Welke ras is mijn hond?

welke ras is mijn hond
Zie je een hond, maar ken je zijn ras niet? Neem gewoon een foto en kom erachter! De Dog Scanner app zal het ras van uw hond in slechts enkele seconden betrouwbaar identificeren! Naast het maken van een foto kunt u ook een video opnemen of een foto uploaden vanuit uw galerij.

Hoe weet ik het ras van mijn hond?

Eén van uw hond zijn ouders kan een geïdentificeerd ras zijn, maar u kunt hier niet zeker van zijn behalve wanneer hij in het nationaal register van rassen staat. Daarom zult u nauwkeurig moeten kijken naar zijn morfologische en gedragskenmerken, om te proberen te bepalen wat voor kruising hij is.

 • Dit is soms nogal riskant om zelf te doen, dus twijfel niet om met uw dierenarts te schakelen;
 • Hij of zij ziet een grote variëteit van hond rassen gedurende de dag, en zal u zeker kunnen helpen aan veel bruikbare informatie over de karakteristieken van elk ras;

Vergeet tenslotte niet om met iemand te praten die u wellicht wat achtergrond kan geven over uw hond zijn verleden. Wanneer uw hond een puppy is, kan het moeilijk zijn om concluderende informatie te vinden dus is het beter om een paar maanden te wachten tot hij meer volgroeid is, en dan kunt u opnieuw beginnen met uw evaluatie.

 1. U kunt een onderbouwde gok doen gebaseerd op observatie maar als u echt zeker wilt weten wat voor ras uw hond is, zult u een DNA test moeten doen;
 2. Mars Veterinary – deel van het WALTHAM Centre for Pet Nutrition – heft een ‘ Wisdom Panel’ gecreëerd –  een pakket dat een rapport van het DNA van uw mix ras hond creëert;

Er zijn verschillende morfologische eigenschappen die u kunt overwegen, waaronder:.

Welk ras is mijn hond DNA test?

Nieuwsgierig naar het ras van jouw hond? Het is nu mogelijk geworden om het DNA van je hond te laten testen. De test is speciaal bedoeld voor honden die gekruist zijn met verschillende rassen. Met de test kan bepaald worden uit welke hondenrassen jouw hond is ontstaan.

 • Er staan momenteel meer dan 250 rassen in de database die te herkennen zijn aan hun DNA;
 • De stamboom van je hond word over 3 generaties vastgesteld;
 • Je krijgt dan een analyse van de rassen in percentages;

Ook ontvang je bij sommige testen informatie over de kans op ziektes. Er zijn verschillende bedrijven die deze test aanbieden, waaronder Wisdom Panel & Embark. Op onderstaande website kunt u meer informatie vinden en ook zien waar de testen aangeschaft kunnen worden, de kosten liggen tussen de € 80,- en € 150,- https://www.

Wat kost een DNA test voor honden?

Je hebt vanaf ongeveer 100 euro tot 200 euro een DNA test kit in huis. Dit is inclusief verzending. Enkel het ras van de voorouders van je hond wordt dan onderzocht. Dit gebeurt soms tot drie generaties terug, soms nog een paar generaties verder.

Welk ras als eerste hond?

Labrador – Net als de golden retriever geldt de labrador als een klassieke eerste hond, vooral voor gezinnen. Hun lieve en vrolijke persoonlijkheid maakt ze tot de perfecte speelkameraad voor kinderen – én voor volwassenen. Ze zijn heel intelligent en bereidwillig, zodat trainen gemakkelijk gaat, ook voor baasjes zonder ervaring.

Labradors hebben heel veel energie. Ze hebben niet alleen een heleboel lichaamsbeweging nodig (tot wel twee uur per dag), maar moeten ook geestelijk worden geprikkeld. Ze zijn erg dol op eten en worden vaak te dik, vooral op hogere leeftijd.

Daarom zijn labradors het meest geschikt voor een huis met een tuin, en voor een huishouden waar er elke dag lang met ze gewandeld wordt. Labradors vereisen een matige hoeveelheid verzorging, één keer per week borstelen is genoeg.

Hoe kom ik aan een stamboom voor mijn hond?

Hoe herken je een stamboomhond? – Aan een hond kun je niet zo maar zien of het een stamboomhond is of niet. Een Herdershond met stamboom en een Herdershond zonder stamboom kunnen er hetzelfde uitzien! Vraag dus altijd aan de fokker of hij honden met een officiële ‘Raad van Beheer’-stamboom fokt en of je de originele stamboom van de moederhond mag zien. Vanaf 1 december 2020 is de officiele Nederlandse stamboom gewijzigd. Alle stamboomhonden hebben vanaf 1 december 2020 een stamboom in liggend format. Alle in Nederland gefokte stamboomhonden hebben een uniek chipnummer dat begint met de cijfers 52814. Wij controleren en chippen alle stamboompups rond de leeftijd van 5 tot 7 weken. Op de stamboom van de pup staat het chipnummer linksonder vermeld. De stamboom van je pup ontvang je via de fokker. Alle stamboomhonden herken je aan het unieke chipnummer dat begint met 52814.

Wat is de makkelijkste hond?

Golden Retriever Ze vinden het heerlijk om met jou op de bank te zitten, maar zijn nog steeds actief genoeg om het gezin bij te houden. Golden Retrievers hebben een geweldig karakter en zijn gemakkelijk te trainen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als honden voor beginners.

Waar kom ik vandaan test?

Met MyHeritage DNA kunt u verwanten ontdekken die DNA segmenten met u delen die van dezelfde gezamenlijke voorouders geërfd zijn. U zult ook de etnische en geografische oorsprong van uw voorouders ontdekken uit 2. 114 geografische regio’s en 42 etniciteiten – meer dan enig andere DNA test op de markt.

Waarom DNA test hond?

Medische en DNA-testen in de RashondenWijzer – In de RashondenWijzer vind je bij beschrijving van een erfelijke aandoening onder het kopje ‘diagnose’ hoe die bepaalde aandoening getest of gediagnosticeerd kan worden. Wanneer er een DNA-test voor de erfelijke aandoening bestaat, staat bovenaan de pagina van die erfelijke aandoening vermeld voor welk(e) hondenras(sen) deze DNA-test beschikbaar is.

Ook op de pagina van het hondenras staat het vermeld als er DNA-testen voor erfelijke aandoeningen bij dat ras beschikbaar zijn. Wanneer je besluit om een (ras)hond te kopen, is het aan te raden de fokker te vragen naar de resultaten van de medische en DNA-testen van de ouderdieren van jouw (toekomstige) pup.

Een fokker dient in ieder geval de ouderdieren getest te hebben op de bij dat ras meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Wanneer de fokker de ouderdieren niet heeft laten testen of de resultaten van de testen niet kan of wil tonen, dan is het verstandig op zoek te gaan naar een fokker die dat wel kan.

 • Hieronder vind je extra informatie over de verschillende medische testen en DNA-testen;
 • Om een diagnose te kunnen stellen, is eerst goed lichamelijk onderzoek nodig;
 • Daarbij worden onder andere de ademhaling, de hartslag, de lichaamstemperatuur, de lymfeklieren en de huid en vacht beoordeeld;

Op basis van de symptomen die een eigenaar beschrijft en de bevindingen van de arts, kan soms al een diagnose worden gesteld, bijvoorbeeld in geval van een hernia umbilicalis (navelbreuk). Vaak is er echter nog onderzoek nodig van een of meerdere orgaansystemen, bijvoorbeeld het spijsverteringskanaal, de blaas en urinewegen of het hart- en vaatsysteem.

In het geval van patella luxatie (losse knieschijf) wordt het bewegingsapparaat onder de loep genomen. Een (specialistisch) oogonderzoek dient te worden uitgevoerd bij een vermoeden van cataract (staar) of distichiasis (haren op de ooglidrand).

Een röntgenfoto wordt gemaakt om iets te zeggen over het skelet en de organen. Met behulp van röntgenstraling wordt een afbeelding gemaakt van het inwendige lichaam. Om heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis van de heup) of elleboogdysplasie (aandoening van de elleboog) vast te stellen of uit te sluiten, moeten röntgenfoto’s van heupen en ellebogen worden gemaakt.

 1. Ook voor het diagnosticeren van onder andere cardiomyopathie (uitgerekte hartspier), urolithiase (urinewegstenen) of inwendige tumoren (kankergezwel) kunnen röntgenfoto’s worden gebruikt, eventueel aangevuld met echografie;
See also:  Hoe Vaak Mag Je Hond Wassen?

Bij een echografie, ook wel echoscopie of kortweg echo genoemd, wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven om inwendige organen in beeld te brengen. De geluidsgolven reflecteren op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren, waardoor iets opgemaakt kan worden over de grootte, structuur en eventuele afwijkingen.

 1. Met behulp van echografie kan ook de bloedstroom worden waargenomen, wat van belang is bij een portosystemische shunt (een afwijking aan de bloedstroom van de lever);
 2. Echografie wordt onder meer toegepast bij het stellen van de diagnose van baarmoederontsteking en het opsporen van tumoren;

Bij een hartecho, ook wel echocardiografie genoemd, wordt echografie toegepast op het hart. Met behulp van geluidsgolven worden bewegende beelden van het hart gemaakt. Men kan de grootte van de hartboezems, de hartkamers en grote vaten beoordelen, de beweging van de hartkleppen in beeld brengen en eventuele vochtophoping in het hartzakje of tumoren diagnosticeren.

Met deze techniek (B-mode) kan onder andere myxomateuze mitralisklepinsufficiëntie (lekkage van de linkerhartklep) worden gediagnosticeerd. Via een andere techniek (M-mode) kunnen de dikte van de hartwand en de inhoud van de boezems en kamers worden bepaald, om bijvoorbeeld cardiomyopathie (uitgerekte hartspier) te diagnosticeren.

Met behulp van de doppler techniek worden de snelheid en de richting van de bloedstroom gemeten, wat van belang is bij lekkage van de hartklep. CT staat voor ‘computer tomografie’. Hierbij wordt net als bij röntgenfoto’s gebruik gemaakt van röntgenstraling om het inwendige lichaam in beeld te brengen.

 • Bij een CT-scan wordt het lichaam als het ware in kleine plakjes in beeld gebracht, zodat gedetailleerde informatie kan worden verkregen over specifieke organen of structuren in het lichaam;
 • Deze plakjes vormen samen een driedimensionaal beeld;

Voornamelijk voor het skelet en de longen biedt de CT-scan een voordeel ten opzichte van een MRI-scan. Een CT-scan is goed toepasbaar voor het in beeld brengen van processus coronoideus (los stukje bot in de elleboog), hernia nuclei pulposi (uitpuiling tussenwervelschijf) en tumoren.

 1. MRI staat voor ‘magnetic resonance imaging’;
 2. Een MRI-scan werkt door middel van magnetische velden en radiogolven;
 3. Net als bij een CT-scan kan het lichaam in verschillende doorsneden worden bekeken, wat een driedimensionaal overzicht geeft;

MRI-scans zijn vooral geschikt om de weke delen van het lichaam in beeld te brengen, zoals de hersenen, het ruggenmerg en de inwendige organen. Zo kan een MRI-scan worden ingezet bij het diagnosticeren van een hersentumor (kanker van de hersenen) en chiari malformatie/syringomyelie (holtevorming in het ruggenmerg en een te klein achterhoofdsgat).

Bij een (endo)scopie kan via een klein cameraatje dat aan een slangetje is bevestigd (endoscoop) naar het inwendige lichaam worden gekeken. Het cameraatje wordt via de mond in de slokdarm, maag of het voorste deel van de dunne darm gebracht.

Via de neus of keel kan zo ook in de luchtpijp en diepere luchtwegen worden gekeken. Het laatste deel van de darmen wordt benaderd via de anus en het rectum (endeldarm). Om in de buik- of borstholte te kunnen kijken, wordt een kleine opening in de wand van de buik of borstkas gemaakt.

Uiteraard gebeurt dit allemaal onder narcose, zodat de hond er niets van merkt. De endoscoop wordt tevens gebruikt als hulpmiddel bij operaties van het inwendige lichaam. Een biopt is een klein stukje weefsel dat wordt weggenomen voor microscopisch onderzoek.

Ook kunnen met een dunne naald cellen worden afgenomen, welke op een microscopie glaasje worden gebracht. Het biopt kan meer informatie geven over het type weefsel, bijvoorbeeld bij een tumor. Met het stukje weefsel of de cellen wordt onderscheid gemaakt tussen onder meer een ontsteking of een tumor en tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren.

Om te testen of er sprake is van atopie (omgevingsallergie) wordt er bloedonderzoek en een priktest gedaan. Het bloedonderzoek is gericht op het vinden van IgE-moleculen; stofjes die aantonen dat het lichaam allergisch reageert op bepaalde dingen in de omgeving, zoals graspollen of huisstofmijt.

Bij de priktest, ook wel intradermale of intracutane test genoemd, worden kleine hoeveelheden van stofjes die een allergische reactie kunnen opwekken (allergenen) in de huid geprikt. Na een klein half uur wordt gecontroleerd of er een allergische reactie optreedt, wat te zien is aan roodheid en zwelling rondom de prikplek.

 1. Deze test vindt plaats onder een lichte verdoving;
 2. Voor ‘food hypersensitivity’ (voedselallergie/-intolerantie) wordt de diagnose gesteld aan de hand van een eliminatiedieet;
 3. De hond krijgt dan gedurende minimaal 6-8 weken een strikt dieet, waarmee bepaald wordt welke voedingsstoffen wel of geen allergische reactie opwekken bij de hond;

Een ‘anti-allergie’ dieet, dat zodanig wordt uitgebalanceerd dat de hond geen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen krijgt, is tevens de behandeling voor voedselallergie. Bloedonderzoek kan bijdragen aan het stellen van verschillende diagnoses. Door te kijken naar de rode en witte bloedcellen kunnen aanwijzingen worden verkregen voor ontstekingen, tumoren en immuungemedieerde afbraak van bloedcellen.

In geval van chronische nieraandoening (langdurig nierfalen) of polycysteuze nieraandoening (afwijkende holtes in de nieren) zullen bepaalde nierwaarden afwijkend zijn in het bloed. Bij een portosystemische shunt (een afwijking van de bloedstroom in de lever), chronische koperstapeling (een ophoping van koper in lever) en cholangiohepatitis (ontsteking van de lever en galwegen) zijn bepaalde leverwaarden verhoogd.

Ook primaire hypothyreoïdie (tekort aan schildklierhormoon) kan gediagnosticeerd worden aan de hand van bloedonderzoek. DNA, voluit deoxyribonucleid acid, bevat alle erfelijke informatie van een organisme. Een DNA-streng bestaat uit twee strengen van nucleotiden.

 • De erfelijke informatie ligt in een bepaalde volgorde van nucleotiden, een sequentie, verdeeld over meerdere chromosomen;
 • Een sequentie kan worden gekopieerd in RNA, dat vervolgens wordt vertaald tot een eiwit;

Het stukje DNA dat codeert voor één of meerdere eiwit(ten), is een gen. Het eiwit heeft een bepaalde functie in het lichaam en kan bijvoorbeeld een erfelijke eigenschap tot uiting brengen, zoals de kleur van de vacht. Van een gen kunnen verschillende varianten voorkomen, bijvoorbeeld die voor een bruine en die voor een zwarte vachtkleur.

 1. Omdat een gen uit twee strengen van nucleotiden (allelen) bestaat, kan het ene allel hetzelfde zijn als het andere allel (homozygoot) of juist verschillen (heterozygoot);
 2. Een andere variant kan een andere eigenschap geven, maar ook leiden tot een ziekte;

Voor veel erfelijke ziekten is slechts één gen verantwoordelijk (monogenetische aandoening). Wanneer sprake is van een enkelvoudig recessief overervende aandoening, betekent het dat beide allelen afwijkend (gemuteerd) moeten zijn om de ziekte tot uiting te laten komen.

In geval van een enkelvoudig dominant overervende aandoening hoeft maar één van de allelen afwijkend te zijn, om een ziek individu te krijgen. Het betrokken gen kan ook op een geslachtschromosoom liggen, waardoor de kans op ziekte voor reuen groter kan zijn dan voor teven of juist vice versa.

Wanneer meerdere genen betrokken zijn, is er sprake van een polygenetische erfelijke aandoening. Het is dan lastiger om de kans op zieke of gezonde individuen in te schatten. DNA-testen zijn beschikbaar voor meerdere, voornamelijk enkelvoudige (monogene), erfelijke aandoeningen.

 • Het gebruiken van lijders (zieke individuen) in de fokkerij is zeer af te raden;
 • Een combinatie van lijders zal namelijk zieke individuen voortbrengen;
 • Dragers – en in uitzonderlijke situaties ook lijders – van recessief overervende aandoeningen kunnen ingezet worden, mits in combinatie met een individu dat vrij is van deze erfelijke aandoeningen;

Het volledig uitsluiten van deze individuen zal namelijk ook leiden tot verlies van variatie in andere genen, die juist zo belangrijk is voor de (gesloten) populatie. Om de variatie in de genenpool te vergroten en de kans op zieke individuen te verlagen, kan outcross toegepast worden.

See also:  Hoe Lang Hond In Bench?
Lijder Drager Vrij
Lijder 100% ziek 50% ziek 50% drager 100% drager
Drager 50% ziek 50% drager 25% ziek 50% drager 25% vrij 50% drager 50% vrij
Vrij 100% drager 50% drager 50% vrij 100% vrij

De tabel geeft de uitkomst in het geval van een enkelvoudig recessieve erfelijke aandoening. Een drager toont geen klinische verschijnselen, maar kan het afwijkende allel wel doorgeven aan de nakomelingen. In combinatie met een andere drager of een lijder, zullen in 25% of 50% van de gevallen zieke individuen geboren worden..

Hoe ziet een hond app?

Tip: kijk zelf door de ogen van je hond – Wil je zelf kunnen ervaren wat jouw hond ziet? Dan kun je de app Chromatic Vision Simulator gratis downloaden voor de iPhone of Android. Deze app laat door de camera van je iPhone of iPad direct zien wat een persoon met kleurenblindheid ziet. Er zijn verschillende vormen van kleurenblindheid, de vorm “protanopie” sluit het meest aan bij wat onze honden zien.

Wat is de rustigste hond?

11. Golden retriever – Een Golden Retriever behoort tot een van de rustige hondenrassen. Deze viervoeter houdt super veel van knuffelen en het is een rustige hond die weinig blaft! In een gezin met kinderen past het dier perfect!.

Welke hond blaft het minst?

Basenji – welke ras is mijn hond yurikr Met stip op nummer één in onze top 5 van honden die niet of nauwelijks blaffen. De Basenji komt van origine uit Afrika en is het enige ras dat helemaal niet kan blaffen. Om te kunnen communiceren, laat de Basenji een soort “lachend” geluid horen. Deze honden maken dus wel geluid, maar dat komt niet overeen met wat mensen interpreteren als een blafgeluid.

Wat zijn de moeilijkste honden?

Hoe ziet een hond app?

Tip: kijk zelf door de ogen van je hond – Wil je zelf kunnen ervaren wat jouw hond ziet? Dan kun je de app Chromatic Vision Simulator gratis downloaden voor de iPhone of Android. Deze app laat door de camera van je iPhone of iPad direct zien wat een persoon met kleurenblindheid ziet. Er zijn verschillende vormen van kleurenblindheid, de vorm “protanopie” sluit het meest aan bij wat onze honden zien.

Wat voor soorten honden zijn er allemaal?

Als u overweegt om een hond aan te schaffen, moet u een keuze zien te maken uit de veelheid aan hondenrassen. Het is immers belangrijk dat u een hond kiest die bij u past. Een goede start is om u eens te verdiepen in de verschillende rasgroepen. Er bestaan meer dan 345 rassen die door de Fédération Cynologique Internationale, of FCI, erkend zijn. De FCI is een wereldwijde organisatie die de registratie van hondenrassen en stambomen bijhoudt.

Al deze rassen zijn onderverdeeld in tien rasgroepen. Deze onderverdeling is gedaan op afkomst, uiterlijke kenmerken en gebruik. Hieronder treft u een overzicht aan van de rasgroepen met een aantal belangrijke kenmerken.

Daarbij moet u wel bedenken dat er natuurlijk veel individuele verschillen zijn en dat niet elke hond van een bepaald ras elk kenmerk in dezelfde mate bezit. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied vindt u een overzicht van de rasgroepen en de rassen die hieronder vallen. Onder deze groep vallen drie secties:

 • honden die gefokt zijn om kuddes te hoeden, zoals de Hollandse Herder,
 • honden die gebruikt worden om vee te drijven zoals de Border Collie,
 • honden die de kudde bewaken, zoals de Kuvasz.

De hoeders en veedrijvers zijn erg actief en hebben veel beweging nodig. Ze zijn op hun baas gericht en hechten zich sterk aan hun eigen gezin. Ze reageren snel en kunnen soms nerveus zijn. Drijvers en hoeders houden ervan om achter bewegende voorwerpen, mensen of dieren aan te jagen. Bij de opvoeding moet u er dan ook veel aandacht aan besteden om dit najagen onder controle te houden.

Ze leren snel en vinden het leuk om iets samen met de baas te doen. Ze zijn vaak waaks. Kiest u een hond uit deze groep dan zult u ervoor moeten zorgen dat u hem bezig houdt, zowel fysiek als geestelijk. Honden uit echte werklijnen zijn niet erg geschikt als huishond, zij hebben zoveel energie en werklust dat er ook echt flink mee gewerkt moet worden om probleemgedrag zoals het najagen van fietsers, het drijven van kinderen of slopen en agressie te voorkomen.

Honden uit showlijnen zijn meestal rustiger van aard. Ga dus bij aanschaf altijd na uit wat voor foklijn de hond komt. Herders hebben een goede socialisatie nodig om niet nerveus te worden van nieuwe dingen en mensen. De bewakers zijn doorgaans rustige maar zelfstandige en zelfverzekerde honden, waaks en terughoudend tegenover vreemden.

 1. Om deze honden te houden moet u stevig in uw schoenen staan, vaak zowel figuurlijk als letterlijk want ze zijn groot en sterk;
 2. Ze zullen niet onvoorwaardelijk gehoorzamen omdat ze gefokt zijn om zelf beslissingen te nemen;

Ze moeten goed gesocialiseerd worden, vooral met vreemde mensen. Pinchers en Schnauzers zijn gefokt voor het verdelgen van ongedierte en bewaking van het huis. Uitzonderingen daarop zijn de Dobermann Pincher die gefokt is als waak- en verdedigingshond, en de Riesenschnauzer die een veedrijver is.

Pinchers en schnauzers zijn actieve, zelfstandige honden met veel jachtinstinct, gehecht aan hun gezin en beschermend van aard. Ze kunnen veel blaffen en wantrouwig zijn tegenover vreemden, iets om rekening mee te houden als u in een flat of gehorig huis woont.

Een goede socialisatie met mensen maar ook met andere dieren is belangrijk, net als een duidelijke leiding. Ze zijn slim en leren snel. Molossers, de dogachtigen, werden vroeger gebruikt om met legers mee te trekken, als verdediger, lastendrager en hulp bij de jacht.

 • Een aantal soorten werd ook gebruikt voor gevechten met honden, beren of stieren;
 • Voorbeelden zijn de Bordeaux Dog, Duitse Dog en Cane Corso;
 • Molossers zijn grote, zware en sterke honden;
 • Ze zijn rustig, zelfstandig en zelfverzekerd en hechten zich aan het gezin;

Molossers hebben een grote bijtkracht, bij het vechten bijten ze toe en blijven dan vasthouden in plaats van steeds opnieuw te bijten. Doorgaans laten ze zich niet snel kwaad maken en ze zijn vrij ongevoelig voor pijn. De meeste molossers leren niet zo snel.

De molosser heeft een duidelijke, zelfverzekerde baas nodig met natuurlijk overwicht. Uiteraard heeft fysieke dwang bij deze rassen geen enkel effect. De Zwitserse Sennenhonden zijn gefokt om vee te drijven, karren te trekken en het huis te bewaken.

Sennenhonden zijn waaks en zelfstandig. Ze leren vrij snel, vooral de twee kleinere soorten (Appenzeller Sennenhond en Entlebucher Sennenhond). Deze twee zijn ook behoorlijk actief en houden van samenwerken, terwijl de twee grote soorten, Grote Zwitserse Sennenhond en Berner Sennenhond, doorgaans rustiger, zelfstandiger en bedachtzamer zijn.

Terriërs zijn gefokt om te jagen op ongedierte en schadelijk wild en dit zelf te doden. Ze zijn onder te verdelen in hoogbenige terriërs die boven de grond jagen, zoals de Airedale Terriër, laagbenige terriërs zoals de Cairn Terriër die de prooi tot in het hol volgen, bulldog-achtige terriërs als de Bull Terriër en de Staffordshire Bull Terriër die voor gevechten gebruikt werden en terriërs van het dwerghondentype zoals de Yorkshire Terriër die meer als gezelschapshond bedoeld zijn.

Terriërs zijn actief, moedig en vasthoudend. Ze hebben veel energie en het zijn echte jagers. Het zijn onafhankelijke, eigenwijze honden die niet altijd even goed met andere honden omgaan. Veel terriërs zijn waaks en blaffen graag, wat hen minder geschikt maakt voor een flat.

Bijna allemaal houden ze van graven, ook in uw tuin! Een duidelijke, consequente opvoeding is noodzakelijk, ook voor de kleine terriërrassen. Vooral bij de bulldog-achtige terriërs (de Amerikaanse Staffordshire Terriër, de Staffordshire Bull Terriër (‘Engelse Stafford’) en de Bullterriër) kunnen de reuen op volwassen leeftijd onverdraagzaam zijn tegenover andere honden.

See also:  Wanneer Wormen Dood Na Kuur Hond?

Tijdens de opvoeding moet extra aandacht worden gegeven aan socialisatie met andere honden om te zorgen dat dit geen probleem wordt tijdens het uitlaten. Naar mensen en vooral hun eigen gezin toe zijn dit juist erg aanhankelijke honden. Deze honden zijn gefokt om te jagen onder de grond.

 • Er zijn drie vachttypen, kortharig, ruwharig en langharig, en van elk vachttype bestaan drie formaten, Standaard, Dwerg en Kaninchen;
 • Van oorsprong zijn ze moedig, blaffen ze graag, willen ze graag werken en zijn het zelfstandige honden die snel leren;

Hun jachtinstinct is groot. Er zijn veel verschillen tussen de lijnen die voor het showen zijn gefokt en werklijnen: showlijnen zijn vaak rustiger en sneller onder de indruk. Ook is er karakterverschil tussen de vachttypen en formaten, waarbij de langharige honden wat zachter en eerder nerveus zijn en de ruwharigen vaak wat feller, en zijn de kleinste formaten (Dwerg en Kaninchen) wat sneller angstig.

 • De socialisatie is erg belangrijk, vooral ook met kinderen en andere honden;
 • Als hier te weinig aandacht aan wordt geschonken wordt de hond vaak nerveus of vertoont angstagressie;
 • Laat u niet misleiden door het formaat van de Dashond: een goede en consequente opvoeding is noodzakelijk! De combinatie van jachtinstinct en zelfstandigheid maakt dat vooral het commando ‘hierkomen’ goed geoefend moet worden en dat extra aandacht moet worden gegeven aan het niet najagen van bijvoorbeeld eenden of fietsers;

De spitsen zijn poolhonden, gebruikt om te trekken, te waken en te jagen, Scandinavische jachthonden, Scandinavische herdershonden en de Europese en Aziatische keeshonden. Oertypen zijn nog hele oorspronkelijke honden die al heel lang bestaan, zoals de Pharaohond.

 • De honden uit deze rasgroep zijn vaak erg onafhankelijk en veel rassen zijn echte jagers;
 • Sledehonden zoals de Husky en de Malamute zijn echte groepsdieren en kunnen slecht tegen alleen zijn;
 • Ze hebben het liefst een andere hond als gezelschap;

Ze zijn meestal verdraagzaam naar andere honden en wat afstandelijk naar mensen. Het zijn zeker geen knuffeldieren en veel honden uit deze groep willen graag hoog in de rangorde staan. Het zijn daarnaast felle jagers die daardoor moeilijk los kunnen lopen.

 • De Scandinavische jachthonden, bijvoorbeeld de Noorse Elandhond, zijn eigenzinnig en hebben een groot uithoudingsvermogen;
 • Scandinavische herders zijn actief, gehecht aan hun gezin en leren snel;
 • Voorbeelden zijn de Finse Lappenhond en de IJslandse Hond;

Keeshonden zijn waaks, blaffen veel, zijn gehecht aan hun gezin en wantrouwend tegenover vreemde mensen. Ze leren snel. De Aziatische keeshondachtigen zoals de Akita Inu of de Chow Chow zijn onafhankelijk en vrij afstandelijk, ze leren snel maar zijn niet gemakkelijk te trainen door hun eigenzinnigheid.

De Europese keeshonden, bijvoorbeeld de Dwergkeeshond, zijn wat aanhankelijker. Oertypen, bijvoorbeeld de Basenji of de Podenco Ibenco, zijn honden die erg onafhankelijk en eigenzinnig zijn. Ze zijn in huis rustig maar buiten actief.

Vooral de Podenco-soorten hebben erg veel jachtpassie en zijn daardoor moeilijk buiten los te laten zonder dat ze er vandoor gaan. Deze honden worden gebruikt voor de jacht, waarbij ze het wild opsporen en opdrijven. Ze zijn op te delen in drijvende honden, die het wild opdrijven (bijvoorbeeld de Beagle), zweethonden zoals de bloedhond die bloedsporen volgen, en twee overige verwante rassen: de Dalmatische Hond en de Rhodesian Ridgeback.

De honden uit deze rasgroep hebben een goede neus en een sterk ontwikkeld jachtinstinct. Drijvende honden en zweethonden zijn echte roedeldieren en zijn niet zo goed alleen te houden. Het liefst wonen ze met andere honden samen.

Ze zijn zelfstandig en gaan buiten hun neus achterna. Dit kan een probleem zijn bij het uitlaten, een goede opvoeding met extra aandacht voor het hierkomen is noodzakelijk. Naar hun gezin zijn ze aanhankelijk. De Dalmatische Hond en de Rhodesian Ridgeback zijn sterke, actieve honden met een eigen wil.

Beide kunnen ze onverdraagzaam zijn naar andere honden en ze zijn vaak onstuimig naar mensen, vooral als ze jong zijn. Ze zijn niet zo eenvoudig op te voeden en hebben veel socialisatie nodig. Voorstaande honden zijn jachthonden die het wild, vaak vogels, opsporen en vervolgens aanwijzen door in een bepaalde houding te blijven staan.

Als de jager dit aangeeft, mag de hond het wild opstoten zodat de jager het kan schieten en daarna kan de hond het wild apporteren. Voorbeelden uit deze groep zijn de Pointer, Duitse Staande, de Drentsche Patrijshond en de Ierse Setter. Vaak zijn dit gevoelige honden die zich aan hun gezin hechten.

 • Ze hebben vrij veel beweging nodig en willen graag werken met de baas;
 • Uiteraard hebben ze veel jachtinstinct, dus het hierkomen moet goed worden aangeleerd en u moet oppassen dat ze niet hun neus achterna gaan;

Ze zijn vaak wat eigenzinnig maar leren snel. Dit zijn honden die het wild ophalen als de jager het heeft geschoten. Spaniëls stoten bovendien het wild op. Waterhonden zijn erin gespecialiseerd om vissers te helpen en om waterwild te apporteren. Retrievers, zoals de Labrador Retriever en de Golden Retriever, willen graag samen met de baas werken en zijn meestal dol op apporteren.

Ze worden wat later volwassen dan veel andere rassen. Spaniëls, bijvoorbeeld Cocker Spaniël of Springer Spaniël, zijn wat eigenzinniger en onafhankelijker en hebben soms een sterke jachtpassie. Waterhonden (Portugese Waterhond, Wetterhoun) zijn doorgaans goede zwemmers, werken graag samen met de baas maar kunnen ook zelfstandig en waaks zijn.

Honden uit deze groep zijn sociaal en aanhankelijk en hebben veel uithoudingsvermogen. De meeste van deze rassen zijn bovendien dol op water. Leer hen om alleen op commando het water in te gaan en let op dat zij niet achter eenden of ander wild aan gaan. De gezelschapshonden komen van oorsprong uit allerlei andere rasgroepen maar zijn vervolgens gefokt om de mens gezelschap te houden De naam zegt het al: de honden uit deze groep zijn gehecht aan hun baas en houden vaak niet van alleen zijn maar willen bij hun baas in de buurt blijven.

Dit kan een probleem vormen bij het leren alleen thuis te blijven. Ze zijn speels, aanhankelijk en vaak gevoelig. Ook kunnen ze waaks zijn en veel blaffen. Voorbeelden van deze groep zijn de Franse Bulldog, de Poedel, de Maltezer en de Cavalier King Charles Spaniel.

Windhonden, bijvoorbeeld de Whippet, Afghaanse Windhond of Ierse Wolfshond, zijn jachthonden die vooral op zicht jagen in plaats van op hun neus zoals de andere jachthonden. Ze worden gebruikt om het wild op te sporen, te jagen en te doden. Deze honden zijn vaak rustig en aanhankelijk in huis, maar eenmaal buiten erg actief en zelfstandig.

 1. Ze hebben erg veel jachtinstinct;
 2. Ze reageren direct op beweging en zijn als ze eenmaal gaan jagen moeilijk terug te roepen;
 3. Windhonden vallen onder de ‘lange honden’, waarmee wordt bedoeld dat zij snel genoeg zijn om wild te achtervolgen en te vangen;

Het is verboden om met lange honden te jagen. Ook is volgens de wet is een hondenbezitter verplicht om te voorkomen dat zijn dier in het veld dieren vangt. Dit is met een windhond lastig te voorkomen. U zult de hond dus veel aan de lijn moeten houden. Eventueel kunt u de hond leren om naast de fiets te lopen zodat u hem toch genoeg beweging kunt geven..