Welke Maat Tuig Hond?

Welke Maat Tuig Hond
Borstmaat is de enige juiste maat – De reguliere maatvoering M-XL zegt vaak niet zoveel, omdat een ‘ hondentuig voor kleine honden XL’ natuurlijk niet geschikt is voor een XL hond! Voor het kiezen van de juiste maat hondenharnas of hondentuig kan je het beste de borstomvang van je hond meten.

Welke maat tuig?

Wanneer je een tuigje aanschaft voor je hond, is het van belang dat je tijdens de eerste keren van het dragen goed moet op letten of je hond wel voldoende bewegingsruimte heeft in het tuigje. Het is gebruikelijk om wat speelruimte over te laten tussen het tuigje en je hond.

Het is dus belangrijk en noodzakelijk om de juiste maat van het tuigje te bepalen. Neem een flexibel meetlint en meet hiermee de ruglengte van de hond, vanaf het einde van de nek (tussen de schouderbladen) tot aan het begin van de staart.

De borstomvang meet je op het breedste punt van de borst, direct achter de voorpoten. Om het hondentuigje comfortabel te laten zitten, houd je een extra 2 cm (2 vingers) aan. De borstomvang van je hond kun je bij het aanschaffen van een desbetreffend hondentuigje aflezen in de matentabel.

Het komt wel eens voor dat de borstomvang van je hond valt in meerdere maten. Wanneer je hond nog in de groei is, kun je het beste kiezen voor de grootste maat. Zo kan je hond nog doorgroeien in het tuigje.

Wanneer je hond de maat heeft wat bij de ene maat de bovengrens bereikt en bij de andere maat de ondergrens kun je ook hier het beste kiezen voor de grootste maat. Let op, wanneer een hondentuigje te strak zit bij je hond kan dit leiden tot erge schuurplekken of snijwonden bij bijvoorbeeld de oksels van je hond.

Welk tuig voor mijn hond?

Veel honden dragen een verkeerd hondentuig of harnas – Sommige mensen vinden een hondentuigje of harnas onzin, een hond moet gewoon luisteren en niet trekken. Gewoon je hond corrigeren zonder te kijken naar de oorzaak waarom de hond trekt. Maar is dat wel de oplossing? Een halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen, zonder dat je dit meteen in de gaten hebt.

De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn namelijk erg goed in het verbergen van pijn. Er zijn veel honden die rondlopen met pijn en blessures door een halsband , verkeerd tuig of harnas , wat nooit wordt opgemerkt of te laat wordt ontdekt.

Het zogenoemde borsttuig is geen prettig tuigje voor honden, maar veel mensen weten dit niet en wandelen hiermee. Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met Y-vorm. Veel mensen weten niet dat een anti-trektuigje helemaal niet zo goed is. Een tuigje met ring aan de voorkant kan zorgen voor blokkades in de rug, schouders die vastzitten en wervels die scheef gaan staan.

In dit artikel gaan we uitgebreid in op anti-trektuigen, scrol naar beneden om verder te lezen. Hoe kies je het beste hondentuig ? Om te beginnen is het belangrijk om het verschil te weten tussen twee soorten tuigen: het Y-tuig en het borsttuig (harnas met de horizontale borstband).

Bekijk ook eens het filmpje in dit artikel, zodat je harnassen kunt vergelijken en jij weet welk tuig je het beste kunt kiezen voor jouw hond. Welke Maat Tuig Hond Herkennen van het beste hondentuig en -harnas.

Welke maat jas heeft mijn hond?

Om teleurstellingen en vooral retourzendingen te voorkomen, is het verstandig om altijd je hond te meten voordat je hondenkleding, hondentuigjes of een halsband besteld. Iedere hond is immers anders. Ieder merk hondenkleding heeft zijn eigen pasvorm en maatindeling. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je hond voor ieder merk en kledingstuk dezelfde maat heeft. Wij hebben het overzichtelijk gemaakt door bij ieder product een maatschema te plaatsen.

 • Je hoeft dus maar 1 keer je hond op te meten en daarna zijn maten met het meetschema te vergelijken;
 • Doordat we deze maatschema’s bij de producten hebben staan is het aantal retourzendingen in onze webshop minimaal;

Hoe bepaal je de maat voor een honden jas of hondentrui: Gebruik altijd een slap meetlint. De belangrijkste maat is de borstomvang. Deze meet je direct achter de voorpoten, daar waar de hond het breedste is. Meet dan helemaal rond de hond. Om te zorgen dat de jas comfortabel zit en de hond wat beweegruimte heeft tel je er 1 a 2 cm bij.

Een jas die past maar waarin je hond zich niet kan bewegen is natuurlijk niet fijn. Meet dan de rug lengte van de hond. Meet vanaf het einde van de nek (tussen de schouderbladen) tot aan het begin van de staart.

De lengte die wij bij het product vermelden is de lengte van het kleding stuk. Als de rug van jouw hond iets langer is dan het jasje is dit geen enkel probleem. De hondenkleding dient minimaal 2/3de van de rug te bedekken. Dus kom je een paar centimeter te kort is geen enkel probleem. nl  .

Welke maat k9 tuig?

Artikelen die je interessant kunt vinden

Maten Borstomvang Gewicht
0 – M/L 58 – 76 cm 14 – 25 kg
1 – L 66 – 85 cm 23 – 30 kg
2 – L/XL 71 – 96 cm 28 – 40 kg
3 – XL 82 – 118 cm 40 – 70 kg
See also:  Wat Kost Een Echo Hond?

.

Hoe meet je een tuigje?

Halsomvang – Zo bepaal je de juiste maat: Welke Maat Tuig Hond Een tuig of harnas hangt voor de veiligheid van het dier op een lagere positie in de hals dan een halsband. Plaats het meetlint daarom bovenaan het borstbeen en laat het langs de schouderbladen omhoog lopen om een goede pasvorm op te meten.

Welke maat tuig labrador?

Welke maat tuig heb je nodig voor een Labrador? – De meeste Labradors hebben een borstomvang tussen de 70 cm tot 90 cm. Meestal komt dit overeen met een maat L of XL, en in sommige gevallen een M. Een slanke Labrador zal een tuig in M of L nodig hebben, terwijl een grote, zware labrador een tuig in maat L of XL nodig heeft.

Wat is beter een halsband of tuigje?

Halsband of hondentuig? – U gaat meerdere keren per dag wandelen met de hond. Een goede wandeluitrusting is dus onmisbaar. Om uw keuze makkelijker te maken hebben we de voor- en nadelen van halsbanden en tuigjes op een rij gezet. Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken waar uw hond zich het prettigst bij voelt. Neem uw hond dus gerust mee naar uw lokale Dierspecialist winkel om verschillende modellen te passen en advies te vragen! Hondenhalsband Het grote voordeel van een hondenhalsband is dat de band alleen om de nek van uw hond zit.

Hierdoor wordt de hond niet belemmerd in z’n lichaamsgebruik tijdens de wandeling. Wanneer de hond los mag rennen is er minder gevaar dat de hond ergens achter blijft hangen. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan een hondenhalsband. In de nek van uw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, (slag)aders, de luchtpijp en schildklier.

 • Wanneer de hond aan de lijn trekt of u uw hond onverwachts moet terugtrekken krijgt de nek een klap;
 • Dit kan in ernstige gevallen leiden tot letsel, zoals hoofdpijn, blauwe plekken, beschadiging van het strottenhoofd en de luchtpijp, verschoven nekwervels en gezwollen klieren;

Uiteraard hoort een hond niet te trekken aan de riem en moet u hem leren netjes mee te lopen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Uw hond kan een ander dier zien buiten, een bekende waar hij graag naartoe wilt of de weg op schieten. Wanneer u hem dan corrigeert kan de nek het onbedoeld flink te verduren krijgen.

 1. Hondentuig Het is een fabel dat uw hond ineens niet meer gaat trekken van een normaal hondentuigje;
 2. Trekken heeft te maken met gedrag en moet worden afgeleerd;
 3. Daarentegen is het wel zo dat een tuigje beter is wanneer uw hond een keer trekt;

Met een hondentuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek, maar verdeeld over de borstkas van de hond en dat is een stuk minder schadelijk. Door het ruime aanbod kan het lastig zijn om een geschikt hondentuig uit te zoeken. De meeste hondentuigen zijn makkelijk te verstellen.

Als u hond nog pup is zult u waarschijnlijk wel een nieuw tuig moeten aanschaffen als hij volgroeid is. Er zijn verschillende soorten hondentuigen verkrijgbaar waaronder borsttuigen, Y-tuigen, H-tuigen en instaptuigen.

Borsttuig Zoals de naam al doet vermoeden heeft een borsttuig een horizontale band over de borst. Het voordeel van een borsttuig is dat u het makkelijk om kan doen bij uw hond. Vooral handig bij honden niet lang stil kunnen zitten. U plaatst het tuig over de kop van uw hond heen en klikt de band vast achter de voorpoten.

Deze band is verstelbaar, maar de band om de borst vaak niet. In theorie zou een angstige hond kunnen ontsnappen als hij hard naar achteren trekt en zijn voorpoten strekt. Dan schiet het tuigje over zijn kop heen.

Y-tuig Dit tuig loopt in een Y-vorm over de borst van uw hond. Bij een Y-tuig zijn de voorpoten en schouders helemaal vrij en wordt de druk goed verdeeld. U plaatst het tuig over de kop van uw hond en tilt daarna één voorpoot van uw hond op om het tuig helemaal om te doen en vast te maken.

H-tuig Het voordeel van een H-tuig is dat dit tuigje goed verstelbaar is en relatief goedkoop. Echter kan er bij een H-tuig nog steeds druk op de nek ontstaan. Daarbij hebben de meeste H-tuigen smalle bandjes die vaak niet gevoerd zijn.

Hierdoor kan het tuig onaangenaam aanvoelen bij uw hond. Net als bij de andere tuigen gaat het H-tuig over de kop heen en bij sommige modellen moet één voorpoot opgetild worden. Instaptuig Bij het instaptuig moet uw hond met beide voorpoten in het hondentuig stappen.

Bij drukke honden en bewegelijke pups kan dit lastig zijn met aandoen, maar alles is te leren. Verder is het instaptuig te vergelijken met het H-tuig door de smalle, ongevoerde bandjes. Ook zakken de bandjes sneller scheef dan bij andere tuigjes.

De producten uit de serie Mesh preno van Nobby zijn gemaakt van het zachte materiaal mesh (nylon)-neopreen en zijn verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren. Hiermee haalt u zeker een goed en fijn product in huis. Deze producten zijn ook verkrijgbaar met led-licht , zodat u ook in het donker veilig op pad kunt met uw hond.

Naast de bovengenoemde hondentuigen is er nog een zogenaamd anti-trektuig, wat ervoor zou zorgen dat uw hond plotseling stopt met trekken. Logisch, want dit tuig is te vergelijken met een slipketting en prikband en werkt door middel van ongemak en pijn.

See also:  Hoe Lang Is Een Hond Zwanger In Weken?

Een anti-trektuig geeft druk op gevoelige plekken of ‘snijdt’ in de oksels. Begrijpelijk dat de hond dan niet meer trekt, maar dit is uiteraard niet de bedoeling. Sterker nog, het anti-trektuig kan juist leiden tot gedragsproblemen en is ontzettend schadelijk voor de hond.

Wat is een H tuig?

Soorten tuigjes – Er zijn twee soorten / vormen van tuigjes: de H-tuigen en de Y-tuigen. Als je goed naar de vormen van het tuigje kijkt, herken je de letters er in. Het Y-tuig zit over de schouders van de hond en als je een goed passend Y-tuig hebt, kan de hond hier vrij in bewegen.

De kans dat een hond uit dit soort tuigen ontsnapt is een stuk kleiner dan bij een H-tuig. Ook is er van het Y-tuig een anti-ontsnappingsvariant, voor de echte Houdini’s. ​Een H-tuig of borsttuig heeft één band horizontaal over de borst.

Wanneer deze band te laag op de borst ligt en het tuig niet goed passend is, kan de hond verkeerd gaan lopen. Dit kan blessures veroorzaken. Ook kunnen sommige honden redelijk makkelijk uit dit tuig ontsnappen.

Waarom een Y tuig?

Het gevoerde Y-tuig AnnyX is nummer één beste hondentuig – Ons gevoerde AnnyX Y-tuig is een van de beste Y-tuigjes, dit type tuig heeft een zachte stof met voering waardoor het fijn en comfortabel zit. Het AnnY X honden tuigje heeft een Y-vorm en bovenop de rug een extra stukje voering, waardoor de musketon van de riem de rug niet raakt.

Het AnnyX Y-tuig is ergonomisch een erg fijne keuze, ook bij rugklachten kan een hond dit tuig aan. Het tuigje gaat lang mee en is een ideale keuze wanneer je opzoek bent naar een goed Y-tuig. Belangrijk bij een tuig is dat het een Y-vorm heeft: géén tuig met een horizontale borstband (klik om het blog te lezen) omdat dit de schouderbeweging belemmert en de schouders dan naar achteren duwt als een hond trekt.

Ons gevoerd Y-tuig voor de hond laat de schouders vrij, zit niet in de oksels en verdeelt de druk op het borstbeen (botje aan de voorkant dat uitsteekt). Het Y-tuig heeft een optimale drukverdeling waardoor de rug wordt ontzien. Naast de gevoerde hondentuigen hebben we erg fijne Biothane lijnen , bijvoorbeeld te gebruiken als normale wandelriem (3 of 5 meter) maar ook als speurlijn wanneer je een 5 of 10 meter gebruikt..

Hoe weet je of een tuigje goed zit?

Tot slot – Zowel bij een halsband of voor een tuig geldt dat het niet te strak mag zitten en je minstens twee vingers spelingsruimte moet hebben. Daarbij dient met beide op een goede manier te worden omgegaan. Een goede training is hierbij erg belangrijk. Delen met anderen? Welke Maat Tuig Hond Lees ook: Veilig met je hond in de auto De juiste maat bench kiezen.

Welke maat riem hond?

Halsband of tuigje – Wanneer je een lijn hebt uitgekozen hoort er ook nog een halsband of tuigje bij. Zowel een halsband als tuig zijn mogelijk, ook hierbij speelt persoonlijke voorkeur mee. Bij sommige puppycursussen is het gebruik van een halsband verplicht, vraag dit na voor je begint.

Wanneer je een halsband of tuigje koopt is het belangrijk dat halsband en tuig de goede maat hebben. Te groot en je hond kan gemakkelijk ontsnappen, te klein kan je dier pijn doen. Voor de goede maat moet je 2 vingers tussen de halsband of tuig en de hond kunnen houden.

Slipkettingen, elektrische halsbanden en prikkettingen zijn geen verstandige keuze. Bij al deze halsbanden veroorzaak je leed bij je huisdier. Het zijn dus geen diervriendelijke keuzes. Daarnaast is uit onderzoek bewezen dat dieren met een slipketting minder goed leren en meer angstagressie vertonen.

Hoe strak moet een hondenriem zitten?

De eerste stap om te bepalen hoe strak een halsband moet zijn, is het opmeten van de nek van uw hond. Dit kan met een stoffen meetlint. Plaats de tape tegen de nek van uw hond en meet deze op verschillende punten. De meest nauwkeurige meting is aan de onderkant van de nek.

 • Aangezien het gewicht van uw hond fluctueert, zal het waarschijnlijk langs zijn nek naar zijn schouders glijden;
 • Het gebruik van een touwtje om zijn nek te meten zal goed werken;
 • Een standaard liniaal werkt ook goed voor dit doel;

De tweede stap om te bepalen hoe strak een hondenhalsband moet zijn, is door de lengte van de nek van uw hond te meten. De maat van de halsband moet ongeveer 2,5 cm groter zijn dan de nek van uw hond. Hierdoor kunt u de halsband indien nodig strakker maken, maar deze zal niet uitrekken als uw hond groeit.

Dit betekent dat de halsband los genoeg moet zitten zodat u uw vingers comfortabel tussen uw twee vingers en de nek kunt bewegen. Om te meten hoe strak uw halsband moet zitten, schuift u uw twee vingers onder de nek van uw hond.

Het moet goed aansluiten, maar het mag niet zo strak zitten dat je vingers er niet onder kunnen glijden. Zorg er ook voor dat de halsband niet voorbij het hoofd glijdt. Driehoekige honden zijn berucht omdat ze hun halsband laten glijden, dus zorg ervoor dat de maat klopt.

 1. Houd bij het meten van de maat van de hondenhalsband rekening met de maat van het hoofd;
 2. Je moet ook de nek van je hond meten;
 3. Als de halsband te los zit, moet u deze mogelijk aanpassen;
 4. Zorg ervoor dat de halsband goed past door uw vingers tussen uw vinger en de nek te plaatsen;
See also:  Hoe Lang Duurt Rui Hond?

Als de vingers er niet doorheen kunnen, zit de kraag te los. Het kan na verloop van tijd wat losser worden. Het is een goed idee om de pasvorm van uw hond regelmatig te controleren, vooral tijdens de inloopperiode. Een goede hondenhalsband moet goed passen.

 • Het moet los genoeg zijn om van het hoofd van uw hond te glijden;
 • Als het te strak zit, zal uw hond zich ongemakkelijk voelen;
 • Hoewel losse halsbanden misschien niet zo belangrijk lijken, kunnen ze zelfs schade aan de nek van uw hond veroorzaken;

De sleutel is om de juiste pasvorm te krijgen. Als het te strak zit, glijdt de hond eraf. Als je niet zeker weet hoe strak een halsband moet zitten, ga dan naar een dierenwinkel die kwaliteitshalsbanden verkoopt. Een goede hondenhalsband moet strak zitten. De nek van een hond moet gemakkelijk kunnen passen.

Degenen die te los zitten, kunnen gemakkelijk hun nek bezeren. Daarom is het belangrijk om een halsband te kopen die goed past. Dit kunt u zelf doen met een stoffen meetlint. Als alternatief kunt u een tekenreeks gebruiken.

In plaats van een meetlint kan een schoenveter worden gebruikt. Het is gemakkelijk om een standaard meetlat te vinden om de nek van uw hond mee te meten. Een ander teken van een strakke halsband is dat uw hond de halsband aftrekt. De halsband moet strak om de nek van de hond zitten.

 1. Als je vingers niet vrij kunnen bewegen, zit de kraag te los;
 2. Als uw vingers niet comfortabel door de kraag passen, zit deze te los;
 3. Als je vingers niet door de kraag kunnen, zit hij te strak;
 4. Als uw hond niet kan ademen, kan hij te strak zitten en ernstig letsel veroorzaken;

Als de halsband te strak zit, kan uw hond hoesten. Dit is een teken dat de halsband te strak zit. Als uw hond veel hoest, kan dat een indicatie zijn dat de halsband te los zit. Als uw hond moeite heeft met ademhalen door de halsband, kan hij overgeven of hoesten.

Als dit het geval is, moet u de halsband vervangen. Anders kan het een teken zijn dat uw pup een infectie heeft. Het meest voor de hand liggende teken van een strakke hondenhalsband is wanneer deze aan zichzelf trekt.

Het kan ervoor zorgen dat uw hond gaat hijgen en hoesten, waardoor ze stopt met ademen. Als u merkt dat uw hond opzij ligt, zit de halsband te strak. Een strakke hondenhalsband kan er zelfs voor zorgen dat uw hond last krijgt van hoesten en braken. U weet wanneer de halsband te strak zit wanneer uw pup hem probeert te verwijderen.

Welke maat Julius K9 Border Collie?

Maten

Welke maat heeft mijn hond nodig?
Amerikaanse staffordshireterriër, rottweiler (vrouwtje) 10 8
Rottweiler (mannetje), boxer groot 8 11
Boxer klein, Franse buldog 6 9
Doberman, border collie (klein) 11 7

.

Welke maat Julius K9 Jack Russel?

Welke maat tuigje heb ik nodig? – De borstomvang van jouw Jack Russel bepaalt de maat die je nodig hebt. Gemiddeld hebben Jack Russells een borstomvang tussen de 39 en 45 cm. Hier vind je tuigjes met deze omvang.

Welk tuig voor pup?

ACE Pets puppy tuig – ACE Pets heeft een heel erg fijn tuigje voor jouw puppy. Doordat er meerder gespjes aan zitten kan je hem verstellen en is hij ook geschikt voor puppy’s. Op het tuigje zitten ook nog eens reflecterende stroken waardoor je hond altijd te zien is! De stof is erg zacht waardoor hij niet schuurt en heerlijk zit! .

Waarom een Y tuig?

Waar kan ik verkooppunten van Y-tuigjes vinden? –

Wij zijn al een paar jaar een betrouwbaar verkooppunt van de multifunctionele Y-tuigen. Wij zijn centraal gevestigd in Amersfoort, dichtbij de snelweg. Op dit moment is het nog niet mogelijk om met de hond bij ons binnen te passen, buiten passen of in de auto is eventueel wel mogelijk. Een Y-harnas ophalen is geen probleem, dit kan op afspraak (we zijn niet altijd geopend).

Welke maat tuigje Border Collie?

Maat M – Geschikt voor honden zoals, Labrador, Border Collie, Collie, Doodle, Ridgeback, Rottweiler, Toller, Friese Stabij …

 • Gemaakt van polyamide webbingband van 25mm breed.
 • Borstomtrek verstelbaar van 61 tot 84cm.
 • Ruglengte is 16cm.
 • Iedere schouderband(l+r) verstelbaar van 22-34cm.
 • Borstlengteband tussen de voorpoten verstelbaar van 22-34cm.
 • Verstelbaar op 5 plaatsen.
 • Voorzien van revolutionaire magneet-gespen.

Welke maat Julius k9 Border Collie?

Maten

Welke maat heeft mijn hond nodig?
Amerikaanse staffordshireterriër, rottweiler (vrouwtje) 10 8
Rottweiler (mannetje), boxer groot 8 11
Boxer klein, Franse buldog 6 9
Doberman, border collie (klein) 11 7

.

Welke maat halsband Boomer?

Matentabel halsband en/of tuigje

Maat Halsomvang Lichaam
Small 25-39 cm 30-44 cm
Small extra breed 30-48 cm 36-54 cm
Medium 35-59 cm 45-66 cm
Large 46-76 cm 56-80 cm

.