moet je ook rekening houden met het risico op erfelijke aandoeningen.

Kan een Border Collie ook rustig zijn?

Opvoeden en Socialiseren – Bij een Border Collie is het van belang dat je heel vroeg met de juiste commando’s begint te oefenen. Een veel voorkomend probleem is dat een Border Collie obsessief gedrag kan gaan vertonen en de neiging heeft niet meer tot rust te komen.

 • Leer je hond dus op jonge leeftijd dat rust essentieel is;
 • Een Border Collie vindt het namelijk lastig zelf te bepalen wanneer het tijd is om te stoppen;
 • Geef je dit als baas niet aan, kan het later problemen veroorzaken;

Net als bij andere honden is het belangrijk de hond goed te socialiseren. Een Border Collie voert liever een opdracht uit van zijn baas dan dat hij speelt met andere honden. Je kunt ervoor kiezen om het spelen met andere honden op jonge leeftijd te stimuleren.

Hoe herken je een Border Collie?

De Border Collie staat bekend als een actieve en slimme, goed te trainen hond. Dit, samen met zijn handzame maat, maakt dat het ras erg populair is. Toch is een Border Collie lang niet voor iedereen een geschikte hond: zijn gevoelige aard in combinatie met zijn fanatieke werklust kan tot problemen leiden als de hond niet de juiste begeleiding krijgt.

 • De Border Collie heeft een sportieve, stabiele baas nodig die met hem wil werken en al enige ervaring heeft met honden;
 • Kies het juiste ras voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Border Collie het ras is dat u zoekt;

De Border Collie komt oorspronkelijk uit het grensgebied (de ‘border’) tussen Schotland en Noord-Engeland. De eerste honden die veel weg hebben van de Border Collie zoals wij die nu kennen, leefden al aan het eind van de negentiende eeuw. Het ras is oorspronkelijk gefokt voor het drijven van schapen, en ook nu nog is de Border Collie in de eerste plaats een echte werkhond.

 • Typerend voor de Border Collie is het met een laag gehouden kop staren naar het vee, eye genoemd;
 • Border Collies zijn actieve en zeer intelligente honden die veel beweging nodig hebben;
 • Het ras wordt ingedeeld bij rasgroep 1: ‘Herdershonden en veedrijvers’;

Border Collies worden gemiddeld twaalf tot veertien jaar oud. De Border Collie is een atletisch gebouwde hond met een korte of matig lange vacht. De meeste Border Collies zijn zwart met wit, maar er zijn ook andere kleuren mogelijk zoals wit met bruin of blauwgrijs, driekleurig of blue merle (zwarte vlekken op een grijsblauwe ondergrond).

 • Volgens de rasstandaard mag wit nooit de overheersende kleur zijn;
 • De oren kunnen rechtop staan of de punt kan omlaag vallen;
 • De staart wordt in rust laag gedragen en buigt aan het einde omhoog;
 • De gewenste schofthoogte (schouderhoogte) is bij reuen 53 centimeter, bij teven iets lager;

De volledige rasstandaard van de Border Collie kunt u vinden via de rasvereniging. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd. De rasstandaard voor de Border Collie is niet voor elk land gelijk.

 • De Border Collie is een enthousiaste, alerte hond;
 • Van nature heeft deze schapendrijver een sterke achtervolgingsdrift en een overvloed aan energie en uithoudingsvermogen;
 • Bovendien is hij bovengemiddeld intelligent;

Wanneer de Border Collie te weinig te doen heeft, kan dat leiden tot het ‘drijven’ of achtervolgen van andere huisdieren, voorbijgangers of zelfs auto’s. Border Collies die consequent opgevoed worden zijn over het algemeen vriendelijke honden die erg gehoorzaam zijn.

 • Ze zijn bovendien gevoelig voor de stemming van de eigenaar en snel onder de indruk van bestraffende woorden;
 • Veel Border Collies houden van aandacht en knuffels;
 • Ze hebben soms de neiging zich aan één persoon te hechten;

Border Collies zijn niet altijd even geschikt voor een gezin met kleine kinderen. De hond kan de neiging hebben hen te gaan drijven, zeker als hij deze aanleg niet kwijt kan in andere activiteiten. Border Collies hebben een eigenaar nodig die sportief en actief is en het leuk vindt om met de hond te werken en trainen.

Ze moeten hun energie lichamelijk, maar vooral ook geestelijk kwijt kunnen. De Border Collie is geen hond om alleen als huishond te houden, maar heeft het nodig om, samen met zijn eigenaar, te werken. Dat kan ook in de vorm van een hondensport.

Er komen relatief veel Border Collies voor die nerveus en angstig zijn en soms angstagressie vertonen. Verantwoord fokken, een degelijke socialisatie en een goede manier van opvoeden kunnen dit vaak voorkomen. Het is dan ook belangrijk om bij het aanschaffen van een pup een goede fokker uit te kiezen.

See also:  Waarom Kan Een Hond Niet Tegen Chocolade?

De vacht van een Border Collie heeft niet veel verzorging nodig. U moet hem wel regelmatig borstelen en vooral letten op de plekken waar het haar langer is, zoals bij de oren en oksels en aan de achterpoten en staart.

Kam dit uit zodat er geen klitten ontstaan. Controleer de oren en maak eventueel de oorschelp schoon met een wattenschijfje (bij voorkeur geen watje i. losse pluisjes) als dat nodig is maar ga niet met watjes of wattenstaafjes in het oor zelf en gebruik geen cleaner zonder te overleggen met uw dierenarts.

 1. Eventueel overtollig haar vóór de ingang van de gehoorgang kan kortgeknipt worden zodat er voldoende lucht bij het oor kan;
 2. Trek geen haren uit de gehoorgang want dat kan beschadiging en ontstekingen geven, zeker bij honden die al eerder oorontsteking hebben gehad;

Groeit er veel haar in het oor, vraag dan uw dierenarts om advies. Stinkende oren of veel schudden en krabben kunnen wijzen op een oorontsteking, ga dan naar de dierenarts. De Border Collie heeft veel energie en moet dan ook voldoende worden uitgelaten. Twee uur bewegen per dag is zeker nodig.

 • Het is daarbij erg belangrijk voor de Border Collie om een actieve taak in direct contact met zijn baas uit te kunnen voeren;
 • Alleen de dagelijkse wandelingen of balletjes gooien is niet genoeg;
 • Een Border Collie moet zijn hersenen kunnen gebruiken;

Training, speurspelletjes en allerlei oefeningen in huis houden de hond bezig en voorkomen dat hij zelf activiteiten gaat verzinnen. Krijgt hij niet genoeg activiteiten aangeboden, dan kan dit probleemgedrag uitlokken. De Border Collie is een hond die erg geschikt is voor hondensporten zoals flyball, behendigheid en doggydance.

Maar ook in gehoorzaamheidstrainingen kunt u met dit ras heel ver komen, zolang u het maar afwisselend genoeg houdt. Border Collies zijn gebóren om schapen te hoeden. U kunt bij verschillende organisaties in Nederland cursussen schapen drijven volgen met uw hond.

Een Border Collie mag niet te jong beginnen met trainen. De eerste oefeningen kunt u doen wanneer de hond tussen zeven maanden en een jaar oud is. Het is wel verstandig om uw hond al vroeg kennis te laten maken met schapen. Doe dit altijd met een professionele begeleider en zorg ervoor dat uw hond de basiscommando’s kent.

Border Collies moeten, net als alle honden, goed gesocialiseerd worden. Omdat het gevoelige honden zijn, bestaat de kans dat ze angstig gedrag gaan vertonen als ze niet op jonge leeftijd aan allerlei nieuwe dingen gewend zijn.

Daar moet al bij de fokker mee begonnen zijn, maar eenmaal thuis zult u dit zeker het eerste levensjaar moeten blijven volhouden. Bij de opvoeding is het belangrijk dat de hond leert om rustig te zijn. Border Collies hebben van zichzelf de neiging om door te gaan, u zult de pup soms tot rust moeten dwingen.

 1. Border Collies zijn gevoelig voor uw stem, te hard straffen of te lang doorgaan met straffen zorgt ervoor dat de hond angstig wordt;
 2. Leer uw Border Collie goed gedrag aan door dit direct te belonen;
 3. Ook het drijven en de achtervolgingsdrift van de Border Collie moet goed onder controle worden gehouden, leer uw pup van jongs af aan waar hij wel en juist niet achteraan mag rennen;

Soms hebben Border Collies het zo druk dat ze geen tijd nemen om te eten. Zorg er dan voor dat u een vast voerschema aanhoudt en de hond meer rust geeft. Bij gehoorzaamheidstraining is het belangrijk om de oefeningen voldoende af te wisselen. Vanwege de hoge intelligentie van de border vindt hij training al snel saai worden. Volgens recent onderzoek van Universiteit Utrecht zijn voor de Nederlandse populatie Border Collies de belangrijkste erfelijke aandoeningen:

 • Idiopathische epilepsie
 • MDR1 gen mutatie

Bij epilepsie is er sprake van aanvalsgewijze, spontane ontladingen van elektriciteit in de hersenen. Een epileptische aanval of toeval kan verschillende vormen hebben. Als het gehele lichaam betrokken is, verkrampen de spieren, het dier valt om en kan schokken, kwijlen en urine en ontlasting laten lopen. De hond is tijdens de aanval buiten bewustzijn en voelt en hoort dus niets.

 • Wees consequent in uw opvoeding en onthoud dat een slimme hond ook ongewenst gedrag heel snel kan aanleren! Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen;
 • Voor een aanval vertoont de hond vaak ander, onrustig gedrag, na afloop kan de hond gedesoriënteerd en ‘wiebelig’ zijn;

Er zijn ook plaatselijke vormen van epilepsie, waarbij bijvoorbeeld een spiergroep begint te trillen of trekken of waarbij een dier kortdurend vreemd gedrag vertoont, zoals happen naar onzichtbare vliegen of voor zich uit staren zonder dat men contact met hem kan maken.

 1. Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben, maar bij de idiopathische vorm van epilepsie is er geen onderliggende verwonding of ziekte aan te wijzen;
 2. Erfelijke vormen van epilepsie treden meestal voor het derde levensjaar op;

Bij oudere dieren is er meestal een niet-erfelijke oorzaak die later is ontstaan, zoals een hersentumor. Er zijn verschillende medicijnen die hierbij ingezet kunnen worden om de aanvallen onder controle te houden, met wisselend succes. Een MDR1 gen mutatie is een afwijking in het MDR1 gen, dat normaal gesproken codeert voor een eiwit dat onbekende stoffen de hersenen uit transporteert.

Als dit eiwit ontbreekt, kunnen bepaalde geneesmiddelen zich ophopen in de hersenen. Dit geeft onder andere zenuwverschijnselen, kwijlen, braken en kan tot coma leiden. Ook is er meer risico op bijwerkingen van deze geneesmiddelen.

Ivermectine, een ontwormingsmiddel, is een bekend voorbeeld van een geneesmiddel dat zich kan op hopen in de hersenen van de hond met een MDR1 mutatie. Maar ook andere ontwormingsmiddelen en geneesmiddelen zoals bepaalde verdovingsmiddelen en pijnstillers kunnen een risico vormen. Behalve deze aandoeningen zijn er volgens het onderzoek naar de Border Collie nog andere erfelijke aandoeningen die bij het ras van belang kunnen zijn, namelijk:

 • Selectieve cobalamine malabsorptie (Imerslund-Gräsbeck syndrome, IGS)
 • Canine cyclische neutropenie (Grey Collie syndrome)
 • Congenitale doofheid
 • Collie eye anomaly (CEA)
 • Primaire lens luxatie
 • Progressieve retina atrofie (PRA)

Selectieve cobalamine malabsorptie (Imerslund-Gräsbeck syndrome, IGS) is een aandoening waarbij de opname van cobalamine verstoord is. Cobalamine is vitamine B12 en speelt een rol bij onder andere de aanmaak van bloedcellen en de aanmaak van myeline in het zenuwstelsel. Om vitamine B12 uit de voeding op te nemen is een speciale stof nodig, intrinsic factor genoemd, die in het lichaam wordt gemaakt.

Er is een genetische test beschikbaar waarmee bepaald kan worden of een hond de mutatie heeft en dus overgevoelig is. Deze stof bindt zich aan de cobalamine en maakt het mogelijk dat de stof in de darmen wordt opgenomen in het bloed.

Bij verstoring van die opname ontstaat er een tekort aan vitamine B12 in het lichaam. Symptomen ontstaan op jonge leeftijd en bestaan uit slecht groeien, weinig eetlust, bloedarmoede, zwakte, diarree, moeite met slikken, ontstoken tong en als er niet behandeld wordt op den duur ook zenuwverschijnselen die niet meer herstellen.

De aandoening wordt behandeld met vitamine B12 injecties. Er is een genetische test om de aandoening op te sporen. Canine cyclische neutropenie (Grey Collie syndrome) is een aandoening waarbij het aantal neutrofielen, witte bloedcellen die betrokken zijn bij de afweer, sterk schommelt.

See also:  Hoe Oud Is Een Hond Van 10 Jaar In Mensenjaren?

Ongeveer elke 12 dagen wordt het aantal erg laag, waardoor de hond vatbaar is voor infecties, koorts krijgt en slecht eet. De aandoening komt voor bij grijze collies. De ziekte erft recessief over, er is een genetische test beschikbaar. Congenitale doofheid is aangeboren doofheid die veroorzaakt kan worden door afwijkingen van het oor, de zenuwen of van de hersenen en vaak samenhangt met een bepaalde vachtkleur of aftekening.

 1. Bij de Border Collie kan aangeboren doofheid samenhangen met blauwe ogen of met merle (‘tijger’) kleuring;
 2. Collie eye anomaly (CEA) is een ontwikkelingsstoornis van het oog;
 3. Bij een milde vorm hoeft dit geen klachten te geven, in ernstigere gevallen kan dit het zicht beperken of in enkele gevallen tot blindheid leiden;

Er is een genetische test ontwikkeld. Door middel van oogonderzoek kan bij pups van 6 of 7 weken oud gekeken worden of en in welke mate de aandoening voorkomt. Dit is niet altijd even eenvoudig, bij merle honden is het minder makkelijk te zien. Een primaire lens luxatie is een verplaatsing (luxatie) van de ooglens door het kapotgaan van de ophangbandjes.

 • De lens kan bij luxatie de passage of de afvoer van het kamerwater in de oogbol blokkeren, met glaucoom (verhoogde oogdruk) tot gevolg;
 • Glaucoom kan leiden tot het verloren gaan van het oog;
 • Lensluxatie dient daarom als een spoedgeval te worden beschouwd;

Progressieve retina atrofie (PRA) is een oogaandoening waarbij de het netvlies (de retina) steeds verder wordt aangetast. Het netvlies bevat staafjes en kegeltjes die het gezichtsvermogen bepalen. In het geval van progressieve retina atrofie worden eerst de staafjes aangetast, wat als gevolg heeft dat de hond slechter ziet in schemerlicht. Overige aandoeningen:

 • Distichiasis
 • Cataract
 • Heupdysplasie

Andere oogaandoeningen die wel eens voorkomen zijn distichiasis en cataract. Bij distichiasis staan er extra haartjes op de ooglidrand die het oog kunnen irriteren. Cataract of grijze staar is een aandoening waarbij de ooglens troebel wordt. Ook heupdysplasie (HD) komt wel eens voor. Hierbij passen de heupkom en de heupkop niet goed in elkaar.

 • In een later stadium worden ook de kegeltjes aangetast waardoor uiteindelijk volledige blindheid ontstaat;
 • Dit veroorzaakt schade in het gewricht;
 • De aandoening heeft een erfelijke basis en wordt beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals te snel groeien of overbelasting door verkeerd of te veel bewegen of overgewicht;

Jonge dieren met heupdysplasie vertonen een afwijkende gang, plotselinge pijnlijkheid in de achterpoten en heup en verminderde activiteit vanwege de pijn. Vaak zijn de achterpoten en heupen minder sterk bespierd. Oudere dieren vertonen verschijnselen die passen bij artrose (gewrichtsslijtage), zoals startkreupelheid, moeilijk opstaan en pijnlijkheid na zware inspanning.

 • Om gewrichtsklachten te voorkomen is een goede voeding en verantwoord bewegen belangrijk;
 • De rasvereniging verplicht fokkers om de ouderdieren te laten testen op heupdysplasie en op oogafwijkingen waaronder cataract, PRA, Collie Eye Anomalie en distichiasis;

In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen. Meer uitleg over het onderzoek door Universiteit Utrecht naar erfelijke aandoeningen bij rashonden in Nederland vindt u op www.

rashondengids. nl. Border Collies zijn vanwege hun enorme energie, snelle leervermogen en gevoelige aard minder geschikt voor mensen die geen ervaring hebben met honden. Er is veel energie en tijd nodig om dagelijks met de Border Collie te werken, de hond is niet geschikt om alleen maar gezelschapshond te zijn.

Zorg ervoor dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasvereniging. Lees voor u een hond aanschaft het Praktisch document ‘ De aanschaf van een hond ‘. Let goed op als u een Border Collie pup wilt aanschaffen. Pups die via de rasvereniging worden aangeboden, zijn in elk geval gefokt volgens het fokreglement van de vereniging.

Dat betekent dat de ouders zijn getest op een aantal erfelijke aandoeningen. Ook worden welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een minimale en maximale leeftijd waarop de teef gedekt mag worden en een maximaal aantal nesten per teef.

Koopt u elders een pup, dan zult u zelf moeten vragen of er bij de ouders tests op erfelijke aandoeningen zijn gedaan en de uitslagen moeten bekijken. Daarmee maakt u de kans dat u een pup koopt met een erfelijke aandoening zo klein mogelijk. Van ouderdieren met stamboom kunt u de uitslagen van oogonderzoek en heupdysplasie-onderzoek ook nagaan op de website van de Raad van Beheer.

Van pups met een FCI-stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan. Koop geen ‘goedkope’ pups via internet of handelaars die allerlei rassen verkopen of veel nesten tegelijk hebben.

Deze zijn vaak niet goed gesocialiseerd, de ouderdieren zijn lang niet altijd getest op erfelijke aandoeningen en u loopt daardoor het risico dat u op termijn alsnog veel geld kwijt bent aan medische kosten of gedragstherapie. Gebruik de puppy-checklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt.

 • Zoekt u een volwassen Border Collie, dan kan de rasvereniging bemiddelen bij herplaatsing;
 • U kunt ook bij een asiel terecht;
 • Het chippen en registreren van honden is verplicht;
 • Pups moeten geregistreerd zijn op naam van de fokker;

Honden uit het buitenland moeten geregistreerd zijn op naam van de importeur. Honden die herplaatst worden moeten geregistreerd zijn op naam van de vorige eigenaar. Vraag altijd om een registratiebewijs. Elke hond die na 1 november 2021 geboren of geïmporteerd is of van eigenaar wisselt moet bovendien een EU-dierenpaspoort hebben.

Krijgt u een hond aangeboden die niet gechipt is, niet geregistreerd is op naam van de verkoper of geen EU-dierenpaspoort heeft, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet. Koop de hond niet, want dan bent u zelf ook in overtreding! U bent verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten via één van de aangewezen portalen.

Houd de registratie steeds up-to-date. Meer informatie vindt u op www. chipjedier. nl. Lees daar ook hoe u de registratie moet regelen als u zelf een pup wilt importeren. Een Border Collie pup met FCI-stamboom kost gemiddeld tussen 900 en 1200 euro. Daarnaast bent u geld kwijt voor benodigdheden zoals een mand, riem, etensbakken en borstels.

Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type voer u kiest, maar reken op zo’n 30 euro per maand. De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aan de kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport.

Houd rekening met terugkerende dierenartskosten zoals entingen, ontworming en behandeling tegen vlooien. Denk daarnaast aan eventuele castratiekosten. Deze zijn mede afhankelijk van het gewicht van uw hond en zijn voor teven hoger dan voor reuen. Informeer vooraf naar dergelijke kosten bij uw dierenarts.

 • Border Collies staan bekend als zeer intelligente honden, maar realiseer u dat dit ook een nadeel kan zijn. Verdiep u voor u een Border Collie aanschaft in de manier waarop honden leren, zodat uw hond u niet te slim af is!
 • Bij het fokken mag nooit een blue merle hond met een andere blue merle hond gekruist worden; de nakomelingen kunnen dan namelijk blind, doof of steriel zijn.