Welke Hond Past Bij Jou?

Welke Hond Past Bij Jou
Over de Hondenras Wijzer – Bent u op zoek naar een hond? En heeft u hulp nodig bij het kiezen van een hondenras? De eerste stap is kiezen: hoe kiest u een hondenras? Elk hondenras heeft zijn eigen behoeften en karaktereigenschappen. Het is daarom belangrijk dat u de behoeften van u en de hond goed heeft nagelopen voordat u besluit voor welk ras u kiest. Welke Hond Past Bij Jou.

Wat is de makkelijkste hond?

Golden Retriever Ze vinden het heerlijk om met jou op de bank te zitten, maar zijn nog steeds actief genoeg om het gezin bij te houden. Golden Retrievers hebben een geweldig karakter en zijn gemakkelijk te trainen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als honden voor beginners.

Welke hond luistert het beste?

Golden retriever – De golden retriever is met de juiste training een uiterst gehoorzame hond. Het mooiste bewijs daarvan zijn de blindengeleide- en hulphonden. Ook kan deze hond goed om met kinderen en kan hij zich goed rustig houden wanneer nodig. In tegenstelling tot de Mechelse herder of bordercollie is hij niet gevoelig aan prikkels en zal hij ook in drukke omgevingen doen wat er van hem gevraagd wordt. Welke Hond Past Bij Jou.

Wat zijn de rustigste honden?

Wat ben ik voor hond?

Doordat honden al zo lang met mensen omgaan, hebben zij een unieke gevoeligheid voor menselijk gedrag ontwikkeld en kunnen zij gedijen op een zetmeelrijk dieet dat voor andere hondachtigen ontoereikend zou zijn. Honden variëren sterk in vorm, grootte en kleur. Dus, tussen al deze hondenrassen, vraag jij je af welk hondenras het meest op jou lijkt? Kom en ontdek het!

 • Bug fixes en verbeteringen – 29 aug 2018
 • Heb je de gewoonte om een huisdier te houden? Nee. Mijn familie staat het niet toe. Ja. Ik hou van huisdieren. Nee. Ik haat dieren.
 • Zou jij wisselgeld geven aan de daklozen op straat? Dat hangt ervan af. Ja, ik geef altijd wat ik kan. Nee. Ik heb niet veel geld.
 • Wat zou je doen als je een project of een activiteit toegewezen krijgt die je alleen moet doen? Probeer wat vrienden te maken, zodat ik hulp kan krijgen als ik die nodig heb. Maak het werk snel en stil af. Probeer een partner te vinden om mee samen te werken.
 • Als jij een manager van een bedrijf was, hoe zou jij het bedrijf dan leiden? Ik zal ervoor zorgen dat ik elk detail ken. Ik zal de taken verdelen en mijn personeel vertrouwen.
 • Wat zou jij doen als je in een discussie op je ongelijk wordt gewezen? Geef mijn fout toe. Sta erop dat ik het niet mis heb. Dat hangt ervan af.
 • Je hebt net een mooie baan aangeboden gekregen, maar daarvoor moet je ongeveer een half jaar in het buitenland wonen. Wat zou je doen? Een half jaar in het buitenland zal ik niet leuk vinden. Ik zal het afslaan. Klinkt als een geweldige kans. Ik zal gaan. Ik ben niet in staat om te overleven in een vreemd land. Absoluut niet.
 • Als je midden in de nacht iets voor je deur zou horen, wat zou dan je eerste reactie zijn? Het moet een dief zijn. Zal wel de buurman zijn die laat thuis komt. Ik zit waarschijnlijk nog in een droom. Ahg ja, ik slaap wel verder. Ik ga eruit en het checken.
 • Een vreemdeling zit op straat met een opengereten tas en schreeuwt om hulp. Wat zou u doen? Zou een oplichter kunnen zijn. Ik moet mij gewoon met mijn eigen zaken bemoeien. Ik zal de politie bellen. Ik zal hem helpen.
 • Je bent per ongeluk achter de verrassing gekomen die je vrienden voor je hadden gepland. Wat zou jij doen? Doen alsof ik het niet weet. Ik zou iets groters plannen en ze terug verrassen.
 • Wat zou je tegen je beste vriend zeggen als hij/zij op het punt staat naar het buitenland te gaan om te reizen? Wees veilig. Veel plezier. Breng mij een souvenir! Ik zal je missen.
 • Wat zou jij doen als jij ontdekte dat jij een vals/bootleg-product had gekocht dat als echt werd verkocht? De verkoper in het gezicht slaan. Slik het in en ga verder. Ik zou het mijn vrienden vertellen, zodat ze niet in dezelfde val lopen. Ik zou het als een lesje beschouwen, en de volgende keer voorzichtiger zijn.
 • Ben je ooit diep geraakt door een film of een liedje? Ik word altijd ontroerd door films. Liedjes kunnen me altijd raken. Ik huil zowel om films als om liedjes.
 • Wat doe je meestal als je een telefoontje krijgt van een onbekend nummer? Beantwoord het en zeg “Hoi, dit is [jouw naam]”. Beantwoord het en zeg “Hoe kan ik u helpen?”. Beantwoord het en wacht tot de andere kant eerst praat. Ik zal het niet beantwoorden.
 • Wat voor maat kleding draag je? XS/S M L XL of daarboven.
 • Borstel je haar gedurende 10 seconden. Kijk dan hoeveel haar er op je haarborstel zit. Niets. Een klein handje vol. Een handvol. Teveel haren, ik ben de tel kwijt.
 • Hoe vaak neem je contact op met je ouders? Elke dag. Elke twee á drie dagen. 1 keer per week. 1 keer per maand.
 • Wat is jouw geslacht? Man. Vrouw.
 • Tibetaanse Mastiff 0 3 1 2 1 1 3 0 Koppig, wilskrachtig, Intelligent, Beschermend, Afstandelijk, Vasthoudend De Tibetaanse Mastiff is een groot Tibetaans hondenras (Canis lupus familiaris). Afkomstig uit de nomadische culturen van Tibet, India, Mongolië en Nepal, werd hij door de lokale stammen van Tibet gebruikt om schapen te beschermen tegen wolven, luipaarden, beren, grote mustelids en tijgers. //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/1. png
 • Siberische Husky 3 1 3 3 2 2 1 1 Extravert, Intelligent, Zachtaardig, Vriendelijk, Alert De Siberische Husky (Russisch: Сибирский хаски) is een middelgroot werkhondenras dat zijn oorsprong heeft in het noordoosten van Siberië, Rusland. Het ras behoort tot de genetische familie van de Spitz. Het is herkenbaar aan zijn dik behaarde dubbele vacht, rechtopstaande driehoekige oren, en onderscheidende aftekeningen. //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/2. png
 • Bichon Frise 2 3 3 1 3 2 0 0 Speels, Aanhankelijk, Zachtaardig, Pittig, Vrolijk, Gevoelig Een Bichon Frise is een klein hondenras van het type Bichon. De Bichon Frise is lid van de Niet-Sportieve Groep van hondenrassen in de Verenigde Staten, en lid van de Speelgoedhondengroep in het Verenigd Koninkrijk. //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/3. png
 • Samojeed 3 2 1 1 2 2 1 1 Speels, Koppig, Levendig, Vriendelijk, Alert, Gezellig De Samojeed is een groot herdershondenras, uit de spitzgroep, met een dikke, witte, dubbelgelaagde vacht. Hij dankt zijn naam aan de Samojedenvolkeren van Siberië. Deze nomadische rendierhoeders fokten de pluizige witte honden om te helpen bij het hoeden, en om sledes te trekken als ze zich verplaatsten. Een alternatieve naam voor het ras, vooral in Europa, is Bjelkier.

  Honden vervullen vele taken voor de mens, zoals jagen, hoeden, lasten trekken, bescherming, hulp aan politie en leger, gezelschap en, meer recent, hulp aan gehandicapten. Deze invloed op de menselijke samenleving heeft hen de bijnaam “de beste vriend van de mens” opgeleverd.

  //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/4. png

 • Golden Retriever 3 3 3 3 2 3 2 0 Intelligent, Vriendelijk, Betrouwbaar, Zelfverzekerd, Betrouwbaar, Vriendelijk “De Golden Retriever is een hondenras van grote afmetingen dat is gefokt als jachthond om geschoten watervogels zoals eenden en hooglandwild op te halen tijdens jacht- en schietpartijen, en werd “retriever” genoemd vanwege hun vermogen om geschoten wild onbeschadigd op te halen. Golden Retrievers hebben een instinctieve liefde voor water, en zijn gemakkelijk te trainen tot basis of gevorderde gehoorzaamheidsnormen. Het is een langharig ras, met een dichte binnenvacht die hen voldoende warmte geeft in de buitenlucht, en een bovenvacht die plat tegen hun lichaam ligt en water afstoot.
  • Golden Retrievers zijn zeer geschikt voor een verblijf in een voorstedelijke of landelijke omgeving;
  • Hoewel ze veel beweging buiten nodig hebben, moeten ze worden gehuisvest in een omheind gebied vanwege hun instinctieve neiging om te zwerven;

  [4] Ze verharen overvloedig, vooral bij de wisseling van de seizoenen, en vereisen vrij regelmatige vachtverzorging. ” //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/5. png

 • Chihuahua 3 2 3 3 3 2 0 0 Toegewijd, Levendig, Moedig, Alert, Snel De Chihuahua is het kleinste hondenras en is genoemd naar de staat Chihuahua in Mexico. Chihuahua’s komen voor in een grote verscheidenheid aan maten, kopvormen, kleuren en vachtlengtes. //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/6. png
 • Papillon 3 2 3 1 3 3 0 0 Intelligent, Vrolijk, Vriendelijk, Energiek, Alert, Hard “De Papillon, ook wel de Continental Toy Spaniel genoemd, is een hondenras van het type Spaniel. Één van oudste van toy spaniels, het ontleent zijn naam van zijn kenmerkende vlinderachtige blik van het lange en gefranjerde haar op de oren, het Franse woord voor “vlinder” zijnde papillon. ” //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/7. png
 • Akita 3 3 3 3 1 3 3 0 Dociel, Moedig, Verantwoordelijk, Trouw, Vriendelijk, Ontvankelijk, Alert, Waardig, Samengesteld De Akita is een krachtig, onafhankelijk en dominant ras, gewoonlijk afstandelijk tegenover vreemden maar aanhankelijk tegenover familieleden. Als ras zijn Akita’s over het algemeen sterk, maar ze staan er om bekend dat ze kunnen lijden aan verschillende genetische aandoeningen en gevoelig kunnen zijn voor bepaalde medicijnen. //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/8. png
 • Doberman Pinscher 1 1 3 3 1 3 3 0 Gehoorzaam, Onbevreesd, Loyaal, Intelligent, Energiek, Alert De Doberman Pinscher, of Dobermann, of Doberman, is een middelgroot ras van huishonden dat oorspronkelijk rond 1890 werd ontwikkeld door Karl Friedrich Louis Dobermann, een belastingontvanger uit Duitsland. De snuit is lang, en biedt zo de hefboom voor een extreem sterke beet. De Doberman staat op zijn tenen (niet op zijn voetzolen) en is meestal niet zwaarvoetig. Idealiter hebben ze een gelijkmatige en sierlijke gang. Traditioneel worden de oren gecoupeerd en geplaatst, en wordt de staart gecoupeerd. png
 • Grote Pyreneeën 2 3 3 3 1 3 2 0 Affectionate, Strong Willed, Fearless, Gentle, Confident, Patient De Pyreneese Berghond, in Noord-Amerika bekend als de Great Pyrenees, is een groot hondenras dat wordt gebruikt als beschermhond voor vee. Hij moet niet worden verward met de Pyreneese Mastiff. //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/10. png
 • Duitse Dog 3 3 3 2 1 2 3 0 Toegewijd, Gereserveerd, Liefdevol, Zachtaardig, Vriendelijk, Zelfverzekerd De Duitse Dog is een van de langste hondenrassen. De recordhouder voor langste hond was een Duitse Dog genaamd Zeus (overleden september 2014; 5 jaar oud), die 111,8 cm (44,0 in) mat van poot tot schouder. //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/11. png
 • Pomeranian 3 1 3 2 2 3 0 1 Speels, Intelligent, Vriendelijk, Sociaal, Actief, Extravert De Pomeriaan (vaak bekend als een Pom of Pom Pom) is een hondenras van het Spitz type dat is vernoemd naar de regio Pommeren in Duitsland en Polen in Midden-Europa. Geclassificeerd als een speelgoed hondenras vanwege zijn kleine formaat, stamt de Pomeranian af van de grotere Spitz type honden, met name de Duitse Spitz. De Fédération Cynologique Internationale heeft bepaald dat hij deel uitmaakt van het Duitse Spitz-ras; en in veel landen staan ze bekend als de Zwergspitz.
  1. In sommige landen is het echter illegaal om dit te doen;
  2. Dobermanns hebben aftekeningen op de borst, de poten, de snuit, boven de ogen en onder de staart;
  3. //www;
  4. arealme;
  5. com/what-kind-of-dog-are-you/show/9a;
  6. //www;

  arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/12. png

 • Beagle 3 1 2 2 2 3 0 1 Gelijkgestemd, Intelligent, Opgewonden, Vastbesloten, Beminnelijk, Zachtaardig De Beagle is een ras van kleine jachthonden, qua uiterlijk vergelijkbaar met de veel grotere foxhound. De Beagle is een speurhond, in de eerste plaats ontwikkeld voor de jacht op hazen. Met zijn grote reukzin en zijn opsporingsinstinct wordt de Beagle over de hele wereld ingezet als speurhond voor verboden landbouwproducten en levensmiddelen in quarantaine. png
 • Chow Chow 1 3 3 3 1 1 1 2 Loyaal, Afstandelijk, Rustig, Onafhankelijk “De Chow Chow is een hondenras dat oorspronkelijk uit het noorden van China komt, waar het Songshi Quan wordt genoemd, wat “puffy-lion dog” betekent. Het ras wordt ook wel de Tang Quan genoemd, “Hond van het Tang Rijk”. Aangenomen wordt dat de Chow Chow één van de inheemse honden is die model stond voor de Foo dog, de traditionele stenen beschermers die men aantreft voor boeddhistische tempels en paleizen.
  1. De Beagle is intelligent maar doelgericht;
  2. Hij is een populair huisdier vanwege zijn grootte, goede humeur en het ontbreken van erfelijke gezondheidsproblemen;
  3. //www;
  4. arealme;
  5. com/what-kind-of-dog-are-you/show/13;

  Het is een van de weinige oude hondenrassen die vandaag de dag nog in de wereld bestaan. ” //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/14. png

 • Poedel 2 1 3 1 3 3 0 0 Intelligent, Trainbaar, Trouw, Instinctief, Alert, Actief De poedel is een groep van formele hondenrassen, de Standaardpoedel, de Dwergpoedel en de Speelgoedpoedel. Over de oorsprong van de poedels wordt nog steeds gediscussieerd met een meningsverschil over de vraag of de poedel afstamt van het oude Franse Barbet-ras of uit Duitsland als een soort waterhond. //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/15. png
 • Labrador Retriever 3 3 3 2 2 3 1 0 Extravert, Intelligent, Behendig, Zachtaardig, Vertrouwend, Evenwichtig, Vriendelijk De Labrador Retriever, ook Labrador, is een type retriever-woonhond. De Labrador is een van de populairste hondenrassen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/16. png
 • Duitse Herder 2 2 3 3 1 3 2 0 Gehoorzaam, Loyaal, Intelligent, Moedig, Waakzaam, Nieuwsgierig, Alert, Zelfverzekerd De Duitse Herder is een relatief nieuw hondenras, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1899. Als onderdeel van de Herding Groep, zijn Duitse Herders werkhonden, oorspronkelijk ontwikkeld voor het hoeden van schapen. Sinds die tijd echter, vanwege hun kracht, intelligentie, trainbaarheid en gehoorzaamheid, zijn Duitse Herders over de hele wereld vaak het favoriete ras voor vele soorten werk, waaronder hulp bij invaliditeit, zoek-en-redding, politie en militaire rollen, en zelfs acteren. png
 • Dalmatiër 2 1 3 2 1 3 2 2 Speels, Extravert, Intelligent, Vriendelijk, Energiek, Actief, Gevoelig De Dalmatiër is een ras van grote honden, bekend om zijn unieke zwarte of leverkleurige gevlekte vacht en in zijn begindagen vooral gebruikt als koetshond. Zijn wortels gaan terug tot Kroatië en de historische regio Dalmatië. Vandaag de dag is het een populair huisdier en veel hondenliefhebbers nemen deel aan wedstrijden van kennelverenigingen. //www. arealme. com/what-kind-of-dog-are-you/show/18. png

Welke hond heeft een lief karakter?

Waarschijnlijk niet: we weten allemaal dat labradors zo ongeveer het liefste hondenras zijn. Ze zijn niet alleen goed als jacht- en hulphond, maar ook als liefdevolle gezinshond. Deze veelzijdige, stabiele honden zijn ontzettend trouw aan hun familie én ze zijn altijd op zoek naar wat lekkers te eten.

Welke hond ruik je niet?

Basenji – De basenji is absoluut een van de beste honden die niet stinken en verharen. Zijn korte vacht gaat twee per jaar in de rui maar hier merk je amper wat van. Ook is deze vacht vrijwel geurloos. Niet veel mensen hebben van de basenji gehoord. Dit is een jachthond, oorspronkelijk afkomstig uit Congo.

Welke hond kan goed alleen thuis blijven?

Niet bestaand ras – Hét hondenras die bij uitstek goed alleen thuis kan blijven bestaat helaas niet. Veel honden vinden het wel erg fijn als ze gezelschap hebben gedurende de dag. Of dat gezelschap is van een andere hond of van een mens verschilt per hond.

 1. Er bestaan natuurlijk wel rassen die erg zelfstandig zijn en niet perse mensen nodig hebben, maar dit zijn vaak werkhonden die gewend zijn de hele dag een taak uit te voeren;
 2. Zoals het beschermen van een kudde bijvoorbeeld;

Ook deze zelfstandige hondenrassen kunnen niet de hele dag alleen thuis zitten, omdat ze dan gek worden van verveling.

Welke hond is geschikt als eerste hond?

Labrador – Net als de golden retriever geldt de labrador als een klassieke eerste hond, vooral voor gezinnen. Hun lieve en vrolijke persoonlijkheid maakt ze tot de perfecte speelkameraad voor kinderen – én voor volwassenen. Ze zijn heel intelligent en bereidwillig, zodat trainen gemakkelijk gaat, ook voor baasjes zonder ervaring.

 1. Labradors hebben heel veel energie;
 2. Ze hebben niet alleen een heleboel lichaamsbeweging nodig (tot wel twee uur per dag), maar moeten ook geestelijk worden geprikkeld;
 3. Ze zijn erg dol op eten en worden vaak te dik, vooral op hogere leeftijd;

Daarom zijn labradors het meest geschikt voor een huis met een tuin, en voor een huishouden waar er elke dag lang met ze gewandeld wordt. Labradors vereisen een matige hoeveelheid verzorging, één keer per week borstelen is genoeg.

Wat is de intelligentste hond?

Test uw hond op zijn intelligentie – Wanneer u een Duitse herder, golden retriever of rottweiler hebt, weet u dat het dier tot de meest intelligente rassen ter wereld behoort. Toch kan het leuk zijn om eens te kijken hoe slim de hond daadwerkelijk is. Hiervoor hebt u een handdoek, drie kartonnen bekertjes, een groot stuk karton en een paar van zijn favoriete snoepjes nodig.

 1. Proef met de handdoek Bedek de kop van de hond met een handdoek. Het kenmerk van een intelligente hond is dat hij hem binnen tien seconden afschudt.
 2. Snoepje op lastige plaats Leg een snoepje op een plaats waar hij alleen met zijn poot bij kan. Hoe sneller de hond zijn poot uitsteekt om het snoepje naar zich toe te trekken, hoe slimmer hij is.
 3. Balletje balletje Neem drie bekertjes en stop onder één ervan een snoepje. Verschuif ze een beetje en laat hem kiezen. Kijkt hij u een beetje dwaas aan, geef hem dan maar een knuffel en laat de vierde proef maar zitten.
 4. Snoepje achter schot Maak een kijkgat van tien bij tien centimeter in een flink stuk karton. Zo hoog dat hij er niet overheen kan springen. Laat hem door het gat kijken en leg een snoepje neer. Loopt de hond binnen tien seconden rond de versperring, dan geeft dat een hoge intelligentie aan. Hoe langer dit duurt, hoe minder slim hij is. Springt hij tegen het karton aan, dan kunt u het nog een keer proberen.

Alle hondenrassen zijn met deze eenvoudige oefeningen te testen op intelligentie. Intelligentie heeft namelijk niet alleen te maken met commando’s goed opvolgen, maar ook met zelf kunnen nadenken. De test geeft nooit een foute uitslag, want in principe zijn al deze oefeningen te trainen. Houdt u er alleen rekening mee dat het bij ene hond wat langer duurt dan bij de andere.

Welke hond blaft het minst?

Deze hond blaft niet, maar jodelt – Hou je niet van blaffende honden? Ga dan voor de Basenji, een hondenras dat helemaal niet kan blaffen! De Basenji kan overigens wel veel andere geluiden maken. Onder andere een soort ‘jodelen’, een beetje zoals het huilen van een wolf maar dan met meerdere toonhoogten.

Welke hond bijt het meest?

Wat is de meest trouwe hond?

Afsluiting: Wat zijn volgens jou de meest trouwe honden? – We hebben in dit artikel 11 loyale hondenrassen besproken, en nog een paar specifieke hondjes die zich in de historie hebben bewezen als meest trouwe viervoeters. Heb je zelf ook een leuk verhaal van een trouwe hond? We horen het graag van je hieronder in de comments!.

Waarom zou je geen hond nemen?

Vrijwel iedereen met een hond zal vertellen hoe geweldig deze wel niet is. Een hond volgt je altijd trouw volgt en denkt dat jij de meest geweldige persoon in de wereld bent. Misschien denk je nu, ik ga een hond kopen! Zorg er wel voor dat u staat bent om voor deze hond te zorgen en uw verantwoordelijkheden te nemen. Welke Hond Past Bij Jou Als je lange dagen moet werken, regelmatig op zakenreis gaat of graag op vakantie gaat is een hond waarschijnlijk geen goede keuze. Er zijn wel mogelijkheden om uw hond naar vrienden of familie te brengen of bijvoorbeeld gebruik te maken van een honden uitlaatservice, in sommige gevallen is dit dé oplossing. Houd wel in gedachten dat het grootste gedeelte van de opvoeding en verzorging van uw hond nog steeds bij u ligt, dit kan behoorlijk tijdrovend zijn.

 • Hieronder staan 7 voorbeelden voor mensen die beter geen hond kunnen nemen;
 • Je bent niet genoeg thuis om voor een hond te zorgen;
 • Jij of iemand in huis heeft een heftige allergie voor honden;
 • Een lichte allergie voor huisdieren kan in sommige gevallen onder controle gehouden worden;

Wanneer iemand in het huishouden ernstige of zelfs levensbedreigende reacties heeft door het dier is het niet mogelijk om er een te houden. Indien u toch graag wat tijd door wilt brengen kunt u wellicht een keer bij andere mensen thuis op een hond passen of bij een lokaal dierverblijf of asiel.

Je wilt heel graag een puppy, want puppies zijn schattig. Uiteraard zijn puppies schattig. Uw social-media kanaal zal vele male interessanter worden wanneer u dagelijks foto’s post van die schattige pup. Houdt er echter rekening mee dat die kleine bruin/zwarte pluizenbol veranderd in een grote Berner sennenhond van 40+ Kg welke in zijn eentje de hele bank nodig heeft.

Ook kosten sommige honden en u een kapitaal aan hondenvoer. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat puppies altijd veranderen in volwassen honden. Zorg er dus voor dat je weet hoe die schattige pup er uit ziet wanneer deze volwassen is, kijk dus goed naar het ras.

 • Je bent er financieel (nog) niet klaar voor;
 • Honden zijn dol op taken en opdrachten, helaas niet die opdrachten die ervoor zorgen dat er brood op tafel komt;
 • Kijk alstublieft goed naar uw financiële situatie alvorens u een hond aan gaat schaffen;

Houdt rekening met kosten voor gezondheidszorg, vaccinaties, speelgoed, shampoo, bakken, mand, halsband, riem, bench, voeding en eventuele andere dingen. Hoe voorzichtig u ook bent, ongelukken kunnen altijd gebeuren, hoewel een verzekering kan helpen zijn dierenarts afspraken en operaties in sommige gevallen een aanslag op uw portomonnee.

 • Je bent helemaal dol op je geweldige huis met nieuwe meubels;
 • Ga er niet van uit dat uw Golden retriever geen haren gaat verliezen omdat dit goed te zien is op uw donkere vloer of meubels;
 • Een huisdier betekent dat u verplicht wordt om meer schoon te maken dan u wellicht gewend bent en dat je zijn poep of plas ook weleens op moet ruimen als er een “ongelukje” gebeurt in huis;

Je wilt dat je kinderen voor de hond gaan zorgen Dit is een belangrijk punt. Kinderen zullen veel tijd gaan doorbrengen met een hond en hebben wellicht al jaren gesmeekt voordat deze er eindelijk kwam. U kunt er echter niet vanuit gaan dat een kind de volledige opvoeding van een hond op zich kan nemen.

Uiteindelijk is het welzijn en de opvoeding van een hond de verantwoordelijkheid van een wolwassene. Je bevind je niet in de juiste fase van je leven. Wanneer je dol bent op een hond is zijn korte levensduur (vergeleken met mensen) nooit lang genoeg.

Houdt er vooraf wel rekening mee dat een hond in de meeste gevallen voor 10 jaar of langer in je leven komt. Dit vraagt veel verantwoordelijkheid en die moet je wel kunnen dragen. Ben je van plan om nog (fulltime) te gaan studeren, wil je nog die wereldreis gaan maken of heb je andere grootse plannen? Dan is dit waarschijnlijk (nog) niet het juiste moment om een hond te nemen.

Hoe lang kun je je hond alleen laten?

Honden zijn van nature graag bij hun groepsgenoten. Onze huishonden moeten echter regelmatig alleen thuis blijven. Voor een paar uur is dat meestal geen probleem, maar het moet de hond wel eerst aangeleerd worden. Hij moet het vertrouwen krijgen dat u altijd weer terug zult komen. Besteedt u hier te weinig aandacht aan, dan is de kans groter dat uw hond angst voor alleen zijn ontwikkelt.

Hij kan dan bijvoorbeeld gaan blaffen, het huis slopen of onzindelijk worden als u hem te lang alleen laat. Angst om alleen te zijn is heel vervelend, zowel voor de hond als voor u. Het is niet altijd te voorkomen, maar u maakt de kans dat uw hond angst ontwikkelt zo klein mogelijk als u hem stap voor stap aanleert om alleen thuis te blijven.

Heeft u een pup, begin dan op jonge leeftijd al met oefenen. Ook als u een nieuwe volwassen hond heeft, is het verstandig om voorzichtig te bekijken of de hond wel of niet alleen kan zijn. Ook al kon de hond in zijn vorige huis wel goed alleen thuis zijn, alleen blijven in een nieuwe omgeving brengt altijd meer stress met zich mee.

De hond zal eerst bij u moeten wennen dus bouw het alleen blijven altijd langzaam op. Bij een hond die niet alleen kan blijven zonder angstig te worden, gaat het vaak om de aanwezigheid van mensen in het algemeen.

In dat geval is een oppas voldoende om de hond rustig te houden. Er zijn echter ook honden die zo gehecht zijn aan één bepaald persoon dat ze er niet tegen kunnen als ze van die persoon (of enkele specifieke geliefde personen) gescheiden zijn. In zo’n geval helpt een oppas dus niet! De laatste vorm is in feite échte ‘verlatingsangst’; de eerste is ‘angst om alleen te zijn’.

 • Beide vormen worden bij honden echter vaak verlatingsangst (of in het Engels ‘separation anxiety’) genoemd en die term zullen we hier ook gebruiken;
 • Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn;

Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.

 1. Moet u toch eens langer weg, schakel dan een oppas of uitlaatservice in;
 2. Pups hebben veel contact en toezicht nodig en kunnen niet lang alleen zijn, 4 uur is voor hen veel te lang;
 3. Als u een pup in huis neemt, moet u er dus rekening mee houden dat u zeker het eerste half jaar niet lang van huis kunt! Er is veel verschil in hoe vervelend honden het vinden om alleen te moeten blijven;

Erfelijke aanleg speelt een rol. Uit sommige onderzoeken komen verschillen in gevoeligheid tussen rassen; zo is er een onderzoek waarbij Cocker Spaniels, Schnauzers en Teckels gevoeliger dan gemiddeld leken te zijn en in een ander onderzoek werden ook Engelse Springer Spaniels en Golden Retrievers genoemd.

 1. Er zijn echter ook onderzoeken waarin geen verschil tussen rassen werd gezien;
 2. Ook binnen een ras kunnen er foklijnen zijn waarin de honden meer moeite hebben met alleen blijven en een grotere kans hebben om verlatingsangst te ontwikkelen;

Honden die van een rescue organisatie komen zijn vaak extra gevoelig. Dit kan komen doordat ze als pup geen veilige hechting hadden met het moederdier, bijvoorbeeld door slechte omstandigheden tijdens het leven op straat of jong verlies van hun moeder. Mogelijk kunnen deze pups daardoor in hun latere leven hechtingsproblemen krijgen, zoals overmatig gebonden zijn aan een of enkele personen.

Dat kan overigens ook gelden voor asielhonden. Bij plaatsing vormen zij vaak snel een sterke band en zijn dan extra gevoelig voor het (tijdelijk) verbreken daarvan. Daarnaast kunnen opgedane ervaringen invloed hebben op het ontwikkelen van angst voor alleen zijn.

Kijk dus altijd naar uw hond en hoe deze reageert. De training moet hierop afgestemd worden. Die training houdt in dat u heel geleidelijk het alleen blijven moet gaan introduceren en aanleren. Bij de ene hond zult u veel sneller door de stappen kunnen gaan dan bij de andere.

De in dit artikel beschreven opbouw geldt voor honden die nog niet geleerd hebben om alleen te blijven, zoals pups, en die nog niet bang zijn om alleen te zijn. Bij het leren om alleen te zijn is het heel belangrijk dat u de oefening langzaam opbouwt.

Het is namelijk de bedoeling dat de hond het vertrouwen krijgt én houdt dat u altijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden. Heeft u te veel haast en laat u de hond te lang alleen, dan zal hij zich onrustig gaan voelen en kan stress zich gaan opbouwen.

 1. Dat vervelende gevoel dat hij dan heeft, zal hij gaan koppelen aan het alleen zijn;
 2. Het gevolg is dat hij voortaan steeds als hij alleen moet blijven, ook al is het maar even, dat gevoel weer krijgt;
 3. Hij is het vertrouwen kwijt dat u snel weer terugkomt;

Dit moet u voorkomen omdat het erg moeilijk is om dat vertrouwen weer terug te krijgen, u moet dan helemaal opnieuw beginnen met oefenen! Overhaast het dus niet, laat de hond het tempo bepalen. Ook al lijkt het langzaam te gaan, u bereikt zo uw uiteindelijke doel sneller.

Begin niet met oefenen om alleen te blijven op momenten dat uw hond vol energie zit. Kies eerder de momenten uit dat hij moe is van het wandelen of spelen. Hij zal dan veel sneller rustig blijven liggen op zijn eigen plek.

Natuurlijk is het ook verstandig als de hond voor het oefenen zijn behoeften heeft kunnen doen. Een eerste voorbereiding voor het alleen thuis blijven is om ervoor te zorgen dat uw hond zelfstandig is. Voor honden die constant achter hun eigenaar aanlopen in huis en eraan gewend zijn dat de baas altijd in de buurt is, is het contrast erg groot als de baas even weg moet.

Leer de hond dus om ook terwijl u thuis bezig bent, rustig in de kamer of op zijn eigen plek te blijven liggen in plaats van u te volgen. Dit oefent u eerst terwijl u in dezelfde kamer bent, daarna kunt u ook een paar tellen de kamer verlaten.

Zorg dat de hond iets te doen heeft, bijvoorbeeld dat er speelgoed ligt waar hij veilig op kan kauwen. Als dit goed gaat, dan kunt u voorzichtig de tijd dat u de kamer uit bent wat opbouwen. Hoe snel dat kan, ligt aan de reactie van uw hond. Maak de tijd eerst langer met stapjes van een paar seconden; kunt u zonder problemen een minuut wegblijven dan kunt u de stappen wat groter gaan maken (bijvoorbeeld met stapjes van 10-20 seconden tegelijk).

Hoe langer u weg kunt blijven, hoe groter u de stappen kunt maken, maar kijk naar uw hond om te bepalen wat voor hem haalbaar is. Zorg er hierbij voor dat u de tijd niet alleen maar steeds langer maakt maar kom tussendoor ook regelmatig weer snel terug.

Geef bij de oefeningen in huis geen aandacht aan de hond. Let op: misschien slaapt uw hond beneden in de huiskamer en gaat dat prima. Dat betekent echter niet dat hij overdag ook zo lang alleen kan blijven! Het naar bed gaan is voor de hond een hele duidelijke context en veel honden hebben snel in de gaten dat u niet echt weg bent.

Bovendien zijn ze dan moe en al snel wennen ze eraan dat dit een dagelijks terugkerend ritueel is. Het is heel anders voor hem als u overdag weggaat. Heeft u een pup of een nieuwe hond waarvan u bang bent dat hij dingen kapot zal maken of dingen doet die niet mogen als u even weg bent? Dan kunt u overwegen hem in een bench of andere veilige ruimte te zetten tijdens de oefeningen.

U moet hem dat echter wel eerst aanleren! Daarover leest u meer in het artikel over ‘ Een hondenbench gebruiken ‘. Als u de hond rustig een tijdje alleen kunt laten terwijl u elders in huis bent zonder dat hij zich daar druk om maakt, kunt u beginnen met oefeningen waarbij u ook echt het huis verlaat.

Bouw ook dit voorzichtig op: eerst doet u alleen de voordeur open en weer dicht, later stapt u heel even naar buiten. Zorg ervoor dat u altijd terug bent voordat de hond nerveus begint te worden! Maak de tijd dat u weg bent steeds een paar tellen langer, maar bouw tussendoor ook weer steeds kortere oefeningen in die de hond gemakkelijk aankan (zodat het niet zo is dat elke volgende oefening langer is dan de vorige).

Kunt u eenmaal een minuut wegblijven dan kunt u iets grotere stappen gaan nemen. Vergeet niet om ook dan regelmatig oefeningen te doen waarbij u al na korte tijd terug bent. Let op: de hond mag niet leren voorspellen wanneer u langer en wanneer u korter weg bent.

Als u tijdens het oefenen bijvoorbeeld steeds na 3 langere oefeningen 1 korte oefening inplant, dan gaat hij het patroon herkennen. Probeer dat dus zo onvoorspelbaar mogelijk af te wisselen. Eindig een oefensessie wel steeds met de langste oefening.

Mocht die langste oefening onverhoopt toch niet helemaal goed gaan (wat u natuurlijk probeert te voorkomen door rustig op te bouwen), doe dan nog een kortere oefening die zeker goed gaat zodat u de training positief kunt afsluiten. Ga niet te snel door naar lange oefeningen maar oefen voldoende met minder lange oefeningen zodat de basis er goed in zit.

Gaat het goed, oefen dan ook met een zo realistisch mogelijk vertrek. Als u van huis gaat om naar uw werk te gaan of een boodschap te doen, zult u vaak een paar dingen doen zoals uw sleutels pakken, schoenen aandoen, een tas pakken en uw jas aantrekken.

Honden leren vaak dat dit voorspelt dat u weggaat, en een hond die niet goed alleen kan zijn zal al nerveus worden als hij deze voorbereidingen ziet. Oefen ze daarom mee: bedenk wat u doet voor vertrek en ga één voor één deze vertreksignalen opnemen in het oefenen, zodat uw hond meteen leert dat ook dit heel gewoon is.

Maak de tijd dat u weg bent tijdens het oefenen met deze extra vertreksignalen de eerste keren weer korter dan waar u gebleven was. Dus kon u 10 seconden naar buiten, maar neemt u nu voor het eerst uw tas mee? Blijf dan dit keer bijvoorbeeld maar 3 seconden weg en bouw dat weer langzaam op.

Neem niet uitgebreid afscheid door bijvoorbeeld de hond te knuffelen: het is de bedoeling van de oefeningen dat uw tijdelijke afwezigheid voor de hond een ‘saaie’ gebeurtenis is. Neem dus rustig en kort afscheid. Het kan helpen als u op het moment dat u weggaat een vaste, korte zin zegt, bijvoorbeeld: ‘tot straks’.

 1. De hond leert dan tijdens de oefening dat als u dat zegt, u weliswaar even weg bent maar ook dat u op tijd weer terug bent;
 2. Het wordt voor de hond uiteindelijk een signaal dat hij zich veilig kan blijven voelen;

U moet dan wel zeker weten dat u op tijd terug bent, dus voordat de hond nerveus wordt! Ga nooit ‘stiekem’ weg, bijvoorbeeld als de hond slaapt of doordat u hem afleidt met voer. Bij uw terugkomst kunt u de hond begroeten, maar doe dat rustig en kort, bijvoorbeeld door hem gewoon gedag te zeggen met een rustige, vriendelijke stem.

 1. U hoeft hem dus niet helemaal te negeren;
 2. Ga hem echter niet uitgebreid knuffelen, dat kunt u later doen als hij helemaal kalm is;
 3. Om geluiden van buiten te maskeren wordt wel eens gebruik gemaakt van het aanzetten van de radio of een andere geluidsbron;

Dat kan handig zijn als u een hond heeft die snel blaft als hij iets hoort, maar pas wel op. Het komt regelmatig voor dat honden met verlatingsangst ook bang zijn voor geluiden. Angst voor geluiden tijdens het alleen zijn kan de angst voor het alleen zijn ook versterken.

 • Van een radio of televisie weet u niet zeker welke geluiden er voorbij zullen komen;
 • Een plotseling geluid van bijvoorbeeld een reclame of geluidsfragment tijdens een nieuwsbericht kan uw hond juist extra angstig maken;

Wilt u geluiden afspelen tijdens uw aanwezigheid, kies dan liever voor een geluidsbron waarvan u zeker weet dat het de hond niet onrustig maakt. Reageert uw hond niet sterk op geluiden van buiten, dan hoeft u ook geen muziek of ander geluid aan te zetten als u gaat oefenen met het alleen blijven.

Er zijn veel verschillende gedragingen die uw hond kan laten zien als hij verlatingsangst heeft. Veel honden zullen janken, blaffen of piepen. Ook komt geregeld voor dat honden gaan slopen, vaak bij plaatsen waar u bent weggegaan zoals krabben aan de deur of vloer maar ook wel andere voorwerpen of meubilair.

In huis plassen of poepen kan ook een uiting van stress zijn. Andere tekenen van stress zijn bijvoorbeeld onrust, hijgen, bek aflikken, gapen, steeds van positie wisselen (staan, zitten, liggen), overmatig kwijlen en soms overgeven, zwetende voetzolen hebben of ineens haar verliezen.

 • Vrij veel honden die verlatingsangst hebben, willen niet eten als ze alleen zijn;
 • Er zijn echter ook honden die juist wél eten op momenten van stress;
 • Het komt ook regelmatig voor dat honden eerst hun voer opeten maar zodra dat op is alsnog enorm gestrest raken door het alleen zijn;

Niet eten is dus vaak (niet altijd) een teken van stress; wél eten wil niet zeggen dat er niets aan de hand is! Honden met verlatingsangst volgen vaak hun eigenaar in huis, waar deze ook gaat. Omgekeerd is het niet zo, dat alle honden die de eigenaar in huis volgen ook slecht tegen alleen zijn kunnen.

 • Honden met verlatingsangst zijn vaak ontzettend blij als de eigenaar terugkomt en het kan enkele minuten duren tot ze weer gekalmeerd zijn;
 • Sommige dingen zijn opvallend zodra u thuiskomt, zoals plasjes, krassen op uw deur van nagels of een natte vacht door het kwijlen;

Sporen van uitbraakpogingen, zoals krassen, gesloopte deurposten en soms zelfs afgebroken en bloedende nagels zijn signalen dat de hond echt in paniek is en probeert te vluchten. Maar als uw hond vooral blaft en onrustig heen en weer loopt in huis, kunt u dat gemakkelijk missen.

Soms is het geblaf al gestopt omdat de hond uw auto de straat in hoort rijden en denkt u dat de hond er geen problemen mee heeft, tot u van de buren hoort dat hij tekeer is gegaan. Het is belangrijk dat u tijdens het oefenen goed in de gaten houdt of het echt wel goed gaat.

Als uw hond toch nerveus begint te worden, kan dat uitlopen op verlatingsangst. Let daarom goed op of u tekenen van onrust ziet bij uw hond. U kunt een filmcamera laten lopen als u oefent. Zo zult u het horen als hij blaft of zachtjes piept of zien als hij stresssignalen laat zien zoals onrustig heen en weer lopen of veel hijgen.

Heeft u geen camera dan kan een voicerecorder een aantal van deze signalen ook opvangen. U kunt ook een webcam of de camera van een mobiele telefoon gebruiken zodat u de hond via een andere mobiele telefoon kunt bekijken terwijl u oefent, bijvoorbeeld via software voor online meetings.

Op die manier kunt u direct reageren op wat u ziet en de oefening afbreken als u ziet dat de hond nerveus wordt. Let op: het is niet de bedoeling dat u via zo’n verbinding tegen uw hond praat terwijl u er niet bent! Zet de microfoon aan de kant van de hond uit zodat hij u en uw omgeving niet kan horen.

 • Hij moet immers wennen aan het alleen blijven, zonder enige vorm van uw aanwezigheid;
 • Bovendien bestaat er een kans dat het averechts werkt en de hond juist extra naar u op zoek gaat;
 • In sommige gevallen blijkt de reden waarom een hond blaft als hij alleen is niet te zijn dat hij angstig is, maar blaft hij omdat hij erg waaks is en steeds voorbijgangers ziet of hoort;

En er zijn ook honden die bijvoorbeeld gaan slopen uit verveling als ze te lang alleen zijn, of die in huis plassen omdat ze nog niet goed zindelijk zijn of om medische redenen of wellicht omdat ze te weinig zijn uitgelaten. Ook daarom is het van belang om bij dergelijke signalen het gedrag tijdens uw afwezigheid te filmen, zodat u kunt zien of er meer tekenen van stress en angst aanwezig zijn of dat er misschien andere redenen zijn waarom het alleen blijven niet goed gaat. Tijdens de hele training zijn er twee belangrijke dingen om op te letten:

 1. Laat uw hond nooit langer alleen dan hij aankan! Kom dus altijd op tijd terug. Dat betekent dat u niet ineens een uur kunt gaan winkelen als uw hond pas tien minuten alleen was gebleven in de training. De kans is dan groot dat hij alsnog bang wordt en dan moet u weer helemaal van voor af aan beginnen bij een paar tellen alleen. Waarschijnlijk wordt de training zelfs moeilijker omdat de hond nu de ervaring heeft dat alleen blijven hem een angstige ervaring oplevert.
 2. Straf de hond nooit voor zijn gedrag als hij toch eens is gaan blaffen, plassen of slopen. Het gedrag ontstaat immers vanuit spanning, angst of zelfs paniek, en als u hem gaat straffen wordt dat alleen maar erger omdat de situatie er voor hem nog vervelender van wordt. Angst verdwijnt niet door de hond ervoor te straffen. De hond kan er bovendien niets aan doen dat hij zich zo naar voelt: u wél, namelijk door hem niet langer alleen te laten dan hij aankan.

Als uw hond problemen heeft met het leren om alleen thuis te blijven of als hij al verlatingsangst vertoont, kan dit verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

 • Erfelijke aanleg
 • Het is de hond nooit goed aangeleerd om alleen te blijven
 • De hond heeft het wel geleerd en het ging goed, maar daarna hoefde hij een hele tijd nooit alleen thuis te blijven waardoor hij dit verleerde. Toen dit wel weer nodig was, is het niet opnieuw opgebouwd (denk aan situaties na vakanties of na ziekte of werkloosheid van de baas).
 • De hond heeft iets engs of vervelends meegemaakt toen hij alleen was (bijvoorbeeld onweer of inbraak).
 • Er is een plotselinge verandering van omstandigheden, bijvoorbeeld er is iemand uit het huishouden weggegaan door scheiding, uit huis gaan van kinderen of door overlijden. Of de hond is herplaatst, of u bent verhuisd.
 • Oudere honden kunnen ineens problemen gaan krijgen met het alleen blijven, doordat er veranderingen in de hersenen plaatsvinden (zoals dementie).
 • Fysieke aandoeningen kunnen effect hebben op het alleen blijven, denk aan blaasontsteking waardoor de hond ineens onzindelijk kan lijken, maar ook andere ziektes en pijn hebben effect op hoe de hond zich voelt. Het komt voor dat plotseling optredende verlatingsangst wordt veroorzaakt door een medisch probleem.

Sommige honden die, wanneer ze alleen moeten blijven, in een beperkte ruimte moeten zitten zoals in een bench of kleine kamer kunnen stress vertonen die niet te maken heeft met het alleen zijn maar met het ‘opgesloten’ zitten en doen het veel beter als ze vrij in huis mogen rondlopen. Opgesloten zijn betekent dat de hond geen controle heeft over zijn situatie en dat kan stress opleveren. Een hond met verlatingsangst ervaart stress, angst en soms paniek. Het is niet zo dat een hond bijvoorbeeld iets gaat slopen of in huis plast ‘omdat hij kwaad is dat hij niet mee mag’, ‘uit wraak’! En als uw hond zich ‘schuldig’ gedraagt wanneer u thuiskomt en er is iets gesloopt of er ligt plas, dan is dat niet omdat hij zich schuldig voelt.

 • Regel dus een oppas! Ook een dagopvang of hondenuitlaatservice kunnen hierbij helpen;
 • Hij neemt een onderdanige houding aan omdat hij merkt dat u niet blij of zelfs boos bent en hij wil voorkomen dat u agressie tegen hem vertoont, zoals boos tegen hem praten of hem op andere manieren straffen;

Maar hij snapt niet dat uw boosheid wordt veroorzaakt door iets wat hij misschien al een uur eerder heeft gedaan, uit angst, en hij weet ook niet dat dit ‘niet mag’: het was voor hem dan ook geen bewuste keuze maar een uiting van zijn stress en paniek! Verlatingsangst is een vervelend probleem dat de hond veel stress bezorgt en zijn welzijn en zijn gezondheid benadeelt.

Een goede opbouw op jonge leeftijd kan de kans op problemen verkleinen, maar verlatingsangst kan niet altijd voorkomen worden. Met een goede training en soms met medicijnen kan verlatingsangst behandeld worden.

Dit vergt wel inzet, want er is geen ‘quick fix’. De terugkerende stress van verlatingsangst is echter voor uw hond zowel heel vervelend als ongezond, en ook voor uw huisraad en de relatie met de buren is het belangrijk er iets aan te doen. Straf uw hond nooit voor zijn angst en gebruik nooit hulpmiddelen zoals een anti-blafband: deze werken averechts, geven de hond nog meer stress en zijn daardoor slecht voor het welzijn van de hond.

 • Hij blaft misschien niet meer, maar hij voelt zich waarschijnlijk nog ellendiger;
 • Vertoont uw hond tekenen van verlatingsangst, ga dan eerst naar een dierenarts om mogelijke lichamelijke problemen uit te sluiten;

Een gediplomeerde hondengedragstherapeut of een veterinair gedragsspecialist kan u vervolgens helpen om een behandelplan op te stellen om het probleem aan te pakken. Hoe u aan betrouwbare adressen komt, leest u in het artikel over ‘ Gedragstherapie voor de hond ‘..

Zou ik een hond nemen?

De hond is een van de populairste huisdiersoorten in Nederland. Dat is niet zo verwonderlijk, want aan het hebben van een hond zitten veel leuke kanten: honden zijn fijne kameraden die naar veel plaatsen mee kunnen, ze kunnen veel leren waardoor ze zich in allerlei situaties kunnen aanpassen, ze zijn graag bij mensen, ze houden ervan om samen met hun eigenaar te wandelen of sporten en we kunnen met hen communiceren waardoor er een band ontstaat tussen hond en eigenaar.

 • Een hond is dus een huisdier waar u veel aan kunt hebben, vooral als u bij de aanschaf van een hond weloverwogen te werk gaat;
 • Door een juiste keuze voor een bepaalde hond en een goed aanschafadres kunt u veel problemen voorkomen;

Bekijk eerst deze 6 belangrijke tips over de aanschaf van een hond. Accepteer alle cookies om deze video te bekijken. Wijzig uw cookie instellingen Honden kunnen geweldige huisdieren zijn, maar de beslissing om een hond te nemen is er een om goed over na te denken.

 • Want het hebben van een hond brengt veel consequenties met zich mee: een hond kost tijd, energie, aandacht en geld, en niet even maar jarenlang;
 • Natuurlijk krijgt u daar ook veel voor terug: een leuke vriend om samen actief te zijn, een reden om naar buiten te gaan, iemand die altijd blij is u te zien of een knuffel te krijgen;

Sta vooraf eens stil bij wat u zich voorstelt bij het hebben van een hond. Welke verwachtingen heeft u, en zijn die realistisch? Hoe fantastisch honden ook kunnen zijn, het blijven honden, met leuke en minder leuke kanten, voordelen en nadelen. Zorg er dus voor dat u een goed beeld krijgt van het leven met een hond, bijvoorbeeld door met andere hondeneigenaren te praten.

Welke hond is geschikt als eerste hond?

Labrador – Net als de golden retriever geldt de labrador als een klassieke eerste hond, vooral voor gezinnen. Hun lieve en vrolijke persoonlijkheid maakt ze tot de perfecte speelkameraad voor kinderen – én voor volwassenen. Ze zijn heel intelligent en bereidwillig, zodat trainen gemakkelijk gaat, ook voor baasjes zonder ervaring.

Labradors hebben heel veel energie. Ze hebben niet alleen een heleboel lichaamsbeweging nodig (tot wel twee uur per dag), maar moeten ook geestelijk worden geprikkeld. Ze zijn erg dol op eten en worden vaak te dik, vooral op hogere leeftijd.

Daarom zijn labradors het meest geschikt voor een huis met een tuin, en voor een huishouden waar er elke dag lang met ze gewandeld wordt. Labradors vereisen een matige hoeveelheid verzorging, één keer per week borstelen is genoeg.

Welke hond is het meest aanhankelijk?

Labrador retriever – Iedereen ziet ze wel dagelijks lopen op straat, kwispelend achter hun baasje aan. Ze behoren niet alleen tot de meest aanhankelijke hondensoorten, maar ook tot één van de meest populaire. Dit is niet zo gek, want de honden zijn altijd enthousiast en hebben een lief karakter, ook naar kinderen toe.

 • Ze hechten zich snel aan je, zijn graag bij je in zicht en komen vaak naar je toe om een aai over de bol te halen;
 • Houd er wel rekening mee dat ze vooral in de eerste twee jaar van hun leven zeer energiek zijn;

Er kunnen dan zelfs spullen in je huis omver gelopen worden! Voor kleine peutertjes of mensen die niet stabiel op hun benen staan, is het soms handiger een ietwat oudere labrador te nemen die deze periode net achter de rug heeft. Labradors hebben veel beweging nodig, voor volwassenen gezonde labradors zeker 1.