Welke Hond Past Bij Autisme?

Welke Hond Past Bij Autisme

Welke honden zijn geschikt? – Vooral de Golden Retriever en de Labrador Retriever (of kruisingen hiervan) zijn geschikt om in te zetten als autismegeleidehond. Deze honden hebben een zachtaardig en betrouwbaar karakter. Kinderen met autisme kunnen soms druk zijn en wat ruw met de hond spelen, het is belangrijk dat de hond hiermee om kan gaan.

Welke hond is geschikt als therapiehond?

Is de training leuk voor de honden? De honden van KNGF Geleidehonden worden nooit met dwang getraind. De training van onze geleidehonden in opleiding gebeurt op basis van het belonen van positief gedrag. Zo krijgt de hond plezier in de training en werken ze graag voor hun baas.

Daarnaast krijgen ze bij ons iedere dag volop tijd en ruimte om lekker te rennen, spelen en snuffelen. Hoe lang duurt de gemiddelde opleiding van een hulphond? Dit verschilt voor de verschillende carrieres van onze hulphonden.

De opleiding van een blindengeleidehond duurt 6-8 maanden, voor een buddyhond autisme en ptss ongeveer 2 maanden en voor een buddyhond ongeveer een maand. Wat kost de opleiding van een hulphond? Deze zijn verschillend per carriere, maar de gemiddelde kosten voor de opleiding van een professioneel opgeleide hond zijn €40.

000. Deze kosten hebben betrekking op de hele loopbaan van de hond: vanaf geboorte tot en met pensioen. Ook de begeleiding van cliënten en nazorg vallen hieronder. Op deze pagina zie je hoe deze kosten opgebouwd zijn.

Met welke hondenrassen werkt KNGF Geleidehonden en waarom? Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring weten we dat labrador retrievers , golden retrievers , Duitse herders en kruisingen van deze rassen het meest geschikt zijn om op te leiden als geleidehond.

 1. Deze honden werken graag voor een baas en zijn daarnaast groot genoeg om hun baas comfortabel te begeleiden;
 2. Bekijk de pagina’s onze hulphonden en waarom kiezen we voor deze rassen voor meer informatie over de honden van KNGF Geleidehonden;

Wat is een hulphond? Hulphonden zijn professioneel opgeleide honden die mensen met een beperking helpen bij meer vrijheid en een zelfstandiger leven. Bijvoorbeeld mensen met een visuele of lichamelijke beperking, een chronische ziekte of een stoornis. Ook kunnen ze fungeren als een maatje voor jongeren en volwassenen.

Er zijn verschillende soorten geleidehonden of hulphond. Lees hier meer over op de pagina wat is een hulphond. Hoe herken ik een hulphond die aan het werk is? Een hulphond die aan het werk is, kun je herkennen aan een hesje of tuig.

Het tuig bestaat uit een harnas en een beugel en is vaak voorzien van de tekst ‘niet aaien’ of ‘niet afleiden’ en het logo van de geleidehondenschool. Ook hulphonden in opleiding dragen een dekje om de hond alvast te laten wennen aan zijn uniform en zodat hij herkenbaar is en er ook geoefend kan worden in winkel, horeca, openbaar vervoer en openbare gebouwen.

Lees hier 7 tips voor het omgaan met een hulphond. Mag ik een hulphond aaien? Een hulphond mag je nooit aaien als hij aan het werk is. Hierdoor raakt hij afgeleid en kan hij zijn baas minder goed helpen. Dit kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden.

Uit een onderzoek blijkt dat twee derde van de geleidehonden wordt afgeleid bij het uitvoeren van zijn taak. Maar maak je geen zorgen! Tijdens zijn werk krijgt de hond voldoende knuffels van zijn baas en als hij vrij is, kan hij heerlijk gewoon hond zijn en ravotten met andere honden.

Wat doet een hulphond bij autisme?

Wat zijn de taken? – ​ Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Iedere autisme hulphond heeft een andere taak. Iedere persoon met ASS is immers ook anders. Zo zijn er autisme hulphonden die de persoon kalmeert bij angst, druk geeft op het lichaam en voor afleiding zorgt.

De belangrijkste taak is dat de autisme hulphond een gevoel van veiligheid geeft, op straat, thuis, op het werk of op school. Een  hulphond is maatwerk. Hetgeen de hond aangeleerd zal worden zal helemaal naar wens van het baasje zijn, deze wensen bespreekt u tijdens het intakegesprek samen met de coach.

​ Wat alle  hulphonden  van Kibō gemeen hebben, is dat de hond getraind wordt om afwijkend lichaamsgeur te detecteren, namelijk de geur van spanning en angst. De hond zal na het detecteren van deze geur een melding geven, deze melding zal de spanning doorbreken en zorgen voor een plezierige afleiding.

 1. ​ Het uiteindelijke doel is het reduceren van spanning en (faal)angsten, het vergroten van het zelfvertrouwen, zelfstandigheid en uiteindelijk de zelfredzaamheid;
 2. Een Autisme hulphond is maatwerk;
 3. U leert onder deskundige begeleiding om uw eigen autisme hulphond te trainen, de hond leert spanning en blokkades te signaleren;

Vervolgens leert u samen met een vaste coach, hoe u middels een signaleringsplan kunt reageren en uiteindelijk om kunt gaan met deze voor u moeilijke situatie.

Hoe uit autisme zich bij vrouwen?

Bij vrouwen zijn de problemen meer naar binnen gericht (internaliserend). De problemen waar zij door hun autisme tegenaan lopen richten zich meer naar binnen toe, waardoor vaker problemen ontstaan als angst en depressie. Daarnaast passen vrouwen zich vaker aan en gedragen zich zoals van hen verwacht wordt.

Kan een hond ook autistisch zijn?

Duur 07:11 Gepubliceerd op 14 maart 2016 De ziektes ADHD, Autisme, Post traumatische stress stoornis (PTSS) en ook dementie komen bij honden vrij veel voor. Veel baasjes weten dat alleen niet en herkennen de symptomen niet. Dat is jammer, want in sommige gevallen is er medicatie of training waardoor het dier er echt op vooruit gaat.

Hoe kom je aan een therapiehond?

Definitief akkoord – Dit is het moment waarop u een aanvraag kunt gaan doen bij instanties zoals de gemeente (WMO), fondsen of uw werkgever. Het is ook mogelijk een crowdfundingsactie via ons te starten. De hulphond Wij zullen samen met u opzoek gaan naar een hond die geschikt is voor de opleiding en aan uw persoonlijke wensen voldoet.

See also:  Waarom Blaft Mijn Hond Ineens?

Wanneer er een geschikte hond gevonden lijkt te zijn zal er een gedragstest plaatsvinden. Indien gewenst mag u hierbij aanwezig zijn. Iedere hond die bij Kibō Medical Detecton Dogs in opleiding gaat moet slagen voor zowel de gedragstest als voor de medische keuring.

Tijdens de medische keuring zal de potentiele hulphond geröntgend en klinisch gekeurd worden. Het is van belang dat de hond medisch volledig goed gekeurd word omdat deze een intensieve taak op zich zal gaan nemen. ​ Het opleidingstraject Voordat de opleiding start zal de hond eerst op proef geplaatst worden.

Wanneer de hond de proefplaatsing heeft doorstaan zal de opleiding starten. Vanaf dit moment is uw hond officieel een hulphond in opleiding. Jullie krijgen als team een identificatiepasje en de hond krijgt een hulphonden dekje.

Certificering Het opleidingstraject sluiten u en uw hulphond af met een examen. Om de kwaliteit van onze hulphonden te kunnen blijven waarborgen is het hulphonden certificaat één jaar geldig. Ieder opvolgend jaar worden u en uw hulphond uitgenodigd voor een jaarlijkse certificering.

Hoe duur is een psychiatrische hulphond?

Vergoeding – Het trainen van de honden kost geld. Veel geld. Een gemiddelde hulphond kost tussen de € 25. 000 en € 40. 000. Dat geld heeft natuurlijk bijna niemand op de plank liggen en dus zoeken mensen naar manieren om een vergoeding te krijgen voor de hond.

 1. Gaan mensen op zoek naar een vergoeding, dan blijkt dat zorgverzekeraars vergoeden op basis van de aard van de aandoening(en);
 2. De voorwaarde die zorgverzekeraars stellen is dat er sprake moet zijn van een lichamelijke functiebeperking, zoals een visuele beperking of een ernstige lichamelijke beperking;

Daarmee vallen mensen die een hulphond nodig hebben op grond van psychiatrische aandoeningen, PTSS, ASS of een verstandelijke beperking buiten de boot. De reden is dat verzekeraars pas tot vergoeding overgaan als er een wetenschappelijke onderbouwing is voor de functionaliteit van de hond.

 • Omdat de effectiviteit van nieuwere soorten hulphonden (zoals die voor mensen met PTSS) nog niet voldoende wetenschappelijk is onderzocht, worden de kosten niet door zorgverzekeraars vergoed;
 • Logisch dat mensen dan aankloppen bij de Wmo;

De Wmo is er om het voor mensen mogelijk te maken om te participeren en om zelfredzaam te zijn. Maar iemand met bijvoorbeeld PTSS of ASS gebruikt een hond niet voor dat doel, zegt de rechter nu. Het doel van een hond is hier gedragsregulatie. De hond zorgt er bijvoorbeeld voor dat de cliënt op tijd wordt wakker gemaakt vanwege een nachtmerrie of een dreigende epileptische aanval.

Hoe duur is een hulphond voor autisme?

16-09-2017   •   leestijd 2 minuten   •   Voor kinderen met autisme kan een hulphond van levensbelang zijn. Ze zorgen ervoor dat het kind socialer en zelfstandiger wordt waardoor het hele gezin beter kan functioneren. Toch krijgen veel kinderen deze peperdure honden niet vergoed. Trainingshonden Honden met een zorg-, signaal-, of begeleidende functie krijgen verschillende benamingen.

Deze honden worden over het algemeen assistentiehonden genoemd. De autismegeleidehondis getraind om kinderen en volwassenen met autisme te begeleiden en therapeutisch te ondersteunen. Maar ook andere kinderen én volwassen met PTSS, epilepsie of andere stoornis zijn gebaat bij een speciaal opgeleide hond.

Wetenschappelijk onderzoek Er wordt internationaal weinig onderzoek gedaan naar dit onderwerp, maar Prof. Dr. Marie Jose Enders is een autoriteit op dit gebied. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van een autismegeleidehond de kwaliteit van leven van kind en gezin positief beïnvloedt.

Een hond biedt veiligheid, mobiliteit en ontspanning. Soorten trainingen en opleidingsscholen Een professioneel getrainde hond kost al snel rond de 20. 000 euro. KNGF geleidenhonden vergoedt de hulphonden volledig.

Vorig jaar kregen ze bijna 70 aanvragen binnen. Maar liefst 68% wordt om verschillende redenen afgewezen. De overige 12 moeten een jaar wachten voor ze een hond krijgen toegewezen. Ook landelijke initiatieven zoals Hulpenhonden voor Autisme , de Click , en stichting BulterMekke krijgen honderden aanvragen per jaar binnen, waarvan het merendeel, om verschillende redenen, niet worden toegekend.

 1. De organisaties trainen ongeveer 24 honden per jaar;
 2. De kosten voor deze trainingen en de hond moeten de aanvragers zelf betalen;
 3. Als je geen of een gedeeltelijke vergoeding voor de training met je hulphond krijgt dat kun je terecht bij bijvoorbeeld St;

Hond kan de was doen , die zorgt dan voor financiële ondersteuning. In heel Nederland staan ondertussen honderden mensen op een wachtlijst voor een professioneel getrainde hond. Professor dr. Marie Jose Enders waarschuwt voor wildgroei. “Er zijn te veel dierentherapeuten die zeggen dat een dier goed voor een kind is en daar veel geld aan verdienen.

” Keurmerken Een geaccrediteerde school heeft een internationaal keurmerk van de  ADEu / ADI. Zij screenen hulphondenscholen op geschiktheid, zowel organisatorisch als inhoudelijk. Bij deze scholen zijn de kwaliteit en continuïteit gewaarborgd.

Op dit moment is er geen Nederlands keurmerk voor hulphondenorganisaties. Vergoeding door zorgverzekeraar of gemeente? Zorgverzekeraars vergoeden alleen ADL-honden, signaalhonden en blindengeleidehonden. Wordt de assistentiehond niet vanuit de ZVW vergoed, dan kun je aanspraak maken op de maatwerkvoorziening.

 1. Of er dan een verstrekking komt is afhankelijk van de gemeentelijke verordeningen en ter beoordeling van de gemeente;
 2. Kamervragen Omdat er toch nog veel onduidelijkheid is over wanneer een assistentiehond wel of niet vergoed wordt, heeft Vera Bergkamp (D66) Kamervragen gesteld;

Autismegeleidehonden worden niet vergoed door de Zorgverzekeraar maar de minister heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de effectiviteit van epilepsie- en PTSS-honden..

Wat kost een autismegeleidehond?

De kosten – Een geleidehond van KNGF Geleidehonden kost jou niets. De opvoeding, scholing en alle bijkomende kosten van een blindengeleidehond en een assistentiehond worden door KNGF Geleidehonden en zorgverzekeraars vergoed. De opleidingskosten voor buddyhonden neemt KNGF Geleidehonden volledig voor haar rekening.

See also:  Welke Effileerschaar Hond?

Wie heeft recht op een hulphond?

Wat is een hulphond, assistentiehond of geleidehond? – Hulphonden zijn professioneel opgeleide honden die mensen met een beperking helpen bij meer vrijheid en een zelfstandiger leven. Bijvoorbeeld mensen met een visuele of lichamelijke beperking, een chronische ziekte of een stoornis.

Waar kan een autist niet tegen?

Taalontwikkeling en taalgebruik – De taalontwikkeling en de manier van communiceren verlopen vaak afwijkend. Belangrijke kenmerken van autisme op het gebied van communicatie zijn:

 • Vertragingen of verstoringen in de ontwikkeling van gesproken taal
 • Moeite hebben met het gaande houden van gesprekken
 • Vooral praten tegen iemand, in plaats van met iemand. Bijvoorbeeld veel praten over eigen interesses zonder na te gaan of de ander ook daarin geïnteresseerd is
 • Eigenaardigheden in het taalgebruik, zoals het regelmatig herhalen van bepaalde woorden, opvallende klemtonen of juist eentonig praten
 • Voornaamwoorden – zoals ‘jij’ en ‘ik’ – worden soms omgekeerd gebruikt

Hoe toont een autist liefde?

Geven en nemen – “In een relatie is het geven en nemen”, zegt Oscar, “maar als je met iemand met autisme bent, is het vooral geven. Je krijgt nooit hetzelfde terug als van iemand die geen autisme heeft. Mensen met autisme vinden intiem contact vaak lastig.

Een knuffel kan dan al een romantisch gebaar zijn. En ik heb bijvoorbeeld veel moeite met het huishouden. Op Valentijnsdag heb ik daarom samen met mijn begeleider het huis schoongemaakt. Dat is voor mijn vriend een geschenk dat extra veel betekent, omdat hij weet dat ik dat moeilijk vind.

” Als tip voor mensen die een relatie hebben met iemand met autisme zegt Kreijne: “Zorg dat je begrijpt hoe het werkt daarboven en maak dingen concreet. En, ook heel belangrijk: zeg wat je doet en doe wat je zegt. Houd je dus aan je afspraken, voor mensen met autisme is het heel belangrijk dat ze weten waar ze aan toe zijn.

Wat kan een autist niet?

Hoe herken ik autisme? – Bij autisme kenmerken draait het om het gedrag, niet om uiterlijke kenmerken. Dit in tegenstelling wat veel mensen denken. Kenmerken van autisme of autisme symptomen bij mannen en vrouwen zijn bij iedereen met autisme verschillend.

 1. Dat hangt van het moment en de situatie af;
 2. Daardoor kan de reactie van mensen met autisme op eenzelfde situatie totaal anders zijn;
 3. Toch zijn die autisme symptomen in 3 deelgebieden op te splitsen die bij iedere vorm van autisme aanwezig zijn;

Kenmerken van autisme of autisme symptomen zijn: 1. Problemen in de sociale interactie (contactstoornis)

 • Moeite met sociaal of persoonlijk contact. Bijvoorbeeld moeilijk vriendschappen kunnen sluiten en onderhouden. De manier van contact maken met anderen is opvallend anders.
 • Moeite om te begrijpen wat een ander van jou verwacht.
 • Het niet goed kunnen aanvoelen van andere mensen.
 • Weinig aandacht voor de ander. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in praten tegen iemand, in plaats van met iemand. Is de ander wel geïnteresseerd in wat ik te vertellen heb? is een vraag die iemand met autisme zich niet zal stellen,  
 • Geen oogcontact maken, dus langs iemand heen kijken.
 • Niet goed in staat zijn om met anderen plezier, bezigheden of prestaties te delen.

Andere eigenschappen van autisme staan hieronder genoemd. Problemen in de communicatie

 • Vertraagde taalontwikkeling. Bijvoorbeeld niet praten tot het derde levensjaar.
 • Het taalbegrip schiet tekort. Zo wordt taal altijd letterlijk genomen, een sarcastische opmerking wordt niet herkend. Dubbele betekenissen of (woord)grapjes worden niet begrepen.
 • Eigenaardigheden in taalgebruik. Bijvoorbeeld te luid praten, eentonig praten, letterlijk herhalen van woorden (echolalie), zelf woorden maken (neologismen).
 • Grote moeite hebben in het gaande houden van gesprekken.

3. Ander (afwijkend) gedrag en beperkte interesses/belangstelling

 • Vasthouden aan eigen gewoonten en routines. Afwijken daarvan zorgt voor gedragsproblemen, zoals een paniekaanval of een woede uitbarsting.
 • Overgevoeligheid of juist helemaal niet gevoelig voor pijn, warmte en kou en geluiden.
 • Afwijkende motoriek. Houterig bewegen, veel met de handen zwaaien (praten met de handen).
 • Overmatige gerichtheid op een onderwerp en weinig tot geen belangstelling hebben voor andere onderwerpen.

De kenmerken van autisme zijn breed en divers. Omdat deze kenmerken van autisme in verschillende gradaties aanwezig kunnen zijn en ook op verschillende manieren ‘tot uiting’ kunnen komen maakt dat deze stoornis lastig te omschrijven is. Herken je de autisme kenmerken bij jezelf of je kind? Trek zelf geen conclusies, maar ga naar je huisarts.

Hoe herken je autisme bij een hond?

Autisme bij honden – Bij honden komt wel eens een vorm van autisme voor. Dit is een stoornis die minder vaak voorkomt dan bij mensen. Ook hierin speelt de selectie van moeder natuur een rol. Een hond met autisme kenmerkt zich door het achterwege blijven van gezichtsuitdrukkingen.

Hoe herken je een autistische hond?

Hond is van slag door kleine veranderingen – Wat Vinke regelmatig in haar praktijk ziet, zijn honden met de kenmerken van autisme. ‘Bewijzen kunnen we het niet, we zitten nu op het niveau ‘het lijkt er sterk op’. ‘ De symptomen komen overeen met die van autismespectrumstoornissen bij mensen.

 1. De dieren gaan geen sociaal contact aan en maken geen oogcontact;
 2. ‘Bij deze honden hebben we uitgesloten dat het angst is;
 3. Het interesseert ze gewoon niet;
 4. Moeilijk voor de eigenaar;
 5. Die wilde een hond om de warme band, nu heeft hij er een die in een bubbel zit;

‘ Een eigenaar vertelde Vinke over zijn hond die niet tegen verandering kon. ‘Verschoof hij een lamp in de woonkamer, dan was zijn huisdier weken van het padje. ‘ Er was ook een hondje dat het liefst altijd hetzelfde rondje om de kerk liep. Zijn baasje wilde hem soms een plezier doen, door hem mee naar het strand te nemen.

 1. Spanning, slapeloosheid en een herstel van weken waren het gevolg;
 2. This content is imported from;
 3. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site;
See also:  Wanneer Rabies Vaccinatie Hond?

Zodra Vinke bij zulke honden voorzichtig de stoornis autisme noemt, zijn veel baasjes opgelucht. Ze weten wat er aan de hand is en wat ze te doen staat: rust, structuur en regelmaat bieden. Vinke: ‘Ze nemen hun lieve, kleine autist zoals-ie is.

Kan een hond gek zijn?

WELKE HOND PAST BIJ MIJ? #11

Iedereen wordt wel eens gek van zijn hond, maar wist je dat veel honden ook regelmatig gek worden van ons? Zo zijn er dingen die wij heel normaal vinden, maar die honden toch echt prettiger vinden als je ze voortaan laat.

Wat kan een psychosociale hulphond?

Een psychosociale hulphond biedt ondersteuning bij de persoonlijke ontwikkeling. Een maatje dat steun geeft op vlakken waar spanning, onzekerheid en angst ervaren worden. Dit ervaren ook mensen die een hond aan hun zijde hebben die hiervoor geen speciale opleiding heeft gevolgd.

Maar om de status van hulphond te mogen dragen zijn randvoorwaarden verplicht. Zo moet een hulphond zich ontspannen kunnen gedragen in allerlei situaties, in het verkeer, in het openbaar vervoer, op plekken waar veel mensen samen komen.

Ze moeten de verleiding van versnaperingen in bijvoorbeeld een supermarkt kunnen weerstaan en zich hierdoor zelfs niet af laten leiden wanneer je hieraan voorbij loopt. Een hulphond behoort zich sociaal te gedragen naar mens en dier en geen tekenen te vertonen van angst of agressie.

Dit alles om zijn begeleider goed bij te staan en het contact en de verbinding in stand te houden. Als een hond de opleiding met goed gevolg heeft afgerond dan biedt dit de mogelijkheid om op openbare plekken te komen waar huishonden niet zijn toegestaan.

De hond heeft geleerd op een rustige ontspannen manier dicht bij zijn geleider te blijven en ze blijven nauw in contact met elkaar. De hond laat zich niet afleiden zodat de begeleider zich constant in contact voelt met zijn hond. Wanneer de begeleider ergens gaat zitten dan zal de hond rustig en uit eigen beweging gaan liggen.

 • Hierbij is meestal ook lichamelijk contact wat de begeleider vertrouwen en veiligheid biedt;
 • De honden zijn getraind om het contact te laten toenemen wanneer de spanning bij de begeleider oploopt, bijvoorbeeld door op de voeten te gaan liggen, maar ook door de voorpoten op schoot te leggen;

Specifieke doelen kunnen per traject van elkaar verschillen. De begeleiders worden tijdens de opleiding getraind en leren hun hond aansturen vanuit onbewuste gedrag, hier is veel oefening voor nodig. Je onderbewuste een gerichte taak bieden is enorm helpend om een paniekaanval en dissociatie tegen te gaan.

 1. Mocht een begeleider toch in een angstmoment vervallen dan kan de hond hem of haar spoedig en zelfstandig naar een andere ruimte begeleiden om hen uit de situatie te halen;
 2. Een psychosociale hulphond biedt steun op allerlei vlakken; weer het huis uit durven gaan, een gezond dag- en nachtritme te ontwikkelen, verantwoordelijkheid nemen en een nuttige dagbesteding waarbij de begeleider letterlijk gestimuleerd wordt om in beweging te komen;

Diverse onderzoeken tonen aan dat dit alles bijdraagt aan de aanmaak van hormonen die depressie tegengaan, angst verminderen, een groter gevoel van geluk ervaren en veiligheid bieden. Ook in de nacht of na een nachtmerrie kan een hond helpende ondersteuning bieden..

Wat kost de opleiding van een hulphond?

Module 8 – Communicatie (2 dagen) Waarin we uitleg geven over diverse gesprekstechnieken. De DO’s en de DONT’s per doelgroep. Op welke doelgroep ga jij je richten, hoe begin je een eigen bedrijf, wat zijn jouw ondernemerskwaliteiten, hoe bereik je klanten? We sluiten deze module af met een afrondende coaching. ” — Cursist Odette Naast de 8 modules (16 opleidingsdagen) bestaat de studiebelasting uit:

 • Lezen van ons boek DogsWork therapiehondbegeleider en bezoekvrijwililger
 • Huiswerkopdrachten (gemiddeld 4 uur per module)
 • 6 maal stage als bezoekvrijwilliger plus een verslag hiervan
 • 6 maal stage als therapiehondbegeleider plus een eindverslag
 • 1 dag keuren bezoekdier (verscheidene data)
 • 1 dag examen schriftelijk en praktijk + een individueel eindgesprek in september 2021

De opleiding kost € 2950,- (er komen geen BTW of verborgen kosten bovenop) en kan in meerdere termijnen betaald worden. De opleiding is inclusief:

 • DogsWork therapiehondbegeleider boek, werkboek, bezoekvrijwilligerboek en lesmateriaal
 • Lunch, drinken, koffie, thee en versnaperingen
 • Huiswerkopdrachten
 • Keuring van je hond als bezoekdier
 • Examen
 • Certificaat en/of diploma
 • Na het behalen van je diploma krijg je toegang tot onze besloten Facebook werkgroep waar we elkaar inspireren, ervaringen delen, ondersteuning bieden en regelmatig nieuwe clienten aanbieden.

Groep 21 start 14 oktober 2022. Deze groep is inmiddels helaas al volgeboekt. Wegens annulering 1 plekje beschikbaar Module Omschrijving Dag 1 Dag 2 1 Bezoekvrijwilliger en lichaamstaal Vr 14 okt Za 15 okt 2 Training basis + clicker Vr 28 okt Za 29 okt 3 Spiegelen en Coachen Vr 11 nov Za 12 nov 4 Energetisch werk Vr 9 dec Za 10 dec 5 Spelletjes en trucs Vr 13 jan Za 14 jan 6 Rassen en Praktijkbegeleiding Vr 3 feb Za 4 feb 7 Praktijk Therapiehonden Vr 3 mrt Za 4 mrt 8 Communicatie Vr 24 maart Za 25 maart 9 Praktijkervaring Eigen tijd Eigen tijd Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op: [email protected]

Kernwoorden: communicatie met verscheidene doelgroepen, doelgroepbepaling, website en ondernemersschap etc. ” Alle facetten komen aan bod in deze opleiding. Zowel theorie als praktijk. Het is één complete, positieve gevoelservaring en -beleving, welke je een andere kijk geeft op mens en hond en wat we voor elkaar kunnen betekenen.

nl of bel 06-45474769.